Da smo krenuli u nezavisnost 1991. nebi nas vodio Đukanović jer on ne samo da nije vjerovao u to nego nije ni razumio. No ono što bi smo imali bile bi rijeke krvi. Nezavisnost CG bila je neizvodljiva 1991. i od većine naroda izrazito neželjena.
Suvereniste tada nebi lovila Miloševićeva armija već naši rođaci. obzirom da nas je svih zajedno bilo nepunih 20% u biračkom tijelu bilo bi to kratkotrajan rat u kom bi prvo zapalili za inostranstvo ovi što su "intelektualna elita" današnje CG a inače prepoznati kao stari suverenisti.
Da li nas je Đukanović bacio u more pa spasavao? Nije! Bacili smo mi sami sebe kada smo 1989 svi uz pjesmu srušili onu vlast i doveli njega i društvo. Nije on sam došao. Ipak mnogo je važnije da nas on nije ni morao spasavat iz "vode". Uopšte nije morao da se distancira od Miloševića. Na velikosrpskoj priči i danas bi bio aktivan na političkom nebu CG. Bilo je potrebno samo da ne talasa i za sebe uzima od šverca onoliko koliko iz Beograda misle da mu pripada.
Ipak tu smo gdje smo i ja ne znam ko je taj u CG ko je mogao sa 13-17% podrške nezavisnosti dovesti građane CG na procenat od 55,5% i to sve u intervalu od 10 godina. To je uspio on i drugome nebi pošlo za rukom koliko god se mi zavaravali. Hiljadu puta sam rekao- on je ogledalo civilizacijskog i nacionalnog stepena svijesti prosječnih Crnogoraca. Da li sam ja sretan zbog toga? Ti bolje od mnogih drugih znaš da nisam, ali mi ne pada na pamet da se odričem svog naroda jer drugi nemam. Oni (Crnogorci) su takvi kakvi su. Sada su bolji nego prije 10 godina, a za 10 biće bolji nego danas. Šta ćemo? Od naroda koji je ne tako davno govorio da je "so Srpstva" oni su prevalili evolutivni put za koji nekom drugom narodu treba najmanje vijek.
Oko LSCG,...Tačno je to što si navela. ali je tačno i da je od tih principa većinu liberala pokretao najviše onaj "nezavisna CG". Čim je postala moguća pojavio se ogroman broj prebjega u onu partiju koja je mogla realizovati taj cilj. Uz Slavka su ostali samo oni koji su baštinili baš svaki princip koji si navela. Zato je LSCG pao na 6,3%. Naravno, i UDBA je pomogla. Ali budimo iskreni ljudi su odlazili vjerujući da Đukanović može ostvariti tu ideju.
Pozdrav.

Bookmarks