Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 25 of 81

Thread: POBJEDA latinicom

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Exclamation POBJEDA latinicom

Riječ urednika
    Pobjeda latinicom! Pragmatizam ili jeres?

Uvažene čitateljke, uvaženi čitaoci,

Najavio sam u prvom uvodniku, prije sedam i po mjeseci, da će Pobjeda biti redizajnirana. Danas smo načinili prvi veliki korak.

Istraživanje koje smo sproveli proteklih mjeseci ukazalo je da većina potencijalnih čitalaca, pogotovo mlađih, dakle u onom dijelu populacije u kojem Pobjeda još uvijek nije dovoljno prisutna, prednost daje latinici. Krenuli smo im u susret i formom.

Nijesmo zanemarili ni činjenicu da će ovakva Pobjeda biti lakše dostupna građanima Crne Gore kojima crnogorski nije maternji jezik kao i strancima zainteresovanim za informisanje o našoj zemlji.

I ekonomsko-tehnički argumenti govore u korist promjene. Analize su dokazale da promjenom pisma ostvarujemo znatne uštede u vremenu, ljudskim resursima i materijalu kao i da omogućavamo automatsko arhiviranje sadržaja, olakšavamo čitaocima pretraživanje i ostvarujemo potpunu kompatibilnost sa ostalim platformama (internet, mobilne platforme) i sa mogućim budućim saradnicima i partnerima u inostranstvu.

Sigurni smo da je korak pravi.

Srđan Kusovac
    Last edited by rain_wind_storm; 21-05-10 at 18:07.
    “Que te vayas con el viento, como siempre!”
    http://www.travelmontenegro.me

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,948
    Thanked in
    1,461 Posts

Ne znam zasto se ljudi toliko opterecuju pismom. Opravdanje nalaze u tome kako je cirilica dio nase kulture kako je latinica tudje pismo i kako treba da ga mrzimo bla, bla, bla. Daleko bilo da su takvi primitivci na vlast. To su oni koji se jos dijele na partizane i cetnike. Treba koristit pismo koje je lakse za upotrebu, koje je prakticnije, koje vise ljudi poznaje. To nema nikakve veze sa kulturnim nasljedjem i tradicijom. Tradicija ne postoji oduvijek, stvara se i mijenja se. Samo zato sto je cirilica starija kod nas od latinice je ne cini automatski boljom. Po mom misljenju treba uvest latinicu gdje god je moguce iz prakticnih razloga.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

"A da pokusate na kineskom jeziku, mozda bi to uvecalo tiraz, ili da je stampate na krep /toalet/ papiru"
    “Que te vayas con el viento, como siempre!”
    http://www.travelmontenegro.me

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

jedite se ili ne ali Pobjeda je ponovo relevantna novina u Crnoj Gori. drago mi je da će biti na latinici. ponekad neka pečataju na ćirilici eto zarad tradicije tog našeg već sada sekundarnog pisma.

no nijesam siguran da će biti na crnogorskom. koliko ja vidim Pobjeda je na srpsko-hrvatskom jeziku. ili to samo imenom? hoće li se takođe prestati sa praksom tipa Grin Houm već napisati Green Home?

Thanks Thanks Given 
    250
    Thanks Thanks Received 
    248
    Thanked in
    144 Posts

Smile

Dobar potez...Vise necu morat da kupujem Vijesti kad mi dodju rodjaci iz Hr da bi mogli sto procitat.

Quote Originally Posted by Kaludjerovic View Post
    neka je večna crna gora na ovaj sveti dan današnji da je crne gore i crnogoraca za vek vekova! kakva bre latinica ćerilica kao da je bitno! bitna je crna gora i sve crnogorsko da živi zanavek dok je sunca i dok je grahovca! dok nam svetlo sunce greje, biće crne gore!
    Tako je majstore!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Mislim da je to teški promašaj.

Ja ne volim kad se tradicije tek tako ukidaju. No, Crnogorci koji ništa ne znaju o sebi, svom identitetu uništili su mnoge svoje tradicije, tako da je ovo ništa novo.

Crnojevići osnivači Cetinja pisali su ćirilicom. Ne vidim nikakav boljitak za Pobjedu zbog toga što će biti na latinici.
    Pozdravljam modernizaciju u programskom smislu, ali uvođenje latinice nije nikakva modernizacija.

Trebao je POLL da se otvori, da vidimo što misle forumaši.

Thanks Thanks Given 
    1,570
    Thanks Thanks Received 
    2,182
    Thanked in
    1,045 Posts

mogli su sacekat da prodju izbori
    mada su im razlozi za promjenu pisma kojim ce pisat dobri,mislim da ovo nije dobar potez jer je cirilica pismo kojim su nasi stari pisali i citali tu istu pobjedu decenijama unazad i sad mi kao treba mladje da navikavamo na latinicu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Pirun View Post
    jedite se ili ne ali Pobjeda je ponovo relevantna novina u Crnoj Gori.
    Nije relevantna nego bogomi jedina.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Kaludjerovic View Post
    neka je večna crna gora na ovaj sveti dan današnji da je crne gore i crnogoraca za vek vekova! kakva bre latinica ćerilica kao da je bitno! bitna je crna gora i sve crnogorsko da živi zanavek dok je sunca i dok je grahovca! dok nam svetlo sunce greje, biće crne gore!
    A dje su crnogorska dEca i vEcnost?
    Raise my hammer,take my aim

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Mogli bi bar umrlice, njihov glavni adut, i ćirilicom i latinicom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Uz svu svoju otvorenost prema informacijama i zelji da procitam misljenja novinara i kolumnista iz svih dnevnih novina ili nedeljnika, Pobjeda je novina koju najbrze prelistam...prosto nema gotovo nista sto moze da mi privuce paznju.

Nazalost, to nema veze ni sa latinicom ni sa cirilicom. Obicni partijski bilten DPS-a.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post

Ja ne volim kad se tradicije tek tako ukidaju. No, Crnogorci koji ništa ne znaju o sebi, svom identitetu uništili su mnoge svoje tradicije, tako da je ovo ništa novo.

Crnojevići osnivači Cetinja pisali su ćirilicom. Ne vidim nikakav boljitak za Pobjedu zbog toga što će biti na latinici.
    Pozdravljam modernizaciju u programskom smislu, ali uvođenje latinice nije nikakva modernizacija.

slazem se od rijeci do rijeci
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cipure, bravo ti ga:razz: vjerovatno je to moralo da se desi, ali je zaisto steta.
    kad je muka đe si duka

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Pa da su Crnogorci rekli komsijama da su Nemanjici osvojili Rashku iz Zete i da su porobljeni jer je dinastija stvorena u Ribnici...malo bi njihovog hvalisanja bilo tudjim... Ne bi bilo Srpsko nego Crnogorsko, pa sta je da je. Da nije Nikola odstupio od Metohije zbog miraza cerke tj. zeta. Opet bi druga pjesma bila. Ispadose porobljeni Srbi iz Srbije veci Crnogorci sa crnogorskom istorijom..
    A sto se tice Pobjede i cirilice... pa sve je dozvoljeno u biznisu, pa i ovo sto su uradili.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    1,457
    Thanks Thanks Received 
    5,791
    Thanked in
    2,722 Posts

Quote Originally Posted by Hokmun View Post
    Nazalost, to nema veze ni sa latinicom ni sa cirilicom. Obicni partijski bilten DPS-a.
    upravo tako, sa naslovnice je uočljiva pristrasnost određenoj političkoj struji. zapravo mi nemamo u cjelosti nekakav nezavisan list, intrigantnu novinu koja će zagrebsti ispod površine i pokazati stvarnost onakvu kakva jeste. doduše "vijesti" nešto pokušavaju. to bi trebao biti prioritet, nepristrasno novinarstvo, a kojim će pismom list biti štampan sasvim je nebitno u cjeloj priči s obzirom na činjenicu da su nam u službenoj upotrebi 2 pisma koja svi odlično poznajemo (i to trebamo posmatrati kao prednost).
    na kraju ako nam je bitniji dizajn lista od kvaliteta informacije onda sa nama nešto nije u redu.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

nijesu im umrlice adut. to je stara priča. to je danas para listu Dan.
    inače elektronsko izdanje je kudikamo važnije za budućnoct Pobjede nego li pečatano. Ćipure ne može se tradicija živuća čuvati... ona se mijenja... pa evo i NYT u boji izlazi... i Wall Street Journal je u formatu tabloida... idemo dalje. ovo je pokušaj modernizovanja jedne štampane novine čija je industrija u ogromnoj krizi svuđe u svijetu...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Čista desetka!
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

odijeliti dizajn u dobu digitalne komunikacije i biznisa od sadržaja je neznanje. ipak su veoma važne te prve pet šest sekundi... treptaj... sadržaj i dizajn (izgled i arhitektura) nijesu odvojeni. nikad. naročito ne kad je u pitanju novina.
    Quote Originally Posted by starwalker View Post
    na kraju ako nam je bitniji dizajn lista od kvaliteta informacije onda sa nama nešto nije u redu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

И латиница и ћирилица су наша писма. Ми смо сви били католици прије Немањића и дуго послије њих многа наша племена. Латиница је дио нас, као и ћирилица, јер је Црна Гора на граници истока и запада.
    Наши су се преци вјековима борили заједно са Млечанима против Турака, али и вјековима заједно са Русима против Турака.
    Значи, ја сам навикао да је Побједа таква каква јесте, таквог изгледа и такве традиције, а програмску модернизацију наравно, поздрављам.
    Ја не волим уништавање традиција.

Значи Амфилохије је направио кич црквицу на Румији у неком грачаничком стилу без ичијег питања, и он је рашћерао са Румије католике, муслимане и Албанце који су вјековима долазили на Румију. Амфилохије је то направио намјерно јер жели да изазове злу крв, лудо је помислити да Амфилохије не зна што ради. Сад у процесији на Румију излазе туристи Србијанци, који никакве везе немају са Црном Гором и Црногорцима, осим што је мрзе.

То је примјер уништавања једне традиције која је трајала вјековима и вјековима. То је много крупнија ствар него ово са Побједом, али и ово са Побједом је фин примјер уништавања традиције.

Имамо традицију Бокељске морнарице, имали смо свој традиционални језик из "Горског Вијенца" и из "Примјери чојства и јунаштва" који нам је забрањен и укинут.

Имали смо своју традиционалну цркву, и сад нам је БГ патријаршија заузела ту цркву.

Имамо своју капу која је стара Бог сам зна колико.

Имамо своја традиционална племена и сви знамо наше претке ко су и одакле су, најмање 500 година уназад!

Имамо много традиција, које су или укинуте или нијесмо свјесни њих.
    Е тако ми се не свиђа ни нови имиџ Побједе.

Вјероватно су то урадили јер сматрају да је омладина навикнута на латиницу, а желе да се окрену млађим читаоцима.

Можда сад почнем да постујем ћирилицом...

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,948
    Thanked in
    1,461 Posts

Samo neka su Crnojevici zdravo. Latinica je prakticnija od cirilice, zato je ispravnije nju koristit. Kakva je tradicija bila prije cirilice? Bila je neka, pa se promjenila i nastala nova. Eto sad ce opet nova tradicija sa latinicom tako da se u sustini nista nije promjenilo, nista znacajno se nije izgubilo. Samo nacin na koji se pisu slova. I dok god ovaj narod tako nebitnim stvarima pridaje toliki znacaj mi mrdnut nidje necemo iz ovog srednjevjekovnog mentaliteta.

Velika stvar promijenit pismo, ma uzas zivi

Inace ja sam za jedinstvo svih naroda zato razmisljam ovako (i u pravu sam). Dok god ljudi misle da medju njima postoje nepremostive razlike na ovom svijetu nece bit mira i spokoja.
    Last edited by VanjaTheMan; 21-05-10 at 21:34.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nazdravlje Ćipuru ti ga dobro zaleleka, a da li će neke novine izlaziti ćirilicom ili latinicom sa tradicijom imaju strasno puno zajednickog. Najbolje bi bilo da u svom online izdanju (mislim tradicionalnom) opet po tradiciji Pobjeda pise pismenima kakve je koristio Crnojević pa neka procita neki majcin sin izvjestaj sa neke utakmice koja je opet bila tradicija od ko zna kad otkad.
    Djavo nam ponese sve spomenike kulture a ispada da tradicija ode do djavola jer ce Pobjeda izlaziti latinicom koja je prakticnija i jeftinija. Plejboj je u strasnoj krizi pa daju neke 3D naocare i cuda mozda bi im tiraz porastao da predju na ćirilicu.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ma jeste... Latinica od Rima, cirilica od Konstantinopolja... a Pobjeda im obraz uze.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hokmun View Post
    Uz svu svoju otvorenost prema informacijama i zelji da procitam misljenja novinara i kolumnista iz svih dnevnih novina ili nedeljnika, Pobjeda je novina koju najbrze prelistam...prosto nema gotovo nista sto moze da mi privuce paznju.

Potpisujem!
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Kakva je tradicija bila prije cirilice? Bila je neka, pa se promjenila i nastala nova.

I te promjene nisu bile nimalo prijatne jer na nasim prostorima ima dosta ljudi koji nikad nista ne bi mijenjali,pa su tako,primjera radi,Vuku Karadzicu "Узимање слова ј из латиницe су му његови противници из црквених кругова приписивали као најтежи грех, уз оптужбе да ради на покатоличавању српског народа."

Thanks Thanks Given 
    12,557
    Thanks Thanks Received 
    2,362
    Thanked in
    1,206 Posts

Iskreno, gledam jutros ovo latinično "Pobjeda", i nešto mi ipak nije milo. Vjerovali ili ne (možda je sramota ovo reći, ali tako je) da su me prekjuče na kvizu "milioner" na potonjem pitanju, za milion eura, pitali na kojem pismu se štampa "Pobjeda", ne bih znala tačan odgovor!
    Zato što se služim sa oba pisma jednako, i uopšte ne primjećujem kad čitam i pišem ćirilicu, kad latinicu...
    Voljela bih da moja djeca, pa i unučići jednom, nauče oba pisma i isto ovako se služe njima!
    Bojim se da se ćirilica iz potpuno pogrešnih razloga, nepravedno, izbacuje iz upotrebe...ne dopada mi se to.

Po meni su mogli ostaviti dio tiraža ćirilicom, kao neki kompromis...ne znam
    Inače se više služim latinicom, ali nije mi mrzno što se jednako služim ćirilicom.
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Page 1 of 4 1234 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)