Dok čita čovjek raznorazne osvrte na ovu temu zapita se da li ovi ljudi uopšte žive u istoj državi...Toliko dijametralno različitih iskustava...I naravno ovdje je svakome sve jasno...I svako sve zna...I naravno svako o svemu već ima izgrađen čvrst i jasan stav.
Dok čitam sjetim se one američke doskočice koja kaže: An opinion is like an asshole. Everyone has one.
No dobro...Za narod koji većinom misli sviješću zasnovanoj na vrijednostima 19. vijeka još smo mi i super.Kažu da još otkrivaju neke Indijance po Amazoniji i izolovanim ostrvima Pacifika koji nijesu čuli za globalizaciju i njene posljedice...
1. Crna Gora i Crnogorci trebaju biti krajnje zadovoljni rezultatima turističke sezone ukoliko CG ostvari makar pola bookinga od prošle godine. Prosto zato što naši uobičajeni gosti ne dolaze s Marsa već iz zemalja koje su snažno pogođene krizom. Naš potencijalni gost je midlle class i on više ne razmišlja gdje poći i kako će izgledati njegov put do tamo, već da li može uopšte sebi priuštiti odmor i koliko će to da ga košta. Kontra tome što mi obično mislimo CG njemu i ne izgleda nimalo loša ideja. U principu (zdravi) ljudi vole da dožive nešto originalno čega se mogu sjećati i o čemu tokom druženja mogu pričati prijateljima a ne da žive životom koji je imitacija nekog koga poznaju - (što je BTW u CG pojava epidemioloških razmjera).
Opšta je procjena turističkih agencija po Zapadu da će prosječni Evropljani ove godine za odmor birati znato bliže destinacije nego što je to ranije bio slučaj. Da li će se ovo pokazati tačnim i na destinacije koliko blizu se to odnosi ostaje da se vidi...Sve u svemu - daleko od toga da ćemo zabilježiti bum, ali možda i ne prođemo tako loše.
2. ljudi koji se bave turizmom na crnogorskom primorju nijesu idioti. To su ljudi mahom prekaljeni u toj oblasti (mnogi sa višedecenijskim iskustvom) i zaista im nijesu potrebni podgoričani i drugi gorštaci da ih uče pošto da prodaju ležaj ili sok.Jednom za svagda moramo shvatiti da nije bitno koliko u nekoj spavaoni ima turista već koliko ti ljudi ostavljaju novca. Zašto bi neko radije izdao recimo sobu četvorici delija iz Praga koji su dotle stigli na biciklima, ako za istu cijenu to može učiniti dvijema nakinđurenim beogradskim babama! Plus babe će vjerovatnije praviti manje nereda...
3. O izgledima sezone nije moguće ozbiljno govoriti prije 1. jula. To zna i ona baba što održava toalet na željezničkoj stanici u Sutomoru. Još je rano i za euforiju i za malodušnost. Prije svega jer je još uvijek nepoznanica koliko je Srbija ozbiljno pogođena krizom a odatle nam stiže najmanje pola turista. Kod odmora je dobra stvar što je on pitanje prestiža. Za njega se izdvaja novac i kada ga se nema.Jednostavno se pozajmi.
4. CG je moguće porediti jedino sa HR, a kroz godinu-dvije pridružiće im se i neka ljetovališta na albanskoj obali.Prosto Evropljanin to gleda kao na jednu obalu. Naravno i tu praveći određene razlike. Grčka je globalni brend i smiješno se s njom porediti. Mada treba reći da postoje dvije Grčke. Ona od Larise na jug i makedonska Grčka (đe su Srbi i drugi istočni Evropljani glavni gosti). Ova druga je znatno jeftinija ali ko god je od Crnogoraca prošetao do tamo vidio je i zašto.Obala je uz neke izuzetke sva od pijeska sitnog kao blato koji čak i izgleda kao blato. Smeća je na sve strane a za Grke koji tamo žive imate utisak da su iz centralne Azije. Za sve što dohvatite očekuje se od vas da se cjenjkate što brzo prestane da vas zabavlja kada vidite prodavca koji se mršti i negoduje šta god vi ponudili. Ja neljubaznije ljude u životu nijesam sreo. Čak bih rekao da im turisti žestoko idu na živce. No to nije problem. Problem je što se ne ustručavaju da vi to i osjetite.
Crnomorska obala ljepotom nije ni primaći jadranskoj ili bilo kojoj mediteranskoj tako da o tome ne treba trošiti riječi. Mada moram reći o njoj govorim na bazi tuđih iskustava.
5. što se tiče ovih komunista kojima još nijesu javili da je berlinski zid pao, a kojima je sve na CG primorju skupo i koji se vajkaju kako "običan" narod sad ne može nikud,..mislim, šta reći...
U CG neki nikako da shvate da je turistička usluga roba kao i svaka druga i za nju je potrebno platiti. Koliko? Oniliko koliko je tržište odredilo. Ako je kolač recimo u Budvi od 3 do 5 eura to znači da ga neko kupuje po toj cijeni! U suprotnom vlasnik nebi imao interes da pravi robu koju niko neće. E sad, ako nemaš za Budvu a ti prijatelju idi u Čanj i tamo se odmaraj.Ako nemaš ni za to ti sjedi doma i pušti ljude da žive. Šta ti je tu kriv onaj što za svoj novac može priuštiti da ode ne u Budvu nego i van CG. Pa ne idu ni svi Amerikanci na Havaje, niti svi Francuzi ljetuju na Azurnoj obali. A zašto zaBoga? Zato što to od svoje plate prosto ne mogu priuštiti.
Znam, znam...Mnogi su navikli na neka vremena kad su se u Budvu i u Čanj "spuštali" ljudi iz untrašnjosti sa podjednakim žarom i gotovo bez nekog značajnijeg novca. E pa ne živimo svi više sličnim životima. Prije svega što više i ne zarađujemo slično. Ko živi loše njemu je uvijek neko drugi kriv i to će uvijek biti tako...Amerikanci (evo opet da ih pomenem) imaju izreku koja je surovo istinita a koja kaže "you earn as much as you deserve". U principu to znači da svako pristaje da radi za onaj novac za koji smatra da ga zaslužuje. Ako smatraš da treba da zarađuješ više tražićeš povišicu ili jednostavno drugi posao.U protivnom ćeš se ko pijan plota držati posla koji obavljaš a tvoj će te šef izrabljivati sve više i više osjećajući tvoju beznadežnost. I tu nema ali! Tu ide tačka.
Eto, to je sve što ja imam da izjavim za Dnevnik o turizmu i turističkoj sezoni...

Reply With Quote
:mad:

Bookmarks