Знам да је са митраљезом и да је наслоњен на тенк и то стоји на слици,али не видим да ико виче:убићемо,заклаћемо ;-)
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
Знам да је са митраљезом и да је наслоњен на тенк и то стоји на слици,али не видим да ико виче:убићемо,заклаћемо ;-)
Црква је народ и свештнство.А шта вели Христос:Ви сте со свијету,ако со обљутави,чиме ће се свијет осолити?
Да се свијетле дјела ваша да прославите Оца који је на небесима-ово вели Христос.Ајде ад видимо који је то народ и који попови.Није читав народ,нису сви попови.Све је то индивидуална кривица.
Last edited by ihtus777; 11-11-09 at 18:07.
Pravi hrišćanski sveštenik bi stao pred tenk i rekao-"Moraćete prvo preko mog leša proći ako želite ići da ubijate". Sveštenstvo bi i trebalo postojati da smiruje strasti među ljudima i učiti ih ljubavi i toleranciji, a ne blagosiljati one koji nose oružje, bez obzira na to što oni planiraju raditi sa tim oružjem.
"ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"
Не никако,јер ако је некоме живот у питању он је дужан да га брани свим могућим средствима.
Ali mene zanima zašto su hrišćanski i muslimanski sveštenici na Balkanu uglavnom nosioci nacionalističkih i desničarskih stavova, iako i u Kur'anu i u Bibliji lijepo piše da smo pred Bogom svi jednaki i da ne smije biti podjele po nacionalnoj osnovi? Postoji li ijedno duhovno lice katoličke, islamske i pravoslavne vjere koje je u ovom zadnjem ratu pozivalo protiv šovinizma i nacionalizma i koje je osuđivalo rat? Je li ijedan duhovnik ove tri religije obavljao molitvu za stradalnike drugih vjeroispovijesti na području na kojem se je molio za svoju poginulu braću po vjeri? Na mjestu na kojem je bio žestok okršaj između muslimana i pravoslavaca, dođe prvo pravoslavni sveštenik i održi parastos za poginule pravoslavce, a onda dođe imam i izuči Al Fatihu za pobijene muslimane. Zašto nisu zajedno došli i zajednički se pomolili za duše svih poginulih, bez obzira na vjeroispovijest?
Da državljanin neke nehrišćanske nemuslimanske države kao što je recimo Kina ili Indija dođe na Balkan i vidi kako se ponašaju DEKLARISANI hrišćani i muslimani, pomislio bi da su Biblija i Kur'an nešto poput Mein Kampfa, a ne knjige koje pozivaju na ljubav i mir.
"ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"
Cush da se pomole za duse pobijenih... zar ne treba da se mole za duse ovih zivih-saucesnika u zlocinu? Kakva je poneta molit se za one koji su vec mrtvi? kad su oni vec poslati kod Boga???
A te knjige njih i ne zanimaju.
Na ovom svijetu ima raznih poslova. Neki su ubice neki lopovi a neki su tu da posluze kao opravdanje ovih prethodnih.
Kako ce im to nanos izac.
Ja sam veoma skeptican sto se tice natprirodnih vjerovanja,prvenstveno sto se religije i Boga tice. Znaci,apsolutno ne vjerujem u Boga. Ovo je moje misljenje,i ne bih da uvrijedim nijednog vjernika. Svaciju vjeru i postujem,i nikad protiv necu pricati,ali samo da objasnim moj skepticizam.
Bog i religija uopste su maltene figment ljudske maste i iracionalnog razmisljanja. Mnogi ljudi su zeljeli da vjeruju da ima nesto vise od njih sto kontrolise njihove zivote. Kao sto je opste-poznato,u mnogim zemljama religija se koristi da se kontrolisu mase,i tu se iskoriscava opsta osobina ljudi,a to je naivnost. Nemojte me pogresno shvatit',mnogim ljudima vjera u Boga pomaze,ali ja jednostavno ne mogu da se pomirim sa teorijom da mi je cijeli zivot unaprijed odredjen(ovo se tice sudbine,doduse,ali svejedno). I svi izbori koji su mi napravili okosnicu u zivotu,sve je to djelo sudbine i Boga,a ja tu nemam nikakve zasluge,skoro(ne shvatite bukvalno). Sto god da sam odlucio u tim situacijama,po nekim vjernicima,to je vec bilo odluceno,i tako je Bog htio. Da sam odlucio drukcije,ista bi prica bila. To ja ne mogu da shvatim. Moje razmisljanje mozda jeste pogresno,ali ja ne mogu da vjerujem u stvari koje ne mogu biti objasnjene,ili culno opazene. Mnogo toga imam da kazem na ovu temu,ali me mrzi pisat'. Predlozio bih,ako nema topic Sudbina,da ga neko otvori,ako se slaze,jer sam siguran da bi mnogi imali sto da kazu na tu temu.
Evo par quotova iz House MD serije o tome,koji su mi se svidjeli. Mozda su malo grubi,ali po meni su tacni:
"You talk to God, you're religious. God talks to you, you're psychotic."
"Isn't it interesting... religious behavior is so close to being crazy that we can't tell them apart."
"You can have all the faith you want in spirits, and the afterlife, and heaven and hell, but when it comes to this world, don't be an idiot. Cause you can tell me you put your faith in God to put you through the day, but when it comes time to cross the road, I know you look both ways."
Last edited by _HokutoNoKen_; 13-11-09 at 23:07.
DICIOTTO
E sad jedno pitanje za Ihtusa. Odakle ovoliko idolopoklonstvo kod nas Crnogoraca? Zašto je vjera u Boga zamijenjena vjerom u svece? Kod nas se čak ni Isus i Bogorodica ne spominju često, samo sveti ovaj, sveti onaj, sveti ovaj, sveti onaj.....Nije li to IDOLOPOKLONSTVO koje je protivno MONOTEIZMU? Prvo, teorija o TRI BOGA u jednom, pa onda još i panteon svetaca. Ne podsjeća li to na staroslovenski i indijski paganizam koji je takođe smatrao da je Bog trojak, a da osim tog trojstva postoji još mnoštvo bogova?
To je pocelo od nemanjica i serblja ,oni su uvalili tu tradiciju da je blizi narodu savo nemanjic od Isusa Krista kojega "baj d vej" cesce i zesce zaboravljaju i zaobilaze ! !
Osjećaj da je to pogrešno. Vjerovanje u Boga mi djeluje na ljudsku slabost, i nemogućnost da se suoči na pravi način sa životnim preprekama. Spas koji traže u nadi a ne u borbi. Snagu trebamo da tražimo u nama samima.
Prije pola godine sam bila pod Ostrog, i ono što sam vidjela nikako mi se nije svidjelo - izgubljeni ljudi koji traže 'spas' na pogrešno mjesto i način.
Od Ostroga su nacinjeli sprdnju, najstrasnije je kad idete put gore i na potonju krivinu vidite toalete cucavce, dje gomna padaju po stijena dolje a vjetar duva papire gomave svudj po brdu,jako fina slika !
Sto ja mislim da je najgore,je da ogromni procenat toboze "vjernika" ide tamo samo zato sto ce lijepo izgledat na sliku dje je manastijer ugradjen u pecinu ! Desilo mi se da familije koje dodjose na Cetinje u prolazu te se sretnuh snjima (a zive u inostranstvo) veze nemaju dje sto kao u CG sto se tice vjerskijeh objekata ,relikvija svetinja itd .napr; ja kazem posto ste tu 20 metara od CT Manastijera sto ne skoknete do Sv Petra Cetinjskoga, komat krasta, Ruka Jovana Krstitelja, Filermosa ,oni kazu nemaju kad panuce mrak i onda nece ispanut dobro slike sa Ostroga ????? Misim prvo pojma nemaju o one tri svetinje narodne, drugo nijesu jedini nemo ih ima masa bozja ,tako da o "VJERNICIMA",....................... mi se zgadi na ljucku rasu !
Last edited by Zvek_Zivi; 15-11-09 at 12:07.
Национализам никад није био проблем јер је национализам исто што и патриотизам,ја га тако доживљавам.
Бити једнак пред БОГОМ не подразумијева да ти престанеш да волиш свој народ и то учи Христос у јеванђељу:Заиста вам кажем:нема љубави веће од ове од оне кад положите живот за ближње своје.Патриота говори о томе како ће да погине за отаџбину а непатриота говори о томе како ће да убије за отаџбину и ту постоји велика разлика.
Десница подразумијева неки козервативизам и традицију,сад,има доста тога што је лоше у традицији и то треба мијењати али има и доста тога што је добро у традицији и то треба задржати или преобразити.Проблем је кад не само људи из Цркве него уопште,покушавају да укалупе вриједности из 15. вијека у 21. вијек.То је грешка.
Ја дубоко вјерујем да велики број таквих лица постоје и код муслимана и код католика,код Православних знам јер их и лично познајем,проблем је што у том стању општег лудила они који су били ван тог калупа нису могли да дођу до ријечи.
Ми се Православни молимо за све људе,живе и упокојене,били они муслимани,римокатолици,протестанти,будисти... .На свакој Литургији је тако.
Зато што ниједна ни друга вјера не дозвољава молитву са иновјернима.Можемо да се молимо једни за друге али не заједно.
То ће ићи нама Хришћанима на образ.
Вјеруј ми да то ја не видим а у Цркви сам.Ко год то тврди нека узме у руке текстове Литургије и текстове из служебника и нека прочита јер је нетачно да се Господ Христос и Пресвета Богородица не спомињу често.Просто не знам одакле то.
Пантеон светитеља не постоји јер пантеон значи:свебожанство а светитељи нису богови него људи.
Може подсјећа на паганизам,не спорим да има сличности,али не видим што би то био неки минус Хришћанству?Па није сав паганизам био заблуда,пагани су дали велика имена и много тога су учинили чему се треба дивити.
Није то баш истина,под Острогом је врло сређено.
Па,колико ја знам,Богородица Филермоса је у цетињском музеју као и рука Светог Јована као и честица Часног Крста,а не у Цетињском манастиру.
А знаш ли који је је најјачи култ у Црној Гори?Светог Василија,слава му и милост,Светог Петра,Светог Саве,Светог Николе,велики дио Црне Горе слави Светог Николу а велики дио Светог Архангела Михаила.
Е сад,култ Светог Саве и Светог Симеона јесте јак,то видимо сваке године по литијама кроз Подгорицу,али Свети Никола и Свети Михаило нису Срби и нису их Немањићи на силу импутовали у народ.
Last edited by ihtus777; 15-11-09 at 20:04.
Ep asa hebiga ja tebe kaze m fino ka celjadetu a ti mene lazovom nzva !
Prvo one trui svetinje hriscanske se nalaze U CETNJOME MANASTIJERU !!!!!!!!!!!!!!!!!
Dalje jeli sredjeno ili ne to je stvar ukusa ja ti kazem da oni klozeti prije no se dodje do manastijera su uzas ziva no mozda je to za tebe ljepota bozja to je tovja stvar !
Kult sv vasilija je velik reka sam ti zasto ,narod je PAGANSKI i vjeruje u BJAKE padanje sa stijene djeteta u kolijevku 1203878 metara i onda se samo nasmijalo itd itd bajke dalje kult sv sava nemanjica je izumro samo ga je konung the Nidzo pojaca ali snjim je i izumro skoro samo ga popovi spc pokusavaju povrnut u zivot inace je izumro ! SV Nikola je sveta najvise zastupljen u CG ka zastitnik famelja brastava itditd d aponovim SERBLJE NOJE JE DOSLO U CG POKUSAVA DFA POVRNE U ZIVOT DAVNO IZUMRLI KULT SAVA NEMANJICA INCE NEMA NIDJE NIKOGA KOME JE ON SLAVA !
A otkad je to bezosjecajnost snaga?
To nije nikakva snaga u sebe. To je totalna predaja. E sad sto se dostina tjese sa tom pronadjenom "snagom" u sebe... to je druga prica.
Trivijalnost nevjerovanja je najaci argument. To pokazuju okolnosti u kojima se drustvo nalazi. A sad sto su oni koji nevjeruju zadovoljni sa time... i to je opet druga prica.
Pitanje Kreatora nije pitanje realnosti vec pitanje osobenosti ljudi. Ko su za cime strijeme i od cega su sastavljeni i koliki su im dometi. To sto ljudi ne vjeruju u neke sile tipa para-kvantuma i sl ne znaci da one ne postoje, vec samo da ljudi ne posjeduju sposobnost da poimaju iste.
Dali je to permanentno stanje ili ne... to je vec nesto drugo... druga prica, o kojoj ja neznam - sto ne znaci da ne postoji.
Kao sto je Isus rekao onima koji su ga gonili i u laz ucerivali - ja nisam vama poslat nego ovcama mog Oca. To jest vjera nije za svakoga. Jer ovce znaju svog pastira i za njim idu. Ko je ima priliku to da vidi zna o cemu je govorio.
Meni nije Bog potreban da bih imao ja snagu u sebi - radi sebe. Sto bi ja to treba da uspijem? Da osvojim svijet? Da se obogatim? Da istrijebim nevjernike ili nesto slicno? Sto je meni do toga? Moje je da upoznam sebe i kroz iskusenja ovoga zivota da otkrijem ko sam i sto sam. Cini mi se da i Bog ima slicnu namjeru...
A ovaj svijet spolja ovi svjetovi od ljudi... ja sam cesto ono sto bi rekle zabjelcanke - zabezeknut...
Vjeruj mi nije mi niko dao vise stimulansa da vjerujem u Boziju svemoc od budala.
I svaki put kad ih vidim pomislim "I ovoliko si mocan!"... apsudno zvuci ali josh su inspiracija...
Last edited by Ego_and_his_own; 16-11-09 at 14:10.
Nemogu sebi postaviti to pitanje jer ja znam da Bog postoji.
Onda ti nisi ni za kakvu diskusiju druzeZasto si odje? Da 'prosvijetlis' ostale forumase?
Mozes da vjerujes, ali ne mozes nikako da ZNAS odgovor na nesto sto je pitanje od kad je svijeta i vijeka..
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks