Page 11 of 28 FirstFirst ... 78910111213141521 ... LastLast
Results 251 to 275 of 691

Thread: Zasto ne vjerujete u Boga?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by gingis kan View Post
    ....... Pokusao sam da kroz pricu osjetim nesto, njenu zalost, bilo sta. Nije bilo nista. Nastavila je da prica kao da se radilo o nekome iz Kine, Japana, a ne o krvno i bilo kako bliskoj osobi.
    To je ono najgore kod onih koji se zaklinju u geslo "ljubi bliznjeg svoga" i pokusavaju se nametnuti kao moralne gromade. Otupjela osjecanje se mogu pravdati svakako, ali kad se pogledaju u ogledalo nema sile da sami ne vide da su ta opravdanja mala, pa se traze jaca i jaca. Lako je za boga i onoga sto drzi kljuceve od raja kad je tesko sam sa sobom pa se bjezi u imaginarno. Sve je to objasnjeno i psihologija odavno zna za te uzroke.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Slucaj sa casnom sestrom je bio motiv za neki pokusaj analize sta se to desava sa tim vjernicima praktikantima. Ja vise volim jednostavna osjecanja, sitnice, dragost u pogledu djeteta, u pogledu srece u ochima ljudi kad ih obradujem pricom i poklonom, nego prazninu iz oka te vjernice, ili bilo kojeg popa, fratra, odze, sa otupjelim ljudskim osjecanjima.
    Nek takvi imaju ispunjeno srce, nek uzivaju u unutrasnjem zadovoljstvu, nek su spaseni, nek su blizi Bogu, jer su jedini i izabrani, ja volim oko ispunjeno dusom.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

A sto bi tek reka da si vidio ljude kako pjevaju na sahranu sve sa osmjesima i svi se njisu i tapsu.

Da su poludjeli ili nesto slicno. Ko vjeruje u Boga taj zna malo vise...

Ukoliko neko zamislja da je Bog onaj koji kaznjava
    No ko kaznjava?

Evo vidji vanju: on ujutro kad se probudi vas je srecan sto je od majmuna nasta.

Nije svaka kazna uvjek u tuzi.

No onaj koga Bog tugom kaznjava to znaci i da ga voli... E sad sto bi neki sceli da im je sve po strasti pa i toga Boga da im sluzi njihovim zeljama... cek malo coce malo on bolje zna...

Sjetih se nedje 90-tih kad sam ka klinac bio pod uticajem kocke... i nedje sam bio potrosio pare tudje i podjoh do jednog druga i zamolih ga da mi pozajmi, a on odbi znajuci za sta mi je trebalo. E sjecam se sto sam bio pomislio: Kakav mi je on drug kad nece da mi pomogne...

A kako sam to pametno ja bio smislio? Eh da sam to bio ja, no lako je to prihvatiti... cinjelo se logicno... hahaha

Kako potreba promijeni percepciju jado moj...

No naucih dosta o takvim potrebama od tad.... sad mi smijesno kad vidim ljude kako se kockaju.
    Last edited by Ego_and_his_own; 25-10-09 at 18:46.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Veceras sam bio sa jednom teshko oboljelom osobom. Prosetali smo, pricali. U nekom trenutku rece da vjeruje u Boga, da je isla na razna hodocasca i opisa pokusaj odlaska u neko sveto mjesto za koje se u katolickom svijetu zna za velike cudotvorne moci. Pocev od teshko dostupne destinacije, o lutanju, u jednom trenutku su kaze zastali u koloni automobila i ljudi koji su isli ka tom mjestu. Izasli su, i kad su vidjeli kakvi slucajevi idu ka tom svetilistu, kad je vidjela teshko oboljele, odustala je. Bilo je sramota da ona sa takvom "sitnicom" zauzima nekome od njih red u koloni.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

... nego prazninu iz oka te vjernice, ili bilo kojeg popa, fratra, odze, sa otupjelim ljudskim osjecanjima.
    To je ta praznina o kojoj pokusavam reci. Praznina koje su itekako vjernici svjesni pa sebi obezbjedjuju alibi. Jeftini, prazni i bezosjecajni, otupjeli bas kao i taj pogled. Neko rece da je oko ogledalo duse a i praznina nekad vise govori od svake rijeci.
    Nek takvi imaju ispunjeno srce, nek uzivaju u unutrasnjem zadovoljstvu, nek su spaseni, nek su blizi Bogu, jer su jedini i izabrani, ja volim oko ispunjeno dusom.
    To im je samo jos jedna varka i jos jedno samoobmanjivanje jer se u sustini vise boje postojanja toga Boga od ateista, pa iz straha samo o tome pricaju. Ne mogu gore (ako ima necega) prevariti pa preko protekcije i ovozemaljskim nasladjivanjem se domoci svijetla, a sve kao nadoknadu za mracne kutke svoje duse.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ka i onaj sto je bio prisa Isusu oko koga se bijahu i gurahu mnogi i reka mu: Moj je sluga tesko bolestan ti samo reci da on ozdravi, nemorash se matletirat do tamo. Ovaj mu rece: Evo ne vidjeh ovoliko vjere u citav Jerusalim.

(parafrazirah)

Pristup je vrlo bitan izgleda.... jer je potrebno htjeti! A ne misliti da je guzva ispred Boga pa da se smeta.... Jer se on i ovako opuci od posla...

Ne treba bit lijen i to pravdat neznam ja cim... pa makar to bila i skromnost. Treba Vjerovat da to moze bit.

Tako sam i ja kod zubara kad sam isa... vidji guzva je velika pa cu sjutra...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne mogu reci da ja znam istinu, mozda nisam izabran za to. Ne smetaju mi oni koji misle drugacije od mene, koji sude o svima, o pravim putevima, krivim.
    Nek vjernici vjeruju, nek budu veselog srca, hladni prema bilo kome, i nek nalaze dokaze o postojanju Boga na bilo cijoj patnji. Ne smetaju mi i vjerujem da oni iskreno znaju ono sto tvrde. Njima to znaci, meni ne.
    Ne znam jeste li vidjeli ozarena lica kad bi mediji javili da su negdje poplave po svijetu, zemljotresi, vulkanske erupcije, pozari? Neki vjernici ne kriju odusevljenje i tada se prvi javljaju da naglase "jesam li vam rekao ovo je sve predvidjeno".
    Meni to njihovo zadovoljstvo nije jasno i nikad mi nece biti jasno.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

To sto nisam posa kod zubara taj dan, samo me je josh vise boljelo... i kostalo zuba.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ona gospodja veceras nije govorila o ljudima sa zuboboljom. Sjeli smo u hladu, trazila je da sjedi na suncu. Mislio sam da ce je zamoriti jer koristi teske ljekove. Rekla je da zeli sunce. Svakim danom sve vise. Rekla je da zeli osmjeh. Rekla je da je chinila mnogima citav zivot. Djeci bez roditelja, zavodima, nosila ljekove za napustenu djecu po domovima, gledala je tudji mrak, nije cijenila ono sto je njoj Bog dao. Sada, kaze, ima samo ljubav da da.
    Last edited by gingis kan; 04-11-09 at 06:21.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne znam jeste li vidjeli ozarena lica kad bi mediji javili da su negdje poplave po svijetu, zemljotresi, vulkanske erupcije, pozari? Neki vjernici ne kriju odusevljenje i tada se prvi javljaju da naglase "jesam li vam rekao ovo je sve predvidjeno".
    Meni to njihovo zadovoljstvo nije jasno i nikad mi nece biti jasno.
    Ti ne mozes shvatiti 'puteve bozje' i bespuca vjernika. Prazninu duse koja se u necijoj tragediji jeftino nasladjuje ali ima praznu pricu koja ih zadovoljava. Tesko je kad se praznina ispunjava prazninom, ali i to se desava.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Moja poruka je bila da svako cijeni ono sto mu je dato, sto je i ova divna osoba bez imalo mracenja na pozitivan nacin izlozila.
    Imam veliko postovanje za tu licnost, i iz zahvalnosti za neko vrijeme, paznju, i nesebichnost i dok nisam znao za njen zdravstveni problem.
    Kad sam saznao, josh vise sam poceo da cijenim od nje date trenutke.
    Nema uvidjajnosti, nema sazaljenja, nema maltretiranja. Nesebichna osoba i sa distancom da ne prouzrokuje negativnu misao.
    Rece, blagoslovi sve neprijatelje i zle ljude. Rekoh, nisam vjernik, ne zelim nikome zlo, mozda zato sto i ne zelim da vidim. Nasmijala se od srca. Taj smijeh i veseo, topao pogled je vrijedio izrecenog.
    Last edited by gingis kan; 25-10-09 at 19:45.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Rekoh, nisam vjernik, ne zelim nikome zlo, mozda zato sto i ne zelim da vidim. Nasmijala se od srca. Taj smijeh i veseo, topao pogled je vrijedio izrecenog.
    To ti je velika greska da joj u teskim trenucima izmamis osmjeh. Trebao si joj pola svete knjige iscitati, reci da joj je sve to bozja kazna, da se svaki dobri ucinak primjerno kazni i utjesis rijecima " a jesam ti rekao". Kako to samo blazeno i bogovski djeluje na ljude koji su u nevolji

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by emanuil View Post
    Драго ми је да ти се текст на тренутак свидио.Али ово болдовано изнад је кључно питање,и на њега треба дати мало конкретнији одговор,шта је за вас Циљ овог живота?Не можеш рећи,а мислим да ћеш се сложити,да ћете временом сазнати?Онда се губи смисао људи који су постојали прије хиљаду,прије 700,прије 500 година рецимо,а и треба дати одговор о ентитету времена?Ти људи прије толико вјекова,онда нису ништа знали,ради чега су живјели?Ево рецимо,Правослвна Црква учи о непоновљивости сваке личности.Ти си један Вања,никада ништа слично неће постојати на овој планети.И сада си ти стигао у 21 вијеку,напредном вијеку по питању прогреса науке,данас се зна нешто што се није раније знало.Али пошто знамо да је космос превелики да би стао у мале рамове науке,зар мислиш да ће наука сазнати коначну Истину.За пар дана,мјесеци или година можда ни ја ни ти нећемо гледати свјетлост овог земног живота?И шта ти као непоновљива личност чекаш?
    Smatram da svaki covjek ima svoj cilj u zivotu. Ima ljudi koji jednostavno zive i ne ocekuju nista i nemaju nikakav cilj. Nekima su ciljevi prosti i ostvaruju ih relativno brzo, a ima i onih koji cio zivot traze smisao zivota I ne bih rekao da se gubi smisao ljudi koji su zivjeli. Svi su oni doprinjeli na neki nacin ovome sto mi imamo sad i znanju koje posjedujemo. Kao sto rekoh, mislim da je globalni (podsvjesni naravno) cilj drustva usavrsavanje.
    A da li je kosmos prevelik da bi stao u okvire nauke - jeste, za sad. I da, mislim da ce nauka saznat konacnu istinu. I ako ja dozivim taj dan (cisto sumnjam) prihvaticu tu istinu kakva god da je.

A sta ja kao neponovljiva licnost cekam?
    Tesko pitanje. Samo mogu da ti kazem da trenutno cekam palacinke, kaze majka za 10 minuta ce
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisam ja svesteno lice da mi se neko ispovijeda. Bio je jedan ljudski razgovor u koji nemam razloga da sumnjam i ne zelim da procjenjujem. Nisam bezgresan da mogu da sudim ikome a ni ona u poziciji da joj ja prastam nesto ili da je kritikujem. Dobio sam lijepo vece, druzenje, smijeh i njen topao i zadovoljan pogled.
    Uostalom, to oko chinjenja, i povoda za prichu bio je nakon prolaska malog roma kojem se osmjehnula i pomilovala po licu. Konobarica je dobacila da je to dijete bijedno i da samo ocekuje da mu ona udijeli nesto. Tad je spomenula ljubav i da samo to ima da pruzi i usput ispricala dogodovstine i njen trud u njenom mladjem periodu.
    Znaci ne sastaju se ljudi radi ispovijedanja bilo kome, propovijedanja, nego za lijepo provedene trenutke i da svako sa sobom odnese ono sto je dozivio za sebe vrijedno.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Znaci ne sastaju se ljudi radi ispovijedanja bilo kome, propovijedanja, nego za lijepo provedene trenutke i da svako sa sobom odnese ono sto je dozivio za sebe vrijedno.
    To je to sto vecina vjernika ne razumije (izuzimam septembra - da ne bude zabune) i sto se osjecaju kao polovni misionari, kao drvena ispovijedionica i priskoce odma da ocijene, osude, presude ili se naslade... Od silnoga gledanja u nebo stupaju po rupama i spoticući se gaze ljude oko sebe, a poslije dogradjuju teorije visih ciljeva.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    To je to sto vecina vjernika ne razumije (izuzimam septembra - da ne bude zabune) i sto se osjecaju kao polovni misionari, kao drvena ispovijedionica i priskoce odma da ocijene, osude, presude ili se naslade... Od silnoga gledanja u nebo stupaju po rupama i spoticući se gaze ljude oko sebe, a poslije dogradjuju teorije visih ciljeva.
    Ja ne zamjeram onima koji su ubijedjeni u ono sto propovijedaju i smatraju da je njihova istina jedina, njihova procjena najbolja i apsolutna. Ne smetaju mi.
    Sigurno nalaze istomishljenike u svojim okruzenjima, kao sto i ja nailazim na one koji vole istu muziku kao i ja. Nemam sluha za neke muzicare, a chujem da su najbolji. Poslusam, ali ako ne nalazim nista u tome, nisam osudjen da citav zivot slusam niti da mi se namece.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Naravno da nema zamjerke jer kako vjernici rekose svak svoj krst nosi, a sto se tice muzike bolje uciti jer prelazak na kafansku nije za pohvalu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To ti je velika greska da joj u teskim trenucima izmamis osmjeh. Trebao si joj pola svete knjige iscitati, reci da joj je sve to bozja kazna, da se svaki dobri ucinak primjerno kazni i utjesis rijecima " a jesam ti rekao". Kako to samo blazeno i bogovski djeluje na ljude koji su u nevolji
    Moram da primjetim,ali nemoj zamjerit brate,da u ovom i slinim postovima iznad i uopte na ovoj temi,skree ili svjesno ide ka jednoj blagoj ironiji i nevaspitanom stavu prema vjeri uopte (posebno kad je vjera Hriana u pitanju),i tvom jednom krajnje - vrlo,ali vrlo prostom poimanju iste.Tvojim neznanjem ide dotle,da ovakvo pisanije postaje smijeno ali alosno za ljude koji te ozbiljno shvate.Predlaem da se otvori posebna tema gdje emo razgovarati o odnosu blinjih u Hrianstvu. - Ja ne kaem,ovakvo tvoje gledite kojim uvjek generalizuje stvar je moda stvar tvog linog iskustva,ali nikad da navede neki primjer gdje si ovako neto iskusio,nego ti je izgleda neko nacrtao emu po kojoj se orjentie kad su da ih nazovemo vjernici u pitanju,a najbolje od svega je to unaprijed zna ta e rei.
    Сваки човјек је - мали бог у блату.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nijesmo braća, da se ja sjecam, i mani se takvih obraćanja i takve bliskosti. Uz duzno postovanje tvom hrisćanskom osjećanju nemam namjeru da se ispovijedam pred tobom ili trazim razgresenje od tebe. U dubokoj si zabludi da se ateisti nesto zacrta i te koji idu zacrtanim potrazi ipak nedje drugo. Sve ovo sto pisem proizilazi iz onog sto razno razni vjernici pisu, a ako se tebi to ne svidja to je opet neki drugi problem. Ti si jedini koji odje skrece teme na nekakve spise, ali...

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Dakle drugim rijecima sto zakljuciste, vjernici su generalno losi ljudi?
    Dobro a koji su to kriterijumi po kojim se ljudi dijele na dobre i lose?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nijesmo braa, da se ja sjecam, i mani se takvih obraanja i takve bliskosti. Uz duzno postovanje tvom hrisanskom osjeanju nemam namjeru da se ispovijedam pred tobom ili trazim razgresenje od tebe. U dubokoj si zabludi da se ateisti nesto zacrta i te koji idu zacrtanim potrazi ipak nedje drugo. Sve ovo sto pisem proizilazi iz onog sto razno razni vjernici pisu, a ako se tebi to ne svidja to je opet neki drugi problem. Ti si jedini koji odje skrece teme na nekakve spise, ali...
    Oprosti za ovo brate,ali Hriani imaju jednog Oca,a samim tim i njihov osjeaj za svakog blinjeg treba da izvire iz tog bratskog zajedniarenja.Svidja mi se to to si na kraju bio iskren i rekao da zakljuke izvlai iz onoga to razno-razni vjernici piu.To pisanije sigurno donekle nekada i jeste istinito,ali nikako za neki objektivni i konani sud o njima,a i mi po svojim slabostima uvjek izvlaimo zakljuke koji nama idu u prilog.
    Сваки човјек је - мали бог у блату.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nema odje druge mogućnosti za zakljucivanje osim po onom sto neko napise. Tesko ces ti naci da sam ja nedje rekao da su svi vjernici jednaki ili svi ateisti jednaki, a kakvi su vjernici za koje ti kazes da su "razno razni" nije moje da im ocjenjujem vjeru ili vjerovanje. Potpuno je logicno da svak izvlaci zakljucke koji mu idu u prilog, da mijenja lose u dobro i da svoje pogreske ispravlja.
    PS.
    Uradi nesto sa kodiranjem jer ti je tekst pomalo nepregledan.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zamislite da li bi mi postojali ili kako bi izgledala ova planeta da nije bila ona prirodna katastrofa zbog koje su izcezli dinosauri i jos neke druge vrste, ??? U kom pravcu bi isla evolucija planete, mozda jos uvijek bi vladali dinosauri a ljudsko bice ko zna da li bi mogao da se razvija?? Mozda smo imali srece sto je od velikih dinosaura prezivio samo slon i rinoceront. A?? A mozda bi bili jos napredniji nego sad, stvar spontanosti, je li Ihtuse ???
    Last edited by bonnob1; 30-10-09 at 15:20.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    Zamislite da li bi mi postojali ili kako bi izgledala ova planeta da nije bila ona prirodna katastrofa zbog koje su izcezli dinosauri i jos neke druge vrste, ??? U kom pravcu bi isla evolucija planete, mozda jos uvijek bi vladali dinosauri a ljudsko bice ko zna da li bi mogao da se razvija?? Mozda smo imali srece sto je od velikih dinosaura prezivio samo slon i rinoceront. A?? A mozda bi bili jos napredniji nego sad, stvar spontanosti, je li Ihtuse ???
    Danasnje ptice su dinosaurusi. Vjerovatno mnogi od vas to nisu znali procesljajte malo internetom pa cete vidjet. Ptice su dinosaurusi koji su uspjeli da evoluiraju i na taj nacin da prezive.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Nabla Guest

Objasni mi kako to neko evolucijom nauči da leti?

Page 11 of 28 FirstFirst ... 78910111213141521 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)