Quote Originally Posted by SKOJ View Post
I ja u to vjerujem, i ne sviđa mi se ovaj odlazak na raport uopšte. Ali to je nešto na šta ti ljudi imaju puno pravo. Presenećivanje i razvlačenje u DPS medijima (a i ovdje) je krajnje licemjerno, jer nikad isti ti ljudi nisu to isto to pravo Bošnjaka ili Hrvata dovodili u pitanje.

To su stvari koje se kažnjavaju na izborima, od strane glasača tih partija, ali se svakako radi o pravu koje su druge nacionalne zajednice često i bez riječi kritike koristile.
To je zato sto ljudi ovdje rijetko razumiju pojmovne razlike nacije, naroda, vjeroispovjesti, nacionalne manjine, dijaspore a kada je smijesano onda je najbolje jer kaplje sa svih strana i iz svih fondova, pa se ovi nesretni gradonacelnici u Crnoj Gori deklarisu kao nativni crnogorski Srbi a u Republici Srbiji kao dio dijaspore Republike Srbije. Sve zbog funkcija i para naravno. Pri tome u Crnoj Gori stanuje makar jedan srbin porijeklom iz Republike Srbije koji je istinski u tom smislu dijaspora o kojoj treba da brine ta ista Republika Srbija i iz tih fondova iz kojih sisaju gradonacelnici.
Bosnjaci smatraju da su dio Bosnjacke nacije i da im je maticna drzava Bosna i Hercegovina dok moj prijatelj koji je musliman i smatra se pripadnikom crnogorske nacije muhamedanske vjeroispovjesti. Sa druge strane, prijateljica rodjena u Republici Srbiji i njena drzavljanka cija porodica vjekovima zivi u Prijepolju prirodno se izjasnjava kao njoj jedino logicno da je srpkinja, ali je gore penale da je po nekakvoj reguli SPC propisano da srbin moze biti samo hriscanin i da je ona samo drzavljanka Republike Srbije ali ne i srpkinja.
To je zato sto je nacija stanje svijesti, opredjeljenje svakog covjeka da moze da izabere kojoj naciji ce da pripada i pored toga sto je porijekom od nekog drugog naroda ili druge vjeroispovjesti. Ali je ovdje pogodno tle da se manipulise tim stvarima i ljudi ne poimaju razlike u pojmovima iz stare i savremene istorije

Sent from my iPhone using Tapatalk