View Poll Results: Trebaju li vjerske zajednice koje ostvaruju ovako velike prihode, da plaćaju porez?

Voters
47. You may not vote on this poll
  • Da

35 74.47%
  • Ne

12 25.53%
Page 1 of 8 12345 ... LastLast
Results 1 to 25 of 186

Thread: Biznis u ime boga i mimo zakona

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Biznis u ime boga i mimo zakona

Biznis u ime boga i mimo zakona

VJERSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI UVELIKO KORISTE „ODVOJENOST OD DRŽAVE” ZA STICANJA VELIKIH PRIHODA, MIMO IKAKVE KONTROLE DRŽAVNIH PORESKIH INSTITUCIJA

Podgorica – Iako se kroz djelovanje vjerskih zajednica koje djeluju u Crnoj Gori, prema neslužbenim podacima, slije i obrne na desetine miliona eura godišnje, država je, shodno važećim ustavnim i zakonskim rješenjima nemoćna da uspostavi nadzor nad tim moćnim finansijskim sistemom, a kamoli da ga oporezuje. Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica uopšte ne predviđa mogućnost da vjerske organizacije mogu obavljati privrednu djelatnost i na taj način sticati prihode, ali je ostao nedorečen i kada su instrumenti države u slučaju da se neka organizacija, pod plaštom religije, počne baviti biznisom.
    Kao najmoćnija i najbrojnija vjerska organizacija, Mitropolija crngorsko-primorska u tom unosnom biznisu ima najveći udio, a odavno je prepoznata da, zahvaljujući moćnim finansijerima i javnim i tajnim poslovima, posjeduje i ogroman uticaj na gotovo sve sfere društvenog i političkog života. Nezvanične informacije “Vijesti” iz manastira Ostrog, govore da se samo kroz taj objekat donira više od 30 miliona eura godišnje. Niko, osim ljudi u Mitropoliji, ne zna za šta se taj novac koristi nakon što ih vjernici ostave na ćivot Sv. Vasilija Ostroškog. Osim prihoda od donacija, Mitropolija zarađuje i od lanca vlastitih maloprodajnih i ugostiteljskih objekata, a i jedan su od najvećih zemljoposjednika u državi.
    Manje prihode, ali ipak značajne, ostvaruju i ostale vjerske zajednice. U Poreskoj upravi sliježu ramenima na pominjanje poslovnih aktivnosti vjerskih zajednica, pozivajući se na Ustav, koji je tim organizacijama zajamčio nezavisnost i “odvojenost od države”, što je idealan paravan za nesmetano poslovanje bez fiskalnih obaveza.
    - Kada se radi o prihodima vjerskih zajednica i eventualnom oporezivanju tih prihoda, onda je prije svega bitno pitanje pravnog položaja vjerskih zajednica. Ustavom Crne Gore je utvrđeno da su vjerske zajednice odvojene od države, da su ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova. Bliže odredbe o pravnom položaju vjerskih zajednica su utvrđene Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim je uređen status i rad vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Zakon propisuje da vjerske zajednice imaju svojstvo građansko-pravnog lica, a time i legitimitet da kao pravno lice budu subjekt u pravnom prometu, u zakonom utvrđenim granicama – rekli su iz Poreske uprave “Vijestima”.
    Prema crnogorskim poreskim propisima, kako su dodali, djelatnost vjerskih organizacija je izuzeta od oporezivanja, odnosno prihodi koji se ostvaruju obavljanjem vjerskih usluga nijesu oporezivi.
    - Zakonom o porezu na dodatu vrijednost je propisano poresko oslobođenje za vjerske usluge i promet proizvoda povezan sa tim uslugama, ukoliko se taj promet vrši u skladu sa propisima koji se odnose na vjerske zajednice – precizirali su iz Uprave.
    Poreskoj upravi su sve tri konfesije koje djeluju u Crnoj Gori prijavile upis u poreski registar na način što su prijavile više organizacija koje djeluju unutar jedne konfesije, te se u evidenciji Uprave određuje poreski identifikacioni broj za svako takvo lice.
    - Tako da se kao posebna lica unutar jedne konfesije pojavljuju crkvene opštine i odbori, kao i same crkve, odnosno pojedini objekti i najviši organi crkvenih vlasti u okviru jedne vjerske zajednice. Dakle u takvoj situaciji, niti po zakonskim propisima, niti je praktično moguće imati pravnu legitimaciju lica koje bi obavljalo privrednu djelatnost, niti precizno utvrditi odgovorna lica u slučaju obavljanja privredne djelatnosti – naveli su iz Uprave.
    Vjerske organizacije nijesu zakonskim propisima obavezane da vode finansijsku evidenciju o svom poslovanju po standardima koji se propisuju za ostala pravna lica.
    - To ukazuje da i u tome postoji razlog da vjerski poslovi, za koje su nadležne crkvene vlasti moraju biti odvojeni, od privrednih poslova, ukoliko ih eventualno vrši neka vjerska zajednica – dodali su iz Poreske uprave, zaključujući da je jedino moguće zakonito obavljanje privredne djelatnosti putem osnivanja privrednog društva i odvajanjem vjerskih poslova od obavljanja djelatnosti na koje se plaćaju poreske obaveze.
    - Poreskoj upravi nijedna vjerska organizacija do sada nije prijavila bilo koji objekat u kojem se obavlja privredna djelatnost, nije je podnijeta nijedna prijava o oporezivim prihodima – dodali su iz Uprave, ne želeći da komentarišu veći broj prodavnica čiji su vlasnici ili zakupci vjerske organizacije.
    Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica, kako su naveli, propisano je da crkve mogu prikupljati dobrovoljne priloge i da sveštenici mogu za vršenje vjerskih obreda primati nagrade, ako obred obavljaju na zahtjev pojedinca.
    - Prihodi se vjerovatno ostvaruju i putem prodaje proizvoda čija je upotreba povezana sa vršenjem vjerskih obreda, te je raspodjela takvih prihoda više stvar unutrašnje organizacije crkve, kao i evidencija prihoda i rashoda, ali zakonom nije propisana obaveza za izvještavanje poreskog organa o ostvarenim prihodima – saopštili su iz Uprave.
    Svaki oblik privredne djelatnosti, potvrdili su iz Poreske uprave, vjerske zajednice moraju prijaviti i platiti porez.
    - Međutim, jedini način da crkve organizuju obavljanje privredne djelatnosti vidimo u organizovanju privrednog društva koje će biti upisano u Centralni registar Privrednog suda, kao nezavisno pravno lice i koje će imati odgovornost u plaćanju obaveza prema povjeriocima, a samim tim i poreskih obaveza. Iz tako organizovanog privrednog društva vjerske zajednice mogu ostvarivati dobit, odnosno dividende i udjele u dobiti – zaključili su iz Uprave.
    Portparol Ministarstva finansija Gordana Jovanović “Vijestima” je saoopštila da je zakonima propisano da su vjerske usluge i promet proizvoda neposredno povezani sa vjerskim uslugama koje obavljaju vjerske zajednice “za zadovoljavanje potreba vjernika” oslobođene plaćanja poreza na dodatu vrijednost, ali da postoji obaveza ako prave profit.
    - Ako vjerske zajednice obavljaju isporuku proizvoda i usluga na tržište, u tom su slučaju obveznici plaćanja PDV-a, a ako za posljednjih 12 mjeseci ostvare promet veći od 18 hiljada eura i poreza na dobit i nepokretnosti – naveli su iz Ministarstva.

Svi su gradili na divlje

Iz Ministarstva za uređenje prostora i zaštitu životne sredine saopštili su da vjerske zajednice, kao i svi pravni subjekti i građani, za sve građevinske radove podnesu zahtjev i da čekaju dozvolu. Međutim, kako je "Vijestima" iz tog Ministarstva neslužbeno saopšteno, nije rijetka pojava da objekti koje grade ne posjeduju odgovarajuću dokumentaciju.
    - Kao najveći zemljoposjednik, Mitropolija crnogorsko-primorska prednjači u divljoj gradnji, mada su i ostali, poput Crnogorske pravoslavne crkve i Islamske zajednice znali da zidaju bez prethodno pribavljene dozvole – rekli su iz Ministarstva.

R. MILIĆ

http://www.vijesti.me/index.php?id=320175

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

No sto no trebaju. Svaka organizacija koja ima prihode treba da placa porez. Koliko ja znam u Crnoj Gori je Crkva odvojena od drzave tako da nema razloga da ne placaju porez.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    37 Posts

Ne, iz razloga sto je to ostavljen novac voljom gradjana. Niko ne tjera nekog da ostavi novac, porez treba da placaju na maloprodaju i ugostiteljstvo, Ali i ne na novac ostavljen slobodnom voljom gradjana.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Svaki novac je novac udijeljen voljom građana. Ako nije stečen nečijom voljom, onda je otet ili ukraden.
    Bilo đe da ostavljaš novac ostavljaš ga svojom voljom. U prodavnicu, kafanu....

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    37 Posts

Ne, moras da napravis razliku izmedju ta dva. Ako ti meni da poklonis, ostavis pred vratima od kuce 1 000 000€ jel treba ja na njega da platim porez?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da! Te institucije i onako nemaju veze s vjerom nego postoje iskljucivo radi profita.

Kome je ista jasno zna da je u duhu hriscanstva odricanje od materijalnih i teznja ka duhovnim vrijednostima, davanje, a ne uzimanje, a da je istovremeno npr. banka Vatikana jedna od najmocnijih finansijskih institucija na svijetu. Zasto postoje crkve nego da bi ostvarivale profit? Vjernici u crkvi ostavljaju novac i kao feedback dobijaju neko zadovoljstvo od samog saznanja da su to uradili isto kao sto za podmirenje svojih potreba i zelja kupci ostavljaju novac u prodavnicama. Stoga, nema razloga da ne placaju porez.

Ako vec zaradjuju na onima koji su dovoljno fiju da vjeruju u njihove price, zasto bi mi koji smo malo izvan toga morali kao poreski obveznici da krpimo rupe u budzetu, a oni da budu postedjeni toga?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Sh0ne View Post
    Ne, moras da napravis razliku izmedju ta dva. Ako ti meni da poklonis, ostavis pred vratima od kuce 1 000 000€ jel treba ja na njega da platim porez?
    Da, naravno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Naravno, posebna porska kategorija pored poreza na imovinu, na dohodak i igre na srecu su i porezi na poklone.

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    37 Posts

Skroz je nebitno sta ti dobijes od tog ostavljanja novca, tebi niko ne trazi da ih ostavis. Ako dodjes ti kod mene npr. u kafanu, i platis pice koje popijes ja na taj novac placam porez, a ako dodjes i kazes castim te 100€, ja na taj novac ne placam racun. Ne razumijem, jel' treba konobari na baksis da placaju porez koji dobiju slobodnom voljom gradjana kojima je u tom trenutku milo da ga caste? O cemu pricamo ovdje?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Skroz je nebitno sta ti dobijes od tog ostavljanja novca, tebi niko ne trazi da ih ostavis. Ako dodjes ti kod mene npr. u kafanu, i platis pice koje popijes ja na taj novac placam porez, a ako dodjes i kazes castim te 100€, ja na taj novac ne placam racun. Ne razumijem, jel' treba konobari na baksis da placaju porez koji dobiju slobodnom voljom gradjana kojima je u tom trenutku milo da ga caste? O cemu pricamo ovdje?
    Baksis je i u najsavremenijim i u najpreciznijim finansijskim sistemima jedan od oblika ilegalnog sticanja novca. Nad njim se ne moze vrsiti kontrola zbog njegove nepredvidivosti.
    Novac ostavljen u npr. crkvama akumulira se dijelom od prodaje rekvizita, dijelom od placanja obreda izvrsenih od strane svestenih lica, a dijelom od dobrovoljnih prinosa. Prema tome, mjesta za oporezivanje i te kako ima.

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    37 Posts

Quote Originally Posted by Magenta_Rebel View Post
    Baksis je i u najsavremenijim i u najpreciznijim finansijskim sistemima jedan od oblika ilegalnog sticanja novca. Nad njim se ne moze vrsiti kontrola zbog njegove nepredvidivosti.
    Novac ostavljen u npr. crkvama akumulira se dijelom od prodaje rekvizita, dijelom od placanja obreda izvrsenih od strane svestenih lica,
    za sve sto kupuje naravno treba platiti porez

a dijelom od dobrovoljnih prinosa.
    za ovo ne treba

(citaj-moje misljenje)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

za sve sto kupuje naravno treba platiti porez

za ovo ne treba

(citaj-moje misljenje)
    Nisu to dobrovoljni prihodi od eur-dva kao baksis u kafani od kojeg konobar sebi kupi burek ili cigare, to su hiljade i hiljade eura prihoda koji sluze za podmirivanje potpuno nepoznatih rashoda.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Ako si zaradio 50 000 eura na godinu od bakšiša, naravno, po zakonu trebaš platiti porez.
    Ako zaradiš od bakšiša 500 eura godišnje i potrošiš ih niko neće primjetiti.
    Ali ako od bakšiša kupiš BMW, što onda?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Ako si zaradio 50 000 eura na godinu od bakšiša, naravno, po zakonu trebaš platiti porez.
    Ako zaradiš od bakšiša 500 eura godišnje i potrošiš ih niko neće primjetiti.
    Ali ako od bakšiša kupiš BMW, što onda?
    onda se vjerovatno zoveš Amfilohije Radović i BMW će da ti bazdi u garažu :mrgreen:
    Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    37 Posts

Nije ni to euro-dva jer na kraju mjeseca to ispadne jos jedna plata necija. Ali opet kazem nisi u obavezi da ostavljes, ne traze ti oni u manastiru da im ti ostavis pare.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

ja ne znam ni zašto ljudi ostavljaju pare u crkvu... da ih bog vidi kako su oni dobri i kako davaju novac crkvi koja to prosledjuje onima kojima je to zaista potrebno? Glupost! Bolje je napisati ček i poslat ga u Etiopiju i da budeš siguran da je tamo otišo... ili napisat ček nekoj ugroženoj porodici iz Crne Gore
    Što reče 'ajduk Magneta, vjernici ovdje plaćaju duhovni mir, a crkva ga prodaje... neka im udare porez ili neka ih nadgledaju dje te pare idu, ako idu u dobrotvorne svrhe, sve do zadnjeg centa, treba da budu oslobodjeni poreza :mrgreen:
    I ovdje se ne radi o pojedincu nego o organizaciji, tako da ih treba nadgledat, da se vidi dje pare idu, pa onda odlučit oće li bit poreza ili ne
    Last edited by Ra's_Al_Ghul; 28-10-09 at 22:39.

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,323
    Thanked in
    3,171 Posts

Treba im zestok porez udarit. Ko zna dje idu ti milioni...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije ni to euro-dva jer na kraju mjeseca to ispadne jos jedna plata necija. Ali opet kazem nisi u obavezi da ostavljes, ne traze ti oni u manastiru da im ti ostavis pare.
    Nije obavezno, ali je predvidivo. Oni mogu da izracunaju koliki su im mjesecni prihodi od toga.
    A konobar sve i da mjesecno od baksisa skupi tri necije plate opet ih ne moze potrositi na nacin na koji bi drzala trebalo time da se bavi. Prvo, u njenom je interesu kvalitet usluge koja se pruza u ugostiteljskim objektima i nije njeno da ogranicava nagradjivanje iste. Drugo, ugostiteljski objekti nikada nece uticasti na javno mjenje onako kako to rade vjerske institucije, te otud potreba da se malo drzava raspita sta se finansira tolikim novcem. Sigurno ne dijele hranu gladnima.

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    37 Posts

Quote Originally Posted by Ra's_Al_Ghul View Post
    da se vidi dje pare idu, pa onda odlučit oće li bit poreza ili ne
    sa ovim se slazem

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ra's_Al_Ghul View Post
    ja ne znam ni zašto ljudi ostavljaju pare u crkvu... da ih bog vidi kako su oni dobri i kako davaju novac crkvi koja to prosledjuje onima kojima je to zaista potrebno? Glupost! Bolje je napisati ček i poslat ga u Etiopiju i da budeš siguran da je tamo otišo... ili napisat ček nekoj ugroženoj porodici iz Crne Gore
    Što reče 'ajduk Magneta, vjernici ovdje plaćaju duhovni mir, a crkva ga prodaje... neka im udare porez ili neka ih nadgledaju dje te pare idu, ako idu u dobrotvorne svrhe, sve do zadnjeg centa, treba da budu oslobodjeni poreza :mrgreen:
    I ovdje se ne radi o pojedincu nego o organizaciji, tako da ih treba nadgledat, da se vidi dje pare idu, pa onda odlučit oće li bit poreza ili ne
    Onda pop uzme te pare, baci ih uvis i kaze "uzmi Boze ono sto je tvoje, a nek meni padne ono sto meni ostavljas". :yipiiii:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

Onda pop uzme te pare, baci ih uvis i kaze "uzmi Boze ono sto je tvoje, a nek meni padne ono sto meni ostavljas". :yipiiii:
    hahaha, to je valjda neki iz Bijelog Polja odradio... :mrgreen:
    E ako nije pametan..8)

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,323
    Thanked in
    3,171 Posts

U inostranstvu se svi oni lanci pedofilije i svakakvih bolesnih cuda finansiraju od takvog novca no narod ne zna za sto daje pare. Misle kupice malo milosti kod boga i ostroga, a oce sipak...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    U inostranstvu se svi oni lanci pedofilije i svakakvih bolesnih cuda finansiraju od takvog novca no narod ne zna za sto daje pare. Misle kupice malo milosti kod boga i ostroga, a oce sipak...
    To je kod katolika više zastupljeno -> http://www.xepisodes.com/southpark/e...olic-Love.html

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Meni samo nije jasno koliko glup neko mora da bude da ostavi pare pored ikone. Sto, da ih ne daje svecu sa nje? Sto ce svecu pare?

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,323
    Thanked in
    3,171 Posts

Ljudi to ne rade sto su darezljivi, nego da speru svoje 'grehove', i da pokusaju da smanje mizeriju sopstvenog zivota tako sto ce koji euro dati onome na nebu ili poljubit osusenu ruku nekog krstitelja, dok ce neko neduzno dijete bit silovano zato sto jednom rukom taj pop prima pare a drugom se zagrijava ispod mantije. E kakav bi im ja porez udario, isto kao na prostituciju i lake droge u Holandiji sto su uradili...

Page 1 of 8 12345 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)