Svakako, nijedan potez koji smo napravili nije bio na uštrb kluba, ali smo vodili računa da svaki potez bude i u interesu crnogorskog vaterpola, jer u septembru imamo Evropsko prvenstvo na kojem naša reprezentacija brani titulu. Na taj način koncipirajući ekipu, smatrali smo da okupljanjem reprezentativaca u jednom klubu, možemo dobiti dobre rezultate za klub, a samim tim stvoriti i dobre preduslove, trenažne i sve druge, za dobar rezultat i na reprezentativnom nivou. U rezultatskom smislu, to se do sada nije ostvarilo, ali ponavljam još jednom, apsolutno smatram da ova ekipa ima kvalitet i ono što je pred igračima i stručnim štabom u preostala dva takmičarska mjeseca je da, u dva preostala takmičenja to dokažu i sebi i javnosti. Moramo imati na umu činjenicu da su igrači koji danas igraju u Jadranu igrači koji su nosioci igre crnogorske reprezentacije, koji su donijeli najveću radost crnogorskoj sportskoj javnosti osvajanjem jedine do sada evropske zlatne medalje u kolektivnim sportovima, koji su osvojili četvrto mjesto na olimpijadi i koji zaslužuju, bez obzira na slabije partije, jedan sportski respekt. Nešto što smatram da nije adekvatno, nije sportski i u najmanju ruku nije pristojno, je odnos koji se u poslednje vrijeme stvorio prema određenom broju tih igrača. Moram da osudim i način navijanja prema određenim pojedincima i njihovo vrijeđanje na personalnom nivou. Razumijem klupske rivalitete, ambicije klubova, jer svako pravi koncept od ekipe do načina nastupa na određenim utakmicama za koji misli da je najprikladniji, ali mislim da vrijeđanje igrača koji definitivno predstavljaju sportske veličine, vrijeđanje kapitena crnogorske reprezentacije, vrijeđanje jednog od najboljih svjetskih igrača, Aleksandra Ivovića na način ličnih uvrijeda, to ne pripada sportu. Sa žaljenjem mogu da konstatujem da niko nije našao nimalo prostora niti želje, od klubova na čijim bazenima se to dešavalo, do predstavnika saveza, da makar jednom rečenicom se osvrnu i ukažu da to nije sastavni dio sporta. Ne želim da budem pogrešno shvaćen, želim da čestitam Primorcu na potpuno zasluženoj pobjedi u obje utakmice, na daleko boljoj igri, da čestitam na jednom ambijentu koji je njihova publika stvorila na bazenu, ali želim da ponovim da je nedopustivo personalno vrijeđanje. Moramo biti svjesni činjenice da u nekim drugim sportovima, i u nekim drugim državama u našem okruženju, takvo prozivanje i vrijeđanje učesnika na sportskim manifestacijama zna biti finansijski, i na drugi način, kažnjivo. Mislim da i mi moramo, u cilju unaprijeđenja sporta i civilizovanog ponašanja na sportskim manifestacijama, napraviti korak više i sankcionisati ono što ne pripada sportu. Sledeća stvar o kojom želim da iznesem svoj stav, odnosno uprave kluba, jer ne govorim u svoje ime već u ime Jadrana. Već dugi niz mjeseci provejavaju raznorazne priče, natpisi, članci u kojem vlada blagostanje, koji je čedo nečega i koji je projekat nekih institucija ili političkog vrha. Jadran je jedan kolektiv koji je svojom istorijom, tradicijom i rezultatima zaslužio to što dobija, mnogo puta i više. Jadran nema nikakav privilegovan položaj u odnosu na druge sportske kolektive. Mi smo ostali bez generalnog sponzora i imamo ozbiljan problem u izvršavanju tekućih finansijskih obaveza, a ono što smo uvijek smatrali, i onda kada smo imali finansijskih problema, i kada smo ih imali u manjoj mjeri, i onda kada ih nismo imali, pa sve do sada kada ih ponovo imamo – način rješavanja tih problema nije nekakva medijska žalopojka. Smtrali smo da to samo zahtjeva veće angažovanje ljudi koji vode klub i traženje načina kako da se taj problem prevaziđe. Svakako da priča koja se stvara i koja je nerealna, da mi živimo u nekakvom blagostanju i da nama neko daje novac da bi ovaj klub funkcionisao je krajnje neistinita i maliciozna, a bez želje da se čuje glas kluba i da se sazna prava istina.
Želim da na kraju zaključim, da rezultati koje je klub ostvario ove godine nisu adekvatni našim ambicijama, projektu kakvog smo zamislili niti kvalitetu igrača koje imamo, ali želim da istaknem da svi mi uklubu i dalje vjerujemo u ovu ekipu i stručni štab. Nije nimalo lako stvoriti igrača ili generaciju, a Jadran je stvorio jednu generaciju koja je ponos crnogorskog sporta, na koju ćemo, ubjeđen sam, nažalost čekati još dugo da se ponovi. To je generacija koja je još uvijek mlada i koja svoj vrhunac treba da dostigne na olimpijskim igrama u Londonu i generacija bez koje bi vaterpolo u Crnoj Gori bio sport trećerazrednog nivoa. Zato bih vas molio, kao predstavnike javnosti, da uz vaše pravo kao novinara i obavezu da ukazujete na sve ono što ne valja, da na jedan transparentan i korektan način izvještavajući o sportskim događajima imate razumjevanja za te mlade ljude, jer mi boljih nemamo. Da u momentima kad smo ih znali tapšati kad bi nas obradovali, isto tako da im damo podršku kad ne ide najbolje i dati šansu da se krene na bolje. Što se samog kluba mi ćemo sami sagledati činjenično stanje, ne treba nam za to niko sa strane, jer nismo mi od juče u ovom klubu i ovom sportu. Trudićemo se da interesi Jadrana i dalje budu kompatibilni sa interesima crnogorskog vaterpola, i ova konferencija nema ambiciju da se otvori polemika ili ubjeđivanja nekog da je situacija ovakva ili onakva, već samo da iznese činjenično stanje.
Sutrašnja utakmica je svakako jako bitna. Nijednu utakmicu ne smatram fatalnom ili poslednjom šansom, ali ova nam otvara perspektivu da, ukoliko je dobijemo budemo najbolje plasirana ekipa pred plej of crnogorske lige i drugu poziciju pred Final Four Jadranske lige. Poslije ove dvije izgubljene utakmice protiv Primorca, pobjeda bi vratila visok stepen samopouzdanja ekipi i pokazala da ima kvalitet i snagu da se bori sa najjačima. Ovog trenutka moramo biti svjesni činjenice da Primorac trenutno igra bolje od nas i da treba dati maksimum u bazenu da bi se pariralo Primorcu. Ja sam uvijek optimista i nadam se da će se serija, koja je negativna po naš klub, sjutra prekinuti.
Činjenica je da se na treninzima radi kvalitetno, igrači profesionalno i odgovorno obavljaju svoje obaveze, izuzetno smo zadovoljni radom trenera Tucaka, a analizirajuči te oscilacije u igri dolazimo do zaključka da je psihološki momenat nešto što je ključno. Postoje i protivnici koji vam ne leže, pogotovo kad uđete u seriju negativnih rezultata, a kad protivnik ima veliki kvalitet, onda to često bude i dodatni otežavajući faktor. Mislim da neka psihološka barijera postoji i jedini način da se to prevaziđe je nastaviti žestok rad i kroz rad pokazati kvalitet.
Mi smatramo da svakako spadamo u grupu favorita u preostalim takmičenjima i imamo pravo da se nadamo da možemo ciljati najbolje rezultate. Uspjehom u barem jednom od tih takmičenja bi popravili sliku sezone. Naš primarni cilj je bio osvajanje jednog od tih takmičenja i ulazak na Final Four Evrolige, što nismo uspjeli , pa su preostala ova dva takmičenja. Ima još puno do kraja sezone, dva mjeseca, i maksimalno ozbiljnim radom treba pokušati napraviti rezultat koji bi nas na kraju ipak zadovoljio.
Ova konferencija je prije svega koncipirana da da podršku igračima koji su naš izbor i mi im dajemo punu podršku, uz činjenicu da smo svjesni da nisu pružili sve što smo očekivali. To je bio izbor uprave kluba, taj izbor je bio na osnovu rezultata i njihovih igračkih karijera, i smatram da smo time učinili potez koji je koristan i za Jadran i za crnogorski vaterpolo. Što se tiče koncipiranja ekipe – ako je grijeh što smo se mi odlučili da budžet potrošimo na crnogorske reprezentativce i ono najbolje što mi imamo onda ja taj grijeh potpuno prihvatam i snosim punu odgovornost, zajedno sa članovima uprave. Što se tiče transparenta na kotorskom bazenu, na to ne želim da se osvrćem niti na navijanje, osim u dijelu ličnih uvreda na račun igrača. Mi nismo ni vladin ni državni projekat. Mi smo napravili projekat za koji smo smatrali da je u interesu i Jadrana i crnogorskog vaterpola.
Da li ću posle eventualnog poraza sutra podnijeti ostavku kao moralni čin? Moja ostavka je uvijek otvorena, i ako neko u upravi procjeni da sam ja svojim odlukama prouzrokovao slab rezultat, ja sam spreman da se povučem. Ja ovaj posao obavljam volonterski, na štetu svog slobodnog vremena, na štetu vremena svoje porodice. Zajedno sa Borom Mračevićem se, već deset godina, a on i deset godina prije mene, trudimo da stvorimo što bolje uslove, što respektabilniji klub i jedan sportski kolektiv kojim će se ova sredina ponositi. Ne smatram da imam ni jedan dio odgovornosti, smatram da sam radio ispravno i opet bih isto postupio. Ukoliko posle sjutrašnje utakmice bude stav kompetentnih ljudi iz kluba, da sam ja taj koji treba da se povuče, nema problema ja ću to učiniti. Ali ja neću podnijeti ostavku, jer smatram da radim ispravno. Smatram da smo radili najbolje i za Jadran i za crnogorski vaterpolo. Nije dalo najbolji rezultat, ali smatram da sam radio ispravno. Na kraju sezone ide redovna skupština kluba, tada će se raspravljati o daljem načinu vođenja kluba, personalnom sastavu uprave.
Mislim da je pred prvu utakmicu Evrolige dato previše publiciteta pitanju ulaznica. Mi imamo najmanji bazen od crnogorskih klubova, kapacitet je maksimalno nekih 1500 gledalaca. I danima pred utakmicu je vladalo ogromno interesovanje, ljudi su dolazili u klub, tražili karte i po 15 dana pred utakmicu. Prioritet je dobilo domaće stanovništvo koje je razgrabilo karte za tren oka. Nije bilo mogućnosti da karata bude više u ponudi. S druge strane, nemamo nimalo dobrih iskustava na bazenu sa navijačima Primorca. Uvijek imamo određenu štetu u materijalnom smislu, nakon svake utakmice. Na kraju, da pitam ja, da li biste pozvali u kuću nekog ko vas stalno personalno vrijeđa? Ne mislim na mene, već na igrače Jadrana.
Karte za sutrašnju utakmicu će biti u slobodnoj prodaji.

Reply With Quote

. samo je bebić hrvat.

Bookmarks