Page 226 of 321 FirstFirst ... 126176216222223224225226227228229230236276 ... LastLast
Results 5,626 to 5,650 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    Svaka čast profesore Vukiću. Pravi tekst u pravi čas. Idi sad na neki dvoboj* sa Stevom Vučinićem

*- dvoboj u smislu razmjene "argumenata", a ne upotrebe sile kako me ne bi obajvili na RTCG da podstrekavam mržnju i nasilje. Imajući u vidu srednjovjekovni stil ove dvojice ljudi, trebalo bi staviti ploču od pleksiglasa između njih
    vazda se nađu dvije strane za klackalicu i nekako vazda u vrijeme kad su neke krize.nikad ih nema ljeti ni za praznike kad se odmara narod i nema štrajkova i hapšenja

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Dutch View Post
    U kojoj se onoj knjizi živi vladar plaši duha onog koji je preminuo od njegove ruke :lolblue:
    Nije knjiga, ali...
    J.J.Z

U po burne crne noci,
    Feruz-pasa iz sna skoci,
    Zizak drkce, ko da cita
    Stravu sanka s bleda lica.
    Feruz-pasa kadu pita:
    ,,Kamo kljuci od tamnica?...
    Tri godine kako trunu -
    Oh, hajducki pepo kleti!
    Pa jos ni sad mira nema -
    U san dodje da mi preti!''
    ,,Nemoj, ago, nemoj nocu
    Silaziti u tamnice,
    Sutra cemo poslat Muja,
    Da pokopa kosti njine!''
    ,,Hahahaha, babo moja,
    Ni zivih se nisam boja,
    Dok su bili za uzasa,
    A nekmoli mrtvih pasa.
    Moram ici da ih vidim
    Kako leze na trulistu,
    Da ih pitam, sto me zovu,
    Sto me traze, sto me istu!'' -
    Uze zizak - zraka drkce
    Na pasinom bledom licu -
    Zardjana brava skripnu -
    On se spusti u tamnicu.
    U tamnici lednoj stravi,
    Gde jakrepe memla davi,
    Gde se groze hladne guje,
    Kad se sete nekih muka -
    Onde sede tri kostura,
    Tri kostura od hajduka.
    Ili sede, il' se samo
    Feruz-pasi tako stvara.
    Pred njima su na kamenu,
    Ka na stolu, tri pehara.
    Progovara hajduk prvi:
    ,,Evo, paso, pehar krvi!
    Imao sam vernu ljubu -
    Kad me pokri ova tama,
    Ostala je jadna sama -
    Nije sama... mac u ruci.
    Pa povika: Gde ste, vuci?
    Tako stize do tvog dvora,
    Puce puska odozgora,
    Probi srce jadne zene -
    Evo pehar krvi njene!
    Krasno j' vino, puna j' casa -
    Nazdravi mi, Feruz-pasa!''

Sama s' ruka pasi dize,
    Sama noga kroci blize.
    Pehar popi, ciknu muka,
    Ciknu pasa - a te kosti
    Smejase se... Bog da prosti!

Progovara hajduk drugi:
    ,,Kad sam dopo ovog groba,
    Pitala te majka moja:
    Posto ces mi prodat roba?
    A ti rece: Tri tovara.
    A sirota majka stara,
    Znojila se danju, nocu,
    Nit' je jela, nit' je pila,
    Dok krvavim nije znojem
    Tri tovara izmucila.
    Kad ti sinoc blago dade,
    Ti se, paso, smejat stade;
    To je, bako, tek za hranu;
    Tvoj je sinak junak bio,
    Ako j' umo kamen gristi
    Mora da se ugojio!
    Svisnula je majka moja -
    Ovaj pehar pun je vina,
    Krvavoga njenog znoja!

Sama s' ruka pasi dize,
    Sama noga kroci blize,
    Pehar popi, ciknu muka,
    Ciknu pasa - a te kosti

Progovara hajduk treci:
    ,,Kad sam dopo ovih tmina,
    Imao sam u gorici
    Nedorasla, slaba sina,
    Htelo dete pusku dici,
    Puska teska, slabe ruke -
    Poce jadno suze ronit,
    Sto ne moze u hajduke.
    Plakalo je gladno, zedno,
    Sto mu babo ovde trune,
    Plakalo je, pa je svislo -
    Evo case suza pune! -

Sama s' ruka pasi dize,
    Sama noga kroci blize,
    Pehar popi, ciknu muka,
    Mrtav pade do hajduka,
    Mrtav pade - a te kosti
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...06.html?pos=n1

Neprihvatljivi intervjuEuropska unija prijeti novinaru Rotimu

Ogranak HND-a pri HTV-u najoštrije je osudio grubi pritisak kojeg je na novinara HTV-a Gorana Rotima izvršila Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i njezin šef, veleposlanik Paul Vandoren.

Naime, 18. veljače ove godine, u Hrvatskoj je, na inauguraciji Predsjednika Republike Ive Josipovića, po prvi puta boravio povjerenik EU za proširenje i europsko susjedstvo Stefan Fule.

Novinar Goran Rotim zakazao je intervju s Fuleom, te su, suprotno uobičajenim pravilima i odnosima koji vrijede između medija i tijela javne vlasti u demokratskim sustavima, iz Delegacije EU unaprijed zatražena precizna pitanja koja će biti postavljena gospodinu Fuleu. To je učinjeno uz obrazloženje da se mora što bolje pripremiti za razgovor, jer je riječ o njegovom prvom javnom nastupu u RH.

Rotim želio je izbjeći lažni, inscenirani intervju te nije dostavio precizna pitanja, već samo razrađeni popis sedam područja koja će biti teme razgovora.

''Nakon obavljenog intervjua, iz Delegacije EU u RH kolegi Rotimu stižu prijeteći mailovi u kojima mu se prenosi nezadovoljstvo povjerenika EU-a, gospodina Stefana Fulea zbog načina na koji je vođen intervju. Novinara se proziva zato što je postavio više od sedam pitanja, odnosno više pitanja od najavljenih tema razgovora!! (Zar itko može i treba očekivati da će o jednoj temi razgovora dobiti samo jedno pitanje??!!). A kao najveći 'krimen' kolegi se spočitava to što se 'drznuo' postaviti nenajavljeno, ali ipak iznimno važno i aktualno pitanje o fiskalnoj krizi u Grčkoj i njezinom utjecaju na stabilnost eura. Zbog takvog 'neposluha' i nepristajanja na politički diktat, šef Delegacije EU, gospodin Vandoren i neimenovana glasnogovornica gospodina Fulea odlučili su kazniti kolegu Rotima tako što će mu zabraniti ili onemogućiti sve buduće intervjue s visokim europskim dužnosnicima!!!'', stoji u priopćenju Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u.

Dodaje se da ovakav postupak predstavlja snažni politički nasrtaj na neovisnost medija i novinarske slobode. Takav potez osobito je šokantan zbog činjenice što su medijske i svekolike druge slobode, neki od glavnih temelja na kojima počiva plemenita ideja europskog ujedinjavanja. Posebno zbunjuje to što takvi potezi dolaze iz Delegacije EU u RH, kao institucije koja u hrvatskoj javnosti uživa izniman ugled i značaj.

''Zbog svega navedenog tražimo da sva mjerodavna tijela HRT-a zaštite svoga novinara te ugled HRT-a kao javne i neovisne medijske kuće. Isto tako, pomoć i zaštitu u očuvanju novinarskih i medijskih sloboda tražimo i od Hrvatskog novinarskog društva kao strukovne udruge. Uz to, o ovom nemilom događaju promptno ćemo izvijestiti Europsku i Međunarodnu federaciju novinara, a očekujemo i očitovanja mjerodavnih europskih tijela i institucija'', piše u priopćenju kojeg je potpisala Elizabeta Gojan, v.d. predsjednica Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,003
    Thanked in
    4,015 Posts

U sklopu uspješne saradnje sa EU, Crna Gora će, kao pomoć, uputiti delegaciju Mugošâ na samoodbrambeni zadatak, koji će biti izvršen u nekom, žbunjem prekrivenom, terenu u Hrvatskoj.

Nema na česemu.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sutra nam dolazi hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Evo jednog prigodnog napisa:

"Dok se ne utvrdi što se točno događa s kreditnim jamstvima mogućih hrvatskih graditelja crnogorske autoceste, umjesno je još jednom podsjetiti o kakvim je izvođačima radova riječ, i zašto bi za građane Crne Gore bilo bolje da se na koncu pokaže kako garantna legitimacija u ovom slučaju ipak ne postoji. Konzorcij što ga čine tri poduzeća – IGH, Konstruktor i Tehnika – inače, nije te garancije dobio ni od hrvatske vlade niti od Europske banke za obnovu i razvoj, baš kao što im je zbog te činjenice i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga nakratko zablokirala dionice, ali će na ugovaranje posla vrijednog tri milijarde eura po svoj prilici utjecati jedno tajno pismo hrvatske premijerke Jadranke Kosor crnogorskom kolegi Milu Đukanoviću, čiji sadržaj i ključne riječi možda nikad nećemo doznati..."

Ima jos : http://www.e-balkan.net/drustvo/174-...i-interes.html

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Najviše cijene u Srbiji : Prema podacima Statističkog biroa EU “Eurostat”, prosječne potrošačke cijene u Srbiji su više nego u Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj, a o Makedoniji, ubjedljivo najjeftinijoj u regionu, da i ne govorimo. U Skoplju su skuplji samo struja i telefonski impulsi, sve ostale cijene su niže od beogradskih, a hrana je znatno jeftinija.
    Samim tim ni prosečan Makedonac, kako to tvrde stručnjaci, ne živi lošije od prosječnog Srbina od koga zarađuje svega tridesetak eura manje.
    Ovi Makedonci kvare statistiku. Najmanje zaradjuju a najbolje zive

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dutch View Post
    Izvor: DNMN

Posto sam prozvana da objasnim o cemu se radi pokusacu to u par recenica.Ja se nisam izvinula jer sam priznala krivicu vec sam rekla da sam spremna da se izvinem ukoliko se u bilo kom trenutku dokaze krivicno djelo kleveta za koje se gonim. Posto je moje zdravstveno stanje ozbiljno urozeno do te mjere da bi svaki naredni ulazak u sud, po bilo kom razlogu, bio ravan samoubistvu, posto godinu dana ne izlazim iz tog suda, posto mi dijete pati, posto mi je majka jako bolesna a ja ne mogu da joj se posvetim, posto ne mogu da se oslonim na istnitost iskaza svjedoka, posto bih, u najboljem slucaju, bila oslobodjena necega za sta i nisam kriva, odlucila sam da vise ne idem na sud. Pare koje pominjete da sam dobila, rado cu sa vama podijeliti. Ja sam se odrekla parnice kojom sam trazila naknadu stete od 10000 eura jer je pocela da kruzi ruzna prica da je do sudjenja i doslo zbog novca.

A sto se tice mojih vapaja za podrskom oni, nazalost nisu urodili plodom jer se na zakazano sudjenje nije pojavio NIKO.

Mozda je to bilo prerano za Crnogorce koji vole duze da spavaju?!

Da sam imala bar par ljudi, istomisljenika, uvazila bih njihov savjet…ovako, prekratila sam jednu neprijatnu situaciju po moje dijete i moje zdravlje na nacin da se stavi tacka na sve to. Ko razumije, razumije. Ko ne razumije iskreno mi je zao.

Na ovom portalu nikada nikog nisam uvrijedila, uvijek se predstavljam punim imenom i prezimenom i molim za bar malo korektnosti, sazaljenje mi ne treba.

Srdacno
    Aila Soskic

Auuuuuuu...ja tek sad ovo vidjeh ... Aila ...zivot nekome zna da bude majka , a nekome maceha .... sledeci put pazi sta pricas .

Kako li se osjeca sad odbacena od silnih "prijatelja" novinara i politicara koji su joj pisali govore,sastavljali tuzbe...nagovarali.... ?

Ne trci pred ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

Vešović opet uvrijedio bošnjačke zastupnike

Vešović podržao navode da je postojanje stranke muslimanskog naroda bilo dovoljno za raspad BiH

Tokom rasprave o izvještaju mješovite radne grupe o fenomenu "dvije škole pod jednim krovom", federalni poslanici jučer su na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ušli u žestoku polemiku.

Izazvao ju je zastupnik Nezavisnog kluba poslanika za BiH Marko Vešović pohvalivši knjigu Tarika Haverića "Etnos i demokratija".

Haverićeva knjiga

- Haverić je napisao kako je sama činjenica da je postojala stranka muslimanskog naroda bila dovoljna za raspad BiH - izjavio je Vešović, koji smatra i da je sve što se dešava u BiH, pa i postojanje dvije škole pod jednim krovom, posljedica toga što su na vlasti narodi kao nosioci etnije, a ne građani.

Amila Alikadić-Husović iz SBiH žustro je reagirala i optužila Vešovića da je u njegovoj nervozi "prepoznala i jednog njegovog prijatelja iz njegovog sela, nažalost, nekadašnjeg našeg kolegu iz parlamentarnih klupa koji je s istom strašću mrzio muslimane", aludirajući na Radovana Karadžića.

Istakla je i kako to nije prvi put da Vešović vrijeđa muslimane, podsjetivši i na njegove viceve o hadžijama i fesovima, a potom ga je "lijepo zamolila da se bavi svojim narodom, a moj neka ostavi na miru, navrh glave nam je da se miješa tamo gdje bi se trebao osjećati postiđen".

I poslanik SDA Irfan Ajanović naglasio je da s dubokom indignacijom odbija Vešovićeve "bljuvotine da su muslimani, kojima ja pripadam, srušili Jugoslaviju".

- Irfan Ajanović laže, ja sam rekao da sam pročitao knjigu Tarika Haverića, koji kaže da se Bosna morala raspasti, a ne Jugoslavija, zato što je činjenica da je postojala stranka muslimanskog naroda, te da je ta činjenica bila dovoljna za raspad BiH. Nisam spominjao nikakvu Jugoslaviju - uzvratio je Vešović.

Čašica više

Ismet Osmanović iz SDA konstatirao je kako bi volio da se o ovome govori "bez čašice više, odnosno trezveno", uputivši Vešoviću repliku da se BiH nije raspala "ma šta tvrdio vaš Tarik Haverić".

Na to je uslijedila Vešovićeva upadica da je "Haverić vaš, a ne moj", što je opet Osmanović dočekao komentarom da se i iz tih riječi vidi "koliko je Vešović multietnički, ali ma šta tvrdi vaš Haverić, BiH se nije raspala i neće, a muslimanski narod i političko organiziranje muslimana spasilo je BiH i zato i jesmo trn u oku, jer smo srušili vrelikosrpske ciljeve i snove, i tako će i ostati, svidjelo se to vama ili ne".

Inače, raspravu o dvije škole pod jednim krovom inicirao je Klub poslanika SDP-a, a Damir Mašić iznio je da trenutno u tri kantona u FBiH postoji 57 ovakvih škola s ukupno 33 zgrade (u HNK 19 škola i 11 zgrada, SBK 29 škola i 14 zgrada i ZDK devet škola i osam zgrada). Ocijenio je da je to apartheidski segregacijski fenomen koji se obavlja uz blagoslov vlasti u 21. stoljeću. No, hrvatski zastupnici generalno su zastupali stav da se ne radi o fenomenu, nego o "realnosti".

Podrška SDP-ovim zaključcima

Zaključci koje je predložio SDP, uprkos protivljenju hrvatskih zastupnika, na kraju su dobili podršku, a njima se traži da se u narednu školsku godinu krene bez fenomena "dvije škole pod jednim krovom" i da Vlada FBiH pokrene razgovore o prijenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja s kantonalnog na nivo FBiH.

No, nije prošao SDP-ov prijedlog da, ako od naredne školske godine ne bude ukinut ovaj fenomen, Vlada FBiH obustavi sve finansijske transakcije za obrazovanje u kantonima i općinama u kojima taj fenomen i dalje bude prisutan.

Poslanici su usvojili prijedlog zaključka Hajriza Bećirovića (SDA) da se Ustavna komisija Predstavničkog doma pozabavi ocjenom ustavnosti svih zakona iz oblasti obrazovanja u FBiH, a na kraju, ako bude potrebno, podnese i apelaciju Ustavnom sudu FBiH da odredi jesu li oni usklađeni s Ustavom većeg bh. entiteta.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/t...nike/komentari

Ako je casni Marko Vesovic meta upiranja prstom, pa cak i da je nesporazum u pitanju, onda sa ovim prostorima nesto ozbiljno nije u redu.

____

Thanks Thanks Given 
    2,547
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Nije Marko ni prvi ni potonji kojeg će "patrijote" proglasiti izdajnjikom. Za jedne će biti četnik, za druge fundamentalista, iako on, izgleda, samo pokušava da bude čovjek.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    [B].

Ako je casni Marko Vesovic meta upiranja prstom, pa cak i da je nesporazum u pitanju, onda sa ovim prostorima nesto ozbiljno nije u redu.

____
    Pa to je ista stvar koju i ođe gledamo.On je čovjek kratkog fitilja i brzog jezika.Reče što misli a narodi sa ovih prostora najviše mrze kad im rečeš istinu u lice.Odma se ljute i drže te za najgoreg neprijatelja.
    Ti koji ga sad optužuju samo treba da se sjete sa kim je on bio 90tih kad je Karadžić sipa granate po Sarajevu.
    Kao što kaže Stradivari,on samo pokušava da bude čovjek.
    Znam za njegov sukob za Jevremom Brkovićem koji đe stigne laje za njim,a opet Marko je pomagao njegovom sinu i falio ga kao najboljeg pisca kojeg Crna Gora ima.Znajući naš mentalitet i kako mrzimo po 5 koljena u krug ovo može samo čovjek da radi.
    Makar nije pogazio i pljunuo sebe ka ostali koji su potrčali da poljube ruku koja ih osudila na linč.

Iskopah ovaj citat od njega, potpuno i surovo istinit:

"Nema nikakve sumnje da je jedno od brojnih svojstava prethodnih ratova na tlu ex-YU bila napad sirovog (seljačkog) na gradski (čaršijski) mentalitet. Mislim da su te ratove svi izgubili, jedino su seljaci pobijedili. Ne svi seljaci, dakako, mnogi su krvavo platili, ali mislim da uglavnom među seljacima možemo tražiti ratne pobjednike." (februar 2005. za Radio Slobodna Evropa o ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Marko Darinkin ne pokušava da bude čojek vec je čojek, to drugi pokusavaju.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Marko Darinkin ne pokušava da bude čojek vec je čojek, to drugi pokusavaju.
    Bogme slabo ko pokušava.Sve mi izgleda ka da se utrkuju ko će viši nesojluk da napravi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by minjo View Post
    pogledajte http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/Хроника/514221/Акција+против+финансијског+криминала.html,stavio RTS i imena i slike ovih privedenih ljudi,kao najvece ubice.Nevjerovatan kodeks novinarstva,ali nije im se ni cuditi kakvu propagandu vode protiv nas i Hrvatske,rts=rts
    Sve je to dzabe Srbiji dok ne uhapsi Mladica i Hadzica!
    Plus su UZ SVA OVA HAPSENJA jos uvjek treci od pozadi (gori su samo BH i Al) po korupciji i org krim.

Dakle, samo 'ladno prema NATO i EU, i mogu da nam svi nedobronamjerni pljunu pod prozor...put je trasiran, ispravljacemo *tranzicione devijacije*, lagano, uz pomoc EU, USA , pa i Srbije....zasto da ne!

Smanjivat broj radnika (evo je 60% odradjeno....prilicno posteno, kako to moze bit (primjer Bing? Sitnica: "U Telekomu Srbije otpremne ce bit 200 EUR po godini staza, a kod nas su bile 25-20.000 u prvoj grupi a od 20-40 u drugoj grupi radnika, a druga druga se sudi da budu i njima tolike; Zeljezara je skoro pa rijesila problem viska radne snage i pare su stigle za nove masine i pitanje je nedjelje kad pocinju sa radom NA VISKOKOKVALITETNIM CELICIMA, ZA KOJE ENGLEZI IMAJU PLASMAN; Boksiti ce rijesit problem sa relativno fer otpremninama za ti potpuno neprofirtabilnu proizvodnju i tih par stotina ce ponovo proizvodit; Obod se rusi, radnici su doooro isplaceni (ako sam dobro informisan) i tu ce bit novi gradski centar i univerzetetsko-admnistrartivni down town Prijestonice; Duvanski se rusi, dace se neke otpremnine i takodje ce da se gradi...SVE TO U TOKU POSLEDNJIH SEST MJESECI SE KONACNO RIJESAVA I RIJESILO SE!....Rijesen nacin glasanja za manjine (mnogo vaznije nego sto mnogi misle!).....
    Na Lustci, na kojoj niko nije ni dolazio od mjestana-VEC JE SVE UGOVORFENO I SIGURNO!- bice oaza nekih bogatuna, koji ce uzimati one ruksake na sebe, i jedno 1000 eura u dzep i poc po planinama, da *maskirani * u obicne turiste troskare, a kad se vrate u SPA I RESORT tamno ce ih cekat Tajlandjanke i masaza, solarijum, gambor punjeni ajkulom na gradele....itd....mi necemo bit dobrodosli tamo, ma oni HOCE BIT SA NJIHVIM PARAMA VBRLO DOBRODOSLI ODJE!

Transparency International nas je stavio u grupu transparentnih zemalja (KONACNO!);
    prijenos vlasti na vjerovatno Luksica kao premijera i Sturanovica kao predsjednika DPS je programiran posle odlaska Djukanovica do kraja ove godine, a ova koalicija, sa LP, GS, DUA kao zvanicnim clanom ostaje....(mozda i Narodnu stranku prime, i trebali bi!)...KAO REPREZENTATIVNI MODEL MNE POPULACIJE , KOJU POVEZUJE ZADATAK DA CUVA DRZAVU!!!(DOSTA!) i ovako zamisljena sasvim je evropski profilisana , onako GLOBALNO GLEDAJUCI...vrlo,. VRLO evropska..primjer za BiH i Kosovo!....i treba primit u koaliciju i partiju Roma (mialim da je ovo godina Roma) i osnovat je u ti svrhu!
    A Sarica neka jure po svijetu Srbi...pa kako bi drugacije Srbija -(osim *Saric storijom* i nekim novim oblikom *crnogorskog stetocinjstva na racun sirote i postene Srbije, u kojoj nema kriminalaca osim uvezenih*)- objasnila samarcinu koju joj je udario zamjenik Lavrova kad je prije par dana rekao da ako Srbija i korak dalje prema NATO naprave-ode i ruska Kosovska podrska i gasovod i sve STO JE SKUPO PLACENO! Evo je vladika Artemije (zasluzeno, ali neuobicajeno za SPC)pao kao prva VELIKA zrtva evro-integracija!

Konacno je juce vrlo,vrlo kompetentni Marko Nicovic objasnio pravu istinu o *Saric pitanju*, koja je meni i svima koji su bliski sa materijom bila jasna od pocetka-da je Saric III liga Ruske mafije i da je on samo magla...opsjena prostote....pa ko se primi na tu pricu-primio se...svako cudo za 3 dana!

Sto se tice MNE, VAZNI SU TRENDOVI, A NE TRENUTNI POGLED....STVARI SE IPAK MJERE U POREDJENJU SA OKRUZENJEM , A NE SA DANSKOM....koja je primjer i cilj, ali ne uporedni parametar. A nasi trendovi su OK I MI NAPREDUJEMO I TO JASNO VIDI LEOPOLD MAURER I MNOGI DRUGI!
    Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 24-02-10 at 18:06.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

@Bone
    Dokad ćete da se zavaravate?
    Ista je priča bila i prošle godine pa izio vuk magarca.Od ponavljanja priča u kojima nam sve nabolje ide,u kojima se otvaraju radna mjesta na svakom koraku(za mjesec dana,dva,godinu,deceniju) a nikako da se zaposle radnici itd.Samo se vrtimo u krug.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Koliko planiraju da ce biti uvozne radne snage za ljetnju sezonu?

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    Konacno je juce vrlo,vrlo kompetentni Marko Nicovic objasnio pravu istinu o *Saric pitanju*, koja je meni i svima koji su bliski sa materijom bila jasna od pocetka-da je Saric III liga Ruske mafije i da je on samo magla...opsjena prostote....pa ko se primi na tu pricu-primio se...svako cudo za 3 dana!
    Upravo
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default 10 godina gradonačelnikovanja, Vijesti, 23. 02. 2010.

DESET GODINA MIOMIR MUGOŠA JE PRVI ČOVJEK GRADA, SARADNICI I OPOZICIJA MU ZAMJERAJU ZBOG NAČINA NA KOJI VLADA

Olako troši pare

Iako je za vrijeme decenijskog mandata gradonačelnika Miomira Mugoše Podgorica potpuno promijenila svoj izgled i dobila karakteristike evropske metropole, kako u gradskoj upravi vole da kažu, prema ocjeni njegovog protivnika iz redova SNP-a Jova Pejovića grad se neravnomjerno razvijao, a „naočigled ukupne javnosti” njegov prvi čovjek se “rasipao sredstvima poreskih obveznika i sa pozicija vlasti činio sve da uveća svoj lični kapital”.
    Zamjerajući mu što za vrijeme svog desetogodišnjeg mandata „nije riješio ključne probleme, poput prečišćavanja gradskih otpadnih voda, miniobilaznice, zaustavljanja uzurpacije društvenog zemljišta i nelegalne gradnje”, Pejović podsjeća kako Mugoša nije izgradio i neke važne saobraćajnice u gradu, poput Dalmatinske ulice.
    - Predstavio se i kao vodeći agent za prodaju lokacija bivših privrednih giganata u Podgorici koji su uništeni. Tako, zloupotrebljavajući egzistencijalne probleme radnika, njima nudio mrvice, da bi svojim miljenicima kasnije omogućio da, na muci onih koji su decenijama stvarali privredne gigante, grade privatne imperije - tvrdi Pejović.
    Ocjenjujući kako “Podgorica danas, nažalost, ima gradonačelnika koji je interese njenih građana, podredio svojim ličnim”, Pejović navodi i da se kasni sa izradom Prostornog plana.
    - Taj strateški važan dokument, nasušna je potreba Glavnog grada, jer on utvrđuje pravce urbanizacije Podgorice i osnovne kriterijume uređenja naselja - smatra Pejović.
    A da nije sve baš tako crno u decenijskom vladanju Mugoše Podgoricom, Pejović navodi i pozitivne primjere, poput pretvaranja gradskih ulica u bulevare, a za pozdraviti je, kaže, i izgradnja mostova Milenijum i Junion bridž.
    On pri tom nije želio da ulazi u analizu “da li je njihova izgradnja mogla biti jednostavnija i jeftinija”.
    - Nesklad u razvoju glavnog grada posljedica je politike prodaje najatraktivnijih lokacija za potrebe moćnih pojedinaca, koji su preko noći sticali enormno bogatstvo. Tako se nesklad prenio i na životni standard, pa na jednoj strani imamo mali broj ekstrabogatih, a na drugoj veliki broj siromašnih - ocijenio je Pejović, uz napomenu da su Vrela ribnička najbolja slika tog nesklada.
    Govoreći o izmjenama i dopunama DUP-ova, Pejović upozorava da se oni rade samo za djelove prostora, po pravilu da bi se izlazilo u susret miljenicima vlasti, koji su naručili te planove.
    - Umjesto da se investitori prilagođavaju urbanističkim rješenjima, urbanisti se prilagođavaju investitorima - zaključio je Pejović.
    Iako je Mugošin saveznik u koaliciji, predsjednik gradske Skupštine Đorđe Suhih donekle mu najviše zamjera “lagodnije i opuštenije trošenje para, nego što bi trebalo”. Ipak, priznaje da te pare “narodski rečeno, zna da nađe”.
    - Ali, možda neko drugi niti bi mogao naći te pare, niti bi ih olako trošio - uvjeren je Suhih.
    Mugoša je pozitivne poene od Suhiha dobio i na račun stabilnosti prihoda koje je uspio da ostvari, a i zbog rješavanja “velikog broja pitanja iz oblasti komunalne infrastrukture”.
    Međutim, priznaje da nije riješen problem parkiranja i saobraćaja, a ističe kako za grad nije dobro “toliko promjena detalja djelova DUP-ova”.
    - Gubi se cjelokupan način izgradnje i grad se mjestimično uređuje po metodi “leopardove šare”. Tako imamo djelove grada gdje smo za ovih 10 godina nekoliko puta mijenjali DUP-ove, a imamo i one gdje se DUP-ovi nijesu promijenili i do 30 godina - upozorava Suhih.
    Zamjera mu i to što nije očuvao i održavao zelenilo, koje je zbog povećane gradnje znatno smanjeno. Suhih žali i za igralištima, prisjećajući se dana kada je njegova generacija imala privilegiju da se bavi sportom na zelenim površinama i besplatno, dok danas postoje “svakakve sale koje se zakupljuju”.
    Ipak, bilo kako bilo, velika je razlika u gradu koji se razvio i postao evropski, jer su građani dobili novu Podgoricu, čije promjene nije pratila sistematičnost i skladnost.
    Za zelenim površinama žali i nezavisni odbornik Ljubiša Nenezić, na kojima su usljed građevinskog buma građeni stambeno-poslovni prostori, koji su “građanima stvorili probleme, a profit donijeli povlašćenim i vlastima bliskim investitorima”.
    Ipak, smatra Nenezić, za deset godina izgrađen je veliki broj stambeno-poslovnih objekata, koji Podgorici “u estetskom smislu daju izgled modernog grada”.
    - Za deset godina, otkada je Mugoša gradonačelnik, desile su se značajne promjene nabolje, ali i nagore. Riješeni su saobraćajni problemi u gradu, izgrađeni mostovi, rekonstruisane ulice, a sve je to u značajnoj mjeri rasteretilo centar grada i omogućilo nesmetano i bolje odvijanje saobraćaja - kazao je Nenezić.
    No, za deset godina Nenezić ima i zamjerke, jer je zabilježena intenzivna divlja gradnja, zbog koje su “bespovrtano izgubljene neke od najatraktivnijih lokacija u gradu”.
    Ali, Nenezić Mugoši najviše zamjera to što je sujetan, a što se ispoljava “u svim oblicima djelovanja izvršne vlasti, neuvažavanju, kako saradnika tako i opozicije, od koje dolaze konstruktivne inicijative, a u cilju poboljšanja života u Podgorici”.

Bešović: Prevagnule negativne stvari

Naglašavajući da su u Mugošinoj vladavini u proteklih deset godina prevagnule samo negativne stvari, šef kluba odbornika Nove u gradskoj Skupštini Miodrag Bešović tvrdi kako su vrijeme za nama obilježili mnogi nemili događaji i rješenja, koje je aktuelni gradonačelnik sprovodio protivno zakonskim normama.
    - Od sprovođenja Zakona o lokalnoj samoupravi, nije bilo nekog značajnijeg iskoraka i protekli period može se nazvati vladavina Mugošine samouprave - smatra Bešović.
    Za vrijeme Mugošine vladavine, tvrdi Bešović, sklopljeni su i mnogi štetni ugovori, “poput onih sa kompanijama za rentiranje bilborda, a kasnije i prodaje zemljišta “Carinama”, kada je budžet oštešćen za 11 miliona eura”.
    - Činjenica da su u proteklom vremenu u lokalnoj upravi najlakše do posla dolazili prezimenjaci i rođaci gradonačelnika, dovoljno govori koliko mjesta na funkcijama i u administraciji grada pokrivaju ljudi sa prezimenom Mugoša - rekao je Bešović.
    On je podsjetio i na skandale aktuelnog gradonačelnika, poput zabrane Marijani Mugoši da sa psom vodićem dolazi na posao i fizičkog napada na novinare “Vijesti”.
    - Gradonačelnik je pokazao svoje pravo lice i činjenicu da nije dostojan te funkcije - zaključio je Bešović.

Vladavina počela u februaru

Mugošina decenijska vladavina Podgoricom počela je u februaru 2000. godine, kada je Vlada Crne Gore raspustila Skupštinu opštine Podgorice, uz obrazloženje da „nije sprovela njen zaključak o obavezi izvršavanja Zakonom propisanih funkcija o lokalnoj samoupravi”.
    Naime, u odbor povjerenika, koji je u narednih stotinu dana, do kad je trebalo da budu održani lokalni izbori, imenovani su tadašnji ministar zdravlja dr Miomir Mugoša, ministar pravde Dragan Šoć i potpredsjednik Vlade dr Dragiša Burzan, a zaduženi da obavljaju funkcije i donose odluke iz nadležnosti SO.
    Takva odluka Vlade bila je očekivana nakon parlamentarne krize u Opštini, izazvane istupanjem Liberalnog saveza iz koalicije. Oni su zajedno sa odbornicima SNP-a bojkotovali rad SO, zbog čega u dva pokušaja, nije usvojen budžet za 2000. godinu, što je uslov za normalno funkcionisanje organa lokalne uprave.

Inače, raspuštanjem opštinskog parlamenta prestao je mandat i tadašnjem gradonačelniku Mihailu Buriću, koji je prvi put za gradonačelnika Podgorice izabran nakon parlamentarnih izbora, u novembru 1996. godine i tu je funkciju obavljao do sedmog decembra 1997. Zbog podjela unutar DPS-a i Narodne stranke, na njegovo mjesto postavljen je tadašnji ministar poljoprivrede Radivoje Rašović.
    Za smjenu gradonačelnika Burića, tada su glasala 22 odbornika tadašnjeg DPS-a, “Momir Bulatović” i šest odbornika Narodne stranke “Božidar Bojović”.
    Nakon što je Skupština Crne Gore, konstatovala prestanak mandata odbornicima političke grupacije “Božidar Bojović”, smijenjen je Rašović i kompletno rukovodstvo, a 11. marta 1998. Burić je ponovo imenovan za predsjednika Opštine.
    Mugoša je zvanično postao predsjednik Opštine nakon izbora održanih u junu 2.000. godine.

T.Đ. - I.P

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jedna mala vijest, koja će ostati nezapažena, iako liči na cetinjski slučaj.. ali tako se rješavaju stvari van očiju medija, upadanjam u jame ili uopštenim prijavama..

Nikšićka policija je privela danas 11 osoba i podnijeće zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih, zbog osnovane sumnje da su počinila prekršaj Zakona o javnom redu i miru - ometanje ili omalovažavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.
    Uhapšeni su mještani sela Vraćenovići, koji su pokušali da spriječe primopredaju dužnosti direktora mjesne osnovne škole Jovan Gnjatović.
    Policija je privela i radnicu koja je odbila da predstavnicima Ministarstva nauke i prosvjete preda ključeve od škole, saopštila je Uprava policije.
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Philip Zimbardo tvorac je planetarno poznatog “Stanfordskog zatvorskog eksperimenta”. Prije gotovo četrdeset godina ovaj psiholog odabrao je dvadesetak studenata koji su prošli psihotestove i nasumce ih podijelio u dvije grupe, studente i zatvorenike. Njegova teza bila je da će se oni tijekom dva tjedna – koliko je trebao trajati eksperiment – poistovijetiti sa svojim ulogama. Šestog dana Zimbardo je morao prekinuti eksperiment kako bi zaustavio ekstremna, sadistička zlostavljanja “zatvorenika” od strane “čuvara”.

Pokus koji daje uznemirujuće implikacije o etici i ljudskoj prirodi – poput onih da nitko nije po sebi dobar ili zao, nego se ljudi ponašaju na jedan ili drugi način ovisno o situaciji – mnogi su kritizirali, uključujući i slavnog psihoanalitičara Ericha Fromma. Bilo kako bilo, projekt je zapisan kao jedan od najintrigantnijih u povijesti istraživanja čovjeka, o njemu je snimljeno više dokumentarnih filmova, a svoju inspiraciju je tu našlo više filmaša. Zimbardo je u središte javne pozornosti ponovo došao 2004. godine, kada je svjedočio kao svjedok obrane u procesu američkim vojnicima optuženim za ekstremna zlostavljanja iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu, pri čemu je ustvrdio da su ga prizori koji su šokirali svijet snažno podsjetili na njegov stanfordski eksperiment. Na tom suđenju Zimbardo se protivio američkoj administraciji, koja je slučaj nastojala prikazati kao posljedicu ekcesa nekoliko vojnika, tvrdeći da je za zločine odgovoran sustav u cjelini. U ovom intervjuu opsežno govori o slučaju Abu Ghraib, psihologiji koja stoji u pozadini tih zlostavljanja i seksualiziranoj atmosferi zatvora, američkim elitama koje su stvorile sustav koji je do tog doveo, zlim vođama uvjerenim u vlastite dobre namjere, američkom antiintelektualizmu, sustavu koji živi za i od rata… Zimbardo je predsjednik američkog udruženja psihologa, autor više desetaka djela i vrlo dinamičan intelektualac, te iako njegovi odgovori nisu uvijek najuvjerljiviji, prava je šteta da prilikom njegovog prošlotjednog posjeta Zagrebu nismo imali više vremena za razgovor. Nedavno je na hrvatskom objavljena njegova knjiga pod naslovom “Luciferov efekt: kako dobri ljudi postaju zli”.

* Zanimljiva je vaša uloga u procesu vojnicima koji su zlostavljali zatvorenike u Abu Ghraibu. Zauzimali ste se za blaže kazne, jer je, po vama, njihovom ponašanju uvelike pridonijela situacija u kojoj su bili. Zar na taj način ne postaje upitna sama ideja da je netko odgovoran za svoja djela?

Od početka sam tvrdio da je Chip Frederick kriv, odgovoran, i da treba biti kažnjen, no da bi presuda trebala biti blaža. Naime, njegovi zločini većim dijelom su uzrokovani situacijom, odnosno izvanrednim okolnostima u kojima se nalazio, i koje su bile jače od pojedinca. Ako netko tko ima smanjenu uračunljivost izvrši ubojstvo, dobija blažu kaznu, na primjer. Sve što mi znamo o Chipu Fredericku ide u prilog tezi da je prije Abu Ghraiba bio potpuno normalna osoba, čak uzorni vojnik koji nikad nije prekršio zakon. Odjednom, on čini brutalne zločine, ali to je napravilo svih devet osoba u toj noćnoj smjeni. Sam okvir situacije bio je takav da kvari ljude, kao i u stanfordskom eksperimentu, sudionici nisu bili svjesni situacije i kako se oni u njoj ponašaju. Važan element bila je i dosada – jedna od vojnikinja je rekla kako je to samo zabava, dio igre. Znači, oni su sebi redefinirali situaciju na takav način – smjena im traje 12 sati, i onda netko kaže “hajdemo ih prisiliti na natjecanje u masturbaciji”. Zatim, malo pomalo, dolaze sve ekstremnije i ekstremnije ideje, a sudionici nisu svjesni da čine zlo. To funkcionira dok se tako svi ponašaju, odnosno, dok netko ne prekine situaciju i kaže “mi smo trebali tim ljudima donijeti mir, a ne mučenje”. To je napravio vojni policajac Joe Darby, koji se zgrozio nad fotografijama, pokazao ih časnicima i “pustio” u vanjski svijet, iako je time uvalio i sebe i svoje prijatelje u velike nevolje. To nije lako, morao se suprotstaviti čitavom svom okruženju. No on nije bio dio te situacije – da jest, sumnjam da bi tako postupio.

* No, postoje brojna svjedočanstva iz, na primjer, nacističkih logora – kako nisu svi čuvari zlostavljali zatvorenike, uvijek je postojao priličan broj i čuvara i zatvorenika koji su sačuvali ljudskost?

To jest točno, ali nije uobičajeno. Uvijek postoji manjina koja nikada ne potpadne pod utjecaj. U robovlasničkom sustavu uvijek postoje robovi koji se bune, i u stanfordskom eksperimentu postojali su “dobri” čuvari koji nikada nisu zlostavljali zatvorenike. To nas sili da se pitamo tko su ti ljudi, i na koji način su oni drugačiji? Istina je da nemamo pojma, jer nitko nije proučavao te pojedince. Postoje intervjui s kršćanima koji su tijekom Drugog svjetskog rata spašavali Židove, riskirajući i svoje živote i živote svoje djece. Morali su donijeti vrlo teške odluke, makar su svi tvrdili da to nije bilo nikakvo posebno djelo. Mislim da bi bilo moguće napraviti određene simulacije i gledati – i skeniranjem – kako se u takvim situacijama ponaša mozak.

* Dakle, odgovorni su oni koji su stvorili tu situaciju – američke državne službe? Vaše shvaćanje situacija ima dalekosežne implikacije, pogotovo u društvu toliko individualističkom kao što je američko, u kojem je uobičajeno smatrati kako su siromašni sami krivi za svoje stanje?

Potpuno ste u pravu. Što se Abu Ghraiba tiče, sve je jasno, dogodile su se grozote, a vojnici su se time još i ponosili te fotografirali. Osim toga, ovo je prvi put u povijesti da vidimo kako žene rade takve stvari. Recimo, u američkom masakru u My Laiju bilo je groznih stvari, stotine silovanih i skalpiranih žena, no nije bilo fotografiranja samih ubijanja. Što se, po meni, dogodilo? Dva mjeseca nakon invazije Amerika je smatrala da je rat gotov, George Bush se fotografirao na nosaču aviona s natpisom “Misija ispunjena”. U tom trenutku kreće pobuna, eksplozije, stalna ubijanja Amerikanaca, koji nisu imali pojma da će se to dogoditi. Kao odgovor, počeli su masovno uhićivati. Kada je Frederick u rujnu 2003. došao u Abu Ghraib, tamo je bilo 200 zatvorenika. Kroz dva mjeseca bilo ih je tisuću, dječaci, muškarci, svi. Sva zlostavljanja dogodila su se u jednom određenom dijelu zatvora. Bit je da su tri različita tima – vojni obavještajci, CIA i jedna privatna služba – provodila ispitivanja, no nitko nije mogao dobiti nikakve informacije, što je iritiralo Busha, Cheneya i Rumsfelda. Naredili su da se informacije moraju izvući po svaku cijenu, i onda su se obratili za pomoć vojnoj policiji, rekli im da “pripreme zatvorenike za ispitivanje”, i to “skinutih rukavica”. Dakle, dali su čuvarima slobodne ruke da rade što žele, te da ih u tome nitko neće nadzirati. To je bio prvi takav slučaj u povijesti, zadatak vojne policije je štititi zatvorenike. I tako tijekom tri mjeseca niti jedan viši časnik nije posjetio taj sektor zatvora. No problem je bio što nitko nije očekivao da će se čuvari fotografirati, i nije se očekivala ta snažna seksualna komponenta.

* No koliko predsjednik SAD-a zaista utječe na stvari, je li on figura dok moć leži negdje drugdje?

To je točno, u Americi moć posjeduje vojno-industrijski sistem religiozno-desničarskih, ograničenih i konzervativnih nazora, koji preferira izolacionizam i unilateralnu američku politiku, protiv su jednog svijeta i UN-a. Obamin najveći problem je što je on u poziciji da bude najuspješniji predsjednik u povijesti, a istovremeno je u nemogućoj poziciji. Nitko nije imao toliko problema – ekonomsku krizu, rat u Afganistanu, rat u Iraku… On to pokušava riješiti, no – recimo – iz vojnog gledišta, rat je dobar. Ako idete u rat, daju vam više novca i novu opremu, veću vojsku, promaknuća, medalje… Ako ste vi vojska, zapravo uvijek želite i živite za rat. Mir je problem, jer ako imate dugotrajan mir, što će vam vojska? Osim toga, tu je ogroman broj tvrtki koje izrađuju oružje, opremu, hranu, odjeću, i zarađuju gomile i gomile novca.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

* Dugo vremena proučavali ste zatvore, jedan i “stvorili”. Iz vaših istraživanja proizlazi da nema jasnih granica između dobrih i zlih ljudi, te da situacije uvelike popravljaju ili kvare ljude. Odavno je poznato da ljudi iz zatvora često izlaze gori nego što su u njih ušli. Što nije u redu s našim konceptom te institucije?

Zatvori su društveni eksperimenti u koje se po kazni šalju ljudi koji krše pravila nekog društva. Kao i mentalno bolesne, izdvaja ih se iz zajednice. U pozadini toga stoji ideja da će razmisliti što su napravili i shvatiti svoje greška, porota nikad ne ustvrdi “šaljemo vas u zatvor zato da vas tamo zlostavljaju”. Ideja je da ćete tamo naučiti vještine nužne za preživljavanje, kako se ne biste morali opet baviti kriminalom. U pet godina mnogo se toga može naučiti. U realnosti, niti jedan američki zatvor nema program rehabilitacije. Jedan od razloga je pritisak sindikata, koji ne žele da bivši zatvorenici otimaju poslove njihovim članovima. Tako zatvorenici zapravo gube vrijeme, u takvom okruženju rastu samo bande i nasilje. Kroz tri godine po izlasku, ogroman broj bivših zatvorenika ponovo završi iza brave, jer su opet dilali drogu ili se bavili prostitucijom.
    Nužni su ozbiljni programi, na primjer, da se ljude koji su počinili nenasilne zločine ne šalje u zatvor, nego u komune u kojima imao posao i kuće, prolaze rehabilitaciju… Jedno takvo mjesto postoji u San Franciscu, i tamo odlaze sitni kriminalci, svodnici i prostitutke. Sucu se garantira za njih, a državu ništa ne koštaju jer imaju posao. Jednom kada iziđu, jako se rijetko vraćaju kriminalu. Čak i ljudima koji idu u “pravi” zatvor treba terapija, a kada se vrate na slobodu trebaju proći komune kao međufazu, u kojima bi ih se pripremalo na vanjski svijet, recimo od strane bivših zatvorenika koji su to već prošli. Ako ste u zatvoru bili sedam godina, izmijenio se čitav svijet. Ali, takvi programi prilagodbe ne postoje, zato jer svi tvrde kako je to skupo i ne isplati se.

Sada vojska želi više ljudi za Afganistan. Ako Obama kaže ne, vojska i republikanci će ga razapeti, reći da je kukavica koji je prodao Ameriku. Ako kaže da, isto će reći liberali i demokrati, optužiti će ga da je lagao. Bitno je da kroz godinu dana neće biti više nikog u Afganistanu – Talijani se povlače, Poljaci i Britanci su još uvijek tamo, no masno ih plaćamo. Zapeli smo kao svojevremeno Rusi – kako pobijediti gerilce? Osim toga, sada talibane podupiru Pakistanci, a njih ne možemo bombardirati jer su nam saveznici. U isto vrijeme, nezaposlenost raste, ljudi ne plaćaju poreze jer nemaju novca, a niz saveznih država i gradova je bankrotirao, mase se više ne mogu obrazovati jer fakulteti redom naplaćuju obrazovanje… Četrdeset milijuna ljudi nema zdravstveno osiguranje. Ako se razbolite i nemate novca, umirete. I sada Obamu ruše zdravstvene-osiguravateljske i farmaceutske tvrtke, više klase i republikanci, koji ne žele plaćati za nezaposlene, pa je opet pola države protiv Obame. Još jedan razlog je što se oni boje da će postati prejak ako mu prođe reforma te bi mogao glatko dobiti još jedan mandat. Zbog njegovih stavova o pobačaju je cijela religiozna desnica protiv njega, uključujući i katolike. Kritična točka vrlo je blizu, u sljedećih šest mjeseci možda. Obama jest bitan, no on je samo dio sistema.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Peter Hallward: Zašto Haićani “Američki plan” zovu “Planom smrti”

Zemljotres na Haitiju je izazvao, i još uvek nastavlja da izaziva, tako užasno razaranje i gubitke života zbog toga što je ta zemlja u toliko siromašna. Tri su glavna razloga tog siromaštva.

Kao prvo, Haiti su jedino mesto na svetu na kom su robovlasnički sistem zbacili sami robovi. To je, međutim, podrazumevalo rat koji je trajao 12 godina, tokom kog je trećina stanovništva ubijena, uništen praktično svaki grad i opustošene sve plantaže.

Drugi razlog siromaštva Haitija je to što su Haićani platili cenu otpora „primitivnoj akumulaciji“.

Širom Evrope i u većini ostatka sveta, ruralni i urbani proleterijat je stvoren teranjem seljaka sa njihove zemlje.

To se na Haitiju nije desilo sve do 1970-tih, kada su agresivne neoliberalne mere (koje su lokalne paramilitarne snage podržavale) primorale veliki broj sitnih farmera da se povuku.
    Carine koje su Haićanskoj poljoprivredi omogućavale da se takmiči sa uvoznim dobrima ukinute su, javna potrošnja se znatno smanjila, a javna dobra praktično rasprodata.
    Haićani ovo zovu „Američkim planom“ – ili „Planom smrti“.

Plan je osmišljen tako da odgovori ljude od zemljoradničke proizvodnje za sopstvene potrebe i privoli ih „profitabilnijim“ granama privrede, poput lake manufakture i proizvodnje odeće.
    Farmeri lišeni imovine počeli su masovno da se sele u sirotinjske i sve pretrpanije getoe, poput Site Solej (Grad Sunca), koji se nalazi odmah uz fabričku zonu.

Nezaposlenost je osigurala najniži nivo plata na severnoj hemisferi, negde oko dva dolara dnevno (što je četvrtina nadnice u susednoj Dominikanskoj Republici).

Vojska i paravojna formacija „Makuta“ su, za to vreme, preduzele sve potrebne korake da svaki pokušaj organizavanja u sindikate ili pokrete otpora unapred učine beznadežnim. Ipak, tokom 1980-tih vojska je počela da gubi.

Narodni bunt je postao isuviše snažan da bi vojska mogla da ga kontroliše. Haićani su 1990. izabrali predsednika Žan-Bertrana Aristida, koji se suprotstavljao vojsci i Američkom planu.

Usporenje koje je ovaj otpor izazvao je treći razlog zašto Haiti ostaje siromašan – sada i siromašniji nego pre 20 godina.

Od 1990, haićanska elita i njene međuarodne pristalice vode bespoštednu kampaju da bi slomile ovaj narodni pokret i diskreditovale njegove vođe.

Ova borba između naroda s jedne i elite i vojske s druge strane određivala je politički život Haitija poslednjih 20 godina – i to je borba koja se i dalje vodi.

Još od 1990, mala vladajuća klasa Haitija tragala je za najboljim načinom da primora haićanski narod da prihvati neoliberalni plan „razvoja“, i da dođe do novih vojnih sredstava kojima će štititi „stabilnost“ statusa kvo.

Isprva je delovalo kao da bi narodni pokret mogao da prevagne u ovoj borbi. Kasnih osamdesetih pokret je doživeo brz porast. Inspiraciju je crpeo iz teologije oslobođenja i anti-imperijalističke tradicije Latinske Amerike.

Aristid i oni oko njega, osim što su se zalagali za socijalnu pravdu, otvoreno su govorili o klasi i nejednakoj raspodeli dobara. Pričali su i o potrebi za narodnom samoodbranom od vojske i Makuta. Elita je počela da paniči.

Prvi put kada je Aristid izabran, sa 67 odsto glasova, vojska je problem narodne pretnje rešila na ustaljen način – nasilnim pučom. Kada je vojska povratila direktnu kontrolu, u periodu od 1991. do 1994, na hiljade ljudi je pobijeno.

Aristid je bio primoran da ostane u egzilu u SAD, sve dok ga neumorno nasilje nije nateralo da prihvati neke od neoliberalnih mera kojima se tokom svoje predizborne kampanje protivio.

SAD i njeni lokalni haićanski štićenici prislonili su pištolj Aristidu na čelo i rekli mu da ima izbor – ovo će se ili nastaviti do potpunog desetkovanja narodnog pokreta, ili ćeš pristati na kompromisne varijante mera koje hoćemo da usvojite.

Aristid je dugo odolevao pre konačne odluke da mu nikakva realna alternativa više nije preostala. Kada se konačno uverio u to da Aristid više ne predstavlja pretnju, Bil Klinton je septembra 1994. poslao američke trupe na „humanitarnu“ misiju „uspostavljanja demokratije“ na Haitiju.

Američke trupe su, zapravo, na Haitiju ostale šest godina, u pokušaju da zemlju pretvore u poslušni američki protektorat.

Aristid je, međutim, uspeo da obavi dve bitne stvari. Jednom kad se vratio na Haiti, iskoristio je američku vojsku kao izgovor za raspuštanje vojske Haitija. Na taj način je eliminisao tradicionalni bastion vladajuće klase. Ovo je bio veliki korak unapred.

Za to vreme je pomogao stvaranje disciplinovane političke organizacije koja bi mogla da osvoji i zadrži političku vlast i koja će postati poznata pod nazivom Fanmi Lavalas.

Ona nastaje iz olupine uništenog narodnog pokreta iz perioda represije tokom prvog puča i, imajući u vidu ekstremni nivo siromaštva na Haitiju, oportunisti je momentalno opsedaju.
    To nije bila savršena organizacija, ali je bila itekako najprogresivniji eksperiment u parlamentarnoj demokratiji tokom cele istorije Haitija.

Aristid 2000. godine osvaja predsedničke, a Fanmi Lavalas velikom većinom zakonodavne izbore – sa 90 odsto mesta u parlamentu. Bilans stanja – na čelu države je narodni vođa, vojska ne postoji i stvaraju se uslovi za stvarnu društvenu promenu.

Kako biste mogli i da pretpostavite, u tom trenutku vladajuća klasa pokreće kampanju sa ciljem diskreditovanja Aristida i rušenja njegove Vlade.

Pokušali su da ospore izbore iz 2000, koji su bili najkredibilniji zakonodavni izbori u istoriji Haitija. Pokušali su da Vladu dovedu do bankrota, obustavom celokupne međunarodne pomoći.

SAD su čak blokirale zajmove Intra-američke banke za razvoj koji su već bili ugovoreni.

Sve to je rezultiralo prepolovljenim budžetom i sunovratom bruto domaćeg proizvoda. Ekonomija je bila u potpunosti zakovana udarcima sa svih strana i to je osnovni razlog zbog kog Vlada ostaje toliko slaba.

Još od 1990-tih bilo je nemoguće izvršiti ikakvu smislenu investiciju u Vladine institucije koja bi omogućila regulisanje ekonomije – ili intervenisanje u slučaju prirodnih nepogoda.
    Većina pomoći koja nekako i dospe do Haitija u velikoj meri odlazi nevladinim organizacijama – koje imaju sopstvene planove i programe. Njih ne interesuje izgradnja jake haićanske države i veliki broj njih se bavi reakcionarnim religijskim programima.

Kasnih sedamdesetih dolazi do procvata evangelističkih crkava koje izniču gotovo niotkuda, mahom kako bi uspostavile protivtežu teologiji oslobođenja.

Upravo one u velikoj meri finansiraju NVO sektor. Neke od njih se i bave korisnim stvarima, ali na veoma niskom nivou i bez ikakve koordinacije.

Mnogo Haićana sa punim pravom smatra da su ove nevladine organizacije obični paraziti. Tamo su već dovoljno dug o da više ne mogu da opravdaju činjenicu da do sada nisu izvršile ikakav primetan uticaj na nivo siromaštva ili razvoja zemlje. One se hrane problemima u kojima se Haiti nalaze.

Haitiju su neophodne ogromne investicije na nacionalnom nivou i upošljavanje sopstvenih ljudi i resursa.

Pritisak koji je 2000. usmeren protiv Aristida ubrzo se razvio u kampanju destabilizacije sa otvorenom međunarodnom podrškom. Paramilitarne snage su se priključile i digle pobunu.
    SAD su 28. februara 2004. kidnapovale Aristida u sred noći i prebacile ga u egzil.

Tako su uspele da sruše jednu od najpopularnijih vlada Latinske Amerike, na način koji ne samo da se nije susreo sa širokom kritikom javnosti, već nije ni bio prepoznat kao puč.
    Demokratska vlada zamenjena je američkom marionetom, Žerarom Latortuom. Američke trupe preko noći bivaju zamenjene „stabilizacionim“ snagama Ujedinjenih nacija. Glavna uloga UN-a bila je da primiri narod – i natera ih da prihvate puč.

To je značilo i rat niskog intenziteta protiv Aristidovih simpatizera, posebno onih u siromašnim naseljima.

Narodni pokret je kriminalizovan – Aristidove pristalice se prikazuju kao kriminalci i članovi bandi, ljudi koji predstavljaju pretnju imovini, redu i zakonu. Politika nestaje sa horizonta.
    Mediji stalno izveštavaju kako su Haiti nasilno mesto, što uopšte nije istina. Stopa kriminaliteta je, zapravo, izuzetno niska.

Vlasti Haitija tvrde da je zemlja na ivici gotovo permanentne „bezbedonosne“ krize, čime pravdaju svoje odluke o odlaganju izbora – govoreći da bi to bio preveliki sigurnosni rizik.
    Njihove tvrdnje da je za uspostavljanje „demokratije“ prvo neophodna sigurnost pravdaju okupaciju UN trupa i mešanje SAD-a.

Naravno, jasno je da u gradu siromašnom poput Port-o-Prinsa postoje bande i UN su neke od njih uspešno i rasturile. UN se međutim do sada nisu pozabavile uzrocima nastanka takvih bandi.

Postoje i zločini u koje su same UN umešane, uključujući i veliki broj slučajeva silovanja. Kako bi „umirile“ neka naselja, UN su posezale za veoma agresivnim metodama.
    2005. i 2006. godine, trupe UN-a ušle su u Site Solej, politizovano naselje u kom Lavalas uživa jaku podršku.
    .........................

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Stotine vojnika otvorile su vatru na gusto zbijeno naselje u kom su kuće sagrađene od lima i kartona. Meci su leteli sve dok ne bi udarili u nešto. U oba slučaja ubili su između 20 i 25 ljudi.

UN, takođe, predsedava procesom organizovanja izbora koji je onemogućio učešće Lavalasa na zakonodavnim izborima, prvobitno planiranim za februar. Ovo od demokratskog procesa pravi parodiju.
    UN na Haitiju imaju 9,000 vojnika i policajaca, između 1,000 i 1,500 civilnih savetnika i budžet od 600 miliona dolara godišnje, od čega se veliki deo troši na vojne aktivnosti.
    Oni većinu svog vremena provode patrolirajući gradom u oklopnim vozilima kao da su na „neprijateljskoj teritoriji“.

Nisu gotovo ništa učinili da bi poboljšali osnovnu infrastrukturu, obezbedili tekuću vodu, investirali u bolnice, niti išta vezano za sanitarije ili uklanjanje smeća.

Nakon zemljotresa bavili su se stražarenjem ispred svog glavnog štaba i praktično su sedeli na rukama. Činjenica da nisu uspeli da razviju ni bazični vodovod sada će imati katastrofalne posledice.

Naravno, neposredno nakon katastrofe poput ove, bilo kojoj zemlji bila bi potrebna sva pomoć koju može da dobije. Od SAD se očekivalo da će ponuditi svoje logističke resurse koji su bez premca. Pomoć je, zapravo, ubrzo počela da poprima oblik vojne invazije.

Kada su SAD preuzele kontrolu nad aerodromom, uzastopno su preusmeravale humanitarne letove u korist vonjih. Ideja je bila prvo prikupiti sopstvene vojnike na jedno mesto, pa tek onda preći na operacije traganja i spasavanja i distribuciju vode, hrane i lekova.

Dok je neopisiv broj ljudi umirao zarobljen u ruševinama, SAD su gradile kontigent od 10,000 vojnika.

Nema sumnje da je američkoj vojsci, nakon katastrofalnih ratova u Iraku i Avganistanu, dobro došlo da ovu priliku iskoristi za promenu sopstvenog imidža, trudeći se da se predstavi kao dobrotvor.

Ogromno vojno prisustvo SAD-a imaće veliki uticaj na proces obnove Haitija. Naomi Klajn je verovatno u pravu kada kaže da bi Haićani trebalo da se paze „krvožednih kapitalista“ koji su eksploatisali nesreće i u drugim delovima sveta.

Pretpostavljam da će se privatizacija ubrzati i da će biti mnogo natezanja oko vlasništva nad zemljištem. Već je došlo do još većeg insistiranja na „bezbednosti“ i „stabilnosti“, tako da pretpostavljam da ćemo uskoro svedočiti još većim priticima da se ponovo uspostavi vojska Haitija.

Novinari sa najvećim profesionalnim kredibilitetom ističu izuzetan nivo smirenosti i solidarnosti u sred ove katastrofe, dok UN i SAD ističu opasnosti od pljačke i nemira i govore o potrebi da se izbegne još jedana „Somalija“.

Ovo je veoma brzo počelo da liči na proročanstvo koje samo sebe ispunjava. Što situacija bude postajala očajnija, to je verovatnije će se cela priča oko obnove prikazati u svom pravom svetlu, kao vojna operacija predvođena zvaničnicima UN-a i američkim komandantima – umesto haićanskim narodom.

Pretpostavljam da će tokom procesa obnove doći do porasta pritiska za sve većim međunarodnim nadzorom, kao i do konsolidovanja vlasti oko industrijskih zona.

Glavno zaduženje bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, od kada je imenovan za izaslanika UN, bilo je da ističe potrebu za daljim investicijama u industriju odeće – što u suštini znači otvaranje novih fabrika u kojima će Haićani kao i do sada za bednu platu raditi u katastrofalnim uslovima.

Pravi prioritet trebalo bi da bude omogućavanje smislenog samoopredelenja Haitija, što je pre moguće.

Prioritet bi trebalo da bude ponovno mobilisanje narodnog pokreta i ograničavanje, umesto produbljivanja, trenutne zavisnosti Haitija od zemalja poput SAD-a i Francuske.
    Nažalost, mislim da će proces obnove ipak više ličiti na ono što se dogodilo u Iraku.

Nacionalni državni budžet Haitija je veoma mali. Pre nekoliko godina je iznosio oko 300 miliona dolara, a prošle godine strana pomoć ga je podigla na nivo od oko 900 miliona dolara. Ako je moguće prikupiti nekoliko milijardi dolara pomoći, to bi za Haiti bila ogromna svota.

Ali da li će taj novac biti potrošen u cilju osnaživanja haićanskog naroda, ili će otići u džepove porodica i korporacija koje u savezu sa svojim finansijskim pomagačima iz SAD-a i drugih zemalja vladaju Haitijem?

Mislim da je upravo to ono što će se dogoditi – osim ukoliko ne bude sprečeno nekom vrstom popularne političke mobilizacije.

Dva dana nakon zemljotresa, MMF je dao sve od sebe da Haiti gurne u još veće dužničko ropstvo. Pomoć MMF-a Haitima došla je u obliku zajma – a ne donacije – od 62 miliona funti.

Ovo se samo nadodaje na 101 milion funti, koliko Haiti već duguju MMF-u.

MMF zauzvrat zahteva da vlada poveća cenu struje, zamrzne plate i suzdržava inflaciju.

Kriza je iskorišćena za sprovođenje neoliberalnih „reformi“ u zemlji koja je već na kolenima.

Ukupni dug Haitija iznosi 546 miliona funti. Samo 2003. godine, Haiti su potrošili 35 miliona funti na ime servisiranja pozajmljenih 24 miliona – plaćajući više nego što su primili.

Pisac nije neki teoretičar zavjere,komunista,nacista već ugledni profesor političke filosofije

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Predsjednik Vlade Milo Đukanović zbog čijih lažnih obećanja su rudari nikšićkih Boksita po drugi put ušli u jame, uporno izbjegava da preuzme odgovornost i politikanskim saopštenjima preko Vladinog biroa za odnose sa javnošću, pokazuje da su prava građana Crne Gore manje važna od interesa privilegovanih investitora, tvrdi Vanja Ćalović, izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

“Gospodin Đukanović je, zaklanjajući se iza Vladinog biroa, saopštio da poštovanje prava radnika na zaradu i obaveza iz ugovora o privatizaciji zavisi od poslovanja kompanija, čime je potvrdio da država nije spremna da obezbijedi poštovanje zakona i vladavinu prava. Obrazloženje da se zakoni ne moraju poštovati u periodu finansijske krize je apsurdno, jer nema zakona koji propisuje da se njegove odredbe suspenduju kada kompanije ne posluju rentabilno. Takvim konstatacijama, premijer Đukanović je pogazio i Ustav koji obavezuje izvršnu vlast da zakone primjenjuje prema svima i potvrdio da u Crnoj Gori postoje privilegovani investitori”, tvrdi Ćalović.

Ona klaže da je premijer pokazao da ga ne zanima sudbina rudara koji već danima ugrožavaju sopstvene živote da bi skrenuli pažnju države na flagrantno kršenje zakona i ugovora o privatizaciji.

“Radnici Boksita traže samo da Vlada obezbijedi poštovanje zakona i ugovora o privatizaciji, o čemu svjedoči i činjenica da je nakon višednevnih pozivanja na proceduralno-administrativne prepreke, Ministarstvo rada i socijalnog staranja demantovalo samo sebe i prihvatilo smjenu bivšeg predsjednika sindikata Boksita. To predstavlja jasan dokaz da je prihvatanje zahtjeva rudara samo pitanje spremnosti i političke volje da se obezbijedi vladavina prava. Na kraju, podsjećamo premijera da odlaganje rešavanja zahtjeva rudara može imati tragične poljedice i pozivamo ga da smogne hrabrosti i prestane da se skriva iza nesposobnih ministara i lažnih obećanja”, zaključila je Ćalović.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Predsednik EU Herman Van Rompuj naišao je danas na neprijatan doček prilikom prvog pojavljivanja pred Evropskim parlamentom, kada ga je britanski evroskeptik Najdžel Faradž nazvao beznačajnom osobom bez harizme.

“Ne želim da budem prost, ali vi imate harizmu snuždenog dronjavca i izgled nižerazrednog bankarskog službenika”, rekao je Faradž, poslanik britanske Stranke za nezavisnost.

Ostali poslanici burno su negodovali, ali je Faradž nastavio.

“Ko ste vi? Nikad nisam čuo za vas, niko u Evropi nije čuo za vas”, rekao je britanski poslanik u Evropskom parlamentu.

On je dodao da ima utisak da je Van Rompuj “kompetentan, sposoban i opasan” i da ne sumnja u njegovu nameru da bude “tihi ubica evropske demokratije i evropskih nacionalnih država” .

Faradž je dodao da je, od kada je Van Rompuj stupio na dužnost u decembru, Grčka “postala protektorat” zbog nametnutih finansijskih kontrola.

“Čini se da vi osećate gnušanje prema konceptu postojanja nacionalnih država. Možda je to zato što dolazite iz Belgije, koja i sama nije baš neka država”, rekao je britanski poslanik.

Lider socijalista u Evropskom parlamentu Martin Šulc nazvao je ovakav nastup “neprihvatljivim” i zatražio Faradžovu ostavku.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek saglasan je da je ovakav napad na ličnost neprimjeren.

Fino mu odma u brk skreše,nesposoban si i gotovo .Svaka čast,odgledah par snimaka i može se reć nema dlake na jeziku.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Odlicno.Nasao se Britanac da prica o nacionalnim drzavama i njihovim pravima,bas me interesuje hoce li isto pricat ako Skotska raspise referendum.

Page 226 of 321 FirstFirst ... 126176216222223224225226227228229230236276 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)