Page 51 of 108 FirstFirst ... 4147484950515253545561101 ... LastLast
Results 1,251 to 1,275 of 2695

Thread: Islam!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Da li gusle dozivaju sejtana?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    6
    Thanked in
    3 Posts

na ovaj spisak samo što nisu dodali disanje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto se tice muzike i muzickih instrumenata, hadisom Poslanika s.a.w.s. oni se ne preporucuju, jer su suprotnost Kur'anu, a sad da li su zabranjeni u potpunosti ja necu reci ni da jesu ni da nisu, reci cu ne znam. Ono sto je interesantno od predznaka Sudnjeg dana je globalno zahladjenje a ne globalno zagrijavanje. Poslanik s.a.w.s. je rekao da Sudnji dan nece doci dok pustinje ne postanu plodni pasnjaci. Evo, sada naucnici govore o globalnom zagrijavanju, a ja vas uvjeravam da ce vrlo brzo ta teorija biti pogresna. Uvjericete se da je Poslanik s.a.w.s. bio bolji meteorolog i naucnik od danasnjih naucnika sa elitnim instrumentima.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Vanja moj brate, ne misli se na svaku muziku, nego onu koja opija čovjeka i dovodi ga do ludila. To je najviše muzika koja danas čini da su na pozornici svijeta polugole pjevačice koje postaju idoli mladih djevojčica. Gradnja zgrada koje su sve veće i veće. Pojavljivanje pijaca na svakom mjestu. Starci će da se šminkaju i zatežu lice. Mnogi ljudi će pisati knjige, bez ikakvog smisla i takmičiti se. Sve će više biti žena u svijetu u odnosu na muškarce. A ovo zadnje je nagovještaj zvijeri koja će izaći iz zemlje, razgovaraće sa ljudima, kao i predmeti- vjerovatno tehnički uređaji.
    Pa dobro sve to sto si naveo je u stvari progres. Nije niti moze bit vezano za sudnji dan. I kakve veze ima sto ljudi grade visoke zgrade. Neka grade, i to je vrsta umjetnosti na neki nacin. A nije muzika kriva sto su pjevacice polugole. Pravog krivca je tesko odredit. Ali pazi ovo: ja ne bi posao na koncert Lady Gage da mi zivot od toga zavisi ali ima i ona ima pjesama koje volim ponekad da cujem. Tako da nije muzika u pitanju.

A sto smeta sto ima vise zena? Ustvari, ne znam smijem li pitat, kakav cu odgovor dobit, ali kako bi ti regulisao to?
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Sto se tice muzike i muzickih instrumenata, hadisom Poslanika s.a.w.s. oni se ne preporucuju, jer su suprotnost Kur'anu, a sad da li su zabranjeni u potpunosti ja necu reci ni da jesu ni da nisu, reci cu ne znam. Ono sto je interesantno od predznaka Sudnjeg dana je globalno zahladjenje a ne globalno zagrijavanje. Poslanik s.a.w.s. je rekao da Sudnji dan nece doci dok pustinje ne postanu plodni pasnjaci. Evo, sada naucnici govore o globalnom zagrijavanju, a ja vas uvjeravam da ce vrlo brzo ta teorija biti pogresna. Uvjericete se da je Poslanik s.a.w.s. bio bolji meteorolog i naucnik od danasnjih naucnika sa elitnim instrumentima.
    Ah moj Mabuse...

Ti si jedan od rijetkih na ovom pdf-u s kojim se moze normalno popricat, barem te ja tako dozivljavam.

Ali gledaj, vec nekoliko godina se provlaci teorija da ce globalno zagrijavanje izazvati novo ledeno doba, ima tih teza masu, i dosta njih ide u prilog toj teoriji, tako da i dodje do toga, opet, barem ja, ne bih mogao tu pojavu pripisat bogu
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Ah moj Mabuse...

Ti si jedan od rijetkih na ovom pdf-u s kojim se moze normalno popricat, barem te ja tako dozivljavam.

Ali gledaj, vec nekoliko godina se provlaci teorija da ce globalno zagrijavanje izazvati novo ledeno doba, ima tih teza masu, i dosta njih ide u prilog toj teoriji, tako da i dodje do toga, opet, barem ja, ne bih mogao tu pojavu pripisat bogu
    Pa naravno da ne. Klimatske promjene su normalna stvar. Cak i kad su tako drasticne. Ovoj planeti ne bi bilo prvi put da prodje kroz ledeno doba. Nama bi bio prvi put...ali uz svu ovu tehnologiju sigurno ne i poslednji tako da nista od sudnjeg dana.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako potvrditi matematicku preciznost Kur'ana? Uzmimo primjer kladionice. Prije 1400 godina Poslanik s.a.w.s. pogadja da mjesec nema svoju sopstvenu svjetlost. Imao je 2 izbora ili da je mjeseceva svjetlost licno mjeseceva ili da je to u stvari odraz sunceve svjetlosti. Poslanik s.a.w.s. pogadja da je to odraz sunceve svjetlosti, sto biva da je pogodio koeficijent 2.00. Dalje, Poslanik pogadja da se kosmos siri. Imao je dva izbora tj. da se siri ili da se ne siri. To bi bio jos jedan pogodjeni koeficijent od 2.00. Dalje rekao je da sve u svemiru plovi. Imao je takodje dva izbora tj. da sve plovi ili da bar nesto ne plovi. Opet je pogodio koeficijent od 2.00. Pogodio je da je Zemlja okrugla. Opet je imao 2 izbora ili da je ravna ili da je okrugla. To bi bio jos jedan pogodak od 2.00. Pogodio je takodje da od muskarca zavisi da li ce dijete biti musko ili zensko. Tu je vec imao 3 izbora, od muskarca, od zene ili od oboje. To bi bio pogodjeni koeficijent od 3.00. Pogodio je Veliki prasak a imao je 2 izbora, ili da je bio ili da nije bio. To je takodje 2.00. Pogodio je koje je najnize mjesto na svijetu. Tu je imao bar 1000 razlicitih opcija. Uzmimo pogodjeni koeficijent od 10.00. Pogodio je jos mnogo toga a nista nije promasio. Kada je dr. Zakir Naik racunao matematicku mogucnost pogodjenih naucnih dokaza ispao je broj sa beskonacnih brojem nula sa jedinicom ispred.
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,626
    Thanked in
    2,731 Posts

Mada izgleda paradoksalno, ali prema novim mišljenima globalni rast temperature bržim tempom preti da izazove novo ledeno doba pre vremena. Naime, Evropa i veliki deo severne Amerike današnju klimu duguju Golfskoj struji. Ova topla struja dopire do obala Islanda, gde topao vazduh sa njene površine isparava i zagreva čitavu severnu hemisferu. Sad već ohlađena voda, kao gušća, tone na dno i kreće se prema jugu. Međutim, porastom temperature na našoj planeti, led iz artičkih područja počeće da se topi i ta slatka voda će se mešati sa toplom slanom vodom koja dolazi sa strujom. Nastala «mešavina« neće moći da potone, jer je slatka voda lakša od slane i prekinuće se ciklus kruženja ove tople struje. Tad severna Evropa i istočna obala Amerike više ne bi dobijale toplotu, a izmenjena temperatura okeana izazvala bi poremećaje klimatskih prilika širom sveta, kao što su suše, poplave, orkanski vetrovi itd. Posledice bi verovatno bile nagle i katastrofalne, Zapadna Evropa bi uskoro podsećala na Sibir, a početak promena bi se prvo odrazio na Britanskim ostrvima.
    U svakom slučaju, pre ili kasnije, neminovan je ulazak u jedan novi hladni ciklu
    s
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Kako potvrditi matematicku preciznost Kur'ana? Uzmimo primjer kladionice. Prije 1400 godina Poslanik s.a.w.s. pogadja da mjesec nema svoju sopstvenu svjetlost. Imao je 2 izbora ili da je mjeseceva svjetlost licno mjeseceva ili da je to u stvari odraz sunceve svjetlosti. Poslanik s.a.w.s. pogadja da je to odraz sunceve svjetlosti, sto biva da je pogodio koeficijent 2.00. Dalje, Poslanik pogadja da se kosmos siri. Imao je dva izbora tj. da se siri ili da se ne siri. To bi bio jos jedan pogodjeni koeficijent od 2.00. Dalje rekao je da sve u svemiru plovi. Imao je takodje dva izbora tj. da sve plovi ili da bar nesto ne plovi. Opet je pogodio koeficijent od 2.00. Pogodio je da je Zemlja okrugla. Opet je imao 2 izbora ili da je ravna ili da je okrugla. To bi bio jos jedan pogodak od 2.00. Pogodio je takodje da od muskarca zavisi da li ce dijete biti musko ili zensko. Tu je vec imao 3 izbora, od muskarca, od zene ili od oboje. To bi bio pogodjeni koeficijent od 3.00. Pogodio je Veliki prasak a imao je 2 izbora, ili da je bio ili da nije bio. To je takodje 2.00. Pogodio je koje je najnize mjesto na svijetu. Tu je imao bar 1000 razlicitih opcija. Uzmimo pogodjeni koeficijent od 10.00. Pogodio je jos mnogo toga a nista nije promasio. Kada je dr. Zakir Naik racunao matematicku mogucnost pogodjenih naucnih dokaza ispao je broj sa beskonacnih brojem nula sa jedinicom ispred.
    A znas li sta je interesantno? Kako sve religije samo navode stvari koje su pogodili, koje se njima cine vaznim i za koje misle da niko prije toga nije znao. Niko ne navodi stvari koje su potpuno promasili, pa ih tumace na neke metaforicke nacine, ili na bukvalne ako na metaforicki ne moze, ili kazu da je to neka pouka duboka itd. Ti kazes pogodio veliki prasak i sirenje svemira i neke druge stvari. Ali to u Kuranu ne pise. Pise nesto sto moze ali ne mora da se tumaci tako. A ne vjerujem da se tako tumacilo prije nego sto su naucnici otkrili te stvari. Sto se tice okrugle Zemlje o tome smo govorili, znalo se prije Islama. Znala je vecina poznatog svijeta ali nisu tome pridavali toliku vaznost. Ko zna kako se tacno to znanje izgubilo ali Hriscanstvo je tu imalo veliku ulogu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa odgovorio sam ti na post ispod 1244. Naravno da nije postojao, zašto ti je to toliko bitno ?
    pa sto onda ti koristis internet to je grijeh valjda

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ma vjerovatno se misli na idiotsku kič muziku bez ikakvog muzičkog kvaliteta, poput Madone ili Britni Spirs. Ono je samo vikanje i skakanje, a zapadni svijet ih proglasio kraljicama popa. Pa bolji je naš Sergej Ćetković i školovaniji od njih, a još pjeva normalne i emocionalno neiskvarene pjesme, pa niti skuplja po 2 miliona ljudi na koncertima niti ima titulu kralja popa.
    One gluposti što mediji sa zapada serviraju, to nikad ne bih svom djetetu dozvolio da sluša. Oni kretenluci od Lejdi Gage, Madone, Britni Spirs, Kristine Agiljere i ostalih lažnjaka, kič umjetnika.
    "ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Islam je izmislio covjek pod suncem arabije.
    Suncanica neko ce reci...
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,626
    Thanked in
    2,731 Posts

Thanks Thanks Given 
    780
    Thanks Thanks Received 
    516
    Thanked in
    241 Posts

Thumbs up

A znas li sta je interesantno? Kako sve religije samo navode stvari koje su pogodili, koje se njima cine vaznim i za koje misle da niko prije toga nije znao. Niko ne navodi stvari koje su potpuno promasili, pa ih tumace na neke metaforicke nacine, ili na bukvalne ako na metaforicki ne moze, ili kazu da je to neka pouka duboka itd. Ti kazes pogodio veliki prasak i sirenje svemira i neke druge stvari. Ali to u Kuranu ne pise. Pise nesto sto moze ali ne mora da se tumaci tako. A ne vjerujem da se tako tumacilo prije nego sto su naucnici otkrili te stvari. Sto se tice okrugle Zemlje o tome smo govorili, znalo se prije Islama. Znala je vecina poznatog svijeta ali nisu tome pridavali toliku vaznost. Ko zna kako se tacno to znanje izgubilo ali Hriscanstvo je tu imalo veliku ulogu.
    potpuno si u pravu!
    na koliko nacina se moze protumacit sve ono sto pise u bibliju ili kuran...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Kada je dr. Zakir Naik racunao matematicku mogucnost pogodjenih naucnih dokaza ispao je broj sa beskonacnih brojem nula sa jedinicom ispred.
    Malo sam skeptičan kad je u pitanju poznavanje matematike (naročito vjerovatnoće) od strane religioznih ljudi i ljudi koji se bave medicinom. Možda je bilo dosta nula, ali ih sigurno nije bilo beskonačno. Odakle ti ta informacija? U svakom slučaju, drugi su već rekli zašto ta računica nije relevantna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Što se tiče Biblije ima dosta stvari koje se kose sa naukom, dok to uopšte nije slučaj sa Kuranom, evo ja izazivam svakog pametnjakovića poput prepodobnog VanjeTheMana da pronađe kontradiktornost u Kuranu, u Bibliji naprotiv postoji par primjera koji su "pobijali" Kopernika:

" I stade sunce i zaustavi se mjesec" (Jošua 10,12-13)
    Jahve na molbu Izajie dva puta pomiče Sunce unazad. (Izaija 38,4-8 ; 2. knjiga o kraljevima 20,7-11)
    Po Mateju 24,29 " - ...zvijezde će padati sa neba."
    "Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi." Propovjednik 1,5
    " Ja sam Jahve koji sam sve stvorio, koji sam nebesa sam razapeo i učvrstio zemlju bez pomoći ičije."
    "Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi. "
    " Daniel - Pogledam, kad evo jedno stablo usred zemlje vrlo veliko. Stablo poraste, postade snažno, visina mu doseže nebo, vidjelo se s krajeva zemlje."
    Po Mateju 4,8 - (8) " Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu."

Ideja da je nešto gore, vrijedi samo u relativnom smislu. U Bibliji, savršenoj Knjizi, uzima se u apsolutnom smislu, Nebo je gore, a pakao dolje. Sve je jednom stvoreno i ostalo nepromijenjeno (prije 6000 godina). Ne priznaju se preobrazbe živih bića.
    Zemlja je u središtu Svemira. Ona je okrugla, ravna ploča** nad kojom su čvrste prozirne sfere razapete poput šatora. Ima rubove, četiri kuta, stupove, temelje, ravna je i nepokretna, a sa kakvog brda se vidi cijeli svijet. Iznad "zvjezdanih sfera" je Nebo, gdje prebiva Svemogući.
    'Krajevi Zemlje' nisu način govora. Čak do 1492., ljudi su bili uvjereni da će glupi, stari Kolumbo ispasti sa ruba Zemlje. Ali danas znamo. Uzmite kuglu u ruke i nađite gdje su joj krajevi.

** U Bibliji piše hebrejska riječ KHUG=krug, a ne DUR=kugla ! Da se radi o krugu, a ne o kugli je nepobitno. Strongova konkordancija (br. 2328 i 2329), "Holladay’s A Concise Hebrew" i "Aramaic Lexicon of the Old Testament" (str. 97) i "Brown Driver-Briggs Hebrew" i "English Lexicon" (str. 295) daju i glagolski oblik kao "nacrtati kružnicu". Imenica se prevodi kao "krug" ili "luk". Luk je, naravno, polukružna arkada. Druge pojave riječi khug (vidimo i sličnost s hrvatskom khug<=>KRUG) uključuju:
    Job 26, 10 On je na vodi označio kružnicu (Hebrejski khug) gdje prestaje svjetlost i tmine počinju.

Izreke 8, 27
    kad je stvarao nebesa, bila sam nazočna, kad je povlačio krug (Hebrejski khug) na licu bezdana.
    Gornji hrvatski prijevodi za khug kao "kružnica" i "krug" su ispravni, jer odlomci govore o crtanju nečega po površini: tj. prikaz u dvije dimenzije.
    Nadalje, u hebrejskom postoji riječ koja označava sferu: dur. Da je autor Izajie 40 na to mislio, sigurno je mogao upotrijebiti tu riječ umjesto riječi khug. Ranije se kod Izajie ta riječ već koristila za opis lopte/kugle:
    Izaija 22, 17-18
    Gle, Jahve će te baciti daleko udarcem jednim jedinim, snažno će te uhvatiti, (18) smotat će te u klupko, kao loptu (Hebrejski dur) te baciti po zemlji širokoj! Ondje ti ćeš umrijeti...
    Ne čudi stoga, da svi uobičajeni prijevodi Biblija - NRSV, RSV, NASB, ASB, KJV, NKJV, pa čak i fundamentalistička NIV - daju prijevod khug u Izajii 40,22 kao "krug".

Galileo iznosi konkretne dokaze u prilog Kopernikovoj teoriji (Jupiterovi mjeseci, sunčeve pjege, faze Venere, zvjezdanu konstrukciju Mliječne staze, itd...), ali crkveni "astronomi" odbijaju gledati kroz teleskop, jer je to "bezbožno" ili se radi o "sotoninim obmanama". Inkvizicija, po naređenju Pape kao svog vrhunskog zapovjednika, prisilno ga, na prijevaru, odvodi bolesnog i starog u okovima u centar Kršćanstva, Rim, i prijeti mu spravama za mučenje.

Na procesu u samostanu, u prisutnosti mnogih kardinala, osuđuje se na doživotnu tamnicu, ako se klečeći odrekne svoje bezbožne hereze (što da se nije odrekao?). Sveti Otac Papa Urban VIII potpisuje presudu svojom nezabludivom rukom i milostivo je pretvara u doživotni pritvor i izolaciju, jer se pokajao; svi su primjerci spornog djela morali biti spaljeni, a spomenik mu dugo nisu smjeli postaviti. Galileo se morao pokajati na koljenima ovim riječima:

"Ja, Galileo, u mojoj sedamdesetoj godini života, kao zatvorenik i na koljenima, pred vašom Eminencijom i Prečasnom Gospodom kardinalima, Inkvizitorima protiv heretičke izopačenosti, imajući pred svojim očima Sveto Pismo, koje dotičem svojom rukom, odričem se i proklinjem i gnušam greške i hereze kretanja Zemlje."
    Last edited by Ibn Sinan; 20-05-10 at 23:04.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Što se tiče Biblije ima dosta stvari koje se kose sa naukom, dok to uopšte nije slučaj sa Kuranom, evo ja izazivam svakog pametnjakovića poput prepodobnog VanjeTheMana da pronađe kontradiktornost u Kuranu, u Bibliji naprotiv postoji par primjera koji su "pobijali" Kopernika..
    Potpuno nebitno. Čak i da je Kuran pun naučnih činjenica to ne znači da je išta drugo u njemu tačno. Niti činjenica da je Biblija puna kontradiktornosti dokazuje tačnost Kurana.

Primjer. U attachmentu stoji Sveti Papirić koji je jedina prava istina. Ja te izazivam da nađeš neku kontradiktornost. Sveti Papirić nam kaže da je Zemlja okrugla! To svjedoči o njegovoj istinitosti. S druge strane u drugim "svetim" knjigama imate dosta nelogičnosti i kontradikcija. Braćo prihvatite FSM kao jedinog boga i vrhovnog gospodara. Ramen.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako ti je logika netačna. Ovdje se radi o toliko znakova koji su u potpunosti tačni, a ti govoriš o nekom listiću. Moj brate ovdje se radi o stvarima koje su nastale prije 1400 godina, u skladu su sa naukom, i nisu međusobno kontradiktorne. Znaš li onda da mi odgovoriš na samo jednu rečenicu iz Kurana, koja nije istinita ja te pozivam uporno a ti se izvlačiš? Allah (swt) nam je jasno kazao da je Njegova Knjiga, Kur’an, objavljena kao opominjač i podsjetnik čitavom svijetu. Allah (swt) kaže:
    Kur’an je doista svijetu cijelome opomena! - i vi ćete uskoro saznati njegovu poruku!
    (Prevod značenja Kur’ana 38:87)
    Dakle, Kur’an je podsjetnik čitavom ljudskom rodu sve do Sudnjeg Dana. On sadrži informacije koje je čovjek saznavao kroz historiju ali i one koje čovjek saznaje i u današnje vrijeme. S obzirom da je svaki kur’anski ajet objavljen iz Allahovog znanja, Allah (swt) je rekao:
    Allah svjedoči da je istina ono što ti objavljuje, objavljuje ono što On jedini zna…
    (Prevod značenja Kur’ana 4:166)
    Svi ajeti u sebi sadrže božansko znanje, a ljudski rod je taj koje se vremenom razvija i unapređuje. Dolazeći do viših stepena razumijevanja prirodnih nauka, čovječanstvo uspijeva dokučiti značenje Allahovih riječi u određenim ajetima. Dakle, kroz spoznaju da je određeni ajet objavljen od strane Allaha (swt), te uz konstantan proces progresa i razvoja ljudskog roda, čovjek će uspjeti doći do novih otkrića koji će mu omogućiti da razumije neki novi ajet, itd. Na ovaj način, čovječanstvo će nastaviti saznavati značenja sve više i više kur’anskih ajeta. Ovo je jedna od čudnovatih karakteristika Kur’ana.

Profesor Armstrong je poznati naučnik koji radi za NASA-u (puni naziv National Aeronautics and Space Administration) tj. američku državnu agenciju za istraživanje svemira. Susreli su se neki ljudi vjernici se s njim i postavili mu brojna pitanja koja se odnose na kur’anske ajete koji govore o astronomiji tj. oblasti njegove uže specijalnosti. Pitali su ga o željezu i kako dolazi do njegovog nastanka. On je za uzvrat pojasnio kako na Zemlji dolazi do formiranja svih hemijskih elemenata. Kazao nam je da su naučnici tek nedavno otkrili relevantne činjenice po pitanju procesa formiranja tih elemenata. Također nam je rekao da energija ranog sunčevog sistema nije bila dovoljno velika da bi došlo do formiranja željeza. Izračunavajući energiju koja je neophodna za nastanak jednog atoma željeza, otkriveno je da je ta energija četiri puta veća od energije čitavog sunčevog sistema. Drugim riječima, energija čitave planete Zemlje, ili pak Mjeseca, ili Marsa, ili bilo koje druge planete, nije dovoljna da bi došlo do formiranja jednog novog atoma željeza. Čak ni energija čitavog sunčevog sistema za to ne bi bila dovoljna. Iz tog razloga, rekao nam je profesor Armstrong, naučnici vjeruju da je željezo vanzemaljski element koje je nekako dospio na našu planetu tj. da nije na njoj oformljen. Potom smo mi citirali kur’anski ajet koji kaže:
    …spustili smo gvožđe - u njemu je sila žestoka i koristi za ljude…
    (Prevod značenja Kur’ana 57:25)
    Potom su profesora Armstronga upitali o nebesima i da li u njima ima kakvih otvora ili pukotina. On je opovrgnuo njihove tvrdnje i kazao da je ono o čemu mi govorimo grana astronomije koja se zove “Integrirani Kosmos” što je u stvari naučna oblast u kojoj su naučnici tek nedavno počeli dolaziti do određenih otrkića. Na primjer, ukoliko bismo pustili neko tijelo da u svemiru pređe određeni put u bilo kojem pravcu, a zatim ga pustili da pređe isto toliko dug put u nekom drugom pravcu, vidjeli bismo da je težina* tog tijela ista bez obzira kojim putem se tijelo kretalo. Ovo je slučaj zbog činjenice da tijelo ima svoj vlastiti ekvilibrium (ravnotežu) te je pritisak na njega isti sa svih strana. Bez ovog ekvilibriuma, čitav svemir bi se raspao. Ja sam se (kaže šejh Az-Zindani, poznati islamski učenjak) odmah prijsetio kur’anskog ajeta koji kaže:
    A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? - kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda!
    (Prevod značenja Kur’ana 50:6)
    Last edited by Ibn Sinan; 21-05-10 at 10:27.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Kur’an je doista svijetu cijelome opomena! - i vi ćete uskoro saznati njegovu poruku!
    Uskoro? Proslo je 1400 godina. To nije uskoro. I nemoj mi ti sad pricat price kako vrijeme nije isto za nas i za Alaha. Ako nije isto i ako je to savrsena knjiga Alah bi rekao kad je to uskoro
    Allah svjedoči da je istina ono što ti objavljuje, objavljuje ono što On jedini zna…
    Stvarno, jedini on zna da je Zemlja okrugla i da se zajedno sa drugim planetama okrece oko Sunca? Ne mogu da vjerujem da i dalje odbijas istorijsku cinjenicu da su Grci otkrili da je Zemlja okrugla i da se okrece oko Sunca.
    A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? - kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda!
    To uopste nema veze sa naucnom teorijom koju si naveo. Ali nikakve veze. I ovdje se tacno vidi kako na lukav nacin pokusavate sve naucne teorije da pripisete Kuranu. I ovo je toliko ocigledno, da je prosto smijesno i zalosto. Mislim da ovim samo pokusavate sebe da ubjedite da je Islam prava religija.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,626
    Thanked in
    2,731 Posts

Profesor Armstrong je poznati naučnik koji radi za NASA-u (puni naziv National Aeronautics and Space Administration) tj. američku državnu agenciju za istraživanje svemira. Susreli su se neki ljudi vjernici se s njim i postavili mu brojna pitanja koja se odnose na kur’anske ajete koji govore o astronomiji tj. oblasti njegove uže specijalnosti. Pitali su ga o željezu i kako dolazi do njegovog nastanka. On je za uzvrat pojasnio kako na Zemlji dolazi do formiranja svih hemijskih elemenata. Kazao nam je da su naučnici tek nedavno otkrili relevantne činjenice po pitanju procesa formiranja tih elemenata. Također nam je rekao da energija ranog sunčevog sistema nije bila dovoljno velika da bi došlo do formiranja željeza. Izračunavajući energiju koja je neophodna za nastanak jednog atoma željeza, otkriveno je da je ta energija četiri puta veća od energije čitavog sunčevog sistema. Drugim riječima, energija čitave planete Zemlje, ili pak Mjeseca, ili Marsa, ili bilo koje druge planete, nije dovoljna da bi došlo do formiranja jednog novog atoma željeza. Čak ni energija čitavog sunčevog sistema za to ne bi bila dovoljna. Iz tog razloga, rekao nam je profesor Armstrong, naučnici vjeruju da je željezo vanzemaljski element koje je nekako dospio na našu planetu tj. da nije na njoj oformljen. Potom smo mi citirali kur’anski ajet koji kaže:
    Iskulira me ti za ovo nego nije ni bitno.... Naučio sam tako

Željezo skupa s niklom vjerojatno čini glavni sastavni dio Zemljinog jezgra. Potaknute termičkim silama konvekcijske struje željeza u tečnom stanju u spoljnom dijelu jezgra stvaraju Zemljino magnetno polje.

S udjelom od oko 5 posto željezo predstavlja i jedan od elemenata kojeg najčešće susrećemo u Zemljinoj kori. Prvi izvori iz kojih je se dobivala željezna ruda bili su površinska nalazišta i nalazišta neposredno ispod površinskog sloja. Dasnas se za dobivanje željeza često koristi magnetit (40%) i hematit koji se uglavnom sastoji iz Fe2O3 i predstavlja najvažniji mineral za dobivanje željeza.

Željezo predstavlja po redu deseti zastupljeni element u svemiru. Fuzija elemenata u zvijezdama završava sa željezom – naime jezgre zvijezda stapaju se u magnezij, sumpor i ostale elemente sve do željeza. Teži elementi nastaju pri eksplozijama Supernove (masivne zvijezde); eksplozije Supernove odgovorne su za rasipanje fuzionirane materije u zvijezdi a često dijelovi ove raspadnute materije dospiju i na planete na kojima će jednog dana bujati život kakav je danas na Zemlji.

Rezime: U svakom slučaju profesor nema pojma jer ako ne zna da željezo ne nestaje u eksplozijama Supernova onda i nije nekinaučinik. Da te uputim eksplozija super nova briše kompletan Sunčev sistem, a eksplodiralo ih je iha ha od nastanka svemira.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne nije neki naučnik, kada ti tako zboriš. Hahahaha.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Kako ti je logika netačna. Ovdje se radi o toliko znakova koji su u potpunosti tačni, a ti govoriš o nekom listiću. Moj brate ovdje se radi o stvarima koje su nastale prije 1400 godina, u skladu su sa naukom...
    Ti koristiš istu tu logiku. Ne radi se, brate moj, o "nekom listiću", nego o Svetom Papiriću, nastalom sinoć, u skladu sa naukom.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,626
    Thanked in
    2,731 Posts

Ne nije neki naučnik, kada ti tako zboriš. Hahahaha.
    Ja ti odgovorih, a evo i opet ubacio sam ti crvenu boju da bi lakše razumio.
    Ovo je osnova Hemije, čak smo na OTO (opštetehničko obrazovanje) u osnovnoj školi učili ovo. Čovjek koji radi u NASA -i i ne zna za ovo... Nevjerovatna priča...

S udjelom od oko 5 posto željezo predstavlja i jedan od elemenata kojeg najčešće susrećemo u Zemljinoj kori. Prvi izvori iz kojih je se dobivala željezna ruda bili su površinska nalazišta i nalazišta neposredno ispod površinskog sloja. Dasnas se za dobivanje željeza često koristi magnetit (40%) i hematit koji se uglavnom sastoji iz Fe2O3 i predstavlja najvažniji mineral za dobivanje željeza.

Željezo predstavlja po redu deseti zastupljeni element u svemiru. Fuzija elemenata u zvijezdama završava sa željezom – naime jezgre zvijezda stapaju se u magnezij, sumpor i ostale elemente sve do željeza. Teži elementi nastaju pri eksplozijama Supernove (masivne zvijezde); eksplozije Supernove odgovorne su za rasipanje fuzionirane materije u zvijezdi a često dijelovi ove raspadnute materije dospiju i na planete na kojima će jednog dana bujati život kakav je danas na Zemlji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

E ovo je OK, hvala ti, onda predpostavljam da pričamo o istim stvarima, samo sa različitim zaključcima. Jer ja sam kod mnogih astro-fizičara dobio sličan odgovor, da je predpostavka to, da je željezo sa zvijezda dospjelo na zemlju. I to što si mi napisao gdje su nalaziliu željezo, baš zbog toga što se nalazilo na površini predpostavka je da je tu došlo eksplozijom neke zvijezde.
    Last edited by Ibn Sinan; 21-05-10 at 17:42.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Što se tiče Biblije ima dosta stvari koje se kose sa naukom, dok to uopšte nije slučaj sa Kuranom,
    Прије свега,Библија и не претендује да буде научна књига нити се науком може доказивати БОГ.Мухамед није ништа посебно у односу на окултисте:како он тако и они виде и познају ствари које су неоткривене или мистичне.

evo ja izazivam svakog pametnjakovića poput prepodobnog VanjeTheMana da pronađe kontradiktornost u Kuranu,
    Једна од грешака у Курану је што пише да Христос није разапет.То је историјска грешка Курана.

u Bibliji naprotiv postoji par primjera koji su "pobijali" Kopernika:

" I stade sunce i zaustavi se mjesec" (Jošua 10,12-13)
    Ваљало би да наводиш стихове у цјелости:

11. А кад бјежаху испред Израиља и бијаху низ врлет Веторонску, баци Господ на њих камење велико из неба дори до Азике, те гињаху: и више их изгибе од камења граднога него што их побише синови Израиљеви мачем.

12. Тада проговори Исус Господу онај дан кад Господ предаде Аморејца синовима Израиљевијем, и рече пред синовима Израиљевијем: стани сунце над Гаваоном, и мјесече над долином Елонском.

13. И стаде сунце и устави се мјесец, докле се не освети народ непријатељима својим. *Не пише ли то у књизи истинитога? И стаде сунце насред неба и не наже к западу скоро за цио дан.

*2 Сам. 1, 18.

14. И не би такога дана ни прије ни послије, да Господ послуша глас човјечји, јер Господ војева за Израиља.

Видимо да је била битка између Израиљаца и Амореја и видимо да ријечи одговарају онима које је Христос изговорио у Новом Завјету рекавши да ће вријеме проћи али да ријечи Његове неће проћи што значи да Он управља временом а не вријеме БОГОМ.Ваљда и ви муслимани вјерујете у то.

Jahve na molbu Izajie dva puta pomiče Sunce unazad. (Izaija 38,4-8 ; 2. knjiga o kraljevima 20,7-11)
    И шта је ту ненаучно?Оћеш да кажеш да ако је Аллах свемогућ да је он ненаучан па самим тим ви муслимани не можете имати повјерења у њега?

Po Mateju 24,29 " - ...zvijezde će padati sa neba."
    Овдје се ради о судњем дану:

Matej 24,23 "Ako vam tada tko rekne: `Gle, evo Krista!` ili: `Eno ga!` - ne povjerujte!
    Matej 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.
    Matej 24,25 "Eto, prorekao sam vam.
    Matej 24,26 "Reknu li vam dakle: `Evo, u pustinji je!`, ne izlazite; `Evo ga u ložnicama!`, ne vjerujte.
    Matej 24,27 Jer kao što munja izlazi od istoka i bljesne do zapada, tako će biti i s dolaskom Sina Čovječjega.
    Matej 24,28 "Gdje bude strvine, ondje će se skupljati orlovi.
    Matej 24,29 "A odmah nakon nevolje onih dana sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti i zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati.
    Matej 24,30 "I tada će se pojaviti znak Sina Čovječjega na nebu. I tada će proplakati sva plemena zemlje. I ugledat će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom.

"Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi." Propovjednik 1,5
    Ово ја сваки дан говорим

Не знам да је ико икад рекао од мојих познаника другачије од овога:Сунце залази на западу а излази на истоку

Чист жаргон.

" Ja sam Jahve koji sam sve stvorio, koji sam nebesa sam razapeo i učvrstio zemlju bez pomoći ičije."
    "Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi. "
    " Daniel - Pogledam, kad evo jedno stablo usred zemlje vrlo veliko. Stablo poraste, postade snažno, visina mu doseže nebo, vidjelo se s krajeva zemlje."
    Po Mateju 4,8 - ( " Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu."
    И шта ти је овдје ненаучно?

Page 51 of 108 FirstFirst ... 4147484950515253545561101 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks