To je samo kontraargument na Emanuilovu priču. Ali je dobar. Strašno sam pritegnut hahahahaha.
Prepodobni...ti si spamer.
kada te neko pričepi uz plot odmah copy-paste ogromni post...![]()
To je samo kontraargument na Emanuilovu priču. Ali je dobar. Strašno sam pritegnut hahahahaha.
Last edited by Ibn Sinan; 25-05-10 at 19:14.
ma samo opušteno, nema stega, nisam ja ka' ti da odmah prijetim terorističkim napadom... ahaha
Last edited by gaul; 26-05-10 at 10:36.
Не знам какве ово везе има са 5 стубова (arkan) ислама?Они гласе :Pojma ti nemaš o islamu vidim ja. Osnov islama je Kuran, jer je on vječno izrečeni Allahov govor. Pet stubova islama se nalaze u početku druge sure u Kuranu- El-bekare. Eto ti znanje o islamu, koje si sto posto učio 10 minuta moj klevetniče.
1.Reci: "Utičem se Gospodaru svitanja
2. od zla onoga što On stvara,
3. i od zla mrkle noći kada razastre tmine,
4. i od zla smutljivca kad smutnje sije,
5. i od zla zavidljivca kad zavist ne krije!”
- ispovijest vjere (kelime i sehadet) - Izgovaranje"Nema drugog Boga, osim Allaha; a Muhamed je Božiji rob i Božiji poslanik");
- obredna molitva (salat ili namaz) - Kojom se vjernik približava Bogu,u toku dana pet je molitvi;
- ramazanski post (saum) - Ustezanje od jela, pića, pušenja, spolnih zadovoljstava i nepriličnog govora od zore do zalaska sunca, u toku ramazana koji traje trideset dana.
- obvezni vjerski prinos (zekat) - Imučni muslimani dužni su od viška svoje imovine udjeliti 2,5% za potrebe: siromašnih, učenika, bolesnika, starih i iznemoglih.
- hodočašće u Meku (hadž)-Jedanput u zivotu za onoga ko je u stanju;
Ништа од овога нема у Курану,него су главни извор хадиси.Да није њих муслимани не би знали како да се моле,како се постаје муслиман одн. схахада,колики је закат (одн. обавезна милостиња),итд.То су главне ствари у исламу.
Сваки човјек је - мали бог у блату.
Komentar ponekad više govori o subjektu nego o objektu komentara.
Ponavljanje je majka učenja. I naravno da je poruka Kur'ana (i Islama) u suštini jednostavna. Šta, treba čovjek da bude PhD da bi postao musliman?!?
Uzvišeni Bog je stvorio svijet tako što je rekao "Budi!", međutim kad zađeš u istraživanje svijeta ostaneš zapanjen kompleksnošću. To što neko neće da se bavi Islamom (ili prirodnim naukama) da bi shvatio je njegov problem.
Predanja (hadisi) su drugi izvor Islama, i ja opet ne shvatam kakav je tu problem. U Islamu se precizno zna šta je Božji Govor (koji mi smatramo nestvorenim Božjim atributom) a šta Poslanikov govor (ili pak praksa, postupci), neka je na njega blagoslov i mir. Hadisi pojašnjavaju Kur'an. Islamsko pravo (fikh) koristi i Kur'an i hadise da bi iznašlo rješenje za pravna pitanja i probleme koji se javljaju u različitim vremenima i na različitim prostorima.
Muhammeda, Isusa, Davida, Mojsija, Abrahama, Nuha i ostale Božje poslanike, neka je na njih blagoslov i mir, je ljudima poslao sami Bog, a mi ne sumnjamo u Božji Izbor. On Uzvišeni najbolje zna kome će povjeriti Poslanstvo. Zato mi ne dovodimo u pitanje riječi i postupke nijednog Božjeg poslanika.
Ono što se dovodi u pitanje su ljudi koji su prenosili predanja/hadise, i na osnovu valorizacije tih prenosilaca se valorizuje i sama predaja. Kao što sam već x puta rekao (ponavljanje je majka...), postoji relativno mali broj opšte-prihvaćenih (tzv. mutevatir) hadisa koji su 100% pouzdani; zatim ih slijede vjerodostojni (sahih), dobri (hasen), slabi (daif) i na koncu odbačeni i izmišljeni hadisi.
Naravno, postoje i predanja koja se vezuju za Ashabe (prvu generaciju muslimana), a i ostale muslimanske generacije do danas imaju istoriografska djela.
Toliko o tome. A mogao bi da pogledaš malo i u "svoje dvorište": vi uzimate propise (npr. dozvolu uzgajanja i jedenja svinjetine) iz onoga što je nama, u najbolju ruku, kvarter(nar)ni izvor informacija o vjeri: mišljenje (lično mišljenje!) nekoga ko je u suštini pripadao drugoj generaciji hrišćana (tj. nije direktno vidio Isusa, neka je na njega mir). Mi takva "mišljenja", kada vidimo da su u jasnoj koliziji sa osnovnim izvorima, odmah odbacujemo.
Moje iskustvo mi govori da Islam iz svake kulture i folklora prihvata sve ono što nije u koliziji sa islamskim propisima. I naravno da se pažnja pridaje arapskoj "kulturi i folkloru" (u suštini arapskom jeziku), jer je to jedini način da se shvati Kur'an. Određeni broj muslimana to mora (tj. to je tzv. "kolektivna" vjerska dužnost) da radi. I dan danas imaš ljude po islamskom svijetu koji umiju po tri dana (!) da napamet recituju samo poeziju. Ali to se ne radi zbog poezije per se, nego upravo da bi se očuvao jezik Časnog Kur'ana. "Ono što je od koristi ljudima, to ostaje".
Veliki broj propisa u Islamu je, recimo, sličan onima u Judaizmu, i potpuno je normalno da je to tako. Ali suština vjere nije propis, nego vjerovanje u propis koji je od Boga, čak i kada se propis promijeni ili kada ne možeš da shvatiš mudrost propisa.
A jes tamo bijahu takve budale-hahahahaha, pazi da ti ko ne povjeruje...
Naravno da ne. Poželjno je da postavljaš što manje pitanja i da klimaš glavom.
Svijet nije kompleksan, nego ljudi nijesu dovoljno razvijena bića da ga razumiju, i vjerovatno nikad neće biti. To što nama nešto nije jasno ne znači da je to neki genije stvorio magijom.
★
Šta, treba čovjek da bude PhD da bi postao musliman?!?Не лупетај.Човјек да би био муслиман треба да вјерује свакој ријечи коју је изрекао Мухамед,а то стоји у хадисима,так да се они не могу ни најмање окарактерисати као неки други извор Ислама,него главни извор.Оно што је рекао Мухамед има исту тежину као да је реако сами Бог.У Курану стоји:Predanja (hadisi) su drugi izvor Islama, i ja opet ne shvatam kakav je tu problem. U Islamu se precizno zna šta je Božji Govor (koji mi smatramo nestvorenim Božjim atributom) a šta Poslanikov govor (ili pak praksa, postupci), neka je na njega blagoslov i mir. Hadisi pojašnjavaju Kur'an. Islamsko pravo (fikh) koristi i Kur'an i hadise da bi iznašlo rješenje za pravna pitanja i probleme koji se javljaju u različitim vremenima i na različitim prostorima.
Kuran 33:36 Kada Allah i Posalnik Njegov neshto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahodjenju postupe. A ko Allaha i Njegova Posalnika ne poslusha, taj je sigurno skrenuo s pravog puta.
Kuran 4:80 Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okrecje – Mi te nismo poslali da takvima chuvar budesh.
Kuran 4:31-32 Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas cje Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prashta i samilostan je. Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako oni glave okrenu – pa, Allah, zaista, ne voli nevjernike.
Kuran 4:64. A Mi smo poslali svakog Poslanika zato da bi mu se vi, prema Allahovom naredjenju, pokoravali.
Kuran 4:65 I tako Mi Gospodara tvoga, oni necje biti vjernici dok za sudiju u sporovima medjusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dushama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.
Овдје постоји само једна мала али пресудна разлика,коју муслимани не желе да прихвате нити истражују,и због тога одбацују спасење и вјечно гину,а то је да је Исус Христос није посланик него Син Божији.За разлику од свих горе наведених посленика,Христу се није јављао Бог,бивуајући да је сам Богочовјек,нити му се јављао неки ангео да би му балоговјестио истине о Богу као што је то био случај са Аврамом,Мојсијем којем је Бог дао плоче закона од кога имамо петокњижје.Христос је оваплоћено друго лице Свете Тројице,и њему Бог није дао Јеванђеље,него је сам Син Божији сишао на земљу и оставио Јеванђеље,за разлику опет од Мухамеда који је Куран измислио јер немамо свједоке о јављању архангла џибрила.А онда кажеш,и тако силно лажеш :Muhammeda, Isusa, Davida, Mojsija, Abrahama, Nuha i ostale Božje poslanike, neka je na njih blagoslov i mir, je ljudima poslao sami Bog, a mi ne sumnjamo u Božji Izbor. On Uzvišeni najbolje zna kome će povjeriti Poslanstvo. Zato mi ne dovodimo u pitanje riječi i postupke nijednog Božjeg poslanika.
Да желите да прихватите ријечи посленика који се помиње код вас у Корану,а који се свијету јавио као Син Божији Христос,онда би безулсовно морали да прихватите крштење водом и духом,јер је Христос позивао на то.А ви то одбацујете значи да не прихватате ријечи посланака.Zato mi ne dovodimo u pitanje riječi i postupke nijednog Božjeg poslanika.
Ја се ослањам на збирку бухарија и муслима а то су сахих - хадиси у тим збиркама су аутентични јер имају провјерене илмове и иснаде (што значи да им се зна извор). Сва 4 мадхаба прихватају обавезност и незамјенљивост ових хадиса.Тако да не знам зашто доводиш у питање нешто што је провјерено.Ono što se dovodi u pitanje su ljudi koji su prenosili predanja/hadise, i na osnovu valorizacije tih prenosilaca se valorizuje i sama predaja. Kao što sam već x puta rekao (ponavljanje je majka...), postoji relativno mali broj opšte-prihvaćenih (tzv. mutevatir) hadisa koji su 100% pouzdani; zatim ih slijede vjerodostojni (sahih), dobri (hasen), slabi (daif) i na koncu odbačeni i izmišljeni hadisi.
Данас једини прави налиједници Асхаба,истинских мухамеодвих пријатеља су припадници салафизма или код нас познатих вехабија.А они се ослањају подједнако на Куран и хадисе,тако да нема потребе да сумњам и доводим у питање вјеродостојност истих.Naravno, postoje i predanja koja se vezuju za Ashabe (prvu generaciju muslimana), a i ostale muslimanske generacije do danas imaju istoriografska djela.
А јеси ли ти бураз читао Јеванђеље?Toliko o tome. A mogao bi da pogledaš malo i u "svoje dvorište": vi uzimate propise (npr. dozvolu uzgajanja i jedenja svinjetine) iz onoga što je nama, u najbolju ruku, kvarter(nar)ni izvor informacija o vjeri: mišljenje (lično mišljenje!) nekoga ko je u suštini pripadao drugoj generaciji hrišćana (tj. nije direktno vidio Isusa, neka je na njega mir). Mi takva "mišljenja", kada vidimo da su u jasnoj koliziji sa osnovnim izvorima, odmah odbacujemo.
А кад смо код једења свињетине,ви њу не смијете да једете зато што је Мухамед тако рекао,а не због неких узвишених идеала.Мада,данас вас је све мање који држите ту ријеч Мухамедову,на овим просторима и онда се у питање доводи припадност самом Исламу.
Јудаизам је за нас хришћане стари завјет човјека и Бога.Veliki broj propisa u Islamu je, recimo, sličan onima u Judaizmu, i potpuno je normalno da je to tako. Ali suština vjere nije propis, nego vjerovanje u propis koji je od Boga, čak i kada se propis promijeni ili kada ne možeš da shvatiš mudrost propisa.
Last edited by emanuil; 27-05-10 at 15:31.
Kako ti nemaš pameti, iz svih ovih citata koje si odabrao, upravo si sam sebe odgovorio. Kada ALLAH, PA TEK POSLANIK, A TO ZNAČI DA SVE IDE OD ALLAHA, POSLANIK JE TU SAMO DA PRENESE POSLANICU.
Last edited by Ibn Sinan; 27-05-10 at 16:14.
Pa naravno , jer ajet u Kuranu kaže: On ne govori po hiru svom, nego ono što mu se objavljuje.
Uloga Isusa Hrista u hrišćanstvu je ista ali je tumačenje i filozofska razrada drugačija.
Pošto je Bog stvorio svijet sve ima božje porijeklo i Bog je na izvjestan način u svemu.
Ja čak pošto nevjerujem u stvaranje iz ničega vjerujem da je Bog stvorio svijet "iz sebe" (transformišući sebe) tako da je sve dio Boga. Tako tumačim riječi iz početka Bibliske knjige postanja:
"U početku bijaše riječ i riječ bijaše u Boga i Bog bijaše riječ .... od riječi nasta tijelo..."
Sama Allahova poslanica je promijenila poslanika (Muhameda) i on više nije običan čovjek. On je djelimično čovjek a djelimično Bog ("bogočovjek"- božji čovjek).
Radi se o finom prelazu od nečega manje savršenog ka savršenijem .
Naprimjer uzmeš kamen ili čašu vode , neku biljku životinju , čovjeka i na kraju Boga imaš prelaze ka sve savršenijim i savršenijim formama.
I kamen i čaša vodesu Božje djelo i u njima ima Boga.
Biljka ili životinja su savršeniji i u njima ima više "Božjeg" u čovjeku još više ...
Muhamed je u islamu neđe između čovjeka i Boga . Taj je odnos u shvatnjima hrišćanstva prema Isusu Hristu još više naglašen.
Islam je nešto strožiji u ocjeni šta je "gordost" pa ova situacija nije tako naglašena.
Što bi rekao emanuil...
Tu se vide sličnosti i razlike između islama i hrišćanstava.
Dobra stvar za razumjevanje i shvatanje ovih različitih religiskih puteva .
Muhamed je samo čovjek..., ajet iz Kurana.
Из чега слиједи да су хадиси који су записивали његови сљедбеници и у којима је записано све оно што је Мухамед говорио,наредио врло битан извор за Ислам,који ако се одбаце или свратају у неки други извор губи се суштина Ислама.На то сам указао у мом горњем посту.
А бивајући да је сам Мухамед био неписмен,Куран је преписао и сачувао халиф и вођа исламске државе Осман,а негдје сам читао да је Al-Hajjaj Ibn Yusuf Al-Thakafi мијењао Куран,тако да данас и немамо Османову већ његову верзију.А овдје има доста о грешкама и мијењању Курана.
http://www.answering-islam.org/PQ/Part2-index.htm#Part2
@septembar
Ово што си горе написао је потпуно погрешно и рекао би неко твоје произвољно тумачење.Имаш очигледан проблем са првославном теологијом.:?:
Jeste moje tumačenje ali ga ne smatram proizvoljnim. Moguće da ima stvari koje su manje ili više različite od zvanične pravoslavne teološke dogmatike.
Moja religiska interesovanja su pretežno vezana za fizičku, morlanu i filozofsko-logičku stranu .
Svakao bih želio da raspravljamo i razmjenjujemo mišljenja ali to nije za ovu temu koja je posvećana Islam-u.
Emanuile uvijek upaneš u neku grešku...Hadise su zapisivali njegovi sljedbenici, ali nisu svi sljedbenici bili pouzdani, zbog toga postoji hijerarhija u tumačenju onih koji su više ispravni do onih koji su sumnjivi. Pogriješio si u vezi toga ko je sakupio Kuran, jer Muhamed a.s nije bio toliko neznaven, već je bio direktno od Allaha upućen da sastavi Kuran, kao i da ga uredi po redoslijedu sura. A ovo što si rekao o greškama Kurane je velika laž, jer mnogi muslimani uče i znaju tu knjigu napamet na arapskom jeziku, i nema nikakve razlike u njihovim učenjima, pa bio on crnogorac, arap ,palestinac ili neki drugi musliman širom svijeta.
Last edited by Ibn Sinan; 27-05-10 at 20:26.
Zar Isus nije sin Josifov? Tako piše u Bibliji. Evo zadnjih sedam koljena:
35. Ahim
36. Eliud
37. Eleazar
38. Matan
39. Jakov
40. Josif (muž Marijin) Tako piše.
41. Isus???
Zar nije ovde očigledno ko je tatica?
Veoma jasno pitanje: kako Božiji sin može imati rodoslov u kojemu se Josif ističe kao njegov otac? Sa jedne strane imamo da mu je majka Marija a otac Gospod Bog tj. Sveti duh, dok sa druge strane imamo jasan dokaz da mu je majka Marija a otac Josif muž Marijin.
U vezi navedenog imam 3 pitanja:
1. Da li je Josif bio muž Marijin (kako kaže Biblija)?
2. Da li je Josif otac Isusov (kako kaže Biblija)?
3. Od kojeg sina Davidovog Isus vodi porijeklo, od Solomona (kako kaže Matej) ili od Natana (kako kaže Luka)?
Opet pokazuješ svoje vaspitanje.
Ovo što si rekao je istina i ja to ne poričem!
Kao što Ibn Sinan reče, ja pokušavam da ti ukažem na razliku između onoga što neko stvarno kaže (govor) ili uradi, i predanja o tom govoru, tj. "šta je neko rekao, da je neko drugi rekao" (hadis). To dvoje ne mora da se poklapa. Nije svaki hadis na istom stepenu vjerodostojnosti, dok je kompletni Kur'an mutevatir (100% vjerodostojan). Relativno mali broj hadisa ima takav (ili približan) stepen vjerodostojnosti.
Potvrđujem i ovaj i ostale ajete koje si naveo, i poslije gornjeg pojašnjenja, nadam se da je jasno šta sam htio da kažem. Ne vidim u čemu je problem. Nadam se da nećeš da kažeš da bi bilo logično da onaj koji je poslat od Boga kontrira Bogu, i da "krišom" naređuje neke stvari! Pa dijete ocu ne smije da bude neposlušno, a kamoli stvorenje Uzvišenom Stvoritelju.
Pa u hadisu koji si pominjao o 5 stubova Islama se pominje da je došao Džibril, alejhisselam, u ljudskom obliku, da muslimane poduči vjeri!
Po toj logici, kada ne bi bilo promjene propisa, do Sudnjeg Dana bi bio dozvoljen brak između sestre i brata, jer su djeca Adama, alejhisselam i Eve sklapala takve brakove! Propisi su se mijenjali, čak i za vrijeme Posljednjeg Poslanika, neka je na njega blagoslov i mir, s tim što više neće biti promjene propisa zato što više nema niti će biti Poslanika. Kao što rekoh, propis nije suština, nego vjerovanje u propis. Konkretno, u Časnom Kur'anu se pominje recimo Sabat (Subota) i ko ne vjeruje da je to bilo u jednom trenutku propisano Jevrejima je nevjernik po koncensuzu islamskih učenjaka.
Opet, pogledaj u svoje dvorište: sam si pomenuo da je Judaizam "Stari Zavjet"! A svaki musliman se zavjetovao Muhammedu da će mu biti pokoran, neka je na njega blagoslov i mir. A zavjet nekom poslaniku je zavjet Bogu.
E, da samo znaš koliko ljudi pogrešno razumije Kur'an i Hadise, ... Pa u samom Buhariji I Muslimu imaš po nekoliko varijanti istog hadisa i proporcionalno mali broj mutevatir hadisa. To je čitava nauka, koju i mali broj islamskih učenjaka poznaje u prste.
(Pseudo)Selefije su samo jedna od velikog broja frakcija u Islamu i ne vidim zašto bi ih neko stavljao u prvi plan. "Spoznaj Istinu, pa ćeš spoznati ljude Istine".
Koje?
Šalu na stranu, nisam čitao i trenutno nemam vremena da se posvetim izučavanju Biblije onako kako bi trebalo, već isključivo po potrebi.
Kao što Monah reče u jednom od narednih postova, zabrana svinjetine se nalazi u Kur'anu.
I naravno, ono što je Muhammed, sallallahu `alejhi we sellem govorio, je uzvišeni ideal za nas.
Dvorište, dvorište!
Last edited by edin1; 30-05-10 at 21:10.
Ako neko ne prihvata dualizme onda je ovo čitava istina ali ako prihvata dualizme onda je ovo samo pola istine.
Neke manje religiske grupe u hrišćanstvu prihvataju ovo bez dualizma ali većina hrišćanstva koristi dualizme.
Dualizam je da je ovo što si napisao samo pola priče koja je tačna a druga polovina je da je Bog Otac, Sveti Duh i Sin Božji kao veza Boga i čovjeka.
Nije mi cilj da ovo neko prihvati nego samo da razumije kako su stvari postavljene u većini hrišćanstva.
Evo poređenja :
Ako uporediš Boga sa vodom .
Bez dualizama samo je voda, jezero more ... prava voda . Led na sjevernom polu ili oblaci nijesu voda ...
Sa dualizmima i led i voda i vodena para su voda. Tako da uz pomoć parčeta vode (led) možeš recimo da zakucaš ekser.
Bez dualizama ispada da hrišćani vjeruju u tri (Otac, Sin, Sveti Duh) boga a ne u jednog a prva zapovjest je da vjeruju u jednog .![]()
Last edited by septembar; 28-05-10 at 12:28.
Katolička enciklopedija veli: "Trojstvo je izraz koji se koristi da označi centralnu doktrinu korišćanske vjere.... u jedinstvu božanstva imaju tri osobe, Otac, Sin i Duh Sveti, a svaka osoba je različita od druge. Tako, prema dogmi Atanazija Otac je Bog, Sin je Bog, Sveti Duh je Bog, i još da nemaju tri nego jedan Bog. Ova dogma nije bila potpuno jasna ni Atanaziju. On na jednom mjestu kaže da, kad god je prisiljavao svoje razumijevanje da posreduje o božanstvu Isusa, njegovi mučni i beskorisni napori su uzmicali, i što je više pisao, manje je bio u stanju izraziti svoje misli. Ova konfuzija je objašnjena kao "misterija", i još Biblija kaže: "Bog nije tvorac konfuzije." (Korinćanima I, 14:33) I on ispruži ruku prema svojim učenicima i reče: "Gle moja majka i moja braća! Jer, ko god bude vršio volju mog Oca koji je na nebesima, taj je moj brat i sestra i imajka." (Mattej 12:49,50) "Pošto su mnogi vođeni duhom Božjim, oni su sinovi Božji..... Sam duh svjedoči sa našim duhom, da smo mi djeca Božja: i ako smo djeca, potom baštinici, baštinici Božji, i subaštinici sa Kristom; ako je tako da trpimo s njim, da bi takođe bili slavljeni zajedno." (Rimljanima 8:16,17) ISUS, PROROK BOŽJI
a) "Otac je veći od mene". (Ivan 14:20)
b) "Ko je ovo?", i mnoštvo odgovori: "Ovo je Isus prorok Nazarenac od Galileje." (Matej 21:11)
c) "I oni slaviše Boga govoreći da je se među njima podigao veliki prorok."
(Luka 7:16, 9:8, 9:19) d) "I oni mu rekoše o Isusu iz Nazareta koji je bio močni prorok doista i riječ ispred Boga". (Luka 24:19) Pošto je jednom izgubljen koncept "Jedan i samo Jedan Bog", onda jedva da je išta ostalo da se izabere između politeizma i poganizma, pošto su to dvije strane istog novčića. Zato Islam ne toleriše, prije žestoko osuđuje i deklariše ga kao neoporostiv grijeh-pridruživanje bilo čega Bogu u bilo kom obliku. POSTAVLJA SE PITANJE KO JE UTEMELJIO KRŠĆANSTVO?
"Ako pod kršćanstvom podrazumjevamo vjeru u Krista kao nebeskog Sina Božjeg, koji nije pripadao zemaljskom čovječanstvu, nego koji je živio u Božjoj jednakosti i slavi, koji je s neba sišao na Zemlju, koji je ušao u ljudskost i uzeo ljudski oblik kroz Djevicu, da bi mogao učiniti udobrovoljenje za ljudske grijehe vlastitom krvlju na križu, koji je zatim probuđen iz smrti i podignut zdesna Bogu, kao gospod svog sopstvenog naroda, koji je vjerovao u njega, koji čuje njihove molitve, štiti ih i vodi; koji pak boravi i lično dela u svakom od njih; koji će opet doći s oblacima nebeskim da sudi svijetu; koji će zbaciti sve neprijatelje Božje i koji će vlastiti narod dovesti sa sobom domu nebeske svjetlosti, tako da oni mogu postati kao njegovo proslavljeno tijelo - ako je ovo kršćanstvo, onda je takvo kršćanstvo utemeljio S. Pavle, a ne naš Gospod". To kaže, a ja ga u potpunosti podržavam, gospodid profesor iz Ciriha.
(Jesus or Paul, p. 122),
(Dr. Annold Meyer, Prefesor of Thelogy, Zurich University)
Last edited by Ibn Sinan; 28-05-10 at 22:07.
Правилније је Света Тројица јер Тројство означава својство.
Није тачно.Није то догма Атаназија него је то било вјеровање и Светог Апостола Павла и Светог Аврама и Светог Јована Јеванђелисте.Свети Атанасије је само бранио вјеру која је до тада постојала.
Вјера у било којег Апсолута никад никоме није била јасна.Ако је вама муслиманима чудно што је БОГ нејасан онда нам објасните што вам је то чудно;можда је Аллах јасан а ако то тврдите онда Аллаха БОГОМ не можете звати.Волио бих да ми то објасните.
Ево овдје имамо дјела Светог Атанасија Великог
http://www.documentacatholicaomnia.e...Littera_A.html
па ако нам можеш показати гдје се то збуњивао СВети Атанасије приликом излагања вјере.Такође имамо и Историју Цркве од Сократа Схоластика која сведочи о том периоду и ја нигдје не нађох то што ти говориш а исто тако имамо историју Цркве Теодорита Кирског које нигдје не спомиње то што ти говориш.Да ли можеш доказати да се Свети Атанасије Велики збуњивао приликом излагања вјере?
Врло вјешт покушај замјене теза
У посланици Коринћанима стоји:БОГ није БОГ нереда него БОГ мира.
Неред може да означи конфузију али није исто;конфузија је више везана за мисао/мишљење а мистерија је везана за тајновитост.Тајно може да буде оно што је логично,надлогично или божанско и оно што је нелогично.Ваљда ви муслимани вјерујете да је мистично нама људима то што вјерујете да је Аллах бесконачан и вјечан?
То значи да дјелима постајемо род БОЖЈИ а не неким наследним редом.
То значи да смо ми призвани да будемо синови БОЖЈИ по благодати јер смо створени.Христос је назван јединородним Сином БОЖЈИМ јер је нестворен и Он је по природи вјечан:У почетку бјеше Логос(Христос)и Логос бјеше у БОГА и БОГ бјеше Логос(Христос).
То значи оно што сам горе навео:дјеца смо БОЖИЈА вјером,крштењем и причешћем а не по природи као што је то Христос него по благодати.Разликуј благодат и природу.
У ком смислу већи?Замисли да неко дође и каже:БОГ је већи од мене.Са тим ништа није рекао.Не вјерујем да си мислио да је Исус Христос празнословио.
Христос говори да је Отац већи од Њега јер се Христос унизио или понизио како сведочи посланица Филибљанима:
6. Који, ако је и био у обличју Божијему, није се отимао да се испореди с Богом;
7. Него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи, и на очи нађе се као човјек.
8. Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове.
c) "I oni slaviše Boga govoreći da je se među njima podigao veliki prorok."
(Luka 7:16, 9:8, 9:19) d) "I oni mu rekoše o Isusu iz Nazareta koji je bio močni prorok doista i riječ ispred Boga". (Luka 24:19) [/quote]
Наравно да је Христос био пророк јер је прорекао многе ствари попут разорења Јерусалима али то нипокојој логици не негира Његову божанску природу.
Треба исто напоменутии да се тај учитељ градио једнак БОГУ у петој глави јеванђеља од Јована:
18. И за то још више гледаху Чивути да га убију што не само квараше суботу него и оцем својијем називаше Бога и грађаше се једнак Богу.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks