Nauka je ta koja otkriva 'kako', ponekad i zasto. Ipak ovo zasto je puno teze odgovoriti.
Zaista je veliko pitanje zasto covjek, univerzum ili pak Bog postoje.
Ja bih mogao svojom glavom da dajem neke pretpostavke zasto je nasa priroda takva ali ipak ne bih pametovao.
Mozda je najbolje od nekih pitanja i ne traziti odgovore, odnosno ne postavljati ih uopste.
Svjedoci smo da u nekim ljudskim odnosima upravo imamo takve 'paradokse'.
i ako postoji a bas ce da gubi vrijeme razmisljajuci o ljudima i da gleda sta oni rade i misle svakog trenutka, a tako mocan lik. ili mozda mislite na samo zemaljskog boga...
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
Koliki li tek ima dnevnik kad ocjenjuje 6 milijardi ljudi![]()
A i nije ti neki argument, eo danas je tehnologija toliko napredovala da bi citav zivot svakog pojedicna mogao da se prati i pohrani non stop. A tesko li je to svemocnom Bogu?
Dobro danas, ali do juce bilo drugacije pa ko ce sve to digitalizovati![]()
sad je uveo ovaj elektronski pa mu lakseKoliki li tek ima dnevnik kad ocjenjuje 6 milijardi ljudi :wink:![]()
Bako, jebeš li što?
Netreba dozvoliti da strah vlada nama. Strah da ne budemo ismijani, ili odbaceni. Biti slobodan rob u jednom sistemu (sta ce drugi da kazu) je najveci pad svojeg iskonskog JA, i onda ego kaze: "ne bih pametovao". Teorija evolucije (posto se stalno spominje): I to je samo vjerovanje, ali postoji tu jedna interesantna stvar: zasto covjek odbacuje teoriju evolucije? Zato sto covjek smatra sebe superiornim u "SADA", "SADA JA POSTOJIM", i to nam daje za "pravo" da kazemo "nasa priroda", "nasa zemlja", "i bog stvori covjeka po liku svome". Nemogu JA (ego) da budem stvoren od nekog "primitivnog" organizma jer JA (ego) postojim SADA, i to je pozadina religije, i otuda rec bog/sakriveno JA (ego). "JA" sve pripada i svemu gospodari, "JA" kad umire i dalje vjeruje da ce biti "JA", jer "JA" nemoze promijeniti oblik, jer "JA" je TELO.
Suštinski je važno pitanje da li čovjek više naginje ka bogu ili ka đavolu svih drugih bića.
Neko ko ide "u đavoljem pravcu" neminovno dovodi druge i na kraju i sebe do uništenja i nestanka.
Iako sam vjernik(teista) baš zbog ovoga ne vjerujem u postojanje đavola.
Za mene je Đavo samo neko slikovito objšnjenje, šta je loše i kako ne treba raditi.
Last edited by septembar; 07-11-09 at 02:54.
Pa nije bas "fer" to predstavljalje Boga i djavola, jednog za dobre stvari a drugog za lose. Ako covjek uradi nesto dobro i plemenito onda je "vodjen" bozjom rukom. Ukoliko ubije nekoga, tu se bog ne pominje nego se u igru ubacuje drugi imaginarni entitet, anti bog ili djavo ili stogod. Ukoliko je bog svemocan, on kontrolise i "djavola" i covjeka, te je isti ubica vodjen bozjom rukom.
Release Yourself
Da mi je samo znati radi cega vijernici toliko vole da brane boga i da iznalaze izgovore za njegov gros?
Odkud ta potreba da sebrani neko ko je po definiciji neograniceno samoodbranjiv?
:?::?::?::?:
Bolje reci odobreno od njegove strane. Medjutim sa njegove percepcije ovo vremensko razdoblje ne igra toliko ulogu. Niti ti zivoti. Jer sto je vijek ljudski naspam vjecnosti? Samo pokazatelj.
Jer nije bitno sto napravimo vec zasto.
A to vecina ne shvata.
Bog je Bog dobra i zla, i covjek je tu da bi naucio nesto na tome. A nisu svi sto nose oblicje ljudsko ljudi. Ja sam se u to uvjerio. Djavo moze da poprima raznorazne oblike. Iskusenja su neminovna za svakoga. To je nacin da se vidi ko je ko.
Branit? Ja mislim da ti brkash istinu sa odbranom. On ne odgovara nikome tako da ne vidim da mu treba odbrana. Ali Istinu reci... e to je vec nesto drugo. Ti si to pobrka... no i ne cudim se. Nije moguce sa pozicije nevjernika razlucivati te stvari. Kako da neko ko zivi u zabludi ima ikakvog pojma o tome.Da mi je samo znati radi cega vijernici toliko vole da brane boga i da iznalaze izgovore za njegov gros?
Last edited by Ego_and_his_own; 07-11-09 at 08:13.
Istina je empirijska po definiciji.
Sve sto okolisa oko istine i zvuci kao pravdanje to nije.
Moja pozicija nevijernika je jasna pa stoga trazim i jasne odgovore na moja pitanja.
Ovo sto citam jesu samo pravdanja i izgovori.
Maca vrti oko vruceg kolaca.
Istina, istina je tacna, empirijska, logicna i neprikosnovena.
To do sada, kad je u pitanju bog nismo jos vidjeli.
Uvijek postoji ta zamagljenost i mutnost gdje logika prestaje a pocinje samo gola nicim zasluzena vijera.
Nista osim obecanja baziranih na vijeri.
Sto ne vidish ti ne vjerujesh? I tebi je to empirizam? Puh....Moja pozicija nevijernika je jasna pa stoga trazim i jasne odgovore na moja pitanja.
Kome?Ovo sto citam jesu samo pravdanja i izgovori.
Jes ne vidish Grip ali zato empiriski vjerujesh u njega... al ne zezaj me funetis... Ali si zato vidio neku sliku ispod mikroskopa preko mikrosofta... haha 99% stvari koje covjek zna su bazirani na vjeri, i niko ne ispituje tacnost toga jer bi mu trebalo 5 zivota da bi ispita to tvoje "empiriski".Istina, istina je tacna, empirijska, logicna i neprikosnovena.
A to je vec nesto sto je tvoje licno iskustvo... Ali makar si iskren da ne vidish nista...Uvijek postoji ta zamagljenost i mutnost
I priznajte da necete da vjerujete zato sto vam to ne odgovara a ne sto vi fali "materijala" za to vjerovanje - jer to nije istina. Ne odgovara zivotu kojem ste izabrali. To je posteno. A ovo? Sto je ovo? Naglabanje?
Saznacete ko je Bog ne sjekirajte se. A vi samo naprijed i navalite.... kad vas probudi i kad stanete ispred njega onda ce vi sve jasno bit... samo da ne bude kasno.
Last edited by Ego_and_his_own; 07-11-09 at 10:08.
Necemo mi saznat ko je bog nikad jer ga nema.
Nece ni vijernici iz istog razloga.
Osim toga grip je realan. Nije potrebna vijera da ga pokupis.
Mikroskop pokazuje stvari, realne stvari, Mikrosoftov Word je takodje realan.
99% posto stvari koje covijek zna on upravo zna (mozda pogresno zna u to ne ulazim).
Medjutim vijera nije znanje. Vijera je vijera, nada u to da ce se necije zelje ostvariti.
Vijera je masovna nada institucionalizirana kroz organizovanu crkvu i dirigirana kroz nemilosrdni klerikalizam.
Institucionalizirana i izmanipulisana ljudska zelja da se covijek osjeca i zivi bolje, a od strane neskrupuloznih pojedinaca zednih slave i bogatstva.
Last edited by funestis; 07-11-09 at 11:55.
Samo se ti nadaj.... da ga nema... e cesh bit iznenadjen.
Kad umresEgo svjecki se reko ja
![]()
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks