_

@CAKI

Zasto sam pitao ako moze da mi to ukratko i jednostavnije objasni..Ako nista bar njegovo zanimljivo razmisljanje..
Ukratko i jednostavnije?

Danasnji Srbi = Sloveni + druge etnicke grupe (racunajuci i crnogorske iseljenike) koje su u intezivnim migracijama tokom nekoliko vjekova naselile prostor danasnje Srbije. Taj narod je kasnije politicki i, u nesto manjoj mjeri, kulturno objedinjen u drzavu Srbiju.

U uzem smislu

Srpska politicka elita i kler u Austriji + narodne bune + naklonost "velikih sila" = moderna srpska drzava i nacija.

U drzavnom smislu, postoje tri cjeline:

* srednjevjekovna drzava Srbija

* diskontinuitet drzave i otomanska prevlast

* moderna srpska drzava (1878 - danasnjica).

Crnogorci: dominantno potomci sloveniziranih albanskih plemena, koja i Tacit u "Analima" pominje kao izrazito ratoborna, zatvorena, usredsredjena na stocarstvo, naseljena u planinskim krajevima kavkasko - kaspijskog regiona. Ta plemena su vjerovatno sa Slovenima (ili nesto ranije) dosla na poluostrvo, nastanjujuci danasnju Crnu Goru i Albaniju. Kasnije je jedan dio "sloveniziran", sto postaje osnova za crnogorska plemena. Ta plemena su pretrpjela svakakve jade, ali su uspjela da prezive i nadzive sve drzavne tvorevine na ovim prostorima, da bi se konacno objedinila u prvoj, pravoj i jedinoj drzavi - Crnoj Gori. Sa Srbima, Hrvatima i Slovencima dijelimo jezik i nametnutu srpsko-hrvatsku kulturu (SHS- SFRJ), ili, ako hoces, nijesmo joj se mnogo ni opirali u komunizmu.
Sto se tice ostalih osobina, prije svega jedinstvenog crnogorskog mentaliteta, koji nije bez razloga drugaciji od slovenskog, njih cu obraditi u posebnoj temi ili postu.

U drzavnom smislu, bas kao i narodima iz kavkaskog regiona, nasa stvarnost su bila izolovana plemena, a ne orijentacija na drzavne projekte.

Ono sto tebe zbunjuje u tradiciji Crnogoraca vjerovatno je snazno ukorijenjen kosovski mit i predanje o slavnom Dusanovom carstvu. Ono jeste bilo veliko, slavno i mocno, ali nema veze s Crnogorcima, vec sa drzavnim marketingom Petrovica - tu pricu su uspjesno koristili kao propagandnu u cilju centralizovanja crnogorske drzave i stavljanja plemena pod njihovu sapu. Takodje, mozda ce te zbuniti pominjanje albanskih plemena. Koristim ih kao jednostavniju i prepoznatljiviju odrednicu, a ustvari mislim na zajednicke pretke Albanaca i Crnogoraca - od jednog ili vise plemena nastale su dvije nacije - crnogorska i albanska.

Ovo je moje misljenje i, naravno, ne preporucujem ti da njime plasis svoju porodicu i prijatelje iz Srbije. Mogli bi te ostavit bez nasledstva ili iscerat iz kuce.

@Cipur

Dileme? Nesto ih i nemam, a samokriticnost je prijeki lijek, osim ako zelimo da fantazijama nastavimo sa rastakanjem nacionalnog tkiva, dok konacno zalutamo i izgubimo identitet. Pocelo je Kosovom i pretenzijama Petrovica na srpski presto, nastavilo se Podgorickom skupstinom i pasjim zivotom u SHS, a, po svoj prilici, bicemo dokrajceni epovima o Duklji i forsiranim Slovenstvom. Nastojanje da Srbima dokazemo da nijesmo isto, tako sto cemo svoju istoriju vezati za Duklju, pogresna je smjernica i cini mi se da smo zagubili koordinate...ako smo ih uopste i imali.
Mislim da si, ipak, ti taj koji treba da se zapita zasto je, za relativno kratko vrijeme, u svojim temama presao put od ubijedjenog Dukljanina, preko Crvene Hrvatske, Tribala i Morlaka, do sumnje da smo mozda i albanskog porijekla? Na koju stranu ici?

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
Ako su tacni vizantijski podaci o bici kod Tudemila, da je bila tako velika, svi oni zajedno su potukli Vizantince.
Cudno ti je sto su nasa plemena "prolivala krv" za Duklju? Meni je to sasvim logicno : ako narod A zivi na teritoriji kojom, kroz drzavni oblik N, upravlja vecinski narod B, elementarno poznavanje istorije upucuje nas da je sasvim moguce da je narod A bio u vazalnom ili poluvazalnom odnosu, pa se usled obaveze, nasilnog ili diplomatskog pritiska, ili zbog povlastica, borio za drzavu N, odnosno u korist naroda B. Uzmimo primjer Srba - Srbi su zivjeli u AU carstvu, borili su se za tu drzavu, dobijali visoke cinove u vojsci te drzave, bili nagradjivani titulama i posjedima od strane te drzave. I? Po toj analogiji, da li je veliko austrijsko carstvo - i srpsko carstvo? Ili, da odemo dalje u proslost - prije nego sto su Turci prodrli na Poluostrvo, borili su se kao najamnici za razlicite drzave, pa i za srpske velikaske drzavice, a cak nijesu ni zivjeli u njihovim granicama.
Ako su dukljanske dinastije crnogorske, onda su Habzburzi srpska dinastija.

Primjer iz svakodnevnog zivota: Crna Gora je drzava Albanaca i u nekom pretpostavljenom ratu ne bi bilo neobicno ako bi oni bili regrutovani u vojsku Crne Gore. Medjutim, da li Albanci Crnu Goru i njeno drzavno, istorijsko, kulturno i bilo koje drugo nasledje, smatraju svojim? Da li je Albanija ili Crna Gora njihova matica? Da li su Milo Milunovic, Novica Cerovic, Petar II, Balsa Brkovic, Dejo Savicevic... dio albanskog nasledja? Moze li Albanac u Crnoj Gori bit premijer? Ako bi doslo do sukoba izmedju Crne Gore i Albanije, da li bi Albanci bili lojalni drzavi Crnoj Gori?

LjPD navodi ogroman broj plemstva, to jest ogroman broj potomaka raznih dukljanskih vladara. Što su oni radili? Jesu se razmnožavali, i sa kim? Pa valjda sa svojim podanicima, zar ne?
Evo na primjer, jesu ovi spomenuti plemici imali potomstvo?

Naravno da su se razmnozavali i naravno da su to cinili sa pripadnicima svoje vrste, tj. rase i staleza - ti izgleda mislis da je u ranim razvojnim fazama drzave Duklje bilo desetine miliona predaka Crnogoraca, organizovanih u jedno sasvim liberalno drustvo, pa su bili neizbjezan reproduktivni cinilac? Sloveni, koji su ocigledno u vrijeme uspona Duklje bili visestruko brojniji od prvih plemena u Duklji, koja su mogla brojati tek nekoliko stotina clanova, podigli su svoju drzavu znatno, znatno ranije nego sto su se upravo ta, nasa, plemena mogla izdvojiti iz (proto)albanskih etnickih skupina. Sloveni su se mnozili sa Slovenima i onim grupama koje su tu zatekli po naseljavanju, dok su nasi preci zivjeli u danasnjoj Albaniji. Kasnije, stvaranjem pracrnogorskih plemena, mi jesmo djelimicno slovenizirani preuzimanjem jezika, ali je zatvoreno pleme i dalje ostalo integrativna jedinica. Tesko mi je da povjerujem da su dva izrazito razlicita tipa uopste mogli dodirivati u bilo kojoj sferi zivota, a kamoli ukrstati.
Kad govoris o ovakvim stvarima, uzmi u obzir vrijeme doseljavanja Slovena, vrijeme nastanka prvih drzava, njihove ekspanzije i prodor na istok, ka danasnjoj Albaniji.

Primjer iz svakodnevnog zivota: u kojoj mjeri se danas u Crnoj Gori, u XXI v., sklapaju brakovi izmedju Albanaca/ki i Crnogoraca/ki?

Velika vecina stanovnika Duklje živjela je oko skadarskog jezera i u zetsko bjelopavlickoj ravnici. To što se Duklja prostirala na hercegovacki kamenjar i neke planincine, ne igra neku ulogu, jer je ogroman dio stanovništva živio oko jezera i na primorju!

Doprinio si mojoj teoriji o Crnogorcima kojima je odgovarala drugacija konfiguracija terena i zanimanje - Sloveni su, zajedno sa ostacima drugih naroda, uglavnom naseljavali plodne, ravnicarske oblasti i, naravno, jug, zbog trgovine i blizine mora. Mi smo se iz albanskih preselili u dukljanske vrleti - u planine i brda, koja u potpunosti odgovaraju nasem mentalitetu.

Konacno, to sto se i u ostalim evropskim zemljama udzbenici oslanjaju iskljucivo na politicku istoriju naroda, mene ne obavezuje da se pravim lud i na silu se ubijedjujem da sam ono sto nikako ne mogu biti. Ako Grci ili Italijani grijese, ne moramo i mi da zazmurimo. Uostalom, ako su etnicke grupice u Italiji nazadovale i, umjesto da evoluiraju u nacije sa drzavama, svoju istoriju prepustile nekom drugom, ne vidim gdje sam tu ja i zasto bi to mene sprecavalo da koristim prednosti logickog razmisljanja. Njihov problem, zar ne?

@FORMICA

Vrlo bih volio ako imaš neke podatke oko genetskih istraživanja u Crnoj Gori mada koliko ja znam njih nije ni bilo a ako ih je i bilo uzorak je bio prilično nepouzdan. Ne znam što je načinila Nacionalna Geografija sa svojim istraživanjem.
Imam i potrudicu se da ih postujem, samo da se dogovorim sa svojom lijenjom guzicom.

_