Page 36 of 748 FirstFirst ... 263233343536373839404686136536 ... LastLast
Results 876 to 900 of 18690

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Bijela_City View Post
    Ma sto ce nama takvi hoteli kad vec imamo masu prostora da nacickamo kucica, vilica, apartmana,jedno preko drugog,svih boja i oblika, jer to je najbolji nacin da se iz masovnog predje u ekskluzivni turizam uz zastitu svih ekoloskih i estetskih vrijednosti ! Piiiiiii ***** se drzavu

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,596
    Thanked in
    3,305 Posts

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    Dubrovački vodiči su pametno zaštitili svoje interese. Više je razloga za to. Prvi je taj da je stvarno smiješno što su sve vodiči koji su dolazili sa strane pričali o Dubrovniku. Ni najosnovnije stvari nisu poznavali. Pa je tako nerijetko Minčeta bila Lovrijenac, a Lovrijenac Revelin, Knežev dvor je bio Carina a Sponza karantena...i slične gluposti. Drugi je razlog onaj najbitniji - novac. Vodiči žive od toga i to samo nekoliko mjeseci godišnje.

E sad, greška je Crne Gore (vodiča, koga li već) što dozvoljava da naši vodiči zarađuju na vašim ljepotama. Logično bi bilo i jedino ispravno da se crnogorski vodiči organiziraju i traže od države ili lokalne vlasti da im zaštite interese.

Kod nas je, koliko ja znam, dozvoljeno da strani vodič doprati autobus do Dubrovnika ali ne i da vodi grupe ljudi u ture po Starom gradu. Zašto to ne biste i vi napravili? I, koliko ja znam, cijena razgledanja Grada nije ni blizu 100 eura za 45 minuta nego je, ovisno o broju turista, od 500 do 670 kuna (oko 70 do 90 eura) za puna dva sata. Moguće je da netko vara ali postoji službeni cjenik a vodič je dužan ispostaviti ovjereni račun.
    Kod nas se vodici sezonski zaposljavaju. U bilo kojoj prijavi za sezonski posao mozes da strikiras 'vodic' iako ja i ostali veze nemamo o istoriji primorskih gradova i sad strucno da pricamo o tome i pokazujemo narodu. a to se sigurno ne moze naucit za par dana. tako mi takvih vodica i njihove price. sreca pa ti stranci ne znaju koliko oni lupaju. da dovedes nekog kotoranina da ga slusa ispravljao bi ga u svakoj recenici.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Kod nas se vodici sezonski zaposljavaju. U bilo kojoj prijavi za sezonski posao mozes da strikiras 'vodic' iako ja i ostali veze nemamo o istoriji primorskih gradova i sad strucno da pricamo o tome i pokazujemo narodu. a to se sigurno ne moze naucit za par dana. tako mi takvih vodica i njihove price. sreca pa ti stranci ne znaju koliko oni lupaju. da dovedes nekog kotoranina da ga slusa ispravljao bi ga u svakoj recenici.
    Ne baš tako davno je i kod nas slično bilo. Danas ne možeš biti vodič ako nemaš licencu, a licenca se može dobiti jedino nakon zakonom obaveznog polaganja i položenog stručnog (državnog) ispita. Vodič mora poznavati barem dva svjetska jezika (talijanski, engleski, njemački, francuski, španjolski a sve su više traženi japanski i ruski), mora biti dobar animator i što je najbitnije, poznavati grad, njegovu povijest i kulturno-povijesne znamenitosti.

Upravo zbog navedenog u Dubrovniku vodičku službu ne mogu (ne smiju) obavljati osobe sa strane i bez ispita položenog u visokoškolskoj ustanovi ovlaštenoj od Ministarstva turizma. U Dubrovniku je to odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju pri dubrovačkom sveučilištu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Braco, najbolje ces shvatiti kad ti se objasni plasticno. Autobus sa turistima iz Hrvatske sa vodicima dolazi u Crnu Goru i sve fino objasnjavaju turistima, pojedu i popiju ponesto i nazad.
    Kad autobus sa turistima iz Crne Gore ode kod vas onda je nas vodis tamo turista kao i ostali, a vasi fino kazu pokazu dje je vodic i kasa da se plati.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Braco, najbolje ces shvatiti kad ti se objasni plasticno. Autobus sa turistima iz Hrvatske sa vodicima dolazi u Crnu Goru i sve fino objasnjavaju turistima, pojedu i popiju ponesto i nazad.
    Kad autobus sa turistima iz Crne Gore ode kod vas onda je nas vodis tamo turista kao i ostali, a vasi fino kazu pokazu dje je vodic i kasa da se plati.
    Shvatio sam ja to na prvu. Pa u postu ranije sam naveo da je to vaša greška a ne naša. To vi trebate urediti tako kako je kod nas uređeno. Vaši vodiči se trebaju organizirati kao naši pa neće biti problema. Svugdje u svijetu je tako.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Hari nisi u pravu. Turisticki vodici po Crnoj Gori su iskljucivo nasi, domaci... To ti je 100% provjereno i stranci bez licence crnogorske ne mogu biti vodici u crnoj gori. Doduse oni i dalje mogu biti turisticki pratitelji ili voditelji grupe ,ali po gradu ih ne mogu voditi kao vodici.

Autobusi kod nas takodjer placaju parking. Sat je 10eura .

Opstina Kotor evo u ovih 3-4 godine nije u stanju da napravi normalno mjesto gdje bi se autobusi mogli parkirati i gdje bi mogli iskrcavati i ukrcavati putnike nego se to obicno radi na sred puta. Kad opstina napravi normalo stajaliste onda im to i moze naplacivat. Dubrovcani su uveli naplatu na Pile pod izgovorom da na taj nacin smanje guzve autobusa ispred starog grada.
    narodnjaci su soundtrack nase tranzicije....

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Isto mislim da su vodici najmanji problem. Najveci problem su stvari koje ceraju turiste, pa kad to rijesimo, pobrinucemo se stvarima koje privlace i zadrzavaju turiste, e tek onda trebamo gleat te vodice.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dubrovački vodiči su pametno zaštitili svoje interese. Više je razloga za to. Prvi je taj da je stvarno smiješno što su sve vodiči koji su dolazili sa strane pričali o Dubrovniku. Ni najosnovnije stvari nisu poznavali. Pa je tako nerijetko Minčeta bila Lovrijenac, a Lovrijenac Revelin, Knežev dvor je bio Carina a Sponza karantena...i slične gluposti. Drugi je razlog onaj najbitniji - novac. Vodiči žive od toga i to samo nekoliko mjeseci godišnje.

E sad, greška je Crne Gore (vodiča, koga li već) što dozvoljava da naši vodiči zarađuju na vašim ljepotama. Logično bi bilo i jedino ispravno da se crnogorski vodiči organiziraju i traže od države ili lokalne vlasti da im zaštite interese.

Kod nas je, koliko ja znam, dozvoljeno da strani vodič doprati autobus do Dubrovnika ali ne i da vodi grupe ljudi u ture po Starom gradu. Zašto to ne biste i vi napravili? I, koliko ja znam, cijena razgledanja Grada nije ni blizu 100 eura za 45 minuta nego je, ovisno o broju turista, od 500 do 670 kuna (oko 70 do 90 eura) za puna dva sata. Moguće je da netko vara ali postoji službeni cjenik a vodič je dužan ispostaviti ovjereni račun.

Stajalište na Pilama plaćaju svi, neovisno o kojoj se agenciji radi i odakle dolazi. Parking na Pilama je nemoguć zbog ogromnog broja autobusa pa se zato autobusi šalju u luku Gruž ili na Babin kuk gdje im se, što je sasvim normalno, naplaćuje parking. Recimo da ja kao građanin Dubrovnika plaćam parking gdje god da se parkiram sa svojim automobilom jer se SVI parkinzi u svim djelovima grada naplaćuju.

Ovo za cestarinu mi je prvo da čujem. Tko to naplaćuje, Hrvatska ili Crna Gora?

Kako bilo, vjerujem da turističke agencije Crne Gore od svojih tirusta naplate sva davanja koja moraju dati da bi došli na izlet u Dubrovnik tako da...
    Braco, ovo je bilo receno u smislu nesposobnosti nasih odgovornih ljudi u turizmu da rijese problem vodica, jer je zaista bezveze da ne samo Hrvat, nego i Srbin, Albanac, Bosanac, Eskim...vodi turiste po nekoj drugoj drzavi i prica turistima o njenoj lepoti, istoriji, politici, kulturi. Drugo i ekonomski momenat je veoma vazan jer u Crnoj Gori sezona traje mnogo krace nego u Hrvatskoj u upravo zbog toga smatram da Ministarstrvo turizma mora da nesto rijesi po pitanju angazovanja domicilnih vodica jer se i kod nas oni zaposljavaju sezonski. Medjutim u praksi znamo da agencije vrlo cesto da bi ustedele angazuju vodice bez licence i to mahom iz Rusije, Srbije i Bosne jer su ovi dosta jeftiniji u odnosu na licencirane, tako da mislim da bi trebalo poostriti i kontrolu turisticke inspekcije makar na kljucnim lokalitetima za organizaciju izleta Ostrog, Kanjoni, Rafting, Skadarsko jezero, Boka, Cetinje.

Sto se cijene za razgledanja grada Dubrovnika tice ona jeste 100 eura za 45 minuta, postoje pisani tragovi fakture koje je vasa agencija Aragosa slala nasim agencijama u Budvi, gdje jasno pise da je vodic 100 eura a voucher za ruske turiste 45. Iako smo imali cesto zalbe da vodic u Dubrovniku, narocito Svetlana i nije ispostovala tih 45 minuta nego je zavrsavala poslije 30 uz obrazlozenje tajminga i da je ceka druga grupa takodje iz Crne Gore. Znaci postoji ovjeren racun u svakoj od agencija koja je radila sa njima.

Cestarinu placaju autobusi na izlasku iz Hrvatske u iznosu od 10 eura i to putem postanske uplatnice koju uplate u posti na GP Karasovici a koju poslije odnesu policiji. Da nijeste ove godine to ukinuli?
    Last edited by Globetrotter; 21-05-09 at 22:08.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Zasto bi ukidali ako hrvatski autobusi moraju kad udju kod nas da daju isto 10 eura za tzv. ekotaxu
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Globetrotter View Post
    Braco, ovo je bilo receno u smislu nesposobnosti nasih odgovornih ljudi u turizmu da rijese problem vodica, jer je zaista bezveze da ne samo Hrvat, nego i Srbin, Albanac, Bosanac, Eskim...vodi turiste po nekoj drugoj drzavi i prica turistima o njenoj lepoti, istoriji, politici, kulturi. Drugo i ekonomski momenat je veoma vazan jer u Crnoj Gori sezona traje mnogo krace nego u Hrvatskoj u upravo zbog toga smatram da Ministarstrvo turizma mora da nesto rijesi po pitanju angazovanja domicilnih vodica jer se i kod nas oni zaposljavaju sezonski. Medjutim u praksi znamo da agencije vrlo cesto da bi ustedele angazuju vodice bez licence i to mahom iz Rusije, Srbije i Bosne jer su ovi dosta jeftiniji u odnosu na licencirane, tako da mislim da bi trebalo poostriti i kontrolu turisticke inspekcije makar na kljucnim lokalitetima za organizaciju izleta Ostrog, Kanjoni, Rafting, Skadarsko jezero, Boka, Cetinje.

Sto se cijene za razgledanja grada Dubrovnika tice ona jeste 100 eura za 45 minuta, postoje pisani tragovi fakture koje je vasa agencija Aragosa slala nasim agencijama u Budvi, gdje jasno pise da je vodic 100 eura a voucher za ruske turiste 45. Iako smo imali cesto zalbe da vodic u Dubrovniku, narocito Svetlana i nije ispostovala tih 45 minuta nego je zavrsavala poslije 30 uz obrazlozenje tajminga i da je ceka druga grupa takodje iz Crne Gore. Znaci postoji ovjeren racun u svakoj od agencija koja je radila sa njima.

Cestarinu placaju autobusi na izlasku iz Hrvatske u iznosu od 10 eura i to putem postanske uplatnice koju uplate u posti na GP Karasovici a koju poslije odnesu policiji. Da nijeste ove godine to ukinuli?
    Ma jasno mi je sve u vezi vodiča.

Ovo za cijene usluga vodiča je najobičnija pljačka ili niste dobro odabrali agenciju. Društvo vodiča grada Dubrovnika ima cjenik za 2008. godinu koji je još na snazi i ne vjerujem da će se uskoro mijenjat. Cijene vodiča su iste za sve turiste odakle god dolazili a ovise o veličini grupe ili usluzi no svakako je usluga u trajanju od najmanje dva sata. Prati priloženi link i naći ćeš kontakt pa ubuduće surađujte sa ovim vodičima koji su kudikamo jeftiniji a vjerujem i kvalitetniji. Imaš ponudu za skoro sve svjetske jezike.

Ovo za plaćanje cestarine mi je stvarno novo za čut. Nisam znao za to ali znam da i naši vozači plaćaju korištenje cesta (cestarinu) po drugim državama. Ne znam da li to važi za CG, ali za Sloveniju, Austriju i Italiju sigurno važi. Znam da se kod vas plaća ekološka taksa za sami ulazak u državu. Mislim da je to namet koji trebate ukinut. Nekakva cestarina ok, ali eko taksa - smiješno

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Nije to zbog vas nego zbog sjevernih susjeda, vi ste kolateralna steta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    Nije to zbog vas nego zbog sjevernih susjeda, vi ste kolateralna steta
    Nisam ni to znao ali svejedno često sam u CG i vjeruj da mi je teže platit tu eko taksu nego ne znam što. Je li pametnije da tih 10 eura ostavim negdje u kavani? Barem bi znao što sam platio a ovako mi nikad nije bilo jasno što plaćam

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

“Que te vayas con el viento, como siempre!”
    http://www.travelmontenegro.me

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

juce putovanja Pg-Bar divno!Vodio sam neke talijane,odusevili su se zastojima,preticanjima,i tako time...
    “Que te vayas con el viento, como siempre!”
    http://www.travelmontenegro.me

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisam ni to znao ali svejedno često sam u CG i vjeruj da mi je teže platit tu eko taksu nego ne znam što. Je li pametnije da tih 10 eura ostavim negdje u kavani? Barem bi znao što sam platio a ovako mi nikad nije bilo jasno što plaćam
    Hvala ti za link, kontaktiracemo Udruzenje sigurno ubuduce. Do ove godine smo morali da radimo sa "Aragosom" iskljucivo zbog vouchera za ruske turiste jer je za njih bila neophodna viza da bi posjetili Dubrovnik. Kako vecina njih vizu nije imala nadjeno je jos prije par godina rijesenje da hrvatska agencija garantuje za ruske turiste koji dolaze iz Crne Gore preko vouchera koji je sadrzavao osnovne podatke i ostavljao se na granicnom prijelazu zajedno sa listom putnika. Ove godine je za Ruse viza sezonski ukinuta tako da cemo izlete voditi bez peripetija i upravo zbog toga mozemo vodice traziti preko Udruzenja.

Sto se ekoloske takse tice, to je jos jedan biser u pozitivnom turistickom poslovanju. Mislim da ce ubuduce uvesti i vazdusarinu a u cilju privlacenja sve veceg broja turista.

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,596
    Thanked in
    3,305 Posts

Default Nenezić: Bolji buking

Buking za jun i glavnu turističku sezonu značajno je bolji nego prije par mjeseci, saopštio je ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić, prenio je Javni servis RTCG.

"Definitivno se obistinilo ono što je bilo prisutno kada su i sve druge turističke destinacije u pitanju, a to je da se bukira kasnije", rekao je Nenezić.

On je kazao da je turistička posjeta u maju malo niža u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

Nenezić smatra da su napori crnogorske Vlade i turističke privrede urodili plodom, kao i da se mnogo više uradilo na promociji i stvaranju kvalitetnijeg proizvoda i povoljnijih aranžmana.

"Ostaje da se obave korekcije u svim segementima u turističke ponude. Apelujem na one koji nijesu zaključili aranžamane i čija je ponuda preskupa za postojeću tražanju, prije svega privatni smještaj, da prilagode cijene, jer će 15. jula biti kasno", poručio je Nenezić.

On je ocijenio da je do sada urađeno dosta, ali da ima još toga što bi trebalo uraditi do kraja sezone.

http://www.cafemontenegro.com/index....=25&news=75548

car!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cijenjeni gospodin bi se moga malo spustiti do mora da vidi kakva mu je sezona, i koliko je to slabija u odnosu na proslu godinu. Da djacke ekskurzije sa sjevera nijesu ove godine okrenule put Budve, i da nam nema ovih ekskurzija sto dolaze iz Hrvatske na Montenegro turu ne bi u Budvi bilo pacova.

Bukira se kasnije kaze, ocigledno dotocni nije upoznat sa praksom u zemljama koje imaju turisticku kulturu da se bukira sto ranije jer za "first minute" ponude ima najvece popuste.

Kakav idiot, pih....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Budva nikada punija u ovo doba godine.
    Putna infrastruktura se završava, regionalni vodovod se naveliko radi...
    Do 1. juna se završavaju svi građevinski radovi, renoviraju se parkinzi...
    Sve čestitke...
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,596
    Thanked in
    3,305 Posts

Quote Originally Posted by sinisam View Post
    Budva nikada punija u ovo doba godine.
    Putna infrastruktura se završava, regionalni vodovod se naveliko radi...
    Do 1. juna se završavaju svi građevinski radovi, renoviraju se parkinzi...
    Sve čestitke...
    reci mi da si sarkastican

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Zar ti mora reci?

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,596
    Thanked in
    3,305 Posts

a nikad se ne zna

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,596
    Thanked in
    3,305 Posts

Sto se desilo sa onim Petrovcem? Jel ono Mugi za gradonacelnika izabran? Ono staro lijepo poplocano setaliste i onaj drvored koji je pruzao hlad, uz onaj pojas pored plaze, gdje se i peskir mogao stavit, sve se betonira. je li moguce da ono cine?! sramota kako su nagrdili onaj gradic.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

onaj drovred i hlad je bio kao stocni pazar kad "turisti" zalagnu na travu u parku
    poplocat ce ga poslije sezone nijesu stigli jer je kuljaca bankrotirao
    a napravljene su ogromne zardinjere da se posadi jos vise zelenila
    sredjena je smrdliva kanalizacija kod mtv, potok kod komune
    a ima jos da se puno radi i bit ce extra

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Cijelo je primorje raskopano!

MRTVU VAM MAJKU EBEM STO RADITE OVO!
    G0vNA,DRUMSKO TURISTICKA MAFIJO!
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubr...5/Default.aspx

Evo ovo danas procitah o turizmu u Dubrovniku, znaci ima preko 300 vodica koji zaradjuju hljeb na ovaj nacin, sto je velicina KAP-a za grad velicine DBK...

Ono sto cini mi se ne odgovara istini je da stranci vode turiste po CG, bar po Cetinju ih vecinom vode nasi vodici...a Cetinje je inace drugi grad po posjeti stranih turista u obilasku CG.

Za sad je izgradjen turisticki punkt i info centar na glavnom parkingu, na kojem se moze parkirat i do 50 autobusa odjednom.

Naplata parkinga je 10 eura za autobus, mislim nezavisno od zadrzavanja....

Za sad su najcesci gosti Francuzi, Englezi i Rusi, dnevno bude po 15-20 autobusa.

U Budvi ima dosta gostiju zbog toga sto su trenutno aktuelne politijade, medicinijade, i slicne -jade ... nesto manje stranih jer nema onog ugovora sa austrijskim penzionerima, kojih je u protekle dvije godine bilo po 10.000 u aprilu i maju.

Cijene nijesu snizili oni koji bi trebali, izdavaoci soba i vlasnici kafica i restorana, pa nek vide kako ce, nama se sa Cetinja vise isplati da odemo na vikend do Beograda ili Splita, nego da iste pare trosimo u Budvu...

I da, nadam se da ce se skinut vise i vize, tako da ce turisti i iz CG moci da idu u inostranstvo ka normalni ljudi, da odu za 180 eura u pred i post sezoni do Grcke ili Spanije i slicno.
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Page 36 of 748 FirstFirst ... 263233343536373839404686136536 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)