Page 21 of 25 FirstFirst ... 11171819202122232425 LastLast
Results 501 to 525 of 617

Thread: Pojam Srbin narod je smatrao za vjerski pojam, SRBIN=PRAVOSLAVNI - izvori/dokumenta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by DesertFox View Post
    Najprije, ovo je mjesto đe ljudi mogu reć ono što misle o zadanoj temi. Tvoj nastup podsjeća me na ono "nije važno koje si vjere ili nacije, važno je da si Srbin". Ovi narod crnogorski više od jednoga stoljeća uvjeravaju e nije ono što jest, no je nešto drugo. Sve s toga što je nekome vječiti san izać na more, a nekome bijaše bit "car nad carevima". Sad je narodu vrijeme vrnut se sebe i svojijem originalnijem korijenima i manut se mitomanije i guslanja. Svakoji tekst koji utire taj put ima puno opravdanje, jer naslage stoljetnoga posrbljavanja neće nestat za noć. Ako je nekome muka od toga, ne ćera ga niko čitat.
    Ta vaša politika svršenoga čina, "što je bilo bilo je, sad idemo dalje" neće proć. Narod mora znat što i drugi misle o njegovoj povijesti, a ne samo srbski mitomani i imperijalisti. Onda će i razumjet što se činjelo toliko vremena i što se i danas čini kako bi se CG zabetonirala u "srbske zemlje". I, tad će znat što je njemu činjet.
    No, čudi me što nas napadaš e druge "upućujemo", a sam si uzeo slobodu nas napućivat?
    zato sto smatram da biste trebali bit bolji od njih ne spustat se na njihov nivo odnosno dizat hahahah (nebeski )
    ali nije mi jasno da ces-te nekome promijenit misljenje vadjenjem nekih istorijskih dokumenata (mislim na obje strane )
    ko je pronasao identitet u srbima neka je a ko u crnogorcima takodje
    mislim ova prica samo vodi onome sto svi znamo
    kako vjetar duva tako sam
    crnogorac,srbin,talijan,turcin,latin,hrvat ,francuz itd
    a nidje coek
    daleko bilo da mi je muka al mi je pomalo smijesno
    Last edited by ni na nebu ni na zemlji; 04-04-09 at 17:00.
    Haec olim meminisse ivvabit
    http://1944killingfields.co.uk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Najprije, ovo je mjesto đe ljudi mogu reć ono što misle o zadanoj temi. Tvoj nastup podsjeća me na ono "nije važno koje si vjere ili nacije, važno je da si Srbin". Ovi narod crnogorski više od jednoga stoljeća uvjeravaju e nije ono što jest, no je nešto drugo. Sve s toga što je nekome vječiti san izać na more, a nekome bijaše bit "car nad carevima". Sad je narodu vrijeme vrnut se sebe i svojijem originalnijem korijenima i manut se mitomanije i guslanja. Svakoji tekst koji utire taj put ima puno opravdanje, jer naslage stoljetnoga posrbljavanja neće nestat za noć. Ako je nekome muka od toga, ne ćera ga niko čitat.
    Ta vaša politika svršenoga čina, "što je bilo bilo je, sad idemo dalje" neće proć. Narod mora znat što i drugi misle o njegovoj povijesti, a ne samo srbski mitomani i imperijalisti. Onda će i razumjet što se činjelo toliko vremena i što se i danas čini kako bi se CG zabetonirala u "srbske zemlje". I, tad će znat što je njemu činjet.
    No, čudi me što nas napadaš e druge "upućujemo", a sam si uzeo slobodu nas napućivat?
    A zasto se manut guslanja???

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Nijesam osobit poznavalac srbske povijesti, ali sam čita e je Prizren bio prijestonica srbskijeh careva. Znači oba cara. I Jakoga i Nejakoga.
    Na drugu stranu tu, u Prizren, zapravo je Bodin proglašen za cara Bugara.
    NI nije pominja Vojislavljeviće dok mu nije palo na um metnut kraljevsku krunu na glavu. S toga sujmam e je baš na Bodina mislio?
    Možda jeste bio prijestonica kraljeva ali careva sigurno nije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

N "nije važno koje si vjere ili nacije, važno je da si Srbin".
    Desert, odlična je ova poslovica, baš onako razvija građanski sklad i harmoniju! :lolblue:

Quote Originally Posted by ni na nebu ni na zemlji View Post
    ali nije mi jasno da ces-te nekome promijenit misljenje vadjenjem nekih istorijskih dokumenata (mislim na obje strane )
    Kako je 20% Crnogoraca pretvoreno u Srbe?
    Što im se vadilo?
    Ništa, ili "Gorski Vijenac" ili istorijska dokumenta?

Kako ovaj fenomen ti objašnjavaš???
    Pretvaranje 20% Crnogoraca u Srbe?

Je li to fenomen po tebi, ima li tako nešto neđe da se desilo, u tako kratkom roku??

ko je pronasao identitet u srbima neka je a ko u crnogorcima takodje
    Zašto je neko ko je bio ponosni Crnogorac početkom devedesetih, postao Srbin?

mislim ova prica samo vodi onome sto svi znamo
    kako vjetar duva tako sam
    crnogorac,srbin,talijan,turcin,latin,hrvat ,francuz itd
    a nidje coek
    daleko bilo da mi je muka al mi je pomalo smijesno
    Da li si ti zato da i dalje SPC, SANU, 50 srpskih medija i stotine srpskih političara negiraju identitet Crnogoraca (naravno, oni će to nastaviti, neće tebe pitati, niti ćeš se ti ikada pobuniti protiv toga), a Crnogorci da to prećutkuju, pognute glave, kao i do sad? Jesi za to?

Meni je vrlo zanimljivo kako se boriš protiv crnogorskog identiteta, i ljutiš se kad se priča o njemu, ali hrabrost ti je zaista, GOLEMA, VIDI SE, kad treba da se suprostaviš hordi srpskih posrbljivača, koji kako reče VADE, svaki dan u posljednjih 20 godina "Gorski Vijenac" i slična "dokumenta".
    To ti je OK jel da???

Znaš što, trebao bi recimo da uputiš jedno pismo Havijeru Solani i da najoštrije u pismu osudiš nacionalizme:
    crnogorski, malteški, luksemburški, andorski, barbadoski, makedonski, slovenački ..... nacionalizme koji su toliko zla nanijeli ovoj planeti!!!

Ne sumnjam u tvoju hrabrost da se obračunaš sa tim zločinačkim užasnim nacionalistima, za koje su njemački, ruski, srpski, japanski, arapski, turski ..... nacionalisti male bebe!
    Naprijed herojčino!
    Last edited by Ćipur; 05-04-09 at 00:04.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ti si onda ocigledno uplasen da ce im to i uspjet jer si napravio jedno par hiljada postova na tu temu nadam se da si kod vecine koja posjecuje ovaj forum probudio poneki osjecaj
    ali cu opet pomenut kroz svu tu istoriju narod odje se je okretao kako vjetar duva
    pogotovu u zadnjih stotinjak godina jesu i tome zasluzni srbi ili ko drugi u to necu da ulazim ali cinjenica stoji
    mada bih mogao nabrojat u zadnjih 20-ak godina i dosta sadasnjih crnogoraca pa ti vidji
    sto se spc ,cpc, sanu, danu, manu i ostalih tice ja sam jak u svoja ubjedjenja tako da me niko ne moze obrlatit i uopste me njih nije strah
    gorski vijenac posmatram kao umjetnicko djelo a sto svi pokusavaju a neki i uspjevaju sve da iskoriste u svoje politikanske ciljeve to je druga problematika
    veliki sam protivnik nacionalizma u bilo kom obliku jer na duze staze ne donosi nista dobro to barem mozes iz te istorije da naucis

Zašto je neko ko je bio ponosni Crnogorac početkom devedesetih, postao Srbin?
    e to ces morat da pitas ove sto su na vlast sad kao i jos neke koji su bili sa njima a da su bili ponositi nebi se prezvali srbima mi se cini

ps . zasto svako ko pokusa da napise nesto drugacije biva proglasen srbinom
    Last edited by ni na nebu ni na zemlji; 05-04-09 at 00:14.

Only facts Guest

Postavljeno od strane Ćipura.
    Češki novinar i književnik Josef Holeček, poslije boravka u Crnoj Gori 1876. g., piše kako su se svojom voljom Crnogorci izjašnjavali

Ćipure da li bi bio ljubazan da nam citiraš ceo pasus iz koga je sledeća rečenica, ako imaš Holečekovo delo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Vrlo me nerviraju Crnogorci koji se bore protiv crnogorskog "nacionalizma", a protiv pravih nacionalizama koji donose strahovite užase.... e, pred takvim nacionalizmima sagnu glavu i šute.

Only facts Guest

Verovatno nemaš Holečeka.

Evo potpunijeg citata:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Ako te dobro shvatam, poželjno je bilo o našem identitetu i povijesti pričati pred referendum, a sad, poslije referenduma, nije važan naš identitet i naša prošlost?
    Sad je već potpuno beznačajno što smo i što su nam preci radili?
    Da ostavimo da drugi pišu o našim precima i našoj prošlosti?
    Ne shvatash ti nishta dobro,jer kad bi shvatio,onda bi mislio i malo na vrijeme sadashnje,a ne samo ko je u berane 1459 bio crnogorac a ko srbin i slichne teme.Shto se mene tiche,nema problema,samo ti nastavi,ali ti fino kazhem,te teme su odavno zasluzhile da se nadju u naftalinu,jer se evo 20 godina prezhvakavaju do sitnica...Ti cesh vazda da tvrdish da je bilo po tvome,a ovi tvoji protivnici da je bilo po njihovom,i koliko god postova,citata,dokumenata i knjiga potegnete i izbacite,vashe mishljenje ce ostati savrsheno isto i nepromijenjeno.
    Nisi shvatio ovo za referendum,samo sam kazao da je to bilo korisno pred referendum kao propaganda i jedne i druge strane,i da se zato posvecivalo toliko pazhnje tim pitanjima koja zasluzhuju nauchni,a ne dnevno politichki prilaz,i koja pogotovo NISU toliko znachajna da bi se o njima raspravljalo svaki dan bez kraja i konca.Medjutim,evo je godina 2009,a o tome se josh razglaba naveliko...Kazhem,nemoj da se vrijedjash ni ti ni tvoji oponenti na ovom topiku,ali mislim da je energiju koju ochigledno imate mnogo pametnije kanalisati negdje drugo.A ko je bio u kotoru crnogorac prije 300 godina a ko srbin i kako se ko izjashnjavao,to ostavite istoriji da presudi...
    Don't fight a battle if you don't gain anything by winning

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Blitzkrieg View Post
    Ne shvatash ti nishta dobro,jer kad bi shvatio,onda bi mislio i malo na vrijeme sadashnje,a ne samo ko je u berane 1459 bio crnogorac a ko srbin i slichne teme.Shto se mene tiche,nema problema,samo ti nastavi,ali ti fino kazhem,te teme su odavno zasluzhile da se nadju u naftalinu,jer se evo 20 godina prezhvakavaju do sitnica...Ti cesh vazda da tvrdish da je bilo po tvome,a ovi tvoji protivnici da je bilo po njihovom,i koliko god postova,citata,dokumenata i knjiga potegnete i izbacite,vashe mishljenje ce ostati savrsheno isto i nepromijenjeno.
    Nisi shvatio ovo za referendum,samo sam kazao da je to bilo korisno pred referendum kao propaganda i jedne i druge strane,i da se zato posvecivalo toliko pazhnje tim pitanjima koja zasluzhuju nauchni,a ne dnevno politichki prilaz,i koja pogotovo NISU toliko znachajna da bi se o njima raspravljalo svaki dan bez kraja i konca.Medjutim,evo je godina 2009,a o tome se josh razglaba naveliko...Kazhem,nemoj da se vrijedjash ni ti ni tvoji oponenti na ovom topiku,ali mislim da je energiju koju ochigledno imate mnogo pametnije kanalisati negdje drugo.A ko je bio u kotoru crnogorac prije 300 godina a ko srbin i kako se ko izjashnjavao,to ostavite istoriji da presudi...
    Ne moram ja da postavljam dokumenta, može i neko drugi to radi, zar nmije tako?

Sve u svemu ti nemaš ništa protiv da - 50 srpskih medija, SANU i SPC negiraju identitet Crnogoraca, ali se ljutis kad Crnogorci pricaju o svojoj proslosti i identitetu??? Jel tako?

Ti jesi za to da Srbi rade žestoku propagandu, a na to predlažeš - muk i DOLjE GLAVU?!!

Kako bi bilo da odeš na tvoj TEEN podforum, i tamo da proćaskaš malo, malo duže vremena? Ima tamo divnih tema koje te interesuju, ako baš želiš da razgovaramo, i ja ću doći tamo, pa ćemo malo da ćaskamo o pravim temama na TEEN podforumu!

Mislim, nije mi jasno zašto dolaziš na ovaj podforum, znaš dobro kako se zove podforum, dolaziš malo da se iskreveljiš i da dobaciš nešto?
    Moraš uvijek nešto da dobaciš?
    Last edited by Ćipur; 05-04-09 at 12:40.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne moram ja da postavljam dokumenta, može i neko drugi to radi, zar nmije tako?

Sve u svemu ti nemaš ništa protiv da - 50 srpskih medija, SANU i SPC negiraju identitet Crnogoraca, ali se ljutis kad Crnogorci pricaju o svojoj proslosti i identitetu??? Jel tako?

Ti jesi za to da Srbi rade žestoku propagandu, a na to predlažeš - muk i DOLjE GLAVU?!!

Kako bi bilo da odeš na tvoj TEEN podforum, i tamo da proćaskaš malo, malo duže vremena? Ima tamo divnih tema koje te interesuju, ako baš želiš da razgovaramo, i ja ću doći tamo, pa ćemo malo da ćaskamo o pravim temama na TEEN podforumu!

Mislim, nije mi jasno zašto dolaziš na ovaj podforum, znaš dobro kako se zove podforum, dolaziš malo da se iskreveljiš i da dobaciš nešto?
    Moraš uvijek nešto da dobaciš?
    Paranoidni um u svemu vidi konspiraciju i propagandu,a kada mu se to razotkrije,onda osobu koja je to uradila shvata kao josh jednog neprijatelja,pa napada...
    Ja nisam ni za kakvu prichu i propagandu,ni zhestoku ni laganu,a shto se srba tiche,neshto ne vidim da se mnogo bave crnom gorom,imaju i oni svojih briga pa ih reshavaju...Otvori poneki od tih 50 medija pa cesh da vidish da tamo o pojmu srbina i crnogorca i nema neshto puno toga,ako ima uopshte...
    Ja sam ti rekao,ja ti necu smetati,ako ti mislish da je to najbolji nachin da uposlish svoj mozak i energiju,samo naprijed.Uzhivaj u zhivotu,i zhelim ti svaku srecu.Pozdrav

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Dječače mali, eto nešto si dobacio, dao si tvoje ingenizno, veleumno mišljenje, jel ti dosadno, da idemo da ćaskamo na TEENLAND podforum? Hoćeš?

Only facts Guest

Evo još citata iz Holečekove knjige:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

ajmo na temu ili da zakljucimo da je iscrpljena pa....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Only facts View Post
    Verovatno nemaš Holečeka.

Evo potpunijeg citata:
    Što piše tu, otkucaj? Otkucaj sve citate koji ti se sviđaju.

Only facts Guest

Što piše tu, otkucaj? Otkucaj sve citate koji ti se sviđaju
    Evo citata koji će se sviđati Ćipuru . Citat objašnjava pravu prirodu Crnogorca koja se nije promenila ni posle 130 godina i to da ne smeš da ga nazoveš drugačije nego Crnogorcem. Nadam se da Ćipur neće zloupotrebiti citat. Evo linka odakle možete skinuti ovu sjajnu knjigu. Kažem sjajnu ne zbog zaključivanja " šta je Crnogorac smatrao za vjeroispovest a šta za nacionalnost", neka sam svako zaključi kako mu odogovara već zbog odličnog prikazivanja tadašnjih prilika i nardonih običaja u Crnoj Gori. Pozdrav.
    http://www.megaupload.com/?d=K01PRTBL

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Only facts View Post
    Evo citata koji će se sviđati Ćipuru . Citat objašnjava pravu prirodu Crnogorca koja se nije promenila ni posle 130 godina i to da ne smeš da ga nazoveš drugačije nego Crnogorcem. Nadam se da Ćipur neće zloupotrebiti citat. Evo linka odakle možete skinuti ovu sjajnu knjigu. Kažem sjajnu ne zbog zaključivanja " šta je Crnogorac smatrao za vjeroispovest a šta za nacionalnost", neka sam svako zaključi kako mu odogovara već zbog odličnog prikazivanja tadašnjih prilika i nardonih običaja u Crnoj Gori. Pozdrav.
    http://www.megaupload.com/?d=K01PRTBL
    E vala k'a da je mene opisa'
    Sta ovde ima da se zloupotrebi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Blitzkrieg View Post
    Gle,samo sto se tice ovog da "vashe mishljenje ce ostati savrsheno isto i nepromijenjeno"..Ako imas neko misljenje i stav u vezi neke stvari,a 300 dokaza ukazuju da gresis i da nisi u pravu,a ti se i dalje drzis svoga,to ne znaci da si pametan i da drzis do sebe,nego da si glup i ostrascen!Zato postoje ovakvi forumi gde se iznose dokazi i cinjenice pa bi na osnovu njih trebao da formiras svoje misljenje..Ako dodjes na forum sa stavom da sta god tamo procitao neces promeniti svoje misljenje,onda odes lepo na podforum Muzika i tamo razglabas do mile volje..
    Ovo sve je pod uslovom da se dokazi i cinjenice ne izvrcu kada se iznose,da se moze lepo raspravljati o datoj temi...Ko ne voli istoriju to ne moze da shvati..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

moj caki upravo je to problem nase istorije da se dokazi i cinjenice konstantno izvrcu
    tako da nemozes formirat svoje misljenje na osnovu tih istorijskih "dokaza"
    mozes se samo ubjedjivat da je to istina
    ali nazalost mi nikad istinu necemo saznat
    jer smo previse preokupirani nacionalizmom i streotipima

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by CAKI View Post
    Gle,samo sto se tice ovog da "vashe mishljenje ce ostati savrsheno isto i nepromijenjeno"..Ako imas neko misljenje i stav u vezi neke stvari,a 300 dokaza ukazuju da gresis i da nisi u pravu,a ti se i dalje drzis svoga,to ne znaci da si pametan i da drzis do sebe,nego da si glup i ostrascen!Zato postoje ovakvi forumi gde se iznose dokazi i cinjenice pa bi na osnovu njih trebao da formiras svoje misljenje..Ako dodjes na forum sa stavom da sta god tamo procitao neces promeniti svoje misljenje,onda odes lepo na podforum Muzika i tamo razglabas do mile volje..
    Ovo sve je pod uslovom da se dokazi i cinjenice ne izvrcu kada se iznose,da se moze lepo raspravljati o datoj temi...Ko ne voli istoriju to ne moze da shvati..
    Pa ja to vama zamjeram,protivnichka strana vam ponudi hiljadu citata i dokaza,vi ne promijenite mishljenje,nego kopate po internetu i pokushavate da nadjete hiljadu protivcitata i protivdokaza,i diskusija se nalazi u pat poziciji prije nego shto je stvarno i pochela...Sushtina foruma jeste diskusija,ali diskusija podrazumijeva svoje mishljenje,a ne samo citatima na citate i prepisima na prepise.Ja samo kazhem shteta je,da energiju i pamet koje ochigledno imate u XXI vijeku troshite na ovakve aktivnosti.I kazhem,ako vi zhelite da nastavite,ja vama sigurno necu smetati,samo konstatujem da je shteta.I ne napadam nikoga lichno,govorim generalno,zato ne morate da se vrijedjate.
    Evo,da ne budem kompletno off topic,nadam se da mi je dozvoljeno da postavim jedno chisto istorijsko(i vezano za temu) pitanje.Dakle,Cipur je postavio u naslovu topica tezu da je u CG vazhilo srbin=pravoslavni.Ja ga sada samo zhelim pitati-odakle ta veza?Zashto je neki prosjechni stari crnogorac,kada je htio reci koje je vjere,govorio srbin?
    Ako hoce Cipur da odgovori,molio bih da to bude bez uvreda.Ja ovdje ne predstavljam nijednu stranu,ovo pitam chisto informativno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisi shvatio...Ja te pitam zashto,vjerujem ti ja da se smatrao...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Po meni u tom topiku ima par nepravilnost to jes' nejasnoca..Prvo kazes da si zakljucio da je Srbalj oznacavao ratara,zemljoradnika a sad iskljucivo pravoslavca..
    Drugo je to sto su u drugim zemljama Srbinom zvali pravoslavca,ali unutar Srbije je stvar malo drugacija...Kako su sebe Srbi nazivali kao narod?Nisu valjda mislili da kad kazu jedan drugom "ziv bio zemljak" recimo,misle na ratara il pravoslavca..Tako se ne bi nikad razlikovali od Buraga,koji recimo su isto pravoslavci a takodje dobar deo su cinili seljaci-ratari..Znaci postojali su Bugari,Grci,Madjari i narod koji je sebe zvao seljaci ili pravoslavci?!..Jel sad vidis na sta mislim koliko je ne logicno da je taj termin oznacavao ratara il pravoslavca..Ko sto rekoh,druga je stvar sto je taj termin oznacavao u drugim zemljama,kao sto je Bosna,Zeta,i Hrvatska..Pravoslavlje je u Zetu uvedeno,pa se moze reci da se vodilo ko religija,sto se vidi iz onog sto je onaj Ceh rekao,Srbin po veri,Crnogorac po narodnosti..Mislim da je koren problema sto mesas ime Srbin,Srbalj sa sebrima,koji su oznacavali drustveni sloj,a ti sebri su uvedeni u Dusanovom zakoniku,kao sloj ispod Vise i Nize vlastele,i delio se na merophe itd itd itd,znaci sami su se delili na pod slojeve u zavisnosti od posla kojim su se bavili,sto sam ti jednom vec naveo..Kako su se pre uvodjenja terima sebar,ili po tvom Srbalj Srbi zvali?No name narod?Ratari?Mislim da ce nam sve biti jasnije kad nabavim onu knjugu..
    Last edited by CAKI; 11-04-09 at 00:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Potpuno ista tvrdnja

Zvali su na ovim prostorima sami sebe S L O V E N I, ili Vlasi, ili Arbanasi, ili Zećani (postoje dokumenta, domaći izvori, đe sami sebe preci Crnogoraca zovu Zećanima), Bosanci....

Quote Originally Posted by CAKI View Post
    Po meni u tom topiku ima par nepravilnost to jes' nejasnoca..Prvo kazes da si zakljucio da je Srbalj oznacavao ratara,zemljoradnika a sad iskljucivo pravoslavca..
    Od Nemanjića Srbin je sinonim za pravoslavca.

Mislim da je koren problema sto mesas ime Srbin,Srbalj sa sebrima,koji su oznacavali drustveni sloj,a ti sebri su uvedeni u Dusanovom zakoniku,kao sloj ispod Vise i Nize vlastele,i delio se na merophe itd itd itd,znaci sami su se delili na pod slojeve u zavisnosti od posla kojim su se bavili,sto sam ti jednom vec naveo..Kako su se pre uvodjenja terima sebar,ili po tvom Srbalj Srbi zvali?No name narod?Ratari?Mislim da ce nam sve biti jasnije kad nabavim onu knjugu..
    Da ne kažeš da sam jedini koji tvrdi SEBAR = SRBIN. Ima još dosta koji to tvrde. Među njima i ovaj srpski antropolog.
    2. avgusta 2008. u "Glas Javnosti" Miodrag Milanović je napisao SEBAR = SRBIN.

Quote Originally Posted by Miodrag Milanović

U Dušanovom zakoniku se kaže:

Sabora Serbrova da ne bude. Tko li se obrjaščet u saboru Serbrovu da mu se uši obrježut i da mu se osmudit obraz, iz čega se vidi da se imenica „Serbar“, „Serbrov“, odnosi i označava narod Srba.

:arrow: :arrow: Glas Javnosti, 02. avgust 2008., rubrika feljton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zvali su na ovim prostorima sami sebe S L O V E N I, ili Vlasi, ili Arbanasi, ili Zećani (postoje dokumenta, domaći izvori, đe sami sebe preci Crnogoraca zovu Zećanima), Bosanci....

Od Nemanjića Srbin je sinonim za pravoslavca.

Da ne kažeš da sam jedini koji tvrdi SEBAR = SRBIN. Ima još dosta koji to tvrde. Među njima i ovaj srpski antropolog.
    2. avgusta 2008. u "Glas Javnosti" Miodrag Milanović je napisao SEBAR = SRBIN.

Bas naprotiv,posto sebar oznacava se nize slojeve drustva,oni kao podredjeni sloj Visoj i Nizoj vlasteli,verovatno nemaju pravo na to sto je ovaj pisac naveo,sta znam,mozda iz nekih mera predostroznosti....Verovatno i on mesa pojam Srbin-Sebar,taj pojam se uopste mesa kroz istoriju.Ako je on tako rekao ne mora da znaci da je zaista tako,mnogo vise ljudi je ukazivalo da su Crnogorci Srbi,pa ? Jer ko su ona pripadnici Vise i Nize vlastele?Ko su slobodni,ne zavisni trgovci,i svi ostali ne ratari?Razumes li na sta ciljam,cijeg naroda su oni pripadnici?Japanskog,Bugarskog?Pravoslavnog?Pa i Bugari su pravoslavci..
    Pre bih rekao da od Svetog Save Srbin oznacava pravoslavca,Srpska crkva dobija autonomiju,i za susede Srbi kao znacajan faktor na Balkanu oni oznacavaju pravoslavca,tj kad nekom kazes da je Srbin u smislu vere znaci da je podredjen Srpskoj,Peckoj patrijarsiji..To mi jedino deluje logicki..
    veliki pozdrav

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Da ne kazes da ja jedini to tvrdim, eto taj srpski antropolog, napisao nekoliko knjiga, isto tvrdi SEBAR = SRBIN. To je izvorno, poslije je doslo Nemanjicko pravoslavlje.

Page 21 of 25 FirstFirst ... 11171819202122232425 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)