View Poll Results: Trebaju li vjerske zajednice koje ostvaruju ovako velike prihode, da plaćaju porez?

Voters
47. You may not vote on this poll
  • Da

35 74.47%
  • Ne

12 25.53%
Page 4 of 8 FirstFirst 12345678 LastLast
Results 76 to 100 of 186

Thread: Biznis u ime boga i mimo zakona

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Da ali mi smo sekularna drzava, Crkva skoro da i nema uticaja, i ne vidim zaista ni ja cemu ovolike kritike prema istoj kad postoje mnoge druge stvari koje prakticno moraju da se kritikuju.
    "Ovolike kritike"? Ovo je jedna tema, mozda je bila jos jedna slicna. Mada s obzirom na pare koje se krecu u crkvenim okvirima, nije to nimalo nevazno...

Broj tema u kojim se kritikuju drugi problemi u drzavi je neuporedivo veci.

Dakle, meni se cini da je odnos potpuno realan.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    Dobro je te nije bilo zabačenih mjesta u CG prije 100 godina kad nije bilo džipova.
    Misliš da treba da idu tamo pješke ili na konja.

da probam slično ...

Dobro je te nije bilo čistih izvora u CG prije 100 godina kad nije bilo vodovoda. (Svak po kantu pa do najbližeg izvora. Bojkotujte vodovod )

Dobro je te nije bilo potrebe za osvjetljenjem u CG prije 100 godina kad nije bilo struje.

Dobro je te nije .
    ...

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Misliš da treba da idu tamo pješke ili na konja.

da probam slično ...

Dobro je te nije bilo čistih izvora u CG prije 100 godina kad nije bilo vodovoda. (Svak po kantu pa do najbližeg izvora. Bojkotujte vodovod )

Dobro je te nije bilo potrebe za osvjetljenjem u CG prije 100 godina kad nije bilo struje.

Dobro je te nije .
    ...
    Ti branis popove u dzipovima po svaku cijenu? Zar je toliko tesko priznati da to nije ispravno?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    7 Posts

ada...ukinut crkvu i zdrao. ne samo zbog pljacke nego zbog svega. vrlo prosto.
    this is pointless

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by mojsije View Post
    ti branis popove u dzipovima po svaku cijenu? Zar je toliko tesko priznati da to nije ispravno?
    По коме то није исправно?

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

po nekom principu zdravog razuma. a i popovi propagiraju odricanje u ovom svijetu zarad boljeg zivota na nebo. a oni u sve 16 se voze u ciroki od 15542 kubika.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by mojsije View Post
    po nekom principu zdravog razuma. A i popovi propagiraju odricanje u ovom svijetu zarad boljeg zivota na nebo. A oni u sve 16 se voze u ciroki od 15542 kubika.
    Пријатељу,остави се тих софизама типа ``здравог разума`` јер вјерујем да ниси знао шта подразумијеваш под тим јер је за тебе здрав разум да неко живи по својим принципима а не по монашким принципима јер монашки и калуђерски принцип је такав здрав разум који си горе навео.

Ко то вози чирокие и џипове у митрополији?Ајде ми наведи имена тих свештеника који имају џипове и чирокије па ћемо да видимо којим парама су их купили и на какав начин.

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

A jes vala, ti ces mi odmah reci od kojih su ih para kupili, kao da tebi sve govore. Ja navodim primjer ovog manastira u doljanima gdje je kupljen novi(valjda im je stari dosadio) ciroki za potrebe odlaska u kupovinu u obliznji supermarket.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Озбиљно?Ја мислио да иду на купање са тим чирокијем ;-)

Шалу на страну,манастир Острог са можда још три манастира издржава Цркву.

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    U ovom slucaju ne kritikujemo vjeru nego crkvu kao instuciju. Ne moraju se vjernici nac prozvani zbog toga
    ............

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Озбиљно?Ја мислио да иду на купање са тим чирокијем ;-)

Шалу на страну,манастир Острог са можда још три манастира издржава Цркву.
    Da li ti znas nesto pametno pricati ili samo gluposti znas i ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Добро,не кажем да нема оних који узму паре испод руке,али манастир Острог је уникат.Он је тај који колико толико обезбјеђује финансије Цркви.Погледај жичку епархију:свештеници не примају плате,немају редовна примања.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Ti branis popove u dzipovima po svaku cijenu? Zar je toliko tesko priznati da to nije ispravno?
    Ne opravdavam nikog i po koju cijenu.
    Po meni je ispravno da neko ko ima potrebu za terenskim autom ima terensko auto inače nemože normalno obavljat svoje dužnosti.

E sad ne baš da ima neku krntiju da mnogo troši i da se mora često popravljat niti da ima neki bijesni džip tipa ovih što voze ovi novi biznismeni i političari.
    Mislim na neku sredinu . Neko rentabilno i pouzdano terensko auto.

@ihtius-e šta misliš o ovome:
    Quote Originally Posted by septembar View Post
    ...Mnogo su veće nepravde kod onih kojima se ne daje novac kad imaš i svojom voljom.
    Razne državne institucije i organizacije koje direktno ili indirektno mi finansiramo su dosta bahatije i nesavjesnije.

Nego nije važno kad smo se već dohvatili crkve smatram da su prioriteti trošenja sredstava otprilike sledeći:

1. Prvenstveno sveštenici i ostali kojima crkva daje zarade treba da imaju neku socijalnu sigurnst. Bez toga je nemoguće da dobro obavljaju svoje aktivnosti i da budu cijenjeni u društvu. Takođe da prostorije u kojima borave i rade ispunjavaju neke elementarne uslove. Nekim sveštenicima je terensko auto potreba posla kojim se bave isto ko terenskim radnicima elektroprivrede.

2. Drugi prioritet mi izgleda neka humanitarna aktivnost kroz naprimjer organizovanje, finansiranje i pomoć jednoj ili više humanitarnih organizacija. U osnovi svake religije postoji dio koji se bavi razradom morala i taj dio je jedan od stubova svake religije. Neka vrsta odgovornosti pred silom koja je stvorila i pokreće univerzum a vjernici je zovu Bog . Neka religiska organizacija to treba i praktično da pokazuje. Nemože svak pojedinačno nositi po malo novca i stvari nekome kome on misli da je potrebno. Za to treba da postoji organizacija da to skupi, informiše, finansira i rasporedi. Sa druge strane moral je na izvjestan način nezavisan od religije i predstavlja univerzalno vjerovanje u neke moralne vrijednosti i dostojanstvo svakog čovjeka.

3. Treća po važnosti mi izgleda obnova religiskih objekata i saradnja sa naprimjer sekretarijatom za zaštitu spomenika kulture. Ako objekat ne ispunjava neke elementarne uslove, naprimjer da prokišnjava ili nema vodu i struju a u njemu je predviđeno da neko boravi više dana onda je to prioritet 1. Ako ne onda je ovaj prioritet 3.

4. Izgradnja novih objekata . zavoravih ,ako preostane para.
    Last edited by septembar; 31-10-09 at 18:46.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Оно што поједе Црну Гору,што исиса новац је администрација,али о томе се не говори,јер имамо министарстава на претек и некакве непотребне инстанце као ``Уставни суд``које су само вишак.Него,о тим стварима које су битније се не прича јер неко на грбачу народа ту принудно узима новац док се Цркви даје новац по слободној вољи.

Свештеници су људи који су нон-стоп у покрету и кад је слава свештеник мора да обиђе цијелу Подгорицу,макар је тако овдје,с`краја на крај а то мора са аутом јер не може да стигне да обиђе рецимо 50 кућа или станова а сваки домаћин ће се наљутити ако му свештеник једном или два пута одбије и не дође на славу.Е зато им и треба ауто да их не би парохијани возили јер би онда парохијани давали паре за свој бензин.
    Чињеница је да не примају сви свештеници плате.Примају плате у архиепископијама,београдској и цетињској,у жичкој не примају плате него се сами сналазе.Да свештеници возе аута и чирокије је нетачно јер пола их нема за основне потребе а не за аута која коштају по неколико десетина хиљада.

Што се тиче свештеничких канцеларија и просторија,о томе се нема много рећи јер оне у суштини и не постоје.Ко год не вјерује нека пође до Црквене општине испод Цркве Светог Ђорђа и нека погледа како оне изгледају.Она барака у којој се народ окупља после Литургије је у врло лошем стању.

Што се тиче друге тачке,слажем са да треба да се ради систематски али и зато постоји буџет митрополије и парохија из кога се новац издваја за плате појединим свештеницима и за обнову цркава и манастира.

За изградњу нових објеката ћемо сачекати ;-)

Све у свему,финансијско стање је веома тешко а мислим да би корисније било поставити питање колико је држава спремна да помогне а не да опорезује митрополију јер држави не би требало да је у интересу да споменици културе почну да се урушавају и да пропадају.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post

Све у свему,финансијско стање је веома тешко
    Naravno, umjesto tih tričavih 50 miliona kojih zaradjujete u CG, fali vam milijarda godišnje.
    Tada bi stanje bilo donekle podnošljivo.

:lolblue:

Sa milijardu eura godišnje mogli biste da obučete još 100 000 ljudi u mantije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Тачно тако.Са милијарду да.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

'They ain't religious but they ain't no fools,when Noah built his Cadillac,it was cool...
    I think they're strange,and when they're dead,they can have a Lincoln for their bed.'
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Od kad je crkva i porez, a tek se danas postavlja ovo pitanje, nemojte više molim vas...
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Od kad je crkva i porez, a tek se danas postavlja ovo pitanje, nemojte više molim vas...
    Zanimljiv stav.Zamisli samo da je neko bio tako ambiciozan da postavi to pitanje u vrijeme borbe za prava robova u Americi (prava crnaca,takođe).
    'Od kad su robovi,i od kad je zakon,a tek se danas postavlja ovo pitanje,nemojte više molim vas...'
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

A vi ste se zabrinuli za tudje pare.... ili su to vasi prilozi, pa se samo pitate dje idu te pare?

Ili ni jedno?

Da sam prilozio sto pa aj i da imam neku moralnu osnovu da pricam ista o ovome.... porez? nije tacno da crkva jedina ne placa porez i svaka neprofitna organizacija takodje ne placa porez.
    Cak su i firme koje daju doncije rasterecene poreza.

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

zna se koliko je kreativno racunovodstvo i koliko se pere novac upravo preko navodnih donacija...

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

a jeste li razmisljali kojim crkvama treba naplacivati porez a kojim ne?

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Svakoj mogucoj.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Sh0ne View Post
    Ne, moras da napravis razliku izmedju ta dva. Ako ti meni da poklonis, ostavis pred vratima od kuce 1 000 000€ jel treba ja na njega da platim porez?
    U sve srecne zemlj eplaca se porez na "poklon" ,napr ti nemozes ostavit sinu 120 mil eura a da ne platis porez na to ! Porez na bogastvo itd itd zato EU zemlje idu naprijed i imaju dobre puteve bolnice skole itd itd zato sto PLACA SE POREZ NA SVASTA !

ps sto bi spc bila izuzetak , i sto je dobro spc nacinjela u Suverenu Drzavu Crnu Goru ?????????
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Naravno, umjesto tih tričavih 50 miliona kojih zaradjujete u CG, fali vam milijarda godišnje.
    Tada bi stanje bilo donekle podnošljivo.

Sa milijardu eura godišnje mogli biste da obučete još 100 000 ljudi u mantije.

To ka kad ona sirotinja iz Ostroga (slava mu i milos ) zabi onije 40 kila zlata u turske lire dokle narod Crnogrski skapava od pa$e gladi. Jao(h) kad partidzani pocese vadit kilo za kilom tovar tamo tovar onamo ,sica sve ahahahhahahhahah pa se celjade ponekat ( slava mi i milos) zapita stoce kome crkva spc ,sto ce kome manastijeri i za koga je crkva i manastijeri ?????? Treba li da narod lipsaje od gladi a popovi, TOVAR tamo TOVAR onamo ZLATA, VAGON tamo VAGON onamo a ???? Pa nijesu valjda popovi nebeski andjeli da su mimo naroda ,valjda su oni tu da sluze NARODU ??? Ili sam se ja nesto zahjeba u racunanju slava mi i milos (uz obavezno dizanje) !!!
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Page 4 of 8 FirstFirst 12345678 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)