Ufff. Pojma nemam.
Pade mi na pamet neka indijanska ili već čija pitalica "Zašto se zec ne boji?" , odgovor "Zato što je pametniji nego tigar".
Kumunisti u bivšoj Jugoslaviji su na planu spoljne politike nijesu samo poštovali princip tolerancije već nešto više "aktivne miroljubive koegzistencije". Pitam se "Kako aktivno iskreno ,miroljubivo nadmudriti tigra ?" u cilju koegzistencije.
Da uđem malo u analizu. Ateista kao i teista(vjernik) ima neka svoja vjerovanja kao i ostali svijet .
Ima moralna vjerovanja. Moralne principe u koje vjeruje iako za njih nema neke racionalne razloge. Čak šta više, u današnjem vremenu kao i u prošlosti, racionalno bi se moglo naći razloga za suprotno ponašanje. Ipak on vjeruje.
Slično za razna druga vjerovanja , društvena - vjeruje svom drugu ili partneru, naučna - ..., sportska- ... , umjetnička - ...
Razlika se javlja u religiskim vjerovanjima gdje ateista ima samo jedno vjerovanje da čitava ova "religiska skalamerija" ne postoji.
Tu gdje se teisti nalazi čitava gomila raznih stvari ateista ima "praznu kanticu" koju može da koristi za razne druge stvari.
Mogući izvori sukoba mogu biti u pogledu iz ova dva ugla. Da ne ulazim dalje već da probam smisliti neko rešenje.
Predlažem da "zec" (ateista) u "praznu kanticu" svojih religiskih vjerovanja ubaci sadržaj kojim će moći ravnopravo ako ne i superiorno da parira "tigru" (teisti) i da sa njim u tome nađe teme za razgovor, konstruktivnu raspravu i sl.
Šta da ubaci? Nezanam tačno . Zgodno mi izgleda kombinacija naučnih hipoteza sa dodatkom mašte (imaginacije) pojedinca da bi kompletirao stvar. Haučne hipoteze su ipak vjerovanja a izgovor za dodatak mašte može biti da su u pitanju ipak vjerovanja nijesu 100% sigurna.
Bitna stvar je da se iz ovog sistema mogu izvesti fizički i moralni zakoni ostalo ide lakše.
Predlog za fizički dio bi mogla biti naučna hipoteza o "parlelnim univerzumima" ili neka slična "jedinstvena teorija" koja može dati odgovore na stvaranje svijeta i porijeklo fizičkih sila , materije, energije, kretanja i vremena.
Ranije na ovom forumu tema "12"https://forum.cdm.me/showthread.php?t=45436
Za moralni dio može "Ateistička filozofija morala " https://forum.cdm.me/showthread.php?t=44545
Možda kao posljedica fizičkog principa "minimuma energije"

Bookmarks