1.Dakle prva i najosnovnija stvar je dnevnik snova.Zasto dnevnik?Pa da bi nam se mozak naviknio da su snovi bitni,da ne ispare vec da ih se jasnije sjetimo.Samim time i snovi ce nam biti jasniji i zivlji,te cemo ih lakse pamtiti,jer to je glavni uvjet lucidnih snova.Mozda ih imate i vise nego sto mislite,samo ih se nesjecate,e sa dnevnikom snova mozak nam prima naredbu da su snovi bitni.Kad pisete o snovima u dnevnik,uvrstite svaki moguci detalj kojeg se sjecate te posebno osjecaje koji vas prozimaju kroz snove,takodjer ako nista i nesanjate(tj nesjecate se,jer covjek sanja svaku noc)zapisite to,napisite recimo htjeo sam sanjati ali nije islo,nisam nista usnio..
Ovo vam mora postati rutina.
2.Reality check metoda-znaci provjeravanje stvarnosti u budnom stanju.
A-Recimo,nekoliko puta na dan(sto vise mozete)pogledajte na sat(preporucam na sat na mobitelu jer predpostavljam da je stalno uz vas) i odlozite pogled.Nakon par sekundi takodjer pogledajte..znaci ako smo budni sat ce nam pokazati isto vrijeme,ali ako je san u pitanju,totalno druge brojke ce vam biti i tada bi mogli shvatiti da sanjate.
B-Mozete pokusati takodjer sa stipanjem,znaci upitate se da li ja sanjam i ustipnete se.Ako nije san,logicno,osjetit cete laganu bol(nemojte se sad stipati ko ludjaci hehe) ako je san u pitanju,bol nebi trebali osjetiti,znaci,mogli bi shvatiti da sanjate.
C-Zapisite nesto na papiric.Zapitajte se da li ja sanjam,procitajte to sto se napisali i odlozite pogled,procitajte ponovno,znaci ako nije san,jasno cete vidjeti..ako je san..slova ce vam biti mutna i zbrkana..te bi tu mogli shvatiti da sanjate.
D-Zapitajte se da li sanjate i pogledajte si u sake,tj ruke,ako nesanjate,sve ce biti normalno,no ako je san ruke(sake)ce vam se razlivati te tako mozete shvatiti da sanjate.Inace o ovome sa rukama imate objasnjeno u knjigama od Carlosa Castanede.
E,F-Vrtnja oko vlastite osi,paljenje gasenje svjetla,znaci metoda ima zbilja dosta,nadjite si jednu(ili par metoda)koja vam odgovarju.
Znaci ove metode vam mogu posluziti kao odlican triger da shvatite da se nalazite u snu.A kad to shvatite,vi se nalazite u Lucidnom snu i mozete sta pozelite.Htio bi napomenuti da bi vam i metode koje koristite (ili vise njih)trebale postati rutina,kao pranje zuba recimo.Mozete to kombinirati i sa nekim dogadjajem,recimo ako ste se odlucili za metodu sa papiricima,jednostavno ostavite te papirice u wcu i svaki put kad se zaputite procitajte to..Ako vam je tako lakse naravno..
3.
Autosugestija.Prije spavanja razmisljajte o lucidnom snovima,te si onako odlucno recite,nocas cu imati lucidan san..nocas cu se probuditi u snu...
Pokusajte zaspati sa ovom mislju,ovo zbilja moze biti jako mocno.
4.Ovo je posebna metoda.Za neke i najucinkovitija.Legnite oko 22h.Nebi trebali spavati vise od 6 sati.Namjestite si budilicu da vas probudi,kad se probudite,ustanite se,razbudite se i iducih pola sata,sat,razmisljajte o lucidnim snovima ili jos bolje,procitajte nesto na tu temu,pokusajte zaspati sa mislju o LDu i zapovjedite si,sanjat cu lucidno,probudit cu se u snu itd(dakle Autosugestija)Bit ce teze zaspati ali nakon ovoga,lucidni san bi trebao odmah da nastupi.Negdje sam procitao da su stanja lucidnog sna,i opcenito takvih stvari,recimo AP,najcesca izmedju 5-7h,sto se taman u uklapa u ovo..dakle legnete oko 10,ustanete nakon 6 sati i to je 4h,i budni ste oko pola sata,sat i dok zaspete,to je taman to,naravno nemorate vi to tako,bitno je samo da ne spavate vise od 6 sati.
Evo kako je to kod mene bilo kad sam imao viska slobodnog vremena..Legao bi dosta kasno,oko 2,3 ujutro,nekad i kasnije.Spavam do nekih pola 7,te onda ustanem i obavim sto moram,dodjem kuci oko 8h i budan sam negdje do 10h.I uvijek kad u to doba idem leci,Lucidni snovi su mi bili najizrazeniji i najbolji.
5.Znaci,zapisite si na papir neki problem koji vas muci,i kazite si da zelite sanjati rjesenje problema(nebi vjerovali ali cuo sam dosta iskustava gdje ovo pali).Prije spavanja popijete pola case vode,kad se probudite popijte ostalu polovicu i recite si,sad cu se sjetiti sna.Navodno VODA PAMTI,pa cete se sjetiti sna.Ovo u biti i nemorate komb sa papiricima,pokusajte kako mislite da je najbolje.
Bookmarks