Danas sam se iz Lučica kod Petrovca vratio na umočivši ni prst u vodu. Puna voda pjene (mjehurića) i neke žućkaste mase. Užas.
Čujem da je slično bilo na još nekim plažama.
Cetinje bi trebalo biti turisticka destinacija broj JEDAN nego mjesto za kratki izlet iz BD ili HN.
Sto se tice Rusa, oni uvijek me pitaju zasto na Ct nema nijednog dobrog hotela s bazenom, zasto ima toliko malo dobrih restorana, zasto nema dovoljno klubova, boulinga ... bilijard-klubova, diskaca, i td:hardrock:
Pokusao sam naci na ru-netu ma jednu ponudu za smjestaj na Ct ... NULA! Slicno i u agencijama u Moskvi - NULA!
Ma zasto ste tako pasivni? Nitko nece doci ako ne bude imao dobrog i strucnog marketinga i suradnje s agencijama u inozemstvu...
Osobno znam puno ljudi koji bi se zeljeli odmarati u mirnom Ct nego u Bd sa guzvom i prljavima plazama.
Ct je najbolje mjesto za ekoloski turizam, za umirovljenike i sl.
Ma naprimjer svugdje u svjetu ljudi su spremni trositi novac za jahacki turizam - zasto nitko na Ct ne uradi nesto slicno? Ali strucno - s trenerima koji imaju iskustvo, s mjerama predostroznosti, s vodicima koji dobro znaju cetinjsku povijest i kulturu.
Ima na Ct i umjetnicki faks - zasto nitko ne uradi umjetnicku i obrtnicku izlozbu gdje bi turisti takodjer mogli nesto kupiti?
Ma novac je vam ispod nogu - samo trebate ga uzeti
Cetinje forever!
Last edited by A+A; 28-05-09 at 10:34.
Slazem se. Cetinje ne dobija paznju koju zasluzuje. Treba da se pokaze Cetinje kao grad istorije Crne Gore. Znaci muzeje pa i izlozbe sto kaze A+A. Isto tako neki eko-turizam, i ako mislim da ima to na CT, da se to popravi. Nije primorje citava Crna Gora. Sto se ne reklamiraju predivne planine, rijeke, jezera. Neki to vole ljeti vise nego da ode na more. Andrijevica i Plav npr mogu dosta da ponude (ne bas kao grad, ali planine kao sto su Prokletije).
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Sve je to lijepo ali za sada je bolje da nas zaobilaze stranci!
Korite rijeka su pune kesa, flaša, šuta, smeća...
Na planinama postoji velika vjerovatnoća da se izgubiš i da te nikada ne nađu jer ne postoje putokati i informacioni panoi...
Na Skadarskom se sve svodi na krstarenju sa kojeg ponovo možeš da vidiš prljave obale i neuređena potencijalna izletišta...
Svugdje se lome česme, klupe, uništava mobilijar...
I što ćeš reći uglednim gostima!?
Prvo treba ZAVESTI RED I KAŽNJAVATI JAVAŠLUK I PROSTAKLUK!
Najbolji primjer odličnog ali uzaludnog rada je glavni grad!
Koliko je samo napravljeno novih sadržaja, dječijih parkova, mjesta za rekreaciju i odmor... i sve je razvaljeno!
Divlju ljepotu koju mi nesumnjivo imamo ne možemo prepustiti ljudskoj nemarnosti!
Imamo sve što je potrebno ali nemamo kulturu i tradiciju očuvanja prirode.
Ovdje se samo otaljava posao i gleda isključivo svoj interes a poslije ako će potop...
Zato, za sada dok se ne odlučimo da budemo civilizovani ljudi( uz kazne bi brzo savladali to gradivo) , stranci ,molim vas , što dalje od nas!
Zašto da se brukamo!
Libertas
Naravno, mi smo divljaci. Samo divljaci mogu da lome svoje, da zagadjuju svoje. To sto kazes, napravi se nesto, i njemu je fora da to razvali. Kao kralj je. Neka svoje frustracije lijeci negdje drugo, jer su to nase pare. Ne finansira se taj park iz spanskog budzeta, ne, iz budzeta koji mi kao gradjani punimo da bi se nesto napravilo od te opstine, a neki debil i razvali to. Nemaju djeca gdje da se igraju, oni naprave nesto, i kreten naravno razvali. Ima tu dosta i politike, jer mu je krivo sto nije njega opcija, pa ono "ako nisam ja pobijedio, rusi". Vec su odma upropastili onaj most, polomili cesmu. Nismo mi za grad, mi smo ti za amazonske sume. To je prava okolina za naseg covjeka. Policija bi trebala da bude 24 sata, i da dobro naplacuje te vandale, ali to je ne moguce. Neka bolje da guslamo i lomimo, to nam barem ide.
Na CT ako je stvarno takva situacija, treba da se organizuju ljudi koji bi to svaki dan cistili pa i kaznjavali ljude koji ostavljaju smece za sobom. Da se naprave hoteli i sl. A i to sto kazes, da se postave table.
Last edited by Rave92; 25-05-09 at 10:36.
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Nijesmo se nesto pretrgli oko turisticke ponude, ali da je bolje nego prije par godina, jeste sigurno.
Danas na Cetinju imaju table (njih desetak) na kojima je objasnjeno kako stici do mjesta.
Takodje postoje putokazi za sva okolna mjesta, Njeguse, Rijeku Crnojevica, Lovcen.
Vodici koji vode turiste po 4 muzeja na CT spadaju u najbolje u CG, i koliko cujem ostavljaju odlican utisak.
Komletno su sredjeni Plavi dvorac i Italijanska ambasada, dok je dosta uradjeno na Dvorcu Kralja Nikole i Zetskom domu.
Grad je koliko toliko cist, cini mi se ni cistiji ni prljavi od vecine, sve svjetiljke rade, Bulevar crnoigorskih junaka (oko 3km) je dosta sredjen u zadnjih pola godine...
Otvoreno je par privatnih pansiona u centru, a mislim da je jedan od boljih detalja to sto imamo desetak restorancica u centru dje se moze pristojno rucati za recimo 4-5 eura, i tako nesto ne postoji nidje u CG.
Ono sto jos treba da se uradi je da se konacno rijesi pitanje Grand hotela (oko 400 kreveta), koji treba da bude prodat sad, i koji ima sve uslove da se dovede do 4 zvjezdice (bazen, teretanu, kuglanu, nac. restoran, ceski nac. restoran, diskoteku).
Potrebno je srediti gradske ulice, zakrpiti tih 92 identifikovane rupe, to i zbog nas sto zivimo na Cetinje, a ne mislim da je neka prevelika invezticija.
I naravno ponovo obnoviti cetinjsko bijenale, i uzoziti pare koje se daju za folklorne manifestacije i dovodjene zvijezda i zvjezdica sa ex-Yu prostora u nesto sto bi bila visoka kultura u gradu sa tri akademije...
Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...
Ima li se sanse srijediti ona autobuska stanica na Cetinju. Ono je brate ruglo dje sad autobusi staju. Cetinje je vrlo lijep grad i dosta je turista zainteresovano da ga obidje, Sto se tice organizovanih grupa to nije problem jer njih nasi autobusi iz Budve vode gore tako da autobusku stanicu ni ne vide, medjutim ima dosta turista koji individualno kupe kartu za autobus i podju iz Budve na Cetinje. Vrate se odusevljeni gradom, kulturom i istorijom ali im definitivno dozivljaj kvari avantura na toj autobuskoj stanici dje nema ni reda voznje niti ikakvog obavjestenja o linijama koje odatle vode.![]()
A to je problem prilicno nesposobne lokalne samouprave, koju sam i ja podrza zadnji put, doduse zbog manjeg koalicionog partnera...
Neki njihov donator je vlasnik stanice, koja sad ne moze bit sredjena, jer ne postoji dobra volja sa njegove strane za to, a ovi nece da muse zamjeraju, pa nastaje vrzino kolo...
Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...
Covjece pa u tome i jeste nas problem, sto mi nikome necemo da se zamjeramo, a taj neko vedri i oblaci kako stigne. Preci mu je neki njegov licni inat nego opste dobro.
Imamo mi takvih slucajeva na primorju koliko hoces dje gradi i sadi i Kurta i Murta, dje nam diplomirani turizmolozi rade u agencijama za nekretnine i trange frange firmama a turizam u ovoj drzavi vode bivsi, sadasnji i buduci soferi, dje bivsi nocni portiri, recepcioneri i konobari sada vode hotela a sve iz razloga sto su donatori sto po privatnoj sto po politickoj liniji.
kakvi smo brzo bismo od amazona napravili saharu
mi ovu oazu unistavamo svakodnevno
licna kultura to je problem
mi smo jedina eko drzava sa gomilom smeca sa kojim neznamo sta cemo
pravimo deponije namjesto prerade pa bi dobili barem djubrivo ali ono nam ne treba jer nista ne sadimo jer sve uvozimo itd
Haec olim meminisse ivvabit
http://1944killingfields.co.uk
eko drzava se ne postaje tako sto se deklarisemo eko i sad smo mi stvarno eko i na vikipediju nam to pise.
to moze da bude strateski cilj nase drzave, recimo do 2050 godine pa da tezimo tome i preduzimamo akcije u cilju dostizanja toga.
mi smo samozvana eko drzava na divlje i da to neko sa strane cuje smijao bi nam se.
najbolji primjer eko države i eko svijesti je magistala nk-pg.
2x nedeljno prođu oni nesretnici što kupe smeće u plave najlon vreće.2x nedeljno oni imaju punu vreću na svakih 5 metara.niko nije doša i to smeće donio iza granice da bi ga ođe ostavio, nego smo takva stoka da je to sprdnja.kad počnu da bačanje plastične boce iz auta da naplaćuju 200e ima da budemo kao bubice i sve u kontejner da odlažemo.umjesto što onaj pasat juri vozače za kaznu isplativije bi bilo da hvata ove što otpad izbačaju.
i još jedan primjer.vraćem se iz pg kolima.i onamo malo prije komanskog mosta,pored onih vinograda čoek je ladno spuštio prikolicu tj skoro je ućera u vinograd i istovara li istovara nekakav šut,papire,najlone.sa sve lopatom u ruke.20m dalje stoji patrola milicije nam drage,naočare za sunce,kape zabačene na potiljak,uživaju.prstom ne mrdaju.
Bojim se da nama ni strah od kazne ne bi pomogao da se dozovemo pameti jer bi smo odmah nasli neki nacin da se "dogovorimo" sa policajcem oko placanja ono po principu kazna je 200 eura, das policajcu 50 da ne "pise".
Prije neki dan mi prica covjek da su za 8. mart neki nasi autobusi isli za Dubrovnik, vozili nase na jednodnevni izlet, nije znao da mi kaze kog prevoznika niti koje agencije zna samo da su bila dva autobusa. Uglavnom nasi su napravili haos od smeca, jer su svo smece koje su imali prazne boce, limenke, ostatke hrane, papire, jednostavno pobacali ispod autobusa. Jos su ispali i "fini" jer ih niko nije vidio da bacaju to smece ispod. Oko parkiranih autobusa je bilo sve cisto, medjutim kad su krenuli iza njih je ostala prava deponija. Dubrovcani su samo mogli da odmahuju glavom i komentarisu nasu "kulturu".
Stvarno mislim da treba da nas je sramota. :mad:
Haaaahaaaa,Dobro bi bilo kad bite neko cuo koje nadlezan zato,a ovako kao ida nijesi nista primijetio, no svesi u pravu.
Trebati doj u Igalo, pa da vidis Cuda nevidjena Na sva moguca pesacka prelaza kod stare faze tu nemos proj od parkiranih kola,jadni oni bolesni u kolicima nemogu proj od parkiranih kola i tu prolazi nas dragi policajac i gleda ali kada mu nije to duznost da pozove pauka,kao daje na g. odmoru pase nece zamarat,eh jadan nas turizam???
C.Gorski sindikat,Svizajedno!!!
mi smo nebeski narod,ali na zemlji za chuda znamo.******!!!opet mi je umro konj.. steta bejashe dobar,gazio je ;) pogana
mi smo anti-eko u najboljem slucaju.
samo arogancija, malogradjanstvo i neznanje je dozvolilo ovima iz nadleznih ministarstava da se samoproklamujemo eko frendli drzavom.
dobro je sto to niko iz evrope ne zna i ne citaju puno o nama inace bi nam se smijali.
Nece nam se smijat, nego nam nece dolazit. Kako razvijat turizam kad ne mozes ponuditi ni adekvatan servis. Em te u velikoj vecini restorana i kafana gule, a mrzi konobara da ti dodje da te pita kako si, a kamoli posluzi. Citam podatak da nedostaje 15 000 konobara i kuvara, a sjetim se kako u nasoj srednjoj skoli u Herceg-Novom prodju godisnje tri razreda konobara i dva razreda kuvara - to je godisnje 150 novih konobara i kuvara. A tu ih ima jos iz Kotora, pa Tivta, pa da ne idem u ostale gradove. Nece da rade, nego dovodimo i placamo ljude iz Bosne i Srbije da prezentuju nasu ponudu. To je u kafanama i restoranima. Ajde sad predjimo na hotelski turizam. To je na prvi pogled nabacano, bez nekog reda, bez plana i bez regulacije. Budva je odlican primjer kako ne treba graditi hotele. Toliko toga mora da se mjenja iz korijena da je to tesko u jednom postu navesti. A koji ce nam procenti biti bolji ove godine u odnosu na proslu godinu ? Mislim da ce da raste samo procenat slobodnog kvadratnog metra po kupacu. Da pricamo o glasnoj muzici u mjestima gdje ljudi dodju na odmor. Ali ajde da je to neka muzika nego je to zauvijanje uz koje ne mozes zaspati. Gradjevinske masine, rade i u sred sezone. I molim Vas ko bi od Vas normalan dosao na tako divalj odmor ? Pa onda se sav hepi obrusis u more da se okupas, a onda skuteri i gliseri pocnu da divljaju oko tebe dok te na kraju ne opauci brodic koji vozi ljude sa jedne plaze na drugu. Najljepsi odmor je bio na arzu, gdje nemas automobile ni toliko puno brodica, a sada tamosnjoj plazi ne smijes prici zbog budala sa pistoljima. Gdje ici. Evo ja idem na prevlaku sa tablama hn i miran sam. Em sam u Boki, em mogu da kazem da se brckam u nasem moru, em me ne deru, em ne vijaju sa svih strana. Ocu mir na odmoru. KAd to ne mozes ponuditi, onda preorijentisi priliv novca nedje drugo.
" Damn the cargo, we'll be on our way tonight "
Ništa ne brini. Prazne boce i limenke su mogle ostat možda par minuta. Skupe to naši vrijedni umirovljenici i zarade po 50 lipa za komad. Ne smeta njima to, naprotiv, oni sretni kad netko ostavi poneku bocu ili limenku (što više to bolje)
Jbg, jedino ti papiri i hrana, to baš nije lijepo.
Sad mi supruga donece rachun sa cijenama limenki,
za svaku se dobije po DKKruna ili HRKuna,
za KOKA KOLU od 1,5 L, 3 KRUNE-KUNE,
nidje ih nema u prirodi,
sve Danci pokupe, i stari i mladi kupe,
chak sadju sa bicikla ili izidju iz kola, da skupe jednu KRUNU-KUNU.
Ali se u CGi,
nishta shto je PAMETNO I ISPROBANO od civilizovanih naroda,
ne moze usvojit od REZIMA I ZAKONODAVACA,
jer je njima SRPSKO-CRNOGQ:RCHENJE prvi prioritet,
PODIJELISH PA VLADASH I PRAVISH SVINJAC OD SOPSTVENOG DOMA,
boli njih junachki q.rac za ZASHTITU PRIRODE I GRADJANA,
oni se bave OTPREMNINAMA ; NABAVKOM AUDIJA I NISANA MURANO NA KURANO; I PRODAJOM ZEMLJISHTA I MASLINJAKA ALBANSKIH SUGRADJANA; NEKOJ OFSHOR KOMPANIJI ili SINAVTRI ZIVOJ VATRI.
Da nije Sinavatra kupio STRADUN,
da placamo kad shetamo i zidine oko Dubrovnika, oce li Sheshelj imat pogled na more u Kupare ????
Oce li DOBRICA COSIC I MATIJA BECKOVIC dolazit na knjizevne vecheri ???
Last edited by milovan; 28-05-09 at 12:10.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Jedan od rijetko dobrih poteza vlade je bio taj otkup ambalaže. Nakon što je stupio na snagu za manje od mjesec dana sve su plaže, more, parkovi, ulice očišćeni od boca i limenki. Ima naroda koji živi od skupljanja ambalaže. Žena mog susjeda skupi po 200-300 boca dnevno što je jedna pristojna plaća mjesečno. Svi zadovoljni, okoliš čist a narod zarađuje.
Haec olim meminisse ivvabit
http://1944killingfields.co.uk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks