Dubrovački vodiči su pametno zaštitili svoje interese. Više je razloga za to. Prvi je taj da je stvarno smiješno što su sve vodiči koji su dolazili sa strane pričali o Dubrovniku. Ni najosnovnije stvari nisu poznavali. Pa je tako nerijetko Minčeta bila Lovrijenac, a Lovrijenac Revelin, Knežev dvor je bio Carina a Sponza karantena...i slične gluposti. Drugi je razlog onaj najbitniji - novac. Vodiči žive od toga i to samo nekoliko mjeseci godišnje.
E sad, greška je Crne Gore (vodiča, koga li već) što dozvoljava da naši vodiči zarađuju na vašim ljepotama. Logično bi bilo i jedino ispravno da se crnogorski vodiči organiziraju i traže od države ili lokalne vlasti da im zaštite interese.
Kod nas je, koliko ja znam, dozvoljeno da strani vodič doprati autobus do Dubrovnika ali ne i da vodi grupe ljudi u ture po Starom gradu. Zašto to ne biste i vi napravili? I, koliko ja znam, cijena razgledanja Grada nije ni blizu 100 eura za 45 minuta nego je, ovisno o broju turista, od 500 do 670 kuna (oko 70 do 90 eura) za puna dva sata. Moguće je da netko vara ali postoji službeni cjenik a vodič je dužan ispostaviti ovjereni račun.
Stajalište na Pilama plaćaju svi, neovisno o kojoj se agenciji radi i odakle dolazi. Parking na Pilama je nemoguć zbog ogromnog broja autobusa pa se zato autobusi šalju u luku Gruž ili na Babin kuk gdje im se, što je sasvim normalno, naplaćuje parking. Recimo da ja kao građanin Dubrovnika plaćam parking gdje god da se parkiram sa svojim automobilom jer se SVI parkinzi u svim djelovima grada naplaćuju.
Ovo za cestarinu mi je prvo da čujem. Tko to naplaćuje, Hrvatska ili Crna Gora?
Kako bilo, vjerujem da turističke agencije Crne Gore od svojih tirusta naplate sva davanja koja moraju dati da bi došli na izlet u Dubrovnik tako da...

Bookmarks