Page 6 of 141 FirstFirst ... 23456789101656106 ... LastLast
Results 126 to 150 of 3513

Thread: Snovi

Thanks Thanks Given 
    1,477
    Thanks Thanks Received 
    5,877
    Thanked in
    2,771 Posts

Ovo su vježbe uz koje se može doći do stadijuma, gdje osoba potpuno može kontrolirati svoje snove.

1.Dakle prva i najosnovnija stvar je dnevnik snova.Zasto dnevnik?Pa da bi nam se mozak naviknio da su snovi bitni,da ne ispare vec da ih se jasnije sjetimo.Samim time i snovi ce nam biti jasniji i zivlji,te cemo ih lakse pamtiti,jer to je glavni uvjet lucidnih snova.Mozda ih imate i vise nego sto mislite,samo ih se nesjecate,e sa dnevnikom snova mozak nam prima naredbu da su snovi bitni.Kad pisete o snovima u dnevnik,uvrstite svaki moguci detalj kojeg se sjecate te posebno osjecaje koji vas prozimaju kroz snove,takodjer ako nista i nesanjate(tj nesjecate se,jer covjek sanja svaku noc)zapisite to,napisite recimo htjeo sam sanjati ali nije islo,nisam nista usnio..
    Ovo vam mora postati rutina.

2.Reality check metoda-znaci provjeravanje stvarnosti u budnom stanju.

A-Recimo,nekoliko puta na dan(sto vise mozete)pogledajte na sat(preporucam na sat na mobitelu jer predpostavljam da je stalno uz vas) i odlozite pogled.Nakon par sekundi takodjer pogledajte..znaci ako smo budni sat ce nam pokazati isto vrijeme,ali ako je san u pitanju,totalno druge brojke ce vam biti i tada bi mogli shvatiti da sanjate.

B-Mozete pokusati takodjer sa stipanjem,znaci upitate se da li ja sanjam i ustipnete se.Ako nije san,logicno,osjetit cete laganu bol(nemojte se sad stipati ko ludjaci hehe) ako je san u pitanju,bol nebi trebali osjetiti,znaci,mogli bi shvatiti da sanjate.

C-Zapisite nesto na papiric.Zapitajte se da li ja sanjam,procitajte to sto se napisali i odlozite pogled,procitajte ponovno,znaci ako nije san,jasno cete vidjeti..ako je san..slova ce vam biti mutna i zbrkana..te bi tu mogli shvatiti da sanjate.

D-Zapitajte se da li sanjate i pogledajte si u sake,tj ruke,ako nesanjate,sve ce biti normalno,no ako je san ruke(sake)ce vam se razlivati te tako mozete shvatiti da sanjate.Inace o ovome sa rukama imate objasnjeno u knjigama od Carlosa Castanede.

E,F-Vrtnja oko vlastite osi,paljenje gasenje svjetla,znaci metoda ima zbilja dosta,nadjite si jednu(ili par metoda)koja vam odgovarju.

Znaci ove metode vam mogu posluziti kao odlican triger da shvatite da se nalazite u snu.A kad to shvatite,vi se nalazite u Lucidnom snu i mozete sta pozelite.Htio bi napomenuti da bi vam i metode koje koristite (ili vise njih)trebale postati rutina,kao pranje zuba recimo.Mozete to kombinirati i sa nekim dogadjajem,recimo ako ste se odlucili za metodu sa papiricima,jednostavno ostavite te papirice u wcu i svaki put kad se zaputite procitajte to..Ako vam je tako lakse naravno..
    3.Autosugestija.Prije spavanja razmisljajte o lucidnom snovima,te si onako odlucno recite,nocas cu imati lucidan san..nocas cu se probuditi u snu...

Pokusajte zaspati sa ovom mislju,ovo zbilja moze biti jako mocno.
    4.Ovo je posebna metoda.Za neke i najucinkovitija.Legnite oko 22h.Nebi trebali spavati vise od 6 sati.Namjestite si budilicu da vas probudi,kad se probudite,ustanite se,razbudite se i iducih pola sata,sat,razmisljajte o lucidnim snovima ili jos bolje,procitajte nesto na tu temu,pokusajte zaspati sa mislju o LDu i zapovjedite si,sanjat cu lucidno,probudit cu se u snu itd(dakle Autosugestija)Bit ce teze zaspati ali nakon ovoga,lucidni san bi trebao odmah da nastupi.Negdje sam procitao da su stanja lucidnog sna,i opcenito takvih stvari,recimo AP,najcesca izmedju 5-7h,sto se taman u uklapa u ovo..dakle legnete oko 10,ustanete nakon 6 sati i to je 4h,i budni ste oko pola sata,sat i dok zaspete,to je taman to,naravno nemorate vi to tako,bitno je samo da ne spavate vise od 6 sati.

Evo kako je to kod mene bilo kad sam imao viska slobodnog vremena..Legao bi dosta kasno,oko 2,3 ujutro,nekad i kasnije.Spavam do nekih pola 7,te onda ustanem i obavim sto moram,dodjem kuci oko 8h i budan sam negdje do 10h.I uvijek kad u to doba idem leci,Lucidni snovi su mi bili najizrazeniji i najbolji.

5.Znaci,zapisite si na papir neki problem koji vas muci,i kazite si da zelite sanjati rjesenje problema(nebi vjerovali ali cuo sam dosta iskustava gdje ovo pali).Prije spavanja popijete pola case vode,kad se probudite popijte ostalu polovicu i recite si,sad cu se sjetiti sna.Navodno VODA PAMTI,pa cete se sjetiti sna.Ovo u biti i nemorate komb sa papiricima,pokusajte kako mislite da je najbolje.

Last edited by starwalker; 25-01-10 at 21:04.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gatsbyy View Post
    ja sam cesto sanjao da padam...sa solitera, kuce, litice, ne znam vise sa cega vec...
    i nikad ne docekam da dofatim zemlju no se trgnem i probudim
    Redovno... ili da me hvataju, a ja trcim u mjesto.. uzas...
    Quote Originally Posted by Dutch View Post
    Ja ne smijem pričat,zatvorili bi me i davali raznobojne bombone :mrgreen:
    Imas drustvo
    Quote Originally Posted by methodman View Post
    ja sanjam vozim aston martina al nece da mi ide preko 20km/h kako da ga popravim ?
    Ti na pocetak sna podji kod majstora, ima poslije da leti

Inace, redovno kad sanjam da cu padam, ili da se poklizam, ja trznem nogom (lijepo li je kad trznem onom nogom koja nije na stranu zida )

I da, cesto sanjam djevojku koja mi se svidja... mora da je to ona prava :mrgreen:
    “It’s not who we are underneath, but what we do that defines us.”

Thanks Thanks Given 
    10
    Thanks Thanks Received 
    275
    Thanked in
    108 Posts

Quote Originally Posted by trojkam View Post
    Redovno... ili da me hvataju, a ja trcim u mjesto.. uzas...

Imas drustvo

Ti na pocetak sna podji kod majstora, ima poslije da leti

Inace, redovno kad sanjam da cu padam, ili da se poklizam, ja trznem nogom (lijepo li je kad trznem onom nogom koja nije na stranu zida )

I da, cesto sanjam djevojku koja mi se svidja... mora da je to ona prava :mrgreen:
    au da u zadnje me i to proganja

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Ovo su vježbe uz koje se može doći do stadijuma, gdje osoba potpuno može kontrolirati svoje snove.
    Hvala za ovo ... ova metoda sa buđenjem posle 6 sati je mene upalila i to slučajno.. nisam zna za nju..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nocas sam bio bjegunac Potjera je bila kao da sam John Dillinger (a ja ustvari nisam kriv za ono sto su me optuzili, majke mi ). Inace, 'radnja' je bila smjestena nedje u 1960-te, rekao bih po okolini. Mjesto desavanja: Zapadna obala USA. Sakrio sam se u neku kucu, ali me nadje crni celavi policajac... A tamo sam inace zaspao, i probudio se bez carapa :mrgreen: Probudih se kad mi navukose lisice...

Thanks Thanks Given 
    564
    Thanks Thanks Received 
    78
    Thanked in
    47 Posts

jutros sam bio svjestan da sanjam.. ali se brzo posle probudih
    You'll Never Smoke Alone..

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    30 Posts

Ozbiljan si ili se šališ? Ako si ozbiljan reću ti kako da se ne probudiš ... mislim dok ti to oćeš

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MotobikeR View Post
    jutros sam bio svjestan da sanjam.. ali se brzo posle probudih
    E to je najgore, kad kao "kontrolišem" san vazda mi kratko traje tj. brzo se probudim.

Quote Originally Posted by Lommy View Post
    Ozbiljan si ili se šališ? Ako si ozbiljan reću ti kako da se ne probudiš ... mislim dok ti to oćeš
    Pa pričaj čo'eče, spašavaj!!

Thanks Thanks Given 
    564
    Thanks Thanks Received 
    78
    Thanked in
    47 Posts

ja ozb... mislim da mi je ovo prvi put do sad..
    You'll Never Smoke Alone..

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    30 Posts

Polakote ljudji

Treba da se vrtite oko svoje ose i nastavićete da sanjate.. i tako svaki put kad osjetite da će te da se probudite...
    Mene se često to dešavalo ali sam se budio odma. I pročitah na forum odje da treba da se vrtim oko svoje ose i to sam i uradio. I svaki put u toku toga sna čim sam osjetio da ću da se probudim odma sam se okrenuo nekoliko puta i nastavio da sanjam. Ali znači u snu sam radio što god sam htio. A zašto sam se probudio to je sad eksplicitno

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,791
    Thanked in
    1,599 Posts

sta okrenuo? mislis u krevetu ili u snu?
    f6

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    30 Posts

u snu .. nećeš se kotrljat po krevetu

Thanks Thanks Given 
    1,477
    Thanks Thanks Received 
    5,877
    Thanked in
    2,771 Posts

Smile

Snovi su ogledalo nase duse..ponekad su put u proslost jer mozes sanjati neka razdoblja svog proslog zivota..takodjer snovi ti cesto zele nesto kazati,ukazati na neke stvari..a ponekad kroz snove dobijes odgovore na neka pitanja,ili ti pokazuju sa cime se moras suociti u zivotu...ponekad su ti snovi tako jako strasni..ali to si samo ti..stvari koje te muce se pokazuju kroz razna cudovista itd sto se pojavljuju u snovima..na tebi je da se suocis sa time..
    Snovi mogu biti zabavni ali i poucni..recimo Lucidni snovi..u njima se cesto mozes suociti sa necim,nekim tvojim strahom,fobijama...recimo osloboditi se raznih strahova.....

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    30 Posts

Samo bih da upoznam one koji ne znaju: lucidni snovi = kontrolisani snovi.

Thanks Thanks Given 
    12,594
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

ja sam jutros pred budjenje, iliti izmedju dva budjenja, sanjala vrlo ružan san...ne smjedoh da zaspim, milije mi je bilo da ne vidim nastavak!
    vele babe da ne treba pričat san, onda se neće važiti, pa ću prećutat što sam sanjala, a baš me razbudilo!
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    1,129
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    338 Posts

Nema nista ljepse nego kad je lucidan, i onda letis, ufff, tako stvarno djeluje

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nocas sam bio bjegunac Potjera je bila kao da sam John Dillinger (a ja ustvari nisam kriv za ono sto su me optuzili, majke mi ). Inace, 'radnja' je bila smjestena nedje u 1960-te, rekao bih po okolini. Mjesto desavanja: Zapadna obala USA. Sakrio sam se u neku kucu, ali me nadje crni celavi policajac... A tamo sam inace zaspao, i probudio se bez carapa :mrgreen: Probudih se kad mi navukose lisice...
    A sto bez carapa majke ti?
    Raise my hammer,take my aim

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Need2rock View Post
    A sto bez carapa majke ti?
    Pojma ti nemam
    Znam da su bile one sinteticke, tanke, odvratne.. Te mi majka stalno kupuje, i ja je stalno vracem nazad, jer su mi u njih noge kao u plastiku. Ne moze zena od osnovne skole da zapamti da mi te ne odgovaraju :mrgreen:

Thanks Thanks Given 
    1,477
    Thanks Thanks Received 
    5,877
    Thanked in
    2,771 Posts

Ne moze zena od osnovne skole da zapamti da mi te ne odgovaraju :mrgreen:
    hahahaha, što sam ne kupuješ čarape?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    hahahaha, što sam ne kupuješ čarape?
    Ma kupujem ja, ali uleti ono, znas s vremena na vrijeme preko vrata, i samo rece: "Sine, kupila sam ti carape!" Kao da imam 10 godina... ali ajde, vise nemam snage da joj ponavljam da sam punoljetan.. evo vec godinama :mrgreen:

Thanks Thanks Given 
    1,112
    Thanks Thanks Received 
    356
    Thanked in
    143 Posts

najljepsi je osjecaj kad letis, ili skaces bas visoko
    a najgori kad bjezim a ne mogu...
    ili vozim auto/motor a nikako da ga u potpunosti kontrolisem, sve se odvija sporo i tesko...
    mada osjecas padanja je najgori, sjecam se jos jednog sna, sigurno ima i 7-8g, penjem se na neku strmu planinu cini mi se pod 90stepeni i kad se popenjem pretvara se u sundjer i pocinje da pada... uzas...
    nemojte me analizirati
    Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

jes brate ja skacem i letim visoko i odjednom propanem u pm nedje i probudim se

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Lommy View Post
    Samo bih da upoznam one koji ne znaju: lucidni snovi = kontrolisani snovi.
    Grdno si se prevario!

Ponekad kada sam umoran pa legnam na trosjed i gledam TV, pa uz to se nešto zamislim desi se da zadrijemam...i gle čuda ja MAŠTAM...podignem virtuelnu sliku i tamo imam apsolutnu svijesnost mojih postupaka u tom virtuelnom svijetu. Slično mi se dešava i kada čitam neku knjigu...nego sigurno tada ne sanjam niti sam još u stadijumu lucidnog sna.
    Nego iko ko zna o ovoj tematici išta onda zna za REM faze. Možemo fizičkim umorom sebe dovesti u stanje iznurenosti i tako poremetiti navike koje su tijelo i um stekli. Odlaziti u krevet u 12 pa se buditi u 4 pa opet posle par sati otići u krevet i upravo tada forsirati aktivnost svijesti, dok nam tijelo vapi za odmorom i pravimo stanje ''kontrolisanog'' sna ili bolje rečeno divne maštarije. Jer se sve ove aktivnosti dešavaju u REM 1 fazi ili na prelazu u REM 2 fazu i nikako se nebi svrstavali u stanje sna.

Mašta može svašta

Stvarno megalomanija dolazi do izražaja, tako da ovdje već imamo toliko mnogo dreamwalker-a koji su to postali sa prostim receptom od nekoliko redaka. Ovaj recept je prostiji nego recept da napraviš kiflice sa džemom.
    Last edited by gaul; 27-01-10 at 01:15.

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    30 Posts

Ima smisla ovo što si rekao za stanje u kojem se tijelo nalazi a koje je potrebno za stvaranje kontolisanog sna. Znači to stanje iscrpljenosti i umora što je uzrok za ovu pojavu.

Nego druga stvar.. Kako objašnjavaš da sam ja iz nekontrolisanog (od moje strane) sna, prešao u san koji sam potpuno kontrolisao?

Page 6 of 141 FirstFirst ... 23456789101656106 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)