Page 225 of 321 FirstFirst ... 125175215221222223224225226227228229235275 ... LastLast
Results 5,601 to 5,625 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    2,333
    Thanks Thanks Received 
    5,877
    Thanked in
    2,048 Posts

Quote Originally Posted by Global Warming View Post
    a sanjali ste nezavisnost. srbija vam bila kriva.

a uskoro cete biti podstanari u rodjenim kucama.

vasa vlast koja vam je donela "nezavisnost" vas je ucinila zavisnim za vijeki vijekova rasprodajom kompletih resursa koju svaku drzavu cine nezavisnom.

sta ti je zivot - prava grcka tragedija.
    A u Srbiji je nešto drugo jel?
    Sve ti je to na isti kalup.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Poshto Djukanovicu i DPS-u bash i nije do reshavanja problema u CG(shtrajkovi,kriminal itd),pa koriste oprobanu taktiku-izjavi da Srbija izaziva sve probleme u CG putem zakulisnih radnji,a u cilju ostvarenja velikosrpskog sna,onda naravno proglasi da je nezavisnost ugrozena,iz chega slijedi logican zakljucak da Djukanovic na vlasti mora ostati,jer se brani drzhava.

Sva sreca shto sve manje ljudi u to vjeruje.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,003
    Thanked in
    4,015 Posts

Sve manje ljudi... A rezlutati nekog istraživanja koje su objavili juče kažu da vlada ima povjerenje 70% ljudi a Milo je i dalje ličnost kojoj se najviše vjeruje. Pored sveg pesimizma, nekako mi je teško da povjerujem u takve procente.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Šaptačka diplomatska diverzija 19. februar 2010. Zvanična Srbija iza scene lobira kod Evropske komisije da unutar budućeg Mišljenja EK o zahtjevu Crne Gore za članstvo u EU bude umetnut i stav da Podgorica nije dovoljno kooperativna u borbi protiv organizovanog kriminala, saznaje Portal Analitika.
    Međunarodni diplomatski izvori Portala Analitika tvrde da vlasti u Beogradu promovišu tezu kod evropskih institucija i zvaničnika da Crna Gora u ''slučaju Šarić'' nije dovoljno sarađivala sa Beogradom; da je svojim (ne)činjenjem indirektno zaštitila optužene za švrec kokaina iz Južne Amerike u akciji ''Balkanski ratnik''.
    Strani analitičari procjenjuju da se iza pritužbi zvaničnog Beograda krije namjera srpskih vlasti da sebe predstave kao regionalnog lidera u borbi protiv organizovanog kriminala. Istovremeno, priprema se i rezervno rješenje - da se u slučaju neuspjeha u operaciji hvatanja Šarića i drugih osumnjičenih odgovornost lakonski prebaci na Crnu Goru.
    Tadić vs Đukanović: Višenedjeljno prepucavanje na relaciji Beograd - Podgorica o tome ko je zatajio u ''slučaju Šarić’ dostiglo je kulminaciju izjavom srpskog predsjednika Borisa Tadića agenciji Tanjug.
    Srpski predsjednik je tom prilikom kazao da se „neke zemlje regiona ne bore dovoljno protiv kriminala i da će o tome obavijestiti EU”. Iako nije jednom riječju pomenuo postojbinu, bila je jasna Tadićeva aluzija na Crnu Goru. O tome svjedoči i tajming. Izjava srpskog predsjednika uslijedila je samo dan nakon što je crnogorsko tužilaštvo - pošto ni nakon 48 sati nije dobilo spise predmeta iz Beograda - na slobodu pustilo Sokovića i Šekularca, crnogorske državljanine osumnjičene za šverc narkotika.

Istini za volju, ni zvanična Podgorica nije čekala da bi uzvratila. Učinio je to, sasvim očekivano, lično crnogorski premijer. „Sve poruke i pozivi za saradnju koji dolaze iz regiona su dobrodošli, ali ako neko misli da se i dalje može denuncirati Crna Gora na međunarodnim adresama - kao što je rađeno uoči referenduma – onda griješi. Crna Gora je ostvarila veoma solidan rejting u očima ključnih međunarodnih partnera, rekao je premijer Đukanović.

Pogled u sopstveno dvorište: Izvori Portala Analitika potvrđuju da postoje aktivnosti srpske diplomatije koje državnu administraciju u Crnoj Gori, naročito u pogledu aktuelne akcije „Balkanski ratnik”, prikazuju kao indirektnog pokrovitelja brojnih sumnjivih poslova na Balkanu.
    Upućeni tvrde da nije riječ o otvorenoj anticrnogorskoj kampanji poput one koju je pred referendum sprovodio Vojislav Koštunica noseći u zavežljaju diskete sa spiskom crnogorskih državljana u Brisel. Danas Jeremićeva služba to radi suptilnije. „Uglavnom se izražava zabrinutost što jedan dio regiona Balkana, upravo Crna Gora, nema političke volje da se obračuna sa kriminalom. Za takve priče mnogi su unutar EU veoma zainteresovani da čuju i Podgorica bi morala da obrati pažnju ”, kaže strani diplomatski izvor zaportal Analitika.

Kabinetska tužakanja: Da postoje primjedbe Srbije na račun Crne Gore u tijelima EU potvrđuje i politički analitičar iz Beograda, Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. U razgovoru za Portal Analitika Janjić ističe da ta zakulisna tužakanja po tijelima i komitetima Evropske komisije nijesu dobra i da neće uticati na poboljšanje odnosa dvije države.
    - Mislim da je vrijeme je da Beograd konačno prestane sa takvim ponašanjem. Državni organi Srbije bi trebalo da vide kako je moguće da kriminalna grupa Darka Šarića - u državi koja ima budžet od 6 milijardi eura - ''opere'' godišnje više od milijardu eura, rekao je Janjić za Portal Analitika, napominjući da pitanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala neće biti riješeno međusobnim optuživanjima.

Operacija spinovanja: Janjić smatra da Evropljani neće željeti da presuđuju u srpsko-crnogorskom sporenju. „Sama Evropska komisija će reći - riješite sami to pitanje. Od srpske politike 'važno je da komšiji crkne krava' važnije je da Srbija uđe u EU, ocjenjuje Janjić.
    Direktor Foruma za etničke odnose ukazuje da je ''slučaj Šarić'' klasičan primjer ''spinovanja javnosti'' za unutrašnje političke potrebe u Srbiji i da, na žalost, posljednja ponašanja srpskih zvaničnika pokazala da oni misle da razdruživanje Srbije i Crne Gore još nije završeno.

„Način na koji govore o Crnoj Gori, pokazuje da državni vrh Srbije misli da u Crnoj Gori vlada ‘kriminalni režim' i da je, upravo sa tog stanovišta, problematična i državnost Crne Gore. U tom pravcu su dobrim delom usmerene izjave pojedinih državnih sekretara i ministara. Te izjave su usmjerene na atmosferu diskreditacije državnosti Crne Gore, a ne na konkretnu akciju da se uhapse Šarići”, kaže Janjić, napominjući da, umjesto prepucavanja, Beograd i Podgorica treba da ubrzaju potpisivanje svih sporazuma, uključujući onaj o državljanstvu i ekstradiciji svojih građana.

Interes Evropljana: Ogromna medijska pažnja prašina koja se podigla privukla je pažnju evropskih institucija. Kako saznaje Portal Analitika ''slučaj Šarić'' mogao bi – makar na marginama – biti dio razgovora 8. marta kada u Podgorici dolazi druga po redu ekspertska misija Evropske komisije iz oblasti pravosuđa, u okviru priprema Mišljenja o zahtjevu Crne Gore za članstvo u EU.

Očekuje se da bi crnogorske institucije u prvom redu pravosuđe, tužilaštvo i policija mogle dati svoje viđenje o borbi Crne Gore protiv organizovanog kriminala i korupcije, pogotovo kroz prizmu ''slučaja Šarić''. Portal Analitika saznaje da ekspertska misija Evropske komisije za oblast ljudskih prava koja trenutno boravi u posjeti Crnoj Gori nije postavljala pitanja o ''slučaju Šarić''.

To, međutim, ne znači da ne treba imati spremne precizne i tačne odgovore jer je veliki ulog u igri. Izvještaji i preporuke evropskih eksperata biće jedan od ključnih parametara za pripremu Mišljenja EK o spremnosti Crne Gore za sljedeću važnu fazu integracionog procesa - dobijanje startusa kandidata za članstvo u EU.

Nenad Zečević

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako neko prati ovog Janjića, sjetiće se da se javlja samo kao advokat Crne Gore ili Kosova u odnosima sa Srbijom.
    Nekada oko crkve, nekad oko jezika, nekada oko ekonomije, a evo sad je i expert za međunarodni kriminal.

Bravo konzule !
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Izvor: DNMN

Posto sam prozvana da objasnim o cemu se radi pokusacu to u par recenica.Ja se nisam izvinula jer sam priznala krivicu vec sam rekla da sam spremna da se izvinem ukoliko se u bilo kom trenutku dokaze krivicno djelo kleveta za koje se gonim. Posto je moje zdravstveno stanje ozbiljno urozeno do te mjere da bi svaki naredni ulazak u sud, po bilo kom razlogu, bio ravan samoubistvu, posto godinu dana ne izlazim iz tog suda, posto mi dijete pati, posto mi je majka jako bolesna a ja ne mogu da joj se posvetim, posto ne mogu da se oslonim na istnitost iskaza svjedoka, posto bih, u najboljem slucaju, bila oslobodjena necega za sta i nisam kriva, odlucila sam da vise ne idem na sud. Pare koje pominjete da sam dobila, rado cu sa vama podijeliti. Ja sam se odrekla parnice kojom sam trazila naknadu stete od 10000 eura jer je pocela da kruzi ruzna prica da je do sudjenja i doslo zbog novca.

A sto se tice mojih vapaja za podrskom oni, nazalost nisu urodili plodom jer se na zakazano sudjenje nije pojavio NIKO.

Mozda je to bilo prerano za Crnogorce koji vole duze da spavaju?!

Da sam imala bar par ljudi, istomisljenika, uvazila bih njihov savjet…ovako, prekratila sam jednu neprijatnu situaciju po moje dijete i moje zdravlje na nacin da se stavi tacka na sve to. Ko razumije, razumije. Ko ne razumije iskreno mi je zao.

Na ovom portalu nikada nikog nisam uvrijedila, uvijek se predstavljam punim imenom i prezimenom i molim za bar malo korektnosti, sazaljenje mi ne treba.

Srdacno
    Aila Soskic

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    Ako neko prati ovog Janjića, sjetiće se da se javlja samo kao advokat Crne Gore ili Kosova u odnosima sa Srbijom.
    Nekada oko crkve, nekad oko jezika, nekada oko ekonomije, a evo sad je i expert za međunarodni kriminal.

Bravo konzule !

Da da Janjic je kriv,e vi Srbi sa tom vasom fobijom proganjanja.Ne komentarises tekst,i novu taktiku Srbije po motu"tata ona me udarila,kazni je molim te"...nema opustanja,mora se uvijek biti budan i poslije "Kostunjavog" dolazi neki novi "Kostunjavi"...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Referee View Post
    Da da Janjic je kriv,e vi Srbi sa tom vasom fobijom proganjanja.Ne komentarises tekst,i novu taktiku Srbije po motu"tata ona me udarila,kazni je molim te"...nema opustanja,mora se uvijek biti budan i poslije "Kostunjavog" dolazi neki novi "Kostunjavi"...

U pravu si, nema opuštanja
    Bar sam siguran da me nećeš više proganjati.

Are you sure you want to add Referee to your ignore list? Yes.
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A kako si iskljuciv

Kakav sonjo...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Srbija nastavlja sa hapšenjem Crnogoraca

Rat protiv Crne Gore se nastavlja nesmanjeom žestinom
    Budite na oprezu!

Dačić: Uhapšeno više od 50 lica
    19. februar 2010. | 10:31 | Izvor: FoNet, Tanjug Beograd -- Više od 50 lica uhapšeno je u opsežnoj akciji protiv finansijskog kriminala i pranja novca, koja je još u toku, izjavio je ministar policije Ivica Dačić.

Akcija se odvija na području Valjeva, Novog Sada, Beograda, Šapca, Sremske Mitrovice, Čačka i Sombora, precizirao je Dačić. Akciju protiv finansijskog kriminala i pranja novca sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i Višim javnim tužilaštvom.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni direktor preduzeća "Eole transport" Duško Lučić (1958) iz Valjeva, odgovorno lice "Drim kar" Miladin Živanović iz Valjeva i odgovorno lice "Agros" i "Sekundar profesional MB" Zoran Kolarski (1973) iz Begeča, koji se smatraju organizatorima ove kriminalne grupe.

Policija je uhapsila i Sašu Đarmatija, Milovana Grujića, Veselina Paštara, Životu Birčanina, Živka Jovanovića, Rajka Stojčiča, Katicu Ostojić i Voislava Mijailovića.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni i Saša Mitrović, Slobodan Aleksić, Milan Kokir, Slobodan Kaurin, Jelica Kaurin, Veroljub Andrić, Željko Petrović, Branko Nakev i Mladen Nakev.

Uhapšeni su i Vladan Obradović, Jasmina Mirković, Dejan Maletić, Milan Ilić, Branko Turović, Petar Počuča, Željo Mitić, Vesna Pucarević Zlatomir Pucarević, Dragan Lukić, Mirko Nedeljković i Novina Antonović.

Policija je uhapsila Dragana Pešića, Nikolu Marinkovića, Ivana Marinkovića, Radovana Pajkovića, Milivoja Tadića, Bogdana Jevtića, Goricu Lučić, Slavišu Milovića Predraga Pendu, Dragana Žalca, Aleksandra Ostojića, Aleksandra Obradovića, Miloša Petrovića, Miloša Vuletića, Biljanu Radović.

Privedeni su i Milovan Ljutić, Aleksandar Ranković i Bojan Simić.

U saopštenju policije se navodi da su na izdržavanju zatvorskih kazni Goran Mitraković, Milinko Savić i Ivica Ursa.

Policija intenzivno traga za Sinišom Cmiljanićem, Ivanom Orozom, Darkom Andrićem, Igorom Perovićem, Božidarom Pajkovićem, Goranom Lazarevićem, Sašom Bogdanovićem, Ljubanom Rackovićem i Spadojem Đurićem.

Policija je uhapsila ovu grupu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, pranje novca, nedozvoljena trgovina i poreske utaje.

Organizovana kriminalna grupa je u periodu od 2007. do 2010. godine, po unapred utvrđenim zadacima i ulogama organizatora i svih članova grupe uz korišćenje različitih preduzeća i činjenjem neistinitih isprava o navodnom prometu robe i usluga, izvršila nelegalni promet više od četiri miliona evra.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Sve manje ljudi... A rezlutati nekog istraživanja koje su objavili juče kažu da vlada ima povjerenje 70% ljudi a Milo je i dalje ličnost kojoj se najviše vjeruje. Pored sveg pesimizma, nekako mi je teško da povjerujem u takve procente.
    Sve manje ljudi vjeruje u tu konkretnu pricu.Shto ne znachi da ne glasaju DPS-SDP
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    Rat protiv Crne Gore se nastavlja nesmanjeom žestinom
    Budite na oprezu!

Dačić: Uhapšeno više od 50 lica
    19. februar 2010. | 10:31 | Izvor: FoNet, Tanjug Beograd -- Više od 50 lica uhapšeno je u opsežnoj akciji protiv finansijskog kriminala i pranja novca, koja je još u toku, izjavio je ministar policije Ivica Dačić.

Akcija se odvija na području Valjeva, Novog Sada, Beograda, Šapca, Sremske Mitrovice, Čačka i Sombora, precizirao je Dačić. Akciju protiv finansijskog kriminala i pranja novca sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i Višim javnim tužilaštvom.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni direktor preduzeća "Eole transport" Duško Lučić (1958) iz Valjeva, odgovorno lice "Drim kar" Miladin Živanović iz Valjeva i odgovorno lice "Agros" i "Sekundar profesional MB" Zoran Kolarski (1973) iz Begeča, koji se smatraju organizatorima ove kriminalne grupe.

Policija je uhapsila i Sašu Đarmatija, Milovana Grujića, Veselina Paštara, Životu Birčanina, Živka Jovanovića, Rajka Stojčiča, Katicu Ostojić i Voislava Mijailovića.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni i Saša Mitrović, Slobodan Aleksić, Milan Kokir, Slobodan Kaurin, Jelica Kaurin, Veroljub Andrić, Željko Petrović, Branko Nakev i Mladen Nakev.

Uhapšeni su i Vladan Obradović, Jasmina Mirković, Dejan Maletić, Milan Ilić, Branko Turović, Petar Počuča, Željo Mitić, Vesna Pucarević Zlatomir Pucarević, Dragan Lukić, Mirko Nedeljković i Novina Antonović.

Policija je uhapsila Dragana Pešića, Nikolu Marinkovića, Ivana Marinkovića, Radovana Pajkovića, Milivoja Tadića, Bogdana Jevtića, Goricu Lučić, Slavišu Milovića Predraga Pendu, Dragana Žalca, Aleksandra Ostojića, Aleksandra Obradovića, Miloša Petrovića, Miloša Vuletića, Biljanu Radović.

Privedeni su i Milovan Ljutić, Aleksandar Ranković i Bojan Simić.

U saopštenju policije se navodi da su na izdržavanju zatvorskih kazni Goran Mitraković, Milinko Savić i Ivica Ursa.

Policija intenzivno traga za Sinišom Cmiljanićem, Ivanom Orozom, Darkom Andrićem, Igorom Perovićem, Božidarom Pajkovićem, Goranom Lazarevićem, Sašom Bogdanovićem, Ljubanom Rackovićem i Spadojem Đurićem.

Policija je uhapsila ovu grupu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, pranje novca, nedozvoljena trgovina i poreske utaje.

Organizovana kriminalna grupa je u periodu od 2007. do 2010. godine, po unapred utvrđenim zadacima i ulogama organizatora i svih članova grupe uz korišćenje različitih preduzeća i činjenjem neistinitih isprava o navodnom prometu robe i usluga, izvršila nelegalni promet više od četiri miliona evra.
    Ima par prezimena koja su možda iz Crne Gore pa po tome znači i da je ova akcija uperena protiv nas a ne u cilju suzbijanja kriminala

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Policija je uhapsila ...Milivoja Tadića,....

Dačić je udario i na samog predsjednika Srbije :o

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Srpsko novinarstvo,niko om nije ravan,kao i policija,daju oni puno ime i prezime,a niti je jos podignuta optuznica,pa kada sve padne u vodu,onda im drzava placa odstetu ljudima koje su novine oznacile punim imenom.Gledao sam na rts prije nekog vremena kako upadaju specijalci u firmu koja nije na vrijeme platila porez.Smijurija sta rade.napises fiktivnu fakturu da bi uspio nekako naplatiti dug za robu ili islugu i evo ti jedinica SAJa.Srbija-borac protiv kriminala u regionu:blah:
    Last edited by minjo; 19-02-10 at 14:20.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Quote Originally Posted by minjo View Post
    Srpsko novinarstvo,niko om nije ravan,kao i policija,daju oni puno ime i prezime,a niti je jos podignuta optuznica,pa kada sve padne u vodu,onda im drzava placa odstetu ljudima koje su novine oznacile punim imenom.Gledao sam na rts prije nekog vremena kako upadaju specijalci u firmu koja nije na vrijeme platila porez.Smijurija sta rade.napises fiktivnu fakturu da bi uspio nekako naplatio dug za robu ili islugu i evo ti jedinica SAJa.Srbija-borac protiv kriminala u regionu:blah:
    Tako se gasi crna privreda .Jeftinije ti je da platiš porez nego da ti sajonci otvaraju vrata i rade pretres

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako da ne,u Srbiji jos postoji kupovina na cekove sa pocekom i mjenicama bez pokrica,a drzava prica o porezu i trgovini na crno,a sama Vlada ih unistava kursom dinara i instrumentima placanja,pa ako nijesi u ds evo ti hapse ove iz nove Srbije i firmama povezanih sa njima,raspad.Ali Srbija je to brale:twist:

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Ja bih bio srecan da se u CG uhapse pojedini "opozicionari" za koje se zna da nelegalno rade ili da su nelegalno stekli kapital..
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    Ja bih bio srecan da se u CG uhapse pojedini "opozicionari" za koje se zna da nelegalno rade ili da su nelegalno stekli kapital..
    Ja bih bio srecan da se u CG uhapse "pojedini" za koje se zna da nelegalno rade ili da su nelegalno stekli kapital

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pogledajte http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/Хроника/514221/Акција+против+финансијског+криминала.html,stavio RTS i imena i slike ovih privedenih ljudi,kao najvece ubice.Nevjerovatan kodeks novinarstva,ali nije im se ni cuditi kakvu propagandu vode protiv nas i Hrvatske,rts=rts
    Last edited by minjo; 19-02-10 at 15:37.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Quote Originally Posted by minjo View Post
    pogledajte http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/Хроника/514221/Акција+против+финансијског+криминала.html,stavio RTS i imena i slike ovih privedenih ljudi,kao najvece ubice.Nevjerovatan kodeks novinarstva,ali nije im se ni cuditi kakvu propagandu vode protiv nas i Hrvatske,rts=rts
    Potpuno pogrešno.Ođe recimo pobjeda objavi ime nekog nesretnika koga je interventna presrela sa dva džointa u džep al zato su oni sa stotinu kila vazda pod inicijalima " u cilju zaštite istrage"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znam da je DAN krsio kodeks,ne znam za Pobjedu i Vijesti,UGLAVNOM MEDIJI SU NA COPY PASTE
    Last edited by minjo; 19-02-10 at 15:58.

Thanks Thanks Given 
    2,817
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Žan – Pol Sartr je, na želeći da se ravna sa institucijama – odbio Nobelovu nagradu za književnost. Poznanik sa kojim dijelim neka interesovanja ali sa kojim ne trošim ovu vremensku relativnost, zamolio me je da se vidimo u piceriji „Carine“. Pisao je predgovor za moju knjigu „Balkanska traganja“. To je priča o Drevnim civilizacija i Balkanu kao jednom od izvora! Mislio sam da je razgovor vezan za tu temu… Doveo je njega koga ću zvati – on (malo slovo). Zamislite da je u emisiji „Replika“ tvcg gdje su gosti bili: Milić, Veljović, Čarapić i Sekulić gost iznenađenja bio Darko Šarić. Tako sam se i ja iznenadio. On, koji mi je juče ponudio posao (skoro) je citirao Sartra: Dugotrajna pripadnost partiji neminovno vodi slomu karaktera – rekao je. ???????? Nastavio je: „… Sjajno pišeš… pa bi mogao… ali… ako hoćeš… samo treba da shvatiš da si obmanut od onih, od kojih imaš samo štete. Izaberi jednu od ove dvije televizije… Ponudio mi je korist… on – kojega za Sartra veže jedino to što su obojica ateisti. Sartr je tvorac ateističkog egzistencijalizma, a on je jedan od onih koji su uzeli egzistenciju i ateistima. on je Tvorac nove religije – vjera u Šefa! on (skoro) citira Sartra … on – ograničeni sluga govori o slomu karaktera. Njegov Šef je zbog sloma svoga karaktera slomio partiju. Polomio je, uz njegovu pomoć, i malu partiju koja baštini dugotrajnu borbu protiv zavisnosti. Nemilosrdno! LOMI i državu zbog slomljenog karaktera. ON i on – mogu da budu samo moji protivnici – nikako saveznici. Ali … evo mog (podužeg) odgovora:
    Nemilosrdan, kako praznina može biti, ipak je našao mjesta u mom sažaljenju.
    Žao mi “Šefa”. Ubiće ga sopstvena ograničenja – i ograničeni oko njega. A krenuo je na Sloba kao i Nebojša Medojević na Brana. Sloba mu je dao Bambilend i nasledstvo svojih „ledja“. Krenuo je i on na Miru i postao (i on) „faktor Mira na Balkanu“. Sada mora pokazati svoju sablju. Sa hrabrošću istih „ledja“ Medojević kreće na Mićunovića. Ritual se mora ponoviti. Medo pomaže britvi da postane sablja … „Pravda“ će biti zadovoljena. Ali … Da bi ZADOVOLJIO pravdu, „pravda“ treba da ejakulira… Ejakulacija „pravde“ je ritual koji slijedi. Repriza … Planetarna serija … ON će bogobojažljivo, poput bogomoljke, gledati ovaj odnos. „Povući“ se može sa glavom u rukama. Ali ne svojom glavom…
    ON je bio i ostao naš ljuti protivnik. Sluga, ne nama. Britva koja pere noge – ali ne svoje. Samo(!) protivnik – naš. Bez nas – on je vaš. Sada VAS počinje da svrbi a udba vas ubjedjuje da su krivi Srbi. Kao da DEA ima srpsko državljanstvo. Češite se – ali nemojte ni očešati nas … Češite se s Medom! A tako se nemilosrdno obračunavao sa nama … Opkolio nas, kao Sarajevo i Udbi viknuo: raspamećuj – pali, pali … Samo zato što smo više od njega znali i ljude kao život osjećali. Skočio je, motivasan smrću, a pridružili se „njegovi“ Smrtoholičari. CIA i DEA – pomogli su da se sačuva sistem. Ranko je kumovao, a Žižić je napravio orla … On je simulirao let …
    Rajko Kusovac (TUTI staklorezac) bijaše “Šefu” prvi i pravi kum. A onda je napravio nova kumstva. Rat(k)om su sačuvali Mir (u). Bez nje(ga) koji su faktor? Ratko ih je kasnije napustio, a za Ameriku poslaše Mića pa Srdju. Bez njih koji su fak (tor)! Tako su, Mićo i Srdja, umilno ble – lajali (samo ovom kovanicom možete skovati njihov profil). Tor je na „gubitku“ … Bez njih su faktor, RH – negativni i biće teže. I nova je sa njima ali novi su počeli da bježe. Osjeća se u vazduhu: SABLJOM PROTIV BOJKOTA!!! Ali zašto se sablja oštri na Branu? Svu energiju su dobili iz te centrale. Bila je za njih, ta centrala – značajnija brana od brane Mratinje. Da li Meda – “Šef” koristi, kao pripitomljenu „zvijer“? Da zbuni Brana? Preusmjeri pažnju? Ili odigra ritual? Do kraja … Rekoh … planetarna serija … repriza … Sada ON preko Veljovića, kao, štiti Mićunovića. On, preko Veljovića mora štititi Medojevića. Ali ne od Brana. Znam, znam – treba raširiti front … Konstrukcija – ne destrukcija … Čuo sam za tu foru – ona vodi do foruma. Ali protiv koga? … Ili za koga? … Definišite? Dok se širite kao paunov rep pokazujući javnosti svoju raskošnu ljepotu. Da front bude što veći! Neće li na čelu opet biti zec (ma kako ga zvali) .. Iz grmena velikoga zecu izać trudno nije … No dobro … Plaćeno je to! Saznaćemo preko Zeka Vojičića … Da li da prihvatam ovaj posao a time udjem u front? Da Možda Ne. Sačuvaj me, tišino, lažova kada jedanput kažu istinu. Pih … A on mi reče kako mi novac treba za djecu … Treba ih podići … Pomislih: Kakav vizionar. Kao da sam muuuu glasač. Osjetio sam da prezirem ovoga čovjeka. Bio sam na granici mržnje … ali … mržnja ne smije postati ja. Ja nijesam oni. A gestikulirao je kao njegov šef. Jebote … kakvi klo(v)novi. Jeo je Picu gutajući – bez žvakanja. Kao da je S.Č. Srp i čekić. Neću više o njemu … obraćam se sada NN licu. Slušaj me ti NN:
    Ušao si u politiku premlad da bi bio mafijaš. Ušao si u mafiju prestar – da bi ostao političar!
    Ne šalji mi više svoje pampers pelene kao sagovornike. Ako su ti teške moje riječi onda me predaj NN sudu. Ili – u prvom dnevniku emitujte snimak mog odnosa sa žirafom. Da bi ovaj odnos bio moguć upotrijebiću vaše stepenice ka nebu! Ne nudi mi ove TV mogućnosti i dobru platu. Dao bi ti … da sam sa tobom … ali nikad robom. Dok si stvarao klo(v)nove bilo ti … slatko. Dje ih samo nalaziš? Ponašaš se kao ekspert za nagone. Koji mrak. Koja noć. Prazna moć!
    Ne sudim! Bila je i poneka svjetlosna zraka … ali … Teško je biti u tvom vremenu … Vidiš …
    Vrijeme uzrokuje i psihološka strijela … Tvoj profil je stvorio ovo vrijeme … Tvoj sat, kao poklon od Solane: kucaće te dok ne svane … Sve moje padove, batine i zatvore ne mijenjam – za život s tobom.
    Ali sada umišljaš da je sistem tvoj. Sistem je svoj! Sisao si sistem – sad plati. Čuo si za kamate – sad vrati. U Praškoj bolnici je onaj koji te sigurno zgazio nebi. Nijesi ga čuo i zato se … (Rimuj). Jedina tvoja „Pobjeda“ je po bijeda po glavi stanovnika. Zvali su te „Premijer pobijedničkoh duha“ ili „Crnogorski vanzemaljac“. Svi tvoji ali „I TI“ vanzemaljče, poslaste Slavka u vještačku komu.
    Kao što vidiš … neću tvoj posao … tvoju platu … iako nijesam „Slavkov“ nego slobodan i svoj…
    Čuj ti NN!
    Slavko – ni smrti ne treba da se plaši … nema čega da se boji … A tebe će pojesti tvoji.
    On izlazi iz kome, a ti ulaziš u nju. Ti, koji si vidio toliko mraka, misliš da ti je poznat teren … da te čeka drug … Kad tamo – dug! Ejjjj … na aparatima si … Tijelu ti ubacuju kiseonik … živiš kao moneta. Da sa tobom kupuju druge. Dok sanjaš da plaćaš – ti samo sebe njima vraćaš. Upamti: nema više tog lobija koji će stati iza lomija.

Misliš da uživam? Nijesam ja ti! Da uživam u nečijem padu! Naročito ne – u nečijem povlačačenju. A koga ćeš sve povući … Neću tvoj posao al neću ni tebe u budućoj kući.
    U Crnoj Gori, u toku je, istina koja je ostala živa: SMJENA PREZERVATIVA!
    Iskreno,
    Miško Đukić

Sjajan text.

http://dailynewsmn.wordpress.com/2010/02/19/3-111/
    Last edited by montenegrina; 19-02-10 at 21:15.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

Liberalni savez Crne Gore je instruiran od inostranih centara moći i izazvao je nepovratan nacionalni, kulturni i duhovni razdor u pravoslavnoj populaciji na teritoriji Crne Gore. Ideologija Liberalnog saveza svojevrsna je sinteza njemačke nacional-socijalističke ideologije i ideologije Komunističke partije Jugoslavije iz međuratnog perioda. Radi se o modelu totalitarne partije, koja je sebe deklarativno promovisala demokratsko-liberalnom partijom, a koja je po svom suštinskom smislu težila stvaranju totalitarnog društva u kome bi srpska nacionalna svijest bila definitivno i trajno eliminisana sa ovih prostora, a pravoslavlje kao naše vjersko, kulturno i duhovno ishodište konačno odstranjeno s ciljem da se Crna Gora iz istočno-pravoslavnog duhovnog miljea prevede u zapadni, rimokatolički duhovni i kulturološki obrazac, kaže povodom dvadesetogodišnjice osnivanja Liberalnog saveza član Srpskog nacionalnog savjeta, profesor istorije Predrag Vukić.

- Gospodine Vukiću, šta po vašem mišljenju čini suštinu ideologije Liberalnog saveza?

- Suština ideologije Liberalnog saveza je stvaranje totalitarne države, u kojoj bi državni aparat kontrolisao sve forme društvenog života, politiku, privredu, kulturu, čak i sport. Njihov cilj nije promocija ljudskih i građanskih prava, nije demokratizacija crnogorskog društva. Takva totalitarne država bi poslužila kao okvir za konačnu eliminaciju srpskog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori. Kult crnogorske države, obogotvorenje države kao idola, kao izvora i smisla življenja – to je, ustvari, suština ideologije Liberalnog saveza. Liberali su željeli da formiraju takav društveni sistem u kome bi državna administracija, Liberalni savez kao hipotetički vladajuća partija i državna bezbjednost srasli u jedinstveni sistem. U takvom društvu ne bi bilo ni minimalnih sloboda niti građanskih i ljudskih prava za one koji drugačije misle, pogotovo ne za Srbe. Prema tome, samo ime Liberalni savez, s obzirom na stvarne ciljeve ove partije, nije adekvatno. Ono kamuflira njihove suštinske ciljeve. Lovac na naciste Simon Vizental u djelu „Draeda, ne osveta”, koja je na srpskom jeziku publikova-na 1991. godine, kaže da su austrijski nacisti nakon restauracije Republike Austrije 1955. godine formirali neonacističku partiju. I znate li kako je ona ime nosila? Zvala se Liberalna partija Austrije. Dakle, ovdje se po mom mišljenju radi o jednom ideološkom konceptu čiji su nosioci htjeli da totalitarnost socijalističkog društvenog poretka zamijene novim totalitarnim konceptom, koji bi ustvari bio spoj njemačkog nacional-socijalizma i crnogorskog boljševizma.

KOSOVSKI ILI KULT CETINJA

Kako, s obzirom na istorijski kult Cetinja i stare Crne Gore, objašnjavate činjenicu da je jedna takva ideologija naišla na plebiscitarnu podršku cetinjskog stanovništva? Da li je to nesaglasje dokaz da je taj kult u stvari velika srpska obmana, ili je nešto drugo u pitanju?

- Kult Cetinja je zaista, poslije kosovskog kulta, bio nesumnjivo dugo vremena najsnažniji kult u srpskoj kulturi i duhovnosti. Po mom ličnom mišljenju, taj kult je velika obmana i zabluda čitavog niza generacija u srpskom narodu. Zaista veličanstvene duhovne karakteristike Svetog Petra Cetinjskog i vladike Rada, a i drugih velikana, nekritički su prenošene i pripisivane cjelokupnoj cetinjskoj populaciji, koja takve visoke duhovne domete uopšte nije imala, ni u to vrijeme a kamoli danas. Osim toga, bez obzira na mit o Cetinju kao navodnoj srpskoj Sparti, mi zaboravljamo da je uloga Cetinja od Božićnog ustanka 1919. do danas na srpskoj nacionalnoj sceni izrazito dezintegrativna. Ne zaboravimo da je Božićni ustanak planuo upravo u Katunskoj nahiji i da je u cetinjskoj okolini imao najveći broj pristalica. Ne zaboravimo da je Cetinje u Drugom svjetskom ratu dalo 49 narodnih heroja socijalističke revolucije, koji su se, htio to neko priznati ili ne, borili i za eliminaciju srpske nacionalne svijesti u Crnoj Gori i za promovisanje crnogorske nacionalne doktrine. Ne zaboravimo da je Cetinje od 1990. godine središte antisrpske histerije. Prema tome, Cetinje je već punih 90 godina epicentar militantne srbofobije na ovim prostorima. Imajući u vidu takvo političko i istorijsko nasleđe Cetinja, bilo je za očekivati da upravo ovaj grad postane središte antisrpske ideologije. Morao bih isto tako da naglasim i da se školovani, obrazovaniji dio Cetinjana, koji je imao srpsku nacionalnu svijest, nepovratno i trajno iseljavao iz Cetinja od 1945. godine na ovamo. Primjera radi, moj predmetni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Mihailo Vojvodić, koji mi je predavao opštu istoriju novog vijeka, rođeni je Cetinjanin, ali on sa duhom cetinjske srbofobije nema ništa zajedničko, ili, recimo, pokojni dr Branko Petranović, koji mi je na studijama predavao istoriju Jugoslavije, takođe je rođen na Cetinju, ali ni on nikad nije sledovao duh cetinjske srbofobije. Mogao bih nabrojati još mnoge ljude koji su rodom Cetinjani, a ostvarili su značajnu naučnu,umjetničku ili kulturnu afirmaciju u Beogradu ili širom meridijana. Takvi ljudi su se trajno raselili sa Cetinja, a Cetinje je naselio radničko-seljački plebs iz Katunske i Riječke nahije, uglavnom neobrazovan ili poluobrazovan polusvijet, koji je poslužio kao podesan amalgam za stvaranje nove nacije, novog identiteta.

- O onome što suštinski jeste jedna partija ne govore samo izjave, intervjui i ukupno javno ponašanje njenih čelnika, već i ponašanje njenih pristalica. Kao rođeni Cetinjanin, kakve zaključke o Liberalnom savezu izvlačite iz ponašanja vaših sugrađana, koji su u isto vrijeme bili i pristalice partije Liberalnog saveza u proteklih 20 godina?

- Suština ideologije Liberalnog saveza ne može biti shvaćena ukoliko čovjek nije živio na Cetinju i imao neposredan kontakt sa pristalicama te partije. Ne zaboravimo, iako je rukovodstvo Liberalnog saveza težilo da postane uticajna politička partija na nivou cjelokupne Crne Gore, njima to nije pošlo za rukom. Oni su do kraja ostali lokalistička, u suštini katunsko-cetinjska partija. Prema tome, samo u kontaktu sa njihovim članstvom i simpatizerima čovjek je mogao da shvati šta liberali u stvari žele. Vi to ne možete shvatiti čitajući njihove partijske dokumente i programska načela, koja su frizirana za neuke i lakovjerne. Dakle, ne samo za Liberalni savez, nego za svaku političku partiju, ukoliko želite utvrditi njene realne ciljeve, morate imati kontakt sa članovima te partije. U protivnom, naći ćete se na stranputici i nećete spoznati istinu. Liberalni savez je okupljao neobrazovanu ili poluobrazovanu omladinu i regrutovao socijalni polusvijet u svoje redove. Razumije se, nije svaki član Liberalnog saveza pripadao tom sloju, pogotovo ne van Cetinja, ali kada je o samom Cetinju riječ, zaista velik broj sledbenika te partije bili su nezaposleni mladi ljudi bez visoke stručne spreme, bez stabilnih izvora prihoda, mnogi i bez porodice. To su bili ljudi koji su godine potrošili učestvujući na mitinzima Liberalnog saveza i na kraju su iskorišćeni i zaboravljeni od sopstvenog rukovodstva. Ova partija se, dakle, u značajnoj mjeri oslanjala upravo na svijet ulice, ili, kako se to kaže, lumpen-proleterijata. Taj segment društva je bilo najlakše regrutovati, iskoristiti i potkupiti, a potom ga usmjeriti protiv klira Srpske pravoslavne crkve na Cetinju. Međutim, takva strategija na kraju se završila neumitnim neuspjehom.

Stiče se utisak da dok je vodio izrazitu antisrpsku politiku, zasnovanu na cetinjsko-katunskom populizmu, Liberalni savez je bio za ovdašnje prilike moćna politička partija. Čim je njegovo rukovodstvo napravilo blagi otklon od takvog kursa, doživio je politički debakl. Kako to objašnjavate?

- Vrlo jednostavno. Divlja i bezgranična mržnja prema Srbima u Crnoj Gori, ali i na Balkanu uopšte, bila je osnovni i jedini ideološki objedinitelj članova Liberalnog saveza. Osim određenih materijalnih benefita, koje su pojedini članovi Liberalnog saveza ostvarivali zahvaljujući takvom angažmanu, srbofobija je bila jedini pokretač i integrativni faktor koji je objedinjavao liberale. Čim je rukovodstvo Liberalnog saveza, makar deklarativno, počelo da napušta radikalnu antisrpsku retoriku, mnogi sledbenici više nisu mogli da se prepoznaju u toj i takvoj organizaciji. U stvari, dobar broj članova Liberalnog saveza nikad nije mogao psihološki da shvati da u Crnoj Gori postoje Srbi kao narod i da je sasvim prirodno i logično praviti koalicije sa srpskim strankama, pa zašto da ne i Vladu Crne Gore u kojoj bi Srbi bili zastupljeni. Za mnogo članova Liberalnog saveza takva mogućnost je bila zastrašujuća i apsolutno neprihvatljiva. Kada je dosta njih njih osjetilo da je moguće stvaranje koalicije Liberalnog saveza i onih stranaka koje su se zalagale za opstanak savezne države prelazili su u DPS ili SDP, koji su upravo tada antisrpski barjak jednostavno preuzeli iz ruku liberala.
    .....................

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,743
    Thanked in
    1,094 Posts

NARODNA SLOGA JE ZNAČAJAN KORAK U PROCESU ASIMILACIJE SRBA

- Da li je pad liberala počeo 1996. godine kada je formirana koalicija Narodna sloga sa Narodnom strankom i tadašnjim liderom te stranke Novakom Kilibardom i kako vi sa ove vremenske distance gledate na tu koaliciju?

- Narodna sloga je formirana, po mom mišljenju, od određenih bezbjedonosnih faktora, kako unutrašnjih tako i spoljnih, sa ciljem da se na relativno bezbolan način eliminiše srpska nacionalna svijest u Crnoj Gori. Rukovodstvo Narodne stranke, sa Kilibardom na čelu, odustalo je od izvornog stranačkog programa, dok je rukovodstvo Liberalnog saveza ostalo vjerno izvornim programskim načelima. Stvaranjem ove koalicije htjelo se onemogućiti opstajanje na javnoj političkoj sceni jedne snažne i perspektivne srpske političke partije. Na taj način bi, smatrali su ti centri, Srbi vremenom izgubili svoju nacionalnu svijest i asimilovali se u nacionalne Crnogorce. Suštinski, to je osnovni cilj stvaranja Narodne sloge. Međutim, sunovrat liberala nije počeo te 1996. Stvaranjem Narodne sloge oni nisu izgubili, već su izgubili narodnjaci i srpska populacija uopšte. Rukovodstvo Narodne stranke će već 1997. godine formirati koaliciju sa DPS-om, članstvo Narodne stranke će se rasuti ili će većinom preći u Socijalističku narodnu partiju. Tako će Srbi biti stranački i organizaciono obezglavljeni, a separatisti će generalno profitirati. Slom liberala je počeo nakon stvaranja Državne zajednice Srbija i Crna Gora 2002.godine.

- Nakon rascjepa jedinstvenog DPS-a 1998. godine, Milo Đukanović je Liberalnom savezu prosto preoteo ideologiju. Oni koji za sebe danas tvrde da su ostali vjerni izvornim idejama Liberalnog saveza kažu da se nijesu borili za ovakvu Crnu Goru. Kako to komentarišete?

- Oni su se borili upravo za ovakvu Crnu Goru kakvu Milo Đukanović oblikuje, s tim da na njenom čelu bude Slavko Perović, zato ne govore istinu. Ali da se razumijemo, Crna Gora bi sa liberalima na čelu za srpsku populaciju bila mnogo nepovoljnija za život i opstanak, nego Crna Gora na čelu sa Đukanovićem. Vjerovatno se mnogim ljudima neće dopasti ovako moje mišljenje, ali takvu srbofobiju koju sam ja lično sreo i upoznao kod liberala, nisam sreo i upoznao kod velikog broja članova Demokratske partije socijalista. Konačno, liberali su bili srbomrsci iz ubjeđenja. Srbofobija je izvirala iz njihove patološke prirode, pogotovo na Cetinju. A dobar broj članova DPS-a priklonio se separatističkom političkom kursu, ne iz nekih ideoloških razloga nego iz najbanalnijeg materijallnog interesa. To je krupna razlika. Prema tome, liberali ne govore istinu. Oni jedino žale što koncept nezavisne Crne Gore nisu ostvarili lično oni i što ključne poluge vlasti nijesu u njihovim rukama.

- Hoće li političko djelovanje Liberalnog saveza ostaviti trajne i nepovratne posledice po budućnost Crne Gore i srpskog naroda na njenom tlu i ako hoće kakve će one biti?

- Ideologija Liberalnog saveza će ostaviti trajne posledice, kako za sudbinu Srba u Crnoj Gori, tako i za sudbinu države Cr-ne Gore, ali i za sudbinu Cetinja kao njenog prestonog grada. Širenjem srbofobije, neshvatanjem da je srpska nacionalna svijest u Crnoj Gori duboko utemeljena u ovom narodu, bez obzira kako se ljudi trenutno izjašnjavali, kao Srbi ili kao Crnogorci, dovela je do raspada mnogih porodica, bratstava, kumstava, prijateljstava. Crnogorsko društvo je njihovim političkim djelovanjem atomizirano, razgrađeno do najmanjih nivoa. Društvo koje je tako podijeljeno i sukobljeno nema budućnost. Ono se može rastakati, razgrađivati generacijama. Život na ovim prostorima može biti vrlo težak godinama, pa i decenijama, s tim što je i mogućnost hipotetičkog građanskog rata realna, pogotovo ukoliko zapadni centri moći požele da ga na ovim prostorima izazovu. A Liberalni savez je, i ne samo on, već i druge separatističke političke partije, nažalost stvorio povoljnu društvenu klimu za takav hipotetički scenario u budućnosti. Sa druge strane, Crna Gora se u slučaju spoljne invazije (npr. albanske) ne bi mogla udruženo braniti, jer je Jugoslavija u malom, u kojoj nacionalne grupe ne vjeruju jadna drugoj. Srbofobija je faktički raspolutila nekada jedinstven državotvoran narod na dvije odvojene i nepomirljive nacionalne zajednice, srpsku i crnogorsku. Smatram da se, bar za moga života a vjerovatno ni još dugo iza nas, one neće integrisati. Konačno, nakon osnivanja Liberalnog saveza otpočelo je i poniranje Cetinja u ekonomskom, socijalnom, demografskom i svakom drugom smislu. I zahvaljujući njima i Demokratskoj partiji socijalista prestoni grad Crne Gore nalazi se u fazi demografskog odumiranja. Građani Cetinja se iseljavaju, ekonomija je uništena, u razdoblju između 1991-2003. godine broj stanovnika u cetinjskoj opštini opao je za preko 2.000 ljudi, a trend iseljavanja se nastavlja. Srbofobija, očigledno, nije bila strateško rešenje za sadašnjost i budućnost Cetinja. Kao rođeni Cetinjanin mogu da kažem: budućnost Cetinja je bila u intenzivnom povezivanju prestonog grada sa Srbijom i Republikom Srpskom, kao i sa srpskom dijasporom, i u ekonomskom, kulturološkom i u svakom drugom pogledu. Jedino na taj način ovaj grad se mogao revitalizovati i obnoviti. Liberalni savez to nije htio, kao ni većina mojih sugrađana i zato Cetinje doživljava tužnu sudbinu koja ga vodi odumiranju. I na lokalnom i na generalnom državnom nivou posledice djelovanja Liberalnog saveza su zaista razorne i po mom mišljenju krajnji domet tih negativnih trendova mi ne možemo do kraja sagledati.

- Konačno, profesore Vukiću, svjedoci smo u poslednje vrijeme da pojedine tzv. prosrpske opozicione stranke prizivaju „odmrzavanje” Liberalnog saveza radi stvaranja nekakvog jedinstvenog opozicionog fronta, uz istovremeno „zamrzavanje” srpskog nacionalnog pitanja u post-jugoslovenskoj Crnoj Gori, sve navodno sa ciljem smjene vlasti. Šta bi za Srbe trenutno značio takav razvoj stvari na opozicionoj političkoj sceni?

- Srbi u Crnoj Gori imaju ionako previše neprijatelja. Oživljavanje rada Liberalnog saveza bilo bi po prirodi umnožavanje političkih faktora koji nam ne žele dobro. To bi sa jedne strane antisrpskoj histeriji dalo novi zamah, a sa druge strane bi olakšalo asimilaciju Srba. Osnovni srpski nacionalni interes je rešavanje našeg nacionalnog pitanja, nacionalno razdruženje od Crnogoraca i kao minimum implementacija prava koja nam garantuje čl.79. Ustava Crne Gore. Neko buduće rukovodstvo Liberalnog saveza nikada ni teorijski ne bi pristalo da nam takva prava prizna. Prema tome, ako liberali ne bi htjeli jasno i nedvosmisleno da priznaju srpskoj zajednici kolektivna, građanska i nacionalna prava, prirodno je da nama ne odgovara obnavljanje rada ove partije. Imali bi samo neprijatelja više. Mislim da je mnogo bolje što njih sada na aktuelnoj političkoj sceni Crne Gore nema.

- Vi lično poznajete neprikosnovenog lidera Liberalnog saveza Slavka Perovića, koji je ujednom periodu bio direktor Državnog arhiva u kome vi dugo radite. Kakva su vaša iskustva iz tog poznanstva?

- Nisu loša, čak naprotiv. Ja sam i počeo da radim u Državnom arhivu kada je Slavko Perović bio direktor te ustanove. On je znao moja lična, politička i nacionalna uvjerenja i zaista, ako želim biti pošten prema sebi i prema javnosti, on mi nikada nije pravio neprijatnosti zbog toga. Najveći broj zaposlenih u mom kolektivu u to vrijeme je sledovalo ideologiju Liberalnog saveza. Bilo je i kolega, svega nekoliko njih, koji su razmišljali slično kao ja, ali zaista Perović nije ni njima pravio neprijatnosti i iskušenja. Ponekad sam razgovarao sa njim o aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori i primijetio sam da, kada bi čovjek izrazio mišljenje koje mu se ne bi dopadalo, on bi ispoljavao nervozu i netoleranciju. Uvijek sam izbjegavao verbalne duele sa njim. Tako smo sačuvali, makar deklarativno, korektne odnose sve dok Perovića sa funkcije direktora jula 1991. nije smijenila vlada Mila Đukanovića. Primijetio sam, i to moram posebno da naglasim, da je Perović od samog početka, od kad smo se lično upoznali, gajio kult sopstvene veličine. On je, u stvari, smatrao, ma koliko to mnogim ljudima bilo neobično, da je čovjek proviđenja koji je prizvan i pozvan da Crnu Goru iz istočno-pravoslavne civilizacijske sfere prevede u zapadnu rimokatoličku civilizacijsku sferu. On se, u doslovnom smislu, osjećao nacionalnim mesijom. I ko god bi doveo u pitanje njegova uvjerenja, njegove političke i strateške ciljeve, bio bi netolerantan i ispoljavao bi nervozu, ironiju, rekao bih ponekad i cinizam. U svakom slučaju, kao čovjek je bio neuporedivo bolji od onih koji su mu poklanjali povjerenje.

Još jedan primjer skretanja pažnje. Malo im je što se LSCG ne utrkuje na izborima nego ga treba uništiti da se njihovo ime zaboravi a DPS preuzme zasluge i postane izvorni pokretač nezavisnosti Crne Gore.Piše da su "Srpske novine" al nešto mislim da se finansiraju iz ovdašnjeg budžeta.Uostalom,pišu o Crnoj Gori.Dovedeš nekog mediokriteta čije ime ne znači ništa i on kao analizira stanje od prije 20 godina.Opet nije u pitanju čovjek iz Srbije nego odavde.
    U kojoj se onoj knjizi živi vladar plaši duha onog koji je preminuo od njegove ruke :lolblue:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Svaka čast profesore Vukiću. Pravi tekst u pravi čas. Idi sad na neki dvoboj* sa Stevom Vučinićem

*- dvoboj u smislu razmjene "argumenata", a ne upotrebe sile kako me ne bi obajvili na RTCG da podstrekavam mržnju i nasilje. Imajući u vidu srednjovjekovni stil ove dvojice ljudi, trebalo bi staviti ploču od pleksiglasa između njih

Page 225 of 321 FirstFirst ... 125175215221222223224225226227228229235275 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)