Page 123 of 321 FirstFirst ... 2373113119120121122123124125126127133173223 ... LastLast
Results 3,051 to 3,075 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Quote Originally Posted by DesertFox View Post
    Super. A, što mu je mrzak naš jezik? Eto, veliš, i njegov?
    Zasto bi znacilo da mu je mrzak,ako govori ekavskim dijalektom?
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    Pa znas kako realno gledano dosta je lakse prec sa ijekavskog na ekavski nego obrnuto. Sto zbore ekavski gore mali posa ali kad ovdje dodju pa da se vidi da su oni iz BeOgrada dosli
    Ako si pogleda sve ove postove ođe na ovu temu, jasno ti je što M.P. zbori srbski (ekavski, da mi se ne uvrijede ovi naši). Kad mi ne poštujemo sebe, što bi to i on činjeo? I bilo ko drugi što dođe ođe živjet?
    Da se razumijemo, uobšte me ne zanima kako ko privatno zbori, njegova stvar. Ali, ne mogu imat razumijevanje za ljude koji vode javne poslove, koji podučavaju našu đecu, koji pišu i zbore po našijeh medija, da to čine na jeziku koji se u ovu državu ne zbori. U krajnjem, ne moram ja čitat ni slušat što reče M.P., niko me ne sili, ali ne mogu ni bit indiferentan na fakat da naša đeca uče škole u svoju državu na tuđemu jeziku. I, baš mi je "zanimljivo" što ni dolaze predavači samo iz Srbije? Razumijemo mi i hrvatski i bosanski.. I ne samo predavači. Džabe smo mi nezavisna država, kulturna, a i ekonomska kolonizacija nastavljaju se.

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Jbg ti si ovdje frku dizao kad su nekoj profesorici u BG porijeklom odavde prigovorili sto drzi nastavu na ijekavskom a ovdje bi da ne dozvolis profesoru da zbori ekavski?!
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    Jbg ti si ovdje frku dizao kad su nekoj profesorici u BG porijeklom odavde prigovorili sto drzi nastavu na ijekavskom a ovdje bi da ne dozvolis profesoru da zbori ekavski?!
    Nešto se ne $ećam te priče, ali mogla je bit samo paralela stanja u CG i Srbiju. Jer, ja oduvijek smatram da kad dođeš u novu sredinu stvar je makar pristojnosti, ako ne i potrebe naučit jezik te sredine. Ima sam ja razprave te vrste upravo s ljudima koji su došli živjet u Srbiju, ali jezik ne mijenjaju. Nijesu Crnogorci, ne boj se, oni to očas.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by funky^junkie View Post
    jesi ti neka starija gospođa sa nekog sela dje ima samo rtcg ili si stvarno neko mladji od 40-50god , ko koristi internet, ima makar osnovno obrazovanje i živi u mjestu sa više od 150 stanovnika?

jesi samo lupa po tastaturi pa je ispalo ovo, ili svjesno?
    Svjesno brate, zamisli.

A zamisli tek njega koji bi prisha profesoru iz Hrvatske i reka "Izvini, sad si u CG i ocu da pricas crnogorski tecno kao Biljana Stankovic kad vodi prvi dnevnik RTCG".

Thanks Thanks Given 
    2,548
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Ne vjerujem da nam je kolega zadovoljan crnogorskim jezikom Biljane Stanković.
    Biljana u stvari priča izmijenjenijem odnosno ijekaviziranijem srbskim jezikom štono su nam ga nametnuli ne bi li se zameo trag svega crnogorkog.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znaci jos jedna zavjera protiv nas (vazda zavedenih) Crnogoraca?

:lolblue:

Brate, kad samo pomislim da zivimo u istu drzavu...

Thanks Thanks Given 
    2,817
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Može bit je sve tačno što veli g-din Popović, ma dokle gođ bude zborio stranijem jezikom, a živio na državne jasle.. ma, na čije gođ.. izkazujuć nepoštovanje države u koju živi, neću drugče gledat na nj, no ka na nekoga ko se miješa u tuđe rabote. Taman ka da je to zborio srbski ambasador.
    Znam mnogo i Srba i Crnogoraca koji zbore crnogorski u CG, srbski u Srbiju, ne bi ništa falilo ni profesoru. Makar bi bilo inteligentno.
    Sram ga bilo kako može da priča ekavski. Čim priča ekavski, mora da laže i ne treba mu se ništa vjerovati.
    Pa može li stvarno biti da ovako razmišlja jdno mlado biće u 21om vjeku?
    I još na kraju dodaje da bi bilo inteligentnije da ne priča ekavski.
    Ma treba predložiti da turisti koji ljeti dolaze svi moraju prčati naš jezik.
    Ne valja ti ovakvo razmišljanje ništa, preusko je, razmisli malo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    Sram ga bilo kako može da priča ekavski. Čim priča ekavski, mora da laže i ne treba mu se ništa vjerovati.
    Nije isto kad dodju turisti u CG, i ljudi koji drze predavanja u skolama, fakultetima itd... glupo je misliti da ce ako prica na srpski da bude manje pametno (lol), ali bi trebali bar da probaju ako su se odlucili ovdje da zive i zaradjuju. Ne vjerujem da bi ih u Srbiji ljepse primili da prica lijepo itd... eno kad vidim onog glumca, nije ni godinu dana u Beogradu, vec prica LEPO, i vidi se da je na silu, ali dobro, shvatio je lik gdje je, i kako da prica.
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Glupe li price. Ni meni se ne svidja kad nasi usvoje ekavicu, ali to je njihov problem ne moj. Stric mi je zivio preko 30 godina u Beograd, pa nikad nije rijec jednu pogresno izgovorio, ali to ne znaci da cu manje da cijenim Popovica zbog toga sto ne umije da prica.

A sto se tice pominjanja profesora, imao sam profesora iz Hrvatske na fakultetu i mogu vi rec da nije govorio ambasada i ambasador, no veleposlanstvo i veleposlanik, tako da vam ta prica nije na mjestu. Isto tako kad neki nasi profesori ili politicari drze predavanja na fakultetima u Beogradu pricaju ijekavicom.

Tu ne moze da bude problema.

Thanks Thanks Given 
    431
    Thanks Thanks Received 
    175
    Thanked in
    121 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rave92 View Post
    Nije isto kad dodju turisti u CG, i ljudi koji drze predavanja u skolama, fakultetima itd... glupo je misliti da ce ako prica na srpski da bude manje pametno (lol), ali bi trebali bar da probaju ako su se odlucili ovdje da zive i zaradjuju. Ne vjerujem da bi ih u Srbiji ljepse primili da prica lijepo itd... eno kad vidim onog glumca, nije ni godinu dana u Beogradu, vec prica LEPO, i vidi se da je na silu, ali dobro, shvatio je lik gdje je, i kako da prica.
    Zli Srbi opet...
    You can fight the sleep but not the dream...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by The Grey Area View Post
    Zli Srbi opet...
    Pa ne znam jesu li zli ili ne, ali u Srbiji su rekli zeni da im se obrati na sluzbeni jezik Srbije, a obratila se na nasem. Zamisli da to urade ovdje? pa to bi bilo zavjere, CIA, Vatikan, Micky Mouse, sve naravno protiv Srba.

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa ne znam jesu li zli ili ne, ali u Srbiji su rekli zeni da im se obrati na sluzbeni jezik Srbije, a obratila se na nasem. Zamisli da to urade ovdje? pa to bi bilo zavjere, CIA, Vatikan, Micky Mouse, sve naravno protiv Srba.
    Da li da zatvorim ochi dok to zamisljam?

I zbog toga shto je neko tamo reka nekoj zeni mi treba da profesora Popovica prisilimo da govori "nashim" jezikom iako je covjek Crnogorac?
    Ako ponovi ijekavicom onda cemo razumjet, ali nam do tada treba prevodilac...

Shvati da ispadate nakaradni i smijeshni kad ocete da budete 110% Crnogorci. Zbog takvih ka shto ste ti i DesertFox se i smisljaju i pricaju vicevi o Crnogorcima.

Shto ne progovoriste Branku Zbutegi koji je godinama radio i zivio u Crnoj Gori i pricao hrvatskim jezikom?

On vam tada nije smetao, ali vam smeta danas Milan Popovic. Bar da uzimate kakve pare za odbranu DPS-a, no je zalosno kad to radite dzabe...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako si pogleda sve ove postove ođe na ovu temu, jasno ti je što M.P. zbori srbski (ekavski, da mi se ne uvrijede ovi naši). Kad mi ne poštujemo sebe, što bi to i on činjeo? I bilo ko drugi što dođe ođe živjet?
    Da se razumijemo, uobšte me ne zanima kako ko privatno zbori, njegova stvar. Ali, ne mogu imat razumijevanje za ljude koji vode javne poslove, koji podučavaju našu đecu, koji pišu i zbore po našijeh medija, da to čine na jeziku koji se u ovu državu ne zbori. U krajnjem, ne moram ja čitat ni slušat što reče M.P., niko me ne sili, ali ne mogu ni bit indiferentan na fakat da naša đeca uče škole u svoju državu na tuđemu jeziku. I, baš mi je "zanimljivo" što ni dolaze predavači samo iz Srbije? Razumijemo mi i hrvatski i bosanski.. I ne samo predavači. Džabe smo mi nezavisna država, kulturna, a i ekonomska kolonizacija nastavljaju se.
    Emotivno mi je blizak tvoj stav, i zelja mi je dalja emancipacija nacionalnog bica Crnogoraca, ali FAKT je da imamo trecinu Srba i da je srbski u najmanju ruku jedan od zvanicnih jezik, iako ne i sluzbeni. Ako sam uz Dinosu za albanski i dvojezicnost u Ulcinju i Tuzima ( a jesam!) onda sam i za DVOJEZICNOST i upotrebu ekavice kao DRUGOG JEZIKA! Takodje mislim da bi covjek koji se bavi javnom djelatnoscu TREBAO da otpostuje drzavu u kojoj zivi i da predavanja drzi na ijekavici, pa makar i grijesio....stvar je uvazavanja svoje drzave....no, nije obaveza!
    Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kEDOWN View Post
    Ma strasno zanimljivo
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    Emotivno mi je blizak tvoj stav, i zelja mi je dalja emancipacija nacionalnog bica Crnogoraca, ali FAKT je da imamo trecinu Srba i da je srbski u najmanju ruku jedan od zvanicnih jezik, iako ne i sluzbeni. Ako sam uz Dinosu za albanski i dvojezicnost u Ulcinju i Tuzima ( a jesam!) onda sam i za DVOJEZICNOST i upotrebu ekavice kao DRUGOG JEZIKA! Takodje mislim da bi covjek koji se bavi javnom djelatnoscu TREBAO da otpostuje drzavu u kojoj zivi i da predavanja drzi na ijekavici, pa makar i grijesio....stvar je uvazavanja svoje drzave....no, nije obaveza!
    Pozdrav,
    Vi ste advokat, je l tako?

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Izgleda da cemo sacekat da sami andjeo sidje sneba,i uputi kritike vlastima.
    Njegova svijetla,bezgresna,pravedna pojava,neka se obrati auditorijumu na cistom Crnogorskom i neka zestoko raspali i zagrmi.

...Ostaje nada da ce neko od prisutnih konacno konstatovati nesto nalik:
    "Zbilja ljudi,vodja je slijep!?"

U zdravlje
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    Prvo pročitaj što pišem, pa onda talambasaj. Ne ulazim uobšte u tačnost onoga te M.P. zbori, ali mi smeta koliku energiju troši u napadima na cg vlast, a za jezik nema vremena. Da je 0.01% toga potrošio na prilagođavanje "jeziku sredine" zborio bi ka pravi potomak svojijeh predaka. Dok sam mislio da je gostujući profesor bio sam začuđen koliko se involvira u našu političku priču, ali mi nije smeta njegov jezik. Zasmetalo mi je kad sam dozna da ođe živi godinama. I to Crnogorac! Za mene je to i nepristojno i neinteligentno.
    Ne smeta mi osobito kad dolaze gostujući profesori, makar na kojemu jeziku zborili, ako su vrhunski u svojemu poslu. Ali živjet ođe i "pravit se lud" čak je i bezobrazno. I, ne, ne želim da mi takovi zbore što je za mene bolje.
    Što se tiče moje "širine" dovoljno je viđet koliko njih koji sebe smatraju Crnogorcima napadaju jezik kojijem pišem, dok je za njih, zahvaljujuć toj tvojoj "širini" crnogorski jezik ono kako zbori, što neko sad reče, B. Stanković i kojijema je ekavština u CG prihvatljiva.
    I, koliko je mene znaveno, jezik M.Popovića niđe se ne zbori u CG te nije jezik nijedne manjine. Liše profesorsko-ljekarske.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Da li da zatvorim ochi dok to zamisljam?

I zbog toga shto je neko tamo reka nekoj zeni mi treba da profesora Popovica prisilimo da govori "nashim" jezikom iako je covjek Crnogorac?
    Ako ponovi ijekavicom onda cemo razumjet, ali nam do tada treba prevodilac...

Shvati da ispadate nakaradni i smijeshni kad ocete da budete 110% Crnogorci. Zbog takvih ka shto ste ti i DesertFox se i smisljaju i pricaju vicevi o Crnogorcima.

Shto ne progovoriste Branku Zbutegi koji je godinama radio i zivio u Crnoj Gori i pricao hrvatskim jezikom?

On vam tada nije smetao, ali vam smeta danas Milan Popovic. Bar da uzimate kakve pare za odbranu DPS-a, no je zalosno kad to radite dzabe...
    Ne branim ja DPS. Tvoj je problem sto je po tebi drzava i ova nacija isto sto i DPS, pa ako nesto govorimo za nasu naciju, mi branimo DPS. On je Crnogorac, gdje zivi? Nijesam upoznat sa njegovim zivotom, tako da sigurno zivi u Srbiju, i tako je navikao. Ali onda ide druga prica, ako on sad zivi u CG, normalno je da pocne da prica nas. Jer to samo od sebe dodje kao i naglask i sl. ali da neko zivi preko 6 godine, a pricaju kao da su juce iz Beograda dosli, to je vec ono na silu. Kazem ti, dok nama rade, to je ok, mi treba da budemo toleratni ovo ono, isto uradis u CG, odma pobune, skakanje, zli Srbi, prodali ste Njegosa, obraz . Ko prica viceve? Pricaju Srbi, sto rade to iz pakosti. Vicevi o Crnogorcima se u glavnom baziraju na lijenosti, i oni su nastali jos od davno, ne od nas "110% Crnogoraca". Ovi novi vicevi koji pricaju Srbi kao "hocemo li ih iza ledja" i sl. pokazuje njihovu realnost, a ne nasu. Sto kaze Pervan za Srbe, i tu je u pravu.

"Kad se branis od nas, to je sovinizam!" to i vi radite. Bas me interesuje ima li profesora iz CG u BG (ako ih uopste ima) da predaju na crnogorskom? Nema, nego se prilagode zemlji u kojoj zivi. Kazem ti, iskreno me boli uvo kako on prica, ali neki poslovi kao sto su nastavnici, javne licnosti, bi trebali da pricaju nasim jezikom, a ne druge drzave.

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Prvo pročitaj što pišem, pa onda talambasaj. Ne ulazim uobšte u tačnost onoga te M.P. zbori, ali mi smeta koliku energiju troši u napadima na cg vlast, a za jezik nema vremena. Da je 0.01% toga potrošio na prilagođavanje "jeziku sredine" zborio bi ka pravi potomak svojijeh predaka. Dok sam mislio da je gostujući profesor bio sam začuđen koliko se involvira u našu političku priču, ali mi nije smeta njegov jezik. Zasmetalo mi je kad sam dozna da ođe živi godinama. I to Crnogorac! Za mene je to i nepristojno i neinteligentno.
    Ne smeta mi osobito kad dolaze gostujući profesori, makar na kojemu jeziku zborili, ako su vrhunski u svojemu poslu. Ali živjet ođe i "pravit se lud" čak je i bezobrazno. I, ne, ne želim da mi takovi zbore što je za mene bolje.
    Što se tiče moje "širine" dovoljno je viđet koliko njih koji sebe smatraju Crnogorcima napadaju jezik kojijem pišem, dok je za njih, zahvaljujuć toj tvojoj "širini" crnogorski jezik ono kako zbori, što neko sad reče, B. Stanković i kojijema je ekavština u CG prihvatljiva.
    I, koliko je mene znaveno, jezik M.Popovića niđe se ne zbori u CG te nije jezik nijedne manjine. Liše profesorsko-ljekarske.
    Slazem se, drugo je kad profesor dodje sa strane, a ne covjek jos zivi ovdje (koliko sam shvatio iz tvog posta) i ni bar da proba, pa ako mu i izleti nesto na srpskom, niko ga nece ubiti, i bilo bi mi razumljivo, ali nikako da govori citavo vrijeme na srpskom (ekavski w/e).

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Niko ga nece ubiti ali da prica pola srpski a pola crnogorski zvucao bi hmm pa ne onako kako bi trebalo da zvuci univerzitetski profesor.
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Daj jos ovoga, molim te

Potpuno si u pravu. Trebali bi profesora fino da vaspitamo da govori nashim jezikom. Jos kad bi nam reka koji smo to MI, pa da nam lakshe bude. Tj. BIDNE, izvinjavam se

Ne branim ja DPS. Tvoj je problem sto je po tebi drzava i ova nacija isto sto i DPS, pa ako nesto govorimo za nasu naciju, mi branimo DPS. On je Crnogorac, gdje zivi? Nijesam upoznat sa njegovim zivotom, tako da sigurno zivi u Srbiju, i tako je navikao. Ali onda ide druga prica, ako on sad zivi u CG, normalno je da pocne da prica nas.
    To pishe u neki zakon ili to ti onako ofrlje...narodski zakljucak? Predaje covjek po citavome Balkanu i Evropi, ali se nadje par crnogorskih ultra-patriota, isprepadanih srpstvom, da mu zamjere shto se ne sluzi njihovijem junackijem jezikom.

Bas me interesuje ima li profesora iz CG u BG (ako ih uopste ima) da predaju na crnogorskom? Nema, nego se prilagode zemlji u kojoj zivi. Kazem ti, iskreno me boli uvo kako on prica, ali neki poslovi kao sto su nastavnici, javne licnosti, bi trebali da pricaju nasim jezikom, a ne druge drzave.
    Samo oshtro crnogorski vuche od gorskijih shumah!

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Mene je inače čast znavat mnogo jezika, pa evo ću ti se obratit tvojijem jezikom, bar onoliko koliko je istog mene znaveno i koliko uzmognem, e se nadam da ćeš me tako bolje razumjet.

Ne znam koliko ljudi zbori jezik M. Popvića u Crnu Goru, kakovi god to jezik bija, ali je sigurno to mnogo više ljudi no što zbori tvojijem jezikom, e si ti jedini kojega ja u Crnu Goru vidjeh i čuh da tako zbori do dana današnjega.

Koliko sam ja upućen, ne smeta tebe samo ekavica, no i još ponešto, i ne smeta tebe samo Popović, no i još poneko. E bi ti da si viši patriota od sviju nas odje i bi nas učit što je Crna Gora i crnogorski jezik kako tebi na'm pane.

E se bogomi nadam da će ti jedno jutro osvanut da je nebitno kako zboriš, no česa zboriš. A do toga dana ti je pametnije da ne zboriš ničesa.

Eto toliko.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vi ste advokat, je l tako?
    Da!
    Savremeni srbski ne kaze "srpski"...ne kaze uzneo vec "vazneo".
    Sto se tice novih, a korisnih glagolskih oblika "ispostovati" ili "otpostovati"-jednostavno su usli u svakodnevni zivot....ZASTO DA NE? JEZIK JE "ZIVA MATERIJA" I EVOLUIRA.YO?
    Na forumu pisem bez zelje da ikoga impresioniram stilom i leksikom...sa mnogo tacaka i recenicom u duhu TOKA SVIJESTI prije svega.
    Pozdrav,

Page 123 of 321 FirstFirst ... 2373113119120121122123124125126127133173223 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)