Originally Posted by
B_ZZ
Ne znam o cemu pricas?Ako si pratio njegovu karijeru od pocetka znas da je vec imao par ovakvih duela na grand slamovima koji su se igrali po cetiri i kusur ili pet sati.Evo samo 2 primjera:
Wimbledon 2007 protiv Baghdatisa 7-6(4),7-6(9),6-7(3),4-6,7-5 ,mec koji je trajao tacno 5 sati
Us open 2007 protiv Stepaneka 6-7(4),7-6(5),5-7,7-5,7-6(2) mec koji je trajao 4 sata i 41 minut
Novak ima urodjene disajne probleme,cak se pricalo da je rijec o astmi,i prosle godine je isao na operaciju kako bi to pokusao da koliko toliko sanira.Pod takvim okolnostima on ne moze da igra u ekstremno teskim uslovima,kakvi su bili u Australiji ovih dana(i sam vidis da svjetski mediji bruje o tome da su ove godine tamo zabiljezili najvece temperature u njihovoj istoriji,desetak osoba umrlo,pozari na sve strane i sl...).On je predavao meceve mozda jednom ili dva puta po sezoni za ovih par godina koliko je profesionalni teniser,to nije toliko dramaticno kako ti pokusavas da predstavis.Apsolutno je sposoban da odigra duge i iscrpljujuce meceva a vec sam ti i naveo par primjera,njegovi problemi medjutim nastaju u situacijama bas visoke temperature,vlaznosti vazuha i sl...
Nije pruzio ni priblizno ovakvu partiju u karijeri?Ja se druze nadam da se salis.Novak prije svega kad prikaze svoju A-igru ne mora da igra protiv nikoga 5 setova da bi ga dobio pogotovo ne na tvrdoj podlozi,njegova A igra na turu je slabija jedino od Federerove(naravno pricamo o tvrdoj podlozi,na sljaci Nadalu niko ne moze ni blizu prici).Kad igra igra na svom nivou obicno meceva zavrsava u 2-3 dobijena seta i to cak i protiv tenisera kakvi su i Nadal,Marej i Federer(3-0 u polufinalu prosle godine,prije toga gotovo pet godina niko nije dobio Federera 3-0 na jednom grand slamu,cak ni jedan Nadal na Roland Garosu).Djokovic kad igra na svom nivou ima obicaj da kako to Ameri kazu "crta linije",da pogadja uglove iz gotovo svih pozicija na terenu,bilo iz bekhenda ,bilo iz forhenda.
I ti mi sad trazis da uporedim njegovu igru sa Verdaskovom...Osim forhenda koji je Verdskov signature shot( a ni Novakov forhend nije mnogo slabiji) i voleja,u prakticno svim ostalim elementima igre je Djokovic druga klasa.Do ovog turnira na kojem je stvarno odlicno servirao,Verdaskovi servisi nisu bili nista vise od prosjeka,ali uporedjivati Novakov bekhend koji je uz Marejev najbolji bekhend na turu sa Verdaskovim bi bilo veoma smijesno.Kretanje,ritern,izgradjivanje poena,drop shotovi,mentalna snaga mene je cak sramota da poredim ove aspekte u njihovoj igri.
Novak je od Wimbldona prosle godine u blagoj krizi i padu forme,a cak je i sa takvom formom uspio da osvoji Masters kup,igra polufinale US opena,uzme bronzu na Olimpijadi... sto ti samo po sebi dovoljno govori o njegovim igrackim kvalitetima.I sad ja treba da njega uporedjujem sa Verdaskom koji u karijeri nikad nece postici ni deseti dio onoga sto je Djokovic uradio.
Bookmarks