Originally Posted by
Ćipur
Trebaš da razumiješ neke stvari iz istorije. Misliš da je Ćipur postavio sve iz CG istorije? Ne nije, i neće. Ne možeš se oslanjati samo na Ćipura. Imaš rupe u poznavanju naše istorije.
Ako sam postavio ogroman broj dukljanskih izvora, to je zato što je taj period najnejasniji Crnogorima.
Ivan Crnojević kad je izašao na cetinjsko polje za sobom je povukao narod iz ravnice. Na Cetinju i okolini do Ivana Crnojevića živjeli su samo Vlasi, stanovnici tog kraja nazivani su u svim izvorima Vlasima (Morlacima). Međutim od 16. vijeka narod stare Crne gore, Cetinja i okoline počinje se nazivati Crnogorcima. Prestaju ih izvori zvati Morlacima, sve rjeđe?!! Zašto?
Moje je mišljenje da je Ivan Crnojević povukao NEMORLAKE iz ravnice, Slovene i Arbanase, i više nikom nije moglo da prevlada etničko ime.
Crmnica, Ljubotinj, Ceklin, Dobrsko selo, Kosijer, Očinići, Ugnji, Vrela, Brajići, Ćeklići ..... sve je to naseljeno narodom koji je pošao za Ivanom Crnojevićem!
U Banjanima, Morači, Drobnjacima, Pivi .... živjela su od pamtivijeka vlaška plemena. Za Pipere, Kuče, Vasojeviće, Ozriniće .... mislim takva su i predanja da su malisorskog porijekla.
Imaš turske deftere sa kraja 15. vijeka iz sela oko Skadra. ima ih na internet.
Ogroman je bvroj slovenskih imena. Đe su oni nestali? Pa iselili su se u Staru Crnu Goru i okolne planine.
Staru Crnu Goru i sva crnogorsko-brdska plemena koja mi znamo NAPUNILI su ljudi iz DUKLjANSKE RAVNICE. Neko je nekad davno formirao ta plemena, ja se uglavnom slažem sa tobom da su to bila protoalbanska plemena, ali ta plemena popunjena su, i napravljena nova, od ljudi iz dukljanske ravnice!
Pogledaj kakvu su svijest imali Crnogorci prije 180 godina, prije Njegoševih bajki, svijest što im je starina! Što im je zemlja i starina!
Starina im je dukljanska ravnica!
Ovo im je svijest bila! Ne da je njihova Metohija, Baljurevac i Pirot, nego dukljanska ravnica i more!
Bookmarks