Page 99 of 171 FirstFirst ... 49899596979899100101102103109149 ... LastLast
Results 2,451 to 2,475 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post

Zasto ljudima sve manju rastu osmice zubi??
    Valjda zato sto se zovu umnjaci

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Valjda zato sto se zovu umnjaci
    Nevjernice
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da nije nekome ovdje đed ili prađed bio majmun ?

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Ne znam je li nekome djed ili pradjed bio majmun.

Da nije nekom ovdje djed ili pradjed bio hriscanin, a on sad nesto drugo??

Na to vec znam odgovor.
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije baš đed , to je samo dvije generacije unazad.
    Ali ako se vratiš nekh 10 000 generacija unazad ...

Kako je Bog stvorio čovjeka ali precizno bez magije. Bog nije mađioničar.
    U svim njegovim akcijama mora postojati precizan zakon - "logos".
    Nijesmo ga još potpuno otkrili ali ga otkrivamo koristeći ono što nam je Bog dao a ostalim životinjama nije.

To nam je dato baš zbog toga . Da bi otkrivali.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne znam je li nekome djed ili pradjed bio majmun.

Da nije nekom ovdje djed ili pradjed bio hriscanin, a on sad nesto drugo??

Na to vec znam odgovor.
    Takođe je đedov, đed dvjesta godina ranije bio mnogobožac pa primio hrišćanstvo.
    Sada je možda njihov potomak ateista, agnostik ili ...
    Pa šta?
    Svak se odlučuje po spoznaji do koje je dogurao.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Takođe je đedov, đed dvjesta godina ranije bio mnogobožac pa primio hrišćanstvo.
    Sada je možda njihov potomak ateista, agnostik ili ...
    Pa šta?
    Svak se odlučuje po spoznaji do koje je dogurao.
    Dobro, zasto je on onda ovako agresivan da je samo njegova spoznaja prava i jedina? Mozda je agresivan preteska rijec, ali recimo da se trudi da dokaze da je njegova vjera prava. On je tu vjeru naslijedio, nije je izabrao, dok sam ja moje nevjerovanje izabrao, iako poticem iz hriscanske porodice.

Da li ce on sjutra svome djetetu ogranicavat slobodu izbora, i pustit ga da odluci sta ce biti, sto se vjere tice, ili ce mu nametnut islam kao jedinu i pravu vjeru?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Neće on dozvoliti da mu sejtan udje u dijete pa da nesto bira kad je izabrano. On voli svoje dijete a ne ka mi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

...
    Da li ce on sjutra svome djetetu ogranicavat slobodu izbora, i pustit ga da odluci sta ce biti, sto se vjere tice, ili ce mu nametnut islam kao jedinu i pravu vjeru?
    Tu se pitanje vraće na školski sistem.
    Naravno da bilo kakva religija nesmije biti dio obaveznog školskog plana. To isključuje slobodu izbora i bilo bi gore nego sada.
    Sa druge strane razni vjernici sadašnji školski sistem ocjenjuju kao ateistički, samim tim pogrešan.

Mislim da je rešenje u uvođenju u školski program neke jednostavne ali suštinski važne filozofije .
    To bi bile jednostavno objašnjene filozofske osnove nauke, verovanja, umjetnosti,...
    Naprimjer da umjetnost ne mora biti istina ali da je važna, da vjerovanja moraju biti nekako logična, da nauka mora imati fizički dokaz iako ne mora značiti da je apsolutno tačna iako je najsigurnija i.t.d. ...
    Najbolje bi bilo da se raspravlja o nekakvim "naučnim vjerovanjima" koja bi bila interesantna i zabavna radoznaloj đečurliji kao naprimjer ...
    Otkud znate da prava iz geometrije ide baš pravo kad to niđe u matematici nije napisano?
    ili
    Postoji li tačka kad nema ni širinu ni visinu ni dužinu?
    ili kasnije
    Crne rupe su interesantne jer ništa nemože da izađe iz njh , čak ni svjetlost.
    Tako da su naše predstave o tome šta se događa unutra neka vrsta vjerovanja.
    Šta mislite da se dešava unutra?
    Posle smrti neke zvijezde na njenom mjestu ostaje
    1. crni patuljak ako su u pitanju baš reletivno male zvijezde . Još nije nađen nijedan crni patuljak jer male zvijezde žive veoma dugo . Smatra se da ih uopšte nema jer univerzum još nije dovoljno star.
    ...
    Kako se izvodi zaključak da će nekada ovako nešto postojati?
    Neće on dozvoliti da mu sejtan udje u dijete pa da nesto bira kad je izabrano. On voli svoje dijete a ne ka mi
    Hari hari džavolčiću

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nedavno smo u nekom malo sirem drustvu diskutovali bas o tome da li ili ne religija u skoli i zasto su ateisti vjerski tolerantniji od vjernika bilo koje vjere. Ne bih sad nagadjao jer ne zapamtih tacno zemlje dje se religija uci od prvog razreda do mature, u nekim imaju izbor da li uce religiju ili etiku... Pretjerano je reci "uci" jer to je cista indoktrinacija posto se o drugim religijama osim "svoje" ne prozbori rijeci.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Najbolje bi bilo da se raspravlja o nekakvim "naučnim vjerovanjima" koja bi bila interesantna i zabavna radoznaloj đečurliji kao naprimjer ...
    Otkud znate da prava iz geometrije ide baš pravo kad to niđe u matematici nije napisano?
    ili
    Postoji li tačka kad nema ni širinu ni visinu ni dužinu?
    ili kasnije

Šta mislite da se dešava unutra?

Kako se izvodi zaključak da će nekada ovako nešto postojati?
    Dokle više sa idealizmom?
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nedavno smo u nekom malo sirem drustvu diskutovali bas o tome da li ili ne religija u skoli i zasto su ateisti vjerski tolerantniji od vjernika bilo koje vjere.
    Da , to je svakako doptinos ateizma razvoju civilizacije u smislu slobode i tolerancije kao važne moralne vrijednosti.
    U društvu u kojiem imaš bar 10% ateista moraš imati "slobodu izbora" i nemožeš bez disktiminacije uvesti neku religiju u obavezni školski program.
    Za mene kao vjernika ateizam je objasnio nešto što sami vjernici nijesu mogli da ukapirju i shvate na pravi način.
    Da je Bog osnovnu stvar koju je dao čovjeku bila "slobodna volja".
    Ne bih sad nagadjao jer ne zapamtih tacno zemlje dje se religija uci od prvog razreda do mature, u nekim imaju izbor da li uce religiju ili etiku... Pretjerano je reci "uci" jer to je cista indoktrinacija posto se o drugim religijama osim "svoje" ne prozbori rijeci.
    To je na izvjestan način i objašnjenje zašto je budući patrijah srpske pravoslavne crkve (pokojni patrijah Pavle) iz matematike i fizike imao odlične ocjene a iz vjeronauke najgoru , jedva sa mukom izvlačio neku tanku prelaznu.

Posljedice takvog pristupa su veoma loše. Nemajući filozofsku podlogu djeca to mogu samo napamet da memorišu i uopšte ne razumiju .
    To za posljedicu ima paranoičnu viziju svijeta koja ne izvire iz logike i ni približno se ne poklapa sa stvarnošću. Takvi ljudi su kasnije odličan materijal za razne totalitarne ideologije.

P.S. Zaboravih. Mislim uvedeš vjeronauku u obavezni program pa po "patrijahovom principu" najbolji je onaj ko ima najgoru ocjenu.
    Last edited by septembar; 19-06-10 at 01:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Dokle više sa idealizmom?
    ha ha ...
    Misliš idealizmu kao ideologiji težnje ka idealnom. Pa prirodna potreba .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Misliš idealizmu kao ideologiji težnje ka idealnom. Pa prirodna potreba.
    Ne, više kao težnji idealnom. Bez ideologije.
    Složio bih se da je prirodna potreba ukoliko bi neko istrpio da kažem da nije za sve tako.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Tu se pitanje vraće na školski sistem.
    Naravno da bilo kakva religija nesmije biti dio obaveznog školskog plana. To isključuje slobodu izbora i bilo bi gore nego sada.
    Sa druge strane razni vjernici sadašnji školski sistem ocjenjuju kao ateistički, samim tim pogrešan.
    Sto opet po mojim nekim shvatanjima je pogresno, jer po meni, vjera se ne uci - ona je unutrasnji dio covjeka, ne moze se naucit. Religija je vec nauka, i svako ko izucava religiju ne mora obavezno bit vjernik
    Mislim da je rešenje u uvođenju u školski program neke jednostavne ali suštinski važne filozofije .
    To bi bile jednostavno objašnjene filozofske osnove nauke, verovanja, umjetnosti,...
    Naprimjer da umjetnost ne mora biti istina ali da je važna, da vjerovanja moraju biti nekako logična, da nauka mora imati fizički dokaz iako ne mora značiti da je apsolutno tačna iako je najsigurnija i.t.d. ...
    Ovo bi moglo proc,naravno uz dobru organizaciju, i jednaku zastupljenost svih tema koje si naveo. Nesto kao POZNAVANJE DRUSTA, samo da zalazi u teme koje si nabrojao
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Nije baš đed , to je samo dvije generacije unazad.
    Ali ako se vratiš nekh 10 000 generacija unazad ...

Kako je Bog stvorio čovjeka ali precizno bez magije. Bog nije mađioničar.
    U svim njegovim akcijama mora postojati precizan zakon - "logos".
    Nijesmo ga još potpuno otkrili ali ga otkrivamo koristeći ono što nam je Bog dao a ostalim životinjama nije.

To nam je dato baš zbog toga . Da bi otkrivali.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto opet po mojim nekim shvatanjima je pogresno, jer po meni, vjera se ne uci - ona je unutrasnji dio covjeka, ne moze se naucit.
    Ali i u tom slučaju kada stvar počinje od nekog manje ili više pouzdanog unutrašnjeg intuitivnog osjećaja čovjek priča sa drugima o tome .
    Tom raspravma on preispituje svoje vjerujuće hipotetičke teorije neke mijenja prihvata ili odbacuje kao neprihvatljive i tako ustvari uči i gradi neki svoj stav.
    Religija je vec nauka, i svako ko izucava religiju ne mora obavezno bit vjernik
    Naravno religija se indirektno pominje kroz istoriju, umjetnost,...
    Kasnije na višim školama neko može da izučava paralano religije samo ako objekat i u nekom socijalno istoriskom smislu.
    Ovo bi moglo proc,naravno uz dobru organizaciju, i jednaku zastupljenost svih tema koje si naveo. Nesto kao POZNAVANJE DRUSTA, samo da zalazi u teme koje si nabrojao
    Da kao neki lagani predmet na kojem bi se dosta pričalo i raspravljalo a bavio bi se ostalim predmetima .
    To bi bila nekakva obična filozofija kao neko vraćanje škole antičkim korjenima.
    Spremale bi se neke rasprave i vježbala vještina argumentovanog debatovanja i slično.
    Tako bi neko mogao da razumije i teistička i ateistika razmišljanja bez obzira koja je za sebe izabrao ili će tek izabrati.
    Nebi se izučavala nijedna specijalna religija ali bi se između ostalog raspravljale neke hipotetičke (vjerujuće) teorije koje nemaju dovoljno ili nemaju nimalo fizičkih dokaza.
    Mislim da je najbolje da se stvar bazira na nauci, kao naprimjer pitanje
    "Kako ocjenjuješ da je nešto pravo"... pa onda "Da li se može uzeti za ispravno da svjetlost ide pravo"...
    Quote Originally Posted by gaul View Post
    Hvala :-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Koliko je samo ovaj Kvarni stvarno kvaran. Po njemu sam ja naslijedio vjeru a on je ateizam izabrao, inače čojek potiče iz hrišćanske porodice, bravo, to se zove izvorna sloboda. Prvo, moj otac i moja majka su rođeni u komunizmu i nisu bili vjernici, a drugo oni su tek kroz mene hvala Bogu, saznali više o vjeri i tako postali muslimani. Treće musliman je samo onaj čovjek koji izvršava propise islama, a ne onaj koji je po imenu musliman. To znači da Hariju neda šejtan mira, jer se ironično odnosi prema istinitoj vjeri, i glumi pamet po ovom forumu. A KAD BIH JA MALO BOLJE ISPITAO PRINCIPE NJEGOVOG VJEROVANJA BILO BI DOSTA SMIJEHA VICEVA I ZABAVE PO FORUMU.
    Last edited by Ibn Sinan; 19-06-10 at 21:10.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Koliko je samo ovaj Kvarni stvarno kvaran.
    Legendo, ovo mi ide u signature
    Po njemu sam ja naslijedio vjeru a on je ateizam izabrao, inače čojek potiče iz hrišćanske porodice, bravo, to se zove izvorna sloboda. Prvo, moj otac i moja majka su rođeni u komunizmu i nisu bili vjernici, a drugo oni su tek kroz mene hvala Bogu, saznali više o vjeri i tako postali muslimani. Treće musliman je samo onaj čovjek koji izvršava propise islama, a ne onaj koji je po imenu musliman.
    Tvoji u komunizmu nisu bili vjenici taman i koliko moji, tako da ti ne stoji poredjenje, i ne mozes to koristit kao neku cinjenicu bitnu za citavu ovu pricu. A samim tim sto si rodjen u muslimanskoj porodici, tebi je nametnuta ta vjera, isto kao i meni hriscanstvo, samo sto sam ja bio dovoljno svejstan da ne vjerujem u bajke.
    To znači da Hariju neda šejtan mira, jer se ironično odnosi prema istinitoj vjeri, i glumi pamet po ovom forumu. A KAD BIH JA MALO BOLJE ISPITAO PRINCIPE NJEGOVOG VJEROVANJA BILO BI DOSTA SMIJEHA VICEVA I ZABAVE PO FORUMU.
    Hari pazi se, sleduje te online zaposijedanje sejtanom
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ispitaj slobodno moje vjerovanje i napisi pa da se zajedno smijemo. Evo meni je smijesno sto svi vjernici za svoju kazu da je prava i istinska umjesto da śednu za neki okrugli sto pa se dogovore koja je prava i kazu meni vjerskom neznalici koja je to.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

kakvo glupo i ocajno pitanje
    da nije i njih mozda bog stvorio? :yipiiii:
    a eo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Hari pazi se, sleduje te online zaposijedanje sejtanom
    E jednom me bio malo zesće sejtan dovatio ali neće vise ja mu jemac. Znam njegove fore i driblinge mada mi nimalo nije milo sto me Ibin stavi pod juridiskciju sejtana

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Davno je šejtan tebe dohvatio, nego ti nisi toga svjestan, i tebe i onog pokvarenog do srži, koji se bavi karaterima i nasljijeđenim vjerovanjima, kao da svaki čovjek nema svoju pamet i način razmišljanja nego mora da samo nasljeđuje od roditelja vjeru. Allah je zaštitnik onih koji vjeruju i On ih izvodi iz tmina na svjetlo, a onima koji ne vjeruju – zaštitnici su šejtani i oni ih odvode sa svjetlana tmine; oni će biti stanovnici Džehennema, oni će u njemu vječno ostati. On im obećava i primamljuje ih lažnim nadama, a ono što im šejtan obeća samo je obmana. Reci: ”Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su se šejtanu klanjali – njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje spravog puta odlutali. O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo, skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao! On vas vidi, on i vojske njegove,odakle vi njih ne vidite.Mi smo učinili šejtane zaštitnicima onih koji ne vjeruju. Da bi što dalje s Pravoga puta odlutali.
    Last edited by Ibn Sinan; 20-06-10 at 11:20.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Davno je šejtan tebe dohvatio, nego ti nisi toga svjestan, i tebe i onog pokvarenog do srži, koji se bavi karaterima i nasljijeđenim vjerovanjima, kao da svaki čovjek nema svoju pamet i način razmišljanja nego mora da samo nasljeđuje od roditelja vjeru. Allah je zaštitnik onih koji vjeruju i On ih izvodi iz tmina na svjetlo, a onima koji ne vjeruju – zaštitnici su šejtani i oni ih odvode sa svjetlana tmine; oni će biti stanovnici Džehennema, oni će u njemu vječno ostati. On im obećava i primamljuje ih lažnim nadama, a ono što im šejtan obeća samo je obmana. Reci: ”Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su se šejtanu klanjali – njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje s Pravoga puta odlutali.
    Znaci, iz ovoga mozemo zakljucit da je sejtan samo jedan instrument kojim alah opipava vjeru ljudi koje je stvorio???
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli:”Poklonite mu se!” – i oni su se poklonili, osim Iblisa, on se nije htio pokloniti. ”Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?” – upita On. – ”Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače” – odgovori on. ”E onda izlazi iz Dženneta” – reče On – ”ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!” ”Daj mi vremena do Dana njihova oživljenja!” – zamoli on. ”Daje ti se vremena!” – reče On. ”E zato što si odredio pa sam u zabludu pao” – reče – ”kunem se da ću ih na Tvom Pravom putu presretati, pa ću im sprijeda, i straga, i zdesna i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!” ”Izlazi iz njega, pokuđen i ponižen!” – reče On. ”Tobom i svima onima koji se budu povodili za tobom doista ću Džehennem napuniti!
    Last edited by Ibn Sinan; 20-06-10 at 11:30.

Page 99 of 171 FirstFirst ... 49899596979899100101102103109149 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Bookmarks

Bookmarks