O kakvom probijanju sofersajbe pricate, ljudi? Pa da je 'taknes' galvom boljelo bi, a da je probijes - katastrofa.
Gorane, pogledaj moj predzadnji link... Ovu listu sam napravio za 15 min... Kunem ti se da ima jos makar 10x ovoliko filmova koje bi SVI TREBALI da pogledate...
Pa ako nasa vlada ili ministarstvo nema para da snimi ovakvu reklamu, neka fino POZAJME ove napravljene i neka zavrte na TV... Mislim da je LP za trajanja jedne politicke kampanje snimila jednu slicnu reklamu i sa parama koje su trebale da se daju za politicke spotove, oni su platili tu reklamu o bezbjednosti saobracaja...
Originally Posted by Nk-001
O kakvom probijanju sofersajbe pricate, ljudi? Pa da je 'taknes' galvom boljelo bi, a da je probijes - katastrofa.
'Atomik, o-o, atomik, ou tunajt'
zar nije air bag u funkciji tek kad stavis pojas?
/me stetan
Amor dolor est!
Amor vincit omnia!
obavezno, ali obavezno pogledati ---> http://www.svjetlopisi.com/cg/cg.html
Nije... Airbag u volan i ispred suvozaca je uvijek u funkciji.. Ne pale se bocni airbegovi ako nisi vezao pojas (airbeg koji je u sjediste) jer bi te on samo izbacio iz sjedista... Tako da ako niste vezali pojas, a imate jaki bocni udar, neka vam je bog u pomoc...
Meni po paljenju auta upali se lampica AIR BAG na instr. tabli i onda nakon par sekundi ugasi, je li sve ok ako je tako?
To samo provjerava ispravnost airbaga...
Aj sad posto ste se dali u pricu o airbagovima... Oni rade a pricipu vazudha sabijenog pod velikim pritiskom u malom prostoru, e sad, da li se taj vazduh oslobadja nekim senzorom, tj. posredno ili direktno po 'njegovom osjecaju' udara? I da li na autima starim po 20 godina airbag moze da izgubi na pouzdanosti, iako auto nije 'cukano', vec jednostavno da otkaze to oslobadjanje vazduha iz 'kuglice'?
Last edited by Cousteau; 19-11-09 at 13:44.
'Atomik, o-o, atomik, ou tunajt'
Trebalo bi, ako se ikako može, pokrenut nešto da se utiče na naše televizije da puštaju ovaj snimak ili neki sličan!
I to pod hitno da pocnu svaki dan prije dnevnika,velikob brata i tih sranja![]()
/me stetan
Amor dolor est!
Amor vincit omnia!
obavezno, ali obavezno pogledati ---> http://www.svjetlopisi.com/cg/cg.html
DIDI i ja sam to cuo isto tako,na neke modele auta se nece naduvat airbeg ako nije pojas stavljen.....
odgledao sam odgledao, i taj i sve, ovo bas moze natjerat nekog da pocne da se veze, po 1 ovakav treba u svaki set reklama pustit, ne znam kako im to nije moglo past na pamet
bilo je na discovery, samo da prenesem sto sam tu vidio, ima airbag neki ventil, koji cim se airbag napuni do odredjenog pritiska, on puca, i vazduh polako istice iz njega odredjenom predvidjenom brzinom
edit: ocito sam te lose shvatio, mislio sam da pitas kako vazduh iz airbag-a izlaziali nije lose eto ni ovo znat
Last edited by Goran_m_pg; 19-11-09 at 14:07.
Ne rade po principu vazduha nego gasa, ali to je manje bitno... Oslobadja se ogromna sila i cesto dolazi do manjih opekotina na ruci ili licu, ali je to zanemarljivo... Senzori se nalazi ispod blatobrana, branika ili sl, zavisno od auta do auta...
Na novija auta vecih klasa, postoji senzori za detekciju JACINE sudara, pa se airbag ne naduva isto pri slabom i jakom sudaru... Airbag ako je ispravan (ako nije, svijetli lampica za airbag) on ce da se aktivira, bez obzira koliko je auto staro...
DIDI, ja sam isto slusao price, ali sve su to price... Odnosno, dok ne vidim da to pise u uputstvu za rukovanje auta, ja ne vjerujem u to... Za moje Honde sam procitao da mi se nece aktivirati bocni airbegovi ako nisam vezan, ali ce se aktivirati zavjese (da te ne povrijedi staklo od bocnog udara)... Prednji airbegovi se aktiviraju u svakom slucaju bez obzira na pojas... Odnosno, da preciziram, airbegovi prednji se aktiviraju samo ako dodje do ceonog sudara... Ako te neko udari odozad ili sa boka, ne pale se...
[SIZE=2]Serija se nastavlja..........
U saobraćajnoj nesreći kod Bubanj Potoka poginula su sva tri putnika "mercedesa" koji se kretao iz pravca Niša ka Beogradu.
[/SIZE]
[SIZE=2] Sva trojica poginulih su iz Bjelog Polja. Vozač mercedesa je bio Darko Korać (26), Velibor Bulatović(29) i Radava Bošković (30). "Mercedes" podgoričkih registacija, koji je išao brzinom od 220 kilometara na sat,udario je u cisternu "Šumadija transa",odbio se od nje, udario u bankinu i potom se zapalio. Uviđaj je u toku. Posle 13 časova saobraćaj je uspostavljen ali se, zbog gužvi, odvija otežano.[/SIZE]
Pojas će da pomogne u spašavanju života u bar 99%, a u 1% će da odmogne (mada je odnos prije 99,9 naprema 0,1). I prilokom sudara kada su u pitanju velike brzine jesi li siguran da ćeš da izletiš kroz šoferšajnu, možda udariš u ,,A'' stub. Moj prvi komšija, (i drug iz razreda) poginuo je tako što je prilikom udesa izletio iz auta i nekih 40-tak metara dalje udario glavom u neki kamen. Ovaj što je bio sa njim u kolima ostao je živ, doduše sa napuknutim rebrima (bio je vezan). Opet, ni vezani pojas ni vazdušni jastuci ne pomažu ako nije pravilno podešan naslon za glavu koji sprečava trzaj vrata (pogotovo kod udara otpozadi). Nažalost, postoje i takvi primjeri kod nas kada je jedna djevojka u dobrom i sigurnom automobilu poginula upravo radi te ,,sitnice''. Vezivanje pojasa i pravilno podešavanje naslona za glavu čine da bezbjednosni sistemi imaju maksimalan učinak prilikom udesa. Što se tiče nastavka kretanja unutrašnjih organa prilikom naglog zaustavljanja, opet, i tu imaš veće anse da preživiš nego ako nezaštićen izletiš napolje. U takvim situacijama mogu da prežive jedino motociklisti koji su zaštičeni (kaciga, i ostali protektori).
Same kazne neće rješiti problem, tim prije gdje i kako se naplaćuju. Dok god ,,borba'' za bezbjednost saobraćaja bude bila u iskazanim brojkama o broju oduzetih vozačkih dozvola, naplaćenih kazni i sl. nema sreće. Jer, te kazne se uglavnom naplaćuju na relativno bezbjednim mjestima gdje i prosječan (siguran) vozač zna da napravi ,,sitan'' prekrša (recimo, umjesto 60 ide 73 km/h). Policija ima statistiku i bolje zna gdje se najčešće dešavaju udesi, ali tamo ih rijetko ili nikako nema, i neka tamo kažnjavaju bahate vozače (često prolazim kroz kanjon Morače, a tu je najkritičnija Dromidra, bar, po podacima koje sam skupio iz novina, a tamo policiju nikada nisam vidio) jer tu će većina vozača voziti noormalno, i tu se najbolje izdvajaju rizični vozači. No, na taj način će se smanjiti broj kazni (i to drastično) pa i takav metod rada nije popularan. Naplatom kazni na ovaj način (koji se primjenjuje u većini slučajeva) umjesto pravljenja savjesnog vozača pravi se ogorčen vozač koji je opasniji u saobraćaju.
Koliko sam ja shvatio, ti kazes da airbag je uvijek pun vazduha?
Sad cu ti objasnit od pocetka do kraja.
Airbag je "jastuk" napravljen od najlon - tkanine koja je presavijena u volan ili instrumentablu, vrata ili sic. Iza branika se nalazi mehanicki senzor koji javlja SRS ECU da aktivira airbag. Reackije izmedju NaN3 i KNo3 stvaraju azot koji puni airbag. Ovo su cvrsta goriva koje gore izuzetno brzo i stvaraju dovoljno gasa za punjenje airbaga, a brzina kojom se puni airbag je oko 300 km/h. E sad, torba ima male rupe kroz koje izlazi ovaj zrak koji nije nimalo zdrav za organe disanja.
Prednji airbagovi rade uvijek a bocni samo ako si vezan. Povrsina punog airbaga je meka, kao vuneni jastuk i ako imas vezan pozas i ako si 30-35 cm dalje od volana, airbag ti samo pomaze. One price da airbag ubija odrasle, i da je los, i da se moze otvorit i tokom voznje, to su price koje nemaju veze s mozgom.
Sad imas airbagove koji se pune po potrebi, ima senzor koji zna za vozaca ili suvozaca koliko je on tezak i njegovu daljinu od airbaga.
TAKUMI
I da, proizvodjaci preporucuju zamjenu airbova svakih 14 godina.
TAKUMI
Ja mislim da su kazne smiješno male i zato imamo puno nesavjesnih vozača....
20 eura za korištenje mobilnog- da zaustave svakog koji to radi evo ti novaca za snimanje klipova o opasnosti vožnje s mobilnim u ruci....
i tako redom................
Ne, oni skupljaju te pare za ovo:
![]()
TAKUMI
biće ne znaju jadni što valja...............
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks