Results 1 to 25 of 14337

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2022]

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    1,905
    Thanks Thanks Received 
    1,869
    Thanked in
    770 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    Pola foruma i dalje u trci za Nobela, to be continued...

Inflacija u CG je već četvrti mjesec galopirajuća ( dvocifren procenat ). EU je ispod 10% u prosjeku. Ever.
    Inflacija u CG, godišnja vrijednost, jul 2022., (Monstat) - 14.9% . EU, jul 2022., (Eurostat) - 8.9% (eurozona, total EU je 9.8%)

Nećemo u detalje. Kao, recimo, onog da je u sferi turističkih usluga i smještaja došlo do deflacije za predmetni period.
    Da prevedem- ono što, generalno, prodajemo a ne trošimo, je pojeftinilo. Odnosno, zarađujemo manje, a trošimo više.
    Da se isključi ta deflacija, zahvaljujući i vezanosti turizma za ostatak privrede, inflaciona vrijednost bi tek bila loša.
    Dalje, uračunajte i ograničenja, spuštanja akciza, itd. Van ovoga, realna inflacija je TEK katastrofalno visoka.

Inače, ovo su sve cifre do kojih je prelako doć. Pa što ih onda ne potražite, no sipate li sipate, a slabo znate što sipate, i đe sipate?

I, da: Apsolutno je tačno da je ES najrazorniju posljedicu ostavila u budžetu, pa posledično u likvidnosti budžetskih korisnika.

Ali je isto tako tačno da je i te kako uticala i na inflaciju.
    Nije lako kvantifikovat, ali tražite odgovor neđe u poređenju inflatornih kretanja iz okruženja i kod nas, pri čemu isključite iz poređenja deflaciju koju smo imali u turizmu (blizu 2%), i regulatorna ograničenja i sniženja (el.energija, gorivo, itd.).

U svakom slučaju, odgovor će vam bit da je svakako inflacija globalna, ali da je ova naša baš ovolika sa i te kako postojećim učešćem ES.

Znam da je za nevjerovat, ali ove cifre veze nemaju sa politikom, ni mojim, ni vašim preferencama. Probajte, nije teško
    Evo ja sam probao, sto kazes prelako je doc do nekih cifara, pa ja dodjoh i shvatih da je BiH najvise zakacila ES, njima je inflacija u julu bila na 15.8%, Makedoncima je ES isto nagrdila drzavu i tako je kod njih u junu bila 14.5%, Srbija se koliko toliko drzi pa im je 12.8% inflacija, a braca hrvati imaju rekordnu inflaciju od 12.5%.
    E sad nije mozda zbog toga sto smo Balkan i samim tim zadnja rupa na svirali, pa sve sto uvozimo mora da prodje nekoliko "udaranja" kao cisto bijelo iz Kolumbije dok dodje do krajnjeg korisnika i onda tako ono sto Evropa uveze/proizvede za 1 euro, pa posalje nama za 2 eura, no je ES kriva zbog inflacije.
    Mozda i jeste, ali to je u 1%, no dobro, ja bih vratio predjasnje plate, koliko ono bijase 222 eura? Pa da brate zivimo kao sav normalan svijet.
    I nemoj turizam mijesat u sve ovo, mi vec 30 godina samo od turizma i zivimo, sve ostalo je unisteno, unisti nam jos i turizam pa da inflacija podje na 50%, pa da budes u pravu da nas ES je8e, ajde mozes ti to nije tesko.

Sent from my SM-A505F using Tapatalk
    Quote Originally Posted by Biznismen Podgorica View Post
    Oli da se kladimo ti das 50e a ja cu 200e.
    Ako ne prodje ti imas 200e.. :wink:

2. The Following 8 Users Say Thank You to ^izzy^ For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)