Page 12 of 24 FirstFirst ... 2891011121314151622 ... LastLast
Results 276 to 300 of 578

Thread: Heaven & Hell

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by Macak Bob View Post
    E u redu,covjek je ispisao buducnost u narednih 500god. e sad nevjerovatno je to da se sve poklapa sve je onako kao sto pise u njegovoj knjizi o svim ratovima u tih 500 god o susama bolestima znaci bukvano sve...
    Ti ocigledno ne znas nista o Nostradamusu osim bajki koje si procitao o tome kako je predvidjao buducnost. On nije bio prorok ili vidovnjak, on je bio analiticar. On je logickim putem na vrlo apstraktan nacin znajuci ljudsku prirodu dosao do zakljucaka da ce se nekad u buducnosti desit neke stvari. I tek kad se desi nesto sto lici na njegova prorocanstva njemu se pripise. Ako je stvarno predvidjao buducnost znao bi se za odredjene dogadjaje prije nego sto se dese, ne bi se njemu pripisivala prorocanstva. Jesi li ti uopste citao nesto od Nostradamusa?
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Ovo za korist crkve sam stavio smajlija, koji oslikava moj stav povodom toga.

I ja krivim crkvu za mnoge mnoge stvari, ali sto ces kad ima ljudi koji vjeruju u crkvu, a ne recimo u boga.

Za mene, kao ateistu, koji ne vjeruje, vjera se svodi na vjerovanje svoje, ne namtnuto, i ne komercijalno, kao sto je crkva, razumijes? Da li neko ko ide u crkvu je mozda veci vjernik nego neko ko ne ide, a zivi po bozjim pravilima? Za mene nije uopste. Za mene je vjera pitanje covjeka kao jedinke, unutrasnjeg JA svakog covjeka. Svako je drugacije dozivljava, ali rezultat je isti, vjernici su svi.

Takodje, smatram da je vjera nametnuta. Zasto bih ja, samo zato sto poticem iz pravoslavne porodice, po automatizmu bio pravoslavac? Vjera se ne moze naslijedit, po nekom mom misljenju.
    Pa da covjek je taj koji bira svoj put i izbor vjere.

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Ti ocigledno ne znas nista o Nostradamusu osim bajki koje si procitao o tome kako je predvidjao buducnost.
    A ti si kao sigurno nacitan o tome ko je bio Nostaradamus :monkey:a nemoj molim te !
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    . On je logickim putem na vrlo apstraktan nacin znajuci ljudsku prirodu dosao do zakljucaka da ce se nekad u buducnosti desit neke stvari. I tek kad se desi nesto sto lici na njegova prorocanstva njemu se pripise. Ako je stvarno predvidjao buducnost znao bi se za odredjene dogadjaje prije nego sto se dese, ne bi se njemu pripisivala prorocanstva. Jesi li ti uopste citao nesto od Nostradamusa?
    Prorčanstva je pisao u stihovima. Stihovi su pisani zagonetnim, dvosmislenim stilom upotrebom francuskih, provansalskih, italijanskih, grčkih i latinskih reči. To je činio s razlogom jer je postojala opasnost da ga proglase vešcem, a takođe je želeo da neupućenima tajne proročanstva ostanu nepoznate .....
    Vidi ne zelim da citam nista od Nostradamus jer jednostavno ne vjerujem u sudbinu.To sto sam pominjao Vangu,Maje i Nostradamusa je razlog toga sto veliki broj ljudi vjeruje u te stvari a negiraju u postojanje Boga itd ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Kako se nešto može nazvati (ostvarenim) proročanstvom ako se tumači nakon što se događaj desio?

Ljudi vjeruju u te gluposti zato što ne razumiju vjerovatnoću. Danas, u civilizovanom svijetu, dokazano ne postoje vidovnjaci.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bobe,prije pedesetak godina je dokazano da se Nostradamusovim proročanstvima manipulisalo tako da su stihovi uređivani i izvlačeni iz konteksta da bi dokazali,odnosno 'predvidjeli' neki događaj od strane drugih ljudi koji su kroz izdavaštvo našli način da tako nešto i keširaju. Tako je Nostradamus 'predvidio' Drugi Svjetski Rat,Prvi Svjetski Rat,krah berze tridesetih,Bonapartu itd.
    Predviđati događaje naknadno uz redigovanje katrena od strane nekog drugog nije znak ikakvog proviđenja. Čak i da nisu redigovani više puta,evo i na prsloj vikipediji piše :

Most academic sources maintain that the associations made between world events and Nostradamus's quatrains are largely the result of misinterpretations or mistranslations (sometimes deliberate) or else are so tenuous as to render them useless as evidence of any genuine predictive power. Moreover, none of the sources listed offers any evidence that anyone has ever interpreted any of Nostradamus's quatrains specifically enough to allow a clear identification of any event in advance.[2]
    Last edited by Čika Džo; 08-06-10 at 15:03.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Čitao sam njegova proročanstva i potpuno su višeznačna i nejasna.

"U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!"
    "O ljudi, Gospodara svoga se bojte! Zaista je
    potres Smaka svijeta stvar velika!" /1/ "Na
    Dan kada ga vidite vi, svaka dojilja će ono što
    doji zaboraviti, a svaka trudnica će svoj plod
    pobaciti i ti ćeš vidjeti ljude pijane, a oni neće
    pijani biti, nego će kazna Allahova žestoka
    biti!" /2/

Uzvišeni stavlja u opomenu svojim robovima da
    prema Njemu budu bogobojazni i obavještava ih o
    strahotama Sudnjeg dana, njegovim potresima i
    stanjima. Učenjaci u islamu se razilaze po pitanju potresa kada
    Smak svijeta nastupi - hoće li potres nastupiti nakon
    što svijet ustane iz svojih grobova na dan njihovog
    proživljenja na mjestu proživljenja ili će Smak biti prije
    nego što ljudi ustanu iz svojih grobova. Oni koji kažu
    da će se potres desiti na kraju egzistiranja ovoga svijeta i
    početku Smaka svijeta zastupaju mišljenje
    da će se potop desiti prije Dana proživljenja,
    a u hadisu stoji /201/ "...A umrli o tome neće ništa
    znati." Cilj hadisa je da uputi na to da će se potres
    desiti prije Smaka svijeta i da je zbog blizine Smaka
    svijeta pridodat Smaku svijeta kao što se kaže:
    "Predznaci Sudnjeg dana" i slično, a Allah najbolje zna.
    Drugi kažu da će se ta strahota, jeza i potres desiti na
    Danu proživljenja i to na mjestu proživljena nakon
    ustajnja iz grobova.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by Macak Bob View Post
    ...a negiraju u postojanje Boga
    Da bi se postojanje boga negiralo mora prvo da se dokaze njegovo postojanje.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tvoje postojanje je najbolji dokaz Božijeg postojanja. On ti je dao život, lik, imetak itd, A ti si odgovorio nezahvalnošću time što negiraš njegovo postojanje.

Zar vas od neznatne tekućine ne stvaramo,
    koju na pouzdano mjesto stavljamo
    do roka određenoga?!
    Takva je Naša moć; a kako smo Mi samo moćni
    Teško toga dana poricateljima!
    Zar Mi nismo učinili Zemlju sabiralištem
    živih i mrtvih
    i na njoj nepomične visoke planine postavili, i za
    da slatku vodu pijete? –
    Ovo je dan u kome oni neće ni prozboriti
    i pravdanje im neće dozvoljeno biti. –
    Ovo je Dan sudnji, i vas i narode drevne ćemo sakupiti,
    pa ako se lukavstvom kakvim budete znali poslužiti, dovijte se protiv
    Mene! –
    Oni koji su se Allaha bojali biće među izvorima, u gustim baščama
    i među voćem koje budu željeli.
    ”Jedite i pijte, prijatno neka vam je! – za ono što ste radili.”
    Tako ćemo Mi one koji čine dobra djela nagraditi. –
    Last edited by Ibn Sinan; 08-06-10 at 15:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Tvoje postojanje je najbolji dokaz Božijeg postojanja. On ti je dao život, lik, imetak itd, A ti si odgovorio nezahvalnošću time što negiraš njegovo postojanje.

Zar vas od neznatne tekućine ne stvaramo,
    koju na pouzdano mjesto stavljamo
    do roka određenoga?!
    Takva je Na
    ša moć; a kako smo Mi samo moćni
    Zar Mi nismo učinili Zemlju sabiralištem
    živih i mrtvih
    i na njoj nepomične visoke planine postavili, i za
    da slatku vodu pijete? –

Je l' on to sam sebi persira casti ti?

Da li nam je Alah ikad porucio nesto bez tih prijetnji i prorocanstava sta ce bit kad dodje 'sudnji dan'? Koliko vidim ti samo nekakvu mrznju iznosis odje, prijetis, proklinjes nevjernike.. to je tako 'NEbozanski' ( sta god to vase bozansko predstavljalo..)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mi označava Meleke (Anđele). Pa lijepo od tebe što se ponekad javiš, mada ti ova konstatacija nije na mjestu, jer je nama muslimanima propis da prema nevjernicima budemo strogi, a prema vjernicima blagi. Da nećeš da ti pričam o Ivici i Marici, ili kakve uspavanke za laku noć?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Tu "neznatnu tekucinu na pouzdano mjesto do odredjenog roka" ne stavljaju andjeli nego i ti i ja i mnogiiiiii drugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dao sam ti dokaze za ovu priču, ali čudno tada si ćutao i izbjegavao temu.
    Last edited by Ibn Sinan; 08-06-10 at 17:29.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Dao sam ti dokaze za ovu priču, ali čudno tata si ćutao i izbjegavao temu.
    Tata ? On ti je tata ?

Koje ludilo !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mi označava Meleke (Anđele). Pa lijepo od tebe što se ponekad javiš, mada ti ova konstatacija nije na mjestu, jer je nama muslimanima propis da prema nevjernicima budemo strogi, a prema vjernicima blagi. Da nećeš da ti pričam o Ivici i Marici, ili kakve uspavanke za laku noć?
    Propis? Pogresno ti je to da zivis sa ubjedjenjem da si superiorniji od bilo koga drugog, ti kao vjernik bi to trebalo da znas, obice ti se o glavu to vjeruj mi..
    Trebalo bi takodje i da si svjestan toga da nikom ne mozes da usadis vjeru, niti da objasnis ono sto ni sam sebi ne umijes, tako da, hvala, uspavanke mi je baba pricala prije jedno 20 godina, sad me interesuje malo racionalnija prica, po mogucnosti da je povezana sa zdravim razumom od tebe je necu dobit svakako..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja ne tvrdim da sam superiorniji od ikoga ovdje, to je tvoj zaključak. Ne brini šta će mi se desiti jer sam ja sebe i svoj život predao nekom drugom na čuvanje...Moj cilj jeste da pozovem ljude ka vjeri, ali ja to ne radim batinama, već upravo objašnjenjima. A to što ti ne možeš da svatiš, produkt je slabog životnog iskustva, kao i manjaka razmišljanja, a ne pameti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja ne tvrdim da sam superiorniji od ikoga ovdje, to je tvoj zaključak. Ne brini šta će mi se desiti jer sam ja sebe i svoj život predao nekom drugom na čuvanje...Moj cilj jeste da pozovem ljude ka vjeri, ali ja to ne radim batinama, već upravo objašnjenjima. A to što ti ne možeš da svatiš, produkt je slabog životnog iskustva, kao i manjak razmišljanja, ne pameti.
    'Svaka tebi cast' sto si odlucio da protracis svoj jedan jedini, neponovljivi zivot na prosvjetljivanje drugih ljudi, ali kao sto i svi vidimo, ti odje nikad nikom nista objasnio nijesi, a jos manje ponudio neki dokaz kao potporu tvoje price.
    Diskusija sa tobom se svodi na citiranje drugih ljudi, poglavlja iz Kurana i slicno. Vjeruj mi, ne razmisljas ti vise od bilo koga drugog zbog toga. Mogu i ja da prekopiram jednu najobnicniju enciklopediju o bilo cemu, pa da poklopim pola tvojih tvrdnji, ali to ne radim.. u tvoje zivotno iskustvo ne ulazim, pa nemoj ni ti u moje, odje smo da diskutujemo i razmijenimo stavove i gledista, a ne da 'budemo strogi prema (ne)vjernicima' kao sto ti rece, i neumorno ubjedjujemo druge da se pokaju dok im je jos vakat..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sve same neutemeljene priče. Moje nije da prosvjetljujem neznavene, ali jeste da pričam o nečemu što smatram da je istina. Ovo da možeš da mi prekopiraš nešto što je slično ovome o čemu ja pišem, potrudi se. Probaj da me negiraš, pa ćeš vidjeti slabost vlastitih uvjerenja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

"..ne tvrdim da sam superiorniji od ikoga ovdje.."

"..to što ti ne možeš da svatiš, produkt je slabog životnog iskustva, kao i manjka razmišljanja.."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Logičaru, to ne znači ja sam taj koji je superiorniji nego je istina načina i toka našeg razgovora. Ti misliš da možeš da logički otkriješ smisao i postavku riječi, a pri tome griješiš jer ne svataš kontekst u kojem su te riječi upotrijebljene.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sve same neutemeljene priče. Moje nije da prosvjetljujem neznavene, ali jeste da pričam o nečemu što smatram da je istina. Ovo da možeš da mi prekopiraš nešto što je slično ovome o čemu ja pišem, potrudi se.

To sto ti smatras nesto ne znaci obavezno da je to istina, vrijeme da je to shvatis.. Ne mozemo vala na osnovu tvog 'smatranja' da mijenjamo nasa zivotna uvjerenja, koja su jos i potvrdjena cinjenicama, naukom i td. A cime su tvoja ubjedjenja potvrdjena, dragi moj sagovorniche? Da nijesu mozda logikom?

Probaj da me negiraš, pa ćeš vidjeti slabost vlastitih uvjerenja.
    Hahaha, ti si pravi primjer toga koliko su jaka i ispravna moja uvjerenja, vjeruj mi
    Sa takvim stavom, u necijim ocima ti samo mozes biti jasna i vidljiva posledica loseg uticaja vjere na co'eka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pametan čovjek ima neki pogled na svijet, uvjerenje i praktično držanje, pa imam i ja, za razliku od mnogih ovdje na forumu, koji se trude samo da negiraju i obesmisle tuđa gledišta. To što ja smatram kao istinito nije obaveza da ti isto prihvatiš, ne znam čemu tolika nervoza. Za razliku od tebe ja sa logikom imam mnogo više posla nego što misliš. Čak je i to moja praktična obaveza. A tvoja uvjerenja su vjeruj mi onakva, da treba da te žalim. TVOJ STAV JE NEGIRANJE TUĐIH UVJERENJA BEZ POSTAVKI SOPSTVENIH.
    Last edited by Ibn Sinan; 08-06-10 at 17:22.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pametan čovjek ima neki pogled na svijet, uvjerenje i praktično držanje, pa imam i ja, za razliku od mnogih ovdje na forumu, koji se trude samo da negiraju i obesmisle tuđa gledišta. To što ja smatram kao istinito nije obaveza da ti isto prihvatiš, ne znam čemu tolika nervoza. Za razliku od tebe ja sa logikom imam mnogo više posla nego što misliš. Čak je i to moja praktična obaveza. A tvoja uvjerenja su vjeruj mi, onakva, da treba da te žalim. TVOJ STAV JE NEGIRANJE TUĐIH UVJERENJA BEZ POSTAVKI SOPSTVENIH.
    Haha, onda nemamo sto vise diskutovat ja i ti ako ces me zalit a neces cak ni pokusat da prihvatis moj stav (znam, znam, Alah ti je posla propis da budes strog prema nevjernicima, ok..) samo ti zivi u mrznji i gorcini prema svijetu..
    Jos jednom, po ko zna koji put dokazujes da sa tobom nema normalne rasprave i diskusije. Mislim da su prilicno jasna moja uvjerenja, samo si ti previse zaslijepljen da bi ih shvatio uopste.. Ja negiram tudja uvjerenja kada se ne poklapaju sa mojim, ali ih takodje i prihvatam. U mojoj porodici su svi vjernici, osim mene, pa sta mislis kako bi trebali da funkcionisemo? Da oni ne progovore rijec sa mnom dok se ja ne 'prosvijetlim' duhovno? Religija nam cak nije ni tema razgovora, gotovo nikad, jer ni ja ni oni ne zivimo zivote po nekakvim religijskim propisima, samo onim moralnim, ljudskim.
    Nauci da prihvatis druge ljude takvi kakvi su, to ti je moj savjet.. Shvati, da se ljudi ne djele na dobre i lose, u zavisnosti od toga da li vjeruju ili ne, i da ima puno nevjernika koji vode prilicno ispunjen zivot, isto kao sto ima i vjernika kojima 'vjera' ne podrazumjeva da zive posteno i moralno, nego rade bas suprotno.
    Izdigni se malo, prosiri vidike, to je ono sto pokusavam da ti kazem.. i to je sve od mene, sa tobom cu zavrsit svaku pricu ovom prilikom, da me ne bi zalio i proklinjao da gorim u paklu Pozdrav.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prilično si nervozna za tako mladu djevojku. Uopšte nije istina da mrzim ikoga ovdje na forumu, čak mogu reći da ih više volim zbog toga što želim da ih sačuvam upozorenjima od vatre u drugom životu. Reaguješ emotivno, kao da ja hoću nešto na silu da ti nametnem. Kao ako nisi kao ja, teško tebi. Ja nikome nisam pojedinačno rekao, a još manje nekoga proklinjao da će gorjeti u paklu, nego sam uopšteno citirao ajete iz Kurana, mnogi se tu osjećaju prozvanim, poput indijanca. Naravno da se ljudi dijele na dobre i loše, ali da bi ljudi bili stvarno dobri njihov moral mora da bude utemeljen na nečemu što ga obavezuje da radi moralno. A to je vjera u polaganje računa za svoja djela, svaki drugi moral je utemenjen na nečemu što čovjeka ne obavezuje.
    Last edited by Ibn Sinan; 08-06-10 at 17:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prilično si nervozna za tako mladu djevojku. Uopšte nije istina da mrzim ikoga ovdje na forumu, čak mogu reći da ih više volim zbog toga što želim da ih sačuvam upozorenjima od vatre u drugom životu. Reaguješ emotivno, kao da ja hoću nešto na silu da ti nametnem. Kao ako nisi kao ja, teško tebi. Ja nikome nisam pojedinačno rekao, a još manje nekoga proklinjao da će gorjeti u paklu, nego sam uopšteno citirao ajete iz Kurana. Naravno da se ljudi dijele na dobre i loše, ali da bi ljudi bili stvarno dobri njihov moral mora da bude utemeljen na nečemu što ga obavezuje da radi moralno. A to je vjera u polaganje računa za svoja djela, svaki drugi moral je utemenjen na nečemu što čovjeka ne obavezuje.
    Homići će gorjeti u vatri, ako se ne promijene i ne pokaju.

Vjerujem u Boga jer znam da će konočno ljudi nepravednici, gorjeti vječno u paklu.

Ovime si sve rekao I o sebi i o vjeri koju propagiras.. a najvise o gorcini s kojom zivis.

sto se mene tice, nisam nervozna ama bas ni malo, ali hvala sto brines cmok : *
    Last edited by MiLiCa_Hn; 09-06-10 at 13:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa vidiš da sam uopšteno govorio nisam rekao, ti Milice ćeš gorjeti u paklu ( nedaj Bože ) nego sam pisao kakvi ljudi ne trebaju ba budu, da nebi doživjeli vječne muke. Pokajanje Milice, pokajanje je smisao svih ljudskih postupaka, a pravi vjernici su oni koji se često kaju. Vjeruj mi da živim bez imalo mržnje prema ljudima, i najviše očajanje osjećam kada ne mogu drugim ljudima da pomognem što se tiče vjere. Mada mi ponekad to i oni sami otežavaju jer ne žele čuju.
    Last edited by Ibn Sinan; 08-06-10 at 18:06.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vjeruj mi da živim bez imalo mržnje prema ljudima, i najviše očajanje osjećam kada ne mogu drugim ljudima da pomognem što se tiče vjere. Mada mi ponekad to i oni sami otežavaju jer ne žele čuju.
    Pa mozda im ne treba, Sinane, niko da im 'utjera' vjeru i usadi taj osjecaj, ako ga oni vec nemaju. I mozda te cuju i razumiju, al im to nije potrebno, jer zive sasvim normalne, prosjecne zivote i bez toga. Posmatraj to ponekad tako, cisto da se rasteretis 'duznosti' upozoravanja drugih na vjecne muke kojih nece biti.

Page 12 of 24 FirstFirst ... 2891011121314151622 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)