Page 140 of 321 FirstFirst ... 4090130136137138139140141142143144150190240 ... LastLast
Results 3,476 to 3,500 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Tu titulu zvanicno nosi, pa sad ovdje mozemo mlatit koliko ocemo
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    Tu titulu zvanicno nosi, pa sad ovdje mozemo mlatit koliko ocemo
    Dok je bio u ZIKS,znam da su mu u DG upisali zvanje-neki nizi stepen necega slicnog DIFu,kao nastavnik fizicke kulture.
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    4,440
    Thanks Thanks Received 
    8,579
    Thanked in
    3,299 Posts

Direktor Fonda za razvoj pod sumnjom da je zloupotrebom položaja ostvario milionsku dobit

Inspektori za privredni kriminal podgoričke policije, u saradnji sa specijalnim tuilaštvom, počeli su juče istragu protiv direktora Fonda za razvoj Crne Gore Dragana Lajovića, potvrđeno je Danu iz više izvora.

Prema saznanjima Dana, policija je oduzela poslovnu dokumentaciju Fonda iz posljednje tri godine, a prve indicije ukazuju da iznos koji je sumnjiv u poslovanju Lajovića premašuje million eura.

“Postoje indicije da je Dragan Lajović umiješan u sumnjive transakcije davanja kredita. Prema našim saznanjima, riječ je o kreditima i do 300.000 eura, a ispitujemo sumnje da je director Fonda neplanski određivao kredite pojedinim preduzećima od kojih je dobio procenat”, kazao je izvor Dana iz Tužilaštva.

Pod lupom su krediti odobravani od 2007. a izvor Dana kaže da su provejre pokazale da su vlasnici nekih preduzeća dovođeni u povlašćen položaj i da je u svemu tome udio imao Lajović.

Nekim preduzećima su tokom 2007. odobravani krediti između 150.000 i 200.000 eura vrijednosti, a prošlogodišnji su iznosili i do 300.000 eura, piše Dan.

“U prvoj fazi istrage fokusiraćemo se na pet-šest interesantnih preduzeća, za koja postoji osnovana sumnja da su po povlašćenim uslovima dobili kredit”, rekao je izvor podgoričkog dnevnika.

Tužilaštvo i policija sumnjaju da je od tih kredita i Lajović ostvario dobit.

http://www.cafemontenegro.com/index....=22&news=82605

Evo mi ga profesor na ekonomski fakultet.http://www.ekonomija.co.me/_za_stude...an_lajovic.php

blagoS nama s njim.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa to je bas ono sto nam treba...po dva hapsenja vaznih ljudi dnevno...evo ih konacno imamo!
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    4,440
    Thanks Thanks Received 
    8,579
    Thanked in
    3,299 Posts

U MREŽI

Piše: Vanja Ćalović

Zivio sam skromno, u skladu sa mogućnostima. Jahta, nekoliko stanova u zemlji i inostranstvu, par kuća i veći komad zemljišta na morskoj pjeni. Pomagao mi je sin, i sam preduzetnik. Bilo je dana da otvorim novine i saznam da sam zaradio koji milion, a da me niko ništa ni ne pita. Dobri ljudi, i sami dobri za makar po milion, nisu dali da se po mom malom mjestu o meni šuška.
    Bilo je i onih koji nisu bili sposobni da spoznaju moju viziju razvoja i tražili su da se slijepo tumači zakon. Nisu mogli da shvate da će Svetozarevo da procvjeta kad se ja zavalim, jer kad meni bude bolje - biće svima bolje.
    Prvo sam im rekao da su najmorbidnije organizovana šačica isfrustriranih ljudi, onda sam im prijetio tužbom, pa sam preko privatnih kanala probao da ih finansijski omekšam. Pošto ništa nije upalilo, morao sam da, makar zvanično, izađem iz biznisa i operem samo milion.
    Taman kad sam pomislio da ću u sjenci uživati u blagodetima pregovora sa investitorima, ispostavilo se da je lakše oprati milion, nego biografiju i morao sam da se vratim pod zaštitu Dvora. Ako nekome još uvijek nije jasno, vraćam se da pomognem Državi i narodu, a ne zbog imuniteta.
    Zahvaljujući meni i Dobrim ljudima je osvojeno Svetozarevo, sa većom podrškom i od Mugilenda. Nekome stan, nekome balkon, nekome manje, nekome više, a nekome se baš zavalilo.

I evo mene ponovo na Dvoru. Ne sviđa mi se što Šef sprema nekog drugog za nasljednika, jer sam intimno maštao da ću biti prvi do prvoga. Toliko truda, podmićivanja, pritisaka, ucjena, zastrašivanja, podilaženja, gutanja, ali sam bio prisiljen na kompromis. Šta mi je trebala ova nova politika!?
    Oni isti što su mi zavalili krivičnu prijavu, su ponovo počeli da se zamjeraju istini. Kažu da nije tačno ono što sam ja rekao da je tačno, a onda kažu da je tačno i pitaju kako je moguće da je tako nešto moguće, i tako zbunjuju neznaveni narod.
    Ja sam rekao da sam naslijedio milion kvadrata, a oni su tvrdili da zvanični podaci pokazuju da to nije moje, a ja im kažem nije sve moje, ali bih volio da bude, pa sam zato i prijavio. Prosta logika, jer kao što neko reče „logika moći jeste da se širi, a to znači da i oni koji je imaju manje žele više, a oni koji je imaju više žele da je sačuvaju”.
    Oni, ipak, pitaju odakle mi.

Za razliku od prošlog puta, kada sam se uz velike gubitke povukao, sada imam imunitet i ne pada mi na pamet da odstupim nijedan kvadratni metar.
    Zato sam im uzvratio istom mjerom i pitao ih za njihovu imovinu. Da imaju jahtu, znao bih, negdje bismo se već sreli. Da imaju vile po primorju i stanove po inostranstvu, bili bismo komšije. Da imaju zemljište i građevinske kompanije, do sada bismo bili partneri. O bože, o Madona, oni žive od plate?!
    Onda sam shvatio da oni u stvari ne shvataju zašto je dobro biti ja i zašto mi sve ove godine neznaveni narod vjeruje. Djela govore o ljudima, pa ni ja nisam izuzetak.
    Prvo, dokazao sam da rat nije rat ako je Rat za Mir, a da mira nema dok neko dobro ne zaradi. Na vrijeme sam prelomio u mozgu i bez dileme napravio siguran izbor. Pokazao sam da se ulaganjem u pr(a)vu banku, u pravo vrijeme, mogu zaraditi milioni, ali i da nisam materijalista, jer sam za njih saznao tek iz novina.

Nema tog zakona koji je mogao da spriječi moj patriotizam i želju da pomognem svom gradu, pa sam sopstveni i porodični kredibilitet nesebično založio kako bih privukao strane investitore. Nije da sam planirao da od toga imam neke koristi, nisam tražio ni zahvalnost, a kamoli milione. Ali, dobro se dobrim vraća.
    Zna narod da sam ja sam već ostvaren, sposobni preduzetnik, višestruki nasljednik i otac bogatog sportiste, i svakako ću uzeti manje, nego kad sam počinjao karijeru. Nastaviću da pomažem sebi da bih pomogao drugima, ustrajaću u svojoj žrtvi za Državu, usamljen i neshvaćen se boriti za orvelovske visine, uprkos svima koji o meni izmišljaju istinu.
    Neko će reći da sam kokoška, a neko da sam orao, a meni je svejedno, sve dok nisam u kavezu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mafijaške pare i za košarkaše

U optužnici švajcarskog tužilaštva protiv pripadnika italijanske mafije Franka del Torea i Paola Savina, optuženih za kriminalno udruživanje i pranje novca, u kojoj se opisuju i njihove poslovne veze s Milom Đukanovićem, Stankom Subotićem i drugim osobama uključenim u šverc cigareta, navodi se da su se pare od ovog kriminalnog posla slivale i u kasu jednog od najpoznatijih sportskih klubova u Crnoj Gori.
    Tužilaštvo u Bernu tvrdi da je deo novca koje su kriminalne grupe umešane u šverc cigareta stavile na raspolaganje u Švajcarskoj korišćen za finansiranje Košarkaškog kluba „Budućnost“ iz Podgorice. U to vreme ovaj košarkaški klub je bio „jak na evropskom nivou“, a njegov predsednik u jednom periodu bio je Veselin Barović. U optužnici se precizira da su velike sume korišćene za uplate na račun trenera i košarkaša Budućnosti – Miroslava Nikolića, Milenka Topića, Saše Obradovića, Vladimira Kuzmanovića, Dejana Tomaševića i drugih.
    Podsetimo, Franko del Tore i Paolo Savina su devedesetih godina od crnogorskih vlasti dobili ekskluzivnu licencu za tranzit cigareta. Na ime taksi za tranzit, tvrdi švajcarsko tužilaštvo, Del Tore je uplatio milionske sume firmi „Zetatrans“ i državnoj kompaniji „Monenegro tobako tranzit“, ali i na račune Mila Đukanovića, njegove porodice, ministara i saradnika. Primera radi, na račun firme „Zetatrans“, koja je bila zadužena za prevoz cigareta, Del Tore je od 1977. do 2000. godine prebacio 120 miliona dolara.
    Pored Mila Đukanovića, Stanka Subotića, Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Gorana Rakočevića, Milana Perovića, Dušanke Jeknić i Žarka Markovića, u optužnici se pominju imena još nekih crnogorskih funkcionera i njihova uloga u švercu cigareta.
    Tužilaštvo u Bernu tako navodi da je novac na ime takse za tranzit, kao i za troškove privremenog skladištenja u Makedoniji, u drugoj polovini 1994. godine uplaćivan visokim funkcionerima crnogorske i savezne administracije, kao i na račun firme „Makedonija tabak“. Predrag Goranović, bivši viceguverner Narodne banke Jugoslavije, na ime tranzita cigareta kroz Crnu Goru dobio je 25 dolara po pakovanju na račun u kiparskoj banci „Sajprus popjular“ u Limasolu. Božidar Gazivoda, bivši ministar finansija Crne Gore, na ime privremenog skladištenja cigareta u firmi „Mirta“ u Herceg Novom dobio je 25 dolara po pakovanju na račun u banci „Benk of Valeta“ na Malti. Uplate su na ime skladištenja cigareta stizale i na račun firme „Monti“ iz Bara.

blic.rs

Prisluškivanje
    Tužilaštvo u Bariju je za potrebe istrage preuzelo snimke razgovora Mila Đukanovića i Stanka–Caneta Subotića međusobno i sa trećim licima u periodu od 1.1.1997. do 13.6.2001. Đukanović je u navedenom periodu primao pozive od Dragana Brkovića i Željka Stamatovića iz Trsta, Žarka Pavlovića (koji je bio pod istragom za šverc i finansijske pronevere u italijanskom regionu Lombardija u periodu 2000-2001) i Milosava Labovića iz Milana, Miodraga Lekića (bivšeg ambasadora SRJ u Italiji), Milevke Lazović i Flavija Ranijerija iz Rima, Zvonka Stijepovića, Barbare Staničić i Paola Trita iz Barija, Predraga Mijatovića (fudbalera) iz Firence, kao i firmi „Pjaneta Italija“ i „Oridžinal Itali“ iz Milana i RAEM iz Barija. Subotić je u istom periodu primao pozive od Dojčila Maslovarića (bivšeg ambasadora SRJ u Vatikanu) iz Rima, Branka Sacera i Ivana Strnada iz Milana, Karla Acorija (bio pod istragom zbog trgovine drogom), kao i firmi „Oridžinal Itali“ iz Milana, „Farman Italija“ i „SAS Džoli di Arkanđeli“ iz Trsta. Đukanović i Subotić su pored međusobnih poziva još zvali i Dušanku Jeknić i Damira Asovića u Milano.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post
    Dok je bio u ZIKS,znam da su mu u DG upisali zvanje-neki nizi stepen necega slicnog DIFu,kao nastavnik fizicke kulture.
    Mozda je magistrirao kasnije...vidis da danas i DIFovci mogu da upisu magistraturu na ekonomskom samo ako imaju $$$$

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cemu velika prica...ako je more puno-sezona moze bit losija nego pretnodne dvije ALI SIGURNO CE SE PREZIVJET...ko godj dodje u Budvu mora platit zivot, koji je SKUP.

A za srednjerocnu buducnost ne treba mnog brinut, barem po procjeni kompetentnog i realnog Radulovica...iako se ne slazem sa njim u pitanju tretmana industrihe , jer SIGURNO nije vrijeme za gasnje KAP, a sumnjam da ce ikak i biti, jer to je metal 21 vijeka. No to je duga prica.

U svakom slucaju kriza je dotakla dno u maju-junu (prije kupovine akcija EPS od strane Italijana) i sad ce ici lagani oporavak od jedno desetak mjeseci-PA PONOVO VELIKI ZALET!

Ponavljam da je moje duboko ubjedjenje da je ova kriza, ako se ostvare moje oprimisticke (ka i vazda!) prognoze, BILA NAJBOLJE PODVLACENJE CRTE ISPOD SUMNJIVIH I PREAMBICIOZNIH TRANSAKCIJA, KOJA JE MNOGE BLEFERE IZBACHILA IZ IGRE ZANAVJEK, mnoga potrazivanje prebila -da nista drugo, a ono je kriza kao VEOMA VAZAN POZITIVNI ASPEKT DONIJELA PORAVNANJE SA DERIPASKOM , a ta 300 miliona vrijedne tuzba bila je vrlo opasna za malu MNE, tim prije sto su Rusi imali pravni osnov za tuzbu, zbog datog im obecanja da ce moc kupit pravo na izgradnju energana koje im nije ispunjeno (zbog straha EU i USA da ce MNE doc u poziciju zavisnosti od Rusa ako bi se dopustilo da Rusi imaju vodecu i stratesku industriju u vlasnistvu kao zaokruzen sistem, sa rudnikom , kontrolom proizvodnje struje i KAP). Da nije bilo krize, koja je dovela do tolikog rasta neispunjenih obaveza KAP da su dosle do 100 mil EUR, pa posjete Shojgua itd, to bi visilo u vazduhu, kvarilo odnose, nebi se lako razrijesilo a BILO JE U SVAKOM SMISLU OPASNO PO NAS !
    Sad ce se KONACNO smanjit broj radnika u *KAP*, *Zeljezara*, *Boksiti*, otpremnine ce se platit, a banke su ponudjene da organizuju mali biznis grupama radnika, u kom slucaju bi drzava preko njih placala otpremninu i pomagala one banke koje se te konsultantske ulge prihvate (dobro rjesenje, takodje pomenuto na forumu!).

No najvazniji je ODLUCNI ULAZAN U MNE milijardera Restis, kojeg godinama hvalim kao izuzetnog lika i biznismena i pravo *gospoche*, a koji je izgleda ODLUCIO da se KONCENTRISE NA MNE SA VELIKIM PLANOVIMA, izmedju ostalog zahvaljujuci SLOBODNOM MJESTU KOJE SE KONACNO OTVORILO ZA NJEGA, ZATO STO SU NASI BLEFERI ( koji ne znaju da grade kao on, ali znaju da kvare dobre planove najbolje na svijet) ZAHVALJUJUCI KRIZI PRESTALI DA GA OPSTRUIRAJU, JER SU SE O SVOME JADU ZABAVILI I OSTALI BEZ VISKA PARA, A DRZAVNA JE POTREBA ZA SVEZIM NOVCEM BILA TOLIKA DA SE DRZAVA STVARNO ZAUZELA U PUNOM KAPACITETU DA ZASTITI TAKO DOBRE INVESTITORE KAO RESTIS. Dakle opet dobra strana krize i UPITNIKA KOJI JE SIMBOL ODLUCNOSTI PROFESORA DA NAM LUPAJU PACKE SVE DOK NE NAUCIMO LEKCIJU ZA PRELAZNU OCJENU! A to sam bar ja cekao kao JEDINI BRZI IZLAZ IZ ENDEMSKE ZAOSTALOSTI u nekim aspektima zivota...ali je ipam MNE divno i prosperitetno mjesto za zivot, a ko to ne shvata SHVATICE ZA NAJVISE 3 GODINE!

Ponavljam da kriza svakako nije DOBRA gledajuci kratkorocno, ali da je u slucaju MNE (i samo MNE, valjda!) ispala vrlo korisna na srednji rok!

BONE SKRATIO NABRAJANJA INDEKSA, ZBOG KOLICINE RIJECI KOJA JE PREMASIVALA MALO GORNJI LIMIT!

BROJNE TRANSAKCIJE OBILjEŽILE TRŽIŠTE KAPITALA PROTEKLE SEDMICE

Svi indeksi u „debelom” plusu

Ukupan sedmični promet bio je skoro dva i po puta veći u odnosu na prethodnu radnu nedjelju, a iznosio je preko 23 miliona eura

Podgorica, 26. jula - Značajan rast cijena većine akcija, svih berzanskih indeksa, obima prometa i brojne transakcije sa dionicama Elektroprivrede obilježili su crnogorsko tržište kapitala protekle sedmice. Moste, indeks Montenegroberze, ojačao je 12 odsto, na 830,89 bodova. Indeks Nove berze hartija od vrijednosti Crne Gore (NEKS Montenegro), kompanijski NEKS2 , porastao je devet odsto, na 15109,37 poena i pokazatelj vrijednosti akcija fondova, NEDžPIF, šest odsto na 7. 935,87 bodova.
    Ukupan sedmični promet bio je skoro dva i po puta veći u odnosu na prethodnu radnu nedjelju, a iznosio je preko 23 miliona eura. Rastu obima prometa najviše je doprinijela prodaja oko dva odsto udjela fonda zajedničkog ulaganja MIG u Elektroprivredi Crne Gore italijanskoj firmi A2A za 17, 5 miliona eura. Elektroprivredine akcije su u ovoj transakciji plaćane po 7,85 eura.
    Podsjetimo, u petak su otvorene finansijske ponude kvalifikovanih ponuđača za prodaju dijela akcija i dokapitalizaciju Elektroprivrede Crne Gore. Grčki Golden enerdži van holdings i Pablik pauer korporejšn, ponudio je 11, 1 eura za dionicu Elketroprivrede Crne Gore, a italijanski A2A 8,4 eura. Dionice crnogorske elektroenergetske kompanije su na obje berze poskupile po 15 odsto i trgovanje su na Montenegroberzi završile na 7,72 eura i na NEKS Montenegru na 7,6 eura.
    Značajnu kapitalnu dobit ostvarili su građani koji u svom portfelju imaju obične akcije Ulcinjske i Budvanske rivijere, kao i Solane ,,Bajo Sekulić”. Na Montenegroberzi su akcije Ulcinjske rivijere poskupile 19,5 odsto, na 10,95 eura i na NEKS Montenegru 11,5 odsto, na 10,98 eura. Solanine dionice su na NEKS Montenegru zabilježile rast vrijednosti od 20 odsto, na sedam eura i na Montenegroberzi 10 odsto, na 6,5 eura. Dvocifreni rast na slobodnom tržištu su zabilježile i dionice Prenosa, koje su na oba tržišta poskupile po 15 odsto, i na NEKS Montenegru trgovanje završule na 65 centi, a na Montenegroberzi na 64,5 centi.
    Željezarine akcije su na Montenegroberzi poskupile 34 odsto na 2,7 eura i Jugopetrolove za četvrtinu na 7,79 eura, a na NEKS Montenegru su zabilježile blagi rast vrijednosti na 2,39 i 7,51 eura.
    Od kotiranih kompanija gubitke su zabilježili Jadransko brodogradilište, čije su dionice pojeftinile 1,2 odsto, na četiri eura. Berzanska vrijednost akcija Željezničke infrastrukture pala je 27 odsto na 1,53 eura, a Željezničkog prevoza 10 odsto, na 72. Dionice Duvanskog kombinata dva odsto, na 25,7 centi.
    Proteklu sedmicu obilježila je i prodaja 42,3 hiljde akcija Plus komerca, odnosno sedam odsto ukupnog broja, za pola miliona eura.
    -Imamo objektivno jako atraktivne cijene za kupovinu dijela akcija državnog udjela u Elektroprivredi Crne Gore, naročito cijenu koju je ponudio grčki konzorcijum, kaže broker VIP brokera, Ivan Joksimović. Naglašava da je riječ samo o prvom krugu otvaranja finansijskih ponuda i da će Savjet za privatizaciju u narednih nekoliko dana obaviti konačnu evaluaciju pristiglih ponuda. Tržište je u prvom mahu odregaovalo na ponuđenu cijenu i ubrzo nakon otvaranja ponuda cijena jedne akcije je dostizala nivo od 7,99 eura, da bi se u drugom dijelu dana cijena spuštala do nivoa od 7,4 eura po jednoj akciji, ističe naš sagovornik.
    Joksimović smatra da razloga za optimizam svakako ima, jer i jedna i druga ponuda nadmašuju i najoptimističnije procjene od prije par mjeseci, kada je u pitanju cijena akcija Elektroprivrede.
    -Osim toga, riječ je o jako ozbiljnim zainteresovanim firmama, i u jednom i u drugom slučaju, što indicira da će cjelokupan tenderski postupak biti uspješno priveden kraju, naglašava on.

Dvocifreni dobici Luke, KAP-a...

Rastu cijene akcija fondova ...

SUVLASNIK MONTENEGRO HOTELS STARS GRUPE ŽARKO RADULOVIĆ O AKTUELNOJ SITUACIJI U TURIZMU

Ponovo raste interesovanje investitora

Budva, 26. jula (MINA biznis) – Interesovanje stranih investitora za Crnu Goru, koje je prošle jeseni opalo, sada je ponovo veliko, tvrdi suvlasnik Montenegro hotels stars grupe , Žarko Radulović. On smatra da je kriza velika šansa za Crnu Goru.
    -Siguran sam da bi, ukoliko bismo napravili dobar ambijent, ulagači bili spremni da odmah investiraju sedam ili osam milijardi eura, kazao je Radulović za beogradski Ekonomist. On je podsjetio da se Crna Gora, prema analizi Svjetske banke, nalazi na 25. mjestu od 171 države, što je odličan rezultat, iako je za četiri pozicije slabiji nego 2007. godine.
    -S druge strane, kada je riječ o dobijanju građevinskih dozvola i procedura za započinjanje gradnje, nalazimo se na 165. mjestu. To je velika opasnost, dodao je Radulović.
    Prema njegovim riječima, najbolje bi bilo da se Crna Gora veže za turizam, a da industriju prepusti nekom drugom.
    -Mnogo bi bilo da se svime bavimo, kaže Radulović.
    On smatra da je Crna Gora izgubila priliku u prethodne tri godine da se dovoljno nametne investitorima, jer je 2006. godine bila ,,hit". Mogli smo da imamo već desetak hotela kao Splendid, ocijenio je Radulović.
    On je naveo da je Crna Gora još daleko od elitnog turizma, ali da tome treba da teži.
    -Kada budemo imali 20 ili 30 hotela kao što je Splendid, to će onda biti druga priča. Tada će i najveći turoperatori drugačije da reaguju na nas i tih 30-ak hotela bi povuklo i izgradnju dobre infrastrukture i neke druge investicije u koje država u suprotnom ne bi ulagala, rekao je Radulović. On je dodao da su ranijih godina turisti sa zapada kupovali aranžmane za naredno ljeto već početkom zime, kao i da se do marta uglavnom znalo kakvo će biti poslovanje. Ove godine je to izostalo. Turisti kupuju lest minut aranžmane, što je ranije bila karakteristika istočnoevropskog tržišta, naveo je Radulović.
    Prema njegovim riječima, sada može da se nasluti kakva će biti sezona, ali ne može sigurno predvidjeti rezultati. On je ponovio da je zabrinut za narednu sezonu zbog visokih cijena za pojedine stvari.
    -Na primjer, gost može besplatno da boravi u Splendidu, ali, ako iznajmi automobil do Budve i tamo plati parking u gradu sedam eura, sok od cijeđene pomorandže pet-šest, a ležaljke i suncobran na plaži 15 do 20 eura, on će otići iz Crne Gore sa utiskom da je ovo skupa država, kazao je Radulović.
    Prema njegovim riječima, treba napraviti balans cijena, jer ne može parking da košta toliko, pri čemu na karti piše da parkiralište ne odgovara za bezbjednost vozila.
    Last edited by Old Bone; 27-07-09 at 06:07.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    -Siguran sam da bi, ukoliko bismo napravili dobar ambijent, ulagači bili spremni da odmah investiraju sedam ili osam milijardi eura, kazao je Radulović za beogradski Ekonomist.
    I ja sam siguran da bih, ukoliko bih mogao da istrcim 9.5 do 100 bio najbrzi covjek na svijetu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

AMBIJET se ne mijenja iz dana u dan,
    jer je vishe od polovine zaposhljenih ugradjeno u PARTIOKRATIJU, BIROKRATIJU, AGENCIJE; BORDOVE DIREKTORA i drugih PARAZITA i KRVOPIJA,
    svega ZDRAVOGA SHTO POSLUJE I ZELI DA INVESTIRA,

za njih je idealan AMBIJET, MUTNA VODA,
    da se ljube njihovi shalteri i da ucjenjuju za raznorazne dozvole,
    takve stoke bezochne, kao shto mi imamo u CGi,
    mislim da ne postoji na kugli zemaljskoj,
    chetiri decenije chekam na dozvolu za gradnju na pjenu od mora,
    a prilikom kupovine tog zemljishta, od 5,5 miliona, 2,5 je bio opshtinski porez Barske opshtine.

Sa takvom BIROKRATIJOM, nema napretka,
    a zakonodavci i zakonopisci,
    prvo njima osiguraju MONOPOL na pechat.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Po službenoj dužnosti na vikend brčkanje

INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA NA PLAŽAMA SAKUPILA NOVE „DOKAZE“ O ZLOUPOTREBI DRŽAVNIH AUTOMOBILA

Podgorica - Nastavljajući akciju „praćenja“ korišćenja službenih vozila vikendima, Inicijativa mladih za ljudska prava, pronašla je luksuzne automobile parkirane na plažama u Bečićima, Budvi i Ulcinju, prethodnog vikenda.
    Aktivisti Inicijative mladih su u nedjelju, kako je saopšteno, slikali tri plaže „gdje je ogromna vjerovatnoća da nije moglo biti riječi o službenoj upotrebi vozila u vlasništvu države i državnih institucija“.
    Oni su dostavili i nekoliko fotografija, za koje tvrde da su ih dobili od građana.
    Ministarstvo finansija pozvalo je juče ponovo sve državne institucije da se pridržavaju mjera štednje, koje su stupile na snagu početkom godine a obnovljene prvih dana jula.
    „Ministarstvo pozdravlja inicijativu nevladinog sektora, koji doprinosi promociji naših mjera, a koje su dio antikriznog paketa za prevazilaženje posljedica od globalne ekonomske krize i još jednom podsjeća sve potrošačke jedinice na poštovanje mjera štednje“, navodi se u pisanom odgovoru „Vijestima“ koji je potpisala portparolka ministarstva Gordana Jovanović.
    Zaposleni u državnim institucijama, sudeći po fotografijama, u nedjelju su najviše posjećivali plažu u Bečićima, zatim plaže Jaz i Ploče u blizini Budve, dok je jedna fotografija zabilježena na parkingu ispred hotela Albatros u Ulcinju.
    „Očekujemo da Vrhovno državno tužilaštvo, koje smo o ovim slučajevima obavijestili, ispita da li postoje elementi za krivično gonjenje počinilaca. Posebno što nam veliki broj građana telefonom dostavlja informacije da automobile koriste i drugi članovi porodica funkcionera, koji duže automobile. U narednom periodu i ove vrste zloupotreba će biti predmet našeg monitoringa“, kaže se u saopštenju.
    Iz Inicijative napominju da su o zloupotrebama obavijestili i Upravu policije u okviru akcije sa OESC-om „Prijavi korupciju – ostalo je naš posao“.
    „Još uvijek nema reakcije tužilaštva ili policije. Pozivamo nadležne da aktima regulišu pravila upotrebe službenih vozila i uvedu mjere kontrole, a sve prekršioce kazne. U suprotnom smatraćemo ova djela korupcijom, uz saglasnost nadležnih“, upozoravaju iz te nevladine organizacije, koja je u više navrata ranije objavljivala fotografije državnih automobila ispred šoping centra Delta siti vikendom.
    Vladine restriktivne mjere štednje, uvedene zbog “lošeg punjenja budžeta i finasijske krize”, predviđaju da Uprava za kadrove obustavi prijem svih zahtjeva za novo zapošljavanje, da sve potrošačke jedinice ministarstava obustave nabavku putničkih i privrednih vozila, informatičke opreme, da se obustavi zaključivanje novih ugovora koji se odnose na savjetodavne usluge, te da se obustave tenderi koji se odnose na investiciono održavanje i da se tekuća rezerva koristi krajnje restriktivno „samo u izuzetnim slučajevima“.
    Mjerama je predviđeno i da Vladini funkcioneri i činovnici na službena putovanja mogu ići samo nakon što dobiju posebno odobrenje Vlade, a troškove reprezentacije, korišćenja telefona i goriva da svedu na minimum.
    Jovanovićeva je juče kazala da ne postoji pravilnik o korišćenju službenih vozila. Dodaje da Ministarstvo finansija ne raspolaže informacijama o pojedinačnim slučajevima nepoštovanja ovih mjera, osim da se ove mjere u Ministarstvu finansija poštuju u potpunosti.
    „Ministarstvo finansija, imajući u vidu veliki broj potrošačkih jedinica budžeta, nema mogućnost za uspostavljanje mehanizama za kontrolu korišćenja službenih vozila van radnog vremena, te u tom smislu nema mogućnost za sankcionisanje. Obaveza svih potrošačkih jedinica je da, imajući u vidu mjere štednje, kao i dodatne mjere štednje, koje podrazumijevaju smanjenje troškova do nivoa kojim se ne ugrožava minimum odvijanja procesa rada kod državnih organa, u svojim institucijama sprovode i vrše kontrolu poštovanja ovih mjera“, kaže Jovanovićeva.

Šorts kao službeno odijelo
    Tivat- Vozač službenog automobila „audi A-6“ (PG CG 647) koji je juče oko 11.15 došao na aerodrom Tivat, bio je obučen u skladu sa ljetnjom vrelinom – majica kratkih rukava, šorts i japanke na nogama i nemarno prebačena torbica preko ramena.
    Automobil ima plava rotaciona svetla, ali ona juče, kada su “Vijesti” zabilježile događaj, nijesu bila uključena. Aerodromska policija je, nakon srdačnog pozdrava sa vozačem, omogućila da on „audi“ parkira, i nekoliko desetina minuta ostavi na zabranjenom mjestu, tik ispred izlaznih vrata aerodromske terminalne zgrade.
    S.L.

Tablice
    Registarske oznake vozilla koja su na fotografijama su:

PG-CG402, PG-CG028, PG-CG099, PG-CG060, PG-CG176, PG-CG939, PG-CG358, PG-CG080, PG-CG308, PG-CG041, PG- MN070.
    D.BABOVIĆ
    You can fight the sleep but not the dream...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A u danasnje Vijesti slika sluzbenog auta ispred Canetove vile na Sv. Stefanu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Obozavam njegov ukus, jos od *Dvije chadjave dvocijevke*...pa me nije razocarao ni danas:
    Gaj Riči sa dve Crnogorke

Autor: M. M. | 30.07.2009. - 05:00
    Poznati britanski reditelj Gaj Riči trenutno se odmara na Sardiniji i to u društvu sestara bliznakinja iz Crne Gore, Kristine i Katarine Knežević.

Sestre bliznakinje Kristina (levo) i Katarina Knežević učestvovale su na izboru za mis SCG 2005. godine

Riči je proveo ceo dan na plaži sa osamnaestogodišnjim bliznakinjama iz Podgorice i neizmerno uživao u njihovom društvu. Sestre Knežević primetile su poznatog režisera na plaži i prišle mu kako bi se upoznale sa njim, a onda su nastavili druženje, fotografisali se i večerali u hotelskom restoranu. Britanac je delovao veoma opušteno u društvu zanosnih brineta, a u nekoliko navrata ih je obe grlio istovremeno.
    Riči se inače na Sardiniji odmara nakon napornog snimanja filma o najpoznatijem književnom detektivu Šerloku Holmsu i po svemu sudeći uživa u slobodi nakon razvoda od Madone. Od kada je njegov brak sa kraljicom popa okončan u novembru 2008, Gaj je često u društvu lepih žena. Prethodnih meseci povezivali su ga sa mnogim lepoticama uključujući Džemimu Kan i Eli Mekfirson.
    Zanimljivo je da su se ove devojke prvi put predstavile javnosti 2005. godine kada su učestvovale na Izboru za mis Srbije i Crne Gore. Katarina je tada u svojoj prijavi navela da joj je omiljeni pisac Branko Ćopić, kao i da voli jezike, te uči francuski, engleski i italijanski. Njena sestra Kristina navela je da obožava italijanske šou-programe, a da joj je ambicija da postane svetski top-model i radi za Kavalija, Diora, Valentina... Kristina i Katarina su kasnije nastavile da se bave manekenstvom, a 2006. godine su bile i finalistkinje izbora „Ford supermodel”.

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Pa to je bas ono sto nam treba...po dva hapsenja vaznih ljudi dnevno...evo ih konacno imamo!
    A cemu se radujes moj Bone?
    To je prava izbava,uhapsis,dignes malo prasine,otvoris istragu,koja obicno ne rezultira nichim,i pustis coeka na slobodu.

Primijetio sam da se odje vlast obracunava vec duze na taj nacin sa ljudima kojima spremi odstrijel.
    Podnese se prijava,pometlaju ga sa polozaja,ucine uslugu sebi i javnosti,grijehe mu oproste,ne ide na robiju,ali vise i ne rukovodi.
    Last edited by Sidewinder; 30-07-09 at 10:39.
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kontrola odozgo, a plijen svi dijele

STUDIJA ZA AMERIČKI USAID USTANOVILA DA NEMA POLITIČKE VOLJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Podgorica – U redovima crnogorske vlasti nema ličnosti koja bi bila „šampion“ reformi društva za borbu protiv korupcije, čiji su korijeni slab nadzor nad radom izvršne vlasti, slabe institucije vlasti, ograničena politička konkurencija i široko preklapanje političke i ekonomske elite, kao i ograničena javnost rada vlasti, ocijenjeno je u studiji urađenoj za Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID).
    U analizi Menadžment sistem internešenala (MSI), koju će USAID koristiti kada bude odlučivao da li će, kako i sa koliko novca finansirati crnogorsku borbu protiv korupcije, navodi se da političko rukovodstvo Crne Gore nema političke volje da „silovito“ primijeni zakone za borbu protiv korupcije koji su donijeti po međunarodnim preporukama.
    „Potrebno je snažno političko liderstvo unutar vlasti kao i u građanskom društvu, masovnim medijima i privatnom sektoru da bi se aktivirao antikoruptivni okvir koji je kreiran. Međutim, ne može se identifikovati \\\'šampion\\\' antikoruptivne reforme u redovima zvaničnika vlasti – ni na nacionalnom ni na lokalnom nivou“, ocijenio je tim MSI koji je nedavno u Crnoj Gori razgovarao sa „glavnim akterima“.
    Tim, u kome je bio i predstavnik američkog ministarstva pravde, u svojoj studiji je koristio i ranije analize korupcije u Crnoj Gori.
    „U većini institucija vlasti nijesu uspostavljeni odgovarajući mehanizmi kontrole i nadzora, kako bi se obezbijedilo striktno polaganje računa. Zvaničnici ne vjeruju da \\\'iko pazi na radnju\\\'. Bez ovih kontrola oni se osjećaju ovlašćenim da zloupotrijebe svoju vlast radi lične ili privatne koristi; javni zvaničnici generalno rade nekažnjeno“, stoji u julskoj studiji MSI „Procjena korupcije: Crna Gora“, koja je urađena po za to predviđenom priručniku USAID-a. „Iako je bilo nekih poboljšanja, još puno toga treba postići kako bi vlast postala zaista transparentna. Pristup informacijama, potreban da se procijeni poštenje odluka vlasti i procesa, i dalje je ograničen“.
    Autori ocjenjuju da se političko rukovodstvo u Crnoj Gori „čini voljnim da usvoji zakone i formira institucije koje međunarodna zajednica zahtijeva a koji su tipično preduslovi za snažan antikoruptivni program“.
    „Međutim, ne čini se da imaju političku volju da silovito primijene i nametnu ove odredbe kako bi imali vidljiv i mjerljiv uticaj na korupciju – i na velikom i na malom nivou. Vjera stanovništva da vlast radi za opšte dobro je ograničena. Zloupotrebe \\\'grand\\\' korupcije smatraju se velikim, a na svakodnevnom nivou građani obično imaju iskustva sa malom korupcijom u transakcijama u obrazovanju i zdravstvu“, smatra tim MSI.
    Državni službenici su visoko politizovani i pate od nedostatka profesionalizma, velikim dijelom zbog raširenog korišćenja ličnih veza, nepotizma i favoritizma u političkom životu, ocijenili su autori studije.
    „Političke i ekonomske elite povezane su trajnim mrežama koje počivaju na podjeli koristi od korupcije. Korupcija se kontroliše odozgo a plijen se dijeli unutar klanova na osnovu porodičnih, prijateljskih i regionalnih veza – posebno u sektorima bankarstva i građevinarstva. Oni rade sa percepiranom nekažnjivošću – malo je kontrola koje otkrivaju i sprečavaju korupciju, i beznačajno je gonjenje koruptivnih radnji visokog nivoa. Korupciju vide kao aktivnost visoke koristi a malog rizika“, stoji u analizi stanja u Crnoj Gori.
    Autori smatraju da vladajuća DPS ima minimalnu konkurenciju a da su opozicione partije ozbiljno rascjepkane duž etničkih, vjerskih ili ekonomskih linija i malo je onih koji se zalažu za koalicije.
    „Dijelom, zbog veličine društva, postoje velika preklapanja između države i biznisa koja promovišu konflikt interesa a i granice između javnog i privatnog sektora su porozne. Ovakav ambijent otvara vrata npr. za sumnjive privatizacione dilove sa ograničenom transparentnošću kako bi se zataškale moguće zloupotrebe. Politička konkurencija koja ugrožava ove koruptivne mreže je minimalna“, smatraju autori. „Bez političke konkurencije od drugih partija ili od parlamenta ili pravosuđa, vladajuća partija se osjeća moćnom da sprovodi svoju vlast bez potrebe da mijenja kontrolu nad plijenom od moći“.
    U studiji se ocjenjuje da su zakonodavna i sudska grana vlasti zavisne od izvršne i da ne nameću značajnu kontrolu koja može smanjiti korupciju.
    „Korupcija, dijelom, služi da stabilizuje politički sistem djelimično kompenzujući umjereno slabe zvanične institucije. Ova stabilnost može biti privlačna međunarodnim investitorima, barem na kratki rok. Međutim, tijesno isprepletane mreže elita odlažu rast istinske političke konkurencije, şprečavaju potrebne ekonomske i političke promjene i ojačavaju rigidnost u politici i vladanju“, stoji u studiji.

„Vijesti“ i MANS među „šampionima“

Autori studije ocjenjuju da je među faktorima koji vrše pritisak na vlasti da sprovedu reforme i bore se protiv korupcije, koji dižu buku da bi problem ostao „visoko na dnevnom redu nacije“ par nevladinih organizacija i medija, koji su „relativno nezavisni, ali ih vladajuće snage uglavnom ignorišu“. „Lideri nekoliko NVO koje se bore protiv korucije kao i neki predstavnici medija identifkovani su kao \\\'šampioni\\\' (reformi za borbu protiv korupcije). Ove osobe i njihove organizacije treba podržati i njegovati. Oni su uporni u svojim zahtjevima za reformom, uprkos ograničenim rezultatima. Nastavljanje njihovog pritiska na vlast je od suštinskog značaja i treba ga podržati“, stoji u studiji.
    „Vijesti“, kao „najobjektivniji i najugledniji“ štampani medij, emisija „Robin Hud“ na TV IN-u, i radio Antena M pomenuti su u tom kontekstu, dok je najistaknutiji „šampion“ nevladinog sektora MANS na čelu sa Vanjom Ćalović, uz CEMI, CDT i CRNVO.
    Autori ocjenjuju da “državna televizija”, teoretski u procesu transformacije u javni servis, “ostaje visoko pristrasna”.

Važni faktori su pritisak stranaca i specijalni tužilac

MSI ocjenjuje da još puno treba uraditi na reformi pravosuđa, kresanju procedura za izdavanje dozvola i licenci, analizi i sprečavanju konflikta interesa, državnoj reviziji i kontroli, transparentnosti u potrošnji vlasti i nadzoru nad javnim nabavkama i daje konkretne preporuke kako to postići.
    „Potreban je sveobuhvatan multisektorski pristup. Međunarodno iskustvo pokazuje da ograničavanje antikoruptivnih programa na mali broj sektora ili inicijativa otvara vrata da se koruptivna praksa preseli u druge sektore gdje nadzor nije toliko snažan“, navode autori.
    Pored nekoliko medija i NVO, MSI smatra da treba iskoristiti želju Crne Gore za ulazak u EU i NATO za pritisak radi efikasnije borbe protiv korupcije.
    „S obzirom na interes Crne Gore za pristupanje EU i NATO kao i interes za privlačenje većih stranih investicija, usaglašena pomoć donatora i pritisak mogu igrati pozitivnu ulogu u motivisanju konstruktivne primjene crnogorskih antikoruptivnih programa, prevencije i nametanja u bliskoj budućnosti... Pristup u ove organizacije bio je glavna šargarepa u motivisanju antikoruptivnih aktivnosti u prošlosti“, stoji u studiji.
    Među faktorima koji pomažu kontroli korupcije, smatra MSI, je i specijalni tužilac za korupciju, organizovani kriminal, terorizam i ratne zločine koji „pruža centralizovani fokus svih ostalih organa u borbi protiv korupcije“. „To je posebno važno kada novi zakon o krivičnom postupku prebaci istražna ovlašćenja tužiocu.

M. J

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne dajte im pare dok se ne dokažu

STRUČNJACI NE PREPORUČUJU USAIDU DA PODRŽI VRH MINISTARSTVA BRANIMIRA GVOZDENOVIĆA U BORBI PROTIV KORUPCIJE

Podgorica – Korupcija u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata raširena je na svim nivoima u Crnoj Gori, a u vrhu nadležnog ministarstva nema volje da se uhvate u koštac sa tim problemom, ocijenjeno je u studiji koju je naručila američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID).
    Tim stručnjaka „Menadžment sistem internešenala“, firme koja je uradila studiju „Procjena korupcije: Crna Gora“, savjetuje USAID-u da u ovom trenutku finansijski podrži samo programe za borbu protiv korupcije na najnižem nivou u nadležnom ministarstvu.
    „Tim ne preporučuje da se radi na višem nivou u Ministarstvu za ekonomski razvoj osim ako ne bude značajnih novih dokaza politiičke volje da se bave jasnim problemom korupcije u prostornom planiranju“, stoji u studiji.
    Nakon višednevne posjete eksperata MSI Crnoj Gori početkom juna, tokom koje su razgovarali sa glavnim akterima koji treba da se bore protiv korupcije, oblast prostornog planiranja prenijeta je na novo Ministarstvo za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, na čijem je čelu ostao ministar Branimir Gvozdenović.
    „Svaki naš sagovornik sugerisao nam je da su prostorno planiranje i izgradnja objekata oblasti u kojima postoji problem korupcije. Iako je generalno jug zemlje, a opština Budva posebno, navođen kao primjer, čini se da je problem raširen po zemlji na svim nivoima... Korupcija u prostornom planiranju je toliko dobro poznata a izgleda toliko malo se bavilo njome, da čovjek mora posumnjati u saučesništvo na visokim nivoima vlasti“, stoji u studiji.
    Stručnjaci MSI tvrde da predstavnici sektora za prostorno planiranje u Gvozdenovićevom ministarstvu - koji nadzire inspektore - u razgovoru nijesu bili predusretljivi i da su „klasično“ izbjegavali odgovore na postavljena pitanja.
    „Sagovornici ne samo da su vidno bili pod stresom već su bukvalno svako pitanje odgovorili sa: \\\'To stoji u zakonu\\\'“, tvrdi se u studiji.
    Tim MSI, u kojem je bio i predstavnik američkog ministarstva pravde, ocijenio je da su službenici na lokalnom nivou koji izdaju dozvole bili „puno otvoreniji“, ali im se čine „izuzetno naivnim“, jer su im rekli da je „postojanje zakona dovoljno da se ljudi odvrate od zloupotreba“.
    U studiji se navodi da korupcija ugrožava turizam i strane investicije u građevinske objekte na obali, oblasti koje predstavljaju “veliki dio ekonomske budućnosti” Crne Gore.
    „Ne samo da koruptivna reputacija sama po sebi odvraća turiste, korupcija u davanju koncesija za turističke destinacije i u izgradnji turističkih objekata vjerovatno vodi većim troškovima i opcijama nižeg kvaliteta za one turiste koji dođu. Primjer se može vidjeti u Budvi, koja se stalno opisuje kao \\\'uništena\\\' ili \\\'izgubljena\\\' zbog velikog broja nezakonito izgrađenih zgrada, čiji je rezultat dobro lociran grad bez centralnog plana, kome se teško prilazi a čiji su objekti skromni. Kotor, je stalno pominjan kao vjerovatna sljedeća žrtva korupcije“, stoji u studiji.
    Tim je ocijenio da je crnogorski pravni okvir za prostorno planiranje „zdrav“ a da je „jasan problem“ u njegovoj primjeni. Proces dobijanja dozvola za gradnju je dug i kompleksan, i otvara velike mogućnosti za korupciju.
    „Svjetska banka procjenjuje da će birokratska procedura potrebna da se dobiju sve dozvole za izgradnju skladišta u Podgorici, vrijednog 715.000 eura, koštati preko 15.000 eura i trajati preko 334 dana“, stoji u studiji.
    Stručnjaci MSI ocjenjuju da zakon ne ostavlja puno prostora inspektorima da odlučuju da li će kazniti nekoga zbog gradnje suprotno dozvoli: „Čini se da inspektori u praksi često ne žele da dostavljaju negativne izvještaje o nekretninama koje su provjeravali. Različiti razlozi su dati za ovo, uključujući strah od fizičkog nasilja, mito i društvenu nelagodu zbog nanošenja štete susjedu, prijatelju ili rođaku... Neki sagovornici rekli su da je proces izdavanja dozvola dovoljno kompleksan spor i korumpiran i da je svako u nekom vremenu izgradio nešto nezakonito. Strah da to izađe u javnost suzdržava one koji bi se možda žalili“.
    Pošto „nije vjerovatno da je Crna Gora spremna da se bori sa korupcijom u prostornom planiranju na visokom nivou“, a izgleda ni na srednjem menadžerskom nivou, MSI sugeriše USAID-u da podrži program zaštite inspektora, jer su „neki spremni da svoj posao obavljaju kako treba, pod uslovom da su dovoljno zaštićeni“.
    MSI predlaže da se inspektori bolje povežu sa policijom koja bi brzo reagovala na eventualne prijetnje, da se rotiraju po Crnoj Gori, idu u akcije rušenja u većim timovima... Kao potencijalne prepreke za program zaštite inspektora tim navodi političku volju u ministarstvu.
    Tim preporučuje USAID-u da podrži veću ulogu komore u oblasti uređenja prostora i izgradnje objekata, u koju moraju po zakonu da se učlane svi koji se bave tim poslom, nakon što se utvrdi da li je nezavisna i ima li političke volje za borbu protiv korupcije.

MIPA tvrdi da su važni samo rezultati

Tim MSI tvrdi da je predstavnik Agencije za promociju stranih investicija (MIPA) čiji je direktor Petar Ivanović, u razgovoru sa njima zauzeo „odlučan distancirajući pristup korupciji, tvrdeći da koruptivna reputacija Crne Gore uopšte ne utiče na potencijalne investitore“.
    „U isto vrijeme, MIPA je pružila konkretan primjer velikog investitore koji je odlučio da ne ulaže zbog korupcije. Ovaj primjer sadržan je u dijelu stava vlasti – sugestiji da je investitor zastrašen MANS-ovim izvještajem o korupciji a da problem ne leži u stvarnoj korupciji već u problematičnoj NVO. Slično tome MIPA je tvrdila da je korupcija na kraju irelevantna – samo su rezultati bitni“, navodi se u studiji.
    Stručnjaci MSI ocjenjuju da su možda značajne strane investicije proteklih godina „sakrile pravi nivo korupcije“. „Može biti da su, kao što je MIPA nenamjerno sugerisala, neki investitori čak privučeni korupcijom (lakoćom sa kojom se mogu izbjeći različite obaveze). Sigurno je da postoje sumnje u glavninu privatizaciionog procesa, kao i u kupce i u one koje grade na obali. Ako Crna Gora želi da se razvije dugoročno, međutim, mora početi da razmatra i privlači investitore koji su izbirljiviji i za koje je vjerovatnije da će biti zainteresovani za uspjeh zajednice koja okružuje njihovu investiciju“, ocijenili su oni.

M.J.

Thanks Thanks Given 
    4,440
    Thanks Thanks Received 
    8,579
    Thanked in
    3,299 Posts

Default Stari prijatelji grade po svome

Podgorica – Dugogodišnji bliski prijatelji, gradonačelnik Bara Žarko Pavićević i biznismen Miodrag Đurović Keko podigli su sedmospratnicu u centru Bara, iako je građevinska inspekcija to zabranila prošlog ljeta.
    Đurović je kao privatno lice investitor, a Pavićevićeva firma, Zavod za izgradnju Bara (ZIB), izvođač spornih radova, mimo Detaljnog urbanističkog plana (DUP).
    Po DUP-u „Topolica 1“, na parceli pored barskog Centra bezbjednosti, predviđena je petospratnica, ali se investitor nije zaustavio na tim gabaritima - i ostao nekažnjen.
    „Sa \\\'Vijestima\\\' ne razgovaram“, rekao je juče investitor Đurović novinaru i spustio slušalicu.
    Prije godinu dana, kada je nikao šesti sprat na spornoj zgradi, građevinski inspektor je donio rješenje o zabrani dalje gradnje i rušenju prekoračenog dijela, ali se to pokazalo kao prijetnja iz prazne puške.
    „Nije podnesena krivična prijava protiv investitora, jer u tom periodu odstupanje od građevinske dozvole nije bilo propisano kao krivično djelo“, rekla je „Vijestima“ portparolka Ministartva uređenja prostora i zaštite životne sredine Zoja Spahić - Kustudić.
    Da se iznad petog sprata nije ni rušilo, vidi se danas kada je zdanje od 7.300 kvadrata (BGP) skoro gotovo i čeka kupce za 30-40 stanova, kao i 1.600 kvadrata poslovnih prostora na visokom prizemlju i prvom spratu.
    Gradonačelnik Pavićević u međuvremenu sprema Izmjene DUP-a i na taj način želi da legalizuje gradilište na kome bi njegova firma ZIB, po tržišnoj procjeni, samo za građevinske radove mogla naplatiti oko milion eura.
    Na pitanje zašto inspektori nijesu podnijeli krivičnu prijavu u trenutku kada je novim Krivičnim zakonikom nelegalna gradnja ozvaničena kao kriminal, Kustudić je odgovorila:
    „Ako je postupak započet ranije, novi zakon se ne može primijeniti retroaktivno. Predmeti poput ovog pokazuju potpuno nepoštovanje zakona, ali mi smo uradili sve što smo mogli“.
    Pavićević je, kao gradonačelnik i biznismen, nedavno ocijenio da je dobro kada se prvo gradi a onda mijenjaju planovi, jer je bitno doći do kvalitetnih investitora.
    Za koordinatora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejana Milovca ta izjava otvoreno favorizuje bespravnu gradnju za koju se, po zakonu, može dobiti kazna do pet godina zatvora.
    Milovac smatra da inspekcija u centru Bara Krivični zakonik nije morala tumačiti unazad, nego prosto opet obići gradilište i primijeniti novi propis na isto činjenično stanje.
    „Inspekcija je bila dužna da opet konstatuje izvođenje radova bez građevinske dozvole i onda podnese krivičnu prijavu“, rekao je Milovac „Vijestima“.
    U MANS-u smatraju da Ministarstvo nije poštovalo ni Zakon o izgradnji objekata, i to sljedećim redom: zabrana građenja, pečaćenje gradilišta, pa rušenje.
    „I stari i novi Zakon koji uređuju ovu oblast propisuju kazne u visini od oko 15.000 eura za investitore i izvođače radova, a malo je vjerovatno da je makar ova mandatna kazna bila naplaćena od Pavićevića“, istakao je Milovac.
    On napominje da se u slučaju gradnje Đurovićeve zgrade može govoriti i o krivičnoj odgovornosti Ministarstva, koje nije sprovelo sopstvenu odluku o rušenju.
    Gradonačelnik Pavićević je tek početkom ove godine raspisao javni oglas za posao izmjene DUP-a, u vrijeme kada je gradnja sedmospratnice već bila pri kraju i pola godine nakon što se inspekcija popela na šesti sprat i naložila rušenje.
    Nacrt novog DUP-a Ministarstvo je obradilo, a javna rasprava je okončana prije nekoliko dana. Pavićević je rekao „Vijestima“ da će novi DUP biti usvojen na sljećoj sjednici SO Bar, iako u Ministarstvu kažu da još nijesu dobili konačan predlog.
    Građevinska inspekcija je obišla teren i ustanovila nelegalnu gradnju 2. juna prošle godine, 33 dana prije nego je izmijenjen Krivični zakonik i to postalo krivično djelo.
    Nadležni ministar Branimir Gvozdenović je bivši gradonačelnik Bara i Pavićevićev kolega iz Demokratske partije socijalista, koji aktivno učestvuje u predizbornim kampanjama u tom gradu.

Konflikt interesa velik kao zgrada

Jedno od opozicionih objašnjenja ogromnog povjerenja koje su Barani ukazali Žarku Pavićeviću na izborima 2006. godine, jeste i njegov građevinski biznis koji je, prema mnogima, bio garant da će se u Baru graditi.
    U MANS-a smatraju da upravo takva podjela karata ukazuje na konflikt interesa.
    „Kako predsjednik opštine ima u nadležnosti iniciranje izmjena planske dokumentacije, nesporno je Pavićević u konfliktu interesa, imajući u vidu da se izmjenama spornog plana praktično legalizuje kršenje zakona koje je počinila njegova građevinska kompanija“, kaže Dejan Milovac iz MANS-a.
    U MANS-u napominju da Pavićević ima direktnu finansijsku korist od legalizacije spornog posla.
    Milovac kaže da tako postavljene stvari kreiraju mrežu interesa i diskrecionih ovlašćenja, koja stavljaju Pavićevića u poziciju u kojoj može biti „veoma osjetljiv na korupciju“.
    „Tako može doći u situaciju da odlučuje između ličnih i profitnih interesa investitora i onoga što je javni interes grada Bara“, rekao je Milovac.
    On je naglasio da je sporna Đurovićeva zgrada samo „kap u moru“ i najavio intenzivan rad nedavno otvorene kancelarije MANS-a u Baru.
    Biće posla za ZIB
    Prema Nacrtu novog DUP-a „Topolica 1“, trebalo bi da bude posla za građevinare, odnosno i za Pavićevićev ZIB, koji je lokalni lider u tom sektoru.
    Planira se radikalna izmjena izgleda strogog centra grada u kome do sada nije bilo ogromnih višespratnica.
    Neposredno pored Đurovićeve zgrade, po novom DUP-u treba da se ruše zgrade vrtića, CB-a i Doma učenika, a na njihovo mjesto se planiraju dvije zgrade od 7 spratova i jedna od 10 spratova. Tako će se samo u topoličkoj “zoni E”, ako se predloženi plan usvoji, izgraditi novih petanestak hiljada kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora.

http://www.vijesti.me/index.php?id=311826

ovi se vise i ne trude da prikriju mutne poslove nego su pustili muda ka'da su obama. e viva, e viva, e viva montenegro :burp:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default zna se ko je vazan

Đukanovićev tjelohranitelj „službeno” kod Caneta?

UPRAVA POLICIJE POTVRDILA DA AUTO SNIMLJEN PORED VILE STANKA SUBOTIĆA VOZE NJENI SLUŽBENICI

Podgorica - Službeni automobil “bora” (PG-CG081), koji je prije nekoliko dana snimljen ispred luksuzne vile “Montenegro” kontroverznog srpkog biznismena Stanka-Caneta Subotića, koristi policijski službenik Zoran Jovanović, dugogodišnji tjelohranitelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića, saznaju “Vijesti”.
    Tu informaciju “Vijestima” je potvrdilo više dobro obaviještenih policijskih izvora, koji tvrde da je Jovanović jedan od glavnih Đukanovićevih pratilaca i čovjek koji uživa veliko povjerenje premijera.
    Portparol Uprave policije Tamara Popović, “Vijestima” je saopštila da je “bora” registrovana na Upravu policije, ali nije precizirala koji je službenik koristi.
    Popović je navela da taj automobil trenutno koriste službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata.
    Jedan od sagovornika “Vijesti” kazao je da “bora” ne pripada eskortu vozila iz Đukanovićeve pratnje, ali da nekoliko takvih automobila koriste njegovi tjelohranitelji “u svrhu dolaska i odlaska sa posla”.
    Za sada je nema odgovora zašto je policijski atomobil nekoliko dana parkiran ispred vile Subotića, protiv koga je podignuta optužnica za međunarodni šverc cigaretama u Italiji, dok je u Srbiji zbog istih sumnji pod istragom.
    Iz Uprave policije juče nije bilo moguće dobiti odgovor da li se Subotić nalazi u Crnoj Gori i da li ga obezbjeđuje crnogorska policije.
    “To vozilo trenutno koriste službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, koji imaju pojačane aktivnosti zbog prisustva više štićenih ličnosti, posebno u primorskom regionu”, tvrdi Popovićeva.
    Automobil “bora”, kazala je ona, kao i sva druga vozila koja su registrovana na Upravu policije, mogu koristiti i službenici drugih operativnih struktura ukoliko se to procijeni kao potrebno.
    “Navedene situacije su česte zbog angažovanja policijskih službenika na realizaciji Plana mjera i aktivnosti za bezbjedno odvijanje turističke sezone”, zaključila je ona.
    J.M.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Erm..breaking news : cane saradjivao sa milom :roll:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default "Vijesti", 31. jul 2009.

Uzalud je Slavku prijetio u snu

SUDIJA OSNOVNOG SUDA ODBACIO TUŽBU ZA OBEŠTEĆENJE BIVŠEG LIDERA LSCG PROTIV BLAŽA SREDANOVIĆA

Podgorica – Sudija podgoričkog Osnovnog suda Miodrag Pešić odbacio je tužbu bivšeg lidera Liberalnog saveza Slavka Perović protiv Blaža Sredanovića, zbog povrede časti ugleda i dostojanstva i smatra da je Perović kao političar morao da trpi kritike više od običnog građanina.
    Perović je podnio tužbeni zahtjev, kojim je zatražio obeštećenje od 15.000 eura, pošto se Sredanović, u polemici sa Ivanom Martinovićem nakon feljtona, u „Vijestima“ početkom 2007. godine, pod naslovom „Slavko Perović je za vas postao fetiš“ pozabavio i političkim putem Perovića.
    Bivši lider LCSCG-a i njegov advokat Nikola Bulatović, kaže se u presudi, u tužbi su, i na održanim ročištima tvrdili da je Sredanović u spornom tekstu, bez ikakvog ličnog razloga i ničim izazavan, iznio niz neistine navodeći da je Perović “počeo da kida glave i neprijateljima i prijateljima, samo da bi on bio viši, da za glas razuma nije bilo mjesta u takvoj atmosferi... da je Slavko Perović postao fetiš, rođeni genije od čije će pojave čovječanstvo početi da broji godine, u njegovoj teškom mukom i časno i pošteno zarađenoj vili u Pragu... da je otišao na stranputicu“.
    Sredanović i njegov advokat Nikola Martinović, pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, isticali su da je on u spornom tekstu iznio svoje mišljenje o političkoj situaciji u svojoj zemlji, na šta ima pravo svaka slobodno misleća jedinka u demokratskom društvu. Sredanović je tvrdio da njegov politički stav, ne može vrijeđati Perovića, tim prije, jer je kao dugogodišnji političar, po prirodi stvari bio aktivni sudionik na političkoj sceni Crne Gore i kao takav je podložan javnoj kritici i iznošenju suda o svom političkom rad.
    Sudija Pešić podsjeća na izjavu Perovića da ga je najviše uvrijedilo to što je tuženi napisao da tužilac ima kuću u Pragu, što je “uticalo na Perovićev unutrašnji psihički život”.
    „Odnosno da je dovela do poremećaja u njegovoj porodici, jer sugeriše da je tužilac nekoga pokrao ili da je nešto uzeo. Proizilazi da je Perović zbog izrečenih neistina imao košmarne snove u kojima se pojavljivao Sredanović i prijetio mu, te da su iste poljuljale njegovo povjerenje kod širokog kruga prijatelja, kao i da je njegova supruga počela da sumnja u njega“, kaže se u presudi.
    Pešić se pozvao i na psihijatrijsko vještačenja koje je pokazalo da je Perović, zbog spornog teksta, trpio duševne bolove tri mjeseca ali bez trajnih posljedica za psihički život.
    „Iz činjeničnog utvrđenja sud zaključuje da je Sredanović u svom feljtonu, koji je izlazio u dnevnom listu 'Vijesti', u odgovoru Ivanu Martinoviću, a što među strankama nije sporno, iznio: 'Vaši zaključci nijesu plod logičnog rasuđivanja, već opsesije koje osciliraju između dvije ličnosti: Slavka Perovića, koji je za vas postao fetiš, nepogrešivo božanstvo, rođeni genije od čije će pojave čovječanstvo početi da broji godine.
    Na drugoj strani je monster, Milo Đukanović, oličenje svih zala koja su snašla LSCG, Lucifer kojeg treba spaliti na lomači, ali mu prethodno treba skinuti skalp i odnijeti ga kao ukras Slavku u njegovoj teškom mukom časno i pošteno zarađenoj vili u Pragu“, obrazlaže se u presudi.
    Sud je, kaže se u presudi, cijenio iskaz Perovića kao istinit i objektivan, ali je našao da sporni tekst nije mogao prouzrokovati duševne bolove takvog intenziteta da bi opravdali neki od vidova nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda.

Pešić: Političaru se može više reći nego građaninu

Sudija Pešić je učinio nespornim ugled i kredibilitet u Perovića u Crnoj Gori “kao osnivača prve partije koja je u svom programu predvidjela demokratsku borbu za nezavisnost države”.
    „Ali Perović samim opredjeljenjem da se bavi politikom i da se kreće po političkom terenu i izaziva na političku borbu, mora biti spreman na činjenicu da neizbježno i svjesno izlaže svaku svoju riječ i postupak kritičkom razmatranju od strane javnosti. Pa se njemu smije reći mnogo više nego običnom građaninu koji se ne bavi politikom, odnosno mora biti spreman na viši prag tolerancije, s obzirom na to da se politički napad često preliva čak i na lični plan, ali i da su takvi rizici politike i slobodno diskutovanja o idejama, što su garancije demokratskog društva“, navodi se u presudi. Dodaje se da sud izjavu Sredanovića tretira kao „realizaciju zagarantovane slobode izražavanja koju garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima koja predviđa pravo saopštavanja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice“.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovo je pokazatelj da su nam plate sigurno vise od Bugara i Rumuna (male jesu, ali su vise od pomenutih):

01. Aug 2009, 17:13

Najniže minimalne plate u EU u Bugarskoj i Rumuniji Najniže minimalne plate u Evropskoj uniji imaju Bugari i Rumuni, pokazalo je istraživanje biroa za statistiku EU, prenosi Tanjug.

Prema podacima Eurostata, u Bugarskoj je u januaru ove godine minimalna plata bila 123 eura mjesečno, a u Rumuniji svega 30 eura više.
    Stanovnici čak devet zemalja EU imali su u januaru minimalnu platu manju od 400 eura - svi iz nekadašnjeg socijalističkog bloka. Uz Bugare i Rumune, tu su Litvanci (sa 234 eura), Letonci (254), Mađari (270), Estonci (278), Poljaci (281), Slovaci (296) i Česi (306 eura).
    Last edited by Old Bone; 02-08-09 at 08:05.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Ovo je pokazatelj da su nam plate sigurno vise od Bugara i Rumuna (male jesu, ali su vise od pomenutih):

01. Aug 2009, 17:13

Najniže minimalne plate u EU u Bugarskoj i Rumuniji Najniže minimalne plate u Evropskoj uniji imaju Bugari i Rumuni, pokazalo je istraživanje biroa za statistiku EU, prenosi Tanjug.

Prema podacima Eurostata, u Bugarskoj je u januaru ove godine minimalna plata bila 123 eura mjesečno, a u Rumuniji svega 30 eura više.
    Stanovnici čak devet zemalja EU imali su u januaru minimalnu platu manju od 400 eura - svi iz nekadašnjeg socijalističkog bloka. Uz Bugare i Rumune, tu su Litvanci (sa 234 eura), Letonci (254), Mađari (270), Estonci (278), Poljaci (281), Slovaci (296) i Česi (306 eura).

Jedan moj , evo dobio bolesnichko za 5 nedjelja, boluje evo puna godina, bole ga ledja, 18 000 DKK, bruto, kurs je 7,5 za euro, a suncha je MOODa na Jadranu.

sa metlom i usisivachen je imao zaradu od 500 000 DKK , godishnju , BRUTO,
    DRZ SE KRUTO LJATIFICU BUTO.
    Last edited by milovan; 02-08-09 at 14:33.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Obozavam njegov ukus, jos od *Dvije chadjave dvocijevke*...pa me nije razocarao ni danas:
    Gaj Riči sa dve Crnogorke

Autor: M. M. | 30.07.2009. - 05:00
    Poznati britanski reditelj Gaj Riči trenutno se odmara na Sardiniji i to u društvu sestara bliznakinja iz Crne Gore, Kristine i Katarine Knežević.

Sestre bliznakinje Kristina (levo) i Katarina Knežević učestvovale su na izboru za mis SCG 2005. godine

Riči je proveo ceo dan na plaži sa osamnaestogodišnjim bliznakinjama iz Podgorice i neizmerno uživao u njihovom društvu. Sestre Knežević primetile su poznatog režisera na plaži i prišle mu kako bi se upoznale sa njim, a onda su nastavili druženje, fotografisali se i večerali u hotelskom restoranu. Britanac je delovao veoma opušteno u društvu zanosnih brineta, a u nekoliko navrata ih je obe grlio istovremeno.
    Riči se inače na Sardiniji odmara nakon napornog snimanja filma o najpoznatijem književnom detektivu Šerloku Holmsu i po svemu sudeći uživa u slobodi nakon razvoda od Madone. Od kada je njegov brak sa kraljicom popa okončan u novembru 2008, Gaj je često u društvu lepih žena. Prethodnih meseci povezivali su ga sa mnogim lepoticama uključujući Džemimu Kan i Eli Mekfirson.
    Zanimljivo je da su se ove devojke prvi put predstavile javnosti 2005. godine kada su učestvovale na Izboru za mis Srbije i Crne Gore. Katarina je tada u svojoj prijavi navela da joj je omiljeni pisac Branko Ćopić, kao i da voli jezike, te uči francuski, engleski i italijanski. Njena sestra Kristina navela je da obožava italijanske šou-programe, a da joj je ambicija da postane svetski top-model i radi za Kavalija, Diora, Valentina... Kristina i Katarina su kasnije nastavile da se bave manekenstvom, a 2006. godine su bile i finalistkinje izbora „Ford supermodel”.
    Ja bih bio zadovoljan sa jednom Milicom :mrgreen:

Thanks Thanks Given 
    2,547
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Možda sam preveliki čistunac ali me nimalo ne raduje to što se Gaj Riči provodi sa našim djevojkama, skoro djevojčicama.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Možda sam preveliki čistunac ali me nimalo ne raduje to što se Gaj Riči provodi sa našim djevojkama, skoro djevojčicama.
    Chu cistunac. To je bogu plakati, a nasi se jos time kao i ponose pa napravise junacko djelo od toga i uspjeh nad uspjesima. Akobi one otisle na more sa svojim djedom i tako se slikavale ja se pomamio, ali sa tudjim djedovima ... e to je uspjeh

Page 140 of 321 FirstFirst ... 4090130136137138139140141142143144150190240 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)