Page 72 of 171 FirstFirst ... 226268697071727374757682122 ... LastLast
Results 1,776 to 1,800 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Ali Ihtuse, zar po hriscanstvu Bog nije ljubav? Zasto onda salje na ljude zle duhove, bilo da su od Njega ili od nekog drugog? Zar nisi dosta puta rekao da Bog nema nikakve veze sa zlom? Zar nisi rekao da od Boga dolazi samo ljubav i dobro a da od djavola dolazi zlo? Medjutim, sada kazes da Bog upravlja zlom i salje ga na ljude kao iskusenje? Pa sta je ovo? Ko je ovde normalan? Opusteno niko.
    @Mabus-e ja to tumačim drugačije. Ustvari vjerujem u drugačiju verziju da Bog direktno ne šalje nikakva iskušenja već da brine samo globalno o univerzumu u njegovoj svoj kompleksnosti , strukturi i cjelovitosti.
    On je čovjeku dao slobodnu volju a čovjek u susretu sa svojom okolinom i samim svojum željama i raznim drugim stvarima dolazi u iskušenje zbog svoje nesavršenosti.
    Ja volim da uporedim Boga sa kantom benzina. Kanta je puna "dobre energije" ali je pitanje kako će biti iskorišćena. Tu čovjek dolazi u iskušenje.
    Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    Mabuse, i ti vjerujes ( a istovremeno ne znas) ali svi kazete da bog je sam stvorio svoga protivnika Djavola, postavlja se pitanje ZASTO???!!!
    Da li ima logike da vi kazete da bog ima cijelu komandu a Djavo ??? da li mu je on pod kontrolom, ?? ako bog dozvoljava djavla da cini sva ta zlodjela nad covjecanstvom onda izlazi da bog je protivnik onih koje sam " s'ljubavlju" stvorio?? Zasto ziva bica moraju da se hrane zivim bicima?? Logika i vi ste ko Noc i Dan.
    @bonnob1 . Ja sam vjernik ali ne vjerujem da je Đavo nešto što fizički postoji. Nevjerujem u fizičko postojanje Đavola , vać samo postojanje kao ideju , ideju o uništenju, destrukciji i bezumlju.
    Bog je stvorio i pokreće svijet nevjerovatno lijep , elegantan , ogroman i kompleksan.
    Đavo je simbolika ne-snalaženja i potpuno pogrešnog postupanja u takvom svijetu.
    Ta simbolika nam plastično, logično, ilustrativno i na jednostavan način govori čega traba da se čuvamo. Šta je u osnovi naših problema.

Interesantna je simbolika :
    Lucifer je bio anđeo trinesti. Bog mu je dao najveće moći.Bio je najpametniji, najljepši, najbolje je pjevao i.t.d.
    Vremenom je kao takav uvidio da neko nešto ne radi dobro, da ne odlučije pametno, ...
    počeo je da opominje i ispravlja druge i da im komanduje šta da rade i da smatra da je bolji od drugih više nego što je to realno bilo. Previše je uživao u divljenju drugih i samoljublju.
    Sve je manje sarađivao sa drugima a sve više im komandovao i zahtijevao apsolutnu pokornost. Izgubio je ljubav prema manje pametnim , manje lijepim, manje moćnim,...
    U hrišćanskim knjigama se kaže da je postao "gord" (to je na neki način izraz za negativan ponos).

To je razlog što se "gordost" smatra najvećim grijehom. Iz nje proizilaze svi ostali grijehovi i zlo.

Sa druge strane to je odgovor što Bog nije dao čovjeku (ili nekom drugom živom biću ili objektu) veće moći. Zato što bi postao "Đavo".

Ja nevjerujem da je ta priče bukvalno tačna ali je na najbolji, najlakši i najshvatljiviji način ispričana jedna bitna istina.
    Svaka "moć" nosi opasnost od zloupotrebe i treba paziti da nosioca te moći ne pokvari.

P.S. Kad bi neko napravio neku komplikovanu i većini neshvatljivu mašinu on bi indirektno stvorio opasnost za sve koji ne znaju da je koriste (npr. Tesla i struja).
    Kad sam nešto popravljao oko struje moja već pokojna baba je voljela da kaže "Pazi se toga Đavola"
    Last edited by septembar; 25-03-10 at 18:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

U svakom slučaju ono što ja mislim, tj. siguran sam da tebi u tumačenju npr. Biblije nisu potrebni sveti oci. Ako budeš kao na gore navedeni način kužio ljude, po mom mišljenju, tumači Biblije bi u tom slučaju bili nedostojni tvoga tumačenja. Primjeni npr. ovaj gore recept na Jezekilja.

zar postoji recept za razmišljanje o ljudima? za nekoga ovako a za nekoga onako, zavisno od...?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

@Mabus-e ja to tumačim drugačije. Ustvari vjerujem u drugačiju verziju da Bog direktno ne šalje nikakva iskušenja već da brine samo globalno o univerzumu u njegovoj svoj kompleksnosti , strukturi i cjelovitosti.
    On je čovjeku dao slobodnu volju a čovjek u susretu sa svojom okolinom i samim svojum željama i raznim drugim stvarima dolazi u iskušenje zbog svoje nesavršenosti.
    I ja to tumačim baš kao i ti, tj. tako kaže Kur'an.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gaul View Post
    zar postoji recept za razmišljanje o ljudima? za nekoga ovako a za nekoga onako, zavisno od...?
    Naravno. Evo npr. kako provjeriti da li je neko bio nadahnut Bogom s.w.t. ili kako vi to kažete Svetim duhom:

1. Nema ružnih riječi, Bog ne daje ljudima nadhnuće ružnim riječima
    2. Govor mora biti sa nadahnućem, ne može biti ružan niti nejasan a niti prost. Bog je u stanju sklopiti ljepše riječi od najboljeg pjesnika ili pisca. (npr. Davidovi psalmi su na većem nivou od ostatka Biblije po tom pitanju, bar po meni)
    3. Ono što piše na određenom mjestu mora se ticati nas kako bi izvukli pouku
    4. Boga niko nije vidio, onaj od proroka koji kaže da jeste - laže
    5. Govor mora da bude jasan a istovremeno lijep, ne zapetljan, jer je mudrost Božije objave u tome da je i obični ljudi mogu na neki način shvatiti, ona je i za njih, ne samo za pametne.
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

1. Nema ružnih riječi, Bog ne daje ljudima nadhnuće ružnim riječima
    Digresija...zašto na kristalno jasno pitanje praviš digresiju i svoj lični stav kriješ iza teoloških postulata.
    Pitao sam te o receptima (da pojasniš) koji važe za određene ljude.

Zaista...zašto to radiš?

2. Govor mora biti sa nadahnućem, ne može biti ružan niti nejasan a niti prost. Bog je u stanju sklopiti ljepše riječi od najboljeg pjesnika ili pisca. (npr. Davidovi psalmi su na većem nivou od ostatka Biblije po tom pitanju, bar po meni)
    Pored ljepote riječi...mora biti jasan i precizan

3. Ono što piše na određenom mjestu mora se ticati nas kako bi izvukli pouku
    Određeno mjesto?
    Poruka jasna i precizna je kompletna i zaokružena, ponekad 'određeno' mjesto jednostavno služi za manipulacije...da bi izvukli neku pouku, možda samo opravdanje za gomilu gluposti,one trenutne političke.

4. Boga niko nije vidio, onaj od proroka koji kaže da jeste - laže
    Čudi me da nisi dodao još poneki opis...recimo onaj koji bi ga vidjeo bio bi spaljen,oslijepljen ili ispražnjen,jer božija slika i prilika je prevelika za maelni um čovjeka.
    Dok sa druge strane ljudi vide Boga u raznim stvarima, pa makar to bila zgrada, kanarinac ili dobro urađen trotoar.
    Neki drugi tvrde kada bi samo jedno slovo od imena boga uspio neko da izgovori ispoljio bi toliku moć da bi univerzum stradao.
    Neki treći ispisuju božije riječi sa jakom simbolikom i vrše uticaj na ovozemaljske sile.
    Neki tvrde da su našli Boga, neki tvrde da lažu...

5. Govor mora da bude jasan a istovremeno lijep, ne zapetljan, jer je mudrost Božije objave u tome da je i obični ljudi mogu na neki način shvatiti, ona je i za njih, ne samo za pametne.
    Eufemenizmi mi nikada nisu bili nešto dragi. Jednostavno ružna dijela nose sa sobom ružne opise. A mnoge ružne stvari se nekako vezuju za Boga. Nije tajna zašto se to radi.

Interesantno jeste da postoje ljudi koji 'vjeruju' (bolje rečeno pripadnici su određenih religija) čisto da bi bili nasuprot nekih drugih. Upravo tim ljudima je potreban religijski establišment , pošto njihova ideološko postojanje nema utemeljenja. Jer kada dođu u protivriječnost vješto pobijegnu iza gomile ljudi koji imaju ispravan stav , postavljajući se da je jedan od njih i da je 'napadnut' zbog zajedničkih uvjerenja.

Donekle taj bunt je i zdrav, on bi trebao da mijenja stvari, pogotovo ako se usmjeri i plasira na neki pravi način. Između ostalog čitav jedan muzički pravac egzistira na ovoj pojavi.

Stvarno bih izdvojio one jadne duše, koji se sada skrivaju po raznim budžacima i pećinama jer njihov blijesak moći je davno prošao.
    Oni bi se opisali anti-....

Ima jedan Nostrodamusov kvatren koji kaže:

Umreće snažni, a tad će da strada
    goveda mnogo i premnogo svijeta,
    osveta brzo stići će tada.
    Žeđ i glad kad zgasne kometa.

Često ovaj kvatren vezuju sa ratom USA proziv Iraka, koji se slika sa vjerskim ratom (naravno sve što je potrebno da se osmisli bezsmisao biće upotrijebljeno)...gdje Hrišćani udariše na Islam ...itd...

Ovaj kvatren navodno predskazuje pojavu mabusa odnosno anti-hrista, pa nije rijetko da pojedini ubice koji sada (kao što rekoh) se kriju kroz razne budžake onako romantično sebe nazvahu tako...jer im je upravo smiasao i vjerska ideologija zapravo anti-Hrist, valjda po paternu neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj...ili čisto mržnja koja pokušava da nađe smisao.

A tek oni koji se indetifikuju sa tim jadnicima...
    Last edited by gaul; 26-03-10 at 13:15.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    43
    Thanked in
    31 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

jedno pitanje...interesuje me,kakvo je mishljenje i objashnjenje ateista na netrulezno tijelo svetog vasilija ostroshkog?

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    43
    Thanked in
    31 Posts

Vau, kakvo pitanje

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ma nije podjebavanje nikakvo,nego me interesuje zna li iko kako to?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Brate moj, egipćani su znali za balsamovanje mnogo ranije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Brate moj, egipćani su znali za balsamovanje mnogo ranije.

neka ti ta priča...znaš i sam da je u pitanju svetac čudotvorac

tamo se događa ljudima dobro...poštujmo to

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Utjeha i nada neke ljude odrzavaju u njihovom ovozemaljskom bitisanju. Predrasude i mediji, poruke od roditelja kao nadogradnja, u stanju su najbolje da obmanu. On zivotari, pita se, zar ja osvjedoceni anti islamista da proucavam islam? Zasto bih to radio kada znam da je to laz, znam i ako nisam Kur'an procitao a kamoli njegovo tumacenje. A Allah s.w.t. kaze" A sta ako je Kur'an istina?" Dr. Zakir Naik daje jasnu definiciju kriterijuma da bi se neko mogao nazvati bogom, pa kaze izmedju ostalog da Bog s.w.t. mora biti utociste svim ljudima, On ne moze biti nemocan. Kada je Isus boravio na Zemlji, da li je bio utociste onima u Americi, ili onima u Australiji? Ne, on i sam u Bibliji kaze: "Ja sam SAMO poslan izgubljenim ovcama doma Izrailjova." Postavlja se pitanje da li kod hriscana rijec SAMO znaci svim ljudima na Zemlji? Sa druge strane u hadisima Muhammeda s.a.w.s. nailazimo na potvrdu Isusove izjave da je on samo onaj koji je poslan, gdje se kaze da je Allah s.w.t. poslao 124.000 vjerovjesnika i 313 poslanika ljudima od Adema a.s. Ako ja npr. kazem da sam od nekog poslan da li sam ja taj koji odlucujem sam od sebe? Ne naravno. Kako je moguce da jedan tzv. bog kaze da on samo izvrsava naredjenja? Zar Bog ne moze imati slobodnu volju odlucivanja? Na kraju krajeva kako je moguce da Gospodar svjetova ponizi sebe dozvoljavajuci da ga pljuje i bije jedna prljava i nevjernicka grupa jevreja? U cemu je mudrost da se ljudi posprdavaju sa bogom, pa cak i da ga ubiju? Kako je moguce da je bog 3 dana bio mrtav? Zar nije od Bozijeg svojstva osnova besmrtnosti? U cemu je mudrost da je Isus svojom smrcu otkupio grijehe, ne samo ljudi koji ce doci poslije njega, vec i onih prije njega?Ako je Isus otkupio grijehe ljudi prije njega, koji za njega nisu culi, onih koji su bili cak i nevjernici, zasto postoji uslov da ce na onom svijetu biti spaseni samo oni koji povjeruju u njega, a poslije njega? Poslanik s.a.w.s. je rekao da je Isus poslan samo jevrejima, a da je Knjiga koja je njemu objavljena uputa citavom covjecanstvu. Same knjige tj. Jevandjelja kakva danas imamo i Kur'an kakav danas imamo su ocit dokaz. Bog s.w.t. hoce ljudima objasniti propise kako se ponasati i zakone kako ih primjenjivati da bi zasluzili stepen Dzenneta, tj. kako bi u njega usli i kako bi se Zemlja ispunila pravdom. Medjutim, zasto u tom slucaju nemamo izvornog Jevandjelja od Isusa, vec se ona prenose od Marka, Mateja, Jovana i Luke i to nastala od 50 do 120 godina nakon Isusa? Da je Bog s.w.t. htio da Jevanjelja budu uputa svim ljudima na Zemlji ucinio bi ih originalno prenesenim od Njega bez ikakvih mana. Medjutim, mi danas nailazimo na veliki broj kontradikcija izmedju jevandjelista. U cemu je poenta da Bog s.w.t. pravi konfuziju medju ljudima? Vec rekoh da se Bozija knjiga naziva u svim religijama uputom. Ako su jevandjelja Njegova konacna uputa zasto nemaju odgovore na neka najosnovnija pitanja: 1. Koja je kazna za ubistvo nevinog? 2. Sta uciniti sa onim/onom ko pocini blud/preljubu/kradju? Jevandjelje govori o carstvu nebeskom, medjutim nema opisa kako ono izgleda, nema opisa pakla, cak se rijec pakao u njima ne pominje. Ni na jednom mjestu se ne kaze sta ce biti sa nevjernicima na onom svijetu, koja je njihova kazna? Pouzdano se ne zna ko ce suditi ljudima, niti ko ce ih kaznjavati. Ne zna se koje ce ljudi imati blagodati na onom svijetu. Sve se svodi na nagadjanjima i raznoraznim tumacenjima. I pored svega ovoga nadju se ljudi da kao pristalice jedne upute kritikuju druge, a ne znajuci nista o ovoj drugoj. Allah s.w.t. u Kur'anu kaze: "Ima li nepravednijeg od onoga koji, ne znajuci istinu, izmislja lazi o Allahu da bi ljude u zabludu doveo? Allah, sigurno, nece ukazati na Pravi put ljudima koji su nepravedni." Ovaj kur'anski ajet se tice tebe Gaule, ovaj kur'anski ajet je cudo jer i pored toga sto postoje ljudi koji su pametni, cak i razumni, nisu u mogucnosti shvatiti istinu koja je kristalno jasna, ne zbog njihove pameti ili razuma, vec zbog toga sto su nepravedni pa im Allah s.w.t. ne pokazuje pravi put. Stavio je zastor na njihove oci a srca njihova ucinio tvrdim, pa ljudi lutaju nesposobni da shvate istinu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

"Ima li nepravednijeg od onoga koji, ne znajuci istinu, izmislja lazi o Allahu da bi ljude u zabludu doveo? Allah, sigurno, nece ukazati na Pravi put ljudima koji su nepravedni." Ovaj kur'anski ajet se tice tebe Gaule,
    Kao što rekoh. Sada je pogodno doba da se pobjegne iza ajeta i kurana :roll:

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Quote Originally Posted by N_L View Post
    Ovaj covjek je car.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://www.alo.rs/vesti/26223/Klinac...udio_iz_mrtvih
    ima li neko objasnjenje kako klinac od 3 godine( koji nema pojma sta je bog,raj,pakao i sta vec ne) je rekao da je bio kod babe na nebu ? lokalni ateisti,da cujem vase objasnjenje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by dinastija View Post
    ima li neko objasnjenje kako klinac od 3 godine( koji nema pojma sta je bog,raj,pakao i sta vec ne) je rekao da je bio kod babe na nebu ? lokalni ateisti,da cujem vase objasnjenje.
    To nikakve veze nema sa vjerovanjem ili ne vjerovanjem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

jel ti mrziš djecu ?

Što ti je kriv jadan trogodišnjak koji voli svoju babu?

Pozivaš lokalne ateiste da se iživljavaju na njega !

Boće me sačuvaj!

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Ne znam što je tragičnije, što očekuješ da neko na ovom forumu uopšte komentariše takve tabloidne trash tekstove, ili što si se po šesnaesti put registrovao da bi nam prenio tu "vijest".

Thanks Thanks Given 
    455
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

A to je bas neki provjereni sajt, provjerena novina, uopste ne izgleda kao da je tracarsko s****e
    Samo im pogledajte druge tekstove pa ce vam bit jasno.

A da te pitam, zasto se druga djeca koja umru ne vrate tako? Sta je sa djecom na Bliskom Istoku koja ginu svakodnevno ili sa djecom u Africi koja umiru od gladi i od zedji? Oni nisu zasluzili da zive, je ti to to? Ajde da te zamolim svoje primitivne fix ideje nosi na neko drugo mjesto ne mogu vise da trpim takav bezobrazluk i idiotluk!
    Last edited by VanjaTheMan; 10-04-10 at 11:12.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Ne znam što je tragičnije, što očekuješ da neko na ovom forumu uopšte komentariše takve tabloidne trash tekstove, ili što si se po šesnaesti put registrovao da bi nam prenio tu "vijest".
    Od alkaide do dinastije.
    Momak je definitivno težak apstinent.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

prica prica prica...i dalje niko nije dao odg..stiglo se od kredibiliteta novina,preko ugrozavanja djecjih prava,do necije apstinencije...ali nidje odgovora na pitanje...hvala prijatno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

prica prica prica...i dalje niko nije dao odg..stiglo se od kredibiliteta novina,preko ugrozavanja djecjih prava,do necije apstinencije...ali nidje odgovora na pitanje...hvala prijatno
    Brate, mali voli babu, baba voli unuka, povezali su se na duhovnom nivou i razgovarali.

A što bi ti reka' na događaj koji se odigrao. Isto tako, baba umrla, samo što joj je jedina želja bila da vidi , odnosno da dočeka unuče. Ali za života se to nije desilo.
    Poslije babine smrti rodi se unuk. I na njegov prvi rođendan, dođe baba u kuću. Unuk je spavao u krevetac. Naočigled svih uđe baba ode do kreveca vidi unuče i izađe napolje.

AHA! što veliš na ovu priču...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Čestitam.Uspio si.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    455
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Ako iz svih ovih postova nisi ukapirao odgovor na svoje pitanje onda je razgovor sa tobom produktivan kao i razgovor sa bubasvabom.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

You are alive :grin:

Page 72 of 171 FirstFirst ... 226268697071727374757682122 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)

Bookmarks

Bookmarks