Ne bih se baš složio da je batak izmislio fudbal za džudovća (ni za bilo kojeg drugog fudbalera)!
Koliko vidim, ovdje je vecina ljudi bila zadovoljna Filem i sastavlja istu taktiku kao on. Mnogi su zadovoljni Dzudovicem, a za njega je Batak fudbal izmislio.. Pa zasto ste trazili da ide File? Da bi dosao neko i smirio Vucinica, a za ostalo ne treba nista da se mijenja?
Ne bih se baš složio da je batak izmislio fudbal za džudovća (ni za bilo kojeg drugog fudbalera)!
Polako. Mi smo Džudovića (i Bataka i sve njih uostalom) gledali jedino u Filipovićevoj ekipi, dje je odbrana bila organizovana isto koliko i ostatak ekipe, odnosno uopšte nije bila organizovana, nego po principu kako se ko snadje.
Poenta u smjeni Filipovića nije to da mijenjamo fudbalere (jer neki izbor nemamo), nego da dobijemo trenera koji će sa tim istim fudbalerima napraviti bolju igru i postići bolji rezultat.
Batak u odbrani nije bolji od Baše, a fizički nije dovoljno jak da igra u paru sa njim, i u vazdušnim duelima nema nikakvih izgleda. Ako Baša igra jednog CB-a, Džudović je praktično jedini kandidat za drugog ako oćemo dobro balansiranu odbranu.
zasto ne bi cijenio dzudovica!? covjek je kapiten u svojoj ekipi, nije to domaca ekipa pa da dobija svako traku, nikad nismo umjeli da cijenimo to sto imamo...
“people will judge you on what you can build, not what you destroy"
Upravo to, ako neko 10 godina igra standardno dobro u jakom takmičenju, a igra loše u reprezentaciji, onda je kriv onaj ko vodi reprezentaciju.
Isto tako, ako jedan defanzivac odigra loše, pa selektor ubači drugog, pa drugi odigra loše, pa ubači trećeg, pa i treći odigra loše (itd), onda je jasno da nisu fudbaleri ti koji su loši.
I Tanasijević i Batak i Džudović imaju decenijsko internacionalno iskustvo u solidnim ligama.
Vukcevicu fali brzina za krilo, to je tacno. Ali sto se drugoga tice, sve ima... dobar je 1 na 1, ima odlican centarsut, umije da odigra dupli pas, ima dobar sut iz daljine... U svakom slucaju, za igru kroz sredinu nam trebaju mnogo kvalitetniji igraci na sredini nego sto imamo. Na primjer, to je taktika koju Ancelotti forsira u Chelsea, sto je i logicno kad ima Lamparda, Esiena, Balaka, Mikela, Joe Cole itd. Mi centralno imamo Boskovica, Drincica i eventualno Fatica. Ne mozemo bas na njih igru gradit. Ako po krilima stavis 2 igraca koji ce da rade haos, i isto tako da se vracaju kad treba to bi moglo da ide. Npr. ja mislim da nebi smetalo stavit Vucinica na jedno krilo, Vukcevica na drugo, Jovetic da igra centralno i ispred njih jedan napadac ... Damjanovic/Delibasic. Vucinic i onako uvijek igra bolje s krila nego kao klasicni napadac. Neznam ... volio bih da vidim kako bi ovo islo
Simon nema centaršut desnom nogom. Sve i da ima sve karakteristike za krilo, i dalje to neće bit jer to nije pozicija na kojoj se najbolje osjeća i snalazi i na kojoj redovno igra, a s obzirom da je i ovo drugo krilo problematično (ni tu nemamo nikoga), ispada samo da popunjavamo rupe u nefunkcionalnoj formaciji koju je Filipović "zamislio". Ako Vučinić i Vukčević igraju na krilima, do su čak 2 od 3 najkvalitetnija fudbalera koja igraju van svoje pozicije, što se meni baš ne čini pametno (pa i taj Jovetić je više "polušpic" nego AMC, znači 3 od 3).
Potpuno je druga stvar kad imamo red Vukčević - Jovetić - Vučinić iza glavnog špica, ali u tom slučaju se radi o sredini u troje dje niko od njih nije krilo, nego tzv "inside forward". Znači prodire unutra prema sredini, ne ide prema korner zastavici na centaršut. Tu se igra dešnjak na lijevoj strani i ljevak na desnoj, da bi imali bolji ugao za pas ili šut, a tu 90% centaršuteva dolazi od bekova.
Takva formacija sa dvoje krila se ne igra nigdje, jer sredina biva prepuštena protivniku. Praktično ostaje jedan jedini igrač u sredini koji nema sa kim ni dva pasa napravit, nešto što smo u našoj repki gledali svaki meč. A krila je tada vrlo lako zatvorit.
I ni u kom slučaju se ne slažem sa primjedbom da nemamo kvaliteta da igramo kroz sredinu. Prije svega, kontraargument je da nemamo kvaliteta po krilima da bi sebi dozvolili da prepustimo sredinu protivniku. A sve i da imamo, takav fudbal jednostavno više ne funkcioniše. Mečevi se dobijaju i gube na sredini terena, a ono kako je naša reprezentacija igrala prošli ciklus dje je svaka lopta i svaki napad išla na krilo je komična situacija koja se već odavno ne gleda u fudbalu na tom nivou.
Što se kvaliteta fudbalera tiče, mnogo veći kvalitet je potreban za široku formaciju nego kad su fudbaleri skoncentrisani na sredini, bar ako hoćemo da kontrolišemo igru. I krilnih igrača, a prije svega igrača na sredini.
Ne pamtim sad konkretne situacije, ali znam da dok sam gledao mečeve većina situacija koje su ljudi ocjenjivali kao "individualne greške" je bila posljedica taktičke nesposobnosti ekipe. Štaviše, jedini individualni kiksevi kojih se sjećam su Jovanovićevi, ne kažem da ih nije bilo, ali većina situacija je posljedica haosa u našoj igri.Originally Posted by GreatMontenegro
Kao prvo, postavljanje kod prekida je bilo krajnje očajno. Dalje, nekoliko golova smo primili zato što Peković i Drinčić (ili ko je već igrao koji meč) KONSTANTNO nisu odradjivali svoj osnovni zadatak, a to je da zatvore prostor izmedju odbrane i veznog reda i isprate fudbalera koji povuče loptu sa sredine. Nisu odradjivali ni drugi po važnosti zadatak, a to je da ponude opciju za pas kad odbrana osvoji loptu - Batak je to "jednostavno" rješavao ispucavanjem milion nasumičnih dugačkih lopti, a Tanasijević imao nekoliko grešaka u pokušaju da iznese loptu.
Još jedan primjer je meč protiv Velsa, dje je Džudović redovno ostavljen da pokriva brzog fudbalera sa niskom težištem (pola utakmice je čak igrao i kao desni bek, strašno), a Batak je uvijek ostajao u vazdušnom duelu sa visokim napadčem - ovako je pao i gol, i svaka prilika koju je Vels imao.
Last edited by MadGod; 13-02-10 at 21:01.
4-3-2-1 formacija,trojica zbijeni u sredinu,Fatic malo pozadi,Boshkovic i Drincic malo ispred,i igra se na mesarenje.Vukcevic i Jovetic poluspicevi,Vucinic centarfor.
Deserve's got nothing to do with it.
Ovo je do sad najrealnije rjeshenje, bili bi dosta chvrsti na sredini, a dovoljno ubojiti u napadu... Mislim da bi previshe ofanzivno bilo da igra istureni shpic, a iza njega trio jovetic - vukchevic - vuchinic...
Kad mogu kvalitetan katanaco da igraju ekipe tipa livorno and co, mozhemo i mi odigrat dobro tu odbranu, samo treba neko da im kazhe shta da rade i neku disciplinu da uspostavi, bar oko odbrane nema puno filozofije...
#fakenews
Pokušavao sam i ja malo da izigravam selektrora, ali sam brzo odustao kad sam vidio kadar sa kojim raspolažemo. Nadam se da je Cico mađioničar. Ipak, moje je mišljenje da, što se odbrane tiče, nemamo previše dileme. Jedina je koga priključiti Baši. Protiv Makedonije sigurno to neće biti Bojović ili Tomašević jer imaju obaveze sa mladom reprezentacijom. Tako da ostaje ''stara garda'': Batak, Tanasijević, Džudović. Najveći problem je, po mom mišljenju, sredina. Hendikep protiv Makedonije je što će Fatić biti zauzet takođe sa mladom, dok je Drinčić povrijeđen. Branko Bočković mi je neubjedljiv, ali koga ćeš drugoga? Zverotić je po boku zagarantovan. Nije neka klasa, ali je pravi primjer kako se bori za svoju reprezentaciju. Sredina je i problem koji opterećuje odbranu. Simon Vukčević je previše ofanzivan i izgleda da ga Kranjčar vidi kao napadača. Ne bih se iznenadio kada bi zaigrao samo sa njim i Vučinićem naprijed protiv Makedonije jer će Jovetić igrati za mladu. Neki će reći da bi to bilo previše defanzivno ali samo neka pogledaju našu sredinu. Jedan čovjek više ne bi bio na odmet (pa ko god to bio). Naravno, ukoliko je Jovetić dostupan onda Simona svakako treba stavit u sredinu. Ne može grijat klupu jedan od naših najboljih igrača, ali kažem, bolje bi koristio naprijed. Ovđe sam pročitao formacije tipa one koju je Van Gaal koristio Protiv Republike Irske 2002. godine. Tako da su mu pred kraj utakmice igrali 5 centarfora: Kluivert, Makaay, Van Nistelrooy, Hasselbaink i Van Hooijdonk. Naravno, možda i najbolja holandska generacija ostala je tako bez Mundijala. U tim kvalifikacijama je prije toga u Lisabonu pred kraj dok je Holandija vodila 2:0 izbacio igrača sredine terena a ubacio napadača. Treba li napomenuti da su odmah primili 2 gola i tako ostali bez 2, kasnije se pokazalo, klučna boda? Tako da mi ta priča ''svi u napad, jedan je Hase'' ne pije vodu. Nadam se da Cico Kranjčar nije takav avanturista, pa makar formacija bila 4-4-1-1. Zapravo, u modernom fudbalu se često i koristi pa ne znam u čemu bi bio problem.
Dick Laurent is dead!
U našem jeziku još nema prevoda za to koliko ja znam. :P
Uglavnom, to je ono što igraju Ronaldo, Messi, Arshavin itd. Dosta tih igrača zadnjih 5-10 godina uglavnom.
Klasična krila su Duff, Giggs (iz ranijih dana), Robben (isto iz ranijih dana), ranije Mark Overmars, Bodo Zenden itd. Prilično rijetka sorta danas.
Ne odredjuje formacija koliko je ekipa ofanzivna ili defanzivna. Formacija 4-5-1 može biti i ultra-ofanzivna i ultra-defanzivna, sve zavisi od taktike koja je postavljena za svaku pojedinačnu utakmicu. Mislim da niko od nas nije implicirao da mi moramo igrati ofanzivan fudbal, sa visoko podignutom odbranom, presingom, itd.Originally Posted by amnesiac
Last edited by MadGod; 13-02-10 at 23:44.
Ajde da pojasnim sto sam htio da kazem u prethodnom postu. Pri formaciji 4-4-2 ili 4-4-1 obicno se po bokovima stavljaju krilni igraci koji imaju manje vise zadatke klasicnog krila. U ovom slucaju, ja mislim, Vukcevic bi morao da igra krilo jer nema ko drugi. Nemozemo Vucinica ili Jovetica stavit jer bi igrali van pozicije i trebaju nam za napad. Ovakve formacije su obicno sigurnije jer su defanzivnije.
Druga stvar ... formacija 4-2-3-1 je ofanzivnija i moze mnogo dobro da funkcionise ako krila, odnosno krilni napadaci, obavljaju defanzivne zadatke kad treba. Ovo je taktika koju Roma cesto primjenjuje. Dakle Vucinic, Perotta, Taddei iza centarfora. U nasem slucaju, to bi bilo Vucinic, Jovetic, Vukcevic iza Damjanovica/Delibasica. Mislim da bi nam ovo odgovaralo jer Jovetic trci kao lud i moze da se ubacuje iz drugog plana kao sto to Perotta radi u Romi. S druge strane Vukcevic je isto borben i mislim da bi dobro pokrivao tu stranu u defanzivi. Nadajmo se da bi se i Mirko vracao kao sto to mora u Romi. Zasto mislim da bi nam ova formacija najvise odgovarala je zbog toga sto bi nam najbolji igraci dosli do izrazaja, tj. ova trojica iza centarfora koji bi trebao da kupi "odpadke". U ovoj situaciji bi Fatic i Drincic bili radilice na sredini i prepustali bi ovoj trojici ispred da naprave nesto.
Opet, ofanzivno bi nam se igra svodila na to da Vucinic ili Vukcevic dolaze u situaciju 1 na 1 po bokovima i da idu na dribling, dupli pas, sut ili through-ball.
Slazem se da su potrebni kvalitetni igraci da se igra kroz sredinu. To bi zahtijevalo da centralni midfilderi iznesu loptu kroz sredinu da bi uposlili ove gore. Dakle kreiranje igre bi nam zavisilo od Drincica i ko god igra uz njega, kao sto zavisi od Pizara i De Rosija u Romi. Ja bih radije da se oni oslobadjaju sto brze i predaju loptu ovoj trojici gore i koncentrisu se na defanzivne zadatke, kao sto sam gore naveo.
Kako god okrenes, nemamo veliki izbor i svi bi morali maximalno da se zalazu ako cemo da nam igra ista valja. Da ne gledamo vise kako svaka lopta ide Vucinicu i on pokusava da prodje izmedju cetvorice. Zato se nadam da ce Kranjcar uvest neku disciplinu i da se zna koja je taktika i sto je ciji posao na terenu. U svakom slucaju vidjecemo ubrzo jeli Filipovic bio glavni krivac za losu igru ili je to tima... Nadam se da ce bit ovo prvo.
Zdrao mi bili!
Pa i Vukčević igra van pozicije na krilu, i to je bilo vrlo očigledno zadnje 3 godine u reprezentaciji.
Insistiranje na 4-4-2 (i to na širokoj varijanti koja se igrala 80ih godina), a nemati ni jednog jedinog krilnog igrača u reprezentaciji je prva Filipovićeva greška. Isti slučaj je i sa 4-4-1-1 što smo igrali u drugom dijelu kvalifikacija.
Imati dva fudbalera na sredini čiji je jedini zadatak da što brže predaju loptu naprijed je nešto što se u današnjem fudbalu ne radi, čak ni protiv daleko superiornog protivnika. Niti trojica, eventualno četvorica fudbalera mogu da naprave bilo što u napadu, naročito ako su tako rašireni i prepušteni sami sebi da iznesu loptu do protivničkog šesnaesterca.
mi treba da igramo sto ofanzivnije, dosta je bilo igre iz kontre. imamo potencijala da igramo takav fudbal, zasto da ne formacija 3-5-2 ili 4-3-3 . ali obavezno sa basom u paru Savic, nema srece sa dzudovicem i batakom vjeruj te.
po meni formacija:
pozadi pavicevic savic basa zverotic
sredina fatic drincic bozovic
napad vukcevic jovetic vucinic
ja sam tog momka( Savica ) gledao vise puta, i mislim da je to pravi pogodak, momak igra bez greske a u srbiji se prica da je ubjedljivo najbolji ddefanzivni igrac u ligi!
- Vucinic
- Jovetic
- Vukcevic
- Drincic
- Fatic
- Basa
- Poleksic
trebaju da igraju, to su 7/11
+ Bojovic, Zverotic = 9/11
pa jos jedan u odbranu Jovanovic/Savic/Tomasevic
i jedan u napad
Damjanovic/Delibasic i po meni i SLAVEN STJEPANOVIC
Ma treba sad da se iskoriste prijateljske da se da sansa tima mladijma. Pogotovo u odbrani bi trebalo oprobat Savica i Tomasevica uz Basu. Ja neznam jeli neko od vas gleda ovoga Tomasevica sto igra za Nacional u Portugal.
Kako god, trebaju nam alternative za Dzudovica. Ako nam on bude igra protiv Engleske i Svajcarske bice kuku lele. Zbog toga i nemozemo da igramo ofanzivnije. Kad dodje situacija 1 na 1 s njim tu nam je kraj, svako ce ga pretrcat.
Ali imam osjecaj da ce Kranjcar bit pun pogodak. Samo da ovi iz saveza ne krenu da mu "objasnjavaju" kako i sto treba...
A sto cinite sa Dzudovicem, nemamo alternativu za njega? Zasto da ne probamo Nikolu Vukcevica, najboljeg defanzivca nase lige, dje je Vujadinovic koji je igrac Udinezea, mada je on trenutno pozajmljen rumunskoj Unirei.
There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)
Bookmarks