Али чекај,ако идемо твојом логиком онда у Курану има својеврсног омаловажавања Хришћанства и Јудаизма,али Куран је намијењен за Муслимане.
Кад смо већ овдје морамо поштовати људе.
Po tvojoj logici ja , ali po mojoj oni.
Oh, sweet, sweet irony.
Uzgred, ne moze niko da obesmisljava ono sto ionako nema smisla.
Sinane ateisti su najrazumniji ljudi. Sve sto ti citiras iz Kurana je samo rekla-kazala bez ijedne trunke dokaza i potpuno suprotno razumu. Ali ti ipak vjerujes. Znaci ti si taj koji nije razuman. Ja ti dajem priliku da ti lijepo dokazes da je tvoja vjera prava, da nam pruzis jedan pravi dokaz da Alah postoji. Sad te pitam mozes li to da uradis? I ako mozes, molim te izvoli i ja cu bespogovorno prec u Islam. Ustvari ne samo ja, nego cu i Ihtusa da vodim sa sobom u Islam. Ipak kad dokazes da tvoj bog postoji onda svi treba da ga pratimo zar ne?
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Au...ko mu kaže.
Nego...
Jednog dana, u rane jutarnje sate navede me put daleko od doma. Idem putem i baš na jednu okuku koja zavija oko jednog šumarka stoji jedna prilika. Mjesečina je bila jaka i jasno sam vidio njegove obrise. Znao sam da je to pakleni demon. Prišao sam mu i stali smo se gledati. Ravno oči u oči. U njegovim očima sam vidio pakleni oganj i mržnju ovoga svijeta.
Bez riječi smo se počeli boriti na život i smrt. Borba je trajala sve do zore, kada njegova snaga poče slabiti. Tada sam ga zgrabio i odnio do obližnjih stijena i bacio ga u ambis.
Na tom mjestu nema više šumarka, ostala je golet i više ni travka neće tu da raste. Ljudi prozvaše to đavoljom glavicom, a one stijene odakle sam bacio demona 'pasje stijenje'. Dan danas u ranim jutarnjim satima kada stanete na vrh tih stijena možete čuti urlik demona dok je padao u ambis. Ponekad mi se čini da još uvijek pada.
Kvarni, ja ovdje pokušavam tebi i sličnima da kažem da sa nekim stvarima se ne sprdate, jer je to veliki grijeh, a grijeh pada i na mene ako vas ne upozorim. Zbog toga me je to iritiralo. Ajet kaže: dovoljno je da kažu nešto ružno o Allahu i da se teško ogriješe. Čika Džo i Ihtus su bili u pravu, pretjerao sam...
Last edited by Ibn Sinan; 17-05-10 at 20:36.
Stani, pa znaci li to da mi, iako smo ateisti, i ako ne vjerumeo, smo vjernici? Jer po ovoj logici, ja, ateist, ako kazem nesto protiv alaha, ja pravim grijeh, jel tako? Prema kome? Kad ja ne vjerujem? Za mene je to samo teorija. Jahve, bog, alah su samo likovi imaginarni, koji za mene ne postoje. I kako ja mogu onda napravit grijeh. Jer da bi napravio grijeh, moram prvo vjerovat, right?
I da se razumijemo, vise ja postujem tebe, zbog tvoga vjerovanja, nego ti mene zbog moga nevjerovanja, ma koliko god ti ovo zvucalo apsurdno. To je tvoj izbor, pozdravljam. Moj izbor je druga strana. Slobodna volja, sjecas se? Da li je data od boga, ili stecena evolucijom? Za mene stecena evolucijom...
I daleko od toga da se ja sprdam, kako ti kazes sa tim stvarima. Ako ti to tako dozivljavas, a ne bi trebao, onda ne znam sta da ti kazem.
Nedje sam davno rekao, da sam poceo da posjecujem ovaj pdf, da bi vidio da li ja mozda grijesim sto sam ateista, da li mi hvali nesto. I sto sam duze ovdje shvatam da nisam pogrijesio, i da sam u dubini sebe ateista. Jer ja sam racionalan covjek. A ovdje se sve vodi na neracionalno. Citava vjera. I takva, za mene je nepojmljiva.
EDIT
Cak stavise, vise vjerujem u teoriju kornjace i rozog slona, nego u bibliju, a pravoslavac sam, eto (nisam htio da kazem kuran, da ne pomislis da samo protiv njega imam nesto). Jer kornjaca postoji, slonovi postoje (doduse, ne rozi), i to su opipljive stvari, i svasta je moglo da se desi u proslosti. Da li je neka sila natjerala kornjacu i slona da se pobiju i naprave svijet. Ne znam. I sve dok mi se ne dokaze postojanje te sile. za mene je ovo samo teorija. Isto tako i hriscanstvo i islam, ako mi se dokaze postojanje sile koja je stvorila svijet, postacu vjernik
Last edited by kvarni; 17-05-10 at 20:43.
I nisam zidar, ali eto
oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton
Pazi, po tebi vjera je nešto imaginarno i Bog ne postoji, za mene je to živa stvarnost i sadržaj života. Ali kad kažeš nešto protiv Boga, a po meni Bog postoji to je veliki grijeh, i moje je da te upozorim. Vjerovao ti ili ne vjerovao to je grijeh veliki kao brdo, koji će ti biti dostavljen na računu na Sudnji dan, bez ako se pokaješ.
A zamisli da sam ja toliki ateista, da cu tek sudnjeg dana, shvatiti da sam pogrijesio, i da li ce mi bit oprosteno, ako se tada pokajem?
I nisam zidar, ali eto
Ne možeš tad da se pokaješ, već za života.
E nista onda, za zivota ja necu naci dokaz da bog postoji, tako da se necu moc ni pokajat, j
I nisam zidar, ali eto
Ne mora da znači- ima jedan hadis ( pojašnjenje Kurana ) od Božijeg poslanika koji kaže: Biće ljudi koji će čitavog života raditi djela Dženetlija, a na kraj života učiniti djela Džehememlija, i zaslužiti Džehenem, i obrnuto.
Ne brate, ne pravim ja budalu od sebe, možda u tvojim očima to jesam, međutim kada sagledam tvoje bitisanje na ovom forumu, tvoji me zaključci ama baš ni malo ne tangiraju. Elem, svako ko imalo ima mozga zapitao bi se kako je moguće da jedan primitivni narod na primitivnom istoku zna i to prije 1400 godina da se nekada davno desio veliki prasak. To su stvari koje bi morale zaineresovati svakoga ko išta ima u svoju ćupu.
Što se tiče tvog stanja, ja po hiljaditi put kažem da ste upravo ti i tebi slični ljudi dokazi postojanja Boga. Nije Bog s.w.t. ni vas u Njegovoj knjizi izostavio, rekao je:
Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali, opet bi oni, zacijelo, rekli: ”Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!” (15, 14-15)
Zar ne vidiš sebe ovde? Evo ti još jedan dokaz da je Kur'an istina.
Last edited by Mabus; 17-05-10 at 23:32.
Kao prvo, mnoge religije imaju neko vjerovanje po kojem je bog sve stvorio ni iz cega tako da ako to preneses na naucnu teoriju o velikom prasku neko zaslijepljen religijom moze te dvije stvari da poveze i shvati kao jedno te isto. A to nije jedno te isto.
Uostalom, ko kaze da sam ja zagovornik velikog praska.
Ti vjerujes da alah oduvijek postoji ja smatram da univerzum oduvijek postoji. Ne znamo ni koliki je, ne znamo ni 1% univerzuma a ti si nasao da se pravis pametan i kazes da znas kako je sve nastalo i jos ko je sve stvorio. To tvrdjenje ne samo da je glupo nego je ustvari mnogo bezobrazno. Sta bi radio da se jednog dana pojave vanzemaljci? Gdje bi onda tvoja religija posla? Ili mislis da bi i oni znali za Islam. Pa covjece vidis li koliko je razlicitih religija na ovome svijetu i svaka tvrdi nekakve gluposti, svi misle da su u pravu a nijedna ne moze do dana danasnjeg da pruzi jedan najmanji dokaz. To bi razumnoj osobi trebalo da govori nesto. Ili si zaboravio mozda kako je uopste nastala religija? Pa da te podsjetim, nastala je iz covjekovog neznanja i straha o svemu sto ga okruzuje.
Ateizam je logicni korak naprijed. Konacno oslobodjenje od primitivizma i neznanja.
Ipak ne moze samo ko je prvi njemu djevojka (bolje ipak pricat "ponarodski"). Ti fakti moraju zaista bit fakti a ne trabudjanje nepismenot naroda za koje ne znamo jesu li bili objektivni (ja pretpostavljam da nisu) ili da li su stvarno oni rekli to sto im se pripisuje. Ipak je to davno bilo a opisana desavanja se kose sa najosnovnijim zakonima prirode
![]()
Наравно.Зато имамо критику коју много више волим од потврде Хришћанства јер се из критике учи :-)
А што се тиче кошења са законима природе,па ево и мошти Светог Василија итекако надјачавају природу ;-)
Горе сам погријешио:није facti него argumentum.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks