Evo da ti napishem jedan poduzhi odgovor,sa kojim sam kasnio jer iskreno,nisam neshto imao volje ovih dana za pisanje.U njemu cu probati da sazhmem moje misljenje o filmu,kao i da obrazlozhim zashto sam rekao da film postavlja standarde u narativnom smislu.
Da pochnemo od ovog drugog(u stilu filma),mene je izuzetno privukao koncept naracije filma,to jest svojevrsnu igru sa dimenzijom vremena u filmu.Postoje 3 vremenske dimenzije u filmu:Bendzaminova(obrnuta),ostalih(prvenstveno njegove zhene na samrti)-normalna,i istorijska dimenzija(dogadjaji koji ostavljaju posledice i na glavnog junaka i na ostale,nezavisno od drugachijih poimanja vremena).Takav,mogu slobodno nazvati ga filozofski pristup(jer postavlja filozofska pitanja i izaziva chudjenje u nama,otud i naslov) ja sam dozhivio kao veoma inovativan.Odgovore na ta pitanja mi dobijamo u posmatranju odnosa ove tri dimenzije,i paralelnih pricha koje se u njima odvijaju.Zato rekoh da narativno film postavlja standarde,jer nesumnjivo donosi neshto
novo,
kvalitetno i neshto shto bi,let's face the facts,prosjecni holivudski reziser(ona bechanoviceva konfekcija),tesko mogao uraditi i priblizno ovako kvalitetno.
Slazem se da je pricha pomalo rastegnuta,i da ima praznog hoda i duzhih sekvenci koje su
mozhda mogle biti krace,ali to je i za ochekivati,obzirom da se radi o ovako
groundbreaking projektu. Kao sto rekoh,iako mu neshto,ipak,fali da se nadje u rangu sa,recimo,se7en,film ipak smatram velikim,jer je inventivan,originalan i izvanredno snimljen. I da josh jednom ponovim,invencija i originalnost nisu,nazhalost,stvari na koje u holiwoodu chesto nalijecemo.
Neko moje subjektivno mishljenje-na vishe izraubovanoj skali od 1-10 film dobija solidnu devetku. Njegovi kvaliteti daleko premasuju njegove mane. Mana,naravno,ima.Meni recimo,neshto shto najvise smeta u filmu je cinjenica da
neobicnost glavnog junaka,osim njegovog oca,svi neuobicajeno lako prihvataju. To je,po mom strogo subjektivnom misljenju, glavna mana filma.Ipak,jasno mi je da bi film postao zamorno dug i kompleksan da je Finch pocheo obracati paznju i na to.Ne smijemo zaboraviti,savremenom filmu nije dovoljno da bude vrhunska umjetnost,on mora i da zaradi pare
Sa druge strane,Zodiac jeste simbol klinicke preciznosti,i u snimanju,i u naraciji,cak iako je,kao sto ti reche,nemusht i rastegnut.Ipak,ovaj film mi je malkice,samo malo bolji,upravo zbog te inventivnosti i originalnosti,pokazatelja da je Fincher,istrazhivshi detaljno neke filmske predjele,spreman da predje granice i zakorachi u nepoznato.Kao sto to paralelopipak fino kaza,ushao je u neku drugu ulicu,koja ce se zavrsiti na razliciti nacin.Sledeci put,mozda ce to opet biti nesto novo,mozda i bolje,sada kada je Finch naoruzhan iskustvom dugmeta.
Evo ispisah chudo bozhije,nadam se da mi se nece zamjerit shto sam odstupio od teme topica(davanja predloga),ali mislim da je opravdano i da je diskusija interesantna.
Edit,zamalo zaboravih fenomenalnu glumu,pogotovo Breda u glavnoj roli-josh jedan od razloga za kvalitet filma

Bookmarks