Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 26 to 33 of 33

Thread: I vizantijski hroničar Georgius Cedrenos navodi Dukljane

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by max95 View Post
    neznam zasto se ovdje svjesno ili nesvjesno negira cinjenica, da su Hrvati(Crvena Hrvatska-LJPD-a)igrali najvecu ulogu u etnogenezi danasnjih
    Crnogoraca..tj.Dukljana,daleko vishe nego sto su to cinili romanski(vlaski) ili arbanaski(albanski)element!???
    Maks Crvena Hrvatska nije postojala. Ona ti je nešto kao Kosovska bitka. Sredstvo podčinjavanja Crne Gore i Crnogoraca. Ne kažem da Crnogorci nijesu imali veza sa Hrvatima, jesu i to više nego sa Srbima ali to ne znači da smo Hrvati.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne bih sad dubio priču, ne bih ni pokušava postavit jednu cjelovitu viziju naše prošlosti, samo ću nabačat nekoliko pitanja-odgovora koji neke predhodne priče čine barem upitnijem.
    Prema pisanju Popa Dukljanina svi vladari Duklje imali su manje više slavenska imena, tako da je čudna priča da nema Slavena među Dukljanima i da su naši predci stigli docnije?
    Što se tiče dominantnoga etnosa u genezi cg nacije ne čini li vi se da su dominantni oni koji su nametnuli svoj jezik? Ne mogahu im ništa ni Iztočno ni Zapadno Carstvo.
    Nije li pomalo čudno da se ta davna država zvala baš Duklja? I koliko god se širila i smanjivala, ime je ostajalo? I, zanimljivo, kad god bi se skupila svela bi se na CG? A, nije naša? Čudno razmišljanje.
    Ne znam što se pominju Albanci kad oficijelna nauka, vaskolika, na ovijem područjima vidi samo Ilire?
    Velite da su se Slaveni i ini napuštajuć zetsku ravnicu popeli na brda i tamo miješali s nekijem Vlasima? Ja znam za legendu koja veli: "Prije nas ođe je živio neki čudni narod, zvali su se Mataruge, koji su se odselili nekud u Srbiju kad su naši predci stigli". Ne znam što vele vaše legende, ali legende jesu svakojako.
    Opet, zanimljivo je, što veli Ćipur, da su jedna velika francuzka ili jedna velika talijanska nacija sastavile jedva dvije stotine godina (manje/više) svojega bitisanja, dvije stotine godina imena, i niko im to ne ospori! A, mi se moramo tamo nekome pravdat što su naši predci imali nesreću da u vrijeme pomračenja njine slave (koje sleduje svijem narodima), na našu zemlju nagrnu sa $evera divlje horde Srbalja .. ili kako li se već zovijahu.. Iako im je povijest sva od pomračenja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

_

Quote Originally Posted by DesertFox View Post
    tako da je čudna priča da nema Slavena među Dukljanima i da su naši predci stigli docnije?
    Mislim da nijesi pazljivo citao, pa nema svrhe da polemisemo.

_

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Trebaš da razumiješ neke stvari iz istorije. Misliš da je Ćipur postavio sve iz CG istorije? Ne nije, i neće. Ne možeš se oslanjati samo na Ćipura. Imaš rupe u poznavanju naše istorije.
    Ako sam postavio ogroman broj dukljanskih izvora, to je zato što je taj period najnejasniji Crnogorima.

Ivan Crnojević kad je izašao na cetinjsko polje za sobom je povukao narod iz ravnice. Na Cetinju i okolini do Ivana Crnojevića živjeli su samo Vlasi, stanovnici tog kraja nazivani su u svim izvorima Vlasima (Morlacima). Međutim od 16. vijeka narod stare Crne gore, Cetinja i okoline počinje se nazivati Crnogorcima. Prestaju ih izvori zvati Morlacima, sve rjeđe?!! Zašto?
    Moje je mišljenje da je Ivan Crnojević povukao NEMORLAKE iz ravnice, Slovene i Arbanase, i više nikom nije moglo da prevlada etničko ime.
    Crmnica, Ljubotinj, Ceklin, Dobrsko selo, Kosijer, Očinići, Ugnji, Vrela, Brajići, Ćeklići ..... sve je to naseljeno narodom koji je pošao za Ivanom Crnojevićem!
    U Banjanima, Morači, Drobnjacima, Pivi .... živjela su od pamtivijeka vlaška plemena. Za Pipere, Kuče, Vasojeviće, Ozriniće .... mislim takva su i predanja da su malisorskog porijekla.

Imaš turske deftere sa kraja 15. vijeka iz sela oko Skadra. ima ih na internet.
    Ogroman je bvroj slovenskih imena. Đe su oni nestali? Pa iselili su se u Staru Crnu Goru i okolne planine.
    Staru Crnu Goru i sva crnogorsko-brdska plemena koja mi znamo NAPUNILI su ljudi iz DUKLjANSKE RAVNICE. Neko je nekad davno formirao ta plemena, ja se uglavnom slažem sa tobom da su to bila protoalbanska plemena, ali ta plemena popunjena su, i napravljena nova, od ljudi iz dukljanske ravnice!

Pogledaj kakvu su svijest imali Crnogorci prije 180 godina, prije Njegoševih bajki, svijest što im je starina! Što im je zemlja i starina!
    Starina im je dukljanska ravnica!
    Ovo im je svijest bila! Ne da je njihova Metohija, Baljurevac i Pirot, nego dukljanska ravnica i more!
    Cek,kad sam jos letos 1 put dosao na forum i raspitivao se za Pivljane,rece mi da su Crnogorci,jer samo kod Crnogoraca postoje plemena,a sad su Vlasi!?"Staru Crnu Goru i sva crnogorsko-brdska plemena koja mi znamo NAPUNILI su ljudi iz DUKLjANSKE RAVNICE"..
    Piva ne spada u Staru Crnu Goru i u brdska plemena,nego kao sto pise na Montenegrini,Crnogorosko-Hercergovacko pleme..ili ne?
    Mada da ima neke istine u tome,vidi se iz toga kad moja baba kaze da su njeni "sisli ozgo"(sa Ceva-Dedeici),mada sad za Djacice ne znam jesu li iz Zetske ravnice...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    _
    A zasto se Morlaci prestaju pominjati - odgovor je jednostavan - njihovo iseljavanje je uveliko bilo okoncano.
    Đe su se iselili?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Đe su se iselili?
    Moje plemensko predanje, kako gorije rekoh, veli e su ti staro$edioci, "neki tuđ narod, neki Mataruge, odselili neđe u Srbiju", te su onda moji predci zapo$eli njinu zemlju. Riječ bi mogla bit o XVI stoljeću.
    Moguće su pravci kretanja i ostalijeh bili put Iztoka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Što se veli "istražili se kao Mataruge" Mi smo izgleda porijeklom od tih Mataruga koji su po svoj prilici Iliri. Mnogi su otišli za Srbiju a neku i za Hercegovinu od kojih sam ja.Poslije smo promjenili prezime a to je bilo neđe u XV vijeku. Naravno to je jedna od priča.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Ferhat Dinoša je jednom rekao na TV da Mataruga na albanskom znači PREKO PUTA.
    Ruga je sigurno put, ulica. Ukucajte u Google - Rruga Nëna Tereze, dakle, to je ulica majke Tereze.Bukumire na albanskom znači DOBAR HLjEB.

Dakle, prije će bit da pominjete neka ilirsko-albanska plemena.

Ja pričam o Vlasima. Na Cetinju postoji VLAŠKA CRKVA koju je Ivan Crnojević, a koju su sagradili Vlasi, koje je zatekao. Đe su Vlasi otišli? Niđe naravno.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)