Quote Originally Posted by Mojsije View Post
Vrlo je lose po tebe da nisi cuo za tako nesto bitno nego ovdje izigravas nekog sudiju i trazis linkove i svakakve izvore podataka za sve sto neko kaze.
Ne radi se o 'sudijarenju' i nekom nadobudnom popovanju.Sistem referiranja mora da postoji,naročito kad 'obaraš' nešto što je teorija i praksa već dugo vremena.
Evo primjera.Ja želim da ubijedim tebe da prasići mogu da lete.Kad ja ne bih morao da ti dokažem to,ili kad bi ti bio totalno mentalno pasivan,ti bi morao da slušaš mene kako drvoseram o tome kako su prasići u stvari evoluirali od vrabaca,kako su u stvari neshvaćeni,i kako nanotehnologija mijenja polaritet papaka i pretvara ih u krila.
Naravno,u stvarnosti stvari idu malo drugačije.Ti ćeš vjerovatno uraditi jednu od dvije stvari.Ili ćeš se smijati ako me ne shvatiš ozbiljno i poželiš da sve to pretvoriš u šalu,ili,ako me shvatiš ozbiljno,reći ćeš:Nemoguće da prasići lete,daj mi klip da vidim.
E,princip je isti.Kulturno je da daš reference kad govoriš o ozbiljnim stvarima.Ne možeš da lupetaš toliko slobodno u nekim oblastima kao što možeš,recimo,u filozofiji (mada ni tu ne možeš da kažeš baš sve na bilo koji način).
Naučne rasprave i naučnog mišljenja nema bez referiranja,jer preko njega možeš da se upoznaš sa onim što tvoj sagovornik govori u većem obimu i da tako izbjegneš pogrešne interpretacije sagovornika - tako i da objektivno analiziraš ono o čemu sagovornik priča.
Tu nema mjesta sudaru nekog 'ega' sa tuđim 'egom'.Ništa tu nije lično.Niko nije 'sudija'.Samo tako filtriraš proseravanje od priče koju valja čuti.