Page 52 of 171 FirstFirst ... 24248495051525354555662102152 ... LastLast
Results 1,276 to 1,300 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    P.S. Imam osjecaj da hoces tamo da smjestis "fudbalera" koji je napravio loptu.
    Izgleda da je ''fudbaler'' svuda i ne samo to, vec uvjek je tu (svugdje), jer za njega nema ni terena ni vremena trajanja.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by Djoks View Post
    Složiću se sa tobom kao što se autodijagnostika složio sa Ihtusom na jednom prethodnom postu rekavši da vjernici treba da se drže među sobom bez obzira što nemaju isto mišljenje (kasnije je obrisao post, pa ne mogu da ga citiram - a ne znam da li se i dalje "drži sa Ihtusom", možda samo prećutno)...
    Nisam obrisao nista, tamo je.
    Vjerujemo u istog Boga i to je kljuc koji vazi za nas, bez obzira vjerujem li ja u evoluciju ili on. Stovise za pravoslavca teorija evolucije ne igra ulogu u spasenju.
    A spasenje je nas cilj.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Ovdje iznosis jednu teoriju postanka univerzuma, naravno ona ne mora da bude tacna.
    Po toj teoriji materija se SIRI (od trenutka eksplozije), dakle KRECE se.
    Kretanje je kao pojava prosta za 'osjetiti' ali u biti nauka ni tu ne zna sto je to.
    Kazu inercija, da ali kako objasniti inerciju?
    Kroz sto se materija krece?
    Slicno je pitanje kroz STO se EM talasi prostiru (u vakuumu) ako nema opipljive materije.
    Nauka uvodi sitnije cestice od atoma, ali do kad cemo tako pretpostavljati?
    Kao prvo, da jednom i za uvijek raščlanimo jednu stvar.

TEORIJA - dokazana tvrdnja, odnosno skup tvrdnji.
    HIPOTEZA - nedokazana tvrdnja.

I da, ja zaista iznosim teoriju.

Izvan 14 miliona sv. godina postoji nekakav prostor cim se materija krece kroz njega.
    A na tvoj komentar (sažet u ovoj rečenici) postoji vrlo jednostavan odgovor. PROSTOR(VRIJEME) se širi - a materija se kreće upravo kroz taj prostor(vrijeme) koji se širi - ni u kom slučaju se ne kreće "van" njega, niti je uopšte moguće napustiti prostor, kao prvo fizički je nemoguće zbog zakrivljenosti istog, kao drugo zbog činjenice da se može kretati jedino unutar prostora.

Pokušaću da objasnim na još jedan način. Kreni da hodaš zemljinom površinom - možeš biti besmrtan koliko hoćeš, možeš biti čak i Bog (), ali hodajući površinom NIKAD nećeš moći da napustiš istu - u kom god pravcu da odeš, gdje god da se okreneš, koliko god dugo da hodaš, ti ćeš hodati po toj istoj (konačnoj) sferi i nikad ne možeš "izaći van".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Elem... I mi ateisti imamo dušu (smrtnu, doduše, ne kao vi vjernici - besmrtnu) pa moramo da se držimo među sobom, i onda ću se složiti sa Čika Džo-om da ne nipodaštavam ovako važan pojam "neograničeno konačnog" ili "ograničeno beskonačnog".
    A spasenje je nas cilj.
    Kad se već 'držimo zajedno',jel' zna neko da mi kaže šta je naš cilj?
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Moj cilj je razbijanje dosade, za vas ne znam.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Za sad imamo isti cilj.
    P.S.Ne mogu da ne primijetim razliku među ciljevima.Naš uopšte nije tako uzvišen.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne, ne, zaobilaziš poentu. Kao prvo, univerzum i prostorvrijeme su konačni nezavisno od toga hoćemo li mi to "zaokružiti na beskonačnost" ili ne. Ti pokušavaš da kažeš da je praktično nebitno da li ćemo to učiniti. Ali ništa nije dalje od istine, jer upravo to je od PRESUDNOG značaja za... pa praktično SVE što znamo i mislimo da znamo o sebi. Da podvučem - nije na nama da "zaokružujemo", nego da znamo kako jeste (a danas znamo).
    MadGod - danas NE ZNAMO da li je svemir konačan ili beskonačan. Citiraću:

U redu - saglasni smo da je Univerzum imao svoj početak, i da se on neprestano širi, i da je trenutno širiji od 93 milijarde svjetlosnih godina.

Dakle - nevezano za matematički pojam prostor/vrijeme (koji je matematički - beskonačan), ja LIČNO smatram da je Univerzum toliko velik da bi se njegova veličina mogla svesti na - beskonačno.

Dakle: ne kažem da je Univerzum beskonačno velik, već da je toliko velik - da bi se moglo reći da je beskonačno velik.

Ili da to kažem drugačije: smatram da je NEMOGUĆE konačnom brzinom za konačno vrijeme doputovati do ivice ili kraja Univerzuma.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pfff, napisah "širiji"... ne zamjerite...

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Mene je išutirao sa njegovog terena sa onim hipotezama o čudesnosti krušaka.
    Petljanje sa genetikom je opasna stvar. Covjek se trudi da 'inzenjeruje' genetiku ali ja kolko imam iskustva sa vockama i povrcem, bogme im nesto lose ide.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    А шта је то супротно разуму?
    Vjerujes da je djevica rodila dijete, i to sina bozjeg. Vjerujes da je lik vaskrsao.

Докажи.Ја има чврсте доказе да је Хришћанство истина:логичке и историјске.Ти тврдиш да је оно лаж-докажи.
    Ja tebi kad trazim dokaze dobijem promjenu teme. Ti dokazi da je Marija bila djevica. Ti dokazi da se nikad nije kecala. Ti dokazi da je Isus vaskrsao. Ti dokazi da je bio bozji sin.

Опет твој став ничим оправдан.
    Itekako je opravdan.

Онда нема разлога да наставиш да живиш јер ти је све исто умро сад или за 10 година или 30 или 50 или за 100.
    Ja sam samozadovoljan. Meni ne treba razlog za zivot da bih zivio. Dovoljna je zelja za zivotom. Pretpostavljam da ti odatle crpis vjeru. Iz straha od smrti i zelje za necim posle smrti. I naravno ne mozes da se suocis sa pretpostavkom da mozda zivot nema smisao. Da je obicna koincidencija. I da samo treba da zivis dok mozes. Nije isto umrijet sad ili za 100 godina. Zasto bih umro sad ako mogu za 100 godina, zar ne?

Па не могу ти се смијати у фацу ако нас не буде било више.
    Успут:зашто бих се ја смијао теби?Поштујем свчије мишљење и ни твоје није изузетак и то је твоје вјеровање.
    Dobro, ne moras se smijat. Mozes rec "rekao sam ti." Ali ni do toga nece doci. Ali, vjeruj mi. I ja bih volio da si ti u pravu. Ko ne bi? Ko ne bi volio da ima nesto garantovano dobro posle smrti? Ali ja sam realan za razliku od tebe.

Душе има и има ``оноземаљског``.Ако не вјерујеш Цркви имаш окултизам који недвосмислено доказује исто.
    Okultizam, isto kao i crkva nikad nista nije mogao da dokaze.

Duse nema u smislu u kojem ti mislis da je ima. Dusa postoji. Ali to je rijec za cjelokupno zivotno iskustvo i karakter jedne osobe. Sve sto sto cini jednu osobu. Jedini nacin na koji dusa moze da zivi posle smrti je u sjecanju onih koji su poznavali preminulog. A jedini nacin da zivi vjecno je da ostavi trag u istoriji.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Šta je sa ovim 'sjedlo' oblikom?
    Udovolji mojoj znatiželji ako ti nije teško.
    Vrlo rado ali će mo otići skroz van teme.
    Po teoriji relativnosti. Zemlja , Mjesec i neki GPS satelit izgledaju otprilike ovako.

Dio prostora blizu neke mase izgleda otprilike kao ovo sedlo ( ovaj kružni prostor blizu ). Što je veća masa veća je savijenost. Kod "crnih rupa" to je skroz deformisano (na izvjestan nacin-prekinuto)

E , što će li mi onaj GPS satelit . Na njemu vrijeme ne teče istom brzinom kao na Zemlji.
    Evo objašnjenja: http://en.wikipedia.org/wiki/Effects...ativity_on_GPS

P.S. Vjerovali u Boga ili ne ovo se stvarno dešava. Da nebi bilo van teme.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Po teoriji relativnosti. Zemlja , Mjesec i neki GPS satelit izgledaju otprilike ovako.

Dio prostora blizu neke mase izgleda otprilike kao ovo sedlo ( ovaj kružni prostor blizu ). Što je veća masa veća je savijenost. Kod "crnih rupa" to je skroz deformisano (na izvjestan nacin-prekinuto)

E , što će li mi onaj GPS satelit . Na njemu vrijeme ne teče istom brzinom kao na Zemlji.

Razjašnjeno.Upravo sam ovih dana čitao o tome,nego još uvijek ne baratam dovoljno dobro pojmovima,pa se ponekad smutim.
    Masa krivi prostor.
    Hvala lijepo na objašnjenju.Ovo o Dži Pi Esu nisam znao.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Kao prvo, da jednom i za uvijek raščlanimo jednu stvar.

TEORIJA - dokazana tvrdnja, odnosno skup tvrdnji.
    HIPOTEZA - nedokazana tvrdnja.

I da, ja zaista iznosim teoriju.
    Nek ti bude, al ja sam opet skeptican prema njoj kao i prema teoriji evolucije.
    To su procesi koji su se dogodili u proslosti i iz tog razloga ne znam jel zahvalno tvrditi kako je ista ovdje dokazano.

A na tvoj komentar (sažet u ovoj rečenici) postoji vrlo jednostavan odgovor. PROSTOR(VRIJEME) se širi - a materija se kreće upravo kroz taj prostor(vrijeme) koji se širi - ni u kom slučaju se ne kreće "van" njega, niti je uopšte moguće napustiti prostor, kao prvo fizički je nemoguće zbog zakrivljenosti istog, kao drugo zbog činjenice da se može kretati jedino unutar prostora.
    Kakav je to prostor (kroz koji se krece materija) koji se siri kroz apstraktni prostor?
    Imaj na umu da se zvuk ne prostire kroz vakuum, hocu reci cundo je da se 'tvoj prostor' siri kroz nista.

Pokušaću da objasnim na još jedan način. Kreni da hodaš zemljinom površinom - možeš biti besmrtan koliko hoćeš, možeš biti čak i Bog (), ali hodajući površinom NIKAD nećeš moći da napustiš istu - u kom god pravcu da odeš, gdje god da se okreneš, koliko god dugo da hodaš, ti ćeš hodati po toj istoj (konačnoj) sferi i nikad ne možeš "izaći van".
    Ovo objasnjnje nema direktne veze sa ovim o cemu gore raspravljamo.
    Povrsina je dvodimenziona, pa i ona na lopti. Ipak i povrsina ima dvije strane, ona po kojoj se ide i ona 'ispod' nje koja ima istu povrsinu, a puno je prostora obuhvaceno unutar lopte. Na svu srecu otprilike znamo sto je unutar Zemlje.

Prostor je ipak trodimenziona apstrakcija, i sto je gore stvari postaju slozenije ako hocemo da idemo van njega, ili sa 'druge strane'.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Fina slika i objasnjenje. Ipak nije mi jasno ovo za vrijeme, ali mi je jasno da gravitacija utice na EM talase sto je krucijelno za GPS sistem, jesam li na dobrom putu?
    Last edited by autodijagnostika; 01-09-09 at 19:01.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Razocarao si me covjece, zar ti je toliko dosadno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Taman tako. Najjači je bio onaj koji je tvrdio da se raspravlja po forumima, jer postoji mogućnost da nekome otvori oči
    .

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Covjek svakim danom uci, nemoj misliti da je i posjeta ovom forumu uzaludna.
    Cak i ako ste ateisti mozete puno toga da naucite od vjernika, u punom duhovnom smislu, ne licno od mene ali sigurno ima ljudi koji vise i bolje razumiju od tebe.
    Isto vazi i za nas vjernike u smislsu da naucimo neke korisne stvari od ateista, koje nemaju veze sa religijom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

@autodijagnostika

Sat koji se nalazi na GPS prijemniku na Zemlji sinhronizovan je sa satom koji posjeduje GPS emiter u orbiti. Medjutim, zbog efekata koji su objasnjeni Opstom i Specijalnom teorijom relativiteta - vremenske diletacije i slabije gravitacije u orbiti, odnosno intezivnije na zemlji, vrijeme na GPS emiteru ne tece istom brzinom kao vrijeme na prijemniku. Normalno, da bi GPS podaci bili upotrebljivi, tu razliku je neophodno neutralisati softverom predvidjenim za kalkulacije onih uslova koje uticu na sinhronizaciju vremena - brzina u orbiti, gravitacija, diletacija itd. Recimo, putanja emitovanog signala nije linearna, vec kriva - zbog krivljenja gravitacijskog polja kroz koje prolazi signal, sto softver mora precizno obraditi.

.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    @autodijagnostika

Sat koji se nalazi na GPS prijemniku na Zemlji sinhronizovan je sa satom koji posjeduje GPS emiter u orbiti. Medjutim, zbog efekata koji su objasnjeni Opstom i Specijalnom teorijom relativiteta - vremenske diletacije i slabije gravitacije u orbiti, odnosno intezivnije na zemlji, vrijeme na GPS emiteru ne tece istom brzinom kao vrijeme na prijemniku. Normalno, da bi GPS podaci bili upotrebljivi, tu razliku je neophodno neutralisati softverom predvidjenim za kalkulacije onih uslova koje uticu na sinhronizaciju vremena - brzina u orbiti, gravitacija, diletacija itd. Recimo, putanja emitovanog signala nije linearna, vec kriva - zbog krivljenja gravitacijskog polja kroz koje prolazi signal, sto softver mora precizno obraditi.
    .
    Dakle, imam problema sa razumijevanjem Teorije relativiteta a ne sa samim razumijevanjem principa rada GPS sistema.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Moja namjera nije bila da te uvrijedim, cini mi se da si rekao "nije mi jasno ovo za vrijeme"...

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Ne ne, nisam ni rekao da si me uvrijedio, ja jednostavno nikad nisam dobro razumio sto je Ajnstajn htio reci, a sa druge strane GPS sistem se ne bazira na tom principu, problem sto vrijeme ne tece isto kod satelita i kod prijemnika je upravo problem greske, ali je ipak mala, oko 2m, koliko sam saznao sa wikipedie.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne ne, nisam ni rekao da si me uvrijedio, ja jednostavno nikad nisam dobro razumio sto je Ajnstajn htio reci, a sa druge strane GPS sistem se ne bazira na tom principu, problem sto vrijeme ne tece isto kod satelita i kod prijemnika je upravo problem greske, ali je ipak mala, oko 2m, koliko sam saznao sa wikipedie.
    Pokušaj da nabaviš ova predavanja.

Odlična su! Imam u M4A formatu (mogu ti poslati), tutneš u telefon, slušalice u uši, legneš malo ranije, mozak ljepše radi kad je tijelo opušteno, slušaš i uživaš u fascinantnim konceptima i idejama koje je Anštajn tada plasirao, a koje nauka tek skoro uspijeva da potvrdi kako joj tehnološki napredak dozvoljava.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Razjašnjeno.Upravo sam ovih dana čitao o tome,nego još uvijek ne baratam dovoljno dobro pojmovima,pa se ponekad smutim.
    Masa krivi prostor.
    Hvala lijepo na objašnjenju.Ovo o Dži Pi Esu nisam znao.
    Nema na čemu. Osim relativnosti ima još interesantnih Anštajnovih razmišljanja.

Anštajn je rekao da je "Religija vodilja nauci" . Naravno da nije mislio na religiju koja je dovela do krstaških ratova , spaljivanja na lomačama, Al Kaide , sranja u Bosni, akruelni sukob Crnogorske i Srpske crkve...
    Ja mislim da je mislio na jednu religiju (= skup vjerovanja) koja su daleko od naših shvatnja vjerovanja ili nevjerovanja.

Ima gomila stvari o kojima malo ili nimalo neznamo. Prirodno je da čovjeka interesuje objašnjenje nepoznatog i veća spoznaja tako on pravi logične pretpostavke o tim nepoznatim stvarima i pojavama pravi jednu vrstu svoje religije. Stalno radeći, razmišljajući i raspravljajući sa drugima od ovakvih teorija može da napravi logične naučne hipoteze i na kraju nauku i tehnologiju.

Time čovjek postaje biće superiorne imaginacije i tako može doći do novih saznanja. U ovom smislu čovjek je vjerujuće biće bez obzira da li pripada ili ne nekoj masovnoj religiskoj organizaciji.

Još jedna njegova rečenica "Imaginacija je važnija od inteligencije". Čovjek treba imati hrabrosti da mašta naravno logično, moralno, nepristrasno, uporno i precizno.
    Ima jos jedna rečenica "Zatucanos ne-vjernika je za mene skoro isto smiješna kao zatucanost vjernika" (Smatra da je zatucanost vjernika ipak malo smješnija ).

http://www.einsteinandreligion.com/

Fina slika i objasnjenje. Ipak nije mi jasno ovo za vrijeme, ali mi je jasno da gravitacija utice na EM talase sto je krucijelno za GPS sistem, jesam li na dobrom putu?
    Vrijeme u nečemu što se sve brže kreće ka brzini svjetlosti sve više usporava . To je dio specijalne teorije relativnosti. Mislim ne usporava vrijeme nekako mistično nego se sve elementarne čestice (atomi, elektroni, ...) tog objekta sporije kreću. Pošto je sve sastavljeno od tih čestica i ljudi i satovi i.t.d. i vrijeme teče relativno sporije.
    Da bi nešto dostiglo brzinu svjetlosti traba svu svoju masu da pretvori u energiju. Kada dostigne brzinu svjetlosti vrijeme će da stane.
    Zgodna stvar za objašnjenje kako nešto može biti kao Bog svjetlost, energija i bezvremen.
    Samo treba malo raščivijati formule. http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu...v/tdil.html#c2
    Na ovoj stranici u lijevu kockicu upišeš dio brzine svjetlosti (0.5 ili 0.9 ili 0.99...) dobićeš u desnoj kockici koliko puta vrijeme usporava . Upišeš 1 (maksimalna brzina- brzina svjetlosti) ako te zanima bezvremenost, zaustavljanje vremena,...

Postoji još jedan slučaj kada vrijeme usporava kada se povećava jačina gravitcionog polja. To je dio opšte-generalne teorije relativnosti.
    http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu...gratim.html#c4

Opet odoh van teme
    P.S. Nije ovo toliko zapetljano kad se postuno , slikovito i fino ispriča.
    Last edited by septembar; 01-09-09 at 20:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

@autodijagnostika

Nijesam te razumio, na koji princip mislis?

Sat prijemnika na Zemlji, sat emitera u orbiti, signal emitera i kretanje emitera u orbiti uslovljeni su principima koje objasnjavaju ove dvije teorije.

Ukratko:

Sat u orbiti se nalazi na tijelu koje se, posmatrano iz sistema koji relativno miruje (prijemnik), relativno krece vecom brzinom, zbog cega dolazi do produzenja vremena u slucaju emitera.

Usled razlike izmedju gravitacionog polja koje djeluje na emitera i onog koje djeluje na prijemnik - u slabijem gravitacionom polju vrijeme protice brze - vrijeme na emiteru tece brze.

Signal emitera ide putanjom koja je zakrivljena, zbog zakrivljenosti polja u kojem djeluje gravitacija.

Uslovi datosti satelita razlikuju se od uslova u kojima se nalazi prijemik, jer prijemnik, zajedno sa satom, rotira samim tim sto se nalazi na Zemlji. Zbog rotacije Zemlje, kaze se da gravitacija koja djeluje na emitera "zaostaje", sto dokazuju i promjene putanje emitera na godisnjem nivou.

Pokusao sam da nadjem jedan sajt sa mnogo boljim objasnjenjem i grafickim prikazom, ali ne mogu da se sjetim. Potrazi na Guglu.

.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Pokušaj da nabaviš ova predavanja.

Odlična su! Imam u M4A formatu (mogu ti poslati), tutneš u telefon, slušalice u uši, legneš malo ranije, mozak ljepše radi kad je tijelo opušteno, slušaš i uživaš u fascinantnim konceptima i idejama koje je Anštajn tada plasirao, a koje nauka tek skoro uspijeva da potvrdi kako joj tehnološki napredak dozvoljava.
    Ako je na engleski nista, pored sve volje ne bih moga to ispratit.

Page 52 of 171 FirstFirst ... 24248495051525354555662102152 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks