Page 6 of 7 FirstFirst ... 234567 LastLast
Results 126 to 150 of 157

Thread: Bosanski i Hrvatski Srbi, istorijski su Vlasi!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by CAKI View Post
    OK,naravno da je medju njima bilo i Vlaha koji su bezali,ali i VEEELIKI broj Srba,pa zato kazem da nije u redu reci da su SVI Srbi u Bosni i Hrvatskoj Vlasi,jer medju njima ima veliki broj Srba..
    Obrnuto je CAKI, bio je ogromni dio Vlaha, a mali dio Srba, najmanje 90 naprema 10% je bio odnos. E sad, kasnije, krajem 17. vijeka, u 18. vijeku ... počelo je zntno više Srba da naseljava Vojnu Krajinu.
    A u 15. i 16. vijeku Vlah je bio slobodan čoek, on je bježao pred Turcima, jer ga ništa u Srbiji nije vezivalo, JER VLASI OGROMNOM VEĆINOM NIJESU BILI RATARI.
    A zamisli sebra - srbina, ratara u 15. i 16. vijeku! Đe će on bez zemlje, bez ikakvog znanja osim oračkog .... Đe će on? Niđe naravno, čeka Turke jer su mu Turci obećali da će imati bolji položaj nego pod srpskom vlastelom. To su mu Turci obećali i ispunili.
    Prvih par vjekova pod Turcima sebri / srbi bili su u boljem položaju nego pod srpskom srednjevjekovnom vlastelom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Obrnuto je CAKI, bio je ogromni dio Vlaha, a mali dio Srba, najmanje 90 naprema 10% je bio odnos. E sad, kasnije, krajem 17. vijeka, u 18. vijeku ... počelo je zntno više Srba da naseljava Vojnu Krajinu.
    A u 15. i 16. vijeku Vlah je bio slobodan čoek, on je bježao pred Turcima, jer ga ništa u Srbiji nije vezivalo, JER VLASI OGROMNOM VEĆINOM NIJESU BILI RATARI.
    A zamisli sebra - srbina, ratara u 15. i 16. vijeku! Đe će on bez zemlje, bez ikakvog znanja osim oračkog .... Đe će on? Niđe naravno, čeka Turke jer su mu Turci obećali da će imati bolji položaj nego pod srpskom vlastelom. To su mu Turci obećali i ispunili.
    Prvih par vjekova pod Turcima sebri / srbi bili su u boljem položaju nego pod srpskom srednjevjekovnom vlastelom.
    Ok,tu si u pravu,logicno je da bezi onaj koga nista ne veze,naravno...
    E sad,ako je taj odnos bio 90 naprema 10%,to znaci da su Serbi-Srbi,velika vecina,ostali u Srbiji(Vlasi pobegose).Ali kako onda sam citao na ovom forumu da 90% danasnjih Srba nema veze sa tim srednjovekovnim Srbima,ako kazes da su ostali,jer su Turci bili bolji gospodari nego Srpska vlastela?Citao sam da je Srbija bila pusta,prazna,i da su je kasnije naselili uglavnom Hercegovci i Crnogorci,i to cak i za vreme Karadjordja.Mada mislim da se to govorilo za Sumadiju,nisam siguran za ostatak danasnje Srbije.
    Danas,posle I i II sv rata,gde je izginulo oko 2 miliona Srba(Balkanski ratovi,Ustanci)ostalo je oko 6 miliona Srba(tako se izjasnjavaju,nisu svi naravno).Kako je to moguce?Ko su ti ljudi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Inace,ovo da je Srbima bilo bolje prvih par vekova pod Turcima nisam znao,gde mogu citati o tome,bas me zanima?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opet netacan podatak, svakim svojim komentarom dokazujes da nisi upucen sto se ovoga tice. Srbi su pod Turcima bili u zescem rajinskom statusu, Turci su im otimali zene, djecu i slali ih u roblje, morali su placati nevidjene poreze(50 akci, filuraije razna sranja), znaci ekonomska situacija je bila jako losa, kao i duhovna.

S druge strane Austrija je nudila tim Srbima sansu da se prebace u Vojnu Krajinu i da postanu ratnicka kasta, kao sto su bili. U zauzvrat su imali odredjenu slobodu i oslobodjeni su poreza sto same privilegije govore, znaci desetka i sve ostalog. Niti jedan narod nije dobio u istoriji tolike privilegije kao sto su to Srbi dobili Granicari. Tom prilikom hiljade Srba je preslo na suprotnu stranu tokom vijekova da se bori za Cesara, jer tako su imali i prilike da urade jos nesto, a to je da se osvete Turcinu. Tako da se moze s pravom reci, da su Turci polomili zube na Vojnoj Krajini ali i u Dalmaciji, gdje su uglavnom Srbi zivjeli. Naravno, doprinos Hrvata se ne smije negirati.

Doseljeni Srbi nikada nisu pricali cakavicom, a kamo scakavskom ikavicom nego novostokavskom jekavicom. Ne znam kako neko moze reci tako nesto opcepoznato....i postirati lazna i netacna pisma.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gluposti, običan falsifikat, đe je originalni istorijski izvor?

Zapamti ti si etnički Vlah, nikakav Srbin, politički si Srbin, sad si Srbin, ali nemaš nikakvo srpsko porijeklo.

Da se vratim na jos nesto.

Prestani postirati rasisticke i sovinisticke odgovore. Nemas pojma ni o etnickim Vlasima.

II Vlasi

Ime, jezik, rasprostranjenost

”Ako posmatramo stočarsku vlašku etničku masu na Balkanskom poluostrvu možemo govoriti samo o dve potpuno različite etničke grupe: o Karagunima(tj. oni koji nose crne gunjeve) i Faršeriotima(čije ime potiče od mesta Faršeri u Albaniji, a nose isključivo bela odela). Vajgand(G. Weigand, „Die Aromunen, I, Leipzig 1895, 275.) je zaključio da obe grupe sebe nazivaju Aromunima(Araman, Arman, Armen). Veoma oštra odvajanja ovih dveju grupa prema nošnji gube se sve više u novije vreme jer pomenute indikacije iščezavaju, nošnje se više ne nose svaki dan nego jedino o praznicima, što ne dopušta nikakve zaključke o etničkom pripadništvu.

Faršerioti žive preko cele godine pod žatorima i pokretnim trščanim kolibama, a nasuprot Karagunima su tokom čitave godine upućeni na korišćenje zakupljenih ispaša: u letnjim mesecima na planinama, preko zime u nizinama. Ističu se ratničkim, hrabrim i surovim karakterom. Izbegavaju mešanje s drugim narodima, čak i s Kucovlasima. Čuvaju drevne običaje i krvnu osvetu. Uglavnom su stočari nomadi i žive u rodovskim zajednicama.

Vajgandovu podelu na Karagune i Faršeriote, dve najznačajnije grupe Vlaha, Bojerman je 1960. i sam potvrdio na terenu. Mi smo takođe 1973, 1974. i 1975. na terenima Grčke i SR Makedonije konstatovali prisustvo ovih vodećih dveju grupa Vlaha. Danas u njihovom jeziku, nošnji, običajnom životu postoje samo takve razlike koje je jedva vredno i pominjati, a većina njih su samo prividne. Grci nazivaju Faršeriote ”Arvanitovlasima„ jer dolaze iz Albanije, a pored svog maternjeg jezika služe se i albanskim. Karagune nazivaju ”Kucovlasima„. Ta oznaka ipak prvenstveno važi za podrugljivo ime, i u otvorenom govoru deluje kao uvreda. Kucovlasi su u stvari ”ćopavi Vlasi„, pri čemu se na ”ćopav„ misli u prenosnom značenju i treba da iskaže da ti ljudi govore veoma lošim grčkim jezikom.

Nadimak ”Cincari„ dobili su Aromuni od Srba u čiju su zemlju došli. Nadimak je nastao zato što su Srbi posebno zapazili oštar izgovor glasa ”c„ u reči ”cinci„(pet) umesto ”činči„. Termin Cincarin je počeo da se širi sve do Mađarske i Rumunije, ali nije napredovao na jug. Samo se još retko čuje u Epiru, gde je zadržao svoje prvobitno pogrdno zančenje u punoj meri.

Aromuni sebe često nazivaju, jednostavno Vlasi. Međutim i ovo ime navodi na zabludu; naime, kao što se može dokazati, već gotovo hiljadu godina svi se stočari u području jugoistočne Evrope između Istre i Krita, Albanije i Rumunije bezmalo jedinstveno nazivaju Vlasi, a da ne postoje niti su postojali odnosi srodstva sa Aromunima.
    Zemljoradničko stanovništvo u Grčkoj također podrazumeva pod imenom Vlah nomadskog stočara bez obzira da li je on Aromun ili stočar neke druge narodnosti. Međutim, stočari nomadi koji u Grčkoj sami sebe nazivaju Vlasima, po pravilu su Aromuni. Aromuni koji danas žive u Grčkoj, Jugoslaviji, Albaniji i Bugarskoj, u međuvremenu su uveliko izgubili svest o većoj pripadnosti ”Aromunima„. U jugoslovenskom delu Makedonije nazivaju se, doduše pojedinačno, još uvek aramani ali među sobom govore ”cincarski„, kako sami kažu. Tako veliki broj različitih imena mogli su nomadski stočari Balkanskog poluostrva jedino dobiti zbog stalnog lutanja od mesta do mesta, iz jedne oblasti u drugu. Ta imena su ipak krajnje nezgodna, a u pogledu porekla i raširenosti, čak i neodgovarajuća.

Ipak su planinska područja centralnog Balkana ona istinska mesta u kojima počivaju koreni balkanskih nomadskih stočara Vlaha. Kao što je poznato, Grci uglavnom ne vole visoke planine, pa prema tome ovi su stočari imali najveći deo planinskih područja za sebe, i držali su najbogatije pašnjake i posedovali najbolju drvenu građu na prostoru od brda Sfata na severu do Pinda južno od Zigosa. Kapidan je s pravom rekao da je planina za Aromuna ono što je more za Grka, a ravnica za Slovena. U planini nalaze hranu za stoku i skrovišta u teškim vremenima. U planini provode svoje trenutke sakupljeni oko vatre posle iscrpljujućeg radnog dana, kad se šale, pevaju i pričaju. Neretko se u njihovim pesmama izražava duboki bol za onima koji su otišli u ravničarske krajeve da argatuju na tuđim imanjima.

Zajedno s nošnjom i drugim folklornim osobenostima jezik je odlučujuće merilo za učvršćivanje i etničku identifikaciju. Latinski element je ne samo po pravilu odredio gramatički oblik vlaškog jezika nego mu je dao i najveći deo jezičkog blaga. Naravno da se u njihovom jeziku nalaze elementi koji se moraju pripisati starosedilačkom balkanskom supstratu. Međutim, romanski jezik Vlaha, mada u velikoj meri iskvaren i degenerisan rečima iz drugih balkanskih jezika, ima četiri konjugacije kao klasičan latinski jezik. Tačno je da se staro latinsko jezičko blago sačuvalo i da se razne vlaške grupe na Balkanu mogu apsolutno razumeti."

Dragoslav Antonijevic, "Obredi i obicaji balkanskih stocara", 1982.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Morlacco View Post
    Opet netacan podatak, svakim svojim komentarom dokazujes da nisi upucen sto se ovoga tice. Srbi su pod Turcima bili u zescem rajinskom statusu, Turci su im otimali zene, djecu i slali ih u roblje, morali su placati nevidjene poreze(50 akci, filuraije razna sranja), znaci ekonomska situacija je bila jako losa, kao i duhovna.

S druge strane Austrija je nudila tim Srbima sansu da se prebace u Vojnu Krajinu i da postanu ratnicka kasta, kao sto su bili. U zauzvrat su imali odredjenu slobodu i oslobodjeni su poreza sto same privilegije govore, znaci desetka i sve ostalog. Niti jedan narod nije dobio u istoriji tolike privilegije kao sto su to Srbi dobili Granicari. Tom prilikom hiljade Srba je preslo na suprotnu stranu tokom vijekova da se bori za Cesara, jer tako su imali i prilike da urade jos nesto, a to je da se osvete Turcinu. Tako da se moze s pravom reci, da su Turci polomili zube na Vojnoj Krajini ali i u Dalmaciji, gdje su uglavnom Srbi zivjeli. Naravno, doprinos Hrvata se ne smije negirati.

Doseljeni Srbi nikada nisu pricali cakavicom, a kamo scakavskom ikavicom nego novostokavskom jekavicom. Ne znam kako neko moze reci tako nesto opcepoznato....i postirati lazna i netacna pisma.
    Ovo mi je logicnije,al bih ipak voleo da vidim odakle je Cipur nasao podatke da je Srbima bilo bolje pod Turcima.Ako mozes ostavi link.
    I da mi odgovoris na onaj gore post

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

<B>
    Ok,tu si u pravu,logicno je da bezi onaj koga nista ne veze,naravno...
    E sad,ako je taj odnos bio 90 naprema 10%,to znaci da su Serbi-Srbi,velika vecina,ostali u Srbiji(Vlasi pobegose).Ali kako onda sam citao na ovom forumu da 90% danasnjih Srba nema veze sa tim srednjovekovnim Srbima,ako kazes da su ostali,jer su Turci bili bolji gospodari nego Srpska vlastela?
    Srbi su ostali prvih 250 godina, od polovine 15. vijeka, do kraja 17. vijeka, a onda su konačno otišli iz Srbije za Vojvodinu u Velikoj Seobi Srbalja 1690.
    Tada je Srbija ostala PRAZNA, PUSTA.
    Dakle i 1690. kad su otišli izvorni, pravi Srbin / sebar / ratar, nije bio u stanju bilo đe da SAM ode ako nije vođen i ako mu neko ne dade zemlju.
    Austrija je srbima / sebrdiji dala bespplatno zemlju te 1690. godine u današnjoj Vojvodini, Slavoniji....

Ovo je najobičnija istorijska istina koju niko živ i ne dovodi u pitanje. Ali u srpskim školama ovo se ne uči kao ključna stvar srpske istorije, uče se neke marginalne stvari kao ključne!
    Tako se na zamjene teza i na marginalije prave ponosni nacionalni Srbi, bato, bre!
    .
    Last edited by Ćipur; 07-06-08 at 13:41.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Srbi su ostali prvih 250 godina, od polovine 15. vijeka, do kraja 17. vijeka, a onda su konačno otišli iz Srbije za Vojvodinu u Velikoj Seobi Srbalja 1690.
    Dakle i 1690. kad su otišli izvorni, pravi Srbin / sebar / ratar, nije bio u stanju bilo đe da SAM ode ako nije vođen i ako mu neko ne dade zemlju.
    Austrija je srbima / sebrdiji dala bespplatno zemlju te 1690. godine u današnjoj Vojvodini, Slavoniji....

Ovo je najobičnija istorijska istina koju niko živ i ne dovodi u pitanje. Ali u srpskim školama ovo se ne uči kao ključna stvar srpske istorije, uče se neke marginalne stvari kao ključne!
    Tako se na zamjene teza i na marginalije prave ponosni nacionalni Srbi, bato, bre!
    .
    "Izbeglice su stalno pristizale i odlazile, pa se broj Srba u pojedinim mestima stalno menjao. U proleche 1693. godine nalazilo se, prema nekim podacima, u Sentandreji oko 12.000, a u Budimu oko 6.000 Srba (Popovich, 1954). Prema procenama Dusana J. Popovicha, velikom seobom Srba u Ugarsku je preslo 60 do 70 hiljada Srba, sto je za ono doba bio ogroman broj".

Ovo nikako nije marginalna stvar,trebalo bi obratiti paznju na ovo svakako!
    Samo mi deluje preterano da je to bilo tolikih razmera,da nije ostalo 10% pravih Srba ovde,mada sam nasao podatak da je 80% stanovnistva u Sumadiji doseljeno!Stvarno deluje neverovatno,a o tome se niko u Srbiji ne zapita!Ispada da u srcu sadasnje Srbije,Sumadiji,ima najmanje Srba..Ne znam kakav je taj odnos u Juznoj Srbiji,okolina Nisa,Vranja i Kosova,al ovo me je zapanjilo!BATO BRE!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

Najobicnija istorijska istina je da Matija Korvin oslobadja doseljene Srbe od desetka jos 1481. jer sacunjavaju sajkase, njegovu dunavsku flotu, Sigismund 1426 radi isto sto pokazuje ugovor u Tati, hrvatski ban Ivan Frankapan donosi zakon gdje se Srbi spominju u Dalmaciji 1436., profesor prava Jovan Zovinic dize spomenik Stjepanu Srbinu usred Zadra 1527. godine, Ferdinand I., pise privilegij Srbima ili Rasanima 1538. godine koji se doseljavaju kraj Zagreba, kraj Gradeca.......becki, vatikanski arhiv govori o Srbima.....i on govori prvih 250 godina Srbi su ostali...

Ebem ti ko me dolazi uciti moju istoriju.......

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

"Izbeglice su stalno pristizale i odlazile, pa se broj Srba u pojedinim mestima stalno menjao. U proleche 1693. godine nalazilo se, prema nekim podacima, u Sentandreji oko 12.000, a u Budimu oko 6.000 Srba (Popovich, 1954). Prema procenama Dusana J. Popovicha, velikom seobom Srba u Ugarsku je preslo 60 do 70 hiljada Srba, sto je za ono doba bio ogroman broj".

Samo mi deluje preterano da je to bilo tolikih razmera,da nije ostalo 10% pravih Srba ovde,mada sam nasao podatak da je 80% stanovnistva u Sumadiji doseljeno!Stvarno deluje neverovatno,a o tome se niko u Srbiji ne zapita!Ispada da u srcu sadasnje Srbije,Sumadiji,ima najmanje Srba..Ne znam kakav je taj odnos u Juznoj Srbiji,okolina Nisa,Vranja i Kosova,al ovo me je zapanjilo!BATO BRE!
    Pa to je u pretprošlom vijeku u svojoj knjizi Balkansko poluostrvo rekao sam Jovan Cvijić. Bato bre. A što vam sad svima znači ovo Bato bre?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Mletački providur Giacomo Foscarini 1572. zna samo za SRPSKU VJERU, ne za narodnost!

Mletački providur Giacomo Foscarini, komentariše o njegovim zapažanjima Grga Novak!

Quote Originally Posted by Grga Novak:

"U svojoj relaciji podnesenoj mletačkom kolegiju god. 1572. generalni providur Dalmacije i Albanije Foscarini opisuje susjedne turske krajeve. Dakle u doba dok rat izmedju Venecije i Turske jos uvijek traje.
    Na tom teritoriju vidi on samo dvije vrste stanovnistva - Turke u manjini i krscane u vecini. Kršćane on naziva bez razlike Morlaci, i dodaje ovi su narodi srpske vjere."

70. ("Sono questi popoli christiani di fede serviana")
    Grga Novak, "Morlaci (Vlasi) gledani s mletacke strane", Zbornik za narodni zivot i obicaje, Knjiga 45, JAZU, Zagreb, 1971.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Evo, to je to pismo, kompletno, bili to ponosni Vlasi, 4 puta napominju da su Vlasi!

"da bi Laških sinov ne bilo, puste bi Kraine bile ..."

Iz knjige koju su potpisala 3 srpska doktora istorijskih nauka: Radovan Samardžić, Rajko Veselinović i Toma Popović, poštena knjiga, ali naravno, strogo zabranjena za širu srpsku javnost, Srbima kao naciji ne daje se na uvid istorija, već im se daju svetosavske bajke.

U knjizi srpski istoričari kažu da su 1636. godine postojali u hrvatskoj Krajini privilegovani i neprivilegovani "Srbi", oni pošteno navode što je u originalnom dokumentu, u kom vidimo da se radi samo o fantomskim "Srbima", riječ je naravno o potpuno drugom narodu. Naravno, te 1636. godine nikakvi Srbi u Hrvatskoj nijesu postojali.

Dakle, radilo se, ne o privilegovanim i neprivilegovanim Srbima, već o privilegovanim i neprivilegovanim Vlasima, to jest u IZVORU se nazivaju Privilegiati Valachi i Priuati Valachi.

Dakle, Vlaški Vojvoda Đurđe godine 1642. odgovara zagrebačkom biskupu na jedan njegov zahtjev. Srpski istoričari kažu za njega i za krajiške pravoslavce da su Srbi, međutim sam Vojvoda Đurđe ne misli tako već odgovara zagrebačkom biskupu:
    "da bi Laških sinov ne bilo, puste bi Kraine bile, nego se s nimi Kraine brane i podpiraju i oni su kakti jedan čit. I to dobro znate vaše gospodstvo, da smo jedna bratia, da oni ne mogu prez nas živi biti, kako ti ni mi prez nih.
    Tako nemoite nas bantuvati ni burkati Kraine med sobom"
    Dalje Vojvoda kaže:
    "ja ne možem kraine deržati ar se ona hoće zadovoljiti i fantiti"

To su dakle ti srpski preci zapadno od Drine, koji sami sebe nijesu zvali Srbima, već Vlasima!

I u ovom IZVORU vidimo da tada nema, naravno, nikakvih Srba u Ugarskoj, u Krajini, nikakvi Srbi nijesu bili izbjegli u državu Ugarsku, u hrvatske krajeve, radi se o pravoslavnim Vlasima koje je Vuk Karadžić u 19. vijeku proglasio, ćiribućiriba, za Srbe, jednim potezom pera u njegovom čuvenom tekstu SRBI, SVI I SVUDA!

55. KRAJIŠNICI SE BORE PROTIV BISKUPSKE ŽIROVINE

„Pismo Đurđa, vojvode i suca ”svih vlaških sinova„ u Ivanićkoj kapetaniji, 5. X. 1642. zagrebačkom biskupu Benediktu Vinkoviću, koji je od Predavača - kmetova katoličke vjere, prebjeglih s turskog područja i nastanjenih u toj kapetaniji - zahtijevao da mu plaćaju žirovinu u novcu ili naturi.
    (R. Lopašić, Spomenici Hrvatske Krajine II, 1885, str. 261.)

”Illustrissime ac reverendissime domine!
    Prijel sem list v. gospodstva, u kojem pišete, vaše gospodstvo, zaradi Predavec, da bi oni vašemu gospodstvu žirovinu penezi plaćali ali desetem. A toga nigdar nije bilo, niti se može posvedočiti, da bi oni ali koji drugi plaćali kakovum takovum plaćum, nego da su mirovno i slobodno žirili i pasli oni i drugi ostali. I je tomu okolo pet deset let, kako smo se v kršćansku zemlju naselili i nastanili u tu šumu, u živu šumu, u strahotnom vremenu, tako nemojte nas, vaše g., proganjati.

A kade vaše gospodstvo pišete, da bi oni bili ono tretije godišće dare obećali, tako oni nisu pasli, nisu ga dali, ar toga nijedna krajina počinjati nigda ne će, da bi laški (vlaški) sini biskupom i svetomu Štefanu kralju kakovum tlakom služili, ar raz prez toga dosta imaju laški sini u Ivanećki krajine tlačiti generalu i njega svetlosti krajine stražum u dne i u noći; k tomu zibke zibljući i braneći od neprijatelja vere katoličanske, i druge ostale straže odbavljajući, kako v. gospodstva podložnici ne čine, kako laški sini straže i brane.

Tako prosimo i molimo v. gos. plemenitoga gospodstva, kako našega mil. gospodina, da bi nas vaše g. ne bi bantuvalo (uznemiravalo), i da ne bi bilo burkanja (svađa) med krajinom, nego da bi mirovno žirili i prebivali, kako su i za drugeh gospode biskupov preminućeh žirili i prebivali u mirovnosti i u (v)seh drugeh ostale, ar, gospodine visoko plemeniti, da bi laških sinov ne bilo, puste bi krajine bile, nego se š njimi krajine brane i potpiraju i oni su kakoti jedan (š)ćit.

I to dobro znate, vaše gospodstvo, da smo jedna bratja, da oni ne mogu prez nas živi biti, kakoti ni mi med sobu. Tulikajše tužimo se vsi jedinjeni zakonom, v. g. učinili povernuti ili isplatiti one kermce okolu sedam, tako da bi se krajina ne burkala med sobu, ar ja ne možem krajine deržati, ar se ona hoće zadovoljiti i fantiti (osvetiti).

Datum in capella s. Stefani protomartyris in Graberye, die vero 5 octobris 1642.

Vašeg gospodstva ponizan sluga Gjuraj, vojvoda i sudac vsih laških sinov Ivanićke pokrajine.„

Dr. Jaroslav Šidak, ”Historijska čitanka za hrvatsku povijest„, 1952, str. 137-138.
    Last edited by Ćipur; 08-06-08 at 12:55.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

55. KRAJIŠNICI SE BORE PROTIV BISKUPSKE ŽIROVINE

„Pismo Đurđa, vojvode i suca ”svih vlaških sinova„ u Ivanićkoj kapetaniji, 5. X. 1642. zagrebačkom biskupu Benediktu Vinkoviću, koji je od Predavača - kmetova katoličke vjere, prebjeglih s turskog područja i nastanjenih u toj kapetaniji - zahtijevao da mu plaćaju žirovinu u novcu ili naturi.
    (R. Lopašić, Spomenici Hrvatske Krajine II, 1885, str. 261.)

”Illustrissime ac reverendissime domine!
    Prijel sem list v. gospodstva, u kojem pišete, vaše gospodstvo, zaradi Predavec, da bi oni vašemu gospodstvu žirovinu penezi plaćali ali desetem. A toga nigdar nije bilo, niti se može posvedočiti, da bi oni ali koji drugi plaćali kakovum takovum plaćum, nego da su mirovno i slobodno žirili i pasli oni i drugi ostali. I je tomu okolo pet deset let, kako smo se v kršćansku zemlju naselili i nastanili u tu šumu, u živu šumu, u strahotnom vremenu, tako nemojte nas, vaše g., proganjati.
    A kade vaše gospodstvo pišete, da bi oni bili ono tretije godišće dare obećali, tako oni nisu pasli, nisu ga dali, ar toga nijedna krajina počinjati nigda ne će, da bi laški (vlaški) sini biskupom i svetomu Štefanu kralju kakovum tlakom služili, ar raz prez toga dosta imaju laški sini u Ivanećki krajine tlačiti generalu i njega svetlosti krajine stražum u dne i u noći; k tomu zibke zibljući i braneći od neprijatelja vere katoličanske, i druge ostale straže odbavljajući, kako v. gospodstva podložnici ne čine, kako laški sini straže i brane.
    Tako prosimo i molimo v. gos. plemenitoga gospodstva, kako našega mil. gospodina, da bi nas vaše g. ne bi bantuvalo (uznemiravalo), i da ne bi bilo burkanja (svađa) med krajinom, nego da bi mirovno žirili i prebivali, kako su i za drugeh gospode biskupov preminućeh žirili i prebivali u mirovnosti i u (v)seh drugeh ostale, ar, gospodine visoko plemeniti, da bi laških sinov ne bilo, puste bi krajine bile, nego se š njimi krajine brane i potpiraju i oni su kakoti jedan (š)ćit.
    I to dobro znate, vaše gospodstvo, da smo jedna bratja, da oni ne mogu prez nas živi biti, kakoti ni mi med sobu. Tulikajše tužimo se vsi jedinjeni zakonom, v. g. učinili povernuti ili isplatiti one kermce okolu sedam, tako da bi se krajina ne burkala med sobu, ar ja ne možem krajine deržati, ar se ona hoće zadovoljiti i fantiti (osvetiti).
    Datum in capella s. Stefani protomartyris in Graberye, die vero 5 octobris 1642.
    Vašeg gospodstva ponizan sluga Gjuraj, vojvoda i sudac vsih laških sinov Ivanićke pokrajine.„

Dr. Jaroslav Šidak, ”Historijska čitanka za hrvatsku povijest„, 1952, str. 137-138.

Od Predavaca, katolicke vjere
    ....citaj to pazljivije.

Srbin Granicar nije sigurno placao zirovinu(desetak) Rimokatolickoj crkvi.

Pismo, uostalom govori kako se prenosio staleski naziv, na Srbe i na Hrvate a ne kako su to etnicki neki Vlasi.

Tebi uopce ne ide u argumentaciju.....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by FORMICA View Post
    Pa to je u pretprošlom vijeku u svojoj knjizi Balkansko poluostrvo rekao sam Jovan Cvijić. Bato bre. A što vam sad svima znači ovo Bato bre?
    A ne znam,valjda je zaraznoBATO BREE

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Srbi, po teritoriji odakle su došli, a po etnicitetu - Vlasi, naravno!

Vlasi se doselili zapadno od Drine, opet čvrsti dokazi, bravo Morlacco, hvala!

Quote Originally Posted by Morlacco View Post

II. Pismo Nikole Jurišića kralju Ferdinandu I. 24. X. 1538.

„Prejasni, velemožni kralju! Premilostivi gospodine!

Ovog časa piše mi gospodin ban Petar Keglević zajedno s drugim hrvatskim grofovima, kako su se sretno povratili i doveli sa sobom veliki broj Srba(1.) s njihovim ženama, djecom i stokom, iako su pretrpjeli dosta opasnosti, jer su Turci na dva mjesta na njih čekali, ne usudivši se doduše da ih napadnu.
    Sada, premilostivi kralju, budući da gospodinu Erazmu baronu Thurnu, kapetanu bihaćkom, pripada nemalo mala zasluga za prebacivanje Srba, molim Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo da spomenutom Turnu uputi milostivo pismo. Jednako gospodinu Kegleviću, grofovima Slunjskim, Zrinskom i Blagajskom, kako bi i ubuduće bili tako revni. Oni doista nisu uzalud primili dvomjesečnu plaću. Za šest dana bit će oni na zapovijed Vašeg rimskog kraljevskog veličanstva pušteni kući, premda je bila velika potreba, da hrvatski grofovi, dok ne vrše službu, primaju proviziju(2.) za svoju osobu.
    Što gospodin komandant(3.) u svojemu pismu javlja, da treba doseljenicima odrediti stan, to je učinjeno prije pola godine. On ima kod sebe i privilegij, koji je ovamo Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo ovamo poslalo. Svi oni imaju također i moje pismeno obećanje, da će sve ono biti održano, što im je Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo obećalo. Uz to pišem komandantu, neka Vlasima - koje kod nas nazivaju Starim Rimljanima, a koji su sad zajedno s ostalima iz Turske prešli - dade obećanja i privilegije, koje je Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo dalo Srbima.
    Premilostivi kralju! Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo neka izvoli imati na umu, da je Vašem veličanstvu i ovima zemljama mnogo stalo do tog naroda. Mene će pak oni dnevno salijetati, pa pored toga, što ću im morati govoriti lijepe riječi prikladne u tu svrhu, ipak neću moći izbjeći da im pružim novaca, sukna i žita. Nužno je također, da oni održavaju dobrom stanju. Svemogući bog neka udijeli, da se na taj način porodi ustanak među njegovim podanicima.

Na sve to neka se izvoli milostivo podsjetiti Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo, kojemu se ja kao svom premilostivom gospodinu u najvećoj poniznosti pokoravam.
    Dano u Ljubljani dana XXII. oktobra godine XXXVIII.

Vašeg rimskog kraljevskog veličanstva preponizni sluga Nikola Jurišić.”

Bilješke:

1. U skladi s prethodnim privilegijem Ferdinanda I., Jurišić govori izričito o Srbima(Sirfen), razlikujući ih od romanskih Vlaha ili »starih Rimljana« (Alt-Römer), koje drugi suvremeni izvori nazivaju također Ćićima.
    2. Novčana nagrada.
    3. Kapeta u Bihaću, bar. Erazmo Thurn.

46. SEOBA SRBA NA ŽUMBERAK G. 1538.
    Dr. Jaroslav Šidak, „Historijska čitanka za hrvatsku povijest”, I., 1952., str. 113-114.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ti ostali Vlasi su Cici, oni se danas nalaze u Istri, ponegdje u Lici, Gorskom Kotaru.

Sa Srbima nemaju veze i do danas su sacuvali svoj romanski jezik.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

A ne znam,valjda je zaraznoBATO BREE
    :grin::grin: Moguće:grin: BRE BATO:lolblue:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Obilicevo Vlasko porijeklo.

Vlahinja ga pod kobiliom odhranila

Iz knjige Osmanski feudalizam rahmetli Nedima Filipovica, strana 170.

http://i26.tinypic.com/2v1rddw.jpg

Tako nesto i Noel Malcolm pise u knjizi Kosovo a short history gdje navodi da Kobilic ili Kobilovic je moglo nastati od vlaske ili albanske rijeci copil odnosno kopil, koja, kao to je vec receno, znaci dijete ili vanbracno dijete. Kopil se u nekim srednjovjekovnim spisima pojavljuje i kao vlastito ime Vlaha; postoji takoder i selo po imenu Kobilice i Kopilovice na sjeverozapadnom Kosovu. S obzirom na sve to, bilo je tvrdnji da je Milo Kobilic bio vlako-albanskog porijekla.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Shmasjer View Post
    Obilicevo Vlasko porijeklo.

Vlahinja ga pod kobiliom odhranila

Iz knjige Osmanski feudalizam rahmetli Nedima Filipovica, strana 170.

http://i26.tinypic.com/2v1rddw.jpg

Tako nesto i Noel Malcolm pise u knjizi Kosovo a short history gdje navodi da Kobilic ili Kobilovic je moglo nastati od vlaske ili albanske rijeci copil odnosno kopil, koja, kao to je vec receno, znaci dijete ili vanbracno dijete. Kopil se u nekim srednjovjekovnim spisima pojavljuje i kao vlastito ime Vlaha; postoji takoder i selo po imenu Kobilice i Kopilovice na sjeverozapadnom Kosovu. S obzirom na sve to, bilo je tvrdnji da je Milo Kobilic bio vlako-albanskog porijekla.
    Da,Albanac bi bio jedan od najistaknutijih Srpskih vitezova...zanimljivo..
    Odje sam cak cuo da je bio i Madjar,mada ja mislim da je bio Mongol

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Milutin Tesla, otac Nikole Tesle svjedoči......

Milutin Tesla, otac Nikole Tesle je bio član ekipe Vuka Karadžića koja je razne etničke skupine po Balkanu pretvarala propagandom u Srbe.

Milutin Tesla je objavljivao tekstove pod pseudonimom Rodoljub Pravičić, u jednom tekstu kaže, fino pojašnjava da osim ponekog trgovca i popova (naravno) niko nije znao srpski jer je to bio popovski jezik, a i sramota je bila u tim krajevima srpski znati!

Milutin Tesla jasno kaže da je srpska svijest u Lici, Dalmaciji, dakle među Morlacima, te 1855. bila vrlo jadna!

Колико је било јако национално осећање код Теслиног оца најбоље нам показује допис у броју 97 из 1855. године. Проту Теслу боли што у Лици:

„осим свештенства и гђеког трговца и занатлије мало се који чиновник знаде српски потписати, шта више, још се на неки начин и срамота годи српски знати, јер то, веле, спада тамо у струку поповску, или по другој мјери: српски ваља знати ономе или оној тко је у Србији… видите каква је код нас овђе народна свјест! Није чуда, јер без народнијех училишта, како ће народ знати оно што корача до народне чести! – Лика је по своме простору и броју житеља велика, и састоји се из самијех Срба, или ако тко воли, Срба и Хрвата, православног и римокатоличког обреда… У Лики има више Срба православног него римокатоличког обреда…“1.

Link "Srpske Dveri :arrow: http://www.dverisrpske.com/casopis.php?p=30&b=26
    Ne zaboravite da je Vuk napisao "Srbi svi i svuda" 1836. a Garašanin "Načertanije" 1844. Tada se ideje nijesu brzo širile, pa 1856. godine u tom kraju srpski praktikuje „осим свештенства и гђеког трговца и занатлије" skoro niko drugi!

Eto, zli Ćipur je nagovorio Teslinog oca da napiše da je srpska svijest 1855. jadna u Hrvatskoj!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U vreme doseljenja u Ugarsku patrijarh Arsenije se nazivao:Patrijarh Vlaha,Rutena i Raca,a i povjesna vrela te doseljenike razlicito nazivaju.
    O tome je govorio i srpski povjesnicar Ilarion Ruvarac koji je dozivio mnogobrojne napade srbijanskih pisaca zbog toga,sto je u jednoj svojoj raspravi tvrdio ,da se ne moze govoriti o organiziranoj seobi "Srba preko Save i Dunava,jer se tu ne radi o jednoj organiziranoj seobi niti o prelazu jedne skupine ljudi,koja bi bila pravno i jezicno homogena." Ruvarac stoji na stanovistu ,da se radilo o prelazu neorganiziranih skupina,osim zadnje seobe pod vodstvom patrijarha Carnojevica koja je bila organizirana ali isto tako koja nije krvno ni jezicno bila jedinstvena i koju u velikom djelu nisu vodili isti razlozi za preseljenje. Iz povijesnih vrela se vidi da je medu doseljenicima bilo Bugara,Grka,Vlaha,Maedonaca, Albanaca i ostalih naroda ,koji su zivjeli ili su se kretali po srednjem Balkanu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by garfild View Post
    U vreme doseljenja u Ugarsku patrijarh Arsenije se nazivao:Patrijarh Vlaha,Rutena i Raca,a i povjesna vrela te doseljenike razlicito nazivaju.
    O tome je govorio i srpski povjesnicar Ilarion Ruvarac koji je dozivio mnogobrojne napade srbijanskih pisaca zbog toga,sto je u jednoj svojoj raspravi tvrdio ,da se ne moze govoriti o organiziranoj seobi "Srba preko Save i Dunava,jer se tu ne radi o jednoj organiziranoj seobi niti o prelazu jedne skupine ljudi,koja bi bila pravno i jezicno homogena." Ruvarac stoji na stanovistu ,da se radilo o prelazu neorganiziranih skupina,osim zadnje seobe pod vodstvom patrijarha Carnojevica koja je bila organizirana ali isto tako koja nije krvno ni jezicno bila jedinstvena i koju u velikom djelu nisu vodili isti razlozi za preseljenje. Iz povijesnih vrela se vidi da je medu doseljenicima bilo Bugara,Grka,Vlaha,Maedonaca, Albanaca i ostalih naroda ,koji su zivjeli ili su se kretali po srednjem Balkanu.
    Daj neke linkove, slike, skenove iz knjiga pa da ti vjerujemo........

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Daj neke linkove, slike, skenove iz knjiga pa da ti vjerujemo........
    Onda bi bilo prelako ha ha,danasnji Srbi u Vojvodini nisu se doselili u Vojvodinu pod srpskim imenom.
    Nisu svi pravoslavci u Hrvatskoj porijeklom Vlasi,dolazili su pod raznim imenima:Wallachi,zvali su ih i Thraces ,Wallachen,alias Altromer i Rasciani.Zatim se razlikuju Rasciani atque Walachi,jedno su se vrijeme razlikovali slavenski Raci od romanskih Vlaha ili starih Rimljana,kasnije se vise nisu raspoznavali koji su jedni a koji su drugi i udomila se oznaka: Rasciani sive Wallachi.
    Zatim medu pravoslavcima u Hrvatskoj ima pokrstenih Turaka ili muslimana na pravoslavnu vjeru,pokrstenih katolika na pravoslavnu vjeru,mada malo.
    Morlaci i Vlasi nisu isto razlikuju se, brkas ih ,iako su Mlecani sve stanovnistvo u zaledu Dalmacije nazivali Morlacima(Morlacchi).Opet postoji razlika izmedu Vlaha i Morlaka.Morlaci ili Crni Vlasi,Mauroblecoi.

....samo pazljivi slusatelj ondje moze zamjetiti da pravi Vlasi takav jezik ne razumiju, nego su to u stvari Morlaci koji s Vlasima granice.
    Franz Valvasor-"Die Ehre des Herzogthums Krain"-1689. strana 89.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Patrijarh srpski je bio Crnojevic. Sta kazes Cipure na to?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Lažni Crnojević. Samozvani.

Page 6 of 7 FirstFirst ... 234567 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)