Nijesam generalizovao čini mi se.
Sve vjernike bez obzira na formu sam samo nazvao "teistima" - neko ko vjeruje u postojanje jednog ili više bogova.
(Po ovome ispada logički da ateisti vjeruju u nula Bogova. Svašta mi pada na pamet mada je logički ekvivalentno sa "nevjerovanjem ni u jednog boga")
0-ateisti, 1- monoteisti, više-politeisiti - Tako nekako.
Možda smatraš da sam generalizovao pojam vjerovanja - kao nešto što neko prihvata iako nema fizičke dokaze već stvar bazira na intuiciji , osjećanjima i sl.
Vjerovatno Hajzenberg kao ni Anštajn nijesu suštinski pripadali nekoj masovnoj religiji .Kod njih se ideja o Bogu pojavljuje kao ideja o nečemu "univerzalnom" i kao cilju spoznaje.
Darvinova religiska shvatanja, koliko znam, su išla od apsolutnog dogmatskog bukvalnog prihvatanja zvaničnog tumačenja neke religije (neznam je li katolicizam, anglikanska crkva, ... ) preko unitarnog shvatanja do ateizma pri čemu je religiju smatrao psihološkom poterbom ljudi. Nijesam siguran u ova Darvinova shvatanja jer me to nije interesovalo.
Interesovao me njegov put do i sama Teorija evolucije.
Nije pripadao nekoj religiskoj organizaciji ali ali je bio religiozan veoma.
Ok. Pa dobro, što fali da je bio hindu vjernik.
Ne moraju . Ne razumijem te.
Naravno da ne postoji univerzalna predstava.
Ne. U pitanju je vjerovanje isto kao i kod ostalih. Nema čvrstih fizičkih ili eksperimentalnih argumenata.
Meni taj kontekst izgleda logički isti kao "ne vjerujem u Boga" (= vjerovanje da Bog ne postoji).
To je meni slično.
Mozda. Svak je nekad bio ateista. Ne izgleda mi logično da je odma sve povjerovao "na riječ"Mislim može i obrnuto bude vjernik pa mu se tu nešto ne svidi i batali, pređe u drugi "tim".

E pa a' ili anti' je svejedno, a od anti je samo skracenica tako da nema tu nikakve razlike. To sto kazu vjeruje ili ne vjeruje ili neguje to su price bezvezne. Ja sam rekao da ne mora se vjerovati u nista ako ne postoji, ako si ubjedjen da ga nema, Oni koji kao vjeruju u nesto zapravo oni vole da to postoji jer to proizilazi iz dva faktora: strah od zlo i zelja za dobrim. Zato se zeli da nesto ljude brani od zla i taj isti im donosi srecu. Puke zelje.

Bookmarks