Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 44

Thread: HTPC - 4850e & 780G + DVB-S - Potrebna pomoć oko sat. kartice

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

Default HTPC - 4850e & 780G + DVB-S - Potrebna pomoć oko sat. kartice

Ovako: Pravim HTPC (Home Theater PC) baziran oko AMD-ovog 780G chipseta i energetski efikasnog procesora Athlon X2 4850E (za koji su me by the way u crnogorskim comp. radnjama ubjeđivali da ne postoji - "đe si ti to vidio časti ti?" - pa sam ga kupio na Amazon.com - cijena oko 65 USD).

Razmišljajući o TV kartici pri tome sam da uzmem neku DVB-S karticu. Oko nje mi treba pomoć ali ne u smislu preporuke koju kupiti već o nekim tehničkim preduvjetima.

Naime, koristim Total TV sat paket i interesuje me u kojoj mjeri mogu koristiti postojeću postavku (dish - monoblock LNB) u kombinaciji sa DVB-S karticom i Echolite recieverom.

Konkretno, interesuje me može li se koaksijalni kabl koji ide u ovom trenutku u Totalov reciver, nekim razdjelnikom razdvojiti prije ulaska u reciever i potom povezati sa receiverom i DVB-S karticom, kako bi oba uređaja koristili istu antenu, LNB-ove i diseqc. (ili koristiti postojeći LNB out iz recievera pa povezati sa DVB-S karticom)

Važna napomena je da ne želim imati konfiguraciju u kojoj bi se istovremeno pratili i Total TV i DVB-S, već bi npr. kada se gledaju kanali preko PC kartice Echolite bio neaktivan. U ovom slučaju, da li je moguće preko PC kartice kontrolisati diseqc.

P.S. Ja sad koristim monoblock sa 2 LNB-a koji pokrivaju 3 stepena razmak (Eutelsat 16 i Hotbird 19). Ima li načina, i kojeg, da imam tri LNB-a na po 3 stepena kako bih hvatao Astru (13), Eutelsat i Hotbird?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    4 Posts

Pogledaj da ti taj receiver mozda nema lnb out? Ako ima tako si rijesio bar lnb problem.

edit: ah, napisao si da ima lnb out. prvo probaj tako.
    ne znam, nemam, ne mogu, necu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

1.interesuje me može li se koaksijalni kabl koji ide u ovom trenutku u Totalov reciver, nekim razdjelnikom razdvojiti prije ulaska u reciever i potom povezati sa receiverom i DVB-S karticom

Ne

Koristi lnb out, ali pri tome, nemogu ti u isto vrijeme bit upaljeni i total i ss2. Preko ss2 je moguće kontrolisati diseqc.

2. Ima li načina, i kojeg, da imam tri LNB-a na po 3 stepena kako bih hvatao Astru (13), Eutelsat i Hotbird?

Ima, mada neznam kako sa monoblokom to radi. Generalno ti trebaju 3 lnb-a i jedna diseqc 4/1 switch. Plus da to podesiš na risiveru i na DVB kartici.

Sviđa mi se ova tvoja multimedijalna mašina, i ja sam mislio jednu takvu da skrpim

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by jancker View Post
    Koristi lnb out, ali pri tome, nemogu ti u isto vrijeme bit upaljeni i total i ss2.
    Kao što rekoh nije mi ni bio cilj da rade istovremeno s obzirom da ce oba uredjaja biti ispod TV-a u dnevnoj sobi.

Hvala na odgovorima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    7 Posts

Ako ne bude radilo imas LNB sa dva izlaza da uzmes - rade sasvim nezavisno. I MOLIM te malo detalja oko te masine - prvenstveno mislim na softver, rjesenje za daljinski i sl.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

@Omega,

Jos uvijek prikupljam hardware. Kad sve bude na mjestu i sklopljeno, javljam se

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Brate, kupi monoblock sa 2 izlaza (isti block kao što si dobio uz Total TV, ali onda umjesto sa jednim coax izlazom, dva coax izlaza). Jedan za Total TV, drugi za HTPC.

Ako što imaš pojma o satelitima možeš gledati i za ovo riješenje:

http://www.wavefrontier.us/

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

Radi li ko kod nas sa ovim antenama?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    7 Posts

Sumnjam, ovo prvi put vidim.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

Default Stigla MB

Stigla ploča za HTPC.

Nabavio sam Gigabyte MA780GPM-DS2H.

Ploča ima integrisan Radeon HD3200 sa 128 MB GDDR3 on board memory, kojem se može još dodijeliti do maksimalno 512 MB dodatnog RAM-a od sistemske memorije.

Integrisana grafika podržava u potpunosti full HD 1080p i ima HDMI izlaz.

Integrisani audio čip takođe podržava looseless BlueRay i HD audio, što ploču čini jednim od najboljih izbora za HTPC HD konfiguraciju, jer procesoru preostaje samo da vrti OS, upravlja driverima i sl.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Jocker View Post
    jer procesoru preostaje samo da vrti OS, upravlja driverima i sl.
    I da enkodira MPEG stream . Mada bilo koji noviji dual core preko 2ghz bi bio dobar, koristi ti nekih 50-60% procesora.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    7 Posts

Samo nastavi da izvjestavas... :-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako vec pucas na HD mozda da uzmes skystarHD i prepustis njoj da se bakce sa dekodiranjem. Ako vec planiras da pravis HTPC, predvidi da ces mozda na jednom racunaru da snimas sat materijal, u isto vrijeme da gledas neki film i eventualno jos neko u mrezi (ako imas LAN u kuc/stanui) da vuce multimediju sa njega...

Ja vec par godina koristim jedan racunar kao HTPC: Asus P4P800, CPU intel 2.4Ghz SkyStar 2 (uz nju ti dodje i daljinski sa IC risiverom) i ATI 9250 karticu povezanu sa TV preko TV-outa. Moram priznati da sve radi pod konac. Desavalo se da ne gasim masinu danima a zlostavljam je, kao sto sam vec i rekao, godinama. Umjesto akanja sa SkyStar-om i DiseqC motorom ugradio sam klasicni motor za antenu tako da ne brigam oko upravljanja, a ni sjever me ne brine (znao je kad "dune" da obrne pola antena u Podgorici..) Sto se tice softvera sve radi pod Windowsom XP, nisam koristio nikakav mutlimedia centar. Nisam mogao da namjestim sto mi sve treba pa sam napravio jednu malu aplikaciju u VB6 koju koristim za pokretanje programa, pustanje filmova i muzike. Aplikacija je dosta jednostavna i stara (sto se moze zakljuciti i iz toga da je radjena u VB6-tici) ali zavrsava posao pa se nisam mogao nakaniti da pravim nesto savremenije. Posto iz moje aplikacije izaberem neki video materijal, pokrece se bsplayer koji ima podrsku za WinLirc odakle, dalje upravljam... Sto se tice satelitske televizije, muzike i DVD playbacka za to koristim DVBViewer Pro. Sjajan OSD, odlicne performanse i naravno , uz hvala Pikachuu, podrska za softcam pluginove . Od ove aplikacije neces naci bolju na trzistu a probao sam ih dosta, vjeruj veteranu...

U Crnoj Gori je gotovo nemoguce naci krsteno kuciste za HTPC, tako da ces to morati da porucujes negdje. Ja koristim neko obicno, ali planiram da uskoro sklopim novu konfiguraciju pa cu tada uci i u nabavku kvalitetnog HTPC kucista (znaci desktop varijanta sa ugradjenim OLED-om). Samo da se nadje vremena, sto je skoro jednako lako kao naci i kuciste

Eto toliko od mene, srecno sa skalapnjem...
    Last edited by SasHA; 27-10-08 at 15:32.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

SasHA i Omega,

Vec sam porucio SkyStar HD2 karticu, sjutra mi stiže. Kućište mi je već stiglo, još prije petnaestak dana i u pitanju je mislim 'naj' slim kućište koje postoji na tržištu, visoko svega 9 cm. Riječ je o ThermalTakeovom Mozart SX kućištu. Kupio sam varijantu bez VFDa i daljinskog.

Kako sam čitao recenzije da su mu 2 ugrađena 80mm ventilatora isuviše bučni, naručio sam state of the art ventilatore marke Noctua (za koje su me blijedo gledali podgorički dobavljači i prodavci opreme) sa Quitepc.com-a.

Takođe, kako planiram Vista Media Center, koji definitivno najbolje izgleda o svih mc programa, naručio sam daljinski (u attachmentu) koji dodje sa kitom za internu instalaciju. (Naruceno sa austrijskog website www.mcubed-store.com - trebalo da stigne tokom nedjelje)

Vista Media Centar biće upgradeovan sa Vista Media Center TV Packom 2008, koji ga otkjlučava za DVB-S2 i HD standard, što će ga u potpunosti učiniti kompatiblnim sa SkyStar HD2 karticom.

Očekujem još niskovoltažni (45w) AMD Athlon 4850E (za kojeg su me isto blijedo gledali po Podgorici) poručen sa Amazona.

Planiram takođe da koristim program poput DVBBridgea koji bi trebalo da player od Sat kartice, odnosno njeno upravljanje, integriše u Vista Media Center i sve učini upravljivim samo sa jednim daljisnkim.

Upravo sam prije pola sata završio i modifikaciju Totalove antene instalirajuci bracket sa tri LNBa (Astra 19.2E, EutelSat 16E, Hotbird 13E). e kako sam se smorio oko ovoga samo da vam je znati. Ako kome treba uputstvo, nek se javi. Prblem je sa Totalovom antenom jer njen nosac za LNBove nestandardan, pa ne može Triaxov multi LNB da se stavi na šipku, a Gilbartinijevi nosači za LNBove su preširoki za ovu kombinaciju na 3 stepena.

Eh, da. Kako će ovo biti četvrti računar u mom skromnom domu, naravno da imam svu neophodnu infrastrukturu za (W)LAN

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

sjajno. Ne bi bilo lose ako bi ovdje postavio i gdje si nabavljao opremu i po kojoj cijeni. Svaka cast za tri LNBa, mora da su ekstra slim kada si uspio da naguras 19.2,16 i 13, mali je to razmak..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    7 Posts

Svaka cast

@SasHA
    prikazuje li taj dvb viewer DVB subtitlove na digitv?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    7 Posts

A kako ces gledati total preko toga ili uopste i ne planiras

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

OMega, ah..., jedina opcija je card sharing samo što u istu cijenu ulazi i digi i ttv i HRT i jos ponesto, s tim shto planiram da instaliram jos jednu antenu (36€) za Thor satelit i povežem sa preostalim praznim slotom u disecq.

SasHA,

Oprema je kupljena ovako:

Kuciste - ThermalTake SX SNS7000 - 82€ - SasaMNE (naci ces ga na forumu u Prodaja/Oglasi, ali je to roba iz Altija)

Fanovi za kuciste - Noctua 80mm x 2 komada - www.QuitePC.com 12€x2 + 4€ postarina.

Daljinski - Win Vista Premium Ultimate Mce Remote Control By Mediagate - www.mcubed-store.com - 24€ + 8€ postarina

Procesor - AMD Athlon X2 4850E - $66.99 + $15 postarina (manje od 60€ u trenutku kupovine) - www.Amazon.com

MOBO - Gigabyte MA780GPM-DS2H - 6099 rsd (oko 70€) - Computer Shop www.winwin.co.yu Beograd, donijela mi tashta ploču

DVB-S kartica - SkyStar HD2 - 102€ Alti Podgorica

Hard disk 320 GB imam od ranije kao i 2 giga DDR2 RAM i DVD player

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Omega,

mislim da podrzava. Nisam gledao DigiTV na njemu a i gotovo nikad ne koristim subtitlove. Samo me ometaju (naravno ovo vazi samo ako je film na engleskom...)
    Pogledaj detaljno karakteristike za pro verziju: http://www.dvbviewer.com/en/index.php?page=features

Ja sam je platio 30 eura (15e software + 15e troskovi wire transfera) zato sto kod nas jos nije obrnuo glupavi paypal.. Izuzetno sam zadovoljan sa softverom. Kada se pretplatis dobijes username i pass za 'members' odjeljak sa dozivotnim downloadom programa i pluginova uz pomenuti softver

Jocker,

Hvala na informacijama. Brine li te zagrijavanje ss2 kartice, ipak je to niskoprofilno kuciste i kartica ce biti instalirana horizontalno.. Mozda u ovim HD varijantama i nije losa USB/CI varijanta, naravno ako su rijesili problem protoka podataka

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

SasHA,mislim da su problem zagrijavanja rijesili jos sa revizijom D SS2, a shto se tice SSHD2 nisam primijetio po forumima da se iko zalio na taj problem

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    343
    Thanked in
    207 Posts

Ja sam baš i razloga zagrijavanja ne samo SSHD2 nego i cijele konfiguracije, tj stavljanja većih i sporijih a time i tiših kulera više za obični mozart nego za taj slim.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

rzeljko,

Upravo zbog slim kucista i eventualnog problema sa zagrijavanjem je konfiguracija takva da u njoj ima samo jedna kartica (SkyStar), nisko voltazni procesor (45w) shto znači manju potrošnju, manje zagrijavanja i tiši cooler.

Ako bi se islo npr. na full atx plocu sa recimo Phenom procesorom (140W) i grafickom kartom i sat karticom vjerujem da bi bilo problema.

Anyway, kad stigne proc. i zavrsim instalaciju, javljam termalne rezultate

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Slikaj i postavi da vidimo kako sve to izleda.
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    1 Post

Stigao daljinski

Jos se procesor čeka da se kompletira mašina. Oduži se ovo putovanje proca iz aAmerike

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)