Page 70 of 171 FirstFirst ... 206066676869707172737480120170 ... LastLast
Results 1,726 to 1,750 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    455
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Pusti čovjeka, vidis li da je okorjeli nevjernik.
    Ne postoji okorijeli nevjernik postoje samo realisti i vjernici. Da bi neko bio nevjernik religija bi morala da bude zasnovana na necem istinitom oko cega se svi slazu a ne samo jedna u beskonacnom moru religija i sve one tvrde da su prave, a sve su razlicite. Zato ateisti fino kazu - sve su pogresne, i do sad, cini mi se, imamo i najvise dokaza da smo u pravu. A vi kako hocete, vjerujte u bajke i u primitivne kodifikacije. Inace, jedna od odlika primitivnih kodifikacija je pozivanje na boga. Nesto ne vidim ovdje mnogo Hamurabijevih vjernika...
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ja vjerujem u UFO feat. eurokrem..
    Last edited by Lux Aeterna; 20-03-10 at 16:16.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nemam želju da te ubjeđujem u istinu postojanja Boga, ali realizam je saznajno teorijski pravac, koji uslove, izvore i granice saznanja, određuje pomoću razuma, odnosno preko kongitivnih i apriornih moći čovjeka. Realizam je takođe suprostavljen idealizmu jer tvrdi da postoji vanjski svijet nezavistan od čovjekove svijesti, i da čovjekova svijest u procesu spoznaje tu realnost odslikava. Religija je stav vjere, a ne saznanja, i molim te ne lupetaj više o dokazima o postojanju Boga, jer kad bi on saznajno bio dokaziv, svi bi ljudi bili vjernici. Što se tiče vjere postoje: ateizam, teizam, pantizam, Finalizam itd...
    Last edited by Ibn Sinan; 20-03-10 at 17:17.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Nemam želju da te ubjeđujem u istinu postojanja Boga, ali realizam je saznajno teorijski pravac, koji uslove, izvore i granice saznanja, određuje pomoću razuma, odnosno preko kongitivnih i apriornih moći čovjeka. Realizam je takođe suprostavljen idealizmu jer tvrdi da postoji vanjski svijet nezavistan od čovjekove svijesti, i da čovjekova svijest u procesu spoznaje tu realnost odslikava. Religija je stav vjere, a ne saznanja, i molim te ne lupetaj više o dokazima o postojanju Boga, jer kad bi on saznajno bio dokaziv, svi bi ljudi bili vjernici. Što se tiče vjere postoje: ateizam, teizam, pantizam, Finalizam itd...
    Grijesis ibn sinane, ateizam nije vjera, ona je realnost, koja se naslanja samo u realnim dokazima koje obezbedjuje pomocu Nauke. Ja i ti mozemo piti kafu mozemo se szresti gdje god oces i kad god oces ali ako imas cvrste dokaze povedi i tvog imaginarnog prijatelja na kafu.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,895
    Thanked in
    3,961 Posts

Što ti je slučajna pogodnost - nedokazivost je neophodna da bi vjera bila vjera. Nedostatak dokaza je dokaz. Siromaštvo, bolest, kriminal, nepravda i svakojako zlo je neophodno da bi nas "testirali" kakvi smo u stvari. Jer zaboga, nema veze što cijeli svijet pati, nadoknadiće im se u zagrobnom životu. Kakva je to prevara.

Ako je bog stvorio svakoga, i to po svom liku, što ih nije stvarao savršene? Zbog čega uopšte postoji zemaljski svijet ako nam je to svima privremeno (i vrlo kratkotrajno) odredište? Što ne postanemo svjesni svoga postojanja direktno u raju? Šta je interes bogu da nas stavi na iskušenja, da mi pokleknemo i odemo u pakao? Ima li procenat od svake duše koja se roštilja? Kako mu je uopšte palo na pamet da se tako igra ljudskim rodom? Sve i da postoji bog, ko kaže da mu je potreban posrednik? LJUDI koji su pisali raznorazne "svete" knjige? Je li sam bog nepismen, pa je neko drugi morao da piše u njegovo ime? Ako je samo jedan bog, zašto različiti ljudi vjeruju u različite bogove? Da li vjerovanje u jednog boga i jednu religiju osuđuje čovjeka na pakao po drugom bogu i drugoj religiji? Šta je, po vjernicima, uopšte poenta postojanja boga? Prebacivanje odgovornosti na nekog drugog? Traženje opravdanja za neuspjehe i nedjela? Zašto su religije starije od svojih institucija? Zašto su se dominantna vjerovanja mijenjala tokom vjekova? Zašto su se religije unutar sebe mijenjale? Zašto postoje stotine podvrsta istih religija? Ako su od starta pronosile istinu, zašto moraju da se modernizuju tokom vremena? KOJI JE JEDINI I PRAVI BOG? IMENOM I PREZIMENOM?

Jedina stvar na kojoj (ponekad) zavidim vjernicima je da, kada su pritjerani uza zid nezgodnim pitanjima, uvijek imaju odstupnicu - ja u to vjerujem. Još jedna zgodna stvar.

Možete da pretpostavite kako sam ugnjavio jehovine svjedoke prije nekoliko godina...

EDIT: Sva pitanja su retorička, imam svoje odgovore. Čisto da se neki pametnjaković ne nađe da odgovara na njih.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by vanjatheman View Post
    ne postoji okorijeli nevjernik postoje samo realisti i vjernici. Da bi neko bio nevjernik religija bi morala da bude zasnovana na necem istinitom oko cega se svi slazu a ne samo jedna u beskonacnom moru religija i sve one tvrde da su prave, a sve su razlicite. Zato ateisti fino kazu - sve su pogresne, i do sad, cini mi se, imamo i najvise dokaza da smo u pravu. A vi kako hocete, vjerujte u bajke i u primitivne kodifikacije. Inace, jedna od odlika primitivnih kodifikacija je pozivanje na boga. Nesto ne vidim ovdje mnogo hamurabijevih vjernika...

Ух,не бих рекао да је Грчка заостала змеља

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bez zelje da ulazim u srz dosadasnje diskusije, uz postovanje za diskutante, i izvinjenje za ovakav upad, dao bih svoj mali doprinos temi osvrtom na moja razmisljanja.

Vjerujem u znacaj tradicije, nekih religijskih obreda... postujem brojne ideale svoje religije. Stavise, aktivista sam u religijskoj dobrotvornoj organizaciji, cime se ponosim. Medjutim, nema boga. Nema zagrobnog zivota, andjela i sejtana... Na zalost, nema ni Djeda mraza. To je moj stav, koji je u skladu sa svim modernim naucnim dokazima i indicijama. Ipak, ne bjezim od cinjenice da su vjera i religija svuda oko nas, stavise, religija jeste dio mog zivota.

I tako, jedne veceri, prije cirka mjesec dana, nestalo je struje. Obicno to bude stanje kada moderan svijet potpuno stoji u mjestu, ali se nekako stvara idealna situacija za covjeka da razmislja, onako filozofira, ako hocete. Mene razmisljanje odvede do Nikole Tesle, covjeka koji je u sustini stvorio moderne neprilike koje nastaju nestankom elektricne energije . U sred razmisljanja o Nijagarinim vodopadima, dodje struja! Pali se svijetlo, spontano i TV sa sve kablovskom, pisti klima uredjaj... moderan svijet ponovo zivi! I sinu zakljucak u mojoj glavi - Nikola Tesla je veci nego svi bogovi iz svih knjiga i prorocanstava! Uzevsi zdravo za gotovo sve sto Kuran i Biblija pisu o bogu i bozanskom, moj je utisak da su Tesla, Darvin, Njutn, ja, vi - da je covjek jednostavno veci. Evo kako - bog je mozda stvorio zemlju, svijet, univerzum, sve ovo - za par dana. I to je izuzetno. Svaki scenario nastanka univerzuma za covjeka je prosto fascinantan. Ali... zar je stvaranje svijeta od strane boga zaista fascinantno? Mislim, bog je imao tu moc, on ima pamet, mudrost, viziju koje prosto nemaju mane. Stvaranje svijeta od strane boga je moralo biti... rutina. Bog nije mogao pogrijesiti. Covjek je, za razliku od boga, nesavrsen. Prije samo nekoliko milenijuma nije mogao ni komunicirati, zivio je u pecinama, umirao po pravilu od necega trivijalnog kao na primjer, upale slijepog crijeva. Da je dosao u pecinu covjek sa nesto opreme i medikamenata i uklonio oboljelom upaljeno slijepo crijevo i tako mi spasio zivot, a zatim prisutnima rekao da je bog, on bi bogom i postao! I sa potpunim pravom i legitimitetom, jer bi za tadasnjeg covjeka nezamislivo ucinio sa takvom lakocom, sa takvom... rutinom!

Zemlja je zaista fascinantno mjesto! Oko toga nema dvojbe! Ipak, pripisati je bozanskom po meni znaci svesti je na nesto sasvim obicno. Sta je tu interesantno ako je bog jednostavno odlucio da uradi nesto? Moc evolucije, sila koje su pokrenule prasak, moc DNK-a... to je nesto sasvim neobicno i vrijedno divljenja. Ne vjerujem u boga jer prema onome sto kazu knjige - ja se njemu ne divim. Toliko od mene, u zdravlje

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Интересантно запажање,али ме интересује како ``модерни научни докази``могу да имају везе са тим има ли БОГА или не

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Što ti je slučajna pogodnost - nedokazivost je neophodna da bi vjera bila vjera. Nedostatak dokaza je dokaz. Siromaštvo, bolest, kriminal, nepravda i svakojako zlo je neophodno da bi nas "testirali" kakvi smo u stvari. Jer zaboga, nema veze što cijeli svijet pati, nadoknadiće im se u zagrobnom životu. Kakva je to prevara.
    Onaj koji ti je dao tijelo, razum i sve blagodati prije kojih si bio ništa, ima pravo i da te iskuša. Otac i majka koje vjerovatno voliš i poštuješ su samo bili posrednici u tvom stvaranju. Tvoj pravi stvoritelj je Bog s.w.t. Isto kao što otac očekuje od tebe da mu budeš poslušan, tako još veće pravo na to ima Bog, tj. tvoj stvarni i pravi stvoritelj. Dokaza naravno ima, eto ti ga ispred tebe i svud oko tebe. U stvari kakav bi dokaz tebe zadovoljio? Obzirom da će u raju biti više stepeni, tako će te veće stepene zasluživati oni koji su prošli i nisu posustali kroz veća iskušenja. Eto čemu služe iskušenja, a služe još i mnogo čemu drugome.

Ako je bog stvorio svakoga, i to po svom liku, što ih nije stvarao savršene?
    Da bi ih iskušao, tj. da bi vidio koliko mu je ko zahvalan. Zamisli kako bi pogriješio da stvori mene i tebe savršene, pa nas stavi da budemo na istom stepenu, a ti u stvari da ga nisi vidio, za razliku od mene, u Njega ne bi vjerovao. Ovako postoji razlika, ja vjerujem a ti ne. Ovo ako je stvorio ljude po svom "liku" je vjerovatno upućeno hrišćanima, ali i oni imaju prost odgovor na tvoje pitanje za koje si mislio da je zeznuto. Nije stvorio ljude po svom liku, reći će ti hrišćani, već po svom naličju, a to je razlika.

Zbog čega uopšte postoji zemaljski svijet ako nam je to svima privremeno (i vrlo kratkotrajno) odredište?
    Postoji zbog nas da bi na njemu bili iskušani. Osim toga i sama nauka potvrđuje da zemaljski svijet neće trajati vječno. To je stvarnost, realnost a kad je nešto stvarno i realno i potvrđeno zalud tvoja pitanja upućena nama. Ako misliš da si pametniji od Boga s.w.t. to sa Njim na Sudnjem danu raspravi, mada On se nekima neće ni obratiti.

Što ne postanemo svjesni svoga postojanja direktno u raju?
    Tebi neko da prst, ti hoćeš ruku. Za sve što u životu radiš, to moraš i da zaslužiš. U školu ideš, učiš, mučiš se da bi sjutra postao neko i nešto. Zamisli onda gluposti, ti bi htio u najveću blagodat bez ikakvog truda. E pa ne može to tako. Ja se molim 5 puta dnevno, ustajem u 04.30 da obavim molitvu svako jutro, dok ti spavaš i sanjaš.

Šta je interes bogu da nas stavi na iskušenja, da mi pokleknemo i odemo u pakao?
    Ako poklekneš, pokleknuo si a odgovor sam već dao. Da bi u nečemu uživao to nešto moraš i da zaslužiš. Nije ti on kriv ako poklekneš, već ti sam. On ti je dao Knjigu (Kur'an) koju ti još nisi nio pročitao a sa druge strane uhvatio si se teologije i blaćenja svoga Tvorca.

Ima li procenat od svake duše koja se roštilja?
    Zar neko ko je silovao, ubijao, krao i kao ti se sa Njim pokušavao posprdavati zaslužuje da bude u raju? Ajde budi iskren prema sebi. Nisu isti ubica i nasilnik ili pedofil sa nekim ko udjeljuje i pomaže sirotinji.

Kako mu je uopšte palo na pamet da se tako igra ljudskim rodom?
    Ne igra se On sa ljudskim rodom, nego se ljudi kockaju sa svojim životima. Bolje bi im bilo da iskoriste svoje vrijeme dok još mogu.

Sve i da postoji bog, ko kaže da mu je potreban posrednik?
    To kažu hrišćani i tu su u zabludi. Mi muslimani kažemo da mu posrednik nije potreban a i On sam kaže:

Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim Njega, ni zaštitinika ni posrednika nemate, pa zašto se ne urazumite? (30, 4)

LJUDI koji su pisali raznorazne "svete" knjige? Je li sam bog nepismen, pa je neko drugi morao da piše u njegovo ime?
    Mogao je i On da je napiše i spusti ljudima. On sve može. Ali opet i kad bi to uradio našli bi se pametnjakovići pa bi rekli ovo nije od Njega, ovo su ljudi pisali.

Ako je samo jedan bog, zašto različiti ljudi vjeruju u različite bogove?
    Zato što ne pokušavaju da ga pronađu, ne čitaju, ne zanima ih. Svi misle da je religija pod kojom su rođeni ona prava. Jednostavno, ljudi su stoka.

Da li vjerovanje u jednog boga i jednu religiju osuđuje čovjeka na pakao po drugom bogu i drugoj religiji?
    Uglavnom.

Šta je, po vjernicima, uopšte poenta postojanja boga?
    Nema tu poente, sve ovo oko nas nije moglo nastati slučajno.

Zašto su religije starije od svojih institucija?
    Islam i hrišćanstvo i judaizam se pozivaju da je njihova religija od prvog čovjeka Adama tj. Adema a.s.

Zašto su se dominantna vjerovanja mijenjala tokom vjekova?
    Našli se pametnjakovići da brišu Božije riječi i usklađuju ih prema svojim potrebama.

Zašto su se religije unutar sebe mijenjale? Zašto postoje stotine podvrsta istih religija? Ako su od starta pronosile istinu, zašto moraju da se modernizuju tokom vremena? KOJI JE JEDINI I PRAVI BOG? IMENOM I PREZIMENOM?
    Nije u pitanju modernizovanje. Kur'an je objavljen da ukaže na ono što su ljudi u Bibliji mijenjali, brisali i dodavali.

Možete da pretpostavite kako sam ugnjavio jehovine svjedoke prije nekoliko godina...
    Biblija nema odgovore.

EDIT: Sva pitanja su retorička, imam svoje odgovore. Čisto da se neki pametnjaković ne nađe da odgovara na njih.
    Znam da sam se zaebo al šta je tu je.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by mabus View Post
    onaj koji ti je dao tijelo, razum i sve blagodati prije kojih si bio ništa, ima pravo i da te iskuša. Otac i majka koje vjerovatno voliš i poštuješ su samo bili posrednici u tvom stvaranju. Tvoj pravi stvoritelj je bog s.w.t. Isto kao što otac očekuje od tebe da mu budeš poslušan, tako još veće pravo na to ima bog, tj. Tvoj stvarni i pravi stvoritelj. Dokaza naravno ima, eto ti ga ispred tebe i svud oko tebe. U stvari kakav bi dokaz tebe zadovoljio? Obzirom da će u raju biti više stepeni, tako će te veće stepene zasluživati oni koji su prošli i nisu posustali kroz veća iskušenja. Eto čemu služe iskušenja, a služe još i mnogo čemu drugome.
    Da bi ih iskušao, tj. Da bi vidio koliko mu je ko zahvalan. Zamisli kako bi pogriješio da stvori mene i tebe savršene, pa nas stavi da budemo na istom stepenu, a ti u stvari da ga nisi vidio, za razliku od mene, u njega ne bi vjerovao. Ovako postoji razlika, ja vjerujem a ti ne. Ovo ako je stvorio ljude po svom "liku" je vjerovatno upućeno hrišćanima, ali i oni imaju prost odgovor na tvoje pitanje za koje si mislio da je zeznuto. Nije stvorio ljude po svom liku, reći će ti hrišćani, već po svom naličju, a to je razlika.

Не,створио нас је по свом лику и подобију:по лику што значи да смо слободни и да можемо да бирамо и по подобију да можемо да напредујемо и да се усавршавамо.

Искушења нам се не дају да би нас БОГ провјеравао јер БОГ зна какви смо него да бисмо се ми чаличили и усавршавали.Самим доласком искушења ми бирамо да ли ћемо напредовати или назадовати.Ту се надовезује стара талмудистичка изрека:Ако не постанемо бољи постаћемо гори.Зато су нам потребна искушења.

Твоје запажање је врло просто:БОГ нам даје искушења да би видио колико му је ко захвалан.Млади Јунг је свом оцу који је био протестантски пастор одговорио овако:Зашто би творац морао да ломи творевину да би видио колико је добра?Ваљда сам творац зна колико је квалитетно то што је направио.

postoji zbog nas da bi na njemu bili iskušani. Osim toga i sama nauka potvrđuje da zemaljski svijet neće trajati vječno. To je stvarnost, realnost a kad je nešto stvarno i realno i potvrđeno zalud tvoja pitanja upućena nama. Ako misliš da si pametniji od boga s.w.t. To sa njim na sudnjem danu raspravi, mada on se nekima neće ni obratiti.
    Не знам како то наука открива и докзује да свијет неће трајати вјечно.Ја не знам ко је видио у природи да настаје материја па самим тим нико није видио да је материја престала да постоји па из тога можемо да извучемо закључак да материја можда неће никад престати да постоји.

tebi neko da prst, ti hoćeš ruku. Za sve što u životu radiš, to moraš i da zaslužiš. U školu ideš, učiš, mučiš se da bi sjutra postao neko i nešto. Zamisli onda gluposti, ti bi htio u najveću blagodat bez ikakvog truda. E pa ne može to tako. Ja se molim 5 puta dnevno, ustajem u 04.30 da obavim molitvu svako jutro, dok ti spavaš i sanjaš.
    Колико ти прије свега траје молитва?Кажи ти нама какав си ти човјек,јеси ли од букача постао тих и смирен,што би рекао Свети Златоуст.

ako poklekneš, pokleknuo si a odgovor sam već dao. Da bi u nečemu uživao to nešto moraš i da zaslužiš. Nije ti on kriv ako poklekneš, već ti sam. on ti je dao knjigu (kur'an) koju ti još nisi nio pročitao a sa druge strane uhvatio si se teologije i blaćenja svoga tvorca.
    Човјек се интересује и поставља питања а и има свој став по овом питању и не понаша се као бик па да трчи да ти вјерује на ријеч везано за Куран.

zar neko ko je silovao, ubijao, krao i kao ti se sa njim pokušavao posprdavati zaslužuje da bude u raju? Ajde budi iskren prema sebi. Nisu isti ubica i nasilnik ili pedofil sa nekim ko udjeljuje i pomaže sirotinji.
    Нису исти али немају све убице свијест о дјелу.

to kažu hrišćani i tu su u zabludi. Mi muslimani kažemo da mu posrednik nije potreban a i on sam kaže:

allah je nebesa i zemlju i ono što je između njih u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim njega, ni zaštitinika ni posrednika nemate, pa zašto se ne urazumite? (30, 4)
    Твој нагон ти не дозвољава да резонујеш по чињеницама него мораш да клевећеш.Просто се човјек запита да ли вам Ислам наређује да лажете безочно

Ти да си вјерник и да живиш по истини пренио би истинито вјеровање Хришћана а не би клеветао

našli se pametnjakovići da brišu božije riječi i usklađuju ih prema svojim potrebama.
    Ово је одлично запажање:рецимо појаве се појединци и говоре о догађајима који су се десили вјековима прије њиховог рођења и тако варају народ.

nije u pitanju modernizovanje. Kur'an je objavljen da ukaže na ono što su ljudi u bibliji mijenjali, brisali i dodavali.
    Хахахахахахахаха,шта је то Куран доказао

biblija nema odgovore.
    Ниједна књига нема одговоре јер човјеку треба живи живот а не мртва слова на мртвом папиру.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Интересантно запажање,али ме интересује како ``модерни научни докази``могу да имају везе са тим има ли БОГА или не
    Neki od nas ipak jesu impresionirani i uglavnom vodjeni naukom

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

У реду,науком увијек треба бити импресиониран,али не видим да она може да доказује ишта против догми ;-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Umjesto što tražiš stavove koji se ne poklapaju jer si u istraživanje krenuo sa ubjeđenjem da Kur'an nije od Boga s.w.t., pokušaj da ih sklopiš tj. spariš i vidjećeš da tu nema nelogičnosti.

Grijesis. Nije tacno da sam u "istrazivanje" Islama krenuo prije upoznavanja sa Kur'anom, nego poslije, na osnovu onoga sto sam uocio citajuci.

Quote Originally Posted by Ibn Sinan
    Pusti čovjeka, vidis li da je okorjeli nevjernik.
    Pa?

___

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

У реду,науком увијек треба бити импресиониран,али не видим да она може да доказује ишта против догми ;-)
    To je tako zbog prirode dogmi,a ne nauke.
    Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Pa?
    'Lošiji si čovjek',reći će ti polupismeni forumski guru.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by cika_dzo View Post
    to je tako zbog prirode dogmi,a ne nauke.
    Природа догми се не може доказивати ни доказати науком нити се може побијати ни побити науком

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Природа догми се не може доказивати ни доказати науком нити се може побијати ни побити науком
    Upravo to sam i rekao. Sigurno da nauka nije 'zaslužna' za to.Dogme su tako postavljene.Ili bi voljele da jesu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Да али самим тим што је природа науке различита од природе вјере као последица тога нуака и вјера говоре о различитим стварима ;-)

Просто схваћено,и наука и вјера су засноване на вјеровању.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Просто схваћено,и наука и вјера су засноване на вјеровању.
    Vjerovanju u i vjerovanju na,možda,krajnje pojednostavljeno govoreći.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,895
    Thanked in
    3,961 Posts

Jednostavno, ljudi su stoka.
    Možda iz različitih razloga, ali makar u nečemu da se složimo.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Не,створио нас је по свом лику и подобију:по лику што значи да смо слободни и да можемо да бирамо и по подобију да можемо да напредујемо и да се усавршавамо.
    Kad rekoh naličju, to ne rekoh bezveze, jer po naličju znači da mu na neki način, nama nepoznat, sličimo. Ali eto, ti to negiraš, ti si vidio Boga, vidio si da je on isti kao što smo mi. Svaka čast. Nego kad si se već javio, reći ću ti kako izgleda biblijski bog po opisu proroka:

Podiže se dim iz nozdrva njegovijeh i iz usta njegovijeh oganj koji proždire, živo ugljevlje odskakaše od njega. (2 Samuilova, 22, 9)

Ili drugim riječima nešto kao aždaja. Možda je aždaja i nastala tragom ovih citata. Pa onda opet:

Jer je Bog naš oganj koji spaljuje. (Jevrejima 12, 29)

Nego kad se već dovatismo toga kakav je biblijski bog, tu ima mnogo nelogičnosti i kontradikcija:

1. Miran...A sam Gospod mira da vam da mir svagda u svakom događaju. Gospod sa svima vama. (2 Solunjanima 3, 16)
    2. Miran...A Bog mira sa svima vama. Amin. (Rimljanima 15, 33)
    3. Ljubav...A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav.
    (1 Saborna Jovanova 4, 8)
    4. Ratnik veliki...Gospod je velik ratnik; ime mu je Gospod. (2 Mojsijeva 15, 3)
    5. Onaj koji uči prste ratu...Blagosloven Gospod, grad moj, koji uči ruke moje boju, prste moje ratu. (Psalmi 144, 1)
    6. Oganj koji spaljuje...Jer je Bog naš oganj koji spaljuje. (Jevrejima 12, 29)
    7. Onaj koji posjeduje zao duh...A duh Gospodnji otide od Saula, i uznemiravaše ga zao duh od Gospoda.
    (1 Samuilova 16, 14)

Zamislite samo, BIBLIJSKI BOG POSJEDUJE ZAO DUH, a hrišćani kažu da je on blag, da je ljubav itd... Da li Ihtuse tvoj bog posjeduje zao duh?

Искушења нам се не дају да би нас БОГ провјеравао јер БОГ зна какви смо него да бисмо се ми чаличили и усавршавали.
    Hej, sama riječ "ISKUŠENJE" znači da bi te neko iskušao. O čemu ti to? To je isto kao kada bih ja rekao npr. ne spavam da bi se odmorio.

Твоје запажање је врло просто:БОГ нам даје искушења да би видио колико му је ко захвалан.
    Opet ti trla baba lan.

Млади Јунг је свом оцу који је био протестантски пастор одговорио овако:Зашто би творац морао да ломи творевину да би видио колико је добра?Ваљда сам творац зна колико је квалитетно то што је направио.
    A Isak Njutn je rekao da je sila akcije jednaka sili reakcije.

Не знам како то наука открива и докзује да свијет неће трајати вјечно.
    Ovo je već isuviše neozbiljno. Tvrdiš li to da će Zemlja vječno trajati?

Колико ти прије свега траје молитва?Кажи ти нама какав си ти човјек,јеси ли од букача постао тих и смирен,што би рекао Свети Златоуст.
    Misliš blagočestiv? Jesam, sve idem ulicom i okrećem obraz ljudima da me šamaraju, pa kad me udare po desnom ja im okrenem lijevi obraz. Osim toga sablažnjava me ona stvar tako da se imam namjeru uškopiti, a i ruka me u zadnje vrijeme sablažnjava pa ću i nju osjeć da bi dospio u carstvo nebesko.

Ти да си вјерник и да живиш по истини пренио би истинито вјеровање Хришћана а не би клеветао
    Ne znam koje kad svako mišljenje ima kontradiktornost, ili drugim riječima šta god rekao i ubo sam ga i nisam.

Хахахахахахахаха,шта је то Куран доказао
    Samo sam se šalio he he he.
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kad rekoh naličju, to ne rekoh bezveze, jer po naličju znači da mu na neki način, nama nepoznat, sličimo. Ali eto, ti to negiraš, ti si vidio Boga, vidio si da je on isti kao što smo mi. Svaka čast.
    Целивам ти логику.Не знам како закључи да сам видио БОГА.

Nego kad si se već javio, reći ću ti kako izgleda biblijski bog po opisu proroka:

Podiže se dim iz nozdrva njegovijeh i iz usta njegovijeh oganj koji proždire, živo ugljevlje odskakaše od njega. (2 Samuilova, 22, 9)

Ili drugim riječima nešto kao aždaja. Možda je aždaja i nastala tragom ovih citata. Pa onda opet:

Jer je Bog naš oganj koji spaljuje. (Jevrejima 12, 29)[/quote]

Не,Он уопште тако не изгледа.Тако Га је пророк видио а Писмо вели да је БОГ Дух а Дух нема облик.

Nego kad se već dovatismo toga kakav je biblijski bog, tu ima mnogo nelogičnosti i kontradikcija:

1. Miran...A sam Gospod mira da vam da mir svagda u svakom događaju. Gospod sa svima vama. (2 Solunjanima 3, 16)
    2. Miran...A Bog mira sa svima vama. Amin. (Rimljanima 15, 33)
    3. Ljubav...A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav.
    (1 Saborna Jovanova 4, 8)
    4. Ratnik veliki...Gospod je velik ratnik; ime mu je Gospod. (2 Mojsijeva 15, 3)
    5. Onaj koji uči prste ratu...Blagosloven Gospod, grad moj, koji uči ruke moje boju, prste moje ratu. (Psalmi 144, 1)
    6. Oganj koji spaljuje...Jer je Bog naš oganj koji spaljuje. (Jevrejima 12, 29)
    7. Onaj koji posjeduje zao duh...A duh Gospodnji otide od Saula, i uznemiravaše ga zao duh od Gospoda.
    (1 Samuilova 16, 14)

Zamislite samo, BIBLIJSKI BOG POSJEDUJE ZAO DUH, a hrišćani kažu da je on blag, da je ljubav itd... Da li Ihtuse tvoj bog posjeduje zao duh?
    Не,не односи се на БОГА Који има зао дух него се каже да је зао дух од БОГА,у смислу да БОГ пушта искушење:

23. Ali Bog pusti zlu volju među Avimeleha i među Sihemljane; i Sihemljani izneveriše Avimeleha.Sudije, glava 9

10. A sutradan napade Saula zli duh Božji, te prorokovaše u kući, a David mu udaraše rukom svojom u gusle kao pre: a Saulu u ruci beše koplje.

11. I Saul baci koplje govoreći: Da prikujem Davida za zid. Ali mu se David izmače dva puta.

12. I Saula beše strah od Davida, jer Gospod beše s njim, a od Saula beše odstupio.

13. Zato ga ukloni Saul od sebe, i postavi ga hiljadnikom; i on odlažaše i dolažaše pred narodom.1. Samuilova, glava 18

Рецимо,каже се да БОГ даје дажд/кишу праведнима и неправеднима али то не значи да је киша по природи БОГ и да је БОГ истовјетан по природи са кишом.

Hej, sama riječ "ISKUŠENJE" znači da bi te neko iskušao. O čemu ti to? To je isto kao kada bih ja rekao npr. ne spavam da bi se odmorio.
    Није то никако исто.Искушење:

1. а. стање, расположење, жеља, страст која некога наводи, мами на нешто што се коси с одређеним нормама [...], б. ситуација пуна тешкоћа, препрека, опасности [...], в. властито страдање, несрећа, патња; 2. проба, испит, провера; 3. заст. искуство, сазнање" [25].

[25] Речник српскохрватског књижевног и народног језика, књ. VIII, Београд 1973, стр. 200-201.

http://www.brunoschulz.org/navestenje.htm

БОГ зна какви смо ми и не треба Њему потврда него треба нама побједа над искушењем да би се усавршавали.

Opet ti trla baba lan.

A Isak Njutn je rekao da je sila akcije jednaka sili reakcije.
    Кажу и да је слагао да му је јабука пала на главу

Ovo je već isuviše neozbiljno. Tvrdiš li to da će Zemlja vječno trajati?
    Ништа ме не спречава да вјерујем у то.

Misliš blagočestiv? Jesam, sve idem ulicom i okrećem obraz ljudima da me šamaraju, pa kad me udare po desnom ja im okrenem lijevi obraz. Osim toga sablažnjava me ona stvar tako da se imam namjeru uškopiti, a i ruka me u zadnje vrijeme sablažnjava pa ću i nju osjeć da bi dospio u carstvo nebesko.
    Овдје се говори о неким општим стварима:све је то у реду што ти интерно практикујеш,али битно је како те виде у друштву.То је била поента.

Ne znam koje kad svako mišljenje ima kontradiktornost, ili drugim riječima šta god rekao i ubo sam ga i nisam.
    Постулати не могу бити и не бити.Они јесу такви какви су и ваља да их представљамо таквим.

Samo sam se šalio he he he.
    Видим

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ali Ihtuse, zar po hriscanstvu Bog nije ljubav? Zasto onda salje na ljude zle duhove, bilo da su od Njega ili od nekog drugog? Zar nisi dosta puta rekao da Bog nema nikakve veze sa zlom? Zar nisi rekao da od Boga dolazi samo ljubav i dobro a da od djavola dolazi zlo? Medjutim, sada kazes da Bog upravlja zlom i salje ga na ljude kao iskusenje? Pa sta je ovo? Ko je ovde normalan? Opusteno niko.
    Last edited by Mabus; 22-03-10 at 08:09.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pušti čovjeka, vidiš da mu došaptavaju. Zbunit ćeš ga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thumbs up

Onaj koji ti je dao tijelo, razum i sve blagodati prije kojih si bio ništa, ima pravo i da te iskuša. Otac i majka koje vjerovatno voliš i poštuješ su samo bili posrednici u tvom stvaranju. Tvoj pravi stvoritelj je Bog s.w.t. Isto kao što otac očekuje od tebe da mu budeš poslušan, tako još veće pravo na to ima Bog, tj. tvoj stvarni i pravi stvoritelj. Dokaza naravno ima, eto ti ga ispred tebe i svud oko tebe. U stvari kakav bi dokaz tebe zadovoljio? Obzirom da će u raju biti više stepeni, tako će te veće stepene zasluživati oni koji su prošli i nisu posustali kroz veća iskušenja. Eto čemu služe iskušenja, a služe još i mnogo čemu drugome.

Da bi ih iskušao, tj. da bi vidio koliko mu je ko zahvalan. Zamisli kako bi pogriješio da stvori mene i tebe savršene, pa nas stavi da budemo na istom stepenu, a ti u stvari da ga nisi vidio, za razliku od mene, u Njega ne bi vjerovao. Ovako postoji razlika, ja vjerujem a ti ne. Ovo ako je stvorio ljude po svom "liku" je vjerovatno upućeno hrišćanima, ali i oni imaju prost odgovor na tvoje pitanje za koje si mislio da je zeznuto. Nije stvorio ljude po svom liku, reći će ti hrišćani, već po svom naličju, a to je razlika.

Postoji zbog nas da bi na njemu bili iskušani. Osim toga i sama nauka potvrđuje da zemaljski svijet neće trajati vječno. To je stvarnost, realnost a kad je nešto stvarno i realno i potvrđeno zalud tvoja pitanja upućena nama. Ako misliš da si pametniji od Boga s.w.t. to sa Njim na Sudnjem danu raspravi, mada On se nekima neće ni obratiti.

Tebi neko da prst, ti hoćeš ruku. Za sve što u životu radiš, to moraš i da zaslužiš. U školu ideš, učiš, mučiš se da bi sjutra postao neko i nešto. Zamisli onda gluposti, ti bi htio u najveću blagodat bez ikakvog truda. E pa ne može to tako. Ja se molim 5 puta dnevno, ustajem u 04.30 da obavim molitvu svako jutro, dok ti spavaš i sanjaš.

Ako poklekneš, pokleknuo si a odgovor sam već dao. Da bi u nečemu uživao to nešto moraš i da zaslužiš. Nije ti on kriv ako poklekneš, već ti sam. On ti je dao Knjigu (Kur'an) koju ti još nisi nio pročitao a sa druge strane uhvatio si se teologije i blaćenja svoga Tvorca.

Zar neko ko je silovao, ubijao, krao i kao ti se sa Njim pokušavao posprdavati zaslužuje da bude u raju? Ajde budi iskren prema sebi. Nisu isti ubica i nasilnik ili pedofil sa nekim ko udjeljuje i pomaže sirotinji.

Ne igra se On sa ljudskim rodom, nego se ljudi kockaju sa svojim životima. Bolje bi im bilo da iskoriste svoje vrijeme dok još mogu.

To kažu hrišćani i tu su u zabludi. Mi muslimani kažemo da mu posrednik nije potreban a i On sam kaže:

Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim Njega, ni zaštitinika ni posrednika nemate, pa zašto se ne urazumite? (30, 4)

Mogao je i On da je napiše i spusti ljudima. On sve može. Ali opet i kad bi to uradio našli bi se pametnjakovići pa bi rekli ovo nije od Njega, ovo su ljudi pisali.

Zato što ne pokušavaju da ga pronađu, ne čitaju, ne zanima ih. Svi misle da je religija pod kojom su rođeni ona prava. Jednostavno, ljudi su stoka.

Uglavnom.

Nema tu poente, sve ovo oko nas nije moglo nastati slučajno.

Islam i hrišćanstvo i judaizam se pozivaju da je njihova religija od prvog čovjeka Adama tj. Adema a.s.

Našli se pametnjakovići da brišu Božije riječi i usklađuju ih prema svojim potrebama.

Nije u pitanju modernizovanje. Kur'an je objavljen da ukaže na ono što su ljudi u Bibliji mijenjali, brisali i dodavali.

Biblija nema odgovore.

Znam da sam se zaebo al šta je tu je.

svaka cast... veliki pozdrav!

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    356
    Thanked in
    143 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post

Ako je bog stvorio svakoga, i to po svom liku, što ih nije stvarao savršene? Zbog čega uopšte postoji zemaljski svijet ako nam je to svima privremeno (i vrlo kratkotrajno) odredište? Što ne postanemo svjesni svoga postojanja direktno u raju? Šta je interes bogu da nas stavi na iskušenja, da mi pokleknemo i odemo u pakao? Ima li procenat od svake duše koja se roštilja? Kako mu je uopšte palo na pamet da se tako igra ljudskim rodom? Sve i da postoji bog, ko kaže da mu je potreban posrednik? LJUDI koji su pisali raznorazne "svete" knjige? Je li sam bog nepismen, pa je neko drugi morao da piše u njegovo ime? Ako je samo jedan bog, zašto različiti ljudi vjeruju u različite bogove? Da li vjerovanje u jednog boga i jednu religiju osuđuje čovjeka na pakao po drugom bogu i drugoj religiji? Šta je, po vjernicima, uopšte poenta postojanja boga? Prebacivanje odgovornosti na nekog drugog? Traženje opravdanja za neuspjehe i nedjela? Zašto su religije starije od svojih institucija? Zašto su se dominantna vjerovanja mijenjala tokom vjekova? Zašto su se religije unutar sebe mijenjale? Zašto postoje stotine podvrsta istih religija? Ako su od starta pronosile istinu, zašto moraju da se modernizuju tokom vremena? KOJI JE JEDINI I PRAVI BOG? IMENOM I PREZIMENOM?

Jedina stvar na kojoj (ponekad) zavidim vjernicima je da, kada su pritjerani uza zid nezgodnim pitanjima, uvijek imaju odstupnicu - ja u to vjerujem. Još jedna zgodna stvar.

upravo tako
    Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!

Page 70 of 171 FirstFirst ... 206066676869707172737480120170 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Bookmarks

Bookmarks