Page 46 of 108 FirstFirst ... 364243444546474849505696 ... LastLast
Results 1,126 to 1,150 of 2695

Thread: Islam!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To nije tačno, jer ako čovjek doživi pravu sreću pa je izgubi, biva isto tako nesrećan. To znači da prava sreća je neprolaznost, koja može da se doživi samo u raju. Mnogi ljudi se bacaju prema ovom životu i izgledaju poput žednog čovjeka u pustinji, koji što više pije vode time postaje sve žedniji -( što više imaju para, to ih više žele ), tako postaju robovi strasti, koje ih besomučno muče. Zaokuplja vas nastojanje da što imućniji budete, sve dok ne naselite grobove.
    Last edited by Ibn Sinan; 07-05-10 at 23:40.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Samo da ti kažem da ako sam ja slijepi vjernik, ti si slijepi nevjernik.
    Ne bih bas rekao da sam slijepi nevjernik. Ja ne odbacujem svu vjeru isto iz inata. Ja je odbacujem zbog svijeta u kojem zivimo, nauke i tehnologije, naucnog odbacivanje religijskih stavova i licnog iskustva sa svim tim stvarima. Jednostavno se kojsi sa razumom i logikom. Kroz to smo na ovom forumu prosli jedno 15 puta prije no sto si se ti pojavio i stvarno nemam zivaca opet istu pricu da pricam.

Svaki covjek bi volio da postoji raj. I ja bi volio da postoji, ali nisam lud, znam zasto su ljudi izmislili te price. I ne vjerujem im iz istih razloga iz kojih ne vjerujem danasnjim politicarima, a uz to lazi vjerskih osnivaca su zastarele i ne mogu da shvatim kako neko moze i dalje da pada na te fore.
    Last edited by VanjaTheMan; 07-05-10 at 23:55.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nauka i tehnologija ne mogu da odgovore na metafizička pitanja, jer je polje naučnog istraživanja nešto sasvim drugo od filozofskog i religijskog. Svaka nauka ima odijeljeno polje istraživana i bavi se proučavanjem pojavnih stvari unutar svijeta. Nije takav slučaj sa filozofijom i religijom, jer je njihova potraga i istraživanje, pokušaj da se objasni apsolutna istina.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Од свега тога је филосифија најмање моћна јер она тек ништа не може да објасни.Знам да се нећеш сложити са мном,али не знам какво је то решење или спознање дала философија.

Код нас у Хришћанству теологија је созерцање БОГА божанским енергијама а философија је созерцање БОГА помоћу логичких постулата.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evropska civilizacija, zasnovana je na nauci, tehnologiji i politici, proširila se na savremeni svijet i tako formirala savremeni sistem vrijednosti i način života. Porijeklo moderne nauke, tehnologije i politike vezano je za filozofiju. Prema tome , filozofija se nalazi u samom temelju savremene evropske civilizacije, kojoj pripadamo. To znači da proučavanjem filozofije istovremeno razumijemo i sam nastanak savremenog svijeta. Nauka je razumsko znanje o svijetu i prirodi. Obuhvata sistem znanja koji se tiču čovjeka, fizičkog svijeta i društva, zasnovanih na nepristrasnom posmatranju i istraživanju čiji je cilj otkrivanje opštih zakona koji vladaju u svijetu. Ali najbitnija nauka je prva filozofija ili metafizika, koja se bavi prvim uzrocima nastanka svijeta. Predmeti posebnih nauka su prije svega konačni predmeti i pojave. One se drže opštih principa i zakona i od njih polaze. Uopšte nauke u svojoj metodi predpostavljaju logiku, odredbe mišljenja i njegove osnovne stavove,-koje je pozajmila od filozofije. Filozofija se bavi konačnim stvarima, ali pri tome ostaje u božanskoj ideji, ima istu svrhu kao i religija. Dok ostale nauke se bave onim konačnim, pojedinačnim i izdvojenim. Tako da filozofija može da pođe od trenutne naučne obrazovanosti, ali isto tako treba da je i navlada, svojom većom i uzvišenijom idejom prevlada. Sjeti se ko je tvorac moderne naučne metode- Bekon, a on je ja mislim filozof.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ibn sinan View Post
    evropska civilizacija, zasnovana je na nauci, tehnologiji i politici, proširila se na savremeni svijet i tako formirala savremeni sistem vrijednosti i način života. Porijeklo moderne nauke, tehnologije i politike vezano je za filozofiju.
    Све је то истина али си заборавио западни схоластицизам Томе Аквинског,што је итекако уобличило свијест западне Европе и заборавио си римско или византијско право што је данас жила куцавица европског и америчког система.

Гледамо сад практично:право је итекако утицало у пракси.Рим је нестао а дериват Рима,правни систем,га је надживио.То се огледа у систематичности западног свијета а ту систематичност су научили и наслиједили преко правних система-преко праксе.

Философија долази касније у Европи јер је философија била слушкиња теологије.Теологија је само купила кајмак из философије,терминологију,из логике,из онтологије,гносеологије,епистемологије....и преображавала исто.

Једини утицај философије би се могао огледати у формирању термина а ти термини у пракси никад нису могли имати исто значење као у теорији.

prema tome , filozofija se nalazi u samom temelju savremene evropske civilizacije, kojoj pripadamo.
    Никако.У самом темељу европске цивилизације се налази Хришћанство и правни систем.Из тога све извире.

to znači da proučavanjem filozofije istovremeno razumijemo i sam nastanak savremenog svijeta. Nauka je razumsko znanje o svijetu i prirodi. Obuhvata sistem znanja koji se tiču čovjeka, fizičkog svijeta i društva, zasnovanih na nepristrasnom posmatranju i istraživanju čiji je cilj otkrivanje opštih zakona koji vladaju u svijetu. Ali najbitnija nauka je prva filozofija ili metafizika, koja se bavi prvim uzrocima nastanka svijeta.
    Метафизика није наука из разлога што метафизика значи натприродност:Мета значи преко а физика је од физис што је природа.

Философија је мудрољубље у преводу и она заиста тежи мудрости али мудрост је толико релативна да сам философ не може ништа доказати.

predmeti posebnih nauka su prije svega konačni predmeti i pojave.
    Коначне појаве не могу бити предмет науке него посредне појаве:посредни узроци и посебне последице.Наука не може да дође до првог узрока.

one se drže opštih principa i zakona i od njih polaze. Uopšte nauke u svojoj metodi predpostavljaju logiku, odredbe mišljenja i njegove osnovne stavove,-koje je pozajmila od filozofije.
    Ја мислим да је прво настала логика па онда философија јер за разлику од философије логика има константе.Да би философ могао да пође од нечега он мора узети неки став и разрађивати га по принципима логике,зар не

filozofija se bavi konačnim stvarima, ali pri tome ostaje u božanskoj ideji, ima istu svrhu kao i religija.
    Не слажем се јер мислим да коначне ствари не постоје.Нико не може доказати да материја мора да настане јер нико није видио се она уништава или да нестаје.По тој логици би се закључило да је материја вјечна.

Религија и философија могу имати сличности али њихов задатак није никако исти јер религија је веза између БОГА и човјека,или тежња, а философија је мисао којој фали есхатологија.Ту је главна разлика.Философија не може бити откривена док религија може.

dok ostale nauke se bave onim konačnim, pojedinačnim i izdvojenim. Tako da filozofija može da pođe od trenutne naučne obrazovanosti, ali isto tako treba da je i navlada, svojom većom i uzvišenijom idejom prevlada. Sjeti se ko je tvorac moderne naučne metode- bekon, a on je ja mislim filozof.

Не слажем се да философија може да надвлада јер оно што је битно у спознаји јесте чиста наука,ослобођена свих идеологија и предрасуда.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,510
    Thanked in
    2,652 Posts

Nauka i tehnologija ne mogu da odgovore na metafizička pitanja, jer je polje naučnog istraživanja nešto sasvim drugo od filozofskog i religijskog. Svaka nauka ima odijeljeno polje istraživana i bavi se proučavanjem pojavnih stvari unutar svijeta. Nije takav slučaj sa filozofijom i religijom, jer je njihova potraga i istraživanje, pokušaj da se objasni apsolutna istina.
    U suštini nauka nije mogla da odgovori na pitanja zašto su ljudi umirali od prehlade. Vjera je na to imala odgovor, "to je Božja volja"...
    Sada nauka ima odgovor na prehladu i zove se penicilin, a vjera opet kaže to je Božja volja. Kako može da bude Božja volja nešto što zavisi od ljekara?

Sa druge strana ne znamo kako je nastao kosmos ili kako izlijačiti sidu, što ne znači da to nećemo znati za 10 ili 20 godina. Gdje će se vjera onda povući?

Ljudima treba da vjeruju, treba im da vjeruju u vlast u društvo u Boga,. Tako se soejćaju sigurno i zaštićeno unutar jedne zajednice.
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Koja su to metafizicka pitanja na koja nauka ne moze da odgovori?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

To nije tačno, jer ako čovjek doživi pravu sreću pa je izgubi, biva isto tako nesrećan. To znači da prava sreća je neprolaznost, koja može da se doživi samo u raju. Mnogi ljudi se bacaju prema ovom životu i izgledaju poput žednog čovjeka u pustinji, koji što više pije vode time postaje sve žedniji -( što više imaju para, to ih više žele ), tako postaju robovi strasti, koje ih besomučno muče. Zaokuplja vas nastojanje da što imućniji budete, sve dok ne naselite grobove.

Uh uh uh...pričamo o neprolaznosti,vječnosti i beskonačnosti.

Ja stvarno nisam čuo za nijednu nauku koja je stvorena i služi tome da dokaže da Bog nepostoji.
    Dok samouvjereni teolozi su kroz istoriju a i danas mlatili gomilu gluposti oko apsolutno svake stvari, pa ih je progres dovodio do svršenog čina dokazujući da griješe, da su njihove predstave ostale ništa drugo do produkti maštanja.
    I samo se počeo sve brže vrtjeti točak gluposti, kako one prve niko nije vukao za jezik, ali jeste njihova nesigurnost te su betonirali svoje teorije u istinu sa Božijom promisli. Pa danas, njihovo naslijeđe se mora braniti, jer ako njihov beton nije dobar, ne valja ni ovim danas. A toliko ga treba, jer se razne teorije koje nemaju veze sa vjerom moraju postaviti i na osnovu njih pomjerati narodne mase,kad na snovu istinske vjere ne možemo pomjerati planine.

Beskonačnost je hipoteza koja nije u potpunosti definisana niti zaokružena. ti sa njome barataš mnogo smijelo. Do juče je neko poput tebe crtao nebo i na nekih par kilometara iznad smatrao da je raj, pa eto nije...nije tajna šta su meteori i zvijezde padalice, da one nemaju veze sa umrli dušama koje idu na nebo itd...ljudi su počeli da buše i utrobu zemlje, i tamo je provaljeno skoro sve...
    Nauka nije neprijatelj čovječanstva, ona je dala vaseljeni pencilin,struju,veš mašinu,TV i što šta još...ako hoćeš naukom iz Kurana da pobiješ naučnika, za to uvijek postoji prilika.

Pošto si bezbroj puta navodio neke naučne definicije iz Kurana i tvrdiš da tamo postoje svi odgovori, pitam se da li je Kuran ikada bio krivac za ikakav pronalazak ili progres u naučnom smislu.

A posebno interesantno jeste način na koji pričaš o sreći.
    Ona se nalazi?
    Gubi?
    Ti znaš kako je to biti vječno srećan pa pričaš drugima da je to prava stvar?

Zaokuplja vas nastojanje da što imućniji budete, sve dok ne naselite grobove.
    Ah i ovo obraćanje u prvom licu...divno divno...daje li ti neku moć?

Mladi kadar za buduće upravnike logora.
    Last edited by gaul; 09-05-10 at 18:18.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Nauka i tehnologija ne mogu da odgovore na metafizička pitanja, jer je polje naučnog istraživanja nešto sasvim drugo od filozofskog i religijskog.
    Na metafizička pitanja na koje ne može odgovoriti nauka, ne mogu odgovoriti ni religija ni filozofija. Metafizička pitanja su postavljena tako da se na njih ne može odgovoriti, može se jedino spekulisati o odgovorima - kao i o tome da li pitanja uopšte imaju smisla.

Nije nimalo teško postaviti pitanje koje nema smisla. Pitanje "koji je smisao života" je jedno od takvih.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Najvažnije pitanje je- koji je smisao života, a ti zboriš da to pitanje nema smisla. Ti me podsjećaš na nekoga ko nema odnos sa bitnim pitanjima u životu. Po tebi je pitanje koje je teško upravo zbog svoje težine takvo da ga treba odbaciti.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Najvažnije pitanje je- koji je smisao života, a ti zboriš da to pitanje nema smisla. Ti me podsjećaš na nekoga ko nema odnos sa bitnim pitanjima u životu. Po tebi je pitanje koje je teško upravo zbog svoje težine takvo da ga treba odbaciti.
    To jeste potpuno nebitno pitanje. Samo zato sto se neka budala nasla da razmislja o tome duze no sto treba ne znaci da i mi treba da radimo isto. Smisao zivota je onaj koji mu sam odredis i to je to. Nije cak nikakva filozofija koliko god bi neki htjeli da misle suprotno. Nije bas sve sto su stari filozofi rekli imalo smisla, ustvari, malo toga sto su rekli ima smisla. Tebi je smisao zivota da se bojis boga i pakla i da citav zivot provedes u tom strahu u nadi da ces posle zivota da dobijes nagradu. Meni je smisao zivota da ga zivim kako ja ocu...u granicama zakona...a ponekad i van tih granica ako okolnosti dozvole

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Pa pitanje kada dobije odgovor, onda gubi svoj značaj i nema nekog smisla. Mislim da za svakoga vjernika pitanje 'koji je smisao života',mora da ima odgovor, to pitanje nebi trebalo da je bitno u njegovom životu niti da ima težinu odgonetanja.

Upravo sa ovim postom si pokazao nesigurnost svojih uvjerenja...manjak vjere a višak religije.

Današnji religiozni ljudi stupaju u redove određenih religija da bi bili pripadnici establišmenta. Grupa sama po sebi nosi određene povoljnosti i u suštini ona prija jedinki i povlađuje sujeti i ublažava stresove koje nosi život. Ona ima posjeduje određenu moć i djeluje, što je najbitnije.

Kada nemamo jaku fudbalsku ekipu koja će da ima svoje navijačke tabora, onda imamo religiozne tabore...šta da se radi. mora se biti dio neke grupe. To je u prirodi ljudskoj.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To pitanje nikad kroz istoriju čpvječanstva nije gubilo na značaju. Da bi čovjek postao vjernik to pitanje treba prvo sebi da postavi. Meni je islam u potpunosti odgovorio na ovo pitanje, koje ti sebe nikad istinski nisi postavio. Podsjećaš me na ribu koja pliva u vodi a da toga nije svjesna, ili na pticu koja leti a ne zna o vazduhu ništa. Ja se ne poistovećujem sa nikim, jer fudbalski tim može da izgubi i nepovjerljiv je, a Kuran je potpun i savršen, samim tim pouzdan i povjerljiv.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

To pitanje nikad kroz istoriju čpvječanstva nije gubilo na značaju. Da bi čovjek postao vjernik to pitanje treba prvo sebi da postavi. Meni je islam u potpunosti odgovorio na ovo pitanje, koje ti sebe nikad istinski nisi postavio. Podsjećaš me na ribu koja pliva u vodi a da toga nije svjesna, ili na pticu koja leti a ne zna o vazduhu ništa. Ja se ne poistovećujem sa nikim, jer fudbalski tim može da izgubi i nepovjerljiv je, a Kuran je potpun i savršen, samim tim pouzdan i povjerljiv.
    A ti mene podsjecas na covjeka koji zivi, ali nista o svijetu ne zna.
    A ovo za Kur'an, to je samo tvoje misljenje. I neces nac nikog osim Muslimana da tvrdi suprotno. A vjernik ce uvijek za svoju vjeru da kaze da je najbolja. Ali ako je Kur'an tako savrsen, zasto je onda toliko primitivan da se modernim ljudima gade pojedine odredbe?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gade im se pojedine odredbe zbog toga što imaju mnogo grijeha, pa Allah ne dozvoljava da shvate istinu, nego im šejtanske odredbe ostaju uljepšane.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Gade im se pojedine odredbe zbog toga što imaju mnogo grijeha, pa Allah ne dozvoljava da shvate istinu, nego im šejtanske odredbe ostaju uljepšane.
    Svim normalnim ljudima se gadi odsjecanje udova i nabijanje na kolceve itd. Recimo da ja drzim prodavnicu pa da dodje neko i ukrade iz nje sigurno mu ne bih odsjekao ruku nisam manijak. Isklepao bi ga malo i rekao da vise ne dolazi a ako je drzak prijavio bi ga fino policiji za takve stvari se placaju kazne ili se ide u zatvor, ne kidaju se djelovi tijela. A t oje samo jedan od mnogih primjera. Da je stvarno knjiga savrsena ne bi propisivala Hamurabijevski talion. A stvari iz Kur'ana koje su tacne uopste nisu od boga no su ih otkrili ljudi mnogo prije Muhameda. Pricali smo o tome kad si htio da nas ubjedis da je Kur'an prvi opisao Zemlju kao loptasto nebesko tijelo. Znaci skup gluposti, primitivizma i starih znanja po tebi cine savrsenu knjigu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Odsijecanje ruke postoji u šerijatskim državama, đe je čitavo uređenje života povezano sa islamom. Ti to ne možeš da shvatiš iz razloga jer si vaspitavan u komunističkom sistemu đe se nije znalo ništa o vjeri. Odsijecanje ruke je bolje nego opsta otimačina i puni zatvori. Zbog toga u islamu nema ljudi sa osječenim rukama mnogo , jer strah guzicu čuva.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Odsijecanje ruke postoji u šerijatskim državama, đe je čitavo uređenje života povezano sa islamom. Ti to ne možeš da shvatiš iz razloga jer si vaspitavan u komunističkom sistemu đe se nije znalo ništa o vjeri. Odsijecanje ruke je bolje nego opsta otimačina i puni zatvori. Zbog toga u islamu nema ljudi sa osječenim rukama mnogo , jer strah guzicu čuva.
    Ne, ja to ne mogu da shvatim iz razloga sto nisam vaspitan u primitivnom srednjevjekovnom sistemu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne, kada nešto Bog odredi onda to važi za sva vremena. Ko tebi garantuje da ovo vrijeme ne nosi mnogo zabluda i iskrivljenih pogleda na svijet.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    28 Posts

Velika pobjeda u Francuskoj, blize su banu velikog zla modernog svijeta i degradiranja zenskih osoba! Vive la France
    rm -rf /

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    122
    Thanked in
    46 Posts

objektivno gledano religija islam je mnogo jada svijetu donijela :/
    (╯°□°)╯ ︵ ┻━┻

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Ne, kada nešto Bog odredi onda to važi za sva vremena. Ko tebi garantuje da ovo vrijeme ne nosi mnogo zabluda i iskrivljenih pogleda na svijet.
    Problem je sto ti nemas nikakav dokaz da je to bog odredio. Imas ljude koji su rekli da je bog odredio, a ljudima se ne moze uvijek vjerovat. Pogotovo kad ti kazu sta da radis, jer su to politicari, cime god se koristili. U ovom slucaju religijom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Očigledno nisi shvatio da postoje dosta navijača koje u principu ne interesuje mnogo fudbal, jednostavno žele da budu dio organizovane rulje.

Pitanje 'koji je smisao života' za svakog vjernika gubi smisao, možda kada počneš da zaista vjeruješ shvatiš.

Sa druge strane, toliko ličnih kategorija svaki religiozni fanatik ubaca u priču. Misliš da potkopavanjem okoline ćeš sebe izdići?

Kuran sam po sebi ima zaista mnogo kontradiktornosti. Bilo da se radi o kazni za preljubnika, imamo od kamenovanja do bičevanja, od dva do šest vremenskih perioda je Bog stvorio zemlju itd...mnogo očiglednih neslaganja i kontradiktornosti.

Možda. kada pobijediš komplekse, pustiš jednoga dana bradu , oženiš se sa religioznom ženom. Naravno koja je zabrađena, to što usput su njeni imućni,nema veze toliko, volja je to Božija. A i tebi je to olakšalo život. Nek ti daju plac, ozidaju kuću, žena ima i auto, neki fensi, obavezno metalik boje. Redovno da ideš u džamiju, neka narod kaže, dobar insanin.

U suštini si nečija marioneta, a to nije Bog...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ti navijaš za nešto jer želiš da budeš dio nečega, ja ne i tačka. Kada saznaš istinu, to pitanje o smislu života gubi na značaju, ali je do tada najbitnije za pametnog čovjeka. Ti si davno potkopan, da ja nema potrebe da te potkopavam. Sve što si rekao su nebuloze i protivrječnosti tvoga uma, a ne onoga na šta ja imam odgovor. Ja, sam oženjen, imam bradu, žena mi je hvala Bogu vjernica, nije zabrađena, od njenih ništa nisam uzeo, niti ću, život mi samo otežavaju oni poput tebe, imam kuću i auto-zelene boje, idem u džamiju Allaha radi, a ne radi ljudi- pa crkni od muke.

Page 46 of 108 FirstFirst ... 364243444546474849505696 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks