Ja sam veoma skeptican sto se tice natprirodnih vjerovanja,prvenstveno sto se religije i Boga tice. Znaci,apsolutno ne vjerujem u Boga. Ovo je moje misljenje,i ne bih da uvrijedim nijednog vjernika. Svaciju vjeru i postujem,i nikad protiv necu pricati,ali samo da objasnim moj skepticizam.
Bog i religija uopste su maltene figment ljudske maste i iracionalnog razmisljanja. Mnogi ljudi su zeljeli da vjeruju da ima nesto vise od njih sto kontrolise njihove zivote. Kao sto je opste-poznato,u mnogim zemljama religija se koristi da se kontrolisu mase,i tu se iskoriscava opsta osobina ljudi,a to je naivnost. Nemojte me pogresno shvatit',mnogim ljudima vjera u Boga pomaze,ali ja jednostavno ne mogu da se pomirim sa teorijom da mi je cijeli zivot unaprijed odredjen(ovo se tice sudbine,doduse,ali svejedno). I svi izbori koji su mi napravili okosnicu u zivotu,sve je to djelo sudbine i Boga,a ja tu nemam nikakve zasluge,skoro(ne shvatite bukvalno). Sto god da sam odlucio u tim situacijama,po nekim vjernicima,to je vec bilo odluceno,i tako je Bog htio. Da sam odlucio drukcije,ista bi prica bila. To ja ne mogu da shvatim. Moje razmisljanje mozda jeste pogresno,ali ja ne mogu da vjerujem u stvari koje ne mogu biti objasnjene,ili culno opazene. Mnogo toga imam da kazem na ovu temu,ali me mrzi pisat'. Predlozio bih,ako nema topic Sudbina,da ga neko otvori,ako se slaze,jer sam siguran da bi mnogi imali sto da kazu na tu temu.
Evo par quotova iz House MD serije o tome,koji su mi se svidjeli. Mozda su malo grubi,ali po meni su tacni:
"You talk to God, you're religious. God talks to you, you're psychotic."
"Isn't it interesting... religious behavior is so close to being crazy that we can't tell them apart."
"You can have all the faith you want in spirits, and the afterlife, and heaven and hell, but when it comes to this world, don't be an idiot. Cause you can tell me you put your faith in God to put you through the day, but when it comes time to cross the road, I know you look both ways."

. Predlozio bih,ako nema topic Sudbina,da ga neko otvori,ako se slaze,jer sam siguran da bi mnogi imali sto da kazu na tu temu.
Reply With Quote
Bookmarks