Page 14 of 28 FirstFirst ... 410111213141516171824 ... LastLast
Results 326 to 350 of 691

Thread: Zasto ne vjerujete u Boga?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by sky View Post
    Pa nije bas "fer" to predstavljalje Boga i djavola, jednog za dobre stvari a drugog za lose. Ako covjek uradi nesto dobro i plemenito onda je "vodjen" bozjom rukom. Ukoliko ubije nekoga, tu se bog ne pominje nego se u igru ubacuje drugi imaginarni entitet, anti bog ili djavo ili stogod. Ukoliko je bog svemocan, on kontrolise i "djavola" i covjeka, te je isti ubica vodjen bozjom rukom.
    Mislim da griješiš.
    Da bi razumio najbolje da Boga uporediš sa naprimjer nekim izvorom energije , Suncem ili kantom benzina ili ...
    Kanta benzina je sama po sebi potencijalno dobra stvar zbog potencijalne hemiske energije sadržane u benzinu. Imaš "slobodnu volju" da je iskoristiš kako god želiš.
    Možeš je pravino korisiteći ("vođen bozjom rukom" ) usuti u auto ili sa istom kantom napraviti neko ******.
    Potencijalna energija u benzinu ("Bog") stvarno postoji a "Đavo" je samo naziv neka oznaka za sve njene loše upoterbe.
    Zanimljivo je primijetiti da upotreba zavisi od saznanja (spoznaje "Logos"-a). Ja vjerujem da je "Logos"-neka zakonitost u svemu.
    Ako u nečemu i ima nekakve neshvatljive magije to je samo trenutno stanje , nerazumjevanje "Logos"-a u toj oblasti.
    http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%...B3%D0%BE%D1%81
    Quote Originally Posted by funestis View Post
    Necemo mi saznat ko je bog nikad jer ga nema.
    Naravno da ako je nečije shvatnje Boga pogrešno takav Bog stvarno ne postoji.
    Ranije si pominjao jednu varijantu Raselovog paradoksa. Ako nešto zadovoljava uslove ovog paradoksa to stvarno logički ne postoji. Raselov paradoks i sliži za dokazivanje nepostojanja nečega.
    Takođe ako nešto u sebi nema zakonitost ("Logos") teško da se to može pripisati Bogu. Ovdje kreacionisti zapinju. Takođe samo pripisivanje neke pojave Bogu nije stvarno znanje. Stvarno znanje je precizan i logičan opis kako je neki sistem djelovao u tom slučaju.

Bog je naziv za silu koja je stvorila i pokreće univerzum. Grčki bogovi su antičkim grcima služili kao mogući "model" te sile. Smatrali su da je u početku bio Haos i da su iz njega nastala njegova djeca Uran(nebo) i Gea (zemlja) i tako dalje.
    Bog i te kako postoji po religiskim shvatanjma Galileja, Njutna,Anštajna, Hajzemberga, Mahatme Gandija,...
    Ljudi će sigurno doći i do boljih religiskih "model"-a i dubljih shvatanja šta je ustvari Bog.
    Sam si ranije naveo nešto što je možda najbolji do sada "model" u fizičkom smislu shvatanja Boga.
    Teorija u "super gravitaciji" iz priče o "paralnim univerzumima". Iznad četvrte pa sve do dvaneste dimenzije ovo prestaje biti "čista" nuka a sve više postaje hipotetička teorija i vjerovanje.
    Logično je da neko u to vjeruje. E sad ako iz toga izvodi svoja morlana i razna druga shvatanja i vjerovanja to je ustvari religija (zaokružen sistem vjerovanja). Nije obavezno da se nešto u nekoj hipotetičkoj teoriji zove Bog.
    ... Medjutim vijera nije znanje. Vijera je vijera, nada u to da ce se necije zelje ostvariti.

Vijera je masovna nada institucionalizirana kroz organizovanu crkvu i dirigirana kroz nemilosrdni klerikalizam.

Institucionalizirana i izmanipulisana ljudska zelja da se covijek osjeca i zivi bolje, a od strane neskrupuloznih pojedinaca zednih slave i bogatstva.

Ovo je dosta vezano sa pitanjem budućnosti religije.

P.S. Od savremenih ateista više cijenim Billa Mahera i njegove stavove.
    Last edited by septembar; 07-11-09 at 14:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

vijera je masovna nada institucionalizirana kroz organizovanu crkvu i dirigirana kroz nemilosrdni klerikalizam.

Institucionalizirana i izmanipulisana ljudska zelja da se covijek osjeca i zivi bolje, a od strane neskrupuloznih pojedinaca zednih slave i bogatstva.
    То уопште није тачно.Постоје клерикалне струје унутар Цркве али постоје много јача мишљења која су антиклерикална.Данас имамо један квази-раскол у Србији који је починио Симеон Рукумијски али људе који иду код њега Црква није лишила заједнице као што никад никога није лишила заједнице.

Клерикализам или секташтво се одређује на овај начин:колико је тешко или лако ући у једну заједницу и колико је тешко ући или изаћи из неке заједнице.

У Православље је тешко ући,говорим о јеванђељском животу,јер бити Православан значи тако живјети,лако је преварити свештеника да сте вјерник и да вас он крсти и причести,све то стоји,али је тешко живјети Православно и бити у заједници.Из Православља је лако изаћи и то је јасан доказ да је оно изузетно неклерикално.Да се разумијемо,има и секташких струја али хвала БОГУ оне су занемариве.

У секту је лако ући а тешко је изаћи јер се оне оличавају великим степеном клерикализма и затворености јер је њиховим вјерницима уливен апокалиптични страх.
    Last edited by ihtus777; 07-11-09 at 15:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

hahaha, provede ego cijeli život u nadi.
    iznenadi ce se kad vidi crnilo na kraju (odnosno nece, pošto nece bit svjesan)
    uživaj malo, opušti se. ne budi sektaš cijeli život
    Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Nabla Guest

"Nema Boga" reče čovjek koji gradi čitavu nauku na čestici koju nikad nije vidio.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ti kazes da ima Boga jer si ga vidio

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tema je "Zasto ne vjerujete u Boga?".
    Pošto ja vjerujem daj da čujmo Billa Mahera
    Iskreno cijenim njegova mišljenja, iskrenost ,način i odnos prema drugima.

Last edited by septembar; 07-11-09 at 18:24.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Ima čitav "Religulous" na YouTube, u 10 djelova.

Nabla Guest

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ti kazes da ima Boga jer si ga vidio
    Kad sam to rekao?

Nabla Guest

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Ima čitav "Religulous" na YouTube, u 10 djelova.
    Ima i onu emisiju o "Vil i Grejs". Veliki je mislilac taj Bil Maher. Ne treba razmisljati. Treba gledati "Vil i Grejs".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Ima i onu emisiju o "Vil i Grejs". Veliki je mislilac taj Bil Maher. Ne treba razmisljati. Treba gledati "Vil i Grejs".
    Ah,skepsa.Ono za šta kritikuješ druge,a šta rado sam koristiš,naročito kad nemaš neku poentu za istaći.Dobra stvar,a?
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Tema je "Zasto ne vjerujete u Boga?".
    Pošto ja vjerujem daj da čujmo Billa Mahera
    Iskreno cijenim njegova mišljenja, iskrenost ,način i odnos prema drugima.
    Probaj ovo.Od 18:40 pa nadalje.Čitav intervju ima 7 djelova i govori o njegovom životu,ali to je sekundarno.Isprati od 18:40 do kraja klipa,ako imaš vremena.Zanimljivo je - i ima poentu.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Kad sam to rekao?
    xaxaxaxaxaxaxaxa, ne vjerujem

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Zadnjih par dana na ovom podforumu me podsjeca na ono sto je rekao Cercil:

Ljudi povremeno nabasaju na Istinu, a vecinu puta se samo pokupe i ustanu pa nastave kao da se nista nije desilo....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ja ipak mislim e je bog iz Amerike hahahahahhahaahhah ! Ada religioznijega naroda nasvijet nema od njih ! No je mene nesto cudno tamo dje se najvise pominj eivjeruje u boga stalno neke katastrofe zemljotresi polave ratovi mrtvije na kotarine ! Napr svake godine kad pilgrini idu za meku zgazi se par stotina zivlja ,Katolici na drugu Zidovi nemisim e ce ikat bit bez rata i krvi po ulica , hriscani cim dotaknu neki nivo bogastva ojde sve u qrats za par dana itdi td ratovi krv zemljotresi polave pozari itd itd !
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da mi je samo znati radi cega vijernici toliko vole da brane boga i da iznalaze izgovore za njegov gros?

Odkud ta potreba da sebrani neko ko je po definiciji neograniceno samoodbranjiv?

:?::?::?::?:
    Vjerovatno nemaju odgovor kao i uvijek, jer nedostaju im najobicniji argumenti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Necemo mi saznat ko je bog nikad jer ga nema.

Nece ni vijernici iz istog razloga.

Osim toga grip je realan. Nije potrebna vijera da ga pokupis.

Mikroskop pokazuje stvari, realne stvari, Mikrosoftov Word je takodje realan.

99% posto stvari koje covijek zna on upravo zna (mozda pogresno zna u to ne ulazim).

Medjutim vijera nije znanje. Vijera je vijera, nada u to da ce se necije zelje ostvariti.

Vijera je masovna nada institucionalizirana kroz organizovanu crkvu i dirigirana kroz nemilosrdni klerikalizam.

Funestis slusao sam ovaj klip ali me cudi ovaj da na kraju kaze bog blagoslovio ateizam, ????!! O li mi objasnit?

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,944
    Thanked in
    1,459 Posts

Sali se. Duhovit covjek. A definitivno ima najjace klipove na YouTube
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja vjerujem u jednog Boga, ali religije ne priznajem, jer to su ljudski izumi za uspostavljanje kontrole nad masama. Svi vidimo kol'ko se danás vjerske zajednice drže milosrđa koje propisuju njihove religije, pogotovo ovđe na Balkanu, đe popovi, fratri i 'odže predstavljaju desničarske i radikalne stavove, a da ne pominjem blagosiljanje ratnih zločinaca i šovinista.
    "ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

religije ne priznajem, jer to su ljudski izumi za uspostavljanje kontrole nad masama. Svi vidimo kol'ko se danás vjerske zajednice drže milosrđa koje propisuju njihove religije, pogotovo ovđe na Balkanu, đe popovi, fratri i 'odže predstavljaju desničarske i radikalne stavove, a da ne pominjem blagosiljanje ratnih zločinaca i šovinista.

U potpunosto podrzajem !
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by besmrtni monah View Post
    ja vjerujem u jednog boga, ali religije ne priznajem, jer to su ljudski izumi za uspostavljanje kontrole nad masama.
    Можеш ли ми рећи како су то Христос и Свети Павле успоставили котролу над масама?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Можеш ли ми рећи како су то Христос и Свети Павле успоставили котролу над масама?
    Kontrola nad masama nije uspostavljena? A Srednji Vijek i crkveni teror nad narodima Evrope? Klanje, spaljivanje, silovanje, maltretiranje, diktatura? Je li to u ime Boga rađeno ili da bi se napunili nečiji džepovi?

Za mene je važnije da budem dobar čo'ek i da pomažem drugima, nego da se pokoravam dogmama koje su ljudi izmislili. I smatram da me Bog može čut' i uslišit' mi želje ako su iskrene i od srca, bez obzira na jezik na kojem mu se molim, đe se nalazim i na koji se način molim.
    "ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"

Thanks Thanks Given 
    27
    Thanks Thanks Received 
    59
    Thanked in
    28 Posts

Zašto ne vjerujem u boga?
    Iz istog razloga iz kojeg ne vjerujem ni u ostala stvorenja iz bajki i u njihove čudesne moći.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ја те конкертно питам за Христа и Светог Павла и светог Игњатија.Кога су они контролисали и какву су корист имали од те контроле?

То што си сад поменуо се односило на запад,то нема везе са Православљем,дакле то је гаф Рима а не нас Православних.

Колико сам разумио,ти си схватио БОГА као неку особу која нема ни трунке одговорности за овај свијет,или се варам?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Ја те конкертно питам за Христа и Светог Павла и светог Игњатија.Кога су они контролисали и какву су корист имали од те контроле?

То што си сад поменуо се односило на запад,то нема везе са Православљем,дакле то је гаф Рима а не нас Православних.

Колико сам разумио,ти си схватио БОГА као неку особу која нема ни трунке одговорности за овај свијет,или се варам?
    Ne, Bog je za mene univerzalna sila koja je stvorila svijet, koja je postojala i kad nije bilo ničeg i koja će postojati i kad ne bude ničeg više, sila koja se nalazi u svemu i od koje je sve nastalo.
    Upravo vi hrišćani, muslimani i Jevreji gledate na Boga više kao na neku osobu sa bezgraničnim moćima nego kao na višu silu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

А која је разлика између унверзалне силе и особе која је свемогућа?

Page 14 of 28 FirstFirst ... 410111213141516171824 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)