Page 78 of 857 FirstFirst ... 286874757677787980818288128178578 ... LastLast
Results 1,926 to 1,950 of 21409

Thread: Predlozi...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thumbs up

Quote Originally Posted by paralelopipak View Post
    Upravo tako. Za trud koji je ulozio za "izradu" Zodiaca i Dugmeta ne mozemo i ne smijemo reci da je uzaludan. Po mom mishljenju, a vec sam negdje to i rekla chini mi se, Zodiac je better.Kompletniji.Komplexniji.A opet se ne mogu ni uporedjivati. I ne.....Finch nije skrenuo sa svog regularnog puta (kao shto mnogi govore). Finch je ushao u neku drugu ulicu, koja se opet zavrshava (kao shto ce i druge) na razlichite nachine.....tu i nema klasichnog skretanja sa "teme".Svaki film je druga ulica.....

Moje ime nije Becha, i njegovo znanje o sedmoj umjetnosti necu niposhto "krizati" i smanjivati.....ali cu ga zbog ovakvih recenzija (uslovno recheno) stvarno prestati da shvatam ozbiljno.Ne zato shto mi je popljuvao Fincha, nego zato shto ne moze sebi da daje za pravo da ne poshtuje tudji rad kao i tudje mishljenje (basicly.....malo je previshe iskljuchiv, ali dob), trud jednog velikog reditelja (koji nije mnogo uradio, ali govorimo o kvalitetu) i sl. On je nesumnjivo veliki znalac, i apsolutno treba poshtovati njegovu ocjenu.....ali samo ako je ta ocjena ozbiljna.
    Ok.....popljuvaj Fincha i njegove filmove.....ali daj mi argumente.Daj mi valjane i smislene argumente (koje je imao svojevremeno, i sa kojima sam se na neki nachin slagala.....ali je i u dosta primjera pretjerao), nishta drugo ne trazim.....ni ja a ni vi probably.

Respekat za post,apsolutno se slazemo.Zodiac se i meni dopada vishe,mada tu sam malo subjektivan,jer sam oduvijek volio suspence...Uglavnom,dobro si opisala i film,i Finchera i kritiku...
    Deserve's got nothing to do with it.

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Tachno je da se ne mozhe reci da je film na nivou Se7en-a i Fight Cluba,ali svejedno mozhe da se kazhe da je izvanredan.Izvanredan u smislu shto postavlja standarde,i u tehnichkom i u narativnom kontekstu.Da ima rupa ima,ali vrijednosti ovog filma,bar po mom mishljenju,daleko,DALEKO premashuju njegove mane.Zato se mozhe bez problema reci da je,u moru mediokriteta,ovaj film izvanredan.Ista ova pricha mozhe da se primijeni i na film Zodiac,koji je Bechanovic takodje sa nipodashtavanjem ocijenio.

Bechanovic jeste dobar kritichar,i osoba koja nesumnjivo posjeduje kvalitetno(za nashe uslove ogromno) znanje o filmu.Tim prije ne smije da daje ovako paushalne ocjene,pa chak i ako su one rezultat potrebe za promocijom,jer se tako ne postizhe promocija,nego rushi ugled. A pogotovo ne smije proglasiti rezhisera kao shto je Fincher (kao shto ti reche,jedan od najinventivnijih i najmashtovitijih holivudskih sineasta,koji je svaki film koji je napravio uradio ako ne perfektno,ono sigurno kvalitetno),proglasiti za konfekciju...Takvi ispadi,chega god da su proizvod,ne bi trebali da izlaze iz usta(ili pera) ozbiljnog kritichara,shto on jeste.
    Uh, znas, sad bi zaista volio da procitam sto je Becanovic napisao u tom textu koji mi je promakao; kao i neke njegove starije textove u Vijestima o Fincheru koje smo imali prilike da procitamo zadnjih godina... Mozda prije svega zato sto svaki put kad mi u ruke dodje jedan od tih tekstova - ja stvarno, ali stvarno konkretno ne mogu da zakljucim, sta to covjeku uvijek smeta, ili mu je pogresno, ili krivo, ili prazno, ili "nije art", ili jednostavno "izvini Davide kralju, al mi nesto ides na zivce godinama i to moji dragi citaoci koji imaju zivaca da me citaju treba da znaju"... Tako da bi stvarno volio da neko ko ima pristup bazi tekstova u Vijestima to postavi ovdje. Nego, nebitno...

Interesantna je ta prica oko Benjamina Buttona, ni sam nijesam nacisto gdje i kako sebe da usmjerim kad je ovaj film u pitanju... Prije svega zbog toga sto samog Finchera ne dozivljavam toliko "svojim" koliko neke druge ljude. Opet, dosta smo i pricali zimus o BB, ja prvi o sopstvenom razocarenju... Prije svega npr. sto si sam rekao da ti je film jak u narativnom smislu - tu mi je film daleko najgore razradjen, najvise van koncepta, sa najvise praznog hoda... I to mi je nekako bilo najvece loshe iznenadjenje - jer znam koliko je Fincher predan i koliko mu je upravo stalo do "golog" teksta, do svake rijeci, cak i onda kada ciljano radi narativno vishe "nemusht" film - kao sto je prelijepi, savrseni Zodiac... I tu se film spotiche, i ne uspijeva da mi bude ubjedljiv, blizak, slojevit, svoj, poseban. Ali dobro... Ono sto BB niko ne moze zamjeriti niti ponistiti - ogroman trud jednog covjeka i onih oko njega - koji prije svega jesu, i ostaju, izuzetni umjetnici. A sad da analiziram, zasto je ispalo ovako kako jeste - to su radili zadnjih pola godine mnoogo kriticara, od NY Timesa i Guardiana pa, evo, Becha u Vijestima... da bi se to svelo na otkrivanje tople vode. Na to mi lici i tekst o kome pricate (a koji, btw, opet cu reci - nijesam ni procitao, heh ) - jer, sta bi drugo bilo ovo Bechovo "uzimanje Finchera na tanak led" (necu reci "zacinjeno standardnim palamudnim opservacijama za cije deshifrovanje treba dobar Vujaklija" - iako znam da me 100% to cheka i prije nego tekst procitam ) - sve u pravilnim vremenskim razmacima, i sve o filmu koji je iz toliko pera i pametnih glava zbog nekih stvari ocijenjen kao u najmanju ruku blijed - dakle, sta bi drugo bilo, nego otkrivanje tople vode. Tako da, bojim se, u ovom slucaju smo previse naseg lijepog vremena potrosili i pridali znacaja necem sto nije toliko bitno nit novo, kao sto je eto Boze moj cinjenica da nash cenjeni kriticar ne voli Davida Finchera...
    Last edited by getaway blues; 30-04-09 at 14:14.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Umjetnički bankrot slavnog reditelja

FILMSKA KRITIKA: “THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON” POTVRDIO JE SILAZNU PUTANJU DEJVIDA FINČERA

Na filmu, kao uostalom i u književnosti, kada se polazi od neke neuobičajene, fantastične, jasno realistički neplauzabilne premise, onda se to radi da bi se, iz jednog iskrivljenog ugla, iz jedne decentrirane “mimetičke” perspektive, bolje sagledalo ono što nam u direktnom pogledu lako može promaći, što možemo prenebregnuti ako pristupimo u strejt modusu. Tako formulisana fabula najčešće odvodi u alegorijsku redeskripciju: “pomjerena” pretpostavka dovodi stvari na njihovo pravo mjesto, u fantazijskom scenariju identifikujemo značenja koja imaju univerzalni karakter. Novi film Dejvida Finčera “The Curious Case of Benjamin Button” (Čudni slučaj Bendžamina Batna) preuzima “zaplet” iz kratke priče F. Skota Ficdžeralda – junak se rađa kao starac, a umire kao beba – i ulaže ogromne tehničke (ne i estetske, odmah treba naglasiti) napore da izokrenutu biološku trajektoriju “ubjedljivo” dočara, ali na kraju rezultat ostaje bolno isprazan, nepodnošljivo banalan u svakom svom segmentu. Zbog čega se Finčer – i njegov scenarista Erik Rot – uopšte i prihvatao ovakvog posla kada nema ništa supstancijalno da nam kaže, filozofski, istorijski, ništa što bi unijelo dodatno svjetlo u razumijevanju čovjeka koji je određen biološkim koordinatama. Paradoks koji najbolje ocrtava Finčerove trenutne autorske kompetencije: toliko mnogo elaboracije (i CGI efekata), a film je beznadežno nemušt.

Kao potencijalna parabola o američkoj povijesti, “The Curious Case of Benjamin Button” je smiješno neadekvatan u odnosu na prethodni Rotov projekt, “Forrest Gump”, kao što mu i fatalno nedostaje semantička pregnantnost Zemekisovog filma koji je radikalno koristio strategije ambivalentne, aporične (de)konstrukcije prošlosti: nasuprot tome, Finčer je bljedunjavo denotativan, a pokušaj “osavremenjivanja” kroz kontekstualizaciju sa uraganom u Nju Orleansu je gest koji bjelodano otkriva očajničku umjetničku nemoć autora da učine nešto sa tekstom koji je suštinski istorijski indiferentan i indolentan. “The Curious Case of Benjamin Button” možda i najočiglednije promašuje kada se pokuša tumačiti kao alegorija o ljudskom stanju, jer njegovi “uvidi” u tu materiju zapravo i ne postoje: o tome “impresivno” svjedoči zaključak do kojeg film dolazi, žalosna trivijalnost posljednjih riječi i posljednjih kadrova, još jedan dokaz o besmislenosti cijelog “poduhvata”. Film čak ne funkcioniše ni kao ponešto simplifikovana melodrama, jer Finčer ne umije da razluči osnovnu distinkciju u tom žanru: da odvoji emociju od patetičnosti. Na dramaturškom planu, “The Curious Case of Benjamin Button” je zbrkano ređanje epizoda koje najčešće ništa i ne doprinose razvijanju generalnog narativa: zapanjujuće je da film koji traje 159 minuta ništa ne uspijeva pripovjedno da razvije do kraja, da poentira, da učini cjelovitim. Sve je ovdje lažno i izvještačeno, iritantno kao južnjački akcent Kejt Blančet, što i nju i cijeli film nesumnjivo preporučuje za Oskara, jer u “The Aviator” ona nije ni izgledala, ni govorila, ni ponašala se kao Ketrin Hepbern a ”zaslužila” je zlatnu statuu: toliko o osjećaju sa kojim današnji Holivud poštovalački baštini svoju veličanstvenu prošlost.

Ako je, ipak, “The Curious Case of Benjamin Button” od neke hermeneutičke koristi, ako postoji nešto što opravdava vrijeme – i dosadu – koje ste uložili u gledanje ovog projekta koji se iz petnih žila trudi da zadovolji najniže mediokritetske parametre o tome kako treba da izgleda “veliki” oskarovski film, onda je to da se sada bez dileme može precizirati autorski status Dejvida Finčera. Nakon što je u “Fight Club” – i pored sve teatralne grandilokventnosti – fingirao političku radikalnost samo da bi se plašljivo povukao u “psihologizaciju” glavnog junaka, u “Panic Room” pokazao je da nije dovoljno veliki stilista da bi samo na tom planu napravio dobar film, a sa “Zodiac” da ni povratak na omiljeni teren više nije dostatan za popravljanje lošeg utiska, sa “The Curious Case of Benjamin Button” Finčer je dovršio svoju silaznu putanju: ovo je već potpuni umjetnički bankrot. Nekad – sa “Alien 3”, “Se7en” i “The Game” – čudni slučaj Dejvida Finčera se sada obznanio kao providan, konfekcijski (bez obzira na glumatanje razlike) i nimalo subverzivan. Kritičarski, on bi već trebalo da bude stavljen ad akta.
    Aleksandar BEČANOVIĆ

http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=292052

Last edited by Interpol; 30-04-09 at 20:00.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Odgledah sinoć WOLVERINE...Odličan.Skinuh ga sa nekog sajta i moram priznat da je odličan
    “Que te vayas con el viento, como siempre!”
    http://www.travelmontenegro.me

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    8
    Thanked in
    4 Posts

Quote Originally Posted by rain_wind_storm View Post
    Odgledah sinoć WOLVERINE...Odličan.Skinuh ga sa nekog sajta i moram priznat da je odličan
    s kojeg sajta? mozes na PM bachit adresu

chini mi se da je samo dostupna ona 'nezavrshena' verzije gdje fale par scena, dosta efekata i slicno..
    Quote Originally Posted by my name is ...
    izvini oli mi rec kako da neciji post stavim u signature ?

Thanks Thanks Given 
    136
    Thanks Thanks Received 
    746
    Thanked in
    340 Posts

The Curious Case of Benjamin Button, skoro tri sata nichega na filmskom platnu.
    \\
    OFL•GIC

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

...hocete filmchinu: "Where the Sidewalk Ends" Otta Premingera, jedna od najludjih New York pricha svih vremena.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Arrow

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Uh, znas, sad bi zaista volio da procitam sto je Becanovic napisao u tom textu koji mi je promakao; kao i neke njegove starije textove u Vijestima o Fincheru koje smo imali prilike da procitamo zadnjih godina... Mozda prije svega zato sto svaki put kad mi u ruke dodje jedan od tih tekstova - ja stvarno, ali stvarno konkretno ne mogu da zakljucim, sta to covjeku uvijek smeta, ili mu je pogresno, ili krivo, ili prazno, ili "nije art", ili jednostavno "izvini Davide kralju, al mi nesto ides na zivce godinama i to moji dragi citaoci koji imaju zivaca da me citaju treba da znaju"... Tako da bi stvarno volio da neko ko ima pristup bazi tekstova u Vijestima to postavi ovdje. Nego, nebitno...

Interesantna je ta prica oko Benjamina Buttona, ni sam nijesam nacisto gdje i kako sebe da usmjerim kad je ovaj film u pitanju... Prije svega zbog toga sto samog Finchera ne dozivljavam toliko "svojim" koliko neke druge ljude. Opet, dosta smo i pricali zimus o BB, ja prvi o sopstvenom razocarenju... Prije svega npr. sto si sam rekao da ti je film jak u narativnom smislu - tu mi je film daleko najgore razradjen, najvise van koncepta, sa najvise praznog hoda... I to mi je nekako bilo najvece loshe iznenadjenje - jer znam koliko je Fincher predan i koliko mu je upravo stalo do "golog" teksta, do svake rijeci, cak i onda kada ciljano radi narativno vishe "nemusht" film - kao sto je prelijepi, savrseni Zodiac... I tu se film spotiche, i ne uspijeva da mi bude ubjedljiv, blizak, slojevit, svoj, poseban. Ali dobro... Ono sto BB niko ne moze zamjeriti niti ponistiti - ogroman trud jednog covjeka i onih oko njega - koji prije svega jesu, i ostaju, izuzetni umjetnici. A sad da analiziram, zasto je ispalo ovako kako jeste - to su radili zadnjih pola godine mnoogo kriticara, od NY Timesa i Guardiana pa, evo, Becha u Vijestima... da bi se to svelo na otkrivanje tople vode. Na to mi lici i tekst o kome pricate (a koji, btw, opet cu reci - nijesam ni procitao, heh ) - jer, sta bi drugo bilo ovo Bechovo "uzimanje Finchera na tanak led" (necu reci "zacinjeno standardnim palamudnim opservacijama za cije deshifrovanje treba dobar Vujaklija" - iako znam da me 100% to cheka i prije nego tekst procitam ) - sve u pravilnim vremenskim razmacima, i sve o filmu koji je iz toliko pera i pametnih glava zbog nekih stvari ocijenjen kao u najmanju ruku blijed - dakle, sta bi drugo bilo, nego otkrivanje tople vode. Tako da, bojim se, u ovom slucaju smo previse naseg lijepog vremena potrosili i pridali znacaja necem sto nije toliko bitno nit novo, kao sto je eto Boze moj cinjenica da nash cenjeni kriticar ne voli Davida Finchera...
    Evo da ti napishem jedan poduzhi odgovor,sa kojim sam kasnio jer iskreno,nisam neshto imao volje ovih dana za pisanje.U njemu cu probati da sazhmem moje misljenje o filmu,kao i da obrazlozhim zashto sam rekao da film postavlja standarde u narativnom smislu.

Da pochnemo od ovog drugog(u stilu filma),mene je izuzetno privukao koncept naracije filma,to jest svojevrsnu igru sa dimenzijom vremena u filmu.Postoje 3 vremenske dimenzije u filmu:Bendzaminova(obrnuta),ostalih(prvenstveno njegove zhene na samrti)-normalna,i istorijska dimenzija(dogadjaji koji ostavljaju posledice i na glavnog junaka i na ostale,nezavisno od drugachijih poimanja vremena).Takav,mogu slobodno nazvati ga filozofski pristup(jer postavlja filozofska pitanja i izaziva chudjenje u nama,otud i naslov) ja sam dozhivio kao veoma inovativan.Odgovore na ta pitanja mi dobijamo u posmatranju odnosa ove tri dimenzije,i paralelnih pricha koje se u njima odvijaju.Zato rekoh da narativno film postavlja standarde,jer nesumnjivo donosi neshto novo, kvalitetno i neshto shto bi,let's face the facts,prosjecni holivudski reziser(ona bechanoviceva konfekcija),tesko mogao uraditi i priblizno ovako kvalitetno.

Slazem se da je pricha pomalo rastegnuta,i da ima praznog hoda i duzhih sekvenci koje su mozhda mogle biti krace,ali to je i za ochekivati,obzirom da se radi o ovako groundbreaking projektu. Kao sto rekoh,iako mu neshto,ipak,fali da se nadje u rangu sa,recimo,se7en,film ipak smatram velikim,jer je inventivan,originalan i izvanredno snimljen. I da josh jednom ponovim,invencija i originalnost nisu,nazhalost,stvari na koje u holiwoodu chesto nalijecemo.

Neko moje subjektivno mishljenje-na vishe izraubovanoj skali od 1-10 film dobija solidnu devetku. Njegovi kvaliteti daleko premasuju njegove mane. Mana,naravno,ima.Meni recimo,neshto shto najvise smeta u filmu je cinjenica da neobicnost glavnog junaka,osim njegovog oca,svi neuobicajeno lako prihvataju. To je,po mom strogo subjektivnom misljenju, glavna mana filma.Ipak,jasno mi je da bi film postao zamorno dug i kompleksan da je Finch pocheo obracati paznju i na to.Ne smijemo zaboraviti,savremenom filmu nije dovoljno da bude vrhunska umjetnost,on mora i da zaradi pare

Sa druge strane,Zodiac jeste simbol klinicke preciznosti,i u snimanju,i u naraciji,cak iako je,kao sto ti reche,nemusht i rastegnut.Ipak,ovaj film mi je malkice,samo malo bolji,upravo zbog te inventivnosti i originalnosti,pokazatelja da je Fincher,istrazhivshi detaljno neke filmske predjele,spreman da predje granice i zakorachi u nepoznato.Kao sto to paralelopipak fino kaza,ushao je u neku drugu ulicu,koja ce se zavrsiti na razliciti nacin.Sledeci put,mozda ce to opet biti nesto novo,mozda i bolje,sada kada je Finch naoruzhan iskustvom dugmeta.

Evo ispisah chudo bozhije,nadam se da mi se nece zamjerit shto sam odstupio od teme topica(davanja predloga),ali mislim da je opravdano i da je diskusija interesantna.

Edit,zamalo zaboravih fenomenalnu glumu,pogotovo Breda u glavnoj roli-josh jedan od razloga za kvalitet filma
    Last edited by Recordare88; 01-05-09 at 21:17.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

predlazem ''desant na prcevo''

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Evo da ti napishem jedan poduzhi odgovor,sa kojim sam kasnio jer iskreno,nisam neshto imao volje ovih dana za pisanje.U njemu cu probati da sazhmem moje misljenje o filmu,kao i da obrazlozhim zashto sam rekao da film postavlja standarde u narativnom smislu.

Da pochnemo od ovog drugog(u stilu filma),mene je izuzetno privukao koncept naracije filma,to jest svojevrsnu igru sa dimenzijom vremena u filmu.Postoje 3 vremenske dimenzije u filmu:Bendzaminova(obrnuta),ostalih(prvenstveno njegove zhene na samrti)-normalna,i istorijska dimenzija(dogadjaji koji ostavljaju posledice i na glavnog junaka i na ostale,nezavisno od drugachijih poimanja vremena).Takav,mogu slobodno nazvati ga filozofski pristup(jer postavlja filozofska pitanja i izaziva chudjenje u nama,otud i naslov) ja sam dozhivio kao veoma inovativan.Odgovore na ta pitanja mi dobijamo u posmatranju odnosa ove tri dimenzije,i paralelnih pricha koje se u njima odvijaju.Zato rekoh da narativno film postavlja standarde,jer nesumnjivo donosi neshto novo, kvalitetno i neshto shto bi,let's face the facts,prosjecni holivudski reziser(ona bechanoviceva konfekcija),tesko mogao uraditi i priblizno ovako kvalitetno.

Slazem se da je pricha pomalo rastegnuta,i da ima praznog hoda i duzhih sekvenci koje su mozhda mogle biti krace,ali to je i za ochekivati,obzirom da se radi o ovako groundbreaking projektu. Kao sto rekoh,iako mu neshto,ipak,fali da se nadje u rangu sa,recimo,se7en,film ipak smatram velikim,jer je inventivan,originalan i izvanredno snimljen. I da josh jednom ponovim,invencija i originalnost nisu,nazhalost,stvari na koje u holiwoodu chesto nalijecemo.

Neko moje subjektivno mishljenje-na vishe izraubovanoj skali od 1-10 film dobija solidnu devetku. Njegovi kvaliteti daleko premasuju njegove mane. Mana,naravno,ima.Meni recimo,neshto shto najvise smeta u filmu je cinjenica da neobicnost glavnog junaka,osim njegovog oca,svi neuobicajeno lako prihvataju. To je,po mom strogo subjektivnom misljenju, glavna mana filma.Ipak,jasno mi je da bi film postao zamorno dug i kompleksan da je Finch pocheo obracati paznju i na to.Ne smijemo zaboraviti,savremenom filmu nije dovoljno da bude vrhunska umjetnost,on mora i da zaradi pare

Sa druge strane,Zodiac jeste simbol klinicke preciznosti,i u snimanju,i u naraciji,cak iako je,kao sto ti reche,nemusht i rastegnut.Ipak,ovaj film mi je malkice,samo malo bolji,upravo zbog te inventivnosti i originalnosti,pokazatelja da je Fincher,istrazhivshi detaljno neke filmske predjele,spreman da predje granice i zakorachi u nepoznato.Kao sto to paralelopipak fino kaza,ushao je u neku drugu ulicu,koja ce se zavrsiti na razliciti nacin.Sledeci put,mozda ce to opet biti nesto novo,mozda i bolje,sada kada je Finch naoruzhan iskustvom dugmeta.

Evo ispisah chudo bozhije,nadam se da mi se nece zamjerit shto sam odstupio od teme topica(davanja predloga),ali mislim da je opravdano i da je diskusija interesantna.

Edit,zamalo zaboravih fenomenalnu glumu,pogotovo Breda u glavnoj roli-josh jedan od razloga za kvalitet filma
    ...ok, basicly se rasprava svodi na to da li je casa dovoljno puna ili ne (uh, inace uzasno mrzim ova poredjenja sa polupunim i polupraznim chashama... Previshe izraubovano )...
    Ono sto cu se sloziti - pocetna premisa o "vremenskim dimenzijama" preslikanim na narativni koncept (ili vise njih, koji se preplicu - to si jako dobro i plasticno objasnio) - je fenomenalna, to smo znali i to nas je privuklo pola godine prije izlaska filma sa trailerom, to je na kraju krajeva sigurno bilo i jedan od razloga Finchu da se uhvati u koshtac sa ovim... To je ono shto ga je "sachekalo" u samom Fitzgeraldovom textu (koji imamo priliku u cjelosti da procitamo na netu, npr. na http://www.readbookonline.net/read/690/10628/). Ono sto meni smeta, a mozda je krajnje subjektivan osjecaj - da je sam Fitzgeraldov text ostao veoma lose "iskoristen", da jednostavno script nije izvukao maksimum upravo iz te "pomjerene realnosti" - vec da se zadovoljio kompromisima koji su film odaljili od onoga sto ti zoves filozofskim pristupom (npr. smijestanje radnje u sadasnjost, odakle krece naracija u formi sjecanja, dnevnika... a sve to u vezi sa skorasnjim dogadjajem koji je emocionalno Amerikance itekako dotakao, sto je u filmu djelovalo prilicno jeftino i pathetic). Sam kraj filma (onih par linija "some people do that, blabla") - je nesto sto je vec milion puta ispricana prica, i ubjedljivo predstavlja najvece razocarenje u filmu, prichica i ending za nekog ko se jednom godisnje zavali u americki bioskop da odgleda oskarovski film... Da ne pominjem to sto ja zaista ni jedan, ali ni jedan line iz filma necu pamtiti kao nesto sto mi je ostalo upecatljivo - jednostavno, tekst je plitak, konzumentski, na momente i jako prazan (kao dio dok je Benjamin u Rusiji, ili dok mu otac umire, ili kraj)...

E sad - daleko od toga da ja krivim Finchera za to jer je kompletnu adaptaciju, a zatim i suvi tekst napisao Eric Roth, jedan od Spielbergovih bitnih ljudi zadnje 2 decenije, covjek koji se proslavio tekstom za Foresta Gumpa, pa posle radio Alija, Munich... Sto se me tice, glavna Davidova "krivica" je u tome sto je uopste pristao da radi taj tekst. Jer sam ubijedjen, ali ubijedjen da se Davidu ovo, ovakvo kakvo jeste, u startu nije svidjelo, i da je pokusao da premosti taj jaz izmedju svog senzibiliteta, Rothovog teksta i Fitzgeraldove novele...

I uspio je jednim dijelom, naravno. "Naslikao" je vecim dijelom prelijep film, iz glumacke postave sa ovim tekstom je izvukao njihov maksimum, odradio par savrsenih minijatura kao sto su uloga Taraji Henson, pa simpaticni Mr. Daws, pa najjaci momenat filma - Captain Mike i njegova smrt, pa Ben i Daisy dok imaju otprilike podjednako godina i zive zajedno (senzibilitet 70ih koji je Fincheru jako fino legao i na nesto nas podsjetio - skoro da sam ocekivao Zodiaca da ih nedje presretne dok su na onom motoru npr. )... Tako da, za mene prilicno strogog, ovaj film zavredjuje jaku 7icu A Zodiac jaku 9ku - jer je opet zaokruzena prica jedne ljudske nemoci da se izbori sa sopstvenom opsesijom koja je trajala 2 lude decenije, njenom prirodom, vremenom koje je donijelo i odnijelo mnogo toga...

Kad bi trazio neke slicne primjere u americkom filmu... Jedan bi sigurno bio Burtonov Big Fish - gdje je Burtonu adaptaciju i tekst radio John August, od pocetka je imao kontrolu i slobodu da radi "na svoj nacin", naravno svjestan da ce se projekat malo vishe spustiti u mainstream... i ispalo je skoro pa savrseno; posle toga njih dvojica rade Willy Wonku, pa i Corpse Bride... Drugi primjer bi, opet ocekivano, bila Lynchova Dune - opet, u prilicno negativnom kontekstu mainstream projekta za directora sa vec tada prilicno geek etiketom (na neki nachin je ima i Fincher), koji uopste nije imao autorsku slobodu... A Button bi se nekako nasao izmedju ta 2 primjera Nekako bi mi primjer petljanja sa vec ispricanom pricom bio i Kubrick sa Full Metal Jacket (opet, savrseno lijep film), narocito posle Paths of Glory koje je radio veeelikih 30 godina ranije... Nego, oduzhismo,a i ceka me neka tekila u komsiluku
    Last edited by getaway blues; 01-05-09 at 22:40.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

predlazem da predlazemo filmove....

Thanks Thanks Given 
    136
    Thanks Thanks Received 
    746
    Thanked in
    340 Posts

Quote Originally Posted by dzonis View Post
    predlazem da predlazemo filmove....

+1 :d

Thanks Thanks Given 
    39
    Thanks Thanks Received 
    43
    Thanked in
    16 Posts

evo jedan odličan film koji sam upravo pogledao
    http://www.imdb.com/title/tt0362225/

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Fratelli d'Italia

Evo vidim svi se zhale shto se vode diskusije,a filmovi se ne predlazhu,pa ajde da umirimo glasove nezadovoljstva...

Dakle,tradicionalno,jedan stariiiiinski film.Pa josh od brace nam italijanske.Preciznije,od malo je rec chuvenog Vittoria De Sicca-e(ne znam kako ovo ime da mu u padezh prebachim),jednog od najvecih iz neorealistichke garde.

Film se zove Ladri di biciclette(biciklokradice),i predstavlja obavezno,ali ono bash obavezno shtivo za svakoga filmofila.

Evo ga i imdb link,da znaju ljudi o chemu mlataram

http://www.imdb.com/title/tt0040522/

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    17
    Thanked in
    11 Posts

konachno uspjeh da odgledam 3 dio Underword-a u HD-u (prekjuche je izashao) i nisam suvishe zadovoljan iako Rhona Mitra glumi u njemu

U sustini mislim da nisu trebali da prichaju ovu prichu u 3cem nastavku jer je vec bila dovoljno isprichana u prvom dijelu...ali pretpostavljam da nisu ni mogli na drugachiji nachin da poshklapaju pare sobzirom da su u 1vom roknuli Victora i Ameliu a u 2gom Williema,Corvinusa i Markusa...tako da im nije niko ostao za nastavak

Victor
    Amelia
    Marcus
    P
    I
    R
    E

Sve u svemu valja potroshiti uru ipo jer su efekti puno bolje odradjeni nego u prethodnim djelovima...
    "There is a difference between constructive criticism and acting like u have a di*k up your ass"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Exclamation

Evo vidim svi se zhale shto se vode diskusije,a filmovi se ne predlazhu,pa ajde da umirimo glasove nezadovoljstva...

Dakle,tradicionalno,jedan stariiiiinski film.Pa josh od brace nam italijanske.Preciznije,od malo je rec chuvenog Vittoria De Sicca-e(ne znam kako ovo ime da mu u padezh prebachim),jednog od najvecih iz neorealistichke garde.

Film se zove Ladri di biciclette(biciklokradice),i predstavlja obavezno,ali ono bash obavezno shtivo za svakoga filmofila.

Evo ga i imdb link,da znaju ljudi o chemu mlataram

http://www.imdb.com/title/tt0040522/

Odlichno (istina vec predloZen).....My personal favorite od njega.
    Jedna vrlo vrlo dobra adaptacija.Dobar neo-realizam.Koncizno.Tachno.A Sica to zna obviously. Od tako quazi banalne stvari, napravio se ovako veliK film. Enzo Staiola je presimpatichan.Vrlo tuzne scene nosi.....ostavio mu je prostora definitivno.Vrlo vidljivog prostora.Sto se mene tiche.....opravdano.

A moj danashnji predlog (tj. jucherashnji.....josh jedna semi-asocijacija koja mi je nametnuta od strane Rts-a i guess) je oscarovski The longest day iz 1962.....uradjen od strane 4 reditelja (bukvalno podijeljen u 4 epizode, pa basicly svaka epizoda nosi svog chovjeka, ili on nju).Producirao ga (i vjeshto zapechatio jedan dio filma) veliki majstor tog vremena Zanuck.....Film vizualizuje iskrcavanje na Normandiju (da, da.....sto puta prikazano naravno.....ali ovo predstavljanje ide u history.....ne, vec je otishlo), na vrlo zanimljiv, ubitachan, vertikalan nachin.....
    Da.....traje tri sata.....ali vrijedi.....

"what sick ridiculous puppets we are,
    what stupid little stage we dance on,
    what fun we have,
    dancing,fucking not a care in the world,
    not knowing who we are,
    we are not what was intented....."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ima li ko da mi predlozi neku dobro americku komediju, ali ono bas da se ismijem da valja.
    We ride together we die together, Bad Boys for life

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Imam ja

Evo ti je: http://www.imdb.com/title/tt0120885/

Mislim da cesh biti zadovolja(e)n

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Hvala, posaljite vi slobodno jos predloga, dobro bi bilo ako ima neko da predlozi neku komediju poput Americke pite, koja je bar po meni neprevazidjena... Bas sam se uzelio ovih dobrih americkih komedija

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Night at Roxbury

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thumbs up

Defiance (Edward Zwick, 2008.)
    I am the one who locks.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by daKKan View Post
    Night at Roxbury
    Gledao sam one manijake.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Thumbs up

Quote Originally Posted by Mystical View Post
    Ima li ko da mi predlozi neku dobro americku komediju, ali ono bas da se ismijem da valja.
    mislim da sam ovo nekom vec preporuchio al nema veze - eo ti dva komada:

Old school
    http://www.imdb.com/title/tt0302886/

Superbad
    http://www.imdb.com/title/tt0829482/
    I like to read - once i read something, i understand it, and once i understand it i never forget it.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

SKANK 2
    Ja ne gledah glupljeh filma za mojih 30 i kusur godina.
    Jedino ako ve ko puškom naćera da ga gledate,ili ne daj bože familiju da vi otme...
    “Que te vayas con el viento, como siempre!”
    http://www.travelmontenegro.me

Thanks Thanks Given 
    136
    Thanks Thanks Received 
    746
    Thanked in
    340 Posts

Pa jel to film za Prijedlozi... ili za topic Filmovi za izbjeci ?
    \\
    OFL•GIC

Page 78 of 857 FirstFirst ... 286874757677787980818288128178578 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)