Page 69 of 171 FirstFirst ... 195965666768697071727379119169 ... LastLast
Results 1,701 to 1,725 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ajde, kad velis, da saznamo nesto vise, izdvojio sam nekoliko tvojih citata.

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Ko je to tako uspio da odredi tako perfektno? Mother of nature? Onda ta majka priroda mora imati sposobnost razmisljanja, u stvari ta Mother of nature je za mene Bog. E sad posto smo otkrili ko je On, daj da o Njemu saznamo jos vise, tj. sta On jos moze...
    -------------------
    Al - Baqara u 47. ajetu:

O sinovi Israilovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario i toga što sam vas nad ostalim ljudima bio uzdigao.
    -------------------

Za pocetak, saznali smo da Majka nije voljela svu djecu jednako, neki su u Bozijim ocima bili veci i vrijedniji.

Dalje, ako je On "razmisljajuci" Bog, ako je uredio svijet "tako perfektno", ne znam zasto se pomamljujes zbog palestinskih ili afganistanskih zrtava, ocigledno je da su postupci "Cionista" po volji Bozijoj i da prirodu poretka moras bespogovorno prihvatiti.

Quote Originally Posted by Mabus
    Biblija opisuje Boga na vrlo čudan način. Predstavljen je kao biće sa puno manjkavosti. S druge strane, način na koji Kur'an opisuje Boga potpuno je suprotan ovome. Prema Kur'anu, Bogu pripadaju svojstva i atributi savršenstva.
    -------------------
    Al - Baqara u 15. ajetu:

Allah njih izvrgava poruzi i podržava ih da u svom nevjerstvu lutaju.
    -------------------

Da ne pretrazujem cijelu Knjigu i slicne primjere, vrlo lako je uociti da je i u Kur'anu Bog predstavljen kao bice sa manjkavostima, slabostima svojstvenim covjeku, bas kao i uzoru, Bibliji.

Ako si već realan, tj. ako imaš liberalan pogled na svijet, budi iskren pa reci ko ove ljude i na kojim mjestima navodi na grijeh? Po islamskom učenju đavo je taj koji ljude navraća da čine ove gnusne grijehe.
    ----------------------
    Az - Zumar u 44. ajetu:

...vlast na nebesima i na Zemlji Njegova je...

Al - Furqan u u 2. ajetu:

Onaj kome pripada vlast na nebesima i na Zemlji, koji nema djeteta, koji u vlasti nema ortaka i koji je sve stvorio i kako treba uredio!

Al - Zumar u 7. ajetu:

On dobro zna svačije misli.

----------------------

Ma sta ti tvrdio o Sejtanu, Kur'an kaze Allah je taj koji je svemocan i savrsen, ima vlast i kontrolu na Zemlji, Nebu i nad ljudima, sve ih je stvorio.

Zakljucak je da je za ljudske grijehe odgovoran Bog, osim ako osporavas Njegovu sposobnost da popravi ono sto je prethodno napravio, da pobijedi Djavola?

- Ako tvrdis da su ljudi, po definiciji, gresni, zar to ne dovodi u pitanje savrsenstvo njihovog Tvorca?

- Ako ih je napravio gresnim namjenski, samo da bi se igrao iskusavajuci ih, onda opet uocavamo slabosti svojstvene covjeku.

Problem kontradiktornosti koji je tipican i za Bibliju, a vjernici nemaju odgovarajuce resenje.

Na kojim mjestima ljudi ovo rade i da li je pedofilizam karakterističan za hodže ili popove?
    http://bhmuslimmonitor.info/ba/aktue...ekst-bh-2.html

Katolicka Crkva, stidljivo, ali ipak pokusava da se obracuna sa pedofilima u svojim redovima. Kao sto se da primijetiti, pravoslavci i muslimani jos uvijek negiraju.

Za vrijeme vladavine Talibana, zalihe heroina koji se proizvodio iz maka pale su za 65%, i to na globalnom tržištu, zahvaljujući službenoj zabrani droga. Proizvodnja opijuma na teritoriji koju su kontrolirali Talibani pala je za 99% i jedino mala teritorija koju je kontrolirala Sjeverna Alijansa snabdijevala je svijet heroinom.
    Sada sa sve razvijenijim, nezakonitim, narko biznisom, UN već treću godinu zaredom šalje alarmantna upozorenja da Afganistan postaje „narko-država“.
    Uoci potonjeg rata, Afganistan je samo u jednom kratkom periodu, uredbom talibanskih vlasti, smanjio proizvodnju opijuma. Svejedno da li govorimo o periodu prije americke invazije, ili nakon nje, ova drzava je poslednjih 30 godina svjetski rekorder u proizvodnji i distribuciji opijuma.

Posto je Allah gospodar situacije na Zemlji, samim tim i u drzavi Afganistan, ovo mogu da shvatim jedino kao njegov blagonaklon odnos prema trgovini opijumom i okupacijom teritorije:

-------------------
    Al - Mugadala u 1. ajetu:

... Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi.
    -------------------

Evo ja ću otvoriti posebnu temu o ekstremnim citatima Biblije i Kur'ana, pa da uporedimo, da vidimo đe se krije fanatizam.
    Mozes, ali i ne moras to da radis, vec sam o tome negdje pisao. Ovdje se slazemo.

Samo povrsno sam preletio jer primjera (i nedoslednosti) ima dosta; dobar dio nas je procitao Kur'an i Bibliju, tako da te uvjeravam da ti i kolege iz hriscanskog tabora ne mozete tek tako da nas preveslate.

_____

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by reakcija View Post
    nemash dokaz? razgovor se zavrshava sve najbolje
    Nemas veze sta pricas, da bih dobio pravi odgovor moras znati da postavljas pitanja a ti to nemas sanse da uradis jer si nepismen, izgleda neko ti stoji pored i tapka po tastaturi i cita ti postove.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    Nemas veze sta pricas, da bih dobio pravi odgovor moras znati da postavljas pitanja a ti to nemas sanse da uradis jer si nepismen, izgleda neko ti stoji pored i tapka po tastaturi i cita ti postove.
    opusteno,nek te ne nervira to sto nemash odg na pitanje znam da ti je loshe,ali jbga...prolazno je vjeruj mi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

opusteno,nek te ne nervira to sto nemash odg na pitanje znam da ti je loshe,ali jbga...prolazno je vjeruj mi
    Nisi od mene trazio odgovor nikakav ali ja sam upadao i dao zakljucak o tebi slicnima, pa i da si mene pitao dao bih ti isti zakljucak a nikako odgovor dok nema jasno pitanje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisi od mene trazio odgovor nikakav ali ja sam upadao i dao zakljucak o tebi slicnima, pa i da si mene pitao dao bih ti isti zakljucak a nikako odgovor dok nema jasno pitanje.
    pitanje koje se sastoji od 5 rijeci(dokaz da bog ne postoji?) je dosta jasno i razgovjetno...mada opet ponavljam,godine ti ne dozvoljavaju da razluchish osnovno,polako,ima vremena

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Kontra-pitanje: od kad se to dokazuje da nešto ne postoji, a da nije prethodno dokazano da postoji?

Čak i tada se u stvari samo obara dokaz o postojanju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Kontra-pitanje: od kad se to dokazuje da nešto ne postoji, a da nije prethodno dokazano da postoji?

Čak i tada se u stvari samo obara dokaz o postojanju.
    nesto sto je ustanovljeno mnogo prije teorije koju ti zastupash ,ne treba da se dokazuje,jer je to ustaljeno vjerovajne,ako neko kaze da ne postoji,treba da pokaze dokaze...izvoli,poljuljaj to vishevjekovno vjerovanje. znam da je loshe kad si nemocan,al jbga,vazno je pokushavati,mozda nekad nesto i iskrsne

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,847
    Thanked in
    3,937 Posts

Dokaz da postoji bog je činjenica da postoje stvari koje ne vidimo ili ne shvatamo? Još uvijek, inače.

Do prije stotinak godina niko nije znao za mikroorganizme pa je svaka bolest ili smrt uzrokovana njima bila božija volja?

Do prije 500 godina svi su znali da je Zemlja ravna ploča i da je centar svemira i da se sva nebeska tijela okreću oko nje...

Do prije 2 500 godina bog nije sve sam radio, no je postojala podjela posla. Pa kad zagrmi, moli se jednome, kad dune vjetar - drugome, za nešto treće - trećemu... I tako do besvijesti.

A onda je moć centralizovana. Svi putevi vode do jenoga/jedne. I sve što se desi je dio plana. Kog plana? Da bog nije završio menadžment na UDG ili FON?

A onda je bog rekao: a muka je meni samome sve radit, neka institucije za mene posreduju u svakodnevnim stvarima. Nešto kao izvršni direktori u firmama. Pa neka volju bezgrešnoga sprovode grešnici. Znaju i oni nešto. Božja je to birokratija.

A prije svega toga bijahu nekolicina ljudi koji su, u kojoj je to već rodnoj zajednici bilo, ukapirali da žive lagodnije od drugih zato što imaju više od drugih. Ali, uvijek je postojala opasnost da oni što ne žive tako lagodno požele da žive tako lagodno. I da se zapitaju zašto baš ovi lagodnjaci žive lagodno. I planiraše jedan dan da odu da pitaju ove lagodnjake kako to da baš oni žive lagodno. Zagrmje u međuvremenu, a lagodnjaci im rekoše da je to sve volja natprirodnih, svemoćnih bića, i da, ako se budu bunili, gnjev njihov biće izliven po njima. Zar ne čujete kako nebo viče na vas?

Vremenom ta priča postajaše malo šuplja, pa se krenulo u elaboriranje... Zašto MI moramo da vladamo VAMA. I tako dan za danom, pred kockastim ekranom, dođosmo do monoteističkih religija i, naročito, do (iskvarenih do srži) institucija koje tu religiju zastupaju i promovišu. A sve sa ciljem unapređenja pojedinca... Da draga. Kako da ne.

Svi vjernici su u manjini. Ako uzimate za ozbiljno da nema boga osim vašeg, sračunajte malo.

Na jednoj strani hrišćani - na drugoj ateisti + svi ostali vjernici svih ostalih religija (jer hrišćani neće imati drugo boga do njihovoga - prva od 10 zapovijesti).

Na jednoj strani muslimani - na drugoj ateisti + svi ostali vjernici svih ostalih religija.

Na jednoj strani jevreji - na drugoj ateisti + svi ostali vjernici svih ostalih religija.

Na jednoj strani budisti - na drugoj ateisti + svi ostali vjernici svih ostalih religija.

...

Religija i vjera su dvije potpuno različite stvari. Dogmatizam i ljudska slabost -dobitna kombinacija za one koji žele da vladaju.

Ako sam zaboravio da se deklarišem - ateista sam. I to ne u smislu ne vjerujem da ima boga, već u smislu znam da nema tako nečeg. Pogotovo ne u pakovanjima u kojima je ponuđen.
    Last edited by NHM; 18-03-10 at 18:41.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    4,396
    Thanks Thanks Received 
    8,510
    Thanked in
    3,262 Posts

nesto sto je ustanovljeno mnogo prije teorije koju ti zastupash ,ne treba da se dokazuje,jer je to ustaljeno vjerovajne,ako neko kaze da ne postoji,treba da pokaze dokaze...izvoli,poljuljaj to vishevjekovno vjerovanje. znam da je loshe kad si nemocan,al jbga,vazno je pokushavati,mozda nekad nesto i iskrsne
    Protuvo?....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

i dalje ne vidim dokaz ,osim teksta prepisanog sa neta (nek te stid zbog toga) ..do nekog dokaza,sve najbolje

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

nesto sto je ustanovljeno mnogo prije teorije koju ti zastupash ,ne treba da se dokazuje, ako neko kaze da ne postoji,treba da pokaze dokaze
    Priča "sad ovo ne treba da se dokazuje ali ovo drugo treba" dovoljno govori o tvom nivou argumentacije. Žao mi je, ali ti ne postavljaš pravila igre.

Nauka se ne bavi istraživanjem i razmatranjem vjerovanja.

Postoje društvene nauke koje se time posredno bave, tipa psihologije, antropologije, mitologije i sličnih.

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Protuvo?....
    To mu je negdje deseti nalog do sad - alkaida, desnica, komanda, protuva, još par kojih se ne sjećam sad. Momak je uporan.
    Last edited by MadGod; 17-03-10 at 22:23.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pitanje koje se sastoji od 5 rijeci(dokaz da bog ne postoji?) je dosta jasno i razgovjetno...mada opet ponavljam,godine ti ne dozvoljavaju da razluchish osnovno,polako,ima vremena
    Pa sta ces veci dokaz od Nauke?? Pa trazila trazila nauka trazila boga i nidje boga, cega se on plasi da se pojavljuje?? Ti npr ako mi kazes da imas u dzepu npr 100 eura, da bih me ubjedio moras mi ih pokazati. Ides u pijac po namirnice i pridjes prodavcu paprika da bi kupio paprike, kad uzmes paprike covjek ceka novac a ti vadis praznu ruku iz dzepa i kao dajes mu novac (nevidljivi) i onda mu kazes da mora on da ti vjeruje da si mu pustio novac u ruku ??!!! Sta ce se desiti, dobices psovku mozda i samar i vratices paprike. Eto to je tvoje ubjedjenje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zar ti pricas o bajkama da su ustanovljene? bajke su bajke nista narocito, ja rekao sam i prije , ne mora niko da vjeruje u bilo sta nego se treba to znati da postoji, zahvaljujuci pojavljivanja i otkrivanja.
    Npr Ja vjerujem u Tebe, !! Ja vjerujem u tebe jer znam da postojis, siguran sam jer kad bi htjeli mogli bi se naci popiti kafu i eto, znaci postojis.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Momak je uporan.
    I ništa sem toga.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    I ništa sem toga.
    majko ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zar ti pricas o bajkama da su ustanovljene? bajke su bajke nista narocito, ja rekao sam i prije , ne mora niko da vjeruje u bilo sta nego se treba to znati da postoji, zahvaljujuci pojavljivanja i otkrivanja.
    Npr Ja vjerujem u Tebe, !! Ja vjerujem u tebe jer znam da postojis, siguran sam jer kad bi htjeli mogli bi se naci popiti kafu i eto, znaci postojis.
    i ja bih voljeo porazgovarati sa majama o njihovom znanju o astrologiji,pa mi ne moze bit,a to ne znachi da nisu postojale. pricash svashta

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    I ništa sem toga.
    Opet je banovan. Koliko dana će proći prije no što se ponovo registruje - primam opklade.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,847
    Thanked in
    3,937 Posts

Možda skuplja banove. Možda VJERUJE da je svakim banom bliži bogu. Možda mu ne mogu DOKAZATI da je zaslužio ban. Možda nije banobojažljiv. Možda... Moždani udar?
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Al - Baqara u 47. ajetu:

O sinovi Israilovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario i toga što sam vas nad ostalim ljudima bio uzdigao.
    -------------------

Za pocetak, saznali smo da Majka nije voljela svu djecu jednako, neki su u Bozijim ocima bili veci i vrijedniji.
    To nije ništa neobično, to je realnost života na ovome svijetu. Isto tako su npr. crnogorci fizički veći i moralno odgojeniji narod od većine u evropi.Neki narodi su bolji a neki gori, neki uzdiženiji, to je opet kažem realnost našeg života koja se dešava svuda oko nas.

Dalje, ako je On "razmisljajuci" Bog, ako je uredio svijet "tako perfektno", ne znam zasto se pomamljujes zbog palestinskih ili afganistanskih zrtava, ocigledno je da su postupci "Cionista" po volji Bozijoj i da prirodu poretka moras bespogovorno prihvatiti.
    Odlično razmišljanje. Samo si grešku napravio zbog toga što si mi pridao da se pomamljujem zbog tih žrtava. Zbog toga što se sve dešava Božijim određenjem u jednom hadisu je Poslanik s.a.w.s. rekao: "Dva su glasa prokleta kod Allaha, glas muzike i glas naricatelja za umrlim." Zašto je zabranjeno naricati i pretjerivati u nerviranju za umrlim, zato što je to na neki način negiranje Božijeg s.w.t. određenja. Međutim, ipak moramo osuditi nepravdu koja se ljudima nanosi, ma ko oni bili. Znaš kako, ne možemo se osloniti na sudbinu i sve prepustiti slučaju. Imaš primjer u Saladinu koji je osvojio Carigrad. On je znao da je Muhammed s.a.w.s. njega pomenuo kao osvajača, pa ipak nije sjedio i čekao da mu Carigrad dođe sam od sebe. Zločini cionista jesu, ne bih rekao po Božijoj volji, već Božijim s.w.t. određenjem.

Al - Baqara u 15. ajetu:

Allah njih izvrgava poruzi i podržava ih da u svom nevjerstvu lutaju.

Da ne pretrazujem cijelu Knjigu i slicne primjere, vrlo lako je uociti da je i u Kur'anu Bog predstavljen kao bice sa manjkavostima, slabostima svojstvenim covjeku, bas kao i uzoru, Bibliji.
    Ne brate, ovde griješiš. Ovo nije mana Allaha s.w.t. To što Allah s.w.t. ljude tj. nevjernike izvrgava poruzi, to je zbog djela njihovih ruku koje su oni zaslužili. To je na neki način uspostavljanje pravde na Zemlji. Nije kod Allaha s.w.t. isti onaj koji čini loša djela sa onim koji čini dobra. Fakat je stvarnost da Allah s.w.t. ljude nagrađuje ili kažnjava i pripisati mu to kao manu nije ispravno, u stvari nelogično je.

Ma sta ti tvrdio o Sejtanu, Kur'an kaze Allah je taj koji je svemocan i savrsen, ima vlast i kontrolu na Zemlji, Nebu i nad ljudima, sve ih je stvorio.

Zakljucak je da je za ljudske grijehe odgovoran Bog, osim ako osporavas Njegovu sposobnost da popravi ono sto je prethodno napravio, da pobijedi Djavola?
    Ja zaista cijenim ljude koji razmišljaju. Ovo o čemu ti pričaš ne može nastati kao slučajnost, već samo kao plod razmišljanja o Bogu s.w.t. Međutim, zbog čega je bitno pročitati Kur'an, zbog toga jer tamo imamo odgovore na sva pitanja pa i na ovo. Allah s.w.t. kaže u suri 113:
    1. Reci: “Utičem se Gospodaru svitanja
    2. od zla onoga što On stvara,
    3. i od zla mrkle noći kada razastre tmine,
    4. i od zla smutljivca kad smutnje sije,
    5. i od zla zavidljivca kad zavist ne krije!”

Kao što vidiš, Allah s.w.t. je stvorio zlo, ali je dao i Knjigu tj. uputu kako se od toga zla sačuvati. Ovo zlo koje je stvorio je za one koji zgriješe ili griješe bilo da su vjernici ili nevjernici, a ajete koje sam naveo - ukoliko se često prilikom molitve izgovaraju su zaštita od tog zla.

- Ako tvrdis da su ljudi, po definiciji, gresni, zar to ne dovodi u pitanje savrsenstvo njihovog Tvorca?
    Definitivno ne. Allah s.w.t. kaže:
    Kad bi Allah ljude zbog grijehova njihovih kažnjavao, ništa živo na Zemlji ne bi ostavio, ali, On ih do roka određenog ostavlja, i kad rok njihov dođe, ni za tren ga jedan ne mogu ni odgoditi ni ubrzati. (16, 61)

- Ako ih je napravio gresnim namjenski, samo da bi se igrao iskusavajuci ih, onda opet uocavamo slabosti svojstvene covjeku.
    To ne može biti slabost. Ovaj život je iskušenje radi onog života i to je realnost, a mi ne možemo spoznati Božije tajne. Allah s.w.t. kaže:
    Znajte da život na ovom svijetu nije ništa drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.

Problem kontradiktornosti koji je tipican i za Bibliju, a vjernici nemaju odgovarajuce resenje
    .

Nema tu kontradiktornosti. To zbog toga jer je realnost da smo ovde da budemo iskušani. To što se tebi ne sviđa način na koji Bog postupa sa ljudima to je tvoj problem. Za mene nije logično da neko odživi život u raskoši kao kriminalac ubijajući druge ljude, a neko kao siromah koji čini dobra djela. Neko mora te račune sravnati.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To ne može biti slabost. Ovaj život je iskušenje radi onog života i to je realnost, a mi ne možemo spoznati Božije tajne. Allah s.w.t. kaže:
    Znajte da život na ovom svijetu nije ništa drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.

.

Nema tu kontradiktornosti.
    I onda smo počeli da dajemo kontraargumente samima sebi...
    Kontradikcija je,ako ništa,obavezan sastojak u svakoj raspravi vezanoj za tumačenje svetih knjiga.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To nije ništa neobično, to je realnost života na ovome svijetu. Isto tako su npr. crnogorci fizički veći i moralno odgojeniji narod od većine u evropi.Neki narodi su bolji a neki gori, neki uzdiženiji, to je opet kažem realnost našeg života koja se dešava svuda oko nas.
    Da, to jeste realnost, uslovljena prirodnim zakonom koji ima prosto objasnjenje - jaci nadvlada slabijeg (silom).

Ako je Allah stvorio nize i vise, dajuci ovoj drugoj grupi mogucnost da (zlo)upotrebljava silu, onda:

- Allah nije pravedan -> nije savrsen, jer u njegovoj kreaciji, zivotu na Zemlji, umjesto balansa i sklada postoji haos ratova, nasilja i nepravde.

ili

- Allah jeste pravedan, sto implicira opravdanost americke intervencije u Iraku i Afganistanu, koja je u skladu sa pravilom odredjenosti.

Ne brate, ovde griješiš. Ovo nije mana Allaha s.w.t. To što Allah s.w.t. ljude tj. nevjernike izvrgava poruzi, to je zbog djela njihovih ruku koje su oni zaslužili. To je na neki način uspostavljanje pravde na Zemlji. Nije kod Allaha s.w.t. isti onaj koji čini loša djela sa onim koji čini dobra. Fakat je stvarnost da Allah s.w.t. ljude nagrađuje ili kažnjava i pripisati mu to kao manu nije ispravno, u stvari nelogično je.
    Ne, nije nelogicno. Logicno je da Allah onome koji cini grijehe ukaze greske, objasni kojim putem treba da ide i kakva ga kazna ocekuje za nepostovanje Njegove volje - oni koji cine grijehe ne boje se Allaha zato sto smatraju da ne postoji, a ne zato sto ih je obuzeo Djavo.

Primjer:

Ako covjek A zna da postoji Allah, a ipak se okrene Djavolu, onda je A ili nevjerovatno glup covjek, ili mazohista, jer vrlo dobro zna da ga nakon smrti ocekuje Allahova kazna, vjecna patnja. Zasto bi onda izabrao Djavola? Ko bi zrtvovao vjecni zivot zbog 80-ak ili manje godina neizvjesnosti pakta sa Djavolom na Zemlji?

Dalje:

- Ako je A glup covjek i nije u mogucnosti da prepozna i povinuje se Allahovim zakonima, onda A nije kriv, vec je to Allahova greska, jer ga je Allah stvorio takvim, ucinio ga je glupim

- Ako je A mazohista, onda je to opet Allahova greska, jer je mazohizam u ovom slucaju poremecaj licnosti koji nadvlada pokornost Allahovim zakonima, a ne nesto sto covjek dobrovoljno bira.

Odlično razmišljanje. Samo si grešku napravio zbog toga što si mi pridao da se pomamljujem zbog tih žrtava. Zbog toga što se sve dešava Božijim određenjem u jednom hadisu je Poslanik s.a.w.s. rekao: "Dva su glasa prokleta kod Allaha, glas muzike i glas naricatelja za umrlim." Zašto je zabranjeno naricati i pretjerivati u nerviranju za umrlim, zato što je to na neki način negiranje Božijeg s.w.t. određenja. Međutim, ipak moramo osuditi nepravdu koja se ljudima nanosi, ma ko oni bili. Znaš kako, ne možemo se osloniti na sudbinu i sve prepustiti slučaju. Imaš primjer u Saladinu koji je osvojio Carigrad. On je znao da je Muhammed s.a.w.s. njega pomenuo kao osvajača, pa ipak nije sjedio i čekao da mu Carigrad dođe sam od sebe. Zločini cionista jesu, ne bih rekao po Božijoj volji, već Božijim s.w.t. određenjem.
    Ne svidja mi se sto si pri ukazivanju na nepravdu selektivan, neprincipijelan, sto je tako tipicno za vjernike. Recimo, imas razumijevanje za bombardovanje SCG zbog zlocina nad Albancima, ali kad isto oruzje kosi po Afganistanu, e, onda imamo problem. Pritom je '99 oruzje zaobislo zlocinca, uglavnom uzimajuci civilne zivote.

Ja zaista cijenim ljude koji razmišljaju. Ovo o čemu ti pričaš ne može nastati kao slučajnost, već samo kao plod razmišljanja o Bogu s.w.t. Međutim, zbog čega je bitno pročitati Kur'an, zbog toga jer tamo imamo odgovore na sva pitanja pa i na ovo. Allah s.w.t. kaže u suri 113:
    1. Reci: “Utičem se Gospodaru svitanja
    2. od zla onoga što On stvara,
    3. i od zla mrkle noći kada razastre tmine,
    4. i od zla smutljivca kad smutnje sije,
    5. i od zla zavidljivca kad zavist ne krije!”

Kao što vidiš, Allah s.w.t. je stvorio zlo, ali je dao i Knjigu tj. uputu kako se od toga zla sačuvati. Ovo zlo koje je stvorio je za one koji zgriješe ili griješe bilo da su vjernici ili nevjernici, a ajete koje sam naveo - ukoliko se često prilikom molitve izgovaraju su zaštita od tog zla.
    Mogu navesti primjera i primjera koji su u suprotnosti ovim ajetima, ne tvrdim tek tako da su Knjige (i B. i K.) kontradiktorne. Npr:

--------------------
    Al - Alaq u 1. i 3.:

Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,

koji čovjeka poučava onome što ne zna.
    --------------------

Ako covjek ne zna (da je njegovo djelo grijeh), jer ne zna ni za Allaha, onda bi ga Allah morao poduciti.

Definitivno ne. Allah s.w.t. kaže:
    Kad bi Allah ljude zbog grijehova njihovih kažnjavao, ništa živo na Zemlji ne bi ostavio, ali, On ih do roka određenog ostavlja, i kad rok njihov dođe, ni za tren ga jedan ne mogu ni odgoditi ni ubrzati. (16, 61)
    Opet dovodimo u pitanje Allahovu savrsenost - stvorio je gresne ljude koje mora da trpi, pa tek poslije smrti da ih kaznjava, jer na Zemlji to nije sposoban uraditi, kao sto nije bio sposoban da ih stvori bezgresne.

Ako ih je, ipak, namjerno stvorio gresnim onda:

-
    Igra se s nama

-
    Mi nijesmo krivi sto smo gresni, jer ne mozemo protiv Allahove odredjenosti

__
    Last edited by Jal Cargo; 18-03-10 at 19:39.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako je Allah stvorio nize i vise, dajuci ovoj drugoj grupi mogucnost da (zlo)upotrebljava silu, onda:

- Allah nije pravedan -> nije savrsen, jer u njegovoj kreaciji, zivotu na Zemlji, umjesto balansa i sklada postoji haos ratova, nasilja i nepravde.

ili

- Allah jeste pravedan, sto implicira opravdanost americke intervencije u Iraku i Afganistanu, koja je u skladu sa pravilom odredjenosti.
    Mi danas vidimo da je svijet ispunjen nepravdom. To je činjenično stanje. Sva ta nepravda je nekome iskušenje, nekome kazna i šta sve ne. Svi ti ratovi, obzirom na slabosti i prirodu čovjeka se dešavaju za opšte dobro na planeti. Ljudi ne znaju šta je dobro dok ih ne stigne zlo. Možda je u tome mudrost ratova i nesreće. Sami Allah s.w.t. to najbolje zna.
    Druga stvar, koliko u Kur'anu samo ima citata o narodima koji su uništavani, koji su na Zemlji teške grijehe činili pa ih je kazna stizala. Ovo o čemu ti pričaš je mudrost koju mi ne možemo shvatiti, koja je izvan ljudskog domašaja. Već rekoh, sve što se dešava, dešava se sa razlogom, zato Allah s.w.t. u Kur'anu kaže:

A da Allah ne suzbija ljude, jedne drugima, na Zemlji bi, doista, nered nastao (2, 251)

Npr. možda je Allah s.w.t. nekim ratovima spriječio umnožavanje homoseksualizma, prostitucije, alkohola. Možda je nekim ratovima spriječio neke teže ratove većih razmjera. Možda je ratom u Afganistanu spriječen rat između nuklearnih sila tj. Pakistana i Indije. To što ti pokušavaš da skontaš Boga je ipak malo previše. On zna a mi ne znamo. Allah s.w.t. u Kur'anu kaže:
    ...a vama je dato samo malo znanja. (17, 85)

Ne, nije nelogicno. Logicno je da Allah onome koji cini grijehe ukaze greske, objasni kojim putem treba da ide i kakva ga kazna ocekuje za nepostovanje Njegove volje - oni koji cine grijehe ne boje se Allaha zato sto smatraju da ne postoji, a ne zato sto ih je obuzeo Djavo.
    Allah s.w.t. je detaljno objasnio u Kur'anu ljude o težim i manjim grijesima, načinu njihovog brisanja, šta ljude čeka ako se ne pokaju itd. Istina je da oni koji čine grijehe se Allaha s.w.t. ne boje, međutim upornim nastavljanjem grijeha Allah s.w.t. ih prepušta šejtanima koji ih još više na zlo navode. Osim što ga drugima čine, čine ga i sebi, pa neke kazna stigne i na ovom i na onom svijetu a neke potpuna kazna samo na onom svijetu. Nekim ljudima šejtani ne mogu prići a nekima prilaze pa došaptavaju, u neke ulaze i izlaze veoma lagano, a u nekima se nastane godinama.

Primjer:

Ako covjek A zna da postoji Allah, a ipak se okrene Djavolu, onda je A ili nevjerovatno glup covjek, ili mazohista, jer vrlo dobro zna da ga nakon smrti ocekuje Allahova kazna, vjecna patnja. Zasto bi onda izabrao Djavola? Ko bi zrtvovao vjecni zivot zbog 80-ak ili manje godina neizvjesnosti pakta sa Djavolom na Zemlji?
    Ima i takvih ljudi koji znaju da postoji Allah s.w.t. pa se okrenu đavolu. U pravu si, to su glupi ljudi, zovi ih kako hoćeš. Oni svjesno hoće ovaj život odbacujući onaj drugi. Takav je slučaj sa sihirbazima. To su oni koji da bi napravili nekom magiju tj. sihr, moraju učiniti neki od teških grijeha, kako bi se šejtanima približili tj. kako bi im šejtani postali poslušni. Ako si čitao onaj članak što si naveo o onom hodži tzv. pedofilu, on je u stvari sihirbaz (ako je radio ono za što ga optužuju) a ono što je on radio je izrugivanje sa Allahom s.w.t. kako bi pridobio šejtane, a sve to kako bi njegovi zapisi koje prodaje ljudima bili djelotvorni. Na taj način zarađuje novac. A možda je i nevjernik, Allah s.w.t. najbolje zna. Drugim riječima ima ljudi koji svjesno znajući da postoji Allah s.w.t. stvaraju pakt sa đavolima. U stvari, iskreno mi je glupo kada mi neko postavi pitanje o dokazu postojanja Boga a dokaz mu ispred nosa i svuda oko njega. A i kada mu se da očit dokaz on ga poriče jer ne može da se odrekne bluda ili ko zna kakvih grijeha koji mu se ne ostavljaju. Evo npr. dokaz je ona beba iz Dagestana. Tražite dokaz, eto vam jasnog dokaza.

Dalje:

- Ako je A glup covjek i nije u mogucnosti da prepozna i povinuje se Allahovim zakonima, onda A nije kriv, vec je to Allahova greska, jer ga je Allah stvorio takvim, ucinio ga je glupim
    Da bi se neko povinovao Allahovim s.w.t. zakonima, ne igra ulogu to da li je on glup ili nije, osim ako je lud. Dokaz postoji. Ja znam i pametnijih i gluplih ljudi i od tebe i od mene koji se Allahu s.w.t. 5 puta dnevno obraćaju, a ima ih i baš glupih a i fakultetski obrazovanih. Ako je lud, ludom čovjeku se grijesi ne zapisuju od trenutka kada je poludio. Ako je lud od rođenja tj. ako je rođen sa manom, u tom slučaju naravno ima olakšicu kod Allaha s.w.t. Allah s.w.t. ga je takvim stvorio, a obzirom da se nikome, globalno gledajući, ni na ovom ni na onom svijetu neće učiniti nepravda, Allah s.w.t. će svaki slučaj ispuniti pravdom. Zato Allah s.w.t. u Kur'anu kaže:
    "Uživanje na ovom svijetu je kratko, a onaj svijet je bolji za one koji se grijeha klone; i nikome se od vas ni koliko trun jedan neće učiniti nepravda."(4, 77)

- Ako je A mazohista, onda je to opet Allahova greska, jer je mazohizam u ovom slucaju poremecaj licnosti koji nadvlada pokornost Allahovim zakonima, a ne nesto sto covjek dobrovoljno bira.
    Obzirom da se nikom neće učiniti nepravda, Allah s.w.t. će riješiti njegov slučaj. Več sam rekao da se ludaku grijesi ne zapisuju i nad njim će biti uspostavljena pravda. Možda će na onom svijetu biti jedan od onih koji će u raj, za razliku od umno zdravih koji negiraju postojanje Allaha s.w.t. Uvijek mi se sviđala ona rečenica iz Biblije: "I posljednji će biti prvi..."

Ne svidja mi se sto si pri ukazivanju na nepravdu selektivan, neprincipijelan, sto je tako tipicno za vjernike. Recimo, imas razumijevanje za bombardovanje SCG zbog zlocina nad Albancima, ali kad isto oruzje kosi po Afganistanu, e, onda imamo problem. Pritom je '99 oruzje zaobislo zlocinca, uglavnom uzimajuci civilne zivote.
    Ja sam već Gaulu ukazao da su to stvari koje mene ne zanimaju. To zbog toga jer će svako odgovarati za ono što je uradio. Nisam neprincipijalan, naravno da osuđujem žrtve nato-a nad nevinim civilima u Srbiji. U principu osuđujem bombardovanje fabrika i mostova i sve gdje je činjena šteta a što je za opšte ljudsko dobro. Ali ne osuđujem bombardovanje srpskih mostova i fabrika, zbog toga jer se time spriječila veća šteta (1.5 milion prognanih bez krova nad glavom).

Sa druge strane muslimani u Afganistanu nisu nikom učinili nepravdu da bi bili tako surovo kažnjeni. Događaj 9/11 nisu uradili muslimani, ko god da je, ja to osuđujem naravno. Međutim sve i da su to uradili talibani, to neopravdava nasilje sa mnogo većim žrtvama i zauzimanje tuđe teritorije i pljačkanje iste. Kao što su našli izgovor za Irak kako bi zauzeli naftna polja, tako su slagali za 9/11. Da su talibani zaista teroristi kako ih oni predstavljaju, ja bih ih podržao u njihovom ratu. Međutim oni su pravi teroristi, koji terorišu one koji nikom nepravdu nisu učinili.

Mogu navesti primjera i primjera koji su u suprotnosti ovim ajetima, ne tvrdim tek tako da su Knjige (i B. i K.) kontradiktorne. Npr:

--------------------
    Al - Alaq u 1. i 3.:

Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,

koji čovjeka poučava onome što ne zna.
    --------------------

Ako covjek ne zna (da je njegovo djelo grijeh), jer ne zna ni za Allaha, onda bi ga Allah morao poduciti.
    Pa naravno. Ja cijenim to što se ti trudiš i što pokušavaš realno sagledati stvari. U ovom slučaju sagledaj to na ovaj način. Ti imaš računar, imaš internet a imaš i antivirus. Da bi taj antivirus bio uspješan, tj. da bi ti njime bio zadovoljan moraš ga redovno update-ovati. E isto tako je i čovjeku potreban update putem svetih knjiga, tj. podučavanjem kako bi bio bolji i zaslužio da njegov Gospodar njime bude zadovoljan.

Opet dovodimo u pitanje Allahovu savrsenost - stvorio je gresne ljude koje mora da trpi, pa tek poslije smrti da ih kaznjava, jer na Zemlji to nije sposoban uraditi, kao sto nije bio sposoban da ih stvori bezgresne.

Ako ih je, ipak, namjerno stvorio gresnim onda:

-
    Igra se s nama

-
    Mi nijesmo krivi sto smo gresni, jer ne mozemo protiv Allahove odredjenosti
    Stvorio je grešne ljude, ali je davao UPUTE i dao UPUTU kako se što više grijeha kloniti i kako se zla sačuvati. Sposoban je i na Zemlji kazniti ljude, to je i radio, a to što neke ne kažnjava kako oni zaslužuju, to je još gore za njih. Kamo sreće da ih kazna stigne na ovom svijetu, da od kazne budu sačuvani na onom svijetu. Osim toga ima nekih za koje ne postoji kazna na ovom svijetu, koje je nemoguće kazniti na ovom svijetu. Npr. Hitler. Koja je pravedna kazna za njega? Da se ubije? Kako to kad je on bio uzrok ubijanju stotinama hiljada ljudi?
    Last edited by Mabus; 18-03-10 at 23:42.
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mi danas vidimo da je svijet ispunjen nepravdom. To je činjenično stanje. Sva ta nepravda je nekome iskušenje, nekome kazna i šta sve ne. Svi ti ratovi, obzirom na slabosti i prirodu čovjeka se dešavaju za opšte dobro na planeti. Ljudi ne znaju šta je dobro dok ih ne stigne zlo. Možda je u tome mudrost ratova i nesreće. Sami Allah s.w.t. to najbolje zna.
    Druga stvar, koliko u Kur'anu samo ima citata o narodima koji su uništavani, koji su na Zemlji teške grijehe činili pa ih je kazna stizala. Ovo o čemu ti pričaš je mudrost koju mi ne možemo shvatiti, koja je izvan ljudskog domašaja. Već rekoh, sve što se dešava, dešava se sa razlogom, zato Allah s.w.t. u Kur'anu kaže:

A da Allah ne suzbija ljude, jedne drugima, na Zemlji bi, doista, nered nastao (2, 251)

Npr. možda je Allah s.w.t. nekim ratovima spriječio umnožavanje homoseksualizma, prostitucije, alkohola. Možda je nekim ratovima spriječio neke teže ratove većih razmjera. Možda je ratom u Afganistanu spriječen rat između nuklearnih sila tj. Pakistana i Indije. To što ti pokušavaš da skontaš Boga je ipak malo previše. On zna a mi ne znamo. Allah s.w.t. u Kur'anu kaže:
    ...a vama je dato samo malo znanja. (17, 85)

Allah s.w.t. je detaljno objasnio u Kur'anu ljude o težim i manjim grijesima, načinu njihovog brisanja, šta ljude čeka ako se ne pokaju itd. Istina je da oni koji čine grijehe se Allaha s.w.t. ne boje, međutim upornim nastavljanjem grijeha Allah s.w.t. ih prepušta šejtanima koji ih još više na zlo navode. Osim što ga drugima čine, čine ga i sebi, pa neke kazna stigne i na ovom i na onom svijetu a neke potpuna kazna samo na onom svijetu. Nekim ljudima šejtani ne mogu prići a nekima prilaze pa došaptavaju, u neke ulaze i izlaze veoma lagano, a u nekima se nastane godinama.

Ima i takvih ljudi koji znaju da postoji Allah s.w.t. pa se okrenu đavolu. U pravu si, to su glupi ljudi, zovi ih kako hoćeš. Oni svjesno hoće ovaj život odbacujući onaj drugi. Takav je slučaj sa sihirbazima. To su oni koji da bi napravili nekom magiju tj. sihr, moraju učiniti neki od teških grijeha, kako bi se šejtanima približili tj. kako bi im šejtani postali poslušni. Ako si čitao onaj članak što si naveo o onom hodži tzv. pedofilu, on je u stvari sihirbaz (ako je radio ono za što ga optužuju) a ono što je on radio je izrugivanje sa Allahom s.w.t. kako bi pridobio šejtane, a sve to kako bi njegovi zapisi koje prodaje ljudima bili djelotvorni. Na taj način zarađuje novac. A možda je i nevjernik, Allah s.w.t. najbolje zna. Drugim riječima ima ljudi koji svjesno znajući da postoji Allah s.w.t. stvaraju pakt sa đavolima. U stvari, iskreno mi je glupo kada mi neko postavi pitanje o dokazu postojanja Boga a dokaz mu ispred nosa i svuda oko njega. A i kada mu se da očit dokaz on ga poriče jer ne može da se odrekne bluda ili ko zna kakvih grijeha koji mu se ne ostavljaju. Evo npr. dokaz je ona beba iz Dagestana. Tražite dokaz, eto vam jasnog dokaza.

Da bi se neko povinovao Allahovim s.w.t. zakonima, ne igra ulogu to da li je on glup ili nije, osim ako je lud. Dokaz postoji. Ja znam i pametnijih i gluplih ljudi i od tebe i od mene koji se Allahu s.w.t. 5 puta dnevno obraćaju, a ima ih i baš glupih a i fakultetski obrazovanih. Ako je lud, ludom čovjeku se grijesi ne zapisuju od trenutka kada je poludio. Ako je lud od rođenja tj. ako je rođen sa manom, u tom slučaju naravno ima olakšicu kod Allaha s.w.t. Allah s.w.t. ga je takvim stvorio, a obzirom da se nikome, globalno gledajući, ni na ovom ni na onom svijetu neće učiniti nepravda, Allah s.w.t. će svaki slučaj ispuniti pravdom. Zato Allah s.w.t. u Kur'anu kaže:
    "Uživanje na ovom svijetu je kratko, a onaj svijet je bolji za one koji se grijeha klone; i nikome se od vas ni koliko trun jedan neće učiniti nepravda."(4, 77)

Obzirom da se nikom neće učiniti nepravda, Allah s.w.t. će riješiti njegov slučaj. Več sam rekao da se ludaku grijesi ne zapisuju i nad njim će biti uspostavljena pravda. Možda će na onom svijetu biti jedan od onih koji će u raj, za razliku od umno zdravih koji negiraju postojanje Allaha s.w.t. Uvijek mi se sviđala ona rečenica iz Biblije: "I posljednji će biti prvi..."

Pa naravno. Ja cijenim to što se ti trudiš i što pokušavaš realno sagledati stvari. U ovom slučaju sagledaj to na ovaj način. Ti imaš računar, imaš internet a imaš i antivirus. Da bi taj antivirus bio uspješan, tj. da bi ti njime bio zadovoljan moraš ga redovno update-ovati. E isto tako je i čovjeku potreban update putem svetih knjiga, tj. podučavanjem kako bi bio bolji i zaslužio da njegov Gospodar njime bude zadovoljan.
    Ipak nijesam zadovoljan odgovorima, narocito ne tvrdnjom da ne shvatamo i da moramo da se oslonimo na (proizvoljne) pretpostavke.

Ako je knjiga ("u kojoj je sve objasnjeno") napisana da nas nauci (da budemo po volji Allahovoj), onda mora biti jasna, precizna. U suprotnom, nikad necemo nauciti nego cemo lutati, osloniti se na nagadjanje, nagadjanje ce nas voditi u grijeh, grijeh ce nas odvesti u Dzehenem, sto znaci da ne mozemo biti po Allahovoj volji, ali i da je On izgubio kontrolu nad svojom djecom.

Ako smo gresni, nijesmo gresni svojom krivicom, jer smo se rodili u neznanju, a Knjiga nam svojim nejasnim pripovijedanjem i kontradiktornostima nije omogucila da spoznamo (Allaha i ispravan zivot), nego nas je navela na nagadjanje.

Kur'an kaze drugacije:

--------------------
    An - Nahl u 98. i 99. ajetu:

Kada hoćeš da učiš Kur’an, zatraži od Allaha zaštitu od šejtana prokletog,

on doista nema nikakve vlasti nad onima koji vjeruju i koji se u Gospodara svoga pouzdaju;

--------------------

Stvorio je grešne ljude, ali je davao UPUTE i dao UPUTU kako se što više grijeha kloniti i kako se zla sačuvati. Sposoban je i na Zemlji kazniti ljude, to je i radio, a to što neke ne kažnjava kako oni zaslužuju, to je još gore za njih. Kamo sreće da ih kazna stigne na ovom svijetu, da od kazne budu sačuvani na onom svijetu. Osim toga ima nekih za koje ne postoji kazna na ovom svijetu, koje je nemoguće kazniti na ovom svijetu. Npr. Hitler. Koja je pravedna kazna za njega? Da se ubije? Kako to kad je on bio uzrok ubijanju stotinama hiljada ljudi?

--------------------

Al - Nahl u 93. ajetu:

Da Allah hoće, učinio bi vas sljedbenicima jedne vjere, ali On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na pravi put ukazuje onome kome On hoće
    i vi ćete doista odgovarati za ono što ste radili.
    --------------------

?

Odmah kontra iz druge sure.

itd.

Uvazavam tvoje stavove ali se ne slazem. Ja znam da cu na tvoje sure i ajete uvijek pronaci odgovarajuci broj mojih, potpuno suprotnog znacenja, i obrnuto - ti ces moje argumente ponistiti novim, suprotnim surama, i tako ce rasprava otici u nedogled, iskljucivo zbog nedoslednosti u Knjizi.

____

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Uvazavam tvoje stavove ali se ne slazem. Ja znam da cu na tvoje sure i ajete uvijek pronaci odgovarajuci broj mojih, potpuno suprotnog znacenja, i obrnuto - ti ces moje argumente ponistiti novim, suprotnim surama, i tako ce rasprava otici u nedogled, iskljucivo zbog nedoslednosti u Knjizi.
    ____
    Umjesto što tražiš stavove koji se ne poklapaju jer si u istraživanje krenuo sa ubjeđenjem da Kur'an nije od Boga s.w.t., pokušaj da ih sklopiš tj. spariš i vidjećeš da tu nema nelogičnosti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pusti čovjeka, vidis li da je okorjeli nevjernik.
    Last edited by Ibn Sinan; 20-03-10 at 00:22.

Page 69 of 171 FirstFirst ... 195965666768697071727379119169 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks