"Oslobađali" cu Crnogorci i Peć i Skadar vjerovatno nastojeći da prošire to svoje malo parče slobode. Prije toga im je pošlo za rukom da "oslobode" Podgoricu. Nijesu se osvrtali na Duklju (koja je odavno devastirana) nego baš na Podgoricu koju su osnovali muslimani. Tako su "oslobodili" i Nikšić (u kome su već 1804 prilikom jednog napada srušili džamiju), Kolašin, Bar i Ulcinj. Evo su nas prije neku godinu ponovo "oslobodili". Dok god te "tvoj" (može i Rus, a evo i Arape zovemo u pomoć, ma ni Turci nam nisu daleko) "oslobađa" "slobodan" si.
Meanwhile, plaćamo porez od 14.53 (PDV) (više od jedne desetine) posto na sve što kupimo, porez na promet prilikom svake (pre)prodaje nekog automobila (učinkovito gori od PDV-a), zemljišta, a smetaju nam "teški" nameti koje su nam "Turci" nametali, pri čemu gotovo niko tačno ne zna iznos nameta. Na ovo pitanje poreza u Osmanlijskoj državi bih od vas molio dobijem odgovor i neku referencu (egzaktno, sa što manje ličnog mišljenja pošto je u pitanju matematika). Koliki je bio taj feudalni porez?
Što se tiče Ataturka, pomenuću samo da je je bio toliki nacionalista da su njegovi ideološki nasljednici donijeli zakon da se poziv na molitvu (ezan) isključivo izvodi na turskom jeziku, nešto gotovo nezabilježeno u istoriji Islama.
Dearapizirao je tursko pismo tako što ga je latinizirao!?! Pretpostavljam da je u pitanju kompleks niže vrijednosti. Mladi muslimani u Turskoj su učinili medvjeđu uslugu Islamu i muslimanima praktično rušeći prije svega islamsku tradiciju, a potom i Osmanlijsku državu, a sve opravdavajući nekakvom mutnom "modernizacijom".
Ovdje imate interesantan članak/video kao i komentare o konfliktu tradicionalnih Turaka sa "modernim":
http://www.yursil.com/blog/2009/01/a...at-sarikamish/
Što se tiče izučavanja naše kulture, naravno da sam čuo za Avda Međedovića, ali radije slušam/interesujem se o medresama u Bijelom Polju, Podgorici, Glavatovića džamiji, islamskim učenjacima sa ovih prostora, o tragu koji su oni ostavili, otimanju imovine islamskoj zajednici i slično. Ne može se ni bez pjesama ni bez institucija.
No, problem sa ogromnim dijelom usmene zaostavštine je mitomanija, izmišljanje neistinitih "činjenica" o događajima i pojedincima.
Ne razumijem te. Je li meni (ili nekome drugom) kažeš da je moje napadanje Njegoša debilno? Možeš li to da argumentuješ pošto ne razumijem? Vodi računa da koristiš teške riječi i da si moderator na ovom forumu.
Sprdas li se ti bogati? Zbilja velja bruka, a jos veca sramota sto su Crnogorci oslobadjali rasadnik turske drzave Niksic i Podgoricu i sto ne ostavise arapsko pismo.
Predlozi zbilja da se uvede porez kao u doba otomsko samo ne rece koliko se tada placalo auto kasko i jesu li vauceri bili jeftiniji?
Razmisli malo sta ti poredjujes i koje vrijeme jer je izuzetno smijesno ovo sto pises.
Tacno da su Crnogorci znali da ce se uvesti PDV ne bi vala metka opalili no bi cuvale osvajace ka oko u glavu. Blazeni osmjeh nabijenih na kolac bio na svim umjetnickim platnima i tako bi sad ja i ti mogli nazvati nekoga bega ili mu poslati SMS bez poreza.
To sto sam ja moderator nema nikakve veze jer diskutujemo, a jednako bi bilo debilno kad bi tebe neko osudjivao zbog tamo nekog age, bega ili pisao da je Smailaga bio fasita jer je u bici pobio rodjake Njegoseve.
Bog, Buda, Alah i Zvoncica su mi śedoci da kad Anida zapjeba Omer beze i zaigra njedrima ne mislim ni na Njegosa, ni na Omer pasu vec nesto prizemnije. To je sadasnjost bez mitomanije, junacenja, prebacivanja ili slicnih budalastina.
Očekuješ od umjetnosti da bude istorija - nauka.
Kada gledas film ili čitaš knjigu "Gospodar Prstenova" da li se pojavljuju neistinite "činjenice"?
Kad neko čita pjesmu o Marku Kraljeviću ili nekom liku iz Njegoševih knjiga ili Taličnom Tomu ili "Smrt popa Mila Jovovića" to ima malo ili nimalo veze sa istoriskim činjenicama.
Veza umjetnosti sa istoriskim činjenicama nije važna može biti al ne mora.
Ima samo jedan problem na koji ti ukazuješ. Da se umjetnost može koristiti kao neprijateljska ideologija. Može ko oće svašta iskoristiti kao izvor mržnje i nekakve nastrane ideologije.
Dobro pitanje ti je ovo sa PDV-om. :-D .Da li je ova sadašnja crnogorska vlast nekakav "okupator" i da li se trebamo "oslobađat" od nje i kako to da se izvede?
S druge strane očekuješ idealno dobro ili zlo . Da stvari budu jasno crno bijele a one nikada nijesu takve. Uvijek su manje ili više sive.
Evo naprimjer Staljn i Crvena Armija. Čovjek koji je pobio gomilu nedužnog naroda takođe je najviše doprinio oslobođenju od fašizma i nas i čitave Evrope i svijeta.
Crnogorsko oslobođenje je imalo dosta elemenata razbojništva i pljačke .
Meni se sviđaju "Primjeri čojsta i junaštva" od Marka Miljanova samo ih je trebao nazvati "Rijetki primjeri čojstava i junaštva" :-D
Last edited by septembar; 09-04-09 at 14:47.
@Renaissance - Pitas se kako je moguce neku zenu zvati hriscankom koja stupa u brak sa covjekom cija religija dozvoljava mnogozenstvo. Zvanicno hriscanstvo tj. crkveni veledostojnici zaista forsiraju ideju da je muskarcu dozvoljena samo jedna zena. Medjutim, fakat Biblija ne kaze tako. Ne postoji u Bibliji niti jedan citat u kome se propisuje taj akt. Ja sam slobodan reci da Biblija dozvoljava mnogozenstvo. Kao dokaz tome otvori je pa mi reci koliko su zena imali Boziji miljenici poput Solomona, Davida, Avrama? Nakon njih u Novom zavjetu pojavljuje se Isus koji ne zabranjuje mnogozenstvo niti jednim citatom. On cak propovijeda nesto sasvim suprotno tj. da je bolje covjeku ne zeniti se, a njegovim tragom nastavlja i Pavle koji ga nedvosmisleno potvrdjuje u tome. Sve u svemu, tvrdim da ne postoji u Bibliji jasno pravilo kojim se propisuje muskarcu samo jedna zena, tj. ne postoji citat kojim se zabranjuje mnogozenstvo. Sto se tice Njegosa, Edin je vec dovoljno rekao tako da njemu prepustam istorijske dogadjaje za finisiranje.
Da, ima primjera iz Starog Zavjeta gdje su ljudi imali vise zena, ali postoje razlozi i za to, Bog jeste dozvolio ali nije preporucio. Da je htio da muskarac ima vise zena Adamu bi stvorio nekoliko Eva, nadalje, jedan od najmilijih Bozjih ljudi bio je Noje koji je takodje imao samo jednu zenu. Njegovi sinovi su imali po jednu zenu i skupa svi bili u Nojevoj barci.
Dakle ocigledno je da Bog zeli da mi imamo samo jednog partnera.
Da, zaboravih. Kada ja pricam o nekome ili necemu uvijek se sluzim izvorom informacija. Sto se tice Njegosa u tom slucaju uzmimo gorski vijenac. Sta pise u njemu? Osudjuju se turci, naravno. Problem se javlja u tome sto Njegos poziva na ubijanje i istrijebljenje ********. On otvoreno pise i o akcijama njihovog ubistva, proganjanja itd. Zar jedan takav um nije dozvoljavao ljudima pravo na samoopredjeljenje? Zar jedan takav um nije znao da je vjera stvar spoznaje a ne stvar nasljedstva od predaka? Treba napomenuti da on takodje ruznim rijecima naziva Kur'an casni, cime indirektno potvrdjuje sta je uzrok prihvatanja Islama na ovim prostorima.
Zasto desavanja iz tog vremena stavljas u ovovremenski kontekst? Tada je normalno bilo, cak i impresivno drzati turske glave na kolcevima ispred kuce, a sad da to neko uradi naravno da bi to bilo uzasno, napravili bi po tome jaci horor od "texas chainsaw massacre"... Ja sam licno ponosan sto su moji preci bili nepokorni i pruzali otpor na taj nacin i sto je Crna Gora tada bila "sile turske nesita grobnica". Ja znam da vi kao potomci drugih, koji su otisli linijom manjeg otpora vjerovatno imate frustracije, ali nije ovo nacin da ih lijecite. Pravo na opredeljenje ********ma u to doba? Pa nisu oni primali islam i isli u biblioteku da bi izucavali dalje tu divnu religiju, nego su po primanju vjere postajali sluge sultana i skupa s turcima ubijali i robili svoje rodjake i sunarodnike. Rusenje dzamija? Eno ste u Bosni u Travniku nedavno srusili sinagogu da bi napravili trzni centar, a kad su se rusile dzamije po drugim krajevim Bosne, to se zestoko osudjivalo.
Last edited by Samael; 10-04-09 at 01:38.
Mogao si da ne pominjes te otkinute glave jer ce sad zahtijevati da se zabrani Branko Radicevic jer je pisao "blago turska glava suva kroz nju vjetar gorski duva"
Ja se sjecam neke anegdote koja opisuje istiniti dogadjaj gdje su cijenjeni izvrsni organi turske vlasti nekog bezobraznog Crnogorca nabili na kolac, a taj bestidnik ih je sa kolca psovao i vrijedjao na vjerskoj osnovi. Eto kakvi su bili ti nasi bestidni preci koji nisu postovali tudje pravo na vjersko opredjeljenje. Hvala Bogu da toga danas nema sem u nekim pasivnim krajevima.
... Ili onaj serdar Scepan Radojevic, masovni ubica-manijak koji je posjekao 80 turskih glava!
Last edited by Samael; 10-04-09 at 10:09.
Sve ima i drugu stranu.
Vrijeme o kojem pričamo je 50 godina prije Berlinskog kongresa i priznavanja Crne Gore kao države.
Crna Gora je samoproglašena oblast u okviru Otomanskog carstva koja obuhvata širu okolinu Cetinja.
Dobija novčanu pomoć od Venecije, Rusije i kasnije Austrije.Strane sile pomažu pobunjenike. Motivi te pomoći su u interesima tih država.
Carstvo se nije mijenjalo u organizacionom smislu 500 godina i neefikasno je. To je problem.
Islam je osnova prava i surove kazne su pravno legalno sredstvo protiv kriminalnih grupa i pojedinaca.
Surove su kazne i za činovnike te vlasti . Kada skadarski vezir nešto pogriješi od sultana će mu stići paketić sa svilenim vezenim gaitanom.
Vezirova dužnost je da se objesi pomoću sultanovog poklona i time časno umre. Druga varijanta je da ne primi sultanov poklon i da neko drugi obavi dužnost "smjene" vezira.
Pitam se da je danas neki takav zakon bi li bilo korupcije na visokim političkim položajima?
Zatvoriš aluminiski kombinat a predsjednik države direktoru kombinata pošalje konop za vješanje. :-D
Što bi se direktori, gradonačenici, predsjednici borda ... trudili ha ha ha ...
Takođe postojao je izvjestan , za to vrijeme visok stepen, vjerske tolerancije. Islam je bio državna religija sto je omogućavalo bollji položaj u državnoj službi a što se tiče ostalih poslova nije bilo neke razlike.
Kao u komunizmu pripadnost komunističkoj partiji. Islam je bio osnova pravnog sistema i još nekih državnih doktrina pa je njegovo poznavanje bilo preduslov za obavljanje nekih poslova.
Posle 500 godina većina stanovništva nije bila islamske vjeroispovjesti. Takav primjer u hrisćanskim državama je nemoguće naći.
Last edited by septembar; 10-04-09 at 11:29.
To je bilo logicno jer nijesu bili glupi a izvjesnom vjerskom tolerancijom su lakse odrzavali vlast nad odgomnom teritorijom. Odrzati vlast vojskom na tolikoj teritorije Turska ne bi mogla da ih je bilo koliko ih je sad. Ako je vjerovati istoricarima a ne optuziti ih za blacenje islama najveci dio ljudi koji su prelazili na islam su to radili zbog toga sto su im automatski ukidane dazbine i porezi. Da preskocimo i to da ima krajeva dje turska noga nikad nije krocila, a bila je daleko od Cetinja.
Kako su Crnogorci voljeli te dazbine pokazalo se kasnije kad su nasi vladarali uvodili drzavne poreze. Kad bi i sad uveli neku vjeru "PDV nista" sami bi se iznenadili koliko ta vjera ima vjernika.
Španci i Englezi nijesu bili glupi ili jesu ko zna ali u Sjevernoj, Južnoj Americi i ostalim kolonijama nijesu pokazivali neku vjersku toleranciju.
Turska je u prvim vjekovima bila superiornija vojna sila, kasnije manje ali je odnos bio sličan ili isti prema drugim religijama.
Po mojim saznanjima (nijesam siguran) ukidanje poreza nije bilo trajno osim ako se neradi o graničnoj oblasti bitnoj za odbranu države pa su onda svi iz te oblasti nosili oružje i bili oslobođeni poreza.
Turskoj vlasti su bili važni putevi i plodne oblasti. Šta neko radi u nekoj krševitoj planini nije ih mnogo interesovalo.
Slušao sam jednom razgovor dvojice poznanika. Otišli smo kod jednog od njih u planinu na selo i on kaže : "Ođe nikad turska noga nije kročila" a ovaj će drugi
"Ne bogomi još nije bio izmišljen helikopter. Sve da si ih nudio nebi došli." :-D
Pohara Kuča i sukob sa knjazom Danilom ( ako si mislio na taj "PDV") pokazuje odnos crnogoraca prema porezu.
Uf nemoj me dirat u "PDV" imam malu privatnu firmu pa možeš poljuljati moja hrišćanska ubjeđenja :-D.
P.S. Turska je bila feudalna država. U doba kada su okolne države prelazile na kapitalizam i industrisku revoluciju , Turska je zbog ove društvene i industriske zaostalosti nije mogla da im konkuriše u ekonomskom smislu pa je tonula u siromaštvo.
Ti problemi Turske iz tog doba mi liče na probleme Crne Gore danas.
Last edited by septembar; 10-04-09 at 12:39.
@Cornelius - Pitas se zbog cega potenciram u danasnjem vremenu prosla vremena kada je kako kazes bilo normalno ispred kuce drzati na kolceve nabijene turske glave. Pa zbog toga sto je knjiga Njegosa "izvor" medjuvjerske mrznje a koja se danas u skolama izucava kao obavezno gradivo. Djeca, pa cak i ona muslimanske vjeroispovjesti se tjeraju da napamet uce stihove u kojima se njihovi preci tzv. ******** ubijaju, proganjaju i omalovazavaju. Osim toga neshvatljivo je da se danasnji crnogorci dice covjekom koji poziva na rusenje dzamija, ubijanje ******** itd. Kazes da su ******** zajedno sa turcima ubijali ove druge. Citajuci gorski vijenac ne bih bas tako ustvrdio. Kakva je to glupost i nelogicnost da covjek koji primi drugu vjeru ide na ubijanje neistomisljenika? Pa tu nema nikakve logike. Istorijski podaci takodje potvrdjuju da su ******** bili ti koji su napadani, proganjani i ubijani. Medjutim, sve ovo na stranu. Gorski vijenac u danasnjoj perspektivi je djelo koje poziva na mrznju. Kako bi tebi npr. bilo da tvoje dijete uci napamet pjesmice ubijanja i proganjanja tvojih predaka koje su ubijali muslimani? Kako bi vama bilo da vasa djeca uce pjesmice u kojima se biblija i vasa religija nazivaju pogrdnim imenima, gdje se ubijaju i proganjaju vasi predaci, gdje se vasa vjera naziva smrdljivom kao sto se to kaze kod ovog ucenjaka za nasu vjeru? Dajte ljudi, budite malo realni. Obzirom da je ovo religijski podforum a ne istorijski, pitam vas sta ako je Islam istina? Da li je u tom slucaju vas najveci neprijatelj upravo onaj koji je branio vasu vjeru? U Kur'anu se kaze da nema niti jednog hriscanina niti jevreja kada budu umirali da nece u Isusa povjerovati onako kako treba. Jevreji ga smatraju laznim a hriscani bogom. Ja kazem da je sigurno nekima najveci neprijatelj onaj na koga se najvise pozivaju, nego otom potom. Ima par ajeta u Kur'anu u kojima se kaze: "I KAD GOD NEKI NAROD UDJE (u pakao) PROKLINJACE ONAJ ZA KOJIM SE U NEVJEROVANJU POVEO. A KAD SE SVI U NJEMU ISKUPE, TADA CE OBICAN PUK RECI O GLAVESINAMA SVOJIM: "GOSPODARU NAS, OVI SU NAS (citaj pjesnici i sl.) U ZABLUDU ODVELI, ZATO IM PODAJ DVOSTRUKU PATNJU U VATRI!" - "ZA SVE CE BITI DVOSTRUKA!" - RECI CE ON -, ALI VI NE ZNATE." ( 7, 38 )
Duty calls.
Stihovi:
se odnose na kompletan period i prostor vladavine osmanlijske države.Азија је, људства мати,
сад робиња глупог Турства.
Мрачна глупост азијатска
на три св'јета половине
распространи мрачно царство
тавне ноћи и Ереба.
To dalje potvrđuju stihovi:
koji se odnose na Kosovsku bitku.Шта слијепи, крвожедни
приврженци алкорана
сташе питат ненавишћу
своја звјерска срца, душе
против српске владе царства,
тад витештвом сјајућега,
док косовски бојак знатни
раздријеши грозну судбу,
и Видовдан данак страшни,
с двије главе круну диже -
са Лазара и Мурата.
Stoga Njegoš u ovoj pjesmi generalizuje da su u svakom vremenu i na svakom mjestu muslimani koji su bili privrženi osmanlijskoj državi bili "слијепи, kрвожедни приврженци алкорана". Takav je moj zaključak.
Naravno kada neko danas posjeduje ovakvo mišljenje o muslimanima u globalu, svakom normalnom čovjeku je jasno da nešto nije u redu sa njim. Međutim, opravdavati (tj. smatrati ispravnim) takvo mišljenje u bilo kom vremenu i bilo kom prostoru je pogubno. Niko nema pravo da iznosi neistine. Pogotovo ne jedno svešteno lice koje je bilo i vrhovni poglavar jednog naroda. Njegoš služi pravoslavnom življu Crne Gore na "čast".
To što mi ti citiraš neke druge stihove koji nemaju blage veze sa gornjim je klasična zamjena teza. Pravo jeste da ne govoriš krivo, pa makar ti ne bilo po meraku.
I ne, Njegoševe pjesme nisu pozicionirane u nekoj dimenziji X.
Dalju moju raspravu sa tobom o ovom pitanju ovdje prekidam.
Totalno si se pogubio i dobro je da si prekinuo raspravu jer se samo sve vise i vise kompromitujes "dokazima". Meni je jako smijesna sva ta frka koja se stvara oko Njegosa, ali kako on opisuje fiktivnu istragu ******** metaforicno..... to je jedno, ali kad se nekom sajtu nadje da je to neki 10 genocid nad muslimanima to je bolesno. Zamisli koja je bolestina da se uzima kao dokaz nesto sto se nije desilo, a tamo cak i datum i sto cuda...?
Zamisli da ti neko rece da si ti kriv sto si bio na Mjesec - sta bi pomislio o toj individuii?
Pokusavas da nas ubijedis da su Turci donijeli sve dobrote svijeta i mali pdv, kad oni otisli sve nevolje svijeta nastale... no reci nam ko je donio civilizacijski napredni izum nabijanja na kolac?
Da li je to bila neka hiruska intervencija? Smije li se to idje na svijet pomenuti da se ne uvrijedi neko ili pokvareni Njegos izmislio krvozednost. Da si nastavio dalju pricu tacno bi ispalo da su Turci cascavali mekim kruskama, bozom i limunadom, a pokvareni Crnogorci bubuljima po njima.
@ Mabus
Glupo mi je da o tome diskutujem s tobom kakvi su tvoji predaci bili. Naravno da ti svoje predake postujes i volis kao i ja moga Panta i Milivoja i ovakva tvoja prica o njima je rezultat takvog tvog osjecanja prema njima. Racunam da si covjek od intelekta i postenja ako zelis da vjerujes da su tvoji preci bili takvi, isto kao sto su pojedinci iz "Sandzaka" primitivci i bagra jer se ponose zlodjelima svojih predaka. Nisam subjektivan, jednako mislim i za hriscane koji su na istom kulturnom i civilizacijskom nivou i koji imaju slicne idole. Sve je to dio ovdasnjeg mentaliteta, isti narod koji razlicite religije, kulture i ideologije interpretira na isti nacin.
U sadasnjem vremenu, sigurno se muslimanska djeca u skolama ne diskriminisu, sumnjam da ih iko tjera da uce Gorski Vijenac. To je bilo u moje doba, kad sam ja ucio osnovnu skolu i mogu ti reci da sam se i ja tada cudio zasto ta djeca nemaju neki posebnu nastavu istorije i knjizevnosti ( bio sam u to doba naklonjen starom LSCG pa sam imao razvijenu gradjansku svijest ). Sad je to regulisano, mislim da su autori istorije izmedju ostalih izvjesni Sabotic i Rastoder, tako da ne sumnjam da su istoriju u udzbeniku maksimalno prilagodili toj djeci. Manjine su danas u CG dobro zasticene, cak i cigani a kamo li crnogorski muslimani.
Takodje bih zelio da navedem jedan primjer koji svjedoci o tome kako ******** nisu bili samo diskriminisani od strane hriscana vec i od strane Turaka. Moj otac je radio kao nastavnik u Bosni 15 godina u gotovo homogenoj muslimanskoj sredini. Imao je odlicne odnose sa svima, svi su ga postovali i voljeli. Kad je napustao tu sredinu krajem 70-ih, plakali su i molili ga da ostane, nudili su mu kucu sa imanjem. Da ne skrecem s teme, jedan od uglednijih mjestana, jedan od rijetkih koji je bio orginalni Turcin imao je nekoliko kcerki koje se bile neudate, jer se tada nijesu one pitale za svoju udaju nego otac, a on im nije dao da se udaju za ******** jer su to po njemu bili oni koji su izdali svoju "krv i narod" i po njemu "najgoru ljudi, gori od vlaha". Ako treba, saznacu i mjesto i ime covjeka, tek da potvrdim autenticnost price. A to nije bio njegov individualni stav, jer ne on bio on neke plemicke loze, vjerovatno je vaspitan u tom duhu.
Treba biti konstruktivan pa pokrenuti proces traženja rešenja legalnim sredstvima.
Evo jednog predloga .
Kreneš od "Ustava Crne Gore" , "Zakona o vjerskim i maninskim pravima" ili slično.
Nađeš član od kojeg možeš da startuješ.
Ne napadaš Njegoševo književno djelo kao dio umjetnosti jer ono predstavlja "univerzalni opis borbe " Razni umjetnički kritičari će različito ocjenjivati ove stvari i tu se čovjek može pogubiti i izgubiti vrijeme i energiju.
Psihološki je problem. Ono što treba napasti je pravilan psihološki odgoj djeteta koje nije pročitalo gomile raznih knjiga pa da može da shvati ovaj "univerzalni umjetnički smisao" bez osjećanja poniženosti za svoju kulturu i lični identitet.
Ako se u školi mora izučavati pjevanje u desetercu onda treba ponuditi djeci da biraju izmedju "Gorskog Vijenca" i neke druge knjige iz te književne oblasti.
Možda postoji i neko drugo rešenje u kojem su "i vukovi siti i ovce na broju"
Zaboravih : Sve se to naučno i precizno argumentovano (činjenicama iz psihologije, pedagogije, prava i pozivom na članove zakona) se preda Ministarstvu prosvete , Zavodu za školstvo ... da ga ubace u školski program.
Tako da ako se nekome nesviđa "gorski vijenac" ili neka druga knjiga može da je preskoči ne narušavajući svoje obrazovanje iz te umjetničke oblasti.
Ovo se sa druge strane može opravdati i razvojem individualnih umjetničkih afiniteta svakog učenika što bi trebao biti cilj dobre škole.
Učenje "napamet" i prihvatanje istih "umjetničkih standarda" otvara mogućnost za jednoumlje i razne masovne manipulacije.
Ovo za šta se boriš (ja te podržavam) se može svesti pod Njegoševe stihove:
...
Neka bude borba neprestana!
Neka bude što biti ne može -
Nek ad proždre, pokosi satana!
Na groblju će iznići cvijeće
Za daleko neko pokoljenje!
...
Možda neko buduće pokoljenje neće morati da uči Njegoševe stihove ako oni na bilo koji način vrijeđaju njegovu ličnost.
Ove tvoje kritike po mom mišljnu imaju smisla za Njegoša kao pravoslavnog sveštenika a ne kao pisca , vojnog ili političkog vođu.
Iako sam hrišćanin ja nesmatram da je Hrišćanstvo "istina" ili Islam ili neka druga religija . Smatram da će vjernik bilo koje religije ispravnim tumačenjem doći do sličnih ili istih stavova i razmišljanja koja su univerzalna istina.
Nebih da o ovome raspravljam jer će mo odlutati daleko od teme.
Last edited by septembar; 11-04-09 at 11:07.
Ne sprdaj se septembar jer to dijete nije dobilo psihicke traume kad mu ofikarili pola murice, a dozivjece od Gorskog vijenca koje uci kad ima formiran mozak da razlikuje sta je sad a sta prije par stotina godina. Tek sad vidju kako sam ja u zlo vrijeme isao u skolu kad se moralo uciti i nije bilo opravdanja kad se nesto nije procitalo da vrijedja osjecanja, nije bilo disgrafije, disleksije....
Islam je nasto od hrishcanstva, to je najmladja religija. To je dokazano i samim tim to je chinjenica.
Mabus, ovo je crna gora i odje se uchi gorski vijenac napamet, ko nece da ga uchi dobice jedinicu i zdravo. Svi ste vi nastali od nas i da ste pametni vratili bi se vashoj pravoj izvornoj vjeri (kad kazhem pametni to nije vrijedjanje, jer ste se na silu odrekli vashe vjere) To je vrlo jednostavno.
(Nemojte post da mi brishete, jer se ne propagira mrzhnja nego chinjenice)
Netreba da ima traume ni od toga. Nesto mi se ne raspravlja o tome da li je sunecenje medicinski, higijenski opravdano ili ne i da li je neskodljiva forma obicaja u raznim kulturama. Treba li koristiti anestetike kao kad se vadi zub, krajnici ili slijepo crijevo.
Nemam pojma.
Mozda nekoga i to vrijedja ili mu se jednostavno nesvidja, to je neki njegov licni utisak na koji ima pravo.
Ucenik dobije od profesora knjigu , nije vazno koju na citanje.
Ucenik procita dio ili cijelu knjigu i posle par dana se vrati sa knjigom i papirom na kojem prepisana mjesta na kojima se vrijedjaju neka njegova prava ili osjecanja ili bilo koji drugi razlozi (dosadna, nezanimljiva knjiga) odbacivanja knjige.
Profesor pogleda i uzme papir vrati prvu i da mu drugu knjigu iz te knjizevne oblasti.
Sjutra ucenik uradi isto i profesor mu da trecu knjigu.
i.t.d. :-D
Na kraju profesor ocijeni donesene papire isto kao i kod onih koji su procitali cijelu samo prvu knjigu.
P.S. Pjesma Pink Floyd-a "The Wall" ista ovakva kritika sablonizovanog i ogranicenog obrazovanja
Problem je što ta "prava izvorna vjera" nije hrisćanstvo nego staroslovenska mitologija pa bi i hrišćani morali da se vraćaju.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A...B8%D1%98%D0%B0
Meni je ovo lijepo da čitam ali mi se ne vraća.
Gubim, gubim... Kad god se raspravljam sa neznalicom gubim.
Evo malo isječaka iz tekstova koji (između ostalog) govore o islamskoj istoriji Podgorice i Nikšića:
PODGORICA SA OKOLINOM – KRATAK PRIKAZ POVIJESNOG -ČETRISTOGODIŠNJEG - ISLAMSKOG PERIODA VLADAVINE (1474–1878)
ONOGOŠT/NIKŠIĆ – KRATAK HISTORIJSKI PREGLED SA AKCENTOM NA POVIJESNI - ČETRISTOGODIŠNJI - ISLAMSKI PERIOD (1465–1877)Velike sile poklanjaju Crnoj Gori Podgoricu i Spuž
Kada je Baru zaprijetila opasnost od zapadanja u neprijateljske ruke, Sahib-paša, komandant Podgorice, je odmah poslao jedan dio svoje vojske u Skadar kako bi pomogli opkoljenim muslimanima u Baru. Crnogorski vojvoda Marko Miljanov je bio zadužen paziti na Podgoricu i Spuž. Komandant garnizona u Podgorici je bio Mufti-paša, koji je pod svojom komandom imao 2.000 boraca u Podgorici, i 1.600 u Spužu. Između njegove vojske i Crnogoraca se odigrao žestok sukob 31. januara 1878.g., poslije čega se povukao u Podgoricu. To je bila posljednja borba podgoričkih i spuških branitelja jer je u junu iste godine na Berlinskom kongresu donijeta odluka da se i ova dva grada predaju Crnoj Gori.
Kazanačka džamija u Nikšiću Munara odoljela preko tri vijekaNikšićke džamije
Nikšić je imao četiri, a moguće i pet džamija u gradu, i tri u okolini.
Prva džamija: “Donjogradska džamija”, u Donjem Gradu nikšićke tvrđave, izgrađena je, kao što je naznačeno 1695.g., a možda već i sa tvrđavom 1703.g., na prijedlog tadašnjeg vezira Halil-paše, a prema fermanu sultana Mustafe drugog, za potrebe posade i doseljenika iz Risna i Herceg Novog, koji su se već naselili u Onogošt. Džamija nije imala svoga vakufa jer su njeni službenici (imami i hatibi) tretirani i plaćani kao članovi posade u tvrđavi.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks