Page 18 of 225 FirstFirst ... 81415161718192021222868118 ... LastLast
Results 426 to 450 of 5606

Thread: Autoput Bar - Boljare (1.88 milijardi)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    Nelogično je samo ako posmatraš priču iz hrvatskog ugla ili iz ugla dnevnopolitičkih izjava CG vlasti.

Logično je ako želiš da povezeš jug i sjever SVOJE zemlje i omogućiš bolju komunikaciju unutar nje. Frekvencija saobraćaja na pravcu primorje-Srbija je značajnija za CG (i mnogo većeg obima) nego ona HR-CG-AL.

Kad smo već kod Mrkonjića:
    http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/trans...ura,77162.html
    Ne moraš naglašavat ovo SVOJE, jer ja znam da je to vaša zemlja. Ja govorim iz nekog drugog kuta, ne kao Hrvat koji će imati neke velike koristi od te autoceste, nego iz čistog razmišljanja da je turizam vaša glavna gospodarska grana i da bi bilo logično spojiti se sa autocestom koja vodi u zapadnu Europu i na taj način privući i turiste iz tih krajeva svijeta.

Osim toga nedavno sam negdje čitao da Srbija tom pravcu neće dati nikakve prioritete pa mi i zato bilo malo nelogično da gradite autocestu koja će se spajati na neku dvotračnu cestu u Srbiji. Danas vidim da se i Srbija planira spojiti na taj pravac pa to mijenja na stvari.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Ajde da ne bude sve negativno.

Kada se ne bi gradila dionica od Đurmana do Virpazara (koja tek nema smisla u ovako djelimično izgrađenom auto-putu) i uložila se dodatna stredstva da se auto-put od Mataševa produži di iza Berana (to je nekih 40 km auto-puta), a daljnih 25 km do Boljara ne bi trebalo graditi dok se bude sigurno da će i iz Srbije krenut auto-put. Na kraj te dionice na putu Berane-Ribarevina nalazila bi se petlja kojom bi se silazilo sa autoputa, desno ka Breanama, Rožajama, Novom Pazaru, ... , lijevo ka Ribarevinama, Bijelom Polju, Prijepolju, ...

Tada bi se moglo govoriti o uštedi vremena i o manjem stresu na putovanju.

Inače dionice auto-puta su podeljene na četri sekcije

Đurmani-Virpazar (od čega je urađena jedna cjev tunela i jedna traka u dužini od 10 km.

Virpazar - Podgorica (petlja Sitnica)

Podgorica (petlja Smokovac) - Mataševo

Mataševo - Boljari

Ja mislim da tu nema nista negativno,nego da je autoput pod moranje-ako je cilj povezivanje sjevera sa jugom CG.
    Sto se tice Berana,ovim sadasnjim putem,uz neku normalnu voznju do Podgorice ti treba nekih 2 sata i 15-tak minuta.Medjutim,ova normalna voznja podrazumijeva da ces vrlo vjerovatno popit minimum jednu kaznu od saobracajne policije,koja sve radi samo ne stiti bezbijednost saobracaja i zivote ljudi(statistika potvrdjuje).To znaci da se moras potpuno pridrzavat propisa,sto automatski znaci da ce ti put trajat blizu 3 sata,a ni to ti nije nikakva garancija da neces popit prijavu posebno ako taj put ne poznajes dovoljno dobro i ako ne vozis brzo auto,jer ce ti se gotovo sigurno desit da krenes u preticanje po isprekidanoj liniji i da na kraju tog preticanja okrznes punu,a onda slijedi lekcija o tome kako je puna linija zid...bla bla bla...i ti dobijas prijavu za preticanje po punoj.Ko koga zajebe.Jos ako si dovoljno baksuzan da naletis na kamion pri spustanju niz Krstac ili Crkvine,ceka te pravo uzivanje u voznji 20-30 km/h narednih nekoliko kilometara.Tu su i neizbjezni odroni,udarne rupe,klizave krivine(neki tvrde da vlasnici slep sluzbi tu namjerno prosipaju ulje,ali nije dokazano)...Mozda je sve ovo zanimljivo ako tim putem prolazis jednom ili dva puta mjesecno i to po mogucstvu ljeti,ali ako putujes 2,pa cak i do 3 puta nedeljno(kako sam ja jedno vrijeme),onda izgubi svaku car i postane prilicno frustrirajuce .
    Ako bi citav autoput bio zavrsen do Berana bi se stizalo za 80 minuta ugodne i bezbjedne voznje,a i ovo sto je planirano bilo bi uar,jer bi se izbjegli neki zajebani djelovi(plus sto je najavljena izgradnja puta Kolasin-Lubnice,cime bi se opet obezbijedilo da se do Podgorice stigne za sat i po(ugodne) voznje).
    p.s. nisam odavno prolazio od Mateseva do Kolasina,ali mi se cini da je tamo napravljen novi put prije neku godinu i zakleo bi se da sam tuda jednom prosao,ali se vise ne sjecam dobro

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by GreatMontenegro View Post
    lazio od Mateseva do Kolasina,ali mi se cini da je tamo napravljen novi put prije neku godinu i zakleo bi se da sam tuda jednom prosao,ali se vise ne sjecam dobro
    Jesam ja i sjećam se da se dio tog novog puta oburvao u Taru, isto kao ova treća traka na Crkvinama. Konfiguracija terena je takva da nema opasnosti od odrona kao iznad Budve.

Samo druže, ako je ušteda za jednu od većih relacija tek oko pola sata, bez cestarine.. ja bih se dobro zamislio..
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post

1)Ne moraš naglašavat ovo SVOJE, jer ja znam da je to vaša zemlja. Ja govorim iz nekog drugog kuta, ne kao Hrvat koji će imati neke velike koristi od te autoceste, nego iz čistog razmišljanja da je turizam vaša glavna gospodarska grana i da bi bilo logično spojiti se sa autocestom koja vodi u zapadnu Europu i na taj način privući i turiste iz tih krajeva svijeta.

Osim toga nedavno sam negdje čitao da Srbija tom pravcu neće dati nikakve prioritete pa mi i zato bilo malo nelogično da gradite autocestu koja će se spajati na neku dvotračnu cestu u Srbiji. Danas vidim da se i Srbija planira spojiti na taj pravac pa to mijenja na stvari.
    1) Moram, da istaknem da ne govorim o Srbiji i Crnoj Gori u prvoj rečenici

Vi Hrvati se i nadate da ćemo napraviti autoput zbog Čeha, pa da postavite table dobrodošli u Crnu Goru, već neđe oko Splita
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by jooly View Post
    E ti kilometri u avionu ti bas valjaju kad je autoput u pitanju.....
    Pa to apropo ovoga da si ti blažen među nama seljacima jer si vidio malo svijeta...
    No ne odgovori ništa, nevermind tipično gastoški.
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

1) Moram, da istaknem da ne govorim o Srbiji i Crnoj Gori u prvoj rečenici

Vi Hrvati se i nadate da ćemo napraviti autoput zbog Čeha, pa da postavite table dobrodošli u Crnu Goru, već neđe oko Splita
    Ne oko Splita nego odma na Bregani
    Ja se nadam da završe ovo do Dubrovnika. Za dalje me i ne zanima, nego eto, samo pitam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

MONOPOL GRCHKOG JUGOPETROLA na gorivo,
    beranske rudnike uglja i na AUTOPUT kroz CGu, i Ljushticu,
    sve to GRCIMA koji su pred BANKROTOM,
    straTESHKI PARTNERI,
    e kukala nam majka jadka, shto smo mi Bogu zgrijeshili,
    da nas Grci vade iz bijede, koji su potroshili buducnost svojih potomaka.

PRAVOSLAVLJE NARODNO VESELJE,
    volim i ja AUTOPUT, no trpim.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Samo druže, ako je ušteda za jednu od većih relacija tek oko pola sata, bez cestarine.. ja bih se dobro zamislio..

A nije pola sata Montero,kako pola sata?
    To je 80 minuta uz puno postovanje propisa,a ovamo je to uz postovanje propisa 2 i 45 minimum minimuma,prije ce bit 3.
    Ne boj se,bice ih sto ce za 40 minuta stizat,ako se to izgradi.

Thanks Thanks Given 
    2,021
    Thanks Thanks Received 
    6,239
    Thanked in
    2,907 Posts

Quote Originally Posted by GreatMontenegro View Post
    Ja mislim da tu nema nista negativno,nego da je autoput pod moranje-ako je cilj povezivanje sjevera sa jugom CG.
    Sto se tice Berana,ovim sadasnjim putem,uz neku normalnu voznju do Podgorice ti treba nekih 2 sata i 15-tak minuta.Medjutim,ova normalna voznja podrazumijeva da ces vrlo vjerovatno popit minimum jednu kaznu od saobracajne policije,koja sve radi samo ne stiti bezbijednost saobracaja i zivote ljudi(statistika potvrdjuje).To znaci da se moras potpuno pridrzavat propisa,sto automatski znaci da ce ti put trajat blizu 3 sata,a ni to ti nije nikakva garancija da neces popit prijavu posebno ako taj put ne poznajes dovoljno dobro i ako ne vozis brzo auto,jer ce ti se gotovo sigurno desit da krenes u preticanje po isprekidanoj liniji i da na kraju tog preticanja okrznes punu,a onda slijedi lekcija o tome kako je puna linija zid...bla bla bla...i ti dobijas prijavu za preticanje po punoj.Ko koga zajebe.Jos ako si dovoljno baksuzan da naletis na kamion pri spustanju niz Krstac ili Crkvine,ceka te pravo uzivanje u voznji 20-30 km/h narednih nekoliko kilometara.Tu su i neizbjezni odroni,udarne rupe,klizave krivine(neki tvrde da vlasnici slep sluzbi tu namjerno prosipaju ulje,ali nije dokazano)...Mozda je sve ovo zanimljivo ako tim putem prolazis jednom ili dva puta mjesecno i to po mogucstvu ljeti,ali ako putujes 2,pa cak i do 3 puta nedeljno(kako sam ja jedno vrijeme),onda izgubi svaku car i postane prilicno frustrirajuce .
    Ako bi citav autoput bio zavrsen do Berana bi se stizalo za 80 minuta ugodne i bezbjedne voznje,a i ovo sto je planirano bilo bi uar,jer bi se izbjegli neki zajebani djelovi(plus sto je najavljena izgradnja puta Kolasin-Lubnice,cime bi se opet obezbijedilo da se do Podgorice stigne za sat i po(ugodne) voznje).
    p.s. nisam odavno prolazio od Mateseva do Kolasina,ali mi se cini da je tamo napravljen novi put prije neku godinu i zakleo bi se da sam tuda jednom prosao,ali se vise ne sjecam dobro
    Jeste, obnovljen je put, ali je nedovoljne širine iako je sada dvosmjeran. Po nekim pravilima širina jedne trake bi morala biti 3 m (6m širina cjelog puta, da pomenem da je jadranska magistrala široka 7 m, dok je put Budva-Cetinje širok rečenih 6m i ta razlika od pola metra se itekako osjeti, pogotovu kada voziš kamion), a taj obnovljeni put je otprilike kao put od Meljina do BiH, a to znači da je traka široka od 2 do 2,5 m što je nedovoljno i za preglednost i za održavanje većeg tempa brzine i zato sam rekao maksimalno 50 km/h u kolini i to zato što nema velikih uzbrdica i inizbrdica na toj dionici.

Mišljenja sam da bi se izgradnjom obilaznice oko Bijelog Polja (najprioritetnije), Podgorice, pa i Mojkovca (čime bi se minimalno ograničenje na putu stavljalo u visini od 60 km/h, dok bi 70 i 80 km/h bilo uobičajno) mnoge efektnije uštedelo čak i sat vremena

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Zaista se neću usuđivati da ulazim u stručne analize da li je isplativo ili ne i đe treba vijadukt i na kojoj visini...Skoro sam ponovo neđe gledao intervju koji je Rambo Amadeus dao na dan crnogorskog referenduma Stankoviću na HRT-ovom "Nedeljom u 2" gdje legendarni Rambo kaže da je i njegov brat jednom imao krajnje demokratski pokušaj da kao putnik tokom nekog krstarenja brodom preuzme makar nakratko upravljanje istim ali je brzom intervencijom u tome onemogućen.
    Stručna pitanja treba prepustiti stručnim ljudima bez obzira na našu nepovjerljivost jer sve drugo je cirkus.

1. Ono što mene raduje jeste da postoje realniji izgledi da konačno vidimo to kako se gradi.
    2. pošto je autoput sad iscjepkan u zasebne dionice zaista bih volio da ostatak (koji neće graditi HCH) gradimo sami. A ako ne, volio bih da ga (pod strogom supervizijom kao i za Grke) grade Hrvati kada im već nije bilo suđeno da grade čitav put. Dokazali su se kao dobri graditelji svojih autocesta, istina ispali su malo neozbiljni oko tih bankarskih garancija, ali bi im ja UKOLIKO NE BUDEMO MI SAMI GRADILI OSTATAK ŠTO BI BILO IDEALNO, ipak pružio novu priliku da se natječu s ostalima i ako opet budu dali najbolju ponudu - oni to i preuzmu da rade.

Ovo je tek stav jednog laika i ništa više. Istina ne bi me iznenadilo da se upravo ovo i planira.
    Last edited by El Re; 12-05-10 at 22:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post

Ja ne znam zašto je CG dala prioritet ovom pravcu. Malo mi je to nelogično ali dobro, vaša stvar. Danas je najavljeno da će autocesta Zg-Dubrovnik biti dovršena do kraja 2012. godine pa mi je nekako logičnije bilo da je CG dala prioritet pravcu istok - zapad, to jest od zapada prema istoku.
    Javna je tajna da iza odluke da se ide u gradnju autoputa Bar - granica sa SR stoje prvenstveno politički razlozi uvezivanja zemlje. Tek u drugom planu je i ekonomski razvoj gotovo potpuno odsječenog sjevera gdje ljudi žive gotovo u paralelnoj stvarnosti u odnosu na južni i centralni dio CG. Taj sjeverni dio je zaista izrazitog potencijala ali čak i da se taj autoput pusti sjutra sjever će se razvijati parcijalno i decenijama.
    S druge strane naša trasa jadransko-jonskog autoputa je naš prvenstveni ekonomski interes i ja vjerujem da će Vlada još tokom ove godine krenuti intenzivno u posao oko ovoga. Slušao sam Lompara na TV In gdje on pominje i mogućnost direktne pogodbe s Kinezima oko gradnje tog puta i ko zna šta će sve biti tu. Potencijalnim investitorima (obzirom na očekivanu frekventnost) ovaj autoput će biti još interesantniji od ovog prema sjeveru CG. Ako se pokaže istinitim ovo što je Kosorova obećala danas tokom posjete tvojim dubrovčanima da će Vlada RH ipak ići (i pored krize) u nastavak radova na trasi prema Dubrovniku uključujući i gradnju Pelješkog mosta to će možda intenzivirati i aktivnosti naših više oko tog autoputa. Uostalom to od nas očekuju i Grci i Albanci a uz njih i Kosovari i Makedonci jer bez crnogorskog dijela autoputa zapravo nema autoputa već samo postoje fragmenti.
    Ne treba zaboraviti da taj autoput u CG ne ulazi direktno iz HR, već jednim dijelom (preko 90 km) prolazi kroz BiH i negdje u širem području (crnogorskog) Grahova ulazi u CG a s bosanske strane tamo još nisu prstom mrdnuli da rade oko svoje dionice.
    Last edited by El Re; 12-05-10 at 23:25.

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    28
    Thanked in
    24 Posts

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Pa to apropo ovoga da si ti blažen među nama seljacima jer si vidio malo svijeta...
    No ne odgovori ništa, nevermind tipično gastoški.
    Ne znam sto ti to "gastoški" znaci.....

Iskustva i sijecanja nekoga ciji je neki prijatelj u nekoj drugoj drzavi gradio autoput su relevantna taman koliko i moja sto se tice tehnologije gradjenja autoputeva, tj. nikakva. Medjutim poznati su mi kvaliteti nasih neimara, osjecaju se svakodnevno po bubrezima.

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Valjalo bi da ovi ne ispale za bankaske garancije kao prethodnici. Ili je pak treća sreća?! Nešto se preračunah.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ne treba zaboraviti da taj autoput u CG ne ulazi direktno iz HR, već jednim dijelom (preko 90 km) prolazi kroz BiH i negdje u širem području (crnogorskog) Grahova ulazi u CG a s bosanske strane tamo još nisu prstom mrdnuli da rade oko svoje dionice.
    Još se ne zna puna trasa JJ koridora tako da ovo sa BiH nije nimalo sigurno. Znam da je najavljen (i otvoren) početak gradnje dionice Doli - Osojnik (čvor Dubrovnik). BiH bi htjela gradit neku paralelnu dionicu no ja mislim da od toga nema ništa barem 10-tak godina. Dionica Ploče - Komarna bi trebala bit autocesta punog profila, a onda bi, prema nekim najavama, ostatak do Dola bila brza četverotračna cesta preko mosta i Pelješca. Nastavak koridora bi mogao biti Osojnik - Hum - Trebinje - granica CG, s tim da će se od Dubrovnika do aerodroma, a moguće i do debelog brijega, sigurno gradit brza cesta.

Thanks Thanks Given 
    2,021
    Thanks Thanks Received 
    6,239
    Thanked in
    2,907 Posts

Da, vide se već pripremni radovi za most ka Pelješcu.

Jedan detalj, mi (mislim na balkanske države) nismo u EU (niti ćemo biti u nerednih 10 godina), a to znači da osim zaustavljanja za naplatu putarine postoji zaustavljanje i na granićnim prelazima. Kako bi izgledalo jedno trazitno putovanje kroz jedan dio balkana u dužni od 200-ak kilometara?
    Hrvatska granica izlaz, BiH granica ulaz, naplatna rampa, BiH granica izlaz, CG granica ulaz, naplatna rampa, naplatna rampa (i jedna poslije petlje za PG), granica CG izlaz, granica AL ulaz, naplatna rampa ...

10 (deset) zaustavljanja u 200 km. Pitajte transportna preduzeća koliko to utiče na efikasnost transporta.

S' tim u vezi, a po detaljnijim studijama koje sam imao prilike da čitam, na teritoriji kakva je Crna Gora izgradnja auto-puta se ne isplati osim ako to nije tranzitni put. Za lokalni saobraćaj dovoljne su i brze ceste, one su dovoljne i za one kojima je krajnja destinacija Crna Gora. Ovo nije moj zaključak več nekih ljudi koji su ispisali stranice i stranice teksta na ovu temu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post

S' tim u vezi, a po detaljnijim studijama koje sam imao prilike da čitam, na teritoriji kakva je Crna Gora izgradnja auto-puta se ne isplati osim ako to nije tranzitni put. Za lokalni saobraćaj dovoljne su i brze ceste, one su dovoljne i za one kojima je krajnja destinacija Crna Gora. Ovo nije moj zaključak več nekih ljudi koji su ispisali stranice i stranice teksta na ovu temu.

Neki ljudi nemaju materijalni interes od autoputa

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by jooly View Post
    Ne znam sto ti to "gastoški" znaci.....

Iskustva i sijecanja nekoga ciji je neki prijatelj u nekoj drugoj drzavi gradio autoput su relevantna taman koliko i moja sto se tice tehnologije gradjenja autoputeva, tj. nikakva. Medjutim poznati su mi kvaliteti nasih neimara, osjecaju se svakodnevno po bubrezima.
    Nema veze....iskustva nekoga ko o niskogradnji priča sa diplomiranim inžinjerom građevinarstva koji je stručnjak za niskogradnju i projektuje autoputeve za IGH su nevažna prema iskustvu tvojih bubrega
    Last edited by OSCAR; 13-05-10 at 11:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Autoput kroz Crnu Goru trebalo bi da počne da se gradi u septembru, ako do tada bude obezbijeđeno povoljno mišljenje Evropske investicione banke, što se očekuje, kazao je u intervjuu Pobjedi Lafaz, glavni projektant grčkog Aktora koji čini dio konzorcijuma za gradnju autoputa Bar-Boljare.

”Za sve projekte tipa koncesija potrebno je obezbijediti finansiranje. Mi smo u prijedlogu finansiranja naveli da bi ovakav projekat mogao biti finansiran od strane Evropske investiocione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije i komercijalnih banaka”, objasnio je Lafaz.

On se nada da će radovi početi u septembru.

“Naša intencija je da gotovo 85-90 odsto rade lokalni izvođači, vaši ljudi. Mi bismo doveli naše stručnjake, inženjere itd. koji bi praktično to nadgledali i radili bi poslove za koje nema kadrova u Crnoj Gori ili one koje ljudi tamo možda ne znaju. Praktično, napravili bismo jednu vezu naših ljudi i lokalne radne snage i lokalnih kompanija”, istakao je Lafaz, i dodao da očekuje da će biti angažovano 800-1.000 crnogorskih radnika

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    28
    Thanked in
    24 Posts

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Nema veze....iskustva nekoga ko o niskogradnji priča sa diplomiranim inžinjerom građevinarstva koji je stručnjak za niskogradnju i projektuje autoputeve za IGH su nevažna prema iskustvu tvojih bubrega
    Pazi da ti neko ne povjeruje!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Građevinski kartel u Sloveniji oštetio državu za 2 milijarde eura: Cijena kilometra autoputa među najskupljima u Europi
    May 13, 2010 by Daily News Montenegro
    Izvor: Liderpress

Poput šoka odjeknulo je otkriće afere da u Deželi domaće građevinske tvrtke već 12 godina kartelski dogovaraju cijene i dijele poslove u gradnji autocesta. U trenutku kad slovenska Vlada traži najbolja rješenja za izlazak iz financijske i gospodarske krize kresanjem svih stavki državnog proračnua, građevinari su kartelskim dogovaranjem podigli cijenu gradnje autocesta 30-ak posto i tako državnu blagajnu olakšalI za otprilike dvije milijarde eura. Premijer Borut Pahor u slovenskom je Parlamentu rekao da ga otkriće građevinskog kartela nije iznenadilo i da će njegova vlada prekontrolirati jesu li zakonska rješenja kompatibilna sa zakonima u drugim članicama EU. Namjerava poboljšati učinak nadzornih institucija jer planira uvesti jedinstvenog regulatora tržišta i pripremiti nov sistemski zakon o javnoj nabavi. Čudno je, međutim, da je to Vladi velika novost.

Još u veljači 2008. vlada Janeza Janše pokrenula je veliku policijsku istragu nazvanu ‘Čista lopata’. Tada su u istražni zatvor privedeni i čelni ljudi triju najvećih slovenskih građevinskih tvrtki Ivan Zidar (SCT), Hilda Tovšak (Vegrad) i Dušan Črnigoj (Primorje) zbog osnovane sumnje da su se kartelski dogovorili komu će pripasti gradnja stometarskog kontrolnog stupa u ljubljanskoj zračnoj luci ‘Jože Pučnik’ pokraj Brnika. Projekt je bio vrijedan 20 milijuna eura. U cijeloj je državi u opsežnoj policijskoj akciji tada izvršeno 29 kućnih pretresa. Potkraj 2008. ljevica pobjeđuje na parlamentarnim izborima, premijer postaje Borut Pahor. Slučajno ili ne, s promjenom vlasti prestale su i medijske priče o spornom kartelskom dogovoru građevinskih tvrtki. Do danas nije podignuta nijedna optužnica protiv sudionika navodnog kartelskog dogovora u ‘Čistoj lopati’.

Zemonski kartelski dogovor

Slovenske građevinske tvrtke još su 1998. u zamku Zemonu pokraj Ajdovščine na tajnom sastanku potpisale kartelni dogovor o podjeli kolača – državnog programa za autoceste. Prema Zemonskom sporazumu postojale su velika i mala koalicija. U velikoj su bili SCT, Primorje, Gradis i Kraški zidar, a u maloj CM Celje, CP Maribor, CP Novo Mesto i CP Ljubljana. U sklopu velike koalicije najveći dio kolača državnog programa za autoceste pripao je SCT-u (40 posto), a po 21 posto Primorju i Gradisu te 4,5 posto Kraškom zidaru. Preostali dio bio je podijeljen unutar male koalicije. Građevinari su se također dogovorili tko će obnoviti stare autoceste: maloj koaliciji pripalo je 70 posto obnove trasa, a 30 posto obnove objekata na trasi izvodila je velika koalicija. Potpisnici Sporazuma obvezali su se da će prije predaje ponuda uskladiti svoja stajališta i ‘nastupiti koordinirano’. Zanimljivo je da je u sedmoj točki Sporazuma za vrhovnog arbitra u slučaju nesporazuma imenovan prvi čovjek SCT-a Ljubljana Ivan Zidar. Njegova je odluka u primjeru spora bila konačna.

U Sloveniji je od 1994. do 2009. sagrađeno 513 kilometara autocesta koje će s onima koje će se sagraditi do 2013. stajati 6,3 milijarde eura. Zbog kartelskog dogovaranja cijena kilometra slovenskih cesta među najskupljima je u Europi. Zanimljivo je da se cijena kilometra autoceste od predviđenih 2,65 milijuna eura od 1994. do 2008. povećala čak četiri puta, na 10,3 milijuna eura. Prema podacima istraživanja češkog instituta IBR Consaltinga od susjednih zemalja toliko visoku cijenu imaju Mađari. U Austriji je cijena niža od 10 milijuna, u Hrvatskoj je 6,8 milijuna, a u Italiji samo 2,7 milijuna eura po kilometru.

Hrvatski model – neprihvatljiv

Govoreći u Parlamentu o državnom proračunu za 2006. i načinu gradnje slovenskih autocesta, Milan M. Cvikl, koji je nedavno s mjesta generalnog tajnika premijera Boruta Pahora otišao na funkciju europskog revizora, istaknuo je i sljedeće: – Slovenija je 2004. odlučila da će autoceste pretežno graditi s domaćom građevinskom operativom. Zato smo i rekli da ćemo to raditi nešto dulje, ne u tri godine kao što su to napravili Hrvati. Mi smo se odlučili za gradnju s domaćom operativom, a novac dolazi iz tri izvora: benzinskog tolara (Slovenija je u to vrijeme još imala nacionalnu valutu, nap. a.), zaduživanja i cestarina. Za ministra gospodarstva Mateja Lahovnika u kartelskom je sporazumijevanju najšokantnije što je s tom pričom bio upoznat Janez Božič, nekadašnji direktor državne tvrtke Dars, zadužene za gradnju i održavanje autocesta.

Božič je s te funkcije otišao na položaj ministra za promet. Lahovnik misli da su zato pipci kartela najvjerojatnije dopirali do samog političkog i državnog vrha i kaže da treba utvrditi je li, a ako jest, i kako, kartel utjecao na zastupnike, odnosno jesu li građevinskim poduzećima bile omogućene različite pogodnosti kao što je npr. jeftinija kupnja nekretnina. Zbog afere s kartelskim dogovorima ministar Lahovnik smatra da je poziv građevinara da im država pomogne u usklađivanju nastupa na inozemna tržišta – apsurdan. Prema vrijedećim slovenskim zakonima za to je kazneno djelo predviđena kazna do deset posto godišnjeg prometa cjelokupne grupe ili holdinga ne samo matične tvrtke. Udruga za zaštitu konkurentnost namjerava istragu završiti do kraja godine, što bi moglo značiti da će uz krizu u građevinarstvu tvrtke iz kartela ostati i bez dodatnih 10 posto od prošlogodišnjeg prometa.
    Release Yourself

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by sky View Post
    Prema podacima istraživanja češkog instituta IBR Consaltinga od susjednih zemalja toliko visoku cijenu imaju Mađari. U Austriji je cijena niža od 10 milijuna, u Hrvatskoj je 6,8 milijuna, a u Italiji samo 2,7 milijuna eura po kilometru.
    Hrvati grade najbrže i najjeftinije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prema podacima Hrvatskih autocesta, gradnja i opremanje jedne cijevi tunela Sv. Rok i iskop druge cijevi stajali su 24 milijuna eura po kilometru. Isti posao na M. Kapeli stajao je nešto više od 10 milijuna eura po kilometru jer nije potrebna gradnja više trafostanica kao u slučaju Sv. Roka.
    Njima najteza dionica kosta po kilometru, koliko nama prosjek cijelog puta po kilometru. Pa neka je u cijenu ukljuceno i odrzavanje...nesto je tu mutno.
    Release Yourself

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by sky View Post
    Njima najteza dionica kosta po kilometru, koliko nama prosjek cijelog puta po kilometru. Pa neka je u cijenu ukljuceno i odrzavanje...nesto je tu mutno.
    Rekoh ja, plakat ćete vi za Konstruktorom

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kad trebao graditi Konstruktor bilo sumnjivo, sad Grci trebaju opet sumnjivo, kad i oni ne budu donijeli garancije opet ce biti sumnjivo... kojd nas je samo nesumnjivo kad se nista ne radi

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

minimum prihoda minimum rashoda
    She is only here to annoy herself!

Page 18 of 225 FirstFirst ... 81415161718192021222868118 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)