Page 22 of 25 FirstFirst ... 121819202122232425 LastLast
Results 526 to 550 of 617

Thread: Pojam Srbin narod je smatrao za vjerski pojam, SRBIN=PRAVOSLAVNI - izvori/dokumenta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by nihil View Post
    Ta imena su postojala i postoje do danas. To je činjenica. Ne znamo šta su ona značila onima na koja su se odnosila, ali definitivno ih niko ne bi zabilježio da nisu imali važno značenje i za onoga ko ih je bilježio i za one na koje se odnosio.
    Možda su to bile najveće grupacije na ovim prostorima, pa zato....?

Zasigurno je bilo i drugih imena, ali ona nisu zabilježena, vjerovatno zbog toga što nisu imala onu težinu koju su imala Srbi i Hrvati.
    Kako nijesu zabilježena? Ko ti je ovo reka?

Sama činjenica što se kroz istoriju ta imena neprestano ponavljaju i dobijaju širi smisao govori o njihovoj važnosti, tako da je besmisleno relativizovati njihovo značenje u odnosu na ostala imena koja nisu pominjana, ili su se pojavila kasnije.
    Ta dva imena jesu li ih svi koji ih nose danas nosili sve vrijeme, ili su ih u jednom momentu viđeli u starim knjigama i naimenovali se po njima?
    Jesu li Dubrovčani, Slavonci .... sve vrijeme nosili hrvatsko ime, jesu li Kninjanini, Hercegovci, Banjalučani sve vrijeme nosili srpsko ime?

Ja o srpstvu tvrdim na osnovu činjenica, a ne na osnovu ideologije. Ovo što ti pričaš u vezi Petrovića i njihovih interesa jeste ideologija. Međutim, trebaš imati na umu da Petrovići nisu imali današnja sredstva indoktrinacije i manipulacije,
    Znači neko drugi je tada uticao na Crnogorce, bilo je tada jačeg propagatora od crkve? TV? Radio? Opozicione novine?
    Navedi ko.

Petrovići nisu imali nikakvu mogućnost da manipulišu narodom u ideološkom smislu,
    :yipiiii:

Ne, ne niejsu imali nikakve mogućnosti, nijesu mogli od: TV, radio, novinske propagande opozicije!

:lolblue: :lolblue: :lolblue:

već su mogli samo da koriste postojeće stanje u svoju korist.
    Zasigurno su Petrovići htjeli svoju državu, što su na kraju i stvorili, ali za to im je bila potrebna nečija podrška, prije svega naroda. Može se reći da su se Petrovići poslužili narodnim osjećanjem da bi povećali svoju moć, a ne da su narodu usadili osjećanje bliskosti sa srpskim narodom koje taj narod nije imao. Nerealno je pretpostaviti da su Petrovići usadili narodu u CG osjećanje bliskosti prema Srbima, a da to narod već nije imao.
    Nerealno, bila je neka opozicija sa moćnim sredstvima propagande, samo molim te navedi koja?
    Žarko želim da čujem?

Da su htjeli imati sluge jesu, ali isto tako su htjeli imati i odanu vojsku i mir u pozadini. Šta im je bilo važnije? Mislim ovo drugo, jer su bili u stalnom ratu sa katolicima
    Kakvom ratu?

Islamizacija je bila cilj njihovih osvajanja, jer se njome obezbijeđivalo carstvo, ali očigledno da u uslovima stalnih ratovanja nije bilo moguće da ga se brzo i efikasno sprovede, naročito ako se zna o kom se dobu radi. ...
    Kuran dozvoljava hrišćanstvo i judaizam, znaš li to? U Kuranu piše da su to OK religije, jel znaš to?

Činjenica je da se o pravoslavlju na ovim prostorima govori u sklopu govora o Srbima.
    Slažem se.
    SRBIN = PRAVOSLAVNI

Crnogorska crkva se u vrijeme Turaka ne pominje, koliko ja znam.
    Stvarno, nego koja je bila na Cetinju? Paragvajska?

Srbi i Crnogorci se pominju kao jedan narod
    Pa što se onda zovu Srbi i Crnogorci ako su jedan narod?

sa istom crkvom koja za centar ima Pećku patrijaršiju.
    Stvarno, od kad do kad je to bilo?

Tek sa nastankom crnogorske države počinje i priča o CPC, ali se ona i dalje smatra dijelom SPC.
    Dijelom SPC bila?
    Ovo ti je Peco Popović rekao?

:lolblue:

Bravo nihi, nakuckao si se! :lolblue:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default καλός --------- Kalođurđevići?

Pa dobro. Evo šta sam Đurađ Crnojević govori o svom jeziku . Obratite pažnju na kraj prvog pasusa.

http://img301.imageshack.us/img301/4748/crnojevi.jpg

Ako Đurađ Crnojević jasno svoj jezik naziva srpskim nelogično je da može da bude kinez, francuz, dukljanin....
    To Đurađ nije pisao.
    To je sigurno, jer da je to on napisao, ti bi citirao što tu piše.

A može naravno Đurađ da bude i Albanac, može da bude Vlah, može da bude GRČKOG porijekla (neki ih izvori kolko me sjećanje služi zovu KALOĐURĐEVIĆIMA), može, ali sigurno se smatrao Zećaninom, jer takva dokumenta postoje......
    U nekim dokumentima Crnojevići se navode kao KALOĐURĐEVIĆI, što bi na grčkom bilo KALOĐURĐE = LIJEPI, PLEMENITI ĐURĐE.

Kalos je grčka riječ

The adjective καλός encompasses meanings equivalent to English "good", "noble", and "handsome". The form given by convention is the masculine, but it was equally used of women (the feminine form is καλή) and could also describe animals or inanimate objects.

:arrow: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalos_Kagathos

I da ponovim, 2. put, imaš li hrabrosti da odgovoriš?

Je li se ikada desilo da ja na nešto nijesam odgovorio? IKada?

Ima li jedan jedini pomen bilo kakavog Srbina u Crnoj Gori u 15. i 16. vijeku ???

Only facts,

Koliko ima dokumenata koji se odnose na Crnu Goru iz 15. i 16. vijeka?
    Koliko ima dokumenata iz ta dva vijeka:
    kotorskih, dubrovačkih, zadarskih, turskih, budvanskih, peraštanskih, venecijanskih, italijanskih, austrijskih, srpskih ...... ima li 10 000 dokumenata iz ta dva vijeka?
    Last edited by Ćipur; 17-04-09 at 01:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    7 Posts

Quote:Pa dobro. Evo šta sam Đurađ Crnojević govori o svom jeziku . Obratite pažnju na kraj prvog pasusa.

Ako Đurađ Crnojević jasno svoj jezik naziva srpskim nelogično je da može da bude kinez, francuz, dukljanin...."Quote

On to misli na pravoslavni jezik

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

-

Samo dolazite sa nekakvim dokumentima (u ciju autenticnost necu da sumnjam, jer je ionako nevazna za logicki aspekt price) koji su cvrsti dokazi da nema jedne nacije...

Iz kojeg je plemena bio Djuradj Crnojevic i da li je bio autenticni Crnogorac?

Ne mozes ni da pretpostavis koliko je istorija crnogorskih slicna istoriji skotskih plemena. Pravi Skoti su bili puk, sa odredjenom autonomijom na svojim teritorijama i naravno odredjenim obavezama prema dvoru. A na dvoru - kraljevi koji nijesu bili iz plemena-naroda, a govorili su francuski jezik.

Ovakvih primjera i analogija ima koliko oces, da razvucemo pricu 10 dana. Pozabavi se malo istorijom drugih naroda, vjeruj mi, lakse ces razumjeti crnogorsku.

-

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Ljuban View Post
    Quote:Pa dobro. Evo šta sam Đurađ Crnojević govori o svom jeziku . Obratite pažnju na kraj prvog pasusa.

Ako Đurađ Crnojević jasno svoj jezik naziva srpskim nelogično je da može da bude kinez, francuz, dukljanin...."Quote

On to misli na pravoslavni jezik
    Đurađ to nije napisao. Na drugom mjestima jezik se naziva slovenski.
    SRBSKI jezik = slovenski jezik, socijalnog sloja SEBRDIJE. U doba Balšića i Crnojevića Srbio nijesu postojali u Crnoj Gori, jer nema nijednog jedinog pomena riječi SRBIN, SRBALJ i slično.

Only facts Guest

Aj da odgovorim:

Spis iz arhiva Venecije:
    Godina 1386. Đurađ Balšić u svojoj povelji Dubrovniku:

http://img246.imageshack.us/my.php?i...balsicpng1.png

Ovde se tvrdilo da su Balšići raskrstili sa "okupatorima Nemanjićima" i poprilično je čudno što ih naziva praroditeljima, što glorifikuje Svetog Savu.....

ima još....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Praroditel Simeon Nemanja! :lolblue:
    Pa orođen je bio sa Nemanjićima! Balšići su plemstvo bili!

3. put

Ima li jedan jedini pomen bilo kakavog Srbina u Crnoj Gori u 15. i 16. vijeku i okolnim vjekovima :blah: ???

Only facts,

kotorskih, dubrovačkih, zadarskih, turskih, budvanskih, peraštanskih, venecijanskih, italijanskih, austrijskih, srpskih ...... ima li 10 000 dokumenata iz ta dva vijeka?

Only facts Guest

Ima li jedan jedini pomen bilo kakavog Srbina u Crnoj Gori u 15. i 16. vijeku i okolnim vjekovima :blah: ???

Ajmo dalje iz iste povelje :

http://img151.imageshack.us/my.php?image=urabali.jpg

Fajl je malo poveliki da bi se videlo pri dnu da je iz venecijanskih arhiva.Proćitaj podvučeno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Gluposti, budalaštine bili su orođeni sa Nemanjićima.

Srbi u Zeti, S R B I đe su? Ima li ih u kojem dokumentu? Spominju li se neki Srbi u Zeti bilo kakvi?

Only facts Guest

Jao ti ne čitaš .Moraću umesto tebe. Podvučeno crvenim:

" I potvrdnih povelja gospode srpske i gospodina i roditelja mi Stracimira i Giorgi i Balše"....
    Dakle ne govori više o Nemanjićima , već o svom ocu koga naziva srpskim gospodinom.

Sličan citat je podvučen plavim.

ČITAJ!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Only facts View Post
    Jao ti ne čitaš .Moraću umesto tebe. Podvučeno crvenim:

" I potvrdnih povelja gospode srpske i gospodina i roditelja mi Stracimira i Giorgi i Balše"....
    Dakle ne govori više o Nemanjićima , već o svom ocu koga naziva srpskim gospodinom.

Sličan citat je podvučen plavim.

ČITAJ!!
    Mora da se šališ.
    Ili misliš da su Balšići znali Vukovu gramatiku? :lolblue:

I potvrdnih povelja gospode srpske i gospodina i roditelja mi Stracimira i Giorgi i Balše"....

Znači gospoda srpska koja je vladala tim krajem prije dala je neku povelju i onda odvaja, stavlja ----- i gospodina i roditelja mi Stracimira i Giorgi i Balše"....
    Ili misliš da je poznavao pravila Vukove gramatike? Je li?

5. put pitam, vidiš kako Slavic mudro ćuti.

Ima li jedan jedini pomen bilo kakvog Srbina u Crnoj Gori u 15. i 16. vijeku i okolnim vjekovima :blah: ???

Only facts,

Yesterday 23:24

Only facts Guest

Praroditel Simeon Nemanja! :lolblue:
    Ne vidim zašto su ti smešne reči jednog Balšića.

Mora da se šališ.
    Ili misliš da su Balšići znali Vukovu gramatiku? :lolblue:

I potvrdnih povelja gospode srpske i gospodina i roditelja mi Stracimira i Giorgi i Balše"....

Znači gospoda srpska koja je vladala tim krajem prije dala je neku povelju i onda odvaja, stavlja ----- i gospodina i roditelja mi Stracimira i Giorgi i Balše"....
    Ili misliš da je poznavao pravila Vukove gramatike? Je li?
    Da ja i ti sada ne bi do beskraja razglabali gramatiku, značenje rečenica, kontekst celog teksta prepustimo to
    drugima . Idemo samo na činjenice odnosno na ono što piše :

http://img300.imageshack.us/img300/5278/sracimir.jpg

http://img151.imageshack.us/my.php?image=urabali.jpg

I za one kojima je teže da čitaju ovaj tekst sa staroslovenskim slovima:

Велеможна сило пресветлога духа, боже славни в трони ,.......и сину и светоме духу, тронце пресвета, слава теби.........моием молитвами и молиенима светих моих прародитеља Симеона Немание , правога мiроточца српскога и светитеља Сави..

....... и потвридих повељо господе српских и господина и родители ми Срацимира и Гиорги и Балше, да су трговци града Дубровника.......

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Nema Srba jel da definitivno, ni u jednom dokumentu? Skupi hrabrosti, odgovori?

Dobro bili su plemstvo koje je došlo u pratnji Jelene Anžujske, tu oni iskazuju svoje lične odnose sa Nemanjićima, opet

6. put pitam, odgovora nema!

Vidimo svi kako kako dušmanin Slavic mudro ćuti.

Ima li jedan jedini pomen bilo kakvog Srbina u Crnoj Gori u 15. i 16. vijeku i okolnim vjekovima :blah: ???

Only facts,

Koliko ima dokumenata koji se odnose na Crnu Goru iz 14., 15. i 16. vijeka?
    Koliko ima dokumenata iz ta 3 vijeka:

Ima li neki dokument iz tih vremena, koji se odnosi na Zetu, da pominje nekog Srbina? Zeta je bila srpska zemlja, a u njoj ni u jednom dokumentu nema Srba?
    Jel tako?
    To je ta logika?

Last edited by Ćipur; 19-04-09 at 21:51.

Only facts Guest

6. put pitam, odgovora nema!

Vidimo svi kako kako dušmanin Slavic mudro ćuti.

Only facts,

Koliko ima dokumenata koji se odnose na Crnu Goru iz 14., 15. i 16. vijeka?
    Koliko ima dokumenata iz ta 3 vijeka:
    Ne znam zašto ti je Slavic dušmanin. On je samo iznosio drugačije mišljenje od dominantnog na ovom forumu i to je prilično uspešno potkrepljivao dokumentima.
    Odavno ga nema na ovom forumu , ne znam, možda zbog brisanja postova.

Sigurno iz istog razloga i mene smatraš dušmaninom.

A što se tiče tvog pitanja nisam profesionalni istoričar i odkud znam koliko ima dokumenata iz 15. 16. i okolnih vekova gde se pominju Srbi ili srpsko ime, ja bih tome dodao i srpski jezik.

Povelja o kojoj smo rasparavljali je iz 14. veka.

Imam par dokumenata iz 18 veka , nekih četrdesetak godina pre rođenja Njegoša gde se spominje srpski jezik i ako dozvoliš rado ću ih postaviti na forumu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

A što se tiče tvog pitanja nisam profesionalni istoričar i odkud znam koliko ima dokumenata iz 15. 16. i okolnih vekova gde se pominju Srbi ili srpsko ime, ja bih tome dodao i srpski jezik.
    Znači ni ti ni dušmanin Slavic ni bilo ko ne zna da postoji ikakav dokument koji pominje Srbe u tim vjekovima, dokument da se odnosi na Zetu?
    Nema, definitivno!

Povelja o kojoj smo rasparavljali je iz 14. veka.
    Povelja koju si pokazao nema blage veze sa ničim, govori o ličnim odnosima Balšića sa Nemanjićima.
    Postoje poveleje Balšića iz kojih se jasno vidi da Srbi ne žive u Zeti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Ne znam što pokušava da dokaže sa ovim rečenicama iz povelje?

Quote Originally Posted by Only facts View Post

I za one kojima je teže da čitaju ovaj tekst sa staroslovenskim slovima:

Велеможна сило пресветлога духа, боже славни в трони ,.......и сину и светоме духу, тронце пресвета, слава теби.........моием молитвами и молиенима светих моих прародитеља Симеона Немание , правога мiроточца српскога и светитеља Сави..

....... и потвридих повељо господе српских и господина и родители ми Срацимира и Гиорги и Балше, да су трговци града Дубровника.......
    Prikazao si lični odnos Balšića i Nemanjića.

Iz knjige jednog srpskog istoričara.

Evo kako posljednji despot Srbije Đurađ Branković naziva svog ujaka Stefana Lazarevića.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Prikazao si lični odnos Balšića i Nemanjića.

Iz knjige jednog srpskog istoričara.

Evo kako posljednji despot Srbije Đurađ Branković naziva svog ujaka Stefana Lazarevića.
    Cupure,za to si u pravu,to nije jedini slucaj..Inace ne znam kako moze za Balsice moze neko da tvrdi da su Srbi kad oni cak nisu poreklom ni Crnogorci,vec su po nekim izvorima poreklom iz danasnje Rumunije,il cak da su Normani!
    Oni jesu bili Srpska gospoda,jer su u tadasnjoj Srpskoj drzavi bili vladali kao namesnici jednom pokrajinom-Zetom,nisu mogli biti Japanska gospoda!
    Jedino sto Cipur mesa termin Srbin sa sebar,i sto mu Srbin znaci nekad pravoslavni a nekad zemljoradnik-ratar,ali to sam mu vec ukratko objasnio..
    Nemam skener postavio bi neke odlomke iz knjige Radeta Mihaljcica-Propast Srpskog Carstva,i tu se jasno vidi da se Srbin odnosi na one od Cara do obicnog kmeta,a sebar oznacava drustveni sloj...Kakva bi to drzava bila da dobije ime po drustvenom sloju?!Termim sebar je nastao tek u Dusanovom Zakoniku,kada je pravio razliku izmedju drustvenih slojeva,a termij Srbin se pojavljuje mnogo ranije..Dakle smesno..
    Last edited by CAKI; 24-04-09 at 14:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Razne države su po raznim stvarima dobijale ime.
    Kolko znam PORTO znači vrata ili luka, znači PORTUGALCI su vratari ili lučki ljudi. :lolblue: Pošto je nemoguće da neki narod se zove VRATARI to su znači Italijani, logika srpske istoriografije, zar ne?

Srbija je dobila ime po socijalnom sloju, zavisnim ljudima.
    Last edited by Ćipur; 24-04-09 at 15:05.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Razne države su po raznim stvarima dobijale ime.
    Kolko znam PORTO znači vrata ili luka, znači PORTUGALCI su vratari ili lučki ljudi. :lolblue: Pošto je nemoguće da neki narod se zove VRATARI to su znači Italijani, logika srpske istoriografije, zar ne?

Srbija je dobila ime po socijalnom sloju, zavisnim ljudima.

Kazem ti,pogledaj kad se spominje rec Srbina kad sebar..Dali su tada postojali socijalni slojevi?!
    A cak i da jeste tako,ako je dobila ime to tome sto ti kazes,ko kaze da su svi odreda bili zavisni ljudi,seljaci?!Jesu li svi ljudi u PORTU bili VRATARI!?
    Jesu li sami nad sobom vladali,ko im je bio vlastelin,kralj,car?Pa covek iz naroda..Pitao sam te,evo ako mi kazes kako bi se Milutin,Stevan,Dusan ili bilo ko drugi znamenitiji izjasnio,da si tada bio u mogucnosti da ga pitas,sta bi ti rekao?!Iako nije bila razvijena nacionalna svest u potpunosti,kladim se u 200evra da ne bi rekao ni da je Bugarin,Japanac,Pravoslavac(u smislu narodnosti),ili ratar!
    Ili bi rekao,"ja ne znam sta sam,ali znam da vladam nad seljacima,mozes me zvati Vratar ako ti je drago"
    A opet su mozda bili SVI odreda golmani jer znamo da na Hrvatskom vratar znaci...to je sad diskutabilno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Kad nabaviš onu knjigu, koju u suštini možeš nabaviti za par sati, jer je štampana prije par godina, viđećeš i sam......

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

u dušanovom zakoniku se kaže:
    „sabora serbrova da ne bude. Tko li se obrjaščet u saboru serbrovu da mu se uši obrježut i da mu se osmudit obraz“, iz čega se vidi da se imenica „serbar“, „serbrov“, odnosi i označava narod srba.
    Који је ово члан Душановог законика ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Kod Nemanjića srbima bilo zabranjeno zborovanje! hahahahahaha

Last edited by Ćipur; 25-05-09 at 16:21.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Добро,видим да је Душанов законик него ме интересује који је члан у Душановом законику?

Успут,овај линк неће нешто да ради.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Link radi a u zakoniku nema tog člana. Možda se radi o nemok amandmanu?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

1. О хришћанству:
    Најпре за хришћанство. Овим начином да се очисти хришћанство.

2. О женидби:
    Властела и други људи да се не жене без благослова од свога архијереја, или да се благослове од оних које су архијереји поставили изабравши их за духовнике.

3. О свадби:
    Ниједна свадба да се не учини без венчања, а ако се учини без благослова и упита цркве, такови да се разлуче.

4. О духовној дужности:
    И за духовну дужност нека се сваки човек покорава своме архијереју и нека га слуша. Аколи се ко нађе сагрешивши цркви или преступивши што било од овога Законика, хотимице или нехотице, нека се покори и исправи цркви, а аколи се оглуши и уздржи од цркве и не усхтедне испунити црквена наређења, тада да се одлучи од цркве.

5. О проклињању хришћанина:
    И епископи да не проклињу хришћане за духовни грех; нека пошаље двапут и трипут ономе да га изобличи, а ако не послуша и не усхтедне се поправити духовном заповешћу, потом да се одлучи.

6. О јереси латинској:
    И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство, да се врате опет у хришћанство, ако се нађе ко пречувши и не повративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца.

7. О јереси латинској:
    И да постави Велика црква протопопе по свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су се обратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство.

8. О латинском попу:
    И поп латински, ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца.

9. О полувершима:
    И ако се нађе полуверац, који је узео хришћанку, ако усхте, да се крсти у хришћанство, а ако се не крсти, да му се узме жена и деца и да им се даде део куће, а он да се изагна.

10. О јеретику:
    И ко се нађе као јеретик, живећи међу хришћанима, да се ожеже по образу и да се изагна, а ко би га тајио, и тај да се ожеже.

11. О духовницима:
    И епископи да поставе духовнике по свима парохијама, и градовима, и селима. И ти духовници да су они који су примили благослов на духовништво од својих архијереја, везати и решити, и да их свако слуша по црквеноме закону, а они духовници, које нису поставили за духовнике, да се изагнају и да их казни црква по закону.

12. О суду:
    И у духовном предмету световњаци да не суде, ко ли се нађе од световњака да је судио у духовном предмету, да плати триста перпера; само црква да суди.

13. О епископима:
    И митрополити, и епископи, и игумани да се не постављају митом. И ко се нађе да је митом поставио митрополита, или епископа, или игумана, да је проклет и онај који га је поставио.

14, О игуманима и калуђерима:
    Игумани да се не збацују без учешћа цркве. Као игумани по манастирима да се поставе добри људи, који ће дом божји подизати.

15. О киновијском животу:
    Игумани да живе по киновијама, по закону, договарајући се са старцима.

16. О монашком животу:
    И на тисућу кућа да се храни у манастирима педесет калуђера.

17. О калуђерима:
    И калуђери и калуђерице, који се пострижу, а живе по својим кућама, да се изагнају и да живе по манастирима.

Page 22 of 25 FirstFirst ... 121819202122232425 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)