Quote Originally Posted by Jovan21 View Post
Po mom misljenu, cijena kvadrata na S.Aerodromu, dje zivim citav zivot, ne bi smjela biti preko 1900-2100 ..

A izreda za manje kvadrature hoce oko 2500-3000€, cak i za vece cesto je oko 2700..

Par primjera, Bemaxova zgrada 8-8, u izgradnji 1850, 2 godine kasnije, hoce da je prodaju 3300 na 70m2. 

Zgrada u kojoj stanujem, placam 220 eura kiriju za nenamjestenih 39 kvadrata, sreca pa imam svoje stvari. Komsija koji ima isti stan hoce da ga proda za 115k ( na 20 godina da uzmem taj stan, mjesecno bi kamata banci bila veca od trenutne kirije narednih 12 godina. Kapiram ja da novac gubi vrijednost, kirija ce se povecati, ali za 12 godina eej, sta bi bilo da je racunica 25-30 godina, plus citav zivot da otplacuje covjek jednosoban stan)..

Btw kvalitet novogradnje je cesto teski krs, tako da s obzirom na trenutno stanje, pristalica sam da covjek napravi kucu..Bolje 80-100m2 i finansijska sloboda nego 40 kvadrata a da ti stalno visi mac iznad glave..
Sve i da je sada 1900€ cijena m2 (prihvatljiva - neka imaginarna) kao sto kazes, opet bi te kredit na 30 godina ispao skoro pa duplo vise ( +- 430€ mjesecno ) od te kirije koju placas. Na tebi bi bilo samo da odlucis dal' zelis vjecno da budes u najmu ili da uzmes kredit.

Sto se tice pravljenja kuce naravno da je to vjerovatno i najbolja opcija al' mogu komentarisati samo sa aspekta Boke.
Kada uzmes sve sto ti treba (prikljuchci, zemljiste, dozvole, gradnja) te gradis kvalitetno iznenadis se koliko ispadne po m2 (jer su cijene zemljista otisle u nebesa, isto kao i cijene stanova). Naravno ovo je ako hoces da budes iole blizu civilizacije.