Nemoj mi reci da nisi cuo za sufizam?
@Renaissance, kazes da sam zanemario u vjeri bavljenje unutrasnjom vizijom Bozanske moci. Kazes "Tasavuf". Ne kapiram, ne znam na sta mislis. U Islamu postoje odredjene sekte tj. ljudi koji su zastranili pokusavajuci da otkriju nekakvu posebnu vrstu mistike. Tu se sejtan uveliko ugradio.
Nemoj mi reci da nisi cuo za sufizam?
Muhammed s.a.v.s. je znao citav Kur'an napamet. On je redovno provjeravao sve ono sto stoji u Kur'anu. Svakog ramazana melek Dzibril je trazio da mu Poslanik s.a.v.s. ponovi Kur'an, a godinu dana prije smrti Poslanik s.a.v.s. ga mu je dva puta ponovio. Prema tome, po meni ne postoji vjerovatnoca da u Kur'anu nesto hvali, ili da je nesto pogresno umetnuto.
sto mislite o ovome...
Once we were big but then 1918 came...
Mislio sam spoznavati kao proces koji traje od kada čovjek postoji i trajaće ko zna još koliko. Dobili smo maštu i razum i čula da ih koristimo. Čovjekova spoznaja će sigurno još napredovati i volim da vjerujem (možda nijesam u pravu ali mi se dopada ideja) da je nekako moguće doći do potpune spoznaje.
Kako raste čovjekova spoznaja rastu i njegove moći. Bojim se da dosta ljudi nijesu moralno spremni ni za sadašnja a kamoli za neka buduća saznanja. Ako nebudemo više poštovali jedni druge i zivi svijet do najmanjeg drveta i prirodne resurse lako će nam se desiti neki "pakao". Kako vrijeme prolazi pravimo sve "veća sranja" (ratovi su sve veći...) bojim se da nam neka sledeća glupost ne bude poslednja.
Da, ali mislim da je potrebno dosta znanja da bi se ispravno shvatila (tumačila).
S druge strane svijet je stvoren po Božjim zakonima pa se neke stvari mogu spoznati baveći se naprimjer biologijom ili bilo čime drugim.
Ako se neko zabavlja ,kao naprimjer Čarli Čaplin, ne znači da nije ozbiljan.
Kako da nekoj curi "objasniš" da ti se sviđa osim nečim zabavnim što baš nema veze sa racionalnim razmišljanjima što će je oduševiti, zabaviti ... Ako hrabro i ozbiljno priđeš i ozbiljno kažeš šta osjećaš ... šanse su ti male vjeruj mi 100% provjereno.
Bolje da joj kažeš "Roditelji mi nedaju da izlazim s tobom" ili neku sličnu nebulozu iako niko nije pominjao izlaske i sl.
Pazi taktike ... :-D
Šeta cura i u susret joj ide jedan moj poznanik. "Zdravo" cura fino otpozdravi "Zdravo".
Poznanik trk u ulaz pa oko zgrade opet ispred cure "Zdravo" - "Zdravo" malo ga čudno gleda "pozdravih li se s ovim maloprije"
Opet trk oko zgrade "Zdravo" - hahaha
Potpuno te razumijem ali ja nevidim kakve vajde ima žrtva od kazne. Naravno da društvo traba da se zaštiti i da ograniči slobodu kretanja zločinca ali umjesto principa zločin-kazna ja vjerujem u bolest-liječenje. Za mene je zločin vrsta bolesti.
Čak i kad bi mogli više da saznamo o Hitleru vjerovatno bi u njemu našli toliko teške
psihičke boleštine da bi nam ga bilo žao. Nemora Hitler evo Karadžić isto je to bolest.
http://www.b92.net/info/emisije/insa...&nav_id=173840
S namjerom da ne budem pogresno shvacena (ponovo), ovim si dijelom odgovorio na pitanje koje se odnosilo na to da li su ashabi vjerodostojno prenijeli Muhameda s.a.v.s, ali mi nijesi odgovorio da li je Muhamed s.a.v.s vjerodostojno prenio Allaha s.w.t. Mislim, je li iko osim Muhameda s.a.v.s. cuo Allahavu objavu, i da li je melek Dzibril komunicirao sa jos nekim osim sa Muhamedom s.a.v.s. ?
Ovim potvrdjujes moje sumnje da si zastupnik vehabizma, jer samo oni sufiste nazivaju sektom.Sufisti, recimo, kazu da covjek sluzeci Bogu treba da odbaci svaki egoisticni interes, bilo da se radi o sadasnjem ili buducem zivotu.Dakle, Boga treba voljeti iz bozanske ljubavi, bez posebnog razloga, ili intresa.Ti u svojim izlaganjima ne pokazujes interesovanje za duhovniju stranu Islama, vec se iskljucivo oslanjas na strah od kaznjavanja.Ljude konstantno upozoravas na pakao, sto znaci da si vodjen motivom straha od njega samog.Gdje je straha, tu nema govora o bozanskoj ljubavi, vec iskljucivo o sopstvenom interesu.Pa mi sada reci, ko je zastranio, jedan Ibni Arebi Sejh Ekber, ili jedan Orahovac kojeg bezrezervno branis i podrzavas?
Sto se tice toga da li je neko cuo objavu koja se objavljuje Poslaniku s.a.v.s. nije niko. Tako je bilo i kod ostalih poslanika. Da bi dokazali da su Boziji poslanici, darovani su od Boga s.w.t. cudima pa tako je darovan i zadnji poslanik. Sto se tice toga ko je vehabija a ko sufija, moramo prvo definisati zbog cega ove zovu tako i ove druge ovako. Na pitanje "ko su vehabije" mnogi islamski ucenjaci ustrucavaju se dati odgovor. Neki iz neznanja a neki iz straha od kazne, jer je jedno od Allahovih s.w.t. imena Al-Vehab. Ko je bio Muhammed ibn Vehab, je vec nesto drugo. Da ne bi duzili, ja cu pokusati objasniti "koga danas nazivaju vehabijama" i zbog cega. Vehabijama se danas nazivaju sljedbenici IZVORNOG Islama. Taj su naziv kroz medije prvi poceli isturati sitski tzv. muslimani i sufije. Bitno je to da za vrijeme Poslanika s.a.v.s. nije bilo sufija, nije bilo tekija, niti nacina praktikovanja vjere kako to danas cine sufije. Na nasim prostorima Islam su donijeli turci sa velikom dozom novotarija tj. sufizma u vjeri. Hodze na ovim prostorima podstaknute tim nazadnim praktikovanjem vjere cinile su i danas cine mnoge stvari koje su u koliziji sa izvornim islamom. Mnogi od njih uzimaju novac na mevlude (sufijsko-siitska novotarija), za ucenje sure jasin umrlome (sufijska praksa) i kada se pojavi pripadnik izvornog islama tzv. vehabija i upozori narod i njih same da je to strogo zabranjeno, onda sufije i oni koji im naginju - takve muslimane nazivaju vehabijama. Neobrijane hodze i sufije nazivaju vehabijama one koje nose bradu, medjutim zaboravljaju da su SVI boziji poslanici nosili brade. Oni nazivaju vehabijama one muskarce koji skrivaju svoja stidna mjesta (od pupka do ispod koljena) jer prate Allahovu s.w.t. naredbu. A ko su ti koji tako rade, koji prave spletke? 1. Oni koji nemaju snage pratiti izvorni Islam, pa zbog toga zagovaraju opustenost u vjeri. 2. Oni koji uzimaju novac od neukih ljudi na nedozvoljen nacin (mevludi, jasin, pisanje hamajlija, zapisa i talismana). 3. Sufije koji smatraju da je ples uz muziku ibadet. 4. Sufije koji nisu u stanju pratiti izvorni Islam, koji nisu u stanju klanjati pet puta dnevno i pratiti ostale propise, pa stoga zagovaraju ideju da to nije potrebno ukoliko covjek spozna tajne Allahove s.w.t. mudrosti tj. ako se uzdigne na neki osmi stepen vjere, koji su oni izmislili, o kojem Muhammed s.a.v.s. nista nije rekao, niti je tako nesto cinio. Obzirom da sufije zagovaraju olaksanje u vjerovanju, mnogim ljudima koji zele prici islamu sufizam biva primamljiv. Medjutim, Allah s.w.t. u Kur'anu kaze da su molitva i strpljenje teski, nisu teski samo poslusnima. To znaci da SVI oni koji daju olaksanje u vjeri a povodom obavljanja molitve od pet puta dnevno su novotari, nasilnici i oni su neposlusni. Ja opet po ko zna koji put ponavljam da su vjernicima tj. tzv. vehabijama najblizi PO VJERI cestiti hriscani, blizi i od sufija i od sija a to zbog toga jer sufije i sije MIJENJAJU ALLAHOVU S.W.T. VJERU. I na kraju zavrsavam rijecima da su najgore nove stvari u vjeri, svaka nova stvar u vjeri je novotarija, svaka novotarija je zabluda a svaka zabluda ce zavrsiti u dzehennemskoj vatri.
Last edited by Mabus; 09-05-09 at 07:58.
Da, sto se tice ljubavi i bogobojaznosti, mnogo je hadisa i ajeta koji govore da su Allahu s.w.t. najblizi oni koji ga se najvise boje. Istovremeno, oni koji ga se najvise boje, oni ga najvise i postuju. A eto, sufije zagovaraju ljubav prema Allahu s.w.t. a koliko ga vole to samo Allah s.w.t. zna. Oni misle: hajde da mi volimo Allaha s.w.t. pa ce on preci preko nasih gresaka. Medjutim, Allah s.w.t. je jasno objasnio kako se brisu grijesi, kako se postize veliki stepen do Njega. Nigdje Allah s.w.t. nije rekao SAMO ME VOLITE I TO JE TO. Rekao je MOLIVA, POST, UDJELJIVANJE SIROTINJI I SVOJIM BLIZNJIMA, HADZ, DOBROCINSTVO, IZBJEGAVANJE GRIJEHA STO SE VISE MOZE. Nije vjera voliti Boga i pljaskati rukama od koljena, mahnito mlatiti glavom gore dole i izgovarati Allah ili HU (On).
tu se slazem sa tobom, ovo mi je nova strana Islama od one koju sam ucio u mektebu, znaci - vehabija 100 %, "jedan Orahovac" ??? Mabus je Orahovac, ako niste primijetili do sad, hvala Bogu sto ga ne podrzava vecina, nosili bi brade svi do pasa, i sto bi ja posle radio ??? (frizer sam![]()
![]()
)
Here and There
Ja ne nosim bradu jer nisam u mogucnosti, a nadam se da ce mi Allah s.w.t. dati vremena da prije nego umrem, to ucinim sa kracom, lijepo oblikovanom. Inace nisam pristalica duzih brada. Muslimana je zabranjeno zvati vehabijom, jer je Al-Vehab jedno od Allahovih s.w.t. imena, a kada nekoga tako nazovete smatrate taj naziv ruznim. Ja nisam vehabija a muslimanu je zabranjeno da se naziva bilo kojim imenom u svrhu vjerskog obiljezja. Zato Allah s.w.t. kaze: O vjernici, bojte se Allaha istinskom bogobojaznoscu i niposto ne umirite osim kao muslimani. Dakle, ja sam samo musliman koji prati izvorni Islam bez primjesa. A ti brate Crnogorac_FR nisi jedini koji je pogresno ucen u mektebu. A ako smatras da su moja misljenja koja iznosim pogresna, ti ih opovrgni. Sto se tice profesora Orahovca i koliko je on cijenjen, dovoljno je istaci podatak da na podrucju Podgorice ima vise djece u mektebu kod njega nego u islamskoj zajednici i to mnogostruko, hvala Allahu s.w.t.
Uživajte:
Yeni Camii, Istanbul, Turkey.
Izvorni Islam bez primesa ??? estakverulah jarrabi tobe stikvar, to ti je ka coek bez duse, ka kuca bez zidova, ka auto bez motora, moras ici u korak sa svijetom, pa u Kur'an-u pise da moramo ici naprijed, a ja se ne mogu smanjit niti ici godinama unazad... nisam ucen pogresno, ne mozes me ti ubijediti, a o Orahovcu ne zelim da pricam, nije vrijedan toga...
Here and There
Mnogo je teska diskusija ovdje.
Stvar je vjerovanja. Ljepota je sto nema odgovora na egzistenciju i smisao. Tada se svodi na vjerovanje, i Islam ima takav frejm, koji se ne moze postici samo ljudskom mislju.
U svakom slucaju, interesantno je govoriti i misliti o modernom covjeku. impuls gratifikacija, erozija porodice i samo-pomoci, konzumerizam i jednodimenzionalnost, informacijoone tehnologije i plasticity mozga.. Ukoliko se nesto mora racionalizovati, iskreno receno, Allah je u covjeku najdublji moguci impuls koji postoji. Opet kazem na nivou racionalizacije.
Razvoj ljudskog roda proizvodi ono sto Foko zove rezimom istine. U principu, ne postoji znanje bez socijalnog konteksta. Direktno, sve ima kontekst. Frojd je rekao da internalizacija kod covjeka se odvija na znacajno ne-svjesnom nivou. Ovo ima bitne implikacije na cistotu i na sve je zapisano. I tako dalje, i tako dalje
OPet ne treba puno racionalizovati i treba vjerovati. Ne treba se predavati uvjek najblizem impulsu i treba razmisljati u kontekstu. Nema krajnjeg odgovora i smisla
ljudske egzistencije, i to je liberacija. Princip je prihvatanje limitacije. Kako onda usmjeriti covjeka, kada odgovor na smisao ne smije se dati. Onog trena kada se to uradi, covjek se ne esencijalizuje, on se stvori. Religija se zasniva na vjerovanju - jako dobar kontekst.
Na primer, treba razmisljati o drustvu i kontekst koji stvara. Sada je lako, jer se desava toliko mnogo interesantnih stvari sa covjekom
Mora se citati, to je napisano.
Last edited by PHI; 09-05-09 at 17:58.
Son coeur est un luth suspendu;
Sitot qu'on le touche il resonne.
Istina je da moderatori nijesu bas najupuceniji u problematiku islama, pravoslavlja, katolicanstva, budizma.... ali su upuceni u to bas oni koji se najvise pozivaju na vjeru trebali bi iskazivati malo vise postovanja od ostalih bezboznika, sta cesto i nije slucaj. Ovo je mjesto za razgovore koji ce prijati svima a nikako za prijetnje ili vrijedjanje a sve u ime vjere.
Ihtius777-e takođe podržavam Mabusa na putu traženja ispravnog tumačenja Ku`ran-a - kao "Božje riječi" u Islamu. Mabius kao vjernik ima težak zadatak posebno ako je zainteresovan za dublje razumjevanje neke oblasti moderne nauke.
Ovakva stanje prisiljava vjernika na situaciju traženja savršenijeg religiskog tumačenja koje je u skladu sa "fizičkim dokazima" te oblasti nauke koja ga interesuje.
U Islamu imaju koncepti velikog i malog džihada. Ovaj koncept velikog džihada predstavlja unutrašnju borbu samog vjernika na putu traženja ispravnog tumačenja. Ovo je naravno i jedan od uzroka čovjekove patnje, sumnje i drugih duhovnih borbi i napora.
Razlozi moje podrške u ovoj "unutrašnjoj borbi" su ne samo moralne nego i praktične prirode.
Sa religiske strane dublje razumijevanje prema vjekovima islamske tradicije je garancija dobrih odnosa među susjedima i prijateljima, tolerancije i poštovanja međusobnih razlika.
Sa naučne strane usklađivanjem religiskih tumačenja i traženje rešenja u konfliktu naučnih i religiskih teorija može biti veoma plodno za samu nauku. Jer kvalitetno ,logički precizno i filozofski dobro zasnovano, religisko tumačenje već na neki načina postaje naučna hipoteza - kandidat za naučnu teoriju. Na ovo je mislio Anštajn kada je rekao da je "religija vodilja nauci".
Rezultat jedne takve "unutrašnje borbe" religiskih i naučnih teorija je Teorija Velikog Praska u modernoj fizici koja predstavlja okvirni model, po sadašnjim saznanjima, nastanka svijeta.
Što bi rekli "ako laže koza ne laže rog" jer je njen tvorac katolički sveštenik Đžorđž Lemetr.
na srpskohrvatkom http://hr.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre
opširnije na engleskom http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre
Moja preporuka za Mabiusa je da negdje pogleda osnove filozofije nauke i religije da bi dublje razumio kako se ispravno prave naučne teorije i religiska tumačenja.
P.S. Ima i jedan lični razlog poštovanja prema islamu jer je jedan moj daleki predak vjerovatno bio islamske vjeroispovjesti.
Ja brojim takozvane pasove sledećim redom: Ja , Otac, Đed, prađed Perko, ... , Živko ,Šaban, Batrić, Savić,Damjo, Vukadin,Rade,...
Last edited by septembar; 23-05-09 at 15:20.
Skrusenost je odlika svih, ako strijeme.
Funestis je legenda. Ko krompir mi je sav
Son coeur est un luth suspendu;
Sitot qu'on le touche il resonne.
A brief history of hadith collection and criticism.
Inače, autor je konvertit u Islam.A talk delivered at MIT by University of Washington NELC Assistant Professor Jonathan Brown. Prof. Brown recently completed his Ph.D. at the University of Chicago where his studies focused on the history of Islam, Islamic law, Qur’an and hadith, Islamic historiography, and hermeneutic traditions in Islam. His dissertation is entitled "The Canonization of al-Bukhari and Muslim: The Formation and Function of the Sunni Hadith Canon." This video is Part I of four parts. The talk was sponsored by the MIT Muslim Students' Association, delivered on November 18, 2006, and was titled "A Brief History of Hadith Collection and Criticism."
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks