Page 43 of 722 FirstFirst ... 333940414243444546475393143543 ... LastLast
Results 1,051 to 1,075 of 18035

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by Globetrotter View Post
    Dobro ti pises i govoris crnogorski-srpski za jednog Rusa, jest da ti je malo hrvatski akcent ali i on se prilagodjava od posta do posta
    E fala puno bre

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Dok čita čovjek raznorazne osvrte na ovu temu zapita se da li ovi ljudi uopšte žive u istoj državi...Toliko dijametralno različitih iskustava...I naravno ovdje je svakome sve jasno...I svako sve zna...I naravno svako o svemu već ima izgrađen čvrst i jasan stav.
    Dok čitam sjetim se one američke doskočice koja kaže: An opinion is like an asshole. Everyone has one.
    No dobro...Za narod koji većinom misli sviješću zasnovanoj na vrijednostima 19. vijeka još smo mi i super.Kažu da još otkrivaju neke Indijance po Amazoniji i izolovanim ostrvima Pacifika koji nijesu čuli za globalizaciju i njene posljedice...
    1. Crna Gora i Crnogorci trebaju biti krajnje zadovoljni rezultatima turističke sezone ukoliko CG ostvari makar pola bookinga od prošle godine. Prosto zato što naši uobičajeni gosti ne dolaze s Marsa već iz zemalja koje su snažno pogođene krizom. Naš potencijalni gost je midlle class i on više ne razmišlja gdje poći i kako će izgledati njegov put do tamo, već da li može uopšte sebi priuštiti odmor i koliko će to da ga košta. Kontra tome što mi obično mislimo CG njemu i ne izgleda nimalo loša ideja. U principu (zdravi) ljudi vole da dožive nešto originalno čega se mogu sjećati i o čemu tokom druženja mogu pričati prijateljima a ne da žive životom koji je imitacija nekog koga poznaju - (što je BTW u CG pojava epidemioloških razmjera).
    Opšta je procjena turističkih agencija po Zapadu da će prosječni Evropljani ove godine za odmor birati znato bliže destinacije nego što je to ranije bio slučaj. Da li će se ovo pokazati tačnim i na destinacije koliko blizu se to odnosi ostaje da se vidi...Sve u svemu - daleko od toga da ćemo zabilježiti bum, ali možda i ne prođemo tako loše.
    2. ljudi koji se bave turizmom na crnogorskom primorju nijesu idioti. To su ljudi mahom prekaljeni u toj oblasti (mnogi sa višedecenijskim iskustvom) i zaista im nijesu potrebni podgoričani i drugi gorštaci da ih uče pošto da prodaju ležaj ili sok.Jednom za svagda moramo shvatiti da nije bitno koliko u nekoj spavaoni ima turista već koliko ti ljudi ostavljaju novca. Zašto bi neko radije izdao recimo sobu četvorici delija iz Praga koji su dotle stigli na biciklima, ako za istu cijenu to može učiniti dvijema nakinđurenim beogradskim babama! Plus babe će vjerovatnije praviti manje nereda...
    3. O izgledima sezone nije moguće ozbiljno govoriti prije 1. jula. To zna i ona baba što održava toalet na željezničkoj stanici u Sutomoru. Još je rano i za euforiju i za malodušnost. Prije svega jer je još uvijek nepoznanica koliko je Srbija ozbiljno pogođena krizom a odatle nam stiže najmanje pola turista. Kod odmora je dobra stvar što je on pitanje prestiža. Za njega se izdvaja novac i kada ga se nema.Jednostavno se pozajmi.
    4. CG je moguće porediti jedino sa HR, a kroz godinu-dvije pridružiće im se i neka ljetovališta na albanskoj obali.Prosto Evropljanin to gleda kao na jednu obalu. Naravno i tu praveći određene razlike. Grčka je globalni brend i smiješno se s njom porediti. Mada treba reći da postoje dvije Grčke. Ona od Larise na jug i makedonska Grčka (đe su Srbi i drugi istočni Evropljani glavni gosti). Ova druga je znatno jeftinija ali ko god je od Crnogoraca prošetao do tamo vidio je i zašto.Obala je uz neke izuzetke sva od pijeska sitnog kao blato koji čak i izgleda kao blato. Smeća je na sve strane a za Grke koji tamo žive imate utisak da su iz centralne Azije. Za sve što dohvatite očekuje se od vas da se cjenjkate što brzo prestane da vas zabavlja kada vidite prodavca koji se mršti i negoduje šta god vi ponudili. Ja neljubaznije ljude u životu nijesam sreo. Čak bih rekao da im turisti žestoko idu na živce. No to nije problem. Problem je što se ne ustručavaju da vi to i osjetite.
    Crnomorska obala ljepotom nije ni primaći jadranskoj ili bilo kojoj mediteranskoj tako da o tome ne treba trošiti riječi. Mada moram reći o njoj govorim na bazi tuđih iskustava.
    5. što se tiče ovih komunista kojima još nijesu javili da je berlinski zid pao, a kojima je sve na CG primorju skupo i koji se vajkaju kako "običan" narod sad ne može nikud,..mislim, šta reći...
    U CG neki nikako da shvate da je turistička usluga roba kao i svaka druga i za nju je potrebno platiti. Koliko? Oniliko koliko je tržište odredilo. Ako je kolač recimo u Budvi od 3 do 5 eura to znači da ga neko kupuje po toj cijeni! U suprotnom vlasnik nebi imao interes da pravi robu koju niko neće. E sad, ako nemaš za Budvu a ti prijatelju idi u Čanj i tamo se odmaraj.Ako nemaš ni za to ti sjedi doma i pušti ljude da žive. Šta ti je tu kriv onaj što za svoj novac može priuštiti da ode ne u Budvu nego i van CG. Pa ne idu ni svi Amerikanci na Havaje, niti svi Francuzi ljetuju na Azurnoj obali. A zašto zaBoga? Zato što to od svoje plate prosto ne mogu priuštiti.
    Znam, znam...Mnogi su navikli na neka vremena kad su se u Budvu i u Čanj "spuštali" ljudi iz untrašnjosti sa podjednakim žarom i gotovo bez nekog značajnijeg novca. E pa ne živimo svi više sličnim životima. Prije svega što više i ne zarađujemo slično. Ko živi loše njemu je uvijek neko drugi kriv i to će uvijek biti tako...Amerikanci (evo opet da ih pomenem) imaju izreku koja je surovo istinita a koja kaže "you earn as much as you deserve". U principu to znači da svako pristaje da radi za onaj novac za koji smatra da ga zaslužuje. Ako smatraš da treba da zarađuješ više tražićeš povišicu ili jednostavno drugi posao.U protivnom ćeš se ko pijan plota držati posla koji obavljaš a tvoj će te šef izrabljivati sve više i više osjećajući tvoju beznadežnost. I tu nema ali! Tu ide tačka.
    Eto, to je sve što ja imam da izjavim za Dnevnik o turizmu i turističkoj sezoni...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Amerikanci (evo opet da ih pomenem) imaju izreku koja je surovo istinita a koja kaže "you earn as much as you deserve".
    Dopustiću sebi da budem zlurad i da ponovim ovu rečenicu na ovom forumu na kraju ove sezone.

Thanks Thanks Given 
    2,312
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Pa ne idu ni svi Amerikanci na Havaje, niti svi Francuzi ljetuju na Azurnoj obali.
    Kad pomenu azurnu obalu evo jedan simpatican primjer, jedan poslovni partner moje firme je imao namjeru da ove godine o svom trosku ljetuje u Crnoj Gori jer je bio zadovoljan boravkom odje a zadnjih godina je na nas racun i uzivao u istoj.
    Prije neki dan se javio i kaze da je kod nas skuplje nego na gorepomenutoj azurnoj obali i da ce ljetovat tamo.
    Jbg. trziste je trziste, pa cemo na kraju sezone svi bit generali.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by remark View Post
    Prije neki dan se javio i kaze da je kod nas skuplje nego na gorepomenutoj azurnoj obali i da ce ljetovat tamo.
    Ima li ta Azurna obala epitet jedine evropske drzave bez metra autoputa ?
    Ima li ta Azurna obala "postene i ljubazne" konobare i trgovce ?
    Ima li ta Azurna obala restrikcije vode i struje ??
    Ima li ta Azurna obala ekskluzivne sadrzaje tipa leskovacki rostilj ?
    Ima li ta Azurna obala gradjevinske radove u sred sezone ?
    Ima li ta Azurna obala smeca po putevima, setalistima, plazama, rijekama ?
    Ima li ta Azurna obala samo JEDAN hotel sa 5 zvjezdica ?
    Ima li ta Azurna obala primjenjeni urbanisticki plan Mashroomlanda ?
    Ima li ta Azurna obala usrano i unisteno kulturno i prirodno nasljedje ?

Ako nema onda smo mi opravdano skuplji !!! :mad:
    Last edited by E-1; 20-06-09 at 17:43.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

[B]4. CG je moguće porediti jedino sa HR, a kroz godinu-dvije pridružiće im se i neka ljetovališta na albanskoj obali.Prosto Evropljanin to gleda kao na jednu obalu.
    Ne bih se slozio s tobom da se CG moze porediti sa Hrvatskom i u jednom segmentu. CG je tipicna avio destinacija jer nema razvijenu infrastrukturu kao Hrvatska u koju se moze stici mrezom autoputevia za par sati kolima iz sredisnje Evrope, ima razvijen nauticki turizam poput ACI marina, kamp placeve za kamp vozila.

Hrvatska za razliku od CG ima obucene kadrove za rad u turizmu i ugostiteljstvu, mlade ljude koji govore jezike, a ne desava se situacija od prije neko vece na terasi budvanskog hotela Mogren dje konobar zove kolegu i pita ga "sto hoce ovaj" misleci na stranca koji je zeleo da naruci pice, srecom drugi posjetioci terase su mu priskocili u pomoc.

Hrvatska setalista nijesu prenatrpana "turistickim agencijama" vecinom "divljih" koje su nikle na improvizovanim standovima i koje ne placaju ni eura poreza no svu zaradu uzimaju sebi, dje momci i djevojke vecina njih rusi, bosanci ili srbi prodaju izlete po CG dajuci putnicima pogresne informacije a sve u cilju brze zarade i po principu oderi i lovi drugog.

Kod njih kada zabrana gradnje stupa na snagu toga se svi pridrzavaju inace im slijede visoke kazne, a kod nas se tek tada sezona gradnje zahuktava, valjda zbog prezauzetosti komunalne policije.

I na kraju u toj Hrvatskoj se ne moze desiti da gost dodje u sobu dje nema ni struje ni vode i da ga povrh svega doceka lakonski odgovor izdavaoca smjestaja jbg. juce je bilo. :oops:

Thanks Thanks Given 
    1,418
    Thanks Thanks Received 
    5,602
    Thanked in
    2,630 Posts

Ne bih se slozio s tobom da se CG moze porediti sa Hrvatskom i u jednom segmentu. CG je tipicna avio destinacija jer nema razvijenu infrastrukturu kao Hrvatska u koju se moze stici mrezom autoputevia za par sati kolima iz sredisnje Evrope, ima razvijen nauticki turizam poput ACI marina, kamp placeve za kamp vozila.

Hrvatska za razliku od CG ima obucene kadrove za rad u turizmu i ugostiteljstvu, mlade ljude koji govore jezike, a ne desava se situacija od prije neko vece na terasi budvanskog hotela Mogren dje konobar zove kolegu i pita ga "sto hoce ovaj" misleci na stranca koji je zeleo da naruci pice, srecom drugi posjetioci terase su mu priskocili u pomoc.

Hrvatska setalista nijesu prenatrpana "turistickim agencijama" vecinom "divljih" koje su nikle na improvizovanim standovima i koje ne placaju ni eura poreza no svu zaradu uzimaju sebi, dje momci i djevojke vecina njih rusi, bosanci ili srbi prodaju izlete po CG dajuci putnicima pogresne informacije a sve u cilju brze zarade i po principu oderi i lovi drugog.

Kod njih kada zabrana gradnje stupa na snagu toga se svi pridrzavaju inace im slijede visoke kazne, a kod nas se tek tada sezona gradnje zahuktava, valjda zbog prezauzetosti komunalne policije.

I na kraju u toj Hrvatskoj se ne moze desiti da gost dodje u sobu dje nema ni struje ni vode i da ga povrh svega doceka lakonski odgovor izdavaoca smjestaja jbg. juce je bilo. :oops:
    u potpunosti se slažem.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    685
    Thanks Thanks Received 
    1,190
    Thanked in
    473 Posts

Quote Originally Posted by Corwin View Post
    Dopustiću sebi da budem zlurad i da ponovim ovu rečenicu na ovom forumu na kraju ove sezone.
    Neka,ne igraj se tako brutalno sa osjecanjima forumskih rodoljuba
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo upravo danas su moji sa malom djecom posli u htp "slovenska plaza" i bas su imali "dobar" pocetak ljetovanja.Morali su da plate parking hotela 56e za vrijeme koliko imaju aranzman.Evo jedan veliki aplauz za lopova ministra Nenezica i za manje lopove od njega kojima dozvoljava ovo da rade
    Last edited by Nino_pg; 20-06-09 at 20:21.

Thanks Thanks Given 
    2,312
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Quote Originally Posted by Nino_pg View Post
    Evo upravo danas su moji sa malom djecom posli u htp "slovenska plaza" i bas su imali "dobar" pocetak ljetovanja.Morali su da plate parking hotela 56e za vrijeme koliko imaju aranzman.Evo jedan veliki aplauz za lopova ministra Nenezica i za manje lopove od njega kojima dozvoljava ovo da rade
    ljudi koji se bave turizmom na crnogorskom primorju nijesu idioti. To su ljudi mahom prekaljeni u toj oblasti (mnogi sa višedecenijskim iskustvom) i zaista im nijesu potrebni podgoričani i drugi gorštaci da ih uče pošto da prodaju ležaj ili sok.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

4. CG je moguće porediti jedino sa HR...
    S obzirom da sam često u Crnoj Gori a u Hrvatskoj živim, sa ovom rečenicom se nipošto ne slažem. Ovo je moj post odnedavno na jednom drugom topicu:
    Crna Gora je prelijepa. I prije i poslije rata rado sam dolazio kod vas na izlete. Poslije rata se malo toga napravilo da bi CG mogla biti imalo ozbiljan konkurent bilo kome. Kod turista je prvi dojam najbitniji a pitam se s kakvim se dojmom vraćaju kući oni koji su u CG doputovali autobusom i iskrcali se na hercegnovskoj glavnoj autobusnoj stanici. Ono je brate ruglo. Barem je bilo jer ne znam jeli se što promijenilo. WC (čučavac) 1 euro i za malu i za veliku nuždu (barem je meni toliko naplaćeno). Žena na šalteru informacija mrzovoljna kao da joj je netko sve pobio u obitelji. Mladi bračni par iz Kule mi se jada kako su prevareni. Ona je bila umorna i neispavana, a on posebno bijesan. Došli na bračno putovanje a neka ih baba s kojom su dogovorili smještaj odvela u sobu sa šest kreveta. Dva su već bila zauzeta Pitao me kako bi prošao u Dubrovniku ali s obzirom da su bili ograničenih sredstava preporučio sam im da potraže neki jeftiniji grad. Lijepo im je brak započeo.

Malo poslije tri cure Amerikanke koje su u HN na par dana stigle iz Dubrovnika traže smještaj. Nudi im ga neki taksista. Ukrcava ih u auto i odvodi. Nakon pola sata se vraćaju a taksista im baca torbe po glavnoj cesti i traži 50 dolara. Cure plaču. Dva policajca sjede stol do moga i ne reagiraju. I meni je bilo neugodno iako nemam veze sa Crnom Gorom. Na kraju sam ih ja, zajedno sa mojim gostom iz Beograda kojeg sam čekao, vratio u Dubrovnik. Besplatno, naravno. Ispričale mi kako ih je taksist odveo negdje u HN ili Igalo (nemam pojma). Tamo su im za smještaj tražili 25 dolara za noć po osobi u trokrevetnoj sobi ali bez kupatila. U stvari kupatilo je bilo zajedničko a trebale su ga dijelit sa još nekim gostima. Kažu cure da u Dubrovniku imaju smještaj na Babinom kuku (elitni dio grada) po cijeni od 20 eura po glavi u klimatiziranom apartmanu sa kupatilom, satelitskom tv i internetom i da im više ne pada na pamet otići u CG.
    Dakle, ja, osim ljepote CG, nisam vidio ništa pozitivno što bih mogao izdvojit i pohvalit. CG treba još dosta da radi da bi se mogla uspoređivat sa Hrvatskom (iako ja nas često volim usporedit s vama). Kod nas je privatno iznajmljivanje podignuto na europsku razinu. Iznajmljivači se rastjeruju sa autobusnih kolodvora i iz luka. Privatne sobe i apartmani prolaze ocjenjivanje i dodjeljuju im se kategorije kao i hotelima. Ista je stvar sa kampovima, marinama, restoranima i drugim turističkim objektima. Vodiči su profesionalci a čak i taksisti moraju položit ispit iz poznavanja povijesti svog grada. Osoblje u turizmu je školovano a od ove godine vlada izdvaja posebna sredstva za školovanje profesionalnog kadra. Nadalje, samo u Dubrovniku imaš preko 10 hotela sa pet zvjezdica, a ostali su većinom četiri ili tri. Ovi hoteli sa tri dižu standard na četiri zvjezdice pa će kroz koju godinu postat prošlost. Kod nas se ne događaju nestašice struje i vode. Vode ne nestaje ni na otocima kao što se nekad događalo. Kad se sjetim prijeratnog turizma i usporedim ga sa današnjim, razlika je to kao nebo i zemlja.

U svakom slučaju, Crna Gora je mlada država ali morate malo požurit da ne izgubite tržište. Kad se gost jednom opeče teško da će se vratiti nazad. Znam to iz iskustva. Eto, ja vam želim sreću ali je puno prerano govoriti da se CG može uspoređivat sa Hrvatskom (mada to i ja ponekad radim )

Thanks Thanks Given 
    113
    Thanks Thanks Received 
    4,471
    Thanked in
    2,628 Posts

Ja ću samo iskomentarisati dobar odnos Ruskih građana prema našoj poslovnici i ostavljanje velike količine novca. Neka mijenjaju stanove, ali dok se ostavljaju Euri u Crnoj Gori (na neki normalan/legalan) način ne brinem brigu.
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

1.Crna Gora će uskoro riješiti nestašicu vode , jer se završava ,,regionalni vodovod"
    2.Crna Gora neće imati problem struje jer je ima sasvim dovoljno a u slučaju nedostatka, kupiće je.
    3.Crna Gora je donijela sve neophodne zakone u oblasti turizma koje je donijela i Hrvatska ali postoji problem implementacije
    4.Crna Gora je tek na početku da postane turistička atrakcija i ima veliki potencijal( ogromne mogućnosti za nove izazove)
    6.U Tivtu se radi ,,Porto Montenegro", u Ulcinju je predviđena realizacija ogromnog projekta na Velikoj plaži u Ulcinju.
    7.Sveti Stefan, Miločer , Vila Miločer kada budu realizovani biće konkurentni sa bilo kime na Mediteranu.

Ili u prevodu :
    Ovog trenutka je Hrvatska mnogo ispred jer ima mnogo više iskustva i znanja u turizmu.
    Međutim mislim da je Hrvatska dostigla svoje limite i da nema više što posebno da ponudi a što već nije ponudila.
    Ona je izvukla skoro svoj maksimum iz onoga što ima.
    Moje mišljenje je da Crna Gora nije ni 20% uradila od onog što može.
    Kratki podsjetnik:
    Hrvatska je realizovala sve svoje prednosto kao zemlje sa ogromnom tradicijom , sa srednjevjekovnim gradovima, sa Plitvicama, sa ,,svetim mjestima"...
    Sve što se moglo uraditi i uzeti para , to je urađeno.
    Pogledajte Dubrovnik i koliko uzima od jednodnevnih posjeta turista širom svijeta.
    A Crna Gora ...
    Nije valorizovala:
    Veliki dio primorja,Skadarsko jezero,Cetinje,Kotor,Kanjon Platije, kanjon Tare, Planine Durmitor i Bjelasicu, zdravu hranu, biciklizam kroz predivne pejzaže, Plavsko jezero, rijeku Moraču...
    Trenutno od svih navedenih potencijalnih prihoda mi ne uzimamo ni 20%, neko će reći i mnogo manje!
    Nama su problem ljudi.
    Mi moramo da učimo i da uvozimo znanje.Hrvatska je oduvjek bila turistička zemlja i uvijek je imala ogromno znanje u toj oblasti...
    I dodatna prednost su jedinstvene pjeskovite plaže...
    Ok. super su stijene i ponte i malo veći kameni ali brate uz svo uvažavanje ima li većeg meraka nego otići na VELIKU PLAŽU u Ulcinju i ljudski se izuživati i pustiti djecu da trčkaraju, skakuću, igraju fudbala, brćkaju se u plićaku...
    Uh, zaboravih na Adu Bojanu koja je RAJ NA ZEMLJI!
    Malo je još zemalja koje mogu da pruže još nešto novo, sve je to već opštepoznati standard.
    Mi smo brate neispitana divljina i ponoviću 100 puta:
    Kada bi došlo 620 hiljada Japanaca u CG za nekoliko godina bi bili bogatiji od bilo koje Mediteranske zemlje.
    Pa samo od prodaje izvorske vode kao logističku podršku turizmu ubirali bi velike pare.
    Ali ovdje caruje neznanje i nerad i zato su drugi bolji od nas .
    Priroda, pazite priroda a ne kulturno-istorijski spomenici gdje na 1 sat imaš MORE,JEZERA,RIJEKE, KANJONE, PLANINE uz maksimalno mpoštovanje drugih naša je velika prednost!
    Kako nas ishvalih
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

...Zaboravih i ,,Biogradsko jezero".
    .ebote što sve imamo.
    Znate li kolike mizerne pare uzimamo od ,,Biogradskog jezera" i npr: posmatranja ptica na Skadarskom jezeru.
    Smiješno je i reći...
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,324
    Thanked in
    3,171 Posts

da nisi ti Nenezić? ima istu priču kao ti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Hrvatsku (Dalmaciju da budem precizniji) jako dobro poznajem i malo gdje idem s takvim zadovoljstvom kao tamo...Bio sam prije par mjeseci mada ne i od početka sezone, ali bili su moji kolege i nijesu tako fascinirani ko ti što si.
    Ajmo redom...Tačno je da su Hrvati napravili (zaista svakog divljenja vrijedan) autoput do Splita sa krakom do Rijeke i da rade trasu od ST prema nama i da od 2006. turistički ubiraju plodove tog projekta. Tačno je i da je CG prije svega aviodestinacija, no takođe je tačno da Srbi (koji su i dalje dominantni gosti u CG) dolaze drugim sredstvima prevoza. Najviše ličnim vozilima. Zašto pominjem Srbe? Zato što su Srbi svima na Balkanu koji se bave turizmom ove sezone garancija pokrivanja troškova. A ova sezona smatraće se uspješnom ako hotelijeri, restorateri i sve prateće djelatnosti turizma pokriju gole troškove.
    Zato su se sad Hrvati rastrčali po SR i ističu reklamne panoe po SR na ekavici. Ne zamjeram...Naprotiv! I pored toga što Srbi o nama ne misle više tako sjajno (baš ko ni mi o njima) ipak ovdje je realno da će prije doći jer se prije svega osjećaju bezbjedno - a to će presuditi u izboru prosječnog Srbina gdje će ići na ljetovanje. ZBog svega toga prosječan Srba je spreman da zaboravi na sve prisutne probleme koji mu se ovdje mogu dogoditi. Ne treba zaboraviti da u CG tokom sezone od hotela do uličnih tezgi s brzom hranom radi ogroman broj Srba, pa se oni osjećaju ko kod kuće. Mnogi bi iz radoznalosti radije u HR ali ako im se tamo može dogoditi da im neko i samo izgrebe auto zBog srpskih tabli on će (govorim o većini Srba) izabrati da ne ide.
    Što se tiče turističke ponude u HR to je tako relativno. Ima dobrih primjera, ali većina nije tako daleko od onog što je svakodnevica na crnogorskoj obali. I tamo ima slučajeva raskopanih puteva i građevinskih radova u sred sezone i manitih investitora i klima uređaja na zidinama starim preko 10 vjekova i nestašica vode i to da je nedeljom turisti pravi podvig naći prodavnicu ili butik koji radi i čega sve ne...Uzgred nedavno su potpuno zabranili pušenje u zatvorenim objektima pa turista ako baš želi može pušiti ko prostitutka na ulici. Pritom cijene su osjetno veće nego u CG pa se čak i značajan broj Hrvata odlučio ljetovati u CG. ZaBoga jesam li ja jedini ovdje koji je primijetio da je na našem primorju ove godine ima najmanje duplo više Hrvata nego prošle? Ne trebate ići u hotel da pitate recepcionera dovoljno je proći budvanskim i kotorskim parkinzima pa to zaključiti.
    Pored nespornih puteva, ono što je prednost HR je jako duga i prelijepa obala sa nevjerovatnom kulturnom baštinom mahom iz doba Venecije.
    Ipak, mi smo narod koji nikada nije mnogo cijenio to što je imao i vazda zbunjeno gledamo u strance kada ostanu zatečeni ljepotom CG. Uvijek nam je ljepše izgledao komšijin ručak od vlastitog i pošto je problem u mozgu to se neće brzo promijeniti.
    Poenta mog osvrta na HR nije bio taj da upoređujem dvije zemlje već da samo konstatujem ono što zna svako u Evropi. Oni (Francuzi, Španci, Englezi, Poljaci...) istočnu jadransku obalu gledaju kao jednu jedinstvenu ponudu. Istu stvar očekuju da će vidjeti i doživjeti i u HR i u CG. Grčka je već nešto drugo. Italija opet drugo...Španija takođe, i tako redom...Za one koji sporije shvataju - recimo kada pođete u Švajcarsku, Bavarsku ili Austriju vidjećete arhitekturu i pejzaže nevjerovatne sličnosti i ljude koji dijele gotovo identičnu kulturu življenja. Ne znam je li ovo potrebno crtati da bi neko shvatio...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by sinisam View Post
    Priroda, pazite priroda a ne kulturno-istorijski spomenici gdje na 1 sat imaš MORE,JEZERA,RIJEKE, KANJONE, PLANINE uz maksimalno mpoštovanje drugih naša je velika prednost!
    Kako nas ishvalih
    A priroda je nešto što mi nemamo?
    Hrvatska nije ni blizu svog maksimuma. Prije rata je dubrovački aerodrom bilježio po 1500000 putnika godišnje. Nakon rata se tek prije dvije godine malo približio toj brojci. Znači još se osjećaju posljedice ratne stagnacije turizma. Znaš li da u Dubrovniku i okolici postoji još osam u ratu oštećenih i još neobnovljenih hotela? Znaš li da turisti tek otkrivaju sve ono što Hrvatska ima (Plitvice, Velebit, Brijuni, Mljet, Kornati, Krka, kanjon Cetine...). Recimo, od pretprošle godine se broj japanskih turista udvostručio a i dalje raste. Lani ih je bilo 150000. Polako nam se vraćaju i Skandinavci koji su prije rata bili među najbrojnijim turistima. Amerikancima smo sve zanimljiviji. Kineski predsjednik je bio u posjeti Hrvatskoj a jedna od glavnih tema razgovora je bio turizam. Zamisli veselja da pridobijemo Kineze, pa neka ih dođe samo 0,01 posto

Imamo mi još puno toga za ponudit. Nismo ni blizu vrhuncu. Vrhunac će biti kad od turizma budemo zarađivali barem 20 mld eura. Sad smo na 7. Može li toliko? Naravno da može, samo treba i dalje graditi i ulagati u promidžbu. Najavljuju se gradnje novih marina, ulaže se u daljnji razvoj nautičkog turizma, grade se novi hoteli, kockarnice, otvaraju auto kampovi, sve se više ulaže u seoski turizam i proizvodnju ekološki proizvedene hrane. Plaže nam ne zaostaju za vašima. Imamo i mi prelijepih pješčanih plaža i još ljepših šljunčanih. Čak se razmišlja o legalizaciji prostitucije a i to je jedan vid turiizma . Sa izgradnjom cesta smo pri kraju tako da ćemo biti dostupniji motoriziranim turistima. Dubrovnik je tu u podređenom položaju u odnosu na ostatak Hrvatske a motorizirani turisti čine dobar udio u ukupnom broju turista. Ma daleko smo mi druže od vrhunca, jako daleko. A vi još dalje
    Last edited by bracodubrovnik; 20-06-09 at 21:59.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by remark View Post
    ljudi koji se bave turizmom na crnogorskom primorju nijesu idioti. To su ljudi mahom prekaljeni u toj oblasti (mnogi sa višedecenijskim iskustvom) i zaista im nijesu potrebni podgoričani i drugi gorštaci da ih uče pošto da prodaju ležaj ili sok.

Nije mi jasno šta si kvotanjem mog posta želio poručiti čovjeku?
    Ljudi koja je muka napala na vas? A zašto želite ići u Hotel "Slovenska plaža" ukoliko možete za isti novac na neko drugo i ljepše mjesto? Mislim čemu taj mazohizam??? Nevjerovatno! Jel vas neko tjera da idete tamo i plaćate taj parking?
    Da je to moj hotel i da parking mjesto mogu realno prodati za 100 eura po satu, ako takvo nešto može proći - cijena bi onda bila svakako 100 eura po satu. Moji podgoričani (ta viša rasa) bi valjalo malo da skalaju (što bi rekao jedan moj dragi prijatelj takođe podgoričanin). Zamisli molim te došao podgoričanin na more i neko mu sad traži goleme pare za parking? Bruka! Ne nego trebaju budvani da im odrede počasni parking samo za podgoričane koji da mogu autom bi i u kuću ulazili. Parking mora biti svakako besplatan. Ili da možda vlasnik "Budvanske rivijere" čiji je Slovenska čini mi se hotel, među podgoričanima prvo provede anketu koliko to podgoričani misle da nije puno za parking pa da se prema tome upravlja.
    Evo...Kažu mi prijatelji da je jako lijepo u Turskoj. Bili neki u Antaliji i kažu vrh! Donijeli i fotke i sve izgleda za pohvalu. Kažu da ih je koštalo isto para ko da su bili neđe u Budvu, s tom razlikom što je jako mirno i što se gotovo niko ne kupa u moru, već svaki hotel iako je na obali ima ogroman bazen (neki i više njih). Naravoučenije: Idite ljudi đe je bolje...Ne kukajte i ne zapomažite...
    Ako toliko prodaju parking "Slovenske" on sigurno ne zvrji prazan...
    Last edited by El Re; 20-06-09 at 22:12.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    A priroda je nešto što mi nemamo?
    Hrvatska nije ni blizu svog maksimuma. Prije rata je dubrovački aerodrom bilježio po 1500000 putnika godišnje. Nakon rata se tek prije dvije godine malo približio toj brojci. Znači još se osjećaju posljedice ratne stagnacije turizma. Znaš li da u Dubrovniku i okolici postoji još osam u ratu oštećenih i još neobnovljenih hotela? Znaš li da turisti tek otkrivaju sve ono što Hrvatska ima (Plitvice, Velebit, Brijuni, Mljet, Kornati, Krka, kanjon Cetine...). Recimo, od pretprošle godine se broj japanskih turista udvostručio a i dalje raste. Lani ih je bilo 150000. Polako nam se vraćaju i Skandinavci koji su prije rata bili među najbrojnijim turistima. Amerikancima smo sve zanimljiviji. Kineski predsjednik je bio u posjeti Hrvatskoj a jedna od glavnih tema razgovora je bio turizam. Zamisli veselja da pridobijemo Kineze, pa neka ih dođe samo 0,01 posto

Imamo mi još puno toga za ponudit. Nismo ni blizu vrhuncu. Vrhunac će biti kad od turizma budemo zarađivali barem 20 mld eura. Sad smo na 7. Može li toliko? Naravno da može, samo treba i dalje graditi i ulagati u promidžbu. Najavljuju se gradnje novih marina, ulaže se u daljnji razvoj nautičkog turizma, grade se novi hoteli, kockarnice, otvaraju auto kampovi, sve se više ulaže u seoski turizam i proizvodnju ekološki proizvedene hrane. Plaže nam ne zaostaju za vašima. Imamo i mi prelijepih pješčanih plaža i još ljepših šljunčanih. Čak se razmišlja o legalizaciji prostitucije a i to je jedan vid turiizma . Sa izgradnjom cesta smo pri kraju tako da ćemo biti dostupniji motoriziranim turistima. Dubrovnik je tu u podređenom položaju u odnosu na ostatak Hrvatske a motorizirani turisti čine dobar udio u ukupnom broju turista. Ma daleko smo mi druže od vrhunca, jako daleko. A vi još dalje

Vi ste za nas turistički giganti!
    Još mnogo moramo da učimo da bi dostigli vaš nivo. Vama je turizam u krvi.
    Vi umijete i znate da turisti, uzmete novac iz džepa.
    Htio sam reći da ste već mnoge vaše prednosti u odnosu na druge destinacije valorizovali i da to uspješno radite...
    Da li Dubrovnik može da pruži još više, ne znam jer nijesam upoznat...
    Ali znam da je Dubrovnik nekada bio biser Mediterana i da je bio na velikoj razini...
    Ako možete još više izvući svaka čast ali nama sa strane izgleda da maksimalno izvlačite šolde ...
    Vama fali brate malo više zabave, noćnog provoda, više frke...
    Evo nemoj mi zamjeriti ali priča se da Dubrovnik ,,umire" poslije ponoći. Da li je to neka vaša uredba ili zakonski regulisano do kada se smije glasnije puštati muzika odnosno do kada su ,,aktivni" slobodniji klubovi... ne znam ali strancima fali i pored priče o ,,parčetu mira" i malo frke... vjeruj mi...
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    S obzirom da sam često u Crnoj Gori a u Hrvatskoj živim, sa ovom rečenicom se nipošto ne slažem. Ovo je moj post odnedavno na jednom drugom topicu:
    Dakle, ja, osim ljepote CG, nisam vidio ništa pozitivno što bih mogao izdvojit i pohvalit. CG treba još dosta da radi da bi se mogla uspoređivat sa Hrvatskom (iako ja nas često volim usporedit s vama). Kod nas je privatno iznajmljivanje podignuto na europsku razinu. Iznajmljivači se rastjeruju sa autobusnih kolodvora i iz luka. Privatne sobe i apartmani prolaze ocjenjivanje i dodjeljuju im se kategorije kao i hotelima. Ista je stvar sa kampovima, marinama, restoranima i drugim turističkim objektima. Vodiči su profesionalci a čak i taksisti moraju položit ispit iz poznavanja povijesti svog grada. Osoblje u turizmu je školovano a od ove godine vlada izdvaja posebna sredstva za školovanje profesionalnog kadra. Nadalje, samo u Dubrovniku imaš preko 10 hotela sa pet zvjezdica, a ostali su većinom četiri ili tri. Ovi hoteli sa tri dižu standard na četiri zvjezdice pa će kroz koju godinu postat prošlost. Kod nas se ne događaju nestašice struje i vode. Vode ne nestaje ni na otocima kao što se nekad događalo. Kad se sjetim prijeratnog turizma i usporedim ga sa današnjim, razlika je to kao nebo i zemlja.

U svakom slučaju, Crna Gora je mlada država ali morate malo požurit da ne izgubite tržište. Kad se gost jednom opeče teško da će se vratiti nazad. Znam to iz iskustva. Eto, ja vam želim sreću ali je puno prerano govoriti da se CG može uspoređivat sa Hrvatskom (mada to i ja ponekad radim )
    Prema HR nijesam objektivan. Iako Crnogorac i po ocu i po majci, prema HR gajim emociju od koje je snažnija samo ona prema porodici, Bogu i CG. Za DU me vezuju uspomene iz djetinjstva i rane mladosti kojih se za nikakve "šolde" ne bih odrekao. To što želim HR nimalo se ne razlikuje od onog što želim sopstvenoj domovini,..
    Iz gore navedenih razloga uzdržaću se da napišem šta sam sve vidio "balkansko" u HR i to ne tokom djetinjstva već unazad par godina od kada sam ponovo pošao tragom sopstvenih uspomena. Jednostavno ne želim pisanjem ružiti ono do čega jako držim. Istina tu balkanštinu koja je još snažno prisutna u životu Dalmacije vitalnom održavaju došljaci. Raznorazni tajkuni i tajkunčići koji su uveliko poremetili onaj stari šmek Dalmacije. No nešto nijesam primijetio da su starosjedioci naročito glasni u odbrani starog načina života.
    Nikada nijesam ni pomislio sporiti da je u jako puno toga HR ispred CG...Taman posla! Zar bi i bilo normalno da je drugačije obzirom na različitu istoriju ove dvije zemlje.
    Elem, ja "balkanštinu" po Dalmaciji nijesam lovio da bih perverzno dokazivao da je to pravo lice Dalmacije, no mnogo puta nijesam prosto mogao biti na nekom drugom mjestu. A vjeruj mi, nebi bilo sretnijeg da sam mogao doći u PG i reći ljudima: "Ljudi, oni se tako razlikuju od nas...Oni su jednom riječju Evropa" . Tješi me da se pomaci na bolje vide svakog puta kada pođem tamo. Primijetim negdje čak i nazadovanja ali u generalnom skoru HR je na pravom putu. Uostalom to je očigledno i bez bilo čije konstatacije.
    Dakle, lična negativna iskustva i ružne slike turizma u Hrvata, zadržaću za sebe, a tebi ostavljam da vjeruješ ili ne vjeruješ u njih. Prosto ne želim govoriti ružno o HR i tačka.
    Ipak, lijepo je vidjeti čovjeka koji iz vjerovatno gole ljubavi prema domovini uzima učešće u njezinoj turističkoj "promidžbi u susjeda". Nemam ništa protiv. I sam bih bio zadovoljan da što više Crnogoraca posjećuje HR i da se otud vraćaju oduševljeni. Eto, ja mislim da je ovo dovoljno fer od mene...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by sinisam View Post
    Vama fali brate malo više zabave, noćnog provoda, više frke...
    Evo nemoj mi zamjeriti ali priča se da Dubrovnik ,,umire" poslije ponoći. Da li je to neka vaša uredba ili zakonski regulisano do kada se smije glasnije puštati muzika odnosno do kada su ,,aktivni" slobodniji klubovi... ne znam ali strancima fali i pored priče o ,,parčetu mira" i malo frke... vjeruj mi...
    Nedavno su bili izbori za gradonačelnika. Gradska vlast se promijenila a prva odluka novog gradonačelnika je bila da sazove gradsko vijeće i razne stručnjake pa da se vidi što se može napraviti za noćni život. Po svemu sudeći uskoro će Dubrovnik biti prijestolnica noćnog života kao što je bio prije rata.

Jbg, bivša gradonačelnica je htjela elitni turizam a noćni život ne ide uz to pa je skratila radno vrijeme diskoteka (koje su zbog toga zatvarane) i kafića, zabranila je muziku na otvorenim taracama, ubila svaki oblik noćne zabave. Ovaj gradonačelnik hoće malo manje elitni turizam ali da se gostu pruži najbolji mogući oblik zabave. Ja recimo živim za onaj dan kad će taj noćni život biti barem jednak onom prijeratnom a može i bolje

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To me raduje...
    Stari Dubrovnik je bio ludilo.
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Dakle, lična negativna iskustva i ružne slike turizma u Hrvata, zadržaću za sebe, a tebi ostavljam da vjeruješ ili ne vjeruješ u njih. Prosto ne želim govoriti ružno o HR i tačka.
    Ipak, lijepo je vidjeti čovjeka koji iz vjerovatno gole ljubavi prema domovini uzima učešće u njezinoj turističkoj "promidžbi u susjeda". Nemam ništa protiv. I sam bih bio zadovoljan da što više Crnogoraca posjećuje HR i da se otud vraćaju oduševljeni. Eto, ja mislim da je ovo dovoljno fer od mene...
    Oooo, daleko sam ja od toga da ne mogu podnijet kritike pogotovo ako su opravdane a vjerujem da jesu. Ne kažem ja da je sve bajno i sjajno (čak ponekad mislim obrnuto) ali tvrdim da se ide naprijed i to u zadnje vrijeme krupnim koracima. Uvode se novi propisi i zakoni, neki lošiji se mijenjaju. Promijenjen je onaj glupi o 0,00 promila, još gluplji o neradnim nedjeljama i praznicima, a promijenit će se sigurno i onaj o zabrani pušenja u kafićima i restoranima. Uglavnom sve polako dolazi na svoje mjesto a da još ima posla - ima. Imao sam priliku nedavno pričati sa jednim Švabom koji je prije rata dolazio u Dubrovnik. Kaže da je oduševljen promjenama. Znam da malo laže ali ja sam sretan ako je barem upola iskren

Thanks Thanks Given 
    685
    Thanks Thanks Received 
    1,190
    Thanked in
    473 Posts

Odje se prica o turizmu,a kroz more na elitnim plazama kupachi rukama razgrcu komate od daske petice sa obliznjih,gle cuda,aktivnih,gradilista.
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post
    Odje se prica o turizmu,a kroz more na elitnim plazama kupachi rukama razgrcu komate od daske petice sa obliznjih,gle cuda,aktivnih,gradilista.
    Off topic ali da ti i ovdje čestitam

Page 43 of 722 FirstFirst ... 333940414243444546475393143543 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 9 users browsing this thread. (0 members and 9 guests)