Page 57 of 171 FirstFirst ... 74753545556575859606167107157 ... LastLast
Results 1,401 to 1,425 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisam čuo za tej termin. Ali sam konsultovao google

Ateizam je stav da bog ne postoji.
    Antiteizam je aktivna borba protiv religije.
    Tako sam ja shvatio, ako nisam u poravu ispravite me
    http://en.wikipedia.org/wiki/Antitheism
    http://en.wikipedia.org/wiki/Atheism

Evo još bolje definicije
    Anti-theists should not be confused with an atheist. An atheist is someone who
    simply doesn't believe in a God while an anti-theist is retarded and has no
    friends.
    Regular person: I'm going to church on Sunday, want to come?

Atheist: No thanks, I'm not really into that sort of thing.

Regular Person: Oh, that's cool. I'll see you at work tomorrow.

Anti-theist who overheard their conversation: Faggot, you are blinded by your God and you will suffer from a lack of your false promises! I will enjoy seeing you depressed from having no result in following your false faith!

Regular person: Ahh, ****, he's not coming into work tomorrow, is he?

Atheist: No, he doesn't have a job. But hey, what more can you expect from an
    anti theist?

(The 2 friends walk away, laughing at the anti-theist and his retardedness. The
    anti-theist begins to jack off.)
    http://www.urbandictionary.com/defin...rm=Anti-theist

Evo opširniji odgovor, mene mrzi da čitam:
    http://atheism.about.com/od/atheisma...AntiTheism.htm
    Last edited by BooQy; 08-09-09 at 22:44.
    .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Ne mogu se sloziti da generalizujem, naprotiv, to je bila reakcija na tvoju generalizaciju i tu ne bih imao sta da dodam.
    Nijesam generalizovao čini mi se.
    Sve vjernike bez obzira na formu sam samo nazvao "teistima" - neko ko vjeruje u postojanje jednog ili više bogova.
    (Po ovome ispada logički da ateisti vjeruju u nula Bogova . Svašta mi pada na pamet mada je logički ekvivalentno sa "nevjerovanjem ni u jednog boga")
    0-ateisti, 1- monoteisti, više-politeisiti - Tako nekako.

Možda smatraš da sam generalizovao pojam vjerovanja - kao nešto što neko prihvata iako nema fizičke dokaze već stvar bazira na intuiciji , osjećanjima i sl.
    Hajzenberg je prilicno neodredjeno govorio o religiji. On je po rodjenju, bas kao i Darvin, pripadao lokalnoj crkvenoj zajednici, ali nema sumnje da su njegova religija bile nauka i Njemacka. Kurcmanova knjiga, Borova pisma, jedna vrlo ozbiljno uradjena emisija o njemackom nuklearnom programu koju si mogao pogledati na Exploreru... to potvrdjuju.
    Vjerovatno Hajzenberg kao ni Anštajn nijesu suštinski pripadali nekoj masovnoj religiji .Kod njih se ideja o Bogu pojavljuje kao ideja o nečemu "univerzalnom" i kao cilju spoznaje.
    Darvinova religiska shvatanja, koliko znam, su išla od apsolutnog dogmatskog bukvalnog prihvatanja zvaničnog tumačenja neke religije (neznam je li katolicizam, anglikanska crkva, ... ) preko unitarnog shvatanja do ateizma pri čemu je religiju smatrao psihološkom poterbom ljudi. Nijesam siguran u ova Darvinova shvatanja jer me to nije interesovalo.
    Interesovao me njegov put do i sama Teorija evolucije.
    Ajnstajn nije bio religiozan, dokazano je, o tome smo vec govorili.
    Nije pripadao nekoj religiskoj organizaciji ali ali je bio religiozan veoma.
    Gandi je bio hindu vjernik, a mislim da nema potrebe objasnjavati sta to znaci.
    Ok. Pa dobro, što fali da je bio hindu vjernik.
    Uostalom, uzmimo da su sva trojica bili vjernici. Na koji nacin to ide u prilog tvojim argumentima da ateisti moraju dokazati postojanje Boga, kako bi izbjegli poredjenje sa vjernicima?
    Ne moraju . Ne razumijem te.
    Na koji nacin to dovodi u pitanje moje tvrdnje o postojanju heterogenih sistema, a ne univerzalne religije ili predstave o Bogu?
    Naravno da ne postoji univerzalna predstava.
    Da li ti smatras da licno misljenje naucnika o religiji moze imati tezinu argumenta ili cak nekakvog dokaza?
    Ne. U pitanju je vjerovanje isto kao i kod ostalih. Nema čvrstih fizičkih ili eksperimentalnih argumenata.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Ne ide to tako. Ako kazes "vjerujem da bog ne postoji" kontekst u kojem si rekao "vjerujem" bi znacio da ateisti imaju neku vjeru, a onda mi ne bi bili ateisti.
    Meni taj kontekst izgleda logički isti kao "ne vjerujem u Boga" (= vjerovanje da Bog ne postoji).
    Ateisti negiraju vjeru u tom smislu (da se neko ne zbuni pa da pomjesa vjeru u religijskom smisli i vjeru u smislu "vjerujem ti na rijec" i sl.).
    To je meni slično.
    Zato je nepravilno sa ateisticke strane reci tako nesto. Ti to mozda ne mozes da shvatis jer nisi ateista.
    Mozda. Svak je nekad bio ateista. Ne izgleda mi logično da je odma sve povjerovao "na riječ" Mislim može i obrnuto bude vjernik pa mu se tu nešto ne svidi i batali, pređe u drugi "tim".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Анти-значи умјесто.
    Imaš (staro)grčko anti- (protiv, nasuprot) i latinsko anti- (prije):
    http://www.wordinfo.info/words/index...ter=A&spage=10
    http://www.wordinfo.info/words/index/info/view_unit/152

I nijedno ne znači umjesto. E sad ti vidi koliko logike ima spajati latinski prefix sa grčkom riječju (teos).

Što se tiče grčkog prefixa a- on znači odsustvo, negaciju i slično:
    http://www.wordinfo.info/words/index...age=1&letter=A

"Nije bitna terminologija ako znamo o čemu pričamo" iliti "Nemoj mi dirat terminologiju". Usput, ovo je i jedan od postulata islamskog prava.
    Last edited by edin1; 09-09-09 at 05:57.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Анти-значи умјесто.Онај ко не вјерује у БОГА вјерује у нешто друго,нешто друго му је приоритет.

Атеиста би значило богоборац:а да би неко био богоборац прво мора знати све о том БОГУ да би га одбацио.Иначе,како ћеш бити против неког ако не знаш о њему ама баш ништа?
    Anti znaci protiv a ne umjesto,odakle ti sad to?? Vjerujes u nesto kad ga ne vidis ali nadas se da ga vidis ali kad si ubjedjen da ga nema onda ne vjerujes , i ne moras. Znaci ateisti nisu vjernici, zato su ih uvjek zvali Nevjernici.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by edin1 View Post
    Imaš (staro)grčko anti- (protiv, nasuprot) i latinsko anti- (prije):
    http://www.wordinfo.info/words/index...ter=A&spage=10
    http://www.wordinfo.info/words/index/info/view_unit/152

I nijedno ne znači umjesto. E sad ti vidi koliko logike ima spajati latinski prefix sa grčkom riječju (teos).

Što se tiče grčkog prefixa a- on znači odsustvo, negaciju i slično:
    http://www.wordinfo.info/words/index...age=1&letter=A

"Nije bitna terminologija ako znamo o čemu pričamo" iliti "Nemoj mi dirat terminologiju". Usput, ovo je i jedan od postulata islamskog prava.
    О чему ти говориш овдје?

Ево ти примјера:
    Γελιας αντι να κλαις-Гелиас анти на клаис.Смијеш се умјесто да плачеш.
    Ζημια θα `χουμε αντις ωφελεια.Имаћемо штету умјесто користи.

Дакле,αντι-αντις значи умјесто а не против.Отворите речник Александра Балаћа и Миодрага Стојановића који се користи на теолошким факултетима.

У латинском постоји ante-Hanibal ante portas-Ханибал пред вратима.

Ај сад погледај болдовано:па ми кажи ко је спајао старогрчки са латинским.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    anti znaci protiv a ne umjesto,odakle ti sad to?? Vjerujes u nesto kad ga ne vidis ali nadas se da ga vidis ali kad si ubjedjen da ga nema onda ne vjerujes , i ne moras. Znaci ateisti nisu vjernici, zato su ih uvjek zvali nevjernici.
    Ево сам дао одговор у претходном посту.

Дакле,анти значи умјесто а антитеиста је онај који вјерује умјесто у БОГА у нешто друго.
    Атеиста би био онај који потпуно одбацује БОГА.А како неко може одбацивати некога/нешто ако то/тога не упозна?Е тако је и са БОГОМ:прво се мора упознати БОГ као такав па се онда негирати.
    Логично је:атеиста је невјерник,дакле одбацује комплетну вјеру и БОГА без упознавања исте/истог,и зато атеиста не може постојати.

Може једино постојати антитеиста:Онај који вјерује у нешто друго умјуесто у БОГА јер антитеизам би значио:умјесто БОГА.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ok, ti koristi te termine kako hoćeš, ostatak svijeta će malo drugačije
    .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Па добро,него само указујем на нетачност значења атеисте ;-)

Thanks Thanks Given 
    27
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    32 Posts

Ispade da ja ne postojim ili da vjerujem u nesto drugo Oo
    rm -rf /

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Не да не постојиш,него да си се погрешно изразио ;-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije se niko pogrešno izrazio. Ateista je neko ko ne vjeruje u boga. Taj termin se tako koristi. Možda je u pitanju pogrešan prevod latinskog ili starogrčkog, ali to nije bitno - ateista svuda znači isto.
    .

Thanks Thanks Given 
    27
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    32 Posts

Muka mi citat ostalo al eo odgovor na ovo
    Дакле,анти значи умјесто а антитеиста је онај који вјерује умјесто у БОГА у нешто друго.
    Anti znaci suprotno, opozicija, barem po wikipedi-i, i tamo fino pise antitheist-a je neko ko se protivi theismu tj vjeri.
    A sta je suprotno od vjere? Ne vjerovat
    rm -rf /

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by booqy View Post
    nije se niko pogrešno izrazio. ateista je neko ko ne vjeruje u boga. Taj termin se tako koristi. Možda je u pitanju pogrešan prevod latinskog ili starogrčkog, ali to nije bitno - ateista svuda znači isto.
    Изразио се јер превод није тачан.То што се користи тако уопште не значи да је исправно.

Што се тиче погрешног превода ипак ту солуцију ћемо искључити јер се ради о ауторитетима

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by n_l View Post
    muka mi citat ostalo al eo odgovor na ovo
    anti znaci suprotno, opozicija, barem po wikipedi-i, i tamo fino pise antitheist-a je neko ko se protivi theismu tj vjeri.
    A sta je suprotno od vjere? Ne vjerovat
    Не,анти не значи супротно него умјесто.Ено сам горе објаснио и дао примјере.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Изразио се јер превод није тачан.То што се користи тако уопште не значи да је исправно.
    Zašto je bitno da li je ispravno na nekom mrtvom jeziku? Riječ ima svoje značenje. Kraj.
    .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Управо јер има своје значење.Та ријеч значи то и то се мора поштовати ;-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://www.google.com/search?rlz=1C1...define:atheist

Definitions of atheist on the Web:
    someone who denies the existence of god

Bih završio besmislenu raspravu
    .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Али видиш ли колико је бесмислено рећи да атеиста значи то?Шта је антитеиста онда?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

О чему ти говориш овдје?

Ево ти примјера:
    Γελιας αντι να κλαις-Гелиас анти на клаис.Смијеш се умјесто да плачеш.
    Ζημια θα `χουμε αντις ωφελεια.Имаћемо штету умјесто користи.

Дакле,αντι-αντις значи умјесто а не против.Отворите речник Александра Балаћа и Миодрага Стојановића који се користи на теолошким факултетима.

У латинском постоји ante-Hanibal ante portas-Ханибал пред вратима.

Ај сад погледај болдовано:па ми кажи ко је спајао старогрчки са латинским.
    U primjerima koje si ti gore naveo anti i ante su riječi, ne prefiksi. Mi ovdje govorimo o anti- i a- kao prefiksima u grčkom jeziku.

Imaš sličnih primjera u našem jeziku (ekavica).
    Pre podne smo bili u školi.
    Prepoznao sam Sabahudina.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Али видиш ли колико је бесмислено рећи да атеиста значи то?Шта је антитеиста онда?
    http://lmgtfy.com/?q=define%3Aantitheist

Last edited by BooQy; 11-09-09 at 14:10.
    .

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Атеиста би био онај који потпуно одбацује БОГА.А како неко може одбацивати некога/нешто ако то/тога не упозна?Е тако је и са БОГОМ:прво се мора упознати БОГ као такав па се онда негирати.
    Kao prvo, ja takodje mislim da je "ateizam" pogresan termin (mada ne iz istih razloga kao i ti) i ne volim ga uopste, niti cu za sebe ikad reci da sam "ateista", ali cisto rasprave radi:

- Ateista nije onaj koji odbacuje Boga, nego onaj koji odbacuje vjeru u Boga. Poenta nije u prefiksima a- ili anti-, nego u rijeci theism. Theism zaista potice od grckog theos sto znaci Bog, ali znacenje rijeci theism (koja je izvorna engleska rijec) je vjerovanje u Boga u ideoloskom smislu. To znacenje mu daje sufiks -ism.

Definitions of theism on the Web:
    * the doctrine or belief in the existence of a God or gods
    http://www.google.com/search?hl=en&r...sm&btnG=Search

Samim tim, "atheism" i "antitheism" imaju upravo ona znacenja koja su opste poznata i prihvacena (i tacna) - i odnose se na vjeru, a ne direktno na Boga.

- Ni vjernici ni ateisti nemaju nikakvih kontakata sa Bogom, tako da ga ne mogu niti upoznati, niti prihvatiti, niti odbaciti, niti raditi bilo sto sa njim. Ako tvoja "logika" vazi, onda vazi i obrnuto - da bi prihvatio Boga, vjernik ga prvo mora upoznati, a takav vjernik se jos nije rodio. Postoje doduse neki koji tvrde da im se Bog obraca, ali takvii u principu imaju problema u glavi.

Razlog zbog koga ja ne volim "ateizam" i sebe ne smatram "ateistom" je to sto ja niti prihvatam niti odbacujem vjeru u Boga. Za mene to jednostavno nije relevantna kategorija, niti sustinski bitna stvar da bih uopste definisao svoj stav o tome kao neku bitnu ideolosku odrednicu. Moj stav o Bogu je isti kao i moj stav o Djeda Mrazu i vilenjacima - pitanje je samo po sebi previse apsurdno i neozbiljno da bi ga uopste razmatrao.

Jednostavno, ateizam je ideologija, a ja uopste ne zelim da se ideoloski odredjujem prema tako smijesnim stvarima kao sto je vjerovanje u Boga.
    Last edited by MadGod; 11-09-09 at 22:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo i malo etimologije:
    In early Ancient Greek, the adjective atheos (ἄθεος, from the privative ἀ- + θεός "god") meant "without god". The word began to indicate more-intentional, active godlessness in the 5th century BCE, acquiring definitions of "severing relations with the gods" or "denying the gods, ungodly" instead of the earlier meaning of ἀσεβής (asebēs) or "impious". Modern translations of classical texts sometimes render atheos as "atheistic". As an abstract noun, there was also ἀθεότης (atheotēs), "atheism". Cicero transliterated the Greek word into the Latin atheos. The term found frequent use in the debate between early Christians and Hellenists, with each side attributing it, in the pejorative sense, to the other.

In English, the term atheism was derived from the French athéisme in about 1587. The term atheist (from Fr. athée), in the sense of "one who denies or disbelieves the existence of God", predates atheism in English, being first attested in about 1571. Atheist as a label of practical godlessness was used at least as early as 1577. Related words emerged later: deist in 1621, theist in 1662; theism in 1678; and deism in 1682. Deism and theism changed meanings slightly around 1700, due to the influence of atheism; deism was originally used as a synonym for today's theism, but came to denote a separate philosophical doctrine.

Karen Armstrong writes that "During the sixteenth and seventeenth centuries, the word 'atheist' was still reserved exclusively for polemic ... The term 'atheist' was an insult. Nobody would have dreamed of calling himself an atheist." Atheism was first used to describe a self-avowed belief in late 18th-century Europe, specifically denoting disbelief in the monotheistic Abrahamic god. In the 20th century, globalization contributed to the expansion of the term to refer to disbelief in all deities, though it remains common in Western society to describe atheism as simply "disbelief in God".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Jednostavno, ateizam je ideologija, a ja uopste ne zelim da se ideoloski odredjujem prema tako smijesnim stvarima kao sto je vjerovanje u Boga.
    Ako mene pitaš,sve to ubijanje oko kosmičkih dabrova nije mnogo smiješno,ali,opet,to je tvoj stav.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

E pa a' ili anti' je svejedno, a od anti je samo skracenica tako da nema tu nikakve razlike. To sto kazu vjeruje ili ne vjeruje ili neguje to su price bezvezne. Ja sam rekao da ne mora se vjerovati u nista ako ne postoji, ako si ubjedjen da ga nema, Oni koji kao vjeruju u nesto zapravo oni vole da to postoji jer to proizilazi iz dva faktora: strah od zlo i zelja za dobrim. Zato se zeli da nesto ljude brani od zla i taj isti im donosi srecu. Puke zelje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post

Rešenje ovog problema da budeš iskrena a da ne izgubiš prijateljstvo je u traženju jedne dublje istine. Odgovora na pitanje šta je zajedničko vjernicima i ateistima?
    Vjerovanje , obje strane vjeruju u nešto.
    Sve je to lijepo, nego u praksi malo teže, kada suprotna strana ne može da te prihvati kao ateistu. Ajd, mjesec dana kulturno tolerišeš, pa onda 2. i 3.mjesec pokušavaš da objasniš da je naporno što želi da te mijenja, pa 4. mjesec već pucaju svađe i famozna ucijena "ako me voliš.."... peti mjesec se spremaš da ga zakolješ.
    Šalim se za peti, ali to je otprilike suština.
    Last edited by ZerA; 12-09-09 at 16:07.

Page 57 of 171 FirstFirst ... 74753545556575859606167107157 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks